Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσίευσε η Washington Post Εικόνες φρίκης σε επανάληψη
  • [02] Στη Βρετανία Χιλιάδες οι φορείς της νόσου των τρελών αγελάδων
  • [03] Γυαλιά για... ξεχασιάρηδες!
  • [04] Σεξ; Όχι σε ώρα υπηρεσίας, παρακαλώ!
  • [05] H AEK εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων
  • [06] Επιστρέφει αύριο ο Πρωθυπουργός Επίσκεψη με αποτελέσματα
  • [07] Τα ηλιακά οχήματα της Ολυμπιάδας
  • [08] Υψηλότερη από 80 λεπτά η μέση τιμή της αμόλυβδης Σταθερά ...προς τα
  • [09] Υπογράφτηκε στη Διάσκεψη Κορυφής στο Κρεμλίνο Συμφωνία Ε.Ε.-Ρωσίας για
  • [10] Τελετή έναρξης της 44ης συνόδου της ΔΟΑ
  • [11] Ζητά άρση των περιορισμών έναντι των Τουρκοκυπρίων Επιστολή Ταλάτ προς
  • [12] Παραδόθηκε η σορός του Ιταλού ομήρου
  • [13] Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή Ανοίγει ο δρόμος για τη
  • [14] Επανέρχεται ο Νικολαϊδης για την ΑΕΚ

    [01] Ιράκ

    Δημοσίευσε η Washington Post Εικόνες φρίκης σε επανάληψη

    21/5/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Νέες φωτογραφίες από τα βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ στη Βαγδάτη, δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Washington Post . Αμερικανοί στρατιώτες ποζάρουν μπροστά από γυμνούς, δεμένους Ιρακινούς κρατούμενους, προκαλώντας οργή και μίσος. Οι απάνθρωπες φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους: ένας κρατούμενος με καλυμμένο το κεφάλι με κουκούλα σε κατάσταση κατάρρευσης, άλλος ένας απειλείται από σκύλο, ένας Αμερικανός στρατιώτης χτυπά κρατουμένους που είναι ξαπλωμένοι στο πάτωμα και άλλος ένας γυμνός κρατούμενος που φαίνεται να είναι καλυμμένος με ακαθαρσίες, περπατά σε ένα διάδρομο. Εν τω μεταξύ, έξι λεωφορεία με ιρακινούς κρατούμενους αναχώρησαν σήμερα από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης, στο πλαίσιο της επιχείρησης απελευθέρωσης 472 Ιρακινών κρατουμένων, σύμφωνα με μαρτυρία φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Μαρτυρίες Ιρακινών

    Οι νέες μαρτυρίες προέρχονται από 13 ιρακινούς κρατούμενους της φυλακής Αμπού Γράιμπ και το οπτικό υλικό περιλαμβάνεται στο αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις επιτροπές του αμερικανικού στρατού που ερευνούν στο πλαίσιο της δίκης των επτά αμερικανών στρατιωτικών που κατηγορούνται για βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ.

    Οι φωτογραφίες, που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας στο Ιντερνετ, δείχνουν ιρακινούς κρατούμενους που εξαναγκάζονται σε αυνανισμό, που ξυλοκοπούνται ή είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης υπό την απειλή όπλου.

    Απελευθέρωση Ιρακινών κρατουμένων

    Τα πρώτα λεωφορεία αναχώρησαν από τη φυλακή Αμπού Γράιμπ γύρω στις 09.30 τοπική ώρα, υπό τους χαρούμενους αλαλαγμούς των γυναικών που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τους χώρους της φυλακής.

    Οι συγκεντρωμένοι άνδρες φώναζαν από την πλευρά τους: "Σάλαμπι, παραίτηση, οι φυλακισμένοι μας απελευθερώνονται, ενώ ο Σάλαμπι διέφθειρε τη χώρα".

    Ο Αχμαντ Σάλαμπι, πρόεδρος του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου και μέλος του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου του Ιράκ, ο οποίος συγκεντρώνει τη απέχθεια μεγάλου αριθμού Ιρακινών προς το πρόσωπό του, ανακοίνωσε την Πέμπτη τη διακοπή των σχέσεών του με τον συνασπισμό, έπειτα από τη χθεσινή επιδρομή των αμερικανικών δυνάμεων στα γραφεία του κόμματός του και στο σπίτι του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες φωτογραφίες φρίκης και αναλγησίας

    [02] Υγεία

    Στη Βρετανία Χιλιάδες οι φορείς της νόσου των τρελών αγελάδων

    21/5/2004 10:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (Κρόιτσφελντ Γιάκομπ) φαίνεται ότι μετεξελίσσεται σε μία νέα μορφή ασθένειας στη Βρετανία, καθώς μία έρευνα έδειξε ότι περίπου 3.800 άνθρωποι είναι πιθανόν φορείς της συγκεκριμένης νόσου. Επιστήμονες πραγματοποίησαν εργαστηριακές αναλύσεις σε 12.674 αμυγδαλές και σκωληκοειδείς αποφύσεις που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια επεμβάσεων ρουτίνας και δήλωσαν ότι εντόπισαν σε αυτό το δείγμα σε τρεις περιπτώσεις ενδείξεις για προσβολή από την ασθένεια. Με την προβολή των ευρημάτων στο σύνολο του πληθυσμού της Βρετανίας οι επιστήμονες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι 3.800 άτομα έχουν εν δυνάμει προσβληθεί από την ασθένεια. "Τα συμπεράσματα μας πρέπει να ερμηνευθούν με επιφύλαξη, αλλά να μην αγνοηθούν", δήλωσε ο Ντέιβιντ Χίλτον, του τμήματος ιστοπαθολογίας του νοσοκομείου Ντέριφορντ του Πλίμουθ, επικεφαλής της έρευνας. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αντίθετα με ότι δείχνουν οι αριθμοί, η ασθένεια δεν βρίσκεται σε ύφεση. Είναι δυνατόν ένα άτομο να είναι φορέας της ασθένειας χωρίς να εκδηλώσει τα συμπτώματα, αλλά παραμένει δυνητική πηγή μετάδοσης της νόσου μέσω χειρουργικών εργαλείων, μετάγγισης αίματος ή δωρεάς οργάνων. Η έρευνα εντοπίστηκε σε άτομα της ηλικιακής κατηγορίας 20-29 ετών, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου. Στη Βρετανία, έχουν πεθάνει 141 άνθρωποι από τη νέα μορφή της Κρόιτσφελντ Γιάκομπ από την εμφάνισή της εδώ και εννέα χρόνια, 18 από τους οποίους το 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

    [03] Τεχνολογία

    Γυαλιά για... ξεχασιάρηδες!

    21/5/2004 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Λύση έρχονται να δώσουν ερευνητές σε όσους από εμάς σπαταλούν καθημερινά ουκ ολίγη ώρα προσπαθώντας απλά να θυμηθούν που έχουν αφήσει τα κλειδιά τους. Βρετανοί και Γερμανοί επιστήμονες δημιούργησαν γυαλιά με... μνήμη, που όχι μόνο καταγράφουν οτιδήποτε βλέπει αυτός που τα φοράει, αλλά, το σημαντικότερο, του δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλεί τις καταγεγραμμένες πληροφορίες. Καθώς ο χρήστης περπατά σε ένα χώρο, για παράδειγμα σε ένα γραφείο ή ένα εργοστάσιο, αρκεί να δείξει διάφορα αντικείμενα και τότε εμφανίζεται στην οθόνη των γυαλιών μια κενή ετικέτα, την οποία ο χρήστης συμπληρώνει ώστε αργότερα να μπορεί να αναπαράγει τις πληροφορίες που έχει συλλέξει.

    Χρήσιμη εφεύρεση

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εφεύρεσή τους έχει πολλές εφαρμογές.

    Μπορεί, για παράδειγμα, να φανεί πολύ χρήσιμη σε μηχανικούς και ηλεκτρολόγους που πρέπει να καταγράψουν μηχανικά συστήματα σε μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή, ακόμη, και σε μοτοσικλετιστές προκειμένου να εντοπίσουν επικίνδυνα σημεία στο οδόστρωμα.

    Φυσικά, από την εφεύρεση αυτή θα μπορούσαν να επωφεληθούν και άνθρωποι με προβλήματα μνήμης που οφείλονται στην ηλικία τους ή σε παθολογικά αίτια.

    Τα γυαλιά που... δεν "ξεχνούν" αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο τον επόμενο χρόνο.

    [04] Διάφορα

    Σεξ; Όχι σε ώρα υπηρεσίας, παρακαλώ!

    21/5/2004 1:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Μπορεί οι θηλυκοί μυστικοί πράκτορες να χρησιμοποιούν αφειδώς τα θέλγητρά τους στη μεγάλη οθόνη, κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όπως αποκαλύπτουν εθνικά αρχεία που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών δεν εγκρίνει την πρακτική αυτή. Συγκεκριμένα, η ΜΙ5 εκπαιδεύει το προσωπικό της έτσι ώστε οι γυναίκες κατάσκοποι να μην καταλήγουν ερωτευμένες με τον... "στόχο" τους. Η συγκεκριμένη οδηγία εκδόθηκε στα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από το κορυφαίο μέλος της ΜΙ5, Μάξουελ Νάιτ, ο οποίος μάλιστα ήταν το μοντέλο για τη δημιουργία του αρχηγού του Τζέιμς Μποντ, "Μ". Κατά τη διάρκεια του Πολέμου, ήταν αρχηγός του τμήματος κατασκόπων που είχαν στόχο την παρείσφρηση στους κατασκοπικούς κύκλους των Ναζί στη Βρετανία.

    Στα χνάρια της Μάτα Χάρι

    Ο Νάιτ θεωρούσε ότι το σεξ δεν έχει καμία θέση στην κατασκοπία και, φυσικά, κατέκρινε της μεθόδου της περιβόητης Μάτα Χάρι, της κατασκόπου του Α' Π.Π., γνωστή περισσότερο για την πληθώρα των εραστών της παρά για τις επαγγελματικές της επιτυχίες.

    Όπως αναφέρει σε σημειώσεις του, μόλις ένας άνδρας κατακτήσει μια γυναίκα που τον έλκει αλλά αποτελεί περιστασιακή γνωριμία, χάνει αμέσως το ενδιαφέρον του. Αντίθετα, η σχέση διαρκεί περισσότερο, εάν βασίζεται στην ειλικρινή συμπάθεια και τη συντροφικότητα.

    Σύμφωνα με τον Νάιτ, ο καλύτερος τρόπος για να μην ερωτεύονται οι γυναίκες πράκτορες τους άνδρες τους οποίους κατασκοπεύουν, είναι να μην τους ανατίθεται αποστολή που περιλαμβάνει άνδρες του γούστου τους.

    Ωστόσο, θεωρούσε τις γυναίκες πολύ καλές στη δουλειά τους και πολεμούσε κάθε προκατάληψη εναντίον τους.

    "Μία έξυπνη γυναίκα που μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσόντα της με σύνεση, έχει στην κατοχή της ένα ισχυρότατο όπλο", συνήθιζε να λέει ο Μάξουελ Νάιτ.

    Σχετικά Links:

    The National Archives

    [05] Αθλητισμός

    H AEK εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων

    21/5/2004 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Νέα προβλήματα για την ΠΑΕ ΑΕΚ καθώς δεν έλαβε την άδεια συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού μετά στη σημερινή συνεδρίασή του, το πρωτοβάθμιο όργανο αδειοδότησης συλλόγων της ΕΠΟ, έκρινε ότι δεν έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΠΑΕ από οφειλές σε συλλόγους, ποδοσφαιριστές και προσωπικό, με αιτία μεταγραφές και οφειλόμενες αποδοχές. Πάντως Η "Ένωση" έχει το δικαίωμα έφεσης κατά αυτής της απόφασης και ελπίζει ότι δευτεροβάθμια θα επικρατήσει ώστε του χρόνου να μπορέσει να αγωνιστεί κανονικά στο κύπελλο UEFA.

    [06] Εσωτερικά

    Επιστρέφει αύριο ο Πρωθυπουργός Επίσκεψη με αποτελέσματα

    21/5/2004 4:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με την ομιλία του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων ολοκληρώθηκε η 5ήμερη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Την απόλυτη ικανοποίηση της από τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Κώστα Καραμανλή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και διμερή θέματα εξέφρασε η Kυβέρνηση. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του Τζορτζ Μπους προς την Ελλάδα για τις προσπάθειες της να διοργανώσει επιτυχείς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια δήλωση, που αναμεταδόθηκε αμέσως από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μαζί με την επισήμανση του Αμερικανού Προέδρου ότι, τους Αγώνες της Αθήνας θα παρακολουθήσει ο πατέρας του ως επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

    "Εντυπωσιακή παρουσία"

    Ο πρωθυπουργός μιλώντας το απόγευμα στην Ουάσινγκτον στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, παρουσίασε την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, αναφέρθηκε αναλυτικά στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Προσφωνώντας τον κ. Καραμανλή ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Πάτρικ Θέρος, του ευχήθηκε Χρόνια Πολλά για την ονομαστική του εορτή.

    Εξάλλου ο Κώστας Καραμανλής διέψευσε για μια ακόμη φορά, τις πληροφορίες ότι, οι ΗΠΑ έθεσαν εμμέσως αίτημα για εντονότερα μέτρα ασφαλείας για τους αθλητές τους. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ εποικοδομητική", προσθέτοντας ότι, η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν "εντυπωσιακή". Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ απόλυτα επιτυχημένη σε όλα τα επίπεδα. Χαμηλών προσδοκιών και αποτελεσμάτων χαρακτηρίζουν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα εκφράζουν έντονο προβληματισμο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας εκτιμώντας, πως διολισθαίνει σε διμερές θέμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση Καραμανλή για τη συνάντηση με Μπους

    Εύσημα Μπους για τους Αγώνες

    [07] Αθήνα 2004

    Τα ηλιακά οχήματα της Ολυμπιάδας

    21/5/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Ελλάδα, ως οργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υλοποιεί στα πλαίσια της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας 2001-2004" μια εκδήλωση αφιερωμένη αποκλειστικά σε οχήματα που κινούνται μόνο με την Ηλιακή Ενέργεια. Αυτά τα οχήματα θα εκκινήσουν από την πόλη των Αθηνών, διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και θα επισκεφθούν τα παγκοσμίως γνωστά πολιτιστικά κέντρα της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει από τον ήλιο, και των Δελφών.

    Στόχος της "Συμφωνίας της Αρχαίας Ολυμπίας" είναι να ενεργοποιήσει την συνεργασία μεταξύ όλων των Ινστιτούτων και άλλων Οργανισμών που ασχολούνται με τα Ηλιακά Οχήματα, έτσι ώστε να προωθηθούν τα κοινά ιδεώδη της καθιέρωσης ενός επικού ταξιδιού με Ηλιακά Οχήματα που θα διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια από τις διοργανώτριες χώρες των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σαν ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα συζητηθεί η ομογενοποίηση και απλοποίηση των διαφόρων ισχυόντων τεχνικών και αθλητικών κανονισμών που διέπουν σήμερα τις εκδηλώσεις των Ηλιακών Οχημάτων.

    Το όραμα μιας μεγάλης περιπέτειας για Ηλιακά Οχήματα κάθε τέσσερα χρόνια η οποία θα ξεκινάει από την Αρχαία Ολυμπία και θα καταλήγει στην εκάστοτε διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τόσο ελκυστικό και εμπεριέχει τόσο ισχυρό συμβολισμό ώστε να ενεργοποιεί χιλιάδες νεαρούς μηχανικούς από ολόκληρο τον πλανήτη χρόνια πριν από την ημέρα της εκκίνησης.

    [08] Οικονομία

    Υψηλότερη από 80 λεπτά η μέση τιμή της αμόλυβδης Σταθερά ...προς τα πάνω η βενζίνη

    21/5/2004 6:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Αστάθεια και αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί στις διεθνείς αγορές, παρά την τάση αποκλιμάκωσης στις τιμές του πετρελαίου από τα επίπεδα ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας την ίδια ώρα, που στην εγχώρια αγορά, συνεχίζεται η ανοδική πορεία των τιμών. Η τιμή της βενζίνης έχει ανατιμηθεί κατά 15% από τις αρχές του χρόνου, ενώ σε όλους τους νομούς της χώρας η μέση τιμή είναι υψηλότερη από 80 λεπτά. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι κρατικές υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και λαθρεμπορίας, εξαιτίας των υψηλών τιμών. Εξάλλου, πρόταση για μποϊκοτάζ στα καύσιμα έχει κάνει η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία, της οποίας ήδη η κατανάλωση βενζίνης έχει περιοριστεί κατά 15% με αφορμή τις ανατιμήσεις. Στις διεθνείς αγορές οι τιμές του μπρεντ κυμαίνονταν πριν από λίγο στα 37,13 δολάρια το βαρέλι ενώ οι τιμές του αργού στη Νέα Υόρκη έπεσαν στα 40,75 δολάρια το βαρέλι.

    Αυξήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια, ΚΤΕΛ και ταξί

    Πρώτη στη λίστα με τις περιοχές, που έχουν τις ακριβότερες τιμές καυσίμων είναι η Κεφαλονιά Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νησί κυμαίνεται από 89 έως 91,9 λεπτά το λίτρο ενώ της σούπερ από 93,6 έως 94,3. Για τη diesel οι τιμές είναι μεταξύ 77 και 78,9 λεπτά το λίτρο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη τη χώρα φτάνει τα 84,1 λεπτά το λίτρο. Ήδη οι πρώτες επιπτώσεις από τη ραγδαία άνοδο των τιμών των καυσίμων είναι εμφανείς στην αγορά. Το σύνολο σχεδόν των ξένων αεροπορικών εταιρειών, αύξησε τις τιμές των ναύλων.

    Την άνοδο στις διεθνής τιμές ακολουθούν και οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες. Τα εισιτήρια της Aegean Airlines κοστίζουν 3 ευρώ επιπλέον για τα δρομολόγια εσωτερικού και 4 ευρώ για του εξωτερικού ενώ και η Hellas Jet, αυξάνει τα ναύλα κατά 3 με 5 ευρώ, ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές τηρούν στάση αναμονής. Αυξήσεις στα κόμιστρα ζητούν επίσης οι ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων κατά 12% και οι ιδιοκτήτες ταξί κατά 15%.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με διάβημά του προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας εξέφρασε την ανησυχία της Κυβέρνησης για την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου. Το θέμα εκτός από το Παγκόσμιο Ενεργειακό Φόρουμ στο Άμστερνταμ, στο οποίο θα παραβρεθεί και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, θα συζητηθεί, μετά από το αίτημά του κ. Σιούφα και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξάλλου και η διεθνής αγορά αναμένεται να συνεχίσει να κινείται πτωτικά, καθώς επικρατεί επιφυλακτική στάση εν αναμονή ειδήσεων από το Άμστερνταμ, όπου το Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Ενεργειακού Φόρουμ, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν ανεπισήμως, πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση των ποσοστώσεων, που διέπουν την παραγωγή του καρτέλ με στόχο την τιθάσευση των τιμών αλλά και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 αύριο, στη Νέα Υόρκη.

    [09] Οικονομία

    Υπογράφτηκε στη Διάσκεψη Κορυφής στο Κρεμλίνο Συμφωνία Ε.Ε.-Ρωσίας για τον ΠΟΕ

    21/5/2004 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Υπογράφτηκε την Παρασκευή συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας σχετικά με τους όρους για την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, που πραγματοποιήθηκε μετά από έξι χρόνια συνομιλιών, αποτελεί το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ρωσίας στον εμπορικό οργανισμό και έγινε στη Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας στη Μόσχα. Για την ένταξή της, όμως, στον ΠΟΕ, η Ρωσία θα πρέπει να καταλήξει σε παρόμοιες συμφωνίες και με άλλα μέλη του Οργανισμού, ενώ η διαδικασία υιοθέτησης από τη Ρωσία όλων των νόμων που χρειάζονται προκειμένου να εφαρμοστούν οι κανονισμοί του ΠΟΕ, μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

    "Ρωσία και Ε.Ε. αλληλοσυμπληρώνονται"

    Ο Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Πασκάλ Λαμί, και ο Ρώσος υπουργός Εμπορίου, Γκέρμαν Γκρεφ, κατέληξαν στη συμφωνία στη Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ των δύο μερών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Κρεμλίνο παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία. Μάλιστα, ο Ρομάνο Πρόντι είπε χαρακτηριστικά: "Η Ρωσία και η Ε.Ε. αλληλοσυμπληρώνονται όπως η βότκα και το χαβιάρι".

    [10] Αθήνα 2004

    Τελετή έναρξης της 44ης συνόδου της ΔΟΑ

    21/5/2004 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, του προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρόγκ και πλήθους επισήμων θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Μαΐου στις 18:30 στον Ιερό Βράχο της Πνύκας η τελετή έναρξης της 44ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για νέους μετέχοντες με γενικό θέμα «Ολυμπισμός» και ειδικό θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες: Πολιτιστικές και ηθικές παράμετροι».Με απόφαση της Εφορείας της ΔΟΑ, κατά την διάρκεια της τελετής θα γίνει απονομή των ειδικών τιμητικών διακρίσεων στον επίτιμο πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαράνγκ, στην Οργανωτική Επιτροπή Οργανωτικών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004», δια της Προέδρου κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ,στην πόλη των Αθηνών, δια της Δημάρχου κας Ντόρας Μπακογιάννη και στην κα Βούλα Πατουλίδου, ως τη μόνη Ελληνίδα αθλήτρια, που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [11] Κυπριακό

    Ζητά άρση των περιορισμών έναντι των Τουρκοκυπρίων Επιστολή Ταλάτ προς Ανάν

    21/5/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ζητά με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκυπρίους, ώστε να τερματισθεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Την ίδια ώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Μαϊκλ Κλόσον, τόνισε ότι η χώρα του αναζητά τρόπους για τη χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς στον Κύπριο κοινοτικό Επίτροπο Μάρκο Κυπριανού να μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές, όπου θα είχε επαφές με οργανώσεις και συντεχνίες.

    Ανεπιθύμητος ο Μάρκος Κυπριανού για τους Τουρκοκύπριους

    Το κατοχικό καθεστώς κήρυξε ανεπιθύμητο τον Μάρκο Κυπριανού, αξιώνοντας την επίδειξη διαβατηρίου όταν πήγε την Πέμπτη στο κατοχικό οδόφραγμα.

    "Η επίδειξη διαβατηρίου δεν επιβάλλεται για τους υπόλοιπους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης " τόνισε ο κ. Κυπριανού και υπογράμμισε ότι θα θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Από την πλευρά του, το κατοχικό καθεστώς, ενημέρωσε τις Βρυξέλλες ότι θεωρεί τον Μάρκο Κυπριανό, εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατ επέκταση ανεπιθύμητο.

    [12] Ιράκ

    Παραδόθηκε η σορός του Ιταλού ομήρου

    21/5/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό στη Βαγδάτη παραδόθηκε την Παρασκευή η σορός ενός άντρα που εκτιμάται ότι ανήκει στο Ιταλό όμηρο που είχε δολοφονηθεί στις 15 Απριλίου από Ιρακινούς μαχητές. Η δολοφονία του 36χρονου Φαμπρίτσιο Κουατρόκι, που είχε απαχθεί στις 12 Απριλίου μαζί με άλλους τρεις Ιταλούς, είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μάλιστα, οι απαγωγείς μαγνητοσκόπησαν τη δολοφονία του ομήρου την οποία το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αρνήθηκε να μεταδώσει λόγω των εξαιρετικά βίαιων σκηνών. Στην ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού αναφέρεται ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του νεκρού. Σημειώνουμε ότι, η τύχη των άλλων τριών ομήρων που εμφανίστηκαν σε βίντεο πριν τρεις εβδομάδες αγνοείται.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτέλεσαν Ιταλό όμηρο

    [13] Εσωτερικά

    Την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στη Βουλή Ανοίγει ο δρόμος για τη μερική απασχόληση σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ

    21/5/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 108,8, ΑΠΕ

    Νέα δεδομένα για όσους ενδιαφέρονται για μια θέση μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις ΔΕΚΟ, δημιουργεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπονται οι όροι και οι προϋπόθεσης του καθεστώτος της μερικής απασχόλησης σε ΟΤΑ και ΔΕΚΟ ενώ ακυρώνονται οι διαδικασίες για τις 13.000 θέσεις μερικής απασχόλησης, που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και δεν ολοκληρώθηκαν λόγω των εθνικών εκλογών ενώ θα προσληφθούν μόνο, όσοι έχουν πιάσει δουλειά ή έχει δημοσιοποιηθεί ο πίνακας πρόσληψής τους. Οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τα κριτήρια του ΑΣΕΠ και με βασική προτεραιότητα τους πολύτεκνους, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους μακροχρόνια ανέργους.

    "Θα πάψουν να υπάρχουν μεσάζοντες"

    Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης είπε, πως στόχος του νομοσχεδίου είναι "η αναμόρφωση του καθεστώτος το οποίο υπάρχει, ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι μεσάζοντες, εκείνοι, οι οποίοι, με αδιαφανή κριτήρια, στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, παρενέβαιναν στην όλη διαδικασία".

    "Στόχος μας είναι η μερική απασχόληση να προσαρμοστεί στις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, να είναι οι ίδιοι οι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, αυτοί οι οποίοι θα καθορίζουν τις ανάγκες τους, σε μερική απασχόληση, αλλά, πρέπει να γνωρίζουμε επίσης, και το προσωπικό εκείνο το οποίο απαιτείταιΓια μας, αντίθετα με αυτό, που συνέβαινε στο παρελθόν, η μερική απασχόληση δεν συνιστά θεσμό, με τον οποίο επιχειρούμε να καταπολεμήσουμε την ανεργία".

    [14] Αθλητισμός

    Επανέρχεται ο Νικολαϊδης για την ΑΕΚ

    21/5/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ντέμης Νικολαίδης δεν το βάζει κάτω και επαναφέρει το ενδιαφέρον του για την ΑΕΚ, ζητώντας αυτή την φορά 2.000.000 μετοχές, δηλαδή ποσοστό 38% με αντίτιμο 680.000ευρώ. Αυτό γνωστοποίησε σήμερα με επιστολή του στην ΠΑΕ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκίνησε ήδη νέο γύρο επαφών με τους ποδοσφαιριστές. Η πλευρά του διεθνή ποδοσφαιριστή επανήλθε στο προσκήνιο αργά χθές το βράδυ και υπήρξαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την αγορά του 38% του πακέτου των μετοχών της ομάδας και αφορμή ήταν το χρέος της "Ένωσης" προς την UEFA, που έπρεπε να πληρωθεί σήμερα. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο Ντέμης επικοινώνησε με τον Πέτρο Στάθη και του πρότεινε να αγοράσει τις μετοχές με αντάλλαγμα την τακτοποίηση του χρέους προς ξένους ποδοσφαιριστές και ομάδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 May 2004 - 16:51:21 UTC