Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από 26 Μαΐου έως 26 Αυγούστου Έργα του Σαγκάλ στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων Γονίδιο κάνει την τρίχα κάγκελο
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή - Κακλαμάνη
  • [04] Πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2005 Κανάλι για ομοφυλόφιλους
  • [05] Πλούσιο το πρόγραμμα μετάδοσης των Ολυμπιακών Στάγκος: "Είμαστε
  • [06] Η ώρα του τελικού
  • [07] H ποδηλασία παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [08] Παπαρήγα: "Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα"
  • [09] Διαδοχικές εκρήξεις στο Καράτσι με 20 τραυματίες
  • [10] Οι κινήσεις του Νικολαϊδη
  • [11] Αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τα πανωτόκια
  • [12] Η Οικονομία στο επίκεντρο

    [01] Πολιτισμός

    Από 26 Μαΐου έως 26 Αυγούστου Έργα του Σαγκάλ στη Θεσσαλονίκη

    26/5/2004 12:54:00 μμ

    Η συνύπαρξη της θρησκευτικής και λαϊκής ζωγραφικής στη Ρωσία και η άντληση στοιχείων και εικόνων και η εικαστική μεταφορά τους στη μοντέρνα τέχνη, είναι τα θέματα της έκθεσης με τίτλο "Όταν ο Σαγκάλ έμαθε να πετάει- Από την Eικόνα στην Πρωτοπορία", στη Θεσσαλονίκη. Την έκθεση διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με το Μουσείο Εικόνων (Ikonen Museum) της Φραγκφούρτης. Στην έκθεση εκτίθεται για πρώτη φορά ο περίφημος πίνακας του Μάρκ Σαγκάλ "Ο κόκορας" (1929), δάνειο από το Μουσείο Τίσεν της Μαδρίτης , ενώ για πρώτη φορά "βγαίνει" και από τη Γερμανία το έργο "Κομέντια ντελ Άρτε" , που φιλοτεχνήθηκε στα 1959, προκειμένου να κοσμήσει το φουαγιέ του θεάτρου της Φρανκφούρτης. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 140 έργα, που είναι "στημένα" σε αντιπαράθεση- συνέχεια (Εικόνα ή λούμποκ με έργα των: Σαγκάλ, Λισίτσκι, Μάλεβιτς, Πόποβα, Τάτλιν κ.α).

    Στην έκθεση, εκτός των έργων που ανήκουν στη Συλλογή Κωστάκη, θα παρουσιαστούν έργα που προέρχονται από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και ιδρύματα, όπως το Museo Thyssen - Bornemisza της Μαδρίτης, το Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Πετρούπολης, το Μουσείο Ikonen της Φραγκφούρτης, η Όπερα της Φραγκφούρτης καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

    Η έκθεση ανοίγει σήμερα τις πύλες της σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου.

    Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα έργα καθημερινά 10:30- 14:30 και 17:30- 21:30, ενώ το εισιτήριο κοστίζει 4 και 2 (για μαθητές και φοιτητές).

    Σχετικά Links:

    Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    [02] Υγεία

    Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων Γονίδιο κάνει την τρίχα κάγκελο

    26/5/2004 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC- National Academy of Sciences

    Πόσες φορές έχετε προσπαθήσει να στρώσετε τα "απείθαρχα" μαλλιά σας με τη χτένα και αυτά αντιστέκονται σθεναρά; Αν δεν είστε φαν της μόδας, που θέλει τα μαλλιά χτενισμένα- αχτένιστα, μην καταφύγετε στα γνωστά προϊόντα για πετύχετε ένα "αλφαδιασμένο" χτένισμα. Όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, για τα "ατίθασα" μαλλιά ευθύνεται ένα γονίδιο, το Frizzled 6, που ελέγχει το σχήμα και τηνκατεύθυνση της τρίχας. Αν και το Frizzled 6 μελετήθηκε πρώτη φορά στα ποντίκια, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο "Τζον Χόπκινς" του Μαίριλαντ υποστηρίζουν, πως έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στις τρίχες των ανθρώπων.

    Θέμα κυττάρων η κατεύθυνση των μαλλιών

    Η ομάδα των ερευνητών χρησιμοποίησε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία στερούνταν το συγκεκριμένο γονίδιο, και διαπίστωσε, ότι η κατεύθυνση των μαλλιών δεν εξαρτάται από τη ρίζα, όπως αρχικά πιστεύονταν.

    Αν και τα συγκεκριμένα ποντίκια ήταν απολύτως υγιή, ασυνήθιστες "μπούκλες" εμφανίστηκαν στο κεφάλι, το σαγόνι και τα πίσω πόδια τους. Οι ερευνητές πήραν θύλακες από τις τρίχες αυτές και, αφού τις εξέτασαν στο μικροσκόπιο, βρήκαν, πως είχαν την ίδια σύσταση με τις υπόλοιπες, φυσιολογικές τρίχες.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πειράματος, η κατεύθυνση των μαλλιών φαίνεται να ελέγχεται από κύτταρα του δέρματος, που βρίσκονται στη βάση των τριχών.

    Παράλληλα, οι ερευνητές αισιοδοξούν, πως η ανακάλυψή τους θα έχει κι άλλες ιατρικές εφαρμογές, καθώς γονίδια της οικογένειας Frizzled μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των νεύρων στο νωτιαίο μυελό ή την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του ματιού.

    Σημειώνεται, ότι τα γονίδια Frizzled ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στις μύγες των φρούτων (Drosophila Melanogaste), στις οποίες ελέγχουν τα πρότυπα της τρίχας και των σκληρών φτερών.

    Σχετικά Links:

    Πανεπιστήμιο "Τζον Χόπκινς"

    [03] Εσωτερικά

    Συνάντηση Καραμανλή - Κακλαμάνη

    26/5/2004 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν ετέθη θέμα για τον υφυπουργό Υγείας Αθ. Γιαννόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, την Τετάρτη, μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διήμερο δημιουργήθηκε θέμα με τις θέσεις του υφυπουργού για το θέμα των ράντσων στα νοσοκομεία και τα φακελάκια. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε πως δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε για την κυβέρνηση, ούτε ο τρόπος λειτουργίας του υπουργείου επηρεάζεται από προσωπικές απόψεις, αν και πρόσθεσε ότι "καθένας κρίνεται από το τι λέει και πράττει". Απαντώντας σε ερώτηση εάν στο μέλλον θα υπάρξει ζήτημα παραίτησης στην περίπτωση που ο κ. Γιαννόπουλος εκφράσει και πάλι προσωπικές απόψεις, ο υπουργός είπε: "Ρωτήστε εκείνον που ορίζει και διορίζει υπουργούς και υφυπουργούς". Κατά τη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Υγείας πήρε το "πράσινο" φως για την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ακόμη και πριν από τις Ευρωεκλογές, το οποίο αφορά την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ, τις αλλαγές στα περιφερειακά συστήματα υγείας και ρυθμίσεις για το νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο Πρωθυπουργός ενέκρινε την μετατροπή του ΠΙΚΠΑ Βούλας σε σύγχρονο κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης.

    [04] Διάφορα

    Πρεμιέρα το Φεβρουάριο του 2005 Κανάλι για ομοφυλόφιλους

    26/5/2004 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα νέο συνδρομητικό κανάλι αποκλειστικά για ομοφυλόφιλους θα εγκαινιάσει από το νέο έτος το αμερικανικό δίκτυο MTV. Το νέο κανάλι, με το όνομα LOGO, θα αρχίσει να εκπέμπει στις 17 Φεβρουαρίου 2005, καλωδιακά και συνδρομητικά, και θα απευθύνεται στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους, από 25 έως 50 χρόνων. Το πρόγραμμά του δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τα προγράμματα των άλλων καναλιών, αφού θα περιλαμβάνει ζωντανές και μαγνητοσκοπημένες εκπομπές, καθώς και τις απαραίτητες διαφημίσεις.

    Σεβασμός στη διαφορετικότητα

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του MTV, Τομ Φρέστον, η δημιουργία του LOGO ήταν ένα από τα μακροχρόνια σχέδια του δικτύου, ενώ ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του αποτέλεσαν "απόλυτη ικανοποίηση για το δίκτυο".

    Παράλληλα, ο κ. Φρέστον επεσήμανε, πως η δημιουργία του καναλιού καλύπτει ένα κενό, που υπήρχε στα τηλεοπτικά προγράμματα για ένα κοινό, "το οποίο διαθέτει μεγάλη αγοραστική δύναμη και επιρροή". Σύμφωνα με τα στοιχεία του MTV, στις ΗΠΑ υπάρχουν τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ομοφυλόφιλοι, με αγοραστική δύναμη που ξεπερνά τα 485 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το LOGO θα προωθήσει το σεβασμό στις διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις των ανθρώπων αυτών.

    [05] Αθήνα 2004

    Πλούσιο το πρόγραμμα μετάδοσης των Ολυμπιακών Στάγκος: "Είμαστε έτοιμοι"

    26/5/2004 3:22:00 μμ

    "Είμαστε έτοιμοι για την καλύτερη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων" τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Άγγελος Στάγκος μιλώντας το μεσημέρι στο Μουσείο Μπενάκη στους δημοσιογράφους. Η Δημόσια Τηλεόραση πρόσθεσε "θέλει και μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας να γίνουν η μεγαλύτερη τηλεοπτική παραγωγή, που έχει γίνει ποτέ" σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία κανάλια της ΕΡΤ (ΝΕΤ - ΕΤ1 - ΕΤ3), το δορυφορικό πρόγραμμα, το ραδιόφωνο και η συνεργασία με την ψηφιακή πλατφόρμα της Nova έχουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με 1100 τηλεοπτικές ώρες αφιερωμένες στους Αγώνες, από τις οποίες οι 650 ώρες θα είναι ζωντανή μετάδοση. Μεγάλα ονόματα και λαμπρές παραγωγές θα δώσουν την ευκαιρία στους Έλληνες εντός και εκτός των συνόρων να ζήσουν από κοντά τον παλμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, Τζώνη Καλημέρης, ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, Γιώργος Λεβεντογιάννης, ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφώνου, Αντώνης Ανδρικάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλός Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Κώστας Κέκης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Χουλιάρας.

    Γιγάντιο εγχείρημα και πρόκληση

    Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Α.Ε, κ. Στάγκος, η εταιρεία ως Μέγας Εθνικός Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και ως ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, ο οποίος έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα της μετάδοσης των Αγώνων για την Ελλάδα, κινείται πλέον σε ολυμπιακή τροχιά. "Η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί", πρόσθεσε, "για την ΕΡΤ ένα γιγάντιο εγχείρημα και μια πρόκληση, στην οποία καλείται να ανταποκριθεί με επιτυχία. Με το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, το οποίο περιλαμβάνει 1100 ώρες μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων, με το προολυμπιακό σύνολο των εκπομπών, αλλά και με τις δράσεις που αναπτύσσουμε, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων των Ελλήνων πολιτών από την ΕΡΤ".

    Ο Γενικός Διευθυντής Τηλεόρασης, Τζώνη Καλημέρης, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει η συνεργασία με την ψηφιακή τηλέοραση, αλλά και στην εμπορική διάσταση των μεταδόσεων. Ο κ. Καλημέρης είπε ότι η κάλυψη των Αγώνων απότελεί ένα παγκόσμιο ρεκόρ στα τηλεοπτικά χρονικά, ενώ έκανε λόγο για τη σκληρή προετοιμασία της ΕΡΤ για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μιλώντας για την εμπορική πολιτική, ο κ. Καλημέρης τόνισε το αυξημένο ενδιαφέρον των Ελλήνων χορηγών, ενώ είπε ότι ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα εμπορικής εκμετάλλευσης.

    Ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, Γιώργος Λεβεντογιάννης, υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και υποσχέθηκε ότι όλοι οι συντελεστές θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να φωτιστούν όλες οι ειδήσεις που θα βγουν σε αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός. "Υπάρχει μεγάλη διάθεση και ενδιαφέρον από όλους τους ανθρώπους της ΕΡΤ και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είνα αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Γενικός Διευθυντής Ραδιοφώνου, Αντώνης Ανδρικάκης, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό που έχει γίνει από την πλευρά του ραδιοφώνου, που σε όλες τις συχνότητες θα παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό και θα δίνει στοιχεία για τους Αγώνες. Ο κ. Ανδρικάκης πρόσθεσε ότι ο δημοσιογράφοι της ΕΡΑ ΣΠΟΡ θα καλύψουν από το πρότυπο στούντιο του ΙΒC , όλο το παρασκήνιο και το προσκήνιο των Αγώνων, ενώ το πρόγραμμα θα αναμεταδίδεται από τους 19 περιφερειακούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα.

    Ο εντεταλμένος σύμβουλος, Γιώργος Χουλιάρας , τόνισε ότι η ΕΡΤ έχει τόσο τα τεχνικά μέσα, όσο και τους ανθρώπους που θα δώσουν ένα άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. "Η διεύθυνση αθλητικών εκπομπών της ΕΡΤ, είπε, έχει εκπαιδεύσει και εξειδικεύσει 120 δημοσιογράφους που θα καλύψουν τόσο τα Ολυμπιακά αθλήματα όσο και τα γεγονότα εκτός σταδίων. Υπάρχουν εκπομπές μνήμης και αναδρομής στην ιστορία του θεσμού που θα παρουσιαστούν από "ηχηρά" ονόματα της τηλεόρασης".

    Οι εκπομπές και οι ομογενείς

    Τα κύρια στοιχεία της προετοιμασίας έδωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Ολυμπιακών Αγώνων 2004, Κώστας Κέκης, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και αύριο η ΕΡΤ είναι σε θέση να ξεκινήσει τη μετάδοση. Στα στούντιο της ΙBC που έχει την αποκλειστικότητα των μεταδόσεων για όλο τον κόσμο θα εργάζονται 1100 άτομα από την ΕΡΤ και όπως τόνισε ο κ. Κ. Κέκης "αυτή τη στιγμή οι 850 βρίσκονται στις θέσεις τους, με προσδιορισμένες ήδη τις βάρδιες, γνωρίζοντας τι θα κάνει ακριβώς ο καθένας".

    Η ΕΡΤ έχει μεριμνήσει για ενημερωτικές παραγωγές, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με 650 ώρες ζωντανού προγράμματος και 1100 ώρες συνολικά στον "αέρα" η ΝΕΤ θα καλύψει τις 17 ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε μια προσπάθεια να αποτελέσει την καλύτερη και πλέον ολοκληρωμένη μετάδοση των Αγώνων, που έχει γίνει ποτέ.

    Η μάχη της ενημέρωσης θα ξεκινά από τις 6 το πρωί στη ΝΕΤ με μια χρηστική εκπομπή των Λυριτζή-Οικονόμου οι οποίοι θα είναι πλαισιωμένοι από δύο αθλητικούς παρουσιαστές. Η εκπομπή θα δίνει το στίγμα των Αγώνων της ημέρας για την Αθήνα, ενώ η ΕΤ3 με αντίστοιχη εκπομπή θα ενημερώνει για τα ολυμπιακά αθλήματα στις υπόλοιπες πόλεις.

    Το μεσημέρι θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το τι έγινε και τι θα επακολουθήσει, ενώ το βράδυ σε ένα "ολυμπιακό σόου" ο Νίκος Αλιάγας θα παρουσιάζει την λαμπερή όψη των Αγώνων με όλες τις προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω των Αγώνων.

    Για πρώτη φορά θα έχουν τη δυνατότητα οι ομογενείς της Αμερικής να δουν μια ολόκληρη ώρα την ημέρα πρόγραμμα με αθλήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, καθώς η Διοίκηση της ΕΡΤ εξασφάλισε την άδεια του NBC που έχει την αποκλειστικότητα για τις ΗΠΑ κι έτσι θα διανέμεται στο καλωδιακό σύστημα το σήμα της ΕΡΤ Sat . Επίσης από το σταθμό βραχέων κυμάτων του ραδιοφώνου θα υπάρχει συνεχής περιγραφή για τους Έλληνες της διασποράς, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Βασικοί πρωταγωνιστές στην ολυμπιακή ενημέρωση των τηλεθεατών από τη ΝΕΤ θα είναι οι γνωστοί αθλητικοί σχολιαστές Νίκος Κατσαρός, Γιάννης Διακογιάννης μαζί με τον Παύλο Τσίμα .

    Την 1η Ιουλίου που ξεκινά η προετοιμασία για την κάλυψη της διαδρομής της Φλόγας στις πέντε ηπείρους και οι 1100 άνθρωποι της ΕΡΤ θα είναι στις θέσεις τους.

    Η ΕΡΤ σε αριθμούς

    Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό της ΕΡΤ που θα συμμετάσχει στη διεθνή κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει προβλεφθεί η συμμετοχή 93 τεχνικών όλων των ειδικοτήτων στις τρεις ομάδες παραγωγής που θα έχουν την ευθύνη κάλυψης των Ολυμπιακών αγωνισμάτων του μπάσκετ και της άρσης βαρών (Αθήνα) και των ποδοσφαιρικών αγώνων (Θεσσαλονίκη).

    Σχετικά με τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, η ΕΡΤ θα διαθέσει βάρδιες για 60 συνεργεία με φορητές κάμερες, πέντε σταθερές κάμερες στο ΟΑΚΑ, δύο σταθερές κάμερες στο γήπεδο της Γυμναστικής, μια μόνιμη σταθερή κάμερα στο Ολυμπιακό χωριό, κάμερες σε 26 μικτές ζώνες στους αγωνιστικούς χώρους και 33 θέσεις σχολιαστών στους αγωνιστικούς χώρους.

    Επίσης, έχουν προβλεφθεί έξι ιστοί μεταδόσεων για 24ωρη λειτουργία και τρία ΟΒ VAN για καλύψεις μεγάλων γεγονότων στην Αθήνα.

    Χίλιοι εκατό εργαζόμενοι της ΕΡΤ, όλων των ειδικοτήτων, θα απασχοληθούν στην κάλυψη των αναγκών των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Πιο αναλυτικά:

    Στο Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (International Broadcasting Center) θα απασχοληθούν 230 τεχνικοί τηλεόρασης, 30 τεχνικοί ραδιοφωνίας, 180 δημοσιογράφοι και παραγωγοί αθλητικών εκπομπών και μεταδόσεων, 40 σκηνοθέτες και διευθυντές παραγωγής και 50 άτομα άλλων υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ θα απασχοληθούν 350 τεχνικοί και δημοσιογράφοι, καθώς και 110 εργαζόμενοι άλλων υποστηρικτικών ειδικοτήτων. Στην ΕΡΤ-3 και την περιφερειακή υποστήριξη στις άλλες τέσσερις Ολυμπιακές πόλεις (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο) θα απασχοληθούν 100 άτομα (δημοσιογράφοι και ειδικότητες παραγωγής προγράμματος).

    Συνεργασίες και πολυμορφία

    Τα τρία κανάλια της ΕΡΤ, που θα μεταδίδουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα διακρίνονται για την πολυμορφία των εκπομπών τους. Κατά το σχεδιασμό του προγράμματος, ελήφθη υπόψη η ανάγκη αποφυγής -στο μέτρο του εφικτού- διακαναλικών μεταδόσεων, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερόντων του ελληνικού κοινού κατά την περίοδο διεξαγωγής των Αγώνων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΡΤ εξασφάλισε, μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις με την European Broadcasting Union , το δικαίωμα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Πέμπτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Απόδημος Ελληνισμός) για την ενημέρωση της Ομογένειας.

    Συνεργασία ΕΡΤ-NOVA για τους Ολυμπιακούς

    Έξι νέα Ολυμπιακά κανάλια δημιουργεί η ΕΡΤ για την πληρέστερη κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τα οποία θα εκπέμπουν από την ψηφιακή πλατφόρμα της NOVA.

    Τα πέντε από αυτά θα μεταδίδουν όλα τα αγωνίσματα στην πλήρη εξέλιξή τους, με κάθε λεπτομέρεια και κάθε δυνατή πληροφορία, ενώ το έκτο θα μεταδίδει τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της προηγούμενης ημέρας.

    Τα νέα αυτά Ολυμπιακά κανάλια θα μπορούν να παρακολουθούν οι συνδρομητές της NOVA, θα εκπέμπουν ολόκληρο το 24ωρο και θα είναι συμπληρωματικά του προγράμματος, που θα εκπέμπουν σε ελεύθερη λήψη η ΕΤ-1, η ΝΕΤ και η ΕΤ-3.

    Ενδεικτικά, η ΕΤ-4 θα μεταδίδει μπάσκετ, τένις και beach βόλεϊ, η ΕΤ-5 βόλεϊ, άρση βαρών και πυγμαχία, η ΕΤ-6 κωπηλασία, πινγκ-πονγκ κα τζούντο. Ανάλογες ρυθμίσεις θα έχουν και τα άλλα κανάλια, ΕΤ-7 και ΕΤ-8.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΝΕΤ

    Ώρα 00:15 ή 00:30-02:30

    Η εκπομπή θα μεταδίδεται από το κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ στο Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο με τη συμμετοχή πολλών καλεσμένων. Την εκπομπή θα παρουσιάζουν οι Παύλος Τσίμας και Αντώνης Κατσαρός, ενώ θα συμμετέχουν με σχόλιά τους οι Γιάννης Διακογιάννης και Νίκος Κατσαρός.

    Στην εκπομπή συμπυκνώνονται οι βασικές αθλητικές επιδόσεις, τα ρεκόρ και όλα τα πρόσωπα, που σημαδεύουν την κάθε μέρα με τις επιτυχίες τους στα στάδια. Τα highlights όλων των αγωνισμάτων. Αποκλειστικά, οι πρώτες συνεντεύξεις των Ολυμπιονικών, κρίσεις και σχόλια για τις επιδόσεις Ελλήνων και ξένων αθλητών. Η εκπομπή είναι μία παραγωγή της Διεύθυνσης Αθλητικών εκπομπών της ΕΡΤ.

    Παραολυμπιακοί Αγώνες

    Για το θέμα των Παραολυμπιακών Αγώνων μίλησε ο κ. Καλημέρης, τονίζοντας ότι είμαστε έτοιμοι σε πολύ μεγάλο βαθμό, και πως θα είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες εάν δεν υπήρχαν ζητήματα της αθλητικής διοργάνωσης που καθυστερούν.

    Η ΕΡΤ, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής , θα συμβάλει και στην κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, διαθέτοντας 220 τεχνικούς της για τη διεθνή τηλεοπτική κάλυψη των Αγώνων, αριθμός που αποτελεί το ήμισυ του συνόλου του απαιτούμενου για το διεθνές σήμα προσωπικού.

    Επιπλέον, η ΕΡΤ θα παραχωρήσει δωρεάν διαφημιστικό χρόνο για την προβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και τα Μουσικά της Σύνολα (100 μουσικοί και 70 χορωδοί) για την εγγραφή των ύμνων των τελετών της Παραολυμπιάδας αλλά και των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    [06] Champions League

    Η ώρα του τελικού

    26/5/2004 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην αρχή του φετινού Champions League, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ελάχιστοι ήταν εκείνοι, που πίστευαν πως στο σημερινό τελικό οι 2 ομάδες που θα βρίσκονταν στο Γκέλζενκίρχεν, θα ήταν η Πόρτο και η Μονακό! Κι όμως! Στον δρόμο τους προς την σημερινή βραδιά κατάφεραν να αποκλείσουν μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και να είναι αυτές παρούσες στον αποψινό τελικό και που θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα αναμετρηθούν ένας γαλλικός και ένας πορτογαλκός σύλλογος.

    Με 4-3-1-2 ο Μουρίνιο

    Η πρόβλεψη της αρχικής ενδεκάδας της Πόρτο, αλλά και της αγωνιστικής της φιλοσοφίας δεν είναι κάτι απλό, αν αναλογιστεί κανείς την συνήθεια του Ζοσέ Μουρίνιο να αλλάζει συστήματα, παίκτες και τακτικές. Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα με 4-4-2, 4-3-3, 4-3-1-2 και 4-5-1 ακόμα και στο ίδιο παιχνίδι! Κάτω από τα δοκάρια θα καθήσει ο Βίτορ Μπαϊα. Δεξιά στην άμυνα θα αγωνιστεί ο Πάουλο Φερέιρα και αριστερά ο Νούνο Βαλέντε, ενώ το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα είναι ο Ζόρζε Κόστα με τον Ρικάρντο Καρβάλιο.

    Αμυντικό χαφ θα είναι ο Κοστίνια, δεξιά στη μεσαία γραμμή ο Πέδρο Μέντες αντί του Αλένιτσεφ, αριστερά ο Μανίς και μπροστά τους ο Ντέκο. Το επιθετικό δίδυμο θα αποτελείται από τον Ντερλέι και τον Κάρλος Αλμπέρτο, ενώ στον πάγκο θα μείνει ο Μπένι Μακάρθι.

    Η Πόρτο στηρίζεται στην πολύ καλή τεχνική κατάρτιση των παικτών της, στην ικανότητα τους να διατηρούν τη μπάλα στην κατοχή τους με καλή κυκλοφορία, αλλά και στην συλλογική δουλειά όσον αφορά στην αμυντική λειτουργία της αλλά αν δεν καταφέρει να ελέγξει τον ρυθμό και να κρατήσει την μπάλα θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

    Με 4-4-2 η Μονακό

    Ο Ντιντιέ Ντεσάν χρησιμοποιεί κυρίως το 4-4-2, που απέφερε άλλωστε και το εντυπωσιακό 8-3 επί της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Στα... δύσκολα δεν θα διστάσει να επιλέξει ένα πιο αμυντικογενές 4-5-1 με μοναδικό προωθημένο τον Φερνάντο Μοριέντες και ποντάροντας στην ταχύτητα, αλλά και την ικανότητα του μέσου Λουντοβίκ Τζιουλί να βγαίνει στην κόντρα (θυμηθείτε το 3-1 επί της Τσέλσι και την τακτική από τη στιγμή που έμεινε με δέκα παίκτες)! Κάτω από την εστία θα καθήσει ο Φλάβιο Ρόμα, δεξιά στην άμυνα θα είναι ο Ιμπάρα ή ο Ζιβέ και αριστερά ο Εβρά. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελείται από τους Σκιλασί και Ροντρίγκεζ.

    Ο Ζήκος με τον Μπερνάρντι θα αναλάβουν την "βρώμικη" δουλειά στην μέση έχοντας τον Ροτέν αριστερά και τον Τζιουλί δεξιά. Στην επίθεση θα αγωνιστούν ο Πρσο με τον Μοριέντες.

    Αν ο κ. Ντεσάν προτιμήσει πιο αμυντικό σύστημα, ο Σισέ θα πάρει θέση στο κέντρο και ο Πρσο θα βρεθεί στον πάγκο. Η Μονακό θα στηριχθεί πιθανότατα για ακόμα μία φορά στην προσεχτική άμυνα και την ταχύτατη εκδήλωση επιθέσεων στην κόντρα. Αν αντέξει στην πίεση της Πόρτο και πετύχει πρώτη γκολ θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

    Η πορεία προς τον τελικό

    Εχοντας... δει παραδοσιακές δυνάμεις του θεσμού να μένουν εκτός διοργάνωσης, ανάμεσα τους και τη Μίλαν, που έπεσε θύμα μιας από τις μεγαλύτερες ανατροπές της ιστορίας, η Μονακό έφτασε στο Γκέλζενκίρχεν, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και η Πόρτο ούσα αήττητη στα τελευταία δέκα παιχνίδια! Ομιλοι:

    1η αγωνιστική: Αϊντχόφεν-Μονακό 1-2 (65' Μπούμα / 31' Μοριέντες, 56' Σισέ) Παρτίζαν-Πόρτο 1-1 (54' Ντελίμπασιτς / 22' Κοστίνια)

    2η αγωνιστική: Μονακό-ΑΕΚ 4-0 (23' Ζιουλί, 27' , 56' Μοριέντες, 86' Πρσο) Πόρτο-Ρεάλ Μαδρίτης 1-3 (7' Κοστίνια / 28' Ελγκέρα, 37' Σολάρι, 67' Ζιντάν)

    3η αγωνιστική: Λα Κορούνια-Μονακό 1-0 (83' Τριστάν) Μαρσέιγ-Πόρτο 2-3 (24' Ντρογκμπά, 84' Μαρλέ / 31' Μανίς, 35' Ντερλέι, 81' Αλένιτσεφ)

    4η αγωνιστική: Μονακό-Λα Κορούνια 8-3 (2' Ροτέν, 11' Ζιουλί, 26',30',45',49' Πρσο, 47' Πλάσιλ, 67' Σισέ / 39' , 52' Τριστάν, 45' Σκαλόνι) Πόρτο-Μαρσέιγ 1-0 (21' Αλένιτσεφ)

    5η αγωνιστική: Μονακό-Αϊντχόφεν 1-1 (34' Μοριέντες / 84' Φένεχουρ οφ Χέσελινκ) Πόρτο-Παρτίζαν 2-1 (25',50' ΜακΚάρθι / 90' Ντελίμπασιτς)

    6η αγωνιστική: ΑΕΚ-Μονακό 0-0 Ρεάλ Μαδρίτης-Πόρτο 1-1 (9' Σολάρι / 35' πεν. Ντερλέι)

    Φάση των "16":

    Λοκομοτίβ Μόσχας-Μονακό 2-1 (32' Ισμαΐλοφ, 59' Μαμίνοφ / 69' Μοριέντες) Μονακό-Λοκομοτίβ Μόσχας 1-0 (60' Πρσο)

    Πόρτο-Μάντσεστερ Γιουν. 2-1 (29',78' ΜακΚάρθι / 14' Φόρτσουν) Μάντσεστερ Γιουν.-Πόρτο 1-1 (32' Σκόουλς / 90' Κοστίνια)

    Προημιτελικά:

    Ρεάλ Μαδρίτης-Μονακό 4-2 (51' Ελγέρα, 70' Ζιντάν, 77' Φίγκο, 81' Ρονάλντο / 43' Σκιλασί, 83' Μοριέντες) Μονακό-Ρεάλ Μαδρίτης 3-1 (45',66' Ζιουλί, 48' Μοριέντες / 36' Ραούλ)

    Πόρτο-Λιόν 2-0 (44' Ντέκο, 71' Ρικάρντο Καρβάλιο) Λιόν-Πόρτο 2-2 (14' Λουιντουλά, 90' Έλμπερ / 6',47' Μανίς)

    Ημιτελικά

    Μονακό-Τσέλσι 3-1 (17' Πρσο, 78' Μοριέντες, 83' Νοντά / 22' Κρέσπο) Τσέλσι-Μονακό 2-2 (22' Γκρόνκιερ, 44' Λάμπαρντ / 45' Ιμπάρα, 60' Μοριέντες)

    Πόρτο-Λα Κορούνια 0-0 Λα Κορούνια-Πόρτο 0-1 (60' πεν. Ντερλέι)

    [07] Αθήνα 2004

    H ποδηλασία παρούσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    26/5/2004 4:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το δικαίωμα να αγωνιστεί στη Ολυμπιάδα της Αθήνας κερδισε επάξια η εθνική ομάδα σπριντ στην ποδηλασία μετά την σπουδαία επιτυχία που πέτυχε σήμερα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας στην ποδηλασία. Η εθνική μας ομάδα που αποτελούνταν από τους Λάμπρο Βασιλόπουλο, Γιώργο Χειμωνέτο και Δημήτρη Γεωργαλή πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση και κατέλαβε τη 10η θέση με χρόνο 46:012 παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς, πως ο Λάμπρος Βασιλόπουλος αγωνίστηκε έχοντας ίωση, ενώ ο Γιώργος Χειμωνέτος είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης κύστης στην κοιλιακή χώρα, μόλις μία εβδομάδα πριν.

    [08] Ευρωεκλογές

    Παπαρήγα: "Είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα"

    26/5/2004 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος στις Ευρωεκλογές ζήτησε την Τετάρτη για ακόμη μία φορά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε συγκέντρωση συνταξιούχων. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, γιατί υπερασπίζεται την Ευρώπη των λαών και όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων και πρόσθεσε ότι στις Ευρωεκλογές πρέπει να τιμωρηθούν οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την Ε.Ε. και οι δυνάμεις του συμβιβασμού όπως ο Συνασπισμός, που καλλιεργούν τον φόβο στον κόσμο. "Σήμερα προέχει να αντισταθείς προωθώντας πολιτικές πάλης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ μιλάει σε συγκέντρωση στην Πλατεία Κυψέλης. Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ βοηθά τον κόσμο που παλεύει σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο και σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε. δείχνει το δρόμο για την αποδυνάμωση της Ε.Ε., την ανατροπή της με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος προς μια Ευρώπη που οι λαοί "θα κάνουν κουμάντο στον δικό τους δρόμο της κοινωνικής εξέλιξης".

    [09] Διεθνή

    Διαδοχικές εκρήξεις στο Καράτσι με 20 τραυματίες

    26/5/2004 5:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από το πακιστανοαμερικανικό Μορφωτικό Κέντρο στο Καράτσι, στο νότιο Πακιστάν, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με διαφορά 15 λεπτών περίπου εκατό μέτρα από το αμερικανικό προξενείο, όπου το 2002 έγινε στόχος επίθεσης Ισλαμιστών. Ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ που έφθασε στο σημείο της έκρηξης λίγα λεπτά πριν από την δεύτερη έκρηξη δήλωσε ότι μεταξύ των τραυματιών είναι δύο δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με άλλον ανταποκριτή, 20 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Την Τρίτη, δύο άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Καράτσι.

    [10] Αθλητισμός

    Οι κινήσεις του Νικολαϊδη

    26/5/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body=

    Σε δυο καθοριστικές κινήσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον της προχώρησε την Τετάρτη η ΠΑΕ ΑΕΚ. Η πρώτη ήταν να καταθέσει έφεση, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άδεια για τη συμμετοχή στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η δεύτερη να προχωρήσει τις διαδικασίες προς το υπουργείο Ανάπτυξης, για έγκριση της αυξομείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να επικυρωθεί το ποσοστό του 38% των μετοχών, που απέκτησε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο θα ανταποκριθεί άμεσα στην αίτηση και έτσι ο διεθνής ποδοσφαιριστής θα έχει την δυνατότητα να καταθέσει τα 2,1 εκ. ευρώ που οφείλονται μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα συζητηθεί η έφεση και να πάρει την αδειοδότηση από το δευτεροβάθμιο όργανο της ΕΠΟ.

    Στο μεταξύ η ΦΙΦΑ έστειλε επιστολή στην ΕΠΟ, για τις οφειλές της ΑΕΚ, αλλά η αναφορά της δεν έχει να κάνει με τη συμμετοχή της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τονίζοντας παράλληλα την κατάθεση επιταγής 900.000 ευρώ από την ΠΑΕ και ζητά να ενημερωθεί για την εκταμίευσή της, ενώ αναφέρει ότι οι υποθέσεις του ελληνικού συλλόγου παραμένουν στην ατζέντα της.

    Η ΑΕΚ στα χέρια του Ντέμη

    Στα χέρια του Ντέμη βρίσκεται ουσιαστικά από την Τρίτη η ΑΕΚ, ύστερα από την συμφωνία με την διοίκηση της ΠΑΕ να του παραχωρήσει το 38% του αδιάθετου μετά την αύξηση κεφαλαίου πακέτου μετοχών. Μοναδική εκκρεμότητα η έγκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ. Ο διεθνής επιθετικός σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε πως έχει ήδη υπογράψει το συμφωνητικό με τον Πέτρο Στάθη και την πλευρά της Enic, για μεταβίβαση των μετοχών στο όνομα του, κάτι που σημαίνει ότι μετά από αυτή την συμφωνία έχει στην κατοχή του το 58% μαζί με το ποσοστό της ερασιτεχνικής. .Συγκεκριμένα στους ποδοσφαιριστές οφείλονται περίπου 8.000.000 ευρώ, σε παίκτες που δεν ανήκουν πλέον στην ΑΕΚ 1,5 εκ. ευρώ και ένα σύνολο 11 εκ ευρώ σε ομάδες, κυρίως από την Λατινική Αμερική.

    Φυσικά δεν παρέλειψε να πει πώς το άρθρο 44 είναι η μοναδική λύση αυτή την στιγμή για την "Ένωση", καθώς τα συνολικά χρέη της ΑΕκ αγγίζουν τα 165 εκ ευρώ και ότι τα έσοδα της ΑΕΚ μέχρι τις 30/6 δεν πρόκειται να υπερβούν τα 2,5 εκ. ευρώ.

    Τέλος έγινε και αναφορά στο θέμα που έχει προκύψει και με τα λεφτά που χρωστάει η ΠΑΕ προς τους παίκτες, τονίζοντας ότι έχει μιλήσει και έχει έρθει σε συμφωνία, για το θέμα των οφειλομένων με αρκετούς .

    Ανακοίνωση της ΠΑΕ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ΑΕΚ μεταξύ άλλων τονίζει πως από τις προτάσεις που υπήρχαν για την διάθεση των αδιαθέτων ποσοστών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΕΚ, η πρόταση του Ντέμη Νικολαϊδη ήταν η πιο συμφέρουσα και πως μόνο αυτή θα εξεταστεί και τονίζει την ανάγκη για άμεση καταβολή των χρημάτων ώστε η ομάδα να πάρει την άδεια για να αγωνιστεί τη νέα σεζόν στο κύπελλο UEFA και πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πείσουν τους λίγους ποδοσφαιριστές της ομάδας να συμφωνήσουν με την πρόταση του.

    [11] Οικονομία

    Αντιρρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας για τα πανωτόκια

    26/5/2004 6:09:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ

    Την αντίθεση της Τράπεζα της Ελλάδος σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα πανωτόκια εξέφρασε την Τετάρτη ο διοικητής Νίκος Γκαργκάνας, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας δε θα συναινέσει σε ρυθμίσεις για τα πανωτόκια που θα ήταν δυσβάσταχτες και θα έπλητταν τη φερεγγυότητα των τραπεζών, προσθέτοντας ότι πολλά δάνεια έχουν ήδη διαγραφεί από τις τράπεζες και κατά συνέπεια δεν αναμένει ότι θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στις τράπεζες. Τον τελευταίο λόγο στο θέμα έχει το Υπουργείο Οικονομίας το οποίο θα καταθέσει τη νέα ρύθμιση, κατά πάσα πιθανότητα μετά τις Ευρωεκλογές.

    Υψηλοί ρυθμοί αύξησης των αποδοχών

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της ελεγκτικής αρμοδιότητας του ιδρύματος στο ασφαλιστικό και χρηματιστηριακό σύστημα, συνέστησε εκ νέου προσεκτική πολιτική μισθών και κοινωνικών δαπανών, ενώ εξέφρασε και τη βεβαιότητά του για περαιτέρω μείωση της ανεργίας το τρέχον έτος.

    Μάλιστα, αναφερόμενος στην πολιτική των μισθών, σημείωσε ότι το κόστος εργασίας βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια και απαντώντας στις αιτιάσεις ορισμένων βουλευτών τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι μέσες πραγματικές αποδοχές αυξάνονται κατά 3%. "Είναι ένας ρυθμός αύξησης που δεν τον βρίσκει κανείς σε άλλες χώρες", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Γκαργκάνας είπε, επίσης, ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι επενδύσεις αυξήθηκαν "με πρωτοφανή ρυθμό αύξησης του όγκου των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα μας, ο οποίος συνεχίζεται και φέτος και θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας".

    "Το κύμα ακρίβειας θα αντιμετωπιστεί με την ανταγωνιστικότητα"

    Αναφερόμενος στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας ο κ. Γκαργκάνας εξέφρασε την άποψη ότι η αντιμετώπισή του δε θα επιτευχθεί με την αστυνόμευση των αγορών αλλά με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, ενώ παραδέχτηκε ότι στη χώρα μας υπάρχουν αγορές "που δε λειτουργούν ανταγωνιστικά".

    Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα συγκράτησης του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, προκειμένου να μη συνεχιστεί η διορθωτική διαδικασία που προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης απέναντι στις οικονομίες με υπερβολικά ελλείμματα.

    Όπως είπε, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης το 2004 αναμένεται να φθάσει το 4% (από 1,6% το 2002 και 3,1% το 2003), ενώ οι δαπάνες του πρώτου τετραμήνου του 2004 είναι αυξημένες κατά 11,4% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2003, παρά την ενθαρρυντική υπέρβαση των εσόδων κατά 4% έναντι της σχετικής πρόβλεψης.

    [12] Οικονομία

    Η Οικονομία στο επίκεντρο

    26/5/2004 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και η φορολογική μεταρρύθμιση, που αποτελούν αιχμή του δόρατος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, από το βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα απευθύνει ομιλία στις 19:30 το απόγευμα. Θα προηγηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει άμεση δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Θα αναφερθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την οικονομία και στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Μιλώντας κατά την πρωινή, κλειστή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης ευρείας κοινωνικής συναίνεσης για την προώθηση των τομών σε βάθος, που έχει ανάγκη η οικονομία και ζήτησε εθνικό διάλογο. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι υπονομεύεται το διεθνές κύρος της χώρας.

    Παπανδρέου: "Δεν χρειάζονται πειράματα με την οικονομία"

    "Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την οικονομία σε γερές βάσεις, αυτές πρέπει να διατηρηθούν και να μην γίνονται πειράματα", επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά την πρωινή ομιλία του.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν νέες τομές, να γίνουν επενδύσεις στον άνθρωπο και στην εκπαίδευση, να υπάρξει πλήρης απασχόληση, ανταγωνιστικότητα με κοινωνική συνοχή και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

    Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οδυσσέας Κυριακόπουλος θα απευθύνει ομιλία το απόγευμα. Θα θέσει τα προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες, ζητώντας σαφές φορολογικό σύστημα και ευέλικτο αναπτυξιακό νόμο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη να στραφούν περισσότεροι πόροι στον ιδιωτικό τομέα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα οικονομική πολιτική

    Στα σκαριά η φορολογική μεταρρύθμιση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 May 2004 - 16:51:15 UTC