Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιορτή Φλαμένκο στο Θέατρο Λυκαβηττού
  • [02] Δυσφορία στην Ουάσινγκτον για τις δηλώσεις Μπλερ Συμφωνία μετά τη
  • [03] Φοβούνται νέο χτύπημα στις ΗΠΑ
  • [04] Την Παρασκευή θα συζητηθούν οι όροι της τηλεμαχίας Κόντρα για το
  • [05] Γ΄Εθνική; Νίκη άνοδος για την Καστοριά
  • [06] Πλει οφ: Άνετη επικράτηση του Ηρακλή
  • [07] Στο στόχαστρο ΗΠΑ, Ισραήλ και τρομοκράτες Δριμύ κατηγορώ από τη Διεθνή
  • [08] Πλει οφ: Επίδειξη δύναμης από τον ΠΑΟ
  • [09] Ομιλία πρωθυπουργού στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ Μέτρα για την
  • [10] Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με τρεις νεκρούς
  • [11] Ολυμπιακός: Παράθυρο για Ντενουί
  • [12] O Ερυθρός Αστέρας θέλει Μπάγεβιτς
  • [13] Αυτοκριτική για το Ιράκ από τη Νιού Γιόρκ Τάιμς
  • [14] Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσατε Πυρ Α. Πρωτοψάλτη και Δ. Γαλάνη

    [01] Πολιτισμός

    Γιορτή Φλαμένκο στο Θέατρο Λυκαβηττού

    26/5/2004 7:09:00 μμ

    Μια μεγάλη γιορτή του Flamenco έρχεται στον Λυκαβηττό: Πέντε μεγάλοι χορευτές, τέσσερα στοιχεία της φύσης... Η Carmen Cortes, η μεγάλη κυρία του Flamenco, η εντυπωσιακή Γέρμα του Λόρκα θα χορέψει σαν φωτιά, η Belen Maya, η μούσα του Κάρλος Σάουρα θα χορέψει σαν νερό μαζί με την 19 χρονη Rocio Molina, ο Alejandro Granados θα χορέψει ως πατέρας-κυνηγός με την δύναμη και τη γενναιοδωρία της γης, ο Miguel Berna, ο αιώνιος επαναστάτης, ο χορός του ύμνος στην Ελευθερία, η κίνησή του αέρας... Μαζί τους δεξιοτέχνες μουσικοί και τραγουδιστές και ανάμεσά τους, ο διεθνούς φήμης κιθαρίστας Gerardo Nunez με το συγκρότημά του. Όλα αυτά την Τρίτη και την Τετάρτη 8 και 9 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο Θέατρο Λυκαβηττού.

    Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης...

    Η Carmen Cortes γεννήθηκε στη Βαρκελώνη στις 19 Δεκεμβρίου 1957, από ανδαλουσιανούς γονείς. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να χορεύει φλαμένκο. Πήρε μαθήματα κλασικού μπαλέτου στην ισπανική Εθνική Σχολή μπαλέτου, ενώ το 1994 έγινε Πρώτη Χορεύτρια. Το1990 ξεκίνησε τη δική της παράσταση βασισμένη σε λατινοαμερικάνικα τραγούδια και στις παραδόσεις του φλαμένκο. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Το 1995 ανέβασε το "A Federico" μια χορευτική παράσταση βασισμένη στην εικόνα του φλαμένκο όπως επηρέασε τον ποιητή Garcia Lorca. Αμέσως μετά ξεκίνησε περιοδεία με την παράσταση "Yerma" βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Federico Garcia Lorca. Το 1997 ανέβασε την παράσταση "Salome". Ακολούθησαν οι παραστάσεις "Asi pasen cien anos" και "Racial". Η Carmen Cortes αγωνίζεται για τη διάδοση του φλαμένκο στο ευρύ κοινό. Κινείται με άνεση ανάμεσα στο παραδοσιακό φλαμένκο και στις μοντέρνες μορφές του. Ανεξάρτητη καθώς είναι, στηρίζεται πάντα στις δικές της δυνάμεις. Άλλωστε, έχτισε τη λαμπρή της καριέρα χωρίς "επίσημη" βοήθεια. "Πρέπει να βασίζεσαι στον εαυτό σου" έχει δηλώσει η ίδια, "γιατί αν κάθε φορά που έχεις μια ιδέα περιμένεις να δεις αν θα πάρεις βοήθεια, μπορεί και να περιμένεις για πάντα".

    Η Belen Maya Garcia γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1966, ενώ οι γονείς της βρίσκονταν εν μέσω περιοδείας. Ξεκίνησε μαθήματα χορού σε πολύ μικρή ηλικία με φημισμένους δασκάλους. Έκανε το ντεμπούτο της ως χορεύτρια φλαμένκο στη Μαδρίτη. Έχει χορέψει δίπλα σε μεγάλα ονόματα του φλαμένκο, όπως οι Manolete, Javier Baron και Alejandro Granados, ενώ υπήρξε σολίστ στις ομάδες της Carmen Cortes και του Mario Maya. Στην Belen Maya ανήκει η υπέροχη σιλουέτα που απεικονίζεται στην αφίσα της ταινίας "Flamenco" του Carlos Saura. Θεωρείται μια από τις καλύτερες σύγχρονες χορεύτριες του φλαμένκο, που καταφέρνει θαυμάσια να ενσωματώνει το προσωπικό της στυλ στην παράδοση.

    Ο Alejandro Granados έχει περιοδεύσει σαν σολίστας σε όλον τον κόσμο μαζί με το Ισπανικό Μπαλέτο της Μαδρίτης. Έχει κάνει αρκετές εμφανίσεις μαζί με το Εθνικό Μπαλέτο της Ισπανίας πλάι στην Carmen Cortes και τώρα είναι σολίστας μαζί με την Manuela Vargas στο Andalucia Viva. Επίσης, ο Alejandro Granados είναι ένας διακεκριμένος καλλιτέχνης και χορογράφος στην Compania Andaluza de Danza στο θέατρο Lope de Vega Theater της Σεβίλλης και έχει βραβευτεί στο La Gala International de Danza. Ο Alejandro έχει μια αυθεντική και δυνατή προσωπικότητα ως καλλιτέχνης. Ο χορός του έχει δεχθεί επιρροές από το cante Jondo και τον συναισθηματισμό που αυτό εμπεριέχει. Σήμερα, θεωρείται ένας από τους perissmotero φτασμένους χορευτές της Ισπανίας.

    Η Rocio Molina σε ηλικία 19 χρόνων είχε ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές με άριστα στην Σχολή Χορού της Μαδρίτης Royal Conservatory of Dance, είχε κερδίσει αρκετά βραβεία αναγνωρισμένου κύρους στην Ισπανία και είχε χορογραφήσει αλλά και χορέψει παγκοσμίως με την Compania Maria Pages. Η Rocio Molina είναι μια από τις πιο σύγχρονες και σημαντικές εκπροσώπους του φλαμένκο, η οποία κατέδειξε παγκοσμίως ότι το καλό φλαμένκο δεν εξαρτάται μόνο από τα βήματα των ποδιών αλλά ότι είναι ένας χορός που όλο το σώμα συμμετέχει ενεργά. Επίσης, έχει κερδίσει την καρδιά των θεατών και τις καλές κριτικές των δημοσιογράφων με τα εξαιρετικά σόλο της, που γνήσια την ανακηρύσσουν σήμερα μια σταρ του φλαμένκο. Τα δυνατά της μπράτσα, οι επιβλητικές καμπύλες της και η αστείρευτη ενέργεια στην κινησιολογία της τραβούν τα μάτια και των πιο απαιτητικών θεατών. Είναι από τις λίγες χορεύτριες που καταφέρνει αβίαστα να εκφράζει τον πόνο και την θλίψη που χαρακτηρίζει το φλαμένκο. Το σώμα και η εκφραστικότητα του πρόσωπου της Rocio Molina συνωμοτούν μαζί και καθηλώνουν το κοινό.

    Ο Miguel Angel γεννήθηκε το 1968 στη Σαραγόσα και από οκτώ χρονών άρχισε να σπουδάζει το χορό jota, τον παραδοσιακό χορό της Σαραγόσα και Αραγωνίας. Σήμερα θεωρείται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του χορού αυτού και το 2000 κέρδισε το βραβείο καλύτερης χορογραφίας στο Aid-Dance Festival στη Μαδρίτη. Εχει περιοδεύσει πολλές χώρες του κόσμου παρουσιάζοντας δικές του δημιουργίες που αποθεώνονται από κοινό και κριτικούς. Η εφημερίδα El Pais έγραψε γι αυτόν: «Ο Miguel Angel Berna είναι ένας ανεπανάληπτος βιρτουόζος του χορού. Τολμώντας να παρουσιάσει ένα θέαμα γεμάτο πάθος, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα δικό του μοντέρνο στυλ, χρησιμοποιώντας ευφυώς τους παραδοσιακούς κώδικες, αναμιγνύοντας τη jota, το φλαμένκο και τον κλασσικό ισπανικό χορό». Είναι δεξιοτέχνης στις καστανιέτες και θεωρείται ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους του σύγχρονου ισπανικού χορού

    Ο Geraldo Nunez, ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους κιθαρίστες του Φλαμένκο θα πλαισιώνει με τους μουσικούς του την μεγάλη γιορτή του Flamenco Fiesta στο θέατρο του Λυκαβηττού. Ο Geraldo Nunez γεννημένος το 1961 άρχισε από 14 χρονών την καριέρα του, συνοδεύοντας μεγάλους τραγουδιστές όπως ο T&#237;o Gregorio el Borrico, ο Terremoto κ.α. Ένας από τους λίγους καλλιτέχνες που κατέχει την τριπλή ιδιότητα να είναι συνθέτης, κιθαρίστας σε κονσέρτα και να συνοδεύει μεγάλους τραγουδιστές. Έχει πολλές συμμετοχές σε μεγάλα θεατρικά σόου, έχει εμφανιστεί στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου και θεωρείται χαρισματικός κιθαρίστας. Οι συνθέσεις του αντλούν έμπνευση από τις μουσικές του κόσμου χωρίς να χάνουν την ιδιαίτερη δυναμική του Φλαμένκο που τον χαρακτηρίζει.

    Τα εισιτήρια κοστίζουν από 30 - 40 - 55 ευρώ. Προπώληση στα Virgin Megastores και στο ταμείο του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστήμιου 39 - Τηλ: 210 32.21.459)

    [02] Ιράκ

    Δυσφορία στην Ουάσινγκτον για τις δηλώσεις Μπλερ Συμφωνία μετά τη διαφωνία

    26/5/2004 7:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Washington Times- Figaro

    Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας άναψαν την Τρίτη οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο Τόνι Μπλερ, δήλωσε ότι η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο θα έχει δικαίωμα άσκησης βέτο στις επιχειρήσεις των ξένων στρατευμάτων. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν δυσφορία στην Ουάσινγκτον και την άμεση παρέμβαση του Κόλιν Πάουελ. "Οι αμερικανικές δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την αυτοπροστασία τους, ακόμη και αν η ιρακινή κυβέρνηση διαφωνεί" είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Ένα 24ωρο αργότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αναδίπλωση.

    Αναδίπλωση Μπλερ

    Προσπάθεια αναδίπλωσης, σε ότι αφορά το θέμα της μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς, επιχείρησε με νεότερες δηλώσεις του ο Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι "συμφωνεί πλήρως" με τον Τζορτζ Μπους ότι τα ξένα στρατεύματα στο Ιράκ, θα πρέπει να παραμείνουν υπό αμερικανική διοίκηση.

    "Συμφωνήσαμε και οι δύο απόλυτα ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης μεταβίβαση της κυριαρχίας στον ιρακινό λαό και ότι η πολυεθνής δύναμη πρέπει να παραμείνει υπό αμερικανική διοίκηση", είπε ο Μπλερ μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Μία μέρα, όμως πριν, είχε εκφράσει διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι η ιρακινή κυβέρνηση που θα αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου, θα έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.

    "Αν πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για το αν θα επέμβουμε σε ένα μέρος σαν τη Φαλούτζα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τη συγκατάθεση της ιρακινής κυβέρνησης. Η τελική πολιτική απόφαση είναι θέμα της ιρακινής κυβέρνησης " είχε πει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η μεταβίβαση της εξουσίας πρέπει αν είναι πραγματική και ειλικρινής.

    Η "απάντηση" των ΗΠΑ στις δηλώσεις του Τόνι Μπλερ, ήταν άμεση και ήρθε δια στόματος του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις, έχουν δικαίωμα αυτοπροστασίας, ακόμα και αν η ιρακινή κυβέρνηση διαφωνεί" είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

    Αντιδράσεις για το σχέδιο που υπεβλήθη στον ΟΗΕ

    Οι δηλώσεις Μπλερ, έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αμερικανό Πρόεδρο, την ώρα που προσπαθεί να πείσει τη Γαλλία, τη Ρωσία τη Γερμανία και την Κίνα να αποδεχθούν το σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ για το θέμα της μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Οι χώρες, αυτές έχουν ανοιχτά εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το σχέδιο τονίζοντας ότι πρέπει να βελτιωθεί και επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να καθορισθούν τυφλά σημεία του και λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα το "αν η προσωρινή κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη επιχείρηση των ξένων δυνάμεων.

    Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τη Γαλλία, ο Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η συνομιλία ήταν εξαιρετική και ότι διαπιστώθηκε ταύτιτη απόψεων σε πολλά ζητήματα.

    "Με τον πρόεδρο Σιράκ είχα μία εξαιρετική συζήτηση. Μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό. Ενα Ιράκ ελεύθερο, σταθερό, ειρηνικό " είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Διεθνή

    Φοβούνται νέο χτύπημα στις ΗΠΑ

    26/5/2004 8:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2004 11:08:54 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC

    Φόβοι για νέα επικείμενα τρομοκρατικά χτυπήματα μέσα στους επόμενους μήνες "σκιάζουν" τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο, καθώς σειρά σημαντικών γεγονότων που αναμένεται να διεξαχθούν έως τον Ιανουάριο του 2005, ενδεχομένως να βρεθούν στο στόχαστρο της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον αρχηγό του FBI, δήλωσε ότι υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες .

    To FBI αναζητά επτά άτομα

    "Αξιόπιστες πληροφορίες που προέρχονται από πολλές πηγές δείχνουν ότι η Αλ Κάιντα προετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στις ΗΠΑ τους προσεχείς μήνες" τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ.

    Ο Ασκροφτ, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα σχέδιο επίθεσης και σημείωσε ακόμα ότι το FBI αναζητά στις ΗΠΑ, επτά άτομα που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.

    Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και φωτογραφίες τους.

    Δύο από αυτούς διαθέτουν καναδικό διαβατήριο και ένας άλλος αμερικανικό.

    Μεταξύ αυτών που αναζητούνται είναι και η 32χρονη Πακιστανή Αάφια Σιντίκι, η οποία είναι πτυχιούχος του MIT, όπως και ένας άνδρας που είχε έρθει σε επαφή μαζί της, ο Άντναν Τζ. Ελ Σουκριτζούμα, φερόμενο μέλος της Αλ Κάιντα διέμενε στη Φλόριντα.

    Πιθανοί στόχοι

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, δήλωσε οι αμερικανικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας.

    "Θα υπάρξουν γεγονότα μεγάλης σημασίας στη διάρκεια των προσεχών μηνών, τα οποία, ακόμα και εάν δεν έχουν χαρακτηριστεί ως στόχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, είναι ασφαλώς πιθανοί στόχοι", πρόσθεσε ο κ. Μακλίλαν.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε, απαριθμώντας ορισμένα από τα σημαντικά γεγονότα: τη σύνοδο της G-8 στο Σι Αιλαντ (στην πολιτεία της Τζόρτζια) από τις 8 έως τις 10 Ιουνίου, τις αναμνηστικές τελετές στις ΗΠΑ για την 60η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου, τους εορτασμούς της ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου, τα συνέδρια των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουλίου και των Ρεπουμπλικανών στα τέλη Αυγούστου, τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου και την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2005.

    [04] Ευρωεκλογές

    Την Παρασκευή θα συζητηθούν οι όροι της τηλεμαχίας Κόντρα για το ντιμπέϊτ

    26/5/2004 9:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των πολιτικών αρχηγών εν όψει των Ευρεκλογών προκαλούν και πάλι την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσσόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπαναχωρεί από τη θέση που είχε στις εθνικές εκλογές. "Σε μία αναμέτρηση που κρινόταν η διακυβέρνηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει τον περιορισμένο διάλογο. Τώρα αλλάζει θέση. Αυτό μας χαροποιεί" δήλωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για διάλογο ανοικτό σε όλα τα θέματα. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας είχε δηλώσει ότι το κόμμα είναι ανοιχτό για διάλογο επί όλων των θεμάτων, χωρίς να θέτει προϋποθέσεις. Παράλληλα, αμφισβήτησε την ειλικρινή πρόθεση του πρωθυπουργού να συμμετάσχει στον τηλεοπτικό διάλογο.

    Την Παρασκευή η συνάντηση για τις λεπτομέρειες της τηλε-μαχίας

    Απαντώντας στον κ. Βούγια, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, υπενθύμισε ότι "η ΝΔ είναι αυτή που επιμένει στον ελεύθερο και ανοιχτό διάλογο" και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε τηλεοπτική αναμέτρηση και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουν τους όρους της τηλεοπτικής αναμέτρησης των κ.κ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της κυβερνήσεως θα μετάσχει ο Υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Σπ. Βούγιας και Νίκος Αθανάσακης.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες την επομένη εβδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων για τον καθορισμό των όρων διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμετρήσεως με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

    [05] Αθλητισμός

    Γ΄Εθνική; Νίκη άνοδος για την Καστοριά

    26/5/2004 9:07:00 μμ

    Το "εισιτήριο" της ανόδου για τη Β` Εθνική, εξασφάλισε την Τετάρτη η Καστοριά. Οι "γουναράδες", επικράτησαν εύκολα στο Κιλκίς 4-0 της τοπικής ομάδας και έτσι εξασφάλισαν την παρουσία τους στην αμέσως μεγαλύτερη κατηγορία. Αντίθετα, η "μάχη" για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης που οδηγεί απευθείας στη Β` Εθνική καλά κρατεί. Λάρισα και Ηλυσιακός συνέχισαν με νίκες κι όλα θα κριθούν την τελευταία αγωνιστική, με μία εξ αυτών των δύο να πηγαίνει στα μπαράζ της ανόδου αφού ο τέταρτος Θρασύβουλος έμεινε εκτός μάχης μετά τη λευκή ισοπαλία με το Μαρκό.

    Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    Τα αποτελέσματα:

    Αγ. Δημήτριος-Χαλκίδα 1-2 , Κιλκισιακός-Καστοριά 0-4, Θύελλα Π-Αγροτικός Αστέρα 2-1, Λεωνίδιο-Αχαρναϊκός 2-3, Καβάλα-Βέροια 1-3, Βύζας-Ρόδος 0-0, Μαρκό-Θρασύβουλος 0-0, Δόξα Δράμας-Ηλυσιακός 0-1, Λύκοι-Λάρισα 0-1 Ατσαλένιος-Ποντιακός 1-2.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 37 αγώνες)

    Καστοριά 77, Λάρισα 74, Ηλυσιακός 73, Θρασύβουλος Φυλής 68, Αγροτικός Αστ. 60, Ρόδος 56, Αχαρναϊκός 56, Ατσαλένιος 54, Βέροια 54, Δόξα Δράμας 50, Μαρκό 49, Χαλκίδα 49, Αγ. Δημήτριος 46, Θύελλα Πατρών 46, Βύζας Μεγάρων 44, Λύκοι 43, Καβάλα 42, Λεωνίδιο 31, Ποντιακός Ν.Σ. 27, Κιλκισιακός 23.

    [06] Αθλητισμός

    Πλει οφ: Άνετη επικράτηση του Ηρακλή

    26/5/2004 9:12:00 μμ

    Ο Ηρακλής προστάτευσε με τον καλύτερο τρόπο το πλεονέκτημα της έδρας του, παρά τις απειλητικές προσπάθειες της ΑΕΚ, και έκανε το 1-0 επί της "Ένωσης", καθώς επικράτησε 81-73, στο πλαίσιο του πρώτου μεταξύ τους αγώνα στη σειρά του μικρού τελικού για τις θέσεις 3-4. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι το Σάββατο, στο κλειστό των Άνω Λιοσίων. Κορυφαίος από πλευράς νικητών ήταν ο Ηλιάδης με 21 πόντους, ενώ από τους φιλοξενούμενους ο Ταπούτος με 16.

    Τα πρώτα τρία λεπτά της αναμέτρησης ήταν αφιερωμένα στα «κλειστά» αμυντικά συστήματα των δύο ομάδων, τα οποία δεν άφηναν περιθώρια τόσο για θεαματικό μπάσκετ, όσο και για εξασφάλιση μίας ικανοποιητικής διαφοράς ασφαλείας. Με τη συμπλήρωση τους μάλιστα, Ηρακλής και ΑΕΚ βρέθηκαν ισόπαλοι με 4-4. Η συνέχεια πάντως δεν ήταν ανάλογη, καθώς ένα ξέσπασμα των φιλοξενούμενων, το οποίο στηρίχτηκε πάνω στις επιθετικές... ορέξεις του Χρήστου Ταπούτου, έδωσε προβάδισμα επτά πόντων στην "Ένωση" (11-4). Στον αντίποδα, Διαμαντίδης και Παπαδόπουλος δεν είχαν αφυπνιστεί, ενώ η αγωνιστική άνοδος και του Τσιάρα βοήθησε τους "κιτρινόμαυρους" να κλείσουν τα πρώτα δέκα λεπτά στο +7 (20-13).

    Με την έναρξη του δεύτερου δεκάλεπτου, έγινε το... αναπόφευκτο. Ειδικότερα, Ηλιάδης και Διαμαντίδης έδωσαν το σύνθημα της αντεπίθεσης και ο Ηρακλής έφτασε μία ανάσα πριν την ισοφάριση (28-25, στο 13'). Η συνέχεια ήταν "αντιγραφή" της πρώτης περιόδου, καθώς Κακιούσης και Κατσικάρης "έσφιξαν" για μία ακόμη φορά τις άμυνες των ομάδων τους και για περίπου τρία λεπτά το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς... χέρια. Η λήξη του πρώτου μέρους πάντως "συνοδεύτηκε" με σερί 5-0 από πλευράς Ηρακλή, κάτι που είχε αποτέλεσμα ο "Γηραιός"να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια με προβάδισμα επτά πόντων (42-35).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο Χατζής και Τσιάρας έκαναν διαγωνισμό τριπόντων εις βάρος του Ηρακλή, καθώς με δύο διαδοχικά του δεύτερου και ένα του πρώτου, η διαφορά γρήγορα εξανεμίστηκε και το προβάδισμα υπέρ της ΑΕΚ πήρε τη... θέση της στον αγωνιστικό χώρο (45-44). Στο τέλος όμως ο Ηρακλής ήταν αυτός που χαμογέλασε, κυρίως χάρη στην κυριαρχία του Λάζαρου Παπαδόπουλου (16 πόντους) κάτω από τα αντίπαλα καλάθια (57-56 στο 30').

    Στον επίλογο του αγώνα, και ενώ ο Ηρακλής δέχθηκε βαρύ πλήγμα στην καρδιά της ομάδας, καθώς ο Τσιάρας απέσπασε το τέταρτο φάουλ του Παπαδόπουλου (5' πριν τη λήξη), οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση έκαναν ανασύνταξη δυνάμεων και έφτασαν άνετα στο 81-73 απέναντι στην ΑΕΚ, που δεν είχε στη διάθεσή της τους Λολις και Μισιακό.

    Οι διαιτητές του αγώνα: Χριστοδούλου, Καρακατσούνης

    Οι συνθέσεις:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 2, Μιλόσεβιτς 2, Ηλιάδης 21, Δέδας 18 (4), Ψωμάς-Λυμπάρης 4, Διαμαντίδης 16 (2), Παπαδόπουλος 16, Κούβελας 2.

    ΑΕΚ: Τσιάρας 13 (2), Νικολαϊδης 2, Ζήσης 5 (1), Ταπούτος 16, Χατζής 10 (2), Αντιτς 5 (1), Σέκουλιτς 5, Παπανικολάου 9 (3), Παπαϊωακείμ 8.

    [07] Διεθνή

    Στο στόχαστρο ΗΠΑ, Ισραήλ και τρομοκράτες Δριμύ κατηγορώ από τη Διεθνή Αμνηστία

    26/5/2004 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Σκληρή κριτική προς τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ασκεί η Διεθνής Αμνηστία με την ετήσια έκθεσή της που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Λονδίνο. Η οργάνωση καταγγέλλει παραβιάσεις που διαπράχθηκαν εν ονόματι του πολέμου των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας και τονίζει ότι ο πόλεμος για την εκδίωξη του Σαντάμ από την εξουσία είχε ως αποτέλεσμα να παραγκωνιστεί ο ρόλος του ΟΗΕ ο οποίος "προσαρμόστηκε στις επιθυμίες των μεγάλων δυνάμεων". Η έκθεσή της, που αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε 157 χώρες για το 2003, επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες στις ΗΠΑ τις οποίες κατηγορεί ότι "θυσίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα" και ευθύνονται για διγλωσσία στα θέματα του Ιράκ και της τρομοκρατίας.

    Εκλήματα πολέμου στη Μέση Ανατολή

    Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει και τις τρομοκρατικές οργανώσεις που υιοθετούν "εγκληματικές ενέργειες" για να επιτύχουν τους σκοπούς τους αλλά και τις κυβερνήσεις που ενοχοποιούνται για "παρενέργειες" της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

    Στο στόχαστρο της φετινής έκθεσης τέθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως όσον αφορά τον "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Η διεθνής οργάνωση καταδικάζει τις πρακτικές και τις μεθόδους των δυνάμεων της συμμαχίας στο Ιράκ οι οποίες, σύμφωνα με την οργάνωση, "οδήγησαν σε ένα νέο κύμα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Η διεθνής οργάνωση κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι διέπραξε "εγκλήματα πολέμου" κατά των Παλαιστινίων, ενώ χαρακτήρισε "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" τις επιθέσεις παλαιστινιακών οργανώσεων που είχαν στόχο Ισραηλινούς πολίτες.

    Όπως το 2003, η Αμνηστία καταγγέλλει τα "επακόλουθα" του πολέμου κατά της τρομοκρατίας που νομιμοποίησε σε αρκετές χώρες καταχρήσεις και κατασταλτικές μεθόδους. Κυρίως, υπογραμμίζει η έκθεση, "η διεθνής κοινότητα δεν μοιάζει να μπορεί ή να θέλει να σταματήσει αυτή την τάση".

    Έξαρση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Σύμφωνα με την οργάνωση, σημειώθηκε παγκοσμίως η πιο μεγάλη επίθεση σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας της βίας των ένοπλων οργανώσεων και των αυξανόμενων παραβιάσεων από τις κυβερνήσεις. Η Διεθνής Αμνηστία "ανησυχεί σοβαρά" για την κατάσταση στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές στο Αφγανιστάν, όπου η ασφάλεια συνεχώς επιδεινώνεται.

    Η Διεθνής Αμνηστία κατακρίνει επίσης τη Βρετανία γιατί συνέλαβε 500 άτομα που "έχουν σχέση με την τρομοκρατία", από τα οποία ελάχιστα καταδικάστηκαν. Η διεθνής οργάνωση κατακρίνει επίσης το νόμο του 2001 που επιτρέπει την απεριόριστη κράτηση αλλοδαπών , χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία και δικαστική απόφαση.

    Σχετικά Links:

    Διεθνής Αμνηστία

    Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

    [08] Αθλητισμός

    Πλει οφ: Επίδειξη δύναμης από τον ΠΑΟ

    26/5/2004 9:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν ο τίτλος του εφετινού πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας μπάσκετ των Ανδρών κρινόταν σε αυτό το παιχνίδι, τότε ο Παναθηναϊκός όχι μόνο θα τον εδικαιούτο, αλλά θα είχε αναδειχτεί από σήμερα πρωταθλητής Ελλάδας 2003-04. Ο χαρακτηρισμός "επίδειξη ισχύος" δεν επαρκεί για να περιγράψει την ανωτερότητα του Παναθηναϊκού στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών με αντίπαλο το Μαρούσι στο κλειστό του Σπόρτιγκ, όπου συνέτριψε το σύνολο του Παναγιώτη Γιαννάκη με 101-71 και έκανε το 1-0 στη σειρά της τελικής φάσης των πλέι οφ. Την Κυριακή στις 21:00, το Μαρούσι υποδέχεται τους "πράσινους' στο κλειστό του Αγίου Θωμά με στόχο -αν όχι τη ρεβάνς- τουλάχιστον την αποκατάσταση της... θιγμένης αξιοπρέπειάς του.

    Με ηγέτη τον αρχηγό

    Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και υπομονή στην τελική επιλογή, ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα αμέσως μετά το τζάμπολ έχοντας κορυφαίο το Γιάκα Λάκοβιτς. Ο Σλοβένος σημείωσε 7 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά η προσφορά του στην επίθεση δεν συνοδεύτηκε από επιτυχία στο μαρκάρισμα του Μπλάκνεϊ με αποτέλεσμα το Μαρούσι να διατηρείται σε απόσταση αναπνοής. Από το 6ο περίπου λεπτό, οι δύο αντίπαλοι προπονητές αποφάσισαν να παίξουν με δύο κοντούς στην πεντάδα, Μπλάκνεϊ-Σπανούλης για το Μαρούσι, Καλαϊτζής-Λάκοβιτς για τους γηπεδούχους και οι δύο ομάδες επιδόθηκαν σε γρήγορο ρυθμό.

    Το Μαρούσι βασίστηκε στους ψηλούς Αγαδάκο, Καράγκουτη στα τελευταία λεπτά του πρώτου δεκάλεπτου, οι οποίοι εκτός από την προσφορά τους στο σκοράρισμα υπερείχαν και στις εναέριες μάχες. Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από τους Αλβέρτη, Καλαϊτζή και Μίντλετον και «έκλεισε» το δεκάλεπτο προηγούμενος με 19-15.

    Οι "πράσινοι" ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της δεύτερης περιόδου, διάστημα στο οποίο δεν υπέπεσαν ούτε σε ένα λάθος. Αν και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 20-19, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στον τομέα των ριμπάουντ και με σερί 13-0 οικοδόμησαν διαφορά 12 πόντων, 32-20.

    Ο γρήγορος ρυθμός του παιχνιδιού δεν επέτρεψε στο Γιαννάκη να δώσει χρόνο συμμετοχής στον ψηλό μεν, βαρύ δε Ιβάν Γκργκατ και παρακολουθούσε από τον πάγκο τους παίκτες του να αδυνατούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι για περίπου τρία λεπτά στα μισά του δεύτερου δεκάλεπτου.

    Ο αρχηγός Φραγκίσκος Αλβέρτης -λες και δεν είχε υποστεί ποτέ διάστρεμμα- όχι μόνο επέστρεψε, αλλά βάλθηκε να τρελάνει τους πάντες με το 100% ποσοστό ευστοχίας του και τους 9 του πόντους στο 20' (3/3 2π., 1/1 3π.). Η διαφορά υπέρ του Παναθηναϊκού εκτινάχθηκε, η τιμή της έφτασε τους +18 πόντους, 44-26 για να λήξει το ημίχρονο 45-32 μετά από ένα εκπρόθεσμο τρίποντο του Χάτσον, το οποίο οι διαιτητές... μέτρησαν λανθασμένα και μάλιστα το χρέωσαν -πάλι λανθασμένα- ως δίποντο.

    Αυτή ήταν η τρίτη λανθασμένη απόφαση των διαιτητών της αναμέτρησης. Είχε προηγηθεί εκπρόθεσμο σουτ του ΜακΝτόναλντ στο 7ο λεπτό, το οποίο αρχικώς καταμέτρησαν οι Κορομηλάς-Σχοινάς και μετά από έντονες αντιδράσεις του Γιαννάκη και των συνεργατών του, οι διαιτητές το ακύρωσαν ορθώς.

    Όταν, δε το σκορ ήταν 44-26 υπέρ των "πράσινων' οι διαιτητές δεν καταλόγισαν φάουλ υπέρ του Σπανούλη, ούτε το εσκεμμένο σπρώξιμο που δέχτηκε ο Σπανούλης από το Χατζηβρέττα, ενώ ο πλέι μέικερ του Αμαρουσίου βρισκόταν ήδη εκτός ισορροπίας για να τιμωρήσουν στη συνέχεια με αντιαθλητικό φάουλ το Λάζαρο Αγαδάκο για την "κεφαλιά" στο Χατζηβρέττα ως αντίποινα. Καθώς όμως ο Παναθηναϊκός ήταν κατά κράτος ανώτερος στον πρώτο αγώνα της σειράς των τελικών, οι παραπάνω λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν την έκβαση του αγώνα.

    Η εξέλιξη του δεύτερου μέρος δεν χρήζει ανάλυσης... απλώς οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιδόθηκαν σε μεταξύ τους συναγωνισμό για το ποιος θα πετύχει τους περισσότερους πόντους. Ακόμη και ο Ντούσαν Σάκοτα σημείωσε 8 πόντους με δύο τρίποντα αγωνιζόμενος 9 λεπτά περίπου. Το Μαρούσι προσπάθησε να μειώσει την ψαλίδα της διαφοράς, με σερί 10-0 μετέτρεψε το 84-48 σε 84-58 και στη συνέχεια οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη απλώς έκαναν υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η μαρτυρική πρώτη ιστορική παρουσία του συλλόγου στη σειρά των τελικών.

    Διαιτητές: Κορομηλάς, Σχινάς

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 12 (2), Καλαϊτζής 7 (2), Παπανικολάου 13 (1), Λάκοβιτς 7 (1), Μπατίστ 12 (1), Μασλαρινός, Χατζηβρέττας 12 (3), Μίντλετον 8, Τσαρτσαρής 11 (1), ΜακΝτόναλντ 11 (1), Σάκοτα 8 (2)

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 11 (3), Χάτσον 12, Σμίλιανιτς 3, Νικολαϊδης, Γκργκατ 11, Σπανούλης 11 (1), Πόποβιτς 3 (1), Αγαδάκος 7, Καράγκουτης 9.

    [09] Οικονομία

    Ομιλία πρωθυπουργού στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

    26/5/2004 9:59:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας εξήγγειλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, τη θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προανήγγειλε "νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων με διαφάνεια" αλλά και "λιγότερη κρατική παρέμβαση στην οικονομία". Κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι ωραιοποιούσαν την εικόνα της Οικονομίας αλλά και ότι προχωρούσαν σε άσκοπες δαπάνες που εκτόξευσαν στο ύψη το δημόσιο χρέος. "Η γνώση της πραγματικότητας και των δυνατοτήτων της οικονομίας μάς αφορά όλους, δεν υπερβάλλουμε και δεν ωραιοποιούμε. Τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως επισημαίνει και η Eurostat, δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που κατασκευαζόταν" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Δημοσιονομική εξυγίανση - Νέα αναπτυξιακή πορεία

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικά αναπτυξιακά αποθέματα στη χώρα και ότι η κυβέρνηση προχωρά ταυτόχρονα σε δύο στόχους, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής πορείας.

    Περιγράφοντας τους επτά βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής αναφέρθηκε

    Στη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο τη γενναία μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και της φοροδιαφυγής Στη θέσπιση νέου αναπτυξιακού νόμου για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με πλέγμα συμπληρωματικών μέτρων (οργανωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, δημιουργία σύγχρονων βιομηχανικών υποδομών, ενίσχυση ανταγωνισμού κ.α.) Στη λιγότερο δυνατή κρατική παρέμβαση στην Οικονομία και στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών Στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με άρση των αντικινήτρων για τις εξαγωγές Σε μία νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων (πέρα από τις απλές μετοχοποιήσεις του παρελθόντος που είχαν μόνο εισπρακτική διάσταση) με σεβασμό στα συμφέροντα των εργαζομένων και με διαφάνεια Στην άρση των προβλημάτων του παρελθόντος, όπως των πανωτοκίων και της επίσπευσης της επιστροφής του ΦΠΑ στους εξαγωγείς

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επιχειρηματιών στην έκκληση του υπουργείου Ανάπτυξης για χαμηλές τιμές και υψηλή ποιότητα σε όλη την επόμενη περίοδο εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες"

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, υποσχέθηκε μία νια νέα οικονομική πολιτική, ριζοσπαστική, συνεπή και αξιόπιστη με στόχο την εκμετάλλευση των μεγάλων αναπτυξιακών αποθεμάτων και των σημαντικών περιθωρίων της ελληνικής οικονομίας.

    Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και αναξιοποίητες δυνατότητες και αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της.

    Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η μείωση και ο εξορθολογισμός των φορολογικών συντελεστών και η προώθηση ενός συνολικού φορολογικού συστήματος που θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, απλότητα, διαφάνεια και φερεγγυότητα.

    "Μειώνουμε, τους φορολογικούς συντελεστές για τα μη διανεμόμενα κέρδη των Ανωνύμων Εταιριών και των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στο 25%, καθώς και στο 20% το συντελεστή για τα κέρδη των προσωπικών εταιριών " είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    "Ενεργοποιήσαμε άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών με στόχο να ενισχύσουμε αποτελεσματικά την εξαγωγική προσπάθεια " τόνισε μεταξύ άλλων.

    Σε ότι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις , ο υπουργός επεσήμανε ότι δίνεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή του χρόνου, τις διαδικασίες και τις μεθόδους που θα ακολουθηθούν.

    Παράλληλα, τόνισε ότι των αποκρατικοποιήσεων θα προηγηθούν προσπάθειες για την ανάδειξη της αξίας των εταιρειών του Δημοσίου, όπως στρατηγικές συμμαχίες, πλήρεις αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και ιδιωτικές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης υποδομών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Οικονομία στο επίκεντρο

    [10] Ιράκ

    Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου με τρεις νεκρούς

    26/5/2004 10:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τέσσερις αστυνομικοί, από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Μπαλάντ Ρουζ, 75 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από την τοπική αστυνομία. Παγιδευμένο όχημα ανατινάχτηκε αργά το μεσημέρι τη στιγμή που περνούσε το όχημα του συνταγματάρχη Αλί Ισμαήλ, επικεφαλής του γραφείου ερευνών της πόλης Μπαακούμπα, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των τραυματιών. Παράλληλα, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην πόλη Μπαλάντ Ρουζ ενώ στην επίσης γειτονική πόλη Χαλίς ο επικεφαλής της αστυνομίας και ο οδηγός του αυτοκινήτου του, που τραυματίστηκαν σε επίθεση αγνώστων κατά του αυτοκινήτου του τη Δευτέρα, υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους.

    [11] Αθλητισμός

    Ολυμπιακός: Παράθυρο για Ντενουί

    26/5/2004 10:05:00 μμ

    Μέχρι την Τρίτη η υπόθεση Ντενουί έμοιαζε για τον Ολυμπιακό απραγματοποίητη. Κάτι οι δηλώσεις του ίδιου του προπονητή ότι θα παραμείνει στην Σοσιεδάδ κάτι οι δηλώσεις του πρόεδρου Χοσέ Λουίς Αστιαθαράν ότι ο Γάλλος θα συνεχίσει με την ομάδα των Βάσκων είχε κάνει την διοίκηση του Ολυμπιακού να πιστεύει ότι η υπόθεση έκλεισε. Κι εκεί που η ομάδα του Πειραιά κοίταζε προς την πλευρά του Κουμπουαρέ, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρεάλ Σοσιεδάδ άνοιξε παράθυρο "ελπίδας" για την απόκτηση του Ρεϊνάλντ Ντενουί από τον Ολυμπιακό. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Diario Vasco", τόνισε ότι η παραμονή του Γάλλου τεχνικού στην ισπανική ομάδα θα κριθεί τις επόμενες ημέρες και ύστερα από απόφαση του ΔΣ του βάσκικου συλλόγου, που θα συνεδριάσει ειδικά γι αυτόν το λόγο.

    Σενάρια για Αντριάνο

    Στα μεταγραφικά θέματα όπως αναφέρει η πορτογαλική εφημερίδα "A Bola", ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Βραζιλιάνο επιθετικό της Νασιονάλ Μαδέιρα, Αντριάνο.

    Συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, άνθρωπος του Ολυμπιακού θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση της πορτογαλικής ομάδας, για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της μεταγραφής του 25χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος πέτυχε στο Πρωτάθλημα 19 γκολ και βγήκε δεύτερος σκόρερ.

    Προσθέτει ακόμη πως για τον Αντριάνο ενδιαφέρονται και ομάδες από την Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων είναι η Ντιναμό Κιέβου, η Σαχτιόρ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία έχει προπονητή τον Πορτογάλο Αρτούρ Ζόρζε.

    Πάντως, από τον Ολυμπιακό αυτό που λένε συνεχώς είναι πως, πρώτα θα κλείσει η συμφωνία με τον προπονητή που θα αναλάβει την ομάδα και μετά θα προχωρήσουν σε μεταγραφές από το εξωτερικό.

    Αυτή τη στιγμή, ως μεταγραφικοί στόχοι φέρονται ο Βραζιλιάνος αμυντικός Ρόκε Ζούνιορ και ο Αργεντινός μέσος Ματίας Αλμέιδα.

    Όσον αφορά στον Αντώνη Νικοπολίδη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.

    [12] Αθλητισμός

    O Ερυθρός Αστέρας θέλει Μπάγεβιτς

    26/5/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κοντά σε συμφωνία με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου βρίσκεται ο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς! Ο Σερβοέλληνας προπονητής βρίσκεται, ήδη, στην πρωτεύουσα της Σερβίας/Μαυροβούνιου, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Ντράγκαν Τζάιτς. Τελική συμφωνία δεν επήλθε αλλά όπως αναφέρεται ο πρώην τεχνικός της ΑΕκ ζήτησε και πήρε προθεσμία μερικών ημερών για να απαντήσει. Πάντως η διοίκηση του Ερυθρού αστέρα φαίνεται πρόθυμη να ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα του Μπάγεβιτς, διότι όπως σχολιάζεται στον Τύπο, η ομάδα χρειάζεται έναν έμπειρο προπονητή για να έχει μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας, ο Τζάιτς τηλεφώνησε στον "Ντούσκο", πριν από μία εβδομάδα, και του πρότεινε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με πολύ καλές οικονομικές απολαβές.

    [13] Ιράκ

    Αυτοκριτική για το Ιράκ από τη Νιού Γιόρκ Τάιμς

    26/5/2004 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: New York Times, ΑΠΕ

    Η αμερικανική εφημερίδα Νιού Γιόρκ Τάιμς παραδέχτηκε την Τετάρτη με κεντρικό άρθρο της υπό τον τίτλο "Η Τάιμς και το Ιράκ" ότι πριν τον πόλεμο του Ιράκ το 2003 παρουσίασε εσφαλμένα στοιχεία για τη χώρα. Το άρθρο, με τη σημείωση "Από τους συντάκτες" αναφέρει ότι η εφημερίδα θα έπρεπε να είναι πιο επιφυλακτική και πιο προσεκτική για τις πληροφορίες που δημοσίευσε σχετικά με το Ιράκ. Οι συντάκτες του άρθρου ξεκινούν λέγοντας ότι όλο αυτόν τον καιρό αποκάλυψαν λάθη της αμερικανικής κυβέρνησης ιδίως όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής και ότι τώρα είναι καιρός να στρέψουν την προσοχή τους στους εαυτούς τους. Οι δημοσιογράφοι λένε ότι κάνοντας μια έρευνα σε όσα έγραψαν σχετικά με το Ιράκ από τα τέλη του 2001 βρήκαν ρεπορτάζ για τα οποία είναι υπερήφανοι αλλά και άρθρα οι πληροφορίες των οποίων αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σωστά αξιολογημένες και διασταυρωμένες.

    "Θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια"

    Οι πληροφορίες αυτές, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες του άρθρου, προέρχονταν ως επί το πλείστον από εξόριστους του καθεστώτος του Σαντάμ, "άτομα η αξιοπιστία των οποίων έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης τις τελευταίες εβδομάδες".

    Οι συντάκτες προσθέτουν ότι τα στοιχεία, που σήμερα αμφισβητούνται, είχαν επιβεβαιωθεί με ενθουσιασμό από τους Αμερικανούς αξιωματούχους , οι οποίοι ήταν πεπεισμένοι για την ανάγκη επέμβασης στο Ιράκ.

    Στη συνέχεια οι συντάκτες κάνουν μια λεπτομερή ανάλυση ορισμένων ρεπορτάζ που γράφτηκαν από τον Οκτώβριο του 2001 επισημαίνοντας τις πληροφορίες που ήταν λάθος ή που τίθενται υπό αμφισβήτηση και καταλήγουν υποσχόμενοι "μαχητική δημοσιογραφία " για να αποκαταστήσουν την αλήθεια.

    Σχετικά Links:

    Κατάλογος των άρθρων της εφημερίδας για το Ιράκ

    "Η Τάιμς και το Ιράκ"

    [14] Πολιτισμός

    Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσατε Πυρ Α. Πρωτοψάλτη και Δ. Γαλάνη τραγουδούν για την ειρήνη

    26/5/2004 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο μεγάλες Ελληνίδες ερμηνεύτριες, η Δήμητρα Γαλάνη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ανέλαβαν να μεταφέρουν με ένα τραγούδι που έγραψε ο συνθέτης Κώστας Γανωτής, το μήνυμα της ειρήνης, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Δημάρχου Αθηναίων, που θα παρουσιαστεί παραμονές των Αγώνων, στην Πνύκα, έναν χώρο συμβολικό, για έναν σκοπό παγκόσμιο.

    Μουσική έκκληση για ειρήνη

    Η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής αναλαμβάνει να μεταφέρει το μήνυμα για την παγκόσμια ειρήνη.

    Με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δύο μεγάλες ελληνικές φωνές η Δήμητρα Γαλάνη και η Αλκηστις Πρωτοψάλτη τραγουδούν "παύσατε πυρ" , νότες και στίχους που έγραψε ο Κώστας Γανωτής

    Στο τραγούδι, συμμετέχουν η παιδική χορωδία Τυπάλδου, η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου, η ηθοποιός Πέμη Ζούνη και η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη που στέλνουν το δικό τους μήνυμα, απαγγέλλοντας το "Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσατε Πυρ", καθώς επίσης και παιδιά από το Διαπολιτισμικό Δημοτικό σχολείο Π. Φαλήρου που λένε "Παύσατε Πυρ", σε 11 γλώσσες.

    Το τραγούδι "Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, παύσατε πυρ" είναι μια ιδέα που στήριξε ο Δήμος Αθηναίων και θα ακουστεί στις 19 Ιουλίου σε ειδική εκδήλωση στην Πνύκα

    "Η επιλογή του Λόφου της Πνύκας για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης "Λάβετε Θέσεις - Έτοιμοι - Παύσετε Πυρ" δεν είναι τυχαία" δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

    "Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο τοπόσημο σε ολόκληρο τον κόσμο, που να ταυτίζεται τόσο πολύ με τα ιδανικά του ελεύθερου λόγου και της δημοκρατίας"

    Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει σε CD τον Ιούνιο ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 May 2004 - 20:51:26 UTC