Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η μόνη λύση Καρδιακά μοσχεύματα για 2 παιδιά αναζητά το Ωνάσειο
  • [02] Σίγουρος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών ο Μούνιχαν
  • [03] Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις Κλιμακώνει το Ισραήλ
  • [04] Παρά την μικρή πτώση του πετρελαίου Ψηλά παραμένει η τιμή της βενζίνης
  • [05] Μέτρα για την αποφυγή δημοσιονομικών αδιεξόδων Στη Βουλή η έκθεση
  • [06] Άγνωστα έργα του Γουόρχολ στο Λονδίνο
  • [07] Επικεφαλής ο Δ. Παπαδημούλης Ετοιμο το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ
  • [08] Ποζάρουν γελαστοί και περήφανοι πάνω από πτώμα Νέες φωτογραφίες φρίκης
  • [09] Οι 22 της Εθνικής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου
  • [10] Καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων στη δίκη του ΕΛΑ
  • [11] Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος
  • [12] Διαμαρτυρία των συμβασιούχων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ Κλειστή η Ακρόπολη λόγω
  • [13] Υπογραφές μαθητών
  • [14] Ο Μακεδονικός ανακοίνωσε Παπαμακάριο και Πέτρουλα
  • [15] "Σε όλους τους πολέμους γίνονται λάθη" Ματωμένος γάμος στο Ιράκ
  • [16] Ένοχος ο "αρχηγός" της Ιντιφάντα
  • [17] Αμερικανικής καταγωγής Ανεπιθύμητος για το Ιράν δημοσιογράφος της
  • [18] Η κατάρρευση της ΑΕΚ

    [01] Εσωτερικά

    Η μόνη λύση Καρδιακά μοσχεύματα για 2 παιδιά αναζητά το Ωνάσειο

    20/5/2004 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκκληση για την ανεύρεση καρδιακών μοσχευμάτων προκειμένου να σωθεί η ζωή δύο παιδιών με καρδιακή ανεπάρκεια απευθύνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, καθώς πρέπει να υποβληθούν άμεσα σε μεταμόσχευση καρδιάς. Ο 11χρονος Δημητράκης από τη Ρόδο, παρουσίασε καρδιακή ανεπάρκεια μετά από ίωση και το τελευταίο εξάμηνο νοσηλεύεται στο Ωνάσειο, ενώ η λειτουργία της καρδιάς του συντηρείται με τη βοήθεια αντλίας. Όπως τονίζουν οι θεράποντες ιατροί, δεν υπάρχει άλλη θεραπεία για την κατάστασή του από τη μεταμόσχευση καρδιάς και είναι ήδη στη λίστα αναμονής για την ανεύρεση μοσχεύματος.

    "Υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το τρένο"

    Ο 12χρονος Νικόλας από τον Πειραιά αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα από τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Την τελευταία διετία χρειάστηκε να εισαχθεί πολλές φορές στο Ωνάσειο, λόγω της επιδεινούμενης καρδιακής ανεπάρκειας που έχει παρουσιάσει. Ήδη αντιμετωπίζει την ανάγκη τοποθέτησης απινιδωτή σαν προσωρινή λύση μέχρι να βρεθεί το σωτήριο μόσχευμα. Ο διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου, Πέτρος Αλιβιζάτος τόνισε ότι, "η ανεύρεση μοσχεύματος, πάντοτε δύσκολη στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα προβληματική και χρονοβόρα, όταν πρόκειται για παιδιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να "χάσουν το τρένο".

    [02] Αθήνα 2004

    Σίγουρος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών ο Μούνιχαν

    20/5/2004 11:37:00 πμ

    Την καλύτερη απάντηση σε αυτούς που έχουν αντιρρήσεις για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, έδωσε με επιστολή του στους Τάιμς του Λονδίνου, ο Βρετανός λόρδος Μούνιχαν. Αφορμή για την επιστολή αυτή, του λόρδου, που είναι σκιώδης υπουργός Αθλητισμού, είναι τα δημοσιεύματα της συγκεκριμένης εφημερίδας και της δημοσιογράφου Λόρας Πικ για αδυναμίες και κενά στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    Η επιστολή

    "Σας γράφω σε απάντηση της παραβίασης από την δημοσιογράφο σας Λόρας Πικ της ασφάλειας στο στάδιο "Σπύρος Λούης". Πρώτα από όλα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το στάδιο θεωρείται "οικοδομή" που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και θα έχει απόλυτη ασφάλεια όταν θα παραδοθεί στην οργανωτική επιτροπή "Αθήνα 2004" στη 1η Ιουλίου. Το θέμα της ασφάλειας δεν θα πρέπει να εστιάζεται αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που συγκρότησε την ισχυρή ολυμπιακή συμβουλευτική ομάδα στο θέμα της ασφάλειας, στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της Σκότλαντ Γιαρντ Ντέιβιντ Βανές. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα με ενημέρωσαν οτι στα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 2.000 Έλληνες αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν στην Βρετανία. Ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας είναι 675 εκατομμύρια λίρες, τριπλάσιος από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Σίδνεϊ. Η συνήθως επιφυλακτική ΔΟΕ στην συνέντευξη Τύπου, στην οποία παραβρέθηκαν καθώς και η Λόρα Πικ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό στο θέμα της ασφάλειας. Η ΔΟΕ δεν έχει την ευχέρεια να εμπλακεί σε προβλήματα ασφάλειας σε αυτούς τους Αγώνες ή σε οποιουσδήποτε αγώνες και η εμπιστοσύνη της σε αυτό το στάδιο (για την Ολυμπιάδα της Αθήνας) είναι απεριόριστη. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η εσωτερική ασφάλεια έχει ενισχυθεί και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης πρώην κομάντο του Ναυτικού, μου είπε "τώρα διαθέτουμε μεγάλες δυνατότητες τα προβλήματα της διακίνησης των ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπως την διεθνή εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, πράγματα που δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τους Αγώνες και αυτή η κληρονομιά θα περάσει τα σύνορά μας". Η επιστολή του λόρδου Μούνιχαν καταλήγει: "Η Βρετανία βρίσκεται στην καρδιά της επιχείρησης ασφάλειας της Ολυμπιάδας της Αθήνας, και αν οι Αγώνες της Αθήνας διεξαχθούν χωρίς προβλήματα, αυτό θα ενισχύσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσουμε την Ολυμπιάδα του 2012. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη με την συνεχή επαγρύπνηση και την πλήρη διεθνή υποστήριξη η Αθήνα θα μας προσφέρει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, μία κληρονομιά η οποία θα είναι προς όφελος όλων μας για τα προσεχή χρόνια".

    [03] Διεθνή

    Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις Κλιμακώνει το Ισραήλ

    20/5/2004 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την πιο αιματηρή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους εισβάλλοντας στις περιοχές Μπραζίλ και Ας Σάλαμ στη μεθόριο με την Αίγυπτο, όπου ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι αναζητά υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο. Το πρωί, σκοτώθηκε ένας ακόμη Παλαιστίνιος από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη συνοικία Ταλ αλ Σουλτάν Ράφα, όπως έγινε γνωστό από ιατρικές πηγές. Ο Τζαουάντ Αταρ, 39 ετών και άμαχος, χτυπήθηκε από σφαίρα καθώς βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού του. Επίσης, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Ράφα, ενώ στους 40 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης. Οι ΗΠΑ έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κλιμάκωση της ισραηλινής επιχείρησης απέχοντας της ψηφοφορίας, ενώ ο πρόεδρος Μπους κάλεσε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Την παρέμβαση του "κουαρτέτου" ζητά ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

    Αμεση παρέμβαση του κουαρτέτου ζητά ο Μουμπάρακ

    Έκκληση για "άμεση παρέμβαση" του κουαρτέτου απηύθυνε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ώστε να δοθεί ένα τέλος στις ισραηλινές επιχειρήσεις που έχουν προκαλέσει το θάνατο σε περίπου 40 ανθρώπους σε μια εβδομάδα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, ο Μουμπάρακ είχε χθες το βράδυ "εντατικές επαφές με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και με τις κυβερνήσεις των συναναδόχων χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας", πρόσθεσε το πρακτορείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Aιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε "τους συναναδόχους της ειρηνευτικής διαδικασίας να παρέμβουν αμέσως για να δοθεί ένα τέλος στις επιθετικές και αδικαιολόγητες ισραηλινές πρακτικές εναντίον του άοπλου παλαιστινιακού λαού".

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ, λέγοντας ότι "σχεδόν" έχουν φθάσει στο επίπεδο της "κρατικής τρομοκρατίας" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει. "Καλώ όλους όσοι βρίσκονται σε υπεύθυνες θέσεις, πρωθυπουργούς, αρχηγούς κρατών, να υιοθετήσουν κοινή στάση κατά των εξελίξεων αυτών, που έχουν σχεδόν φθάσει στο επίπεδο της κρατικής τρομοκρατίας", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Tούρκος πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη Ρουμανία. "Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόσο στη Ράφα όσο και στο Ιράκ, δείχνουν σε ποιο βαθμό έχει γίνει καταστροφική η τάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρωπότητα", πρόσθεσε ο Tούρκος πρωθυπουργός.

    Άσκοπη καταστροφή"

    Η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ στο κύριο άρθρο της που έχει τίτλο "Άσκοπη καταστροφή", αναφέρει ότι "οι χειρότεροι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, είναι οδυνηρό να βλέπει κανείς τους νεκρούς και τους τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, παιδιά να κουβαλούν τα υπάρχοντά τους στην πλάτη, γέρους και γυναίκες να φεύγουν φοβούμενοι τα τανκς και τις μπουλντόζες. Δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν και αν τα παραπήγματα στα οποία μένουν θα βρίσκονται ακόμη εκεί".

    Οπως επισημαίνεται στο άρθρο, μέχρι την έναρξη της Ιντιφάντα, τα σπίτια στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα βρίσκονταν μερικά μόλις μέτρα από τα σύνορα. Από τον Οκτώβριο του 2000, όμως, ο στρατός άρχισε να κατεδαφίζει τα σπίτια που ήταν πιο κοντά στα σύνορα λόγω της ανταλλαγής πυρών, και τώρα αρχίζει να κατεδαφίζει τα σπίτια σε απόσταση ως και 300 μέτρων. Τις τελευταίες ημέρες έχουν κατεδαφιστεί 88 κτίρια και έχουν μείνει άστεγοι 1.064 άνθρωποι. Από την αρχή της Ιντιφάντα, έχουν κατεδαφιστεί 1.309 κτίρια και έχουν μείνει άστεγοι 11.000 άνθρωποι.

    Όλη αυτή η καταστροφή, συνεχίζει η Χααρέτζ, δεν έχει μειώσει την έκταση των συγκρούσεων ή τον αριθμό των νεκρών. Αντίθετα, αυτές οι πράξεις ενισχύουν το τείχος του μίσους ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται και τα χωράφια τους να καταστρέφονται από τα τανκς, οι συγγενείς αυτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη χθεσινή διαδήλωση, είναι βέβαιο ότι θα γίνουν φανατικοί εχθροί του Ισραήλ. Το πλήγμα στην εικόνα του Ισραήλ είναι τεράστιο. Και το Ισραήλ είναι μια χώρα που στηρίζεται πολύ στη διεθνή κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ. Η ευθύνη ανήκει στο Ισραήλ , στην κυβέρνησή του και στο στρατό του, υπογραμμίζει η Χααρέτζ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ψήφισμα ΟΗΕ κατά Ισραήλ

    [04] Οικονομία

    Παρά την μικρή πτώση του πετρελαίου Ψηλά παραμένει η τιμή της βενζίνης

    20/5/2004 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Παραμένει η νευρικότητα στην αγορά των καυσίμων, παρά τη μικρή πτώση, που σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κρούσματα αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ε.Ε. κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να μειωθούν οι τιμές. Στη εγχώρρ αγορά, η μέση τιμή της αμόλυβδης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, διαμορφώνεται στα 84,1 λεπτά το λίτρο, της σούπερ αμόλυβδης στα 94,4 και της σούπερ στα 89 λεπτά. Ακριβότεροι νόμοι της χώρας είναι η Κεφαλονιά, η Φθιώτιδα, η Θεσπρωτία και τα Χανιά. Το ΥΠΑΝ επεκτείνει και εντατικοποιεί τους έλεγχους στην αγορά, καθώς υπάρχει ανησυχία για την πορεία του τιμαρίθμου. Ήδη, σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων τους προχώρησαν οι αεροπορικές εταιρίες Aegean Airlines και η Hellas Jet. Στο μεταξύ οι καταναλωτές δεν αποκλείουν ακραίες μορφές αντίδρασης, μέχρι και μποϋκοτάζ, σε ένδειξη αντίδρασης στην συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλη Τσιφάκη.

    [05] Οικονομία

    Μέτρα για την αποφυγή δημοσιονομικών αδιεξόδων Στη Βουλή η έκθεση Γκαργκάνα

    20/5/2004 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στις επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής των καυσίμων αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση της τράπεζας για την ελληνική οικονομία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε δραστικά μέτρα για συγκράτηση των δαπανών και για αύξηση των φορολογικών εσόδων για την αποφυγή των όποιων δημοσιονομικών αδιεξόδων. Εξάλλου, ρύθμιση, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να υποβάλλουν για έγκριση τους όρους των δανειακών συμβάσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τους κεντρικούς τραπεζικούς φορείς μελετά η Κυβέρνηση.

    Νομοθετική πρωτοβουλία για αποζημιώσεις ζητά η ΕΚΠΟΙΖΩ

    Αυτό τόνισε ο γ.γ. Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, στη διάρκεια ημερίδας για την προστασία καταναλωτών και δανειοληπτών στις τραπεζικές συναλλαγές. Από την πλευρά της, η ΕΚΠΟΙΖΩ ζήτησε νομοθετική πρωτοβουλία, που θα δώσει τη δυνατότητα στις ενώσεις καταναλωτών να επιτυγχάνουν με δικαστικά μέσα αποζημίωση για παράνομες συμπεριφορές των τραπεζών.

    [06] Πολιτισμός

    Άγνωστα έργα του Γουόρχολ στο Λονδίνο

    20/5/2004 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, Haunch of Venison

    Σημαντικά αλλά και άγνωστα έργα του πρωτοπόρου Αμερικανού καλλιτέχνη της ποπ αρτ, Άντι Γουόρχολ, εκτίθενται από τις 19 Μαΐου στην γκαλερί Haunch of Venison στο Λονδίνο. Πρόκειται για μια συλλογή από είκοσι έργα με το γενικό τίτλο "Σφυροδρέπανο". Ο Γουόρχολ, που φιλοτέχνησε τα έργα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, επέλεξε να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του "αντιπάλου" του Δυτικού κόσμου για να σχολιάσει ειρωνικά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ, σύμφωνα με το βοηθό του Ρόνι Κάλτρον, χρησιμοποιώντας το σφυροδρέπανο, ο Γουόρχολ μετέτρεψε ένα από τα πιο "τρομακτικά σύμβολα" του Δυτικού κόσμου σε μία απλή νεκρή φύση. Εκτός από νεκρές φύσεις, η ενότητα "Σφυροδρέπανο" περιλαμβάνει, επίσης, φωτογραφίες και μεταξοτυπίες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

    Σχετικά Links:

    Haunch of Venison

    [07] Ευρωεκλογές

    Επικεφαλής ο Δ. Παπαδημούλης Ετοιμο το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ

    20/5/2004 2:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το ευρωψηφοδέλτιο του Συνασπισμού παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, στο οποίο επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενώ στην 24η θέση είναι ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης. Στόχος του ΣΥΝ, όπως είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, είναι να εκλέξει και τρίτο ευρωβουλευτή, καθώς η ενίσχυση του Συνασπισμού στις ευρωεκλογές, θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τη συνέχιση των αγώνων που αμφισβητούν τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ευρωεκλογές έχουν σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που έχουν εγερθεί σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πρόσθεσε ότι τα όσα αποφασίζονται στην ΕΕ επηρεάζουν καθοριστικά τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Κατά τη συνέντευξη Τύπου τον κ. Κωνσταντόπουλο πλαισίωναν εκτός από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, που εντάχθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ και η οποία παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Η κα Φραγκιαδάκη κοινοποίησε την επιστολή που έστειλε προς τον πρόεδρο και το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τυπικά και μόνο υπάρχει το ΠΑΣΟΚ ως πολιτικός σχηματισμός και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα χρησιμοποιείται από δυνάμεις βαθιά αντίθετες με τις αρχές του σε όλους τους τομείς και γι' αυτό υποβάλει την παραίτησή της.

    Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΝ έχει ως εξής: Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της ΠΓ, Νίκος Χουντής, μέλος της ΠΓ, Μαρία Φραγκιαδάκη, πρώην μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Πάνος Τριγάζης, υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΣΥΝ, Δέσποινα Σπανού, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, Δώρα Καλιπολίτη, φιλόλογος, Γιώργος Ιωαννίδης, οικονομολόγος, Καλλιόπη Μπάκα, Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Θόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, επίκουρος καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου, πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής πολιτικής οικονομίας πανεπιστημίου Κρήτης, Ειρήνη Κατσινοπούλου, γεωπόνος, Μάνος Στεφανίδης, επιμελητής Εθνικής Πινακοθήκης, Ευαγγελία Βασιλακάκη, οικονομολόγος, Μαρία Βλαδιμίροβιτς Μαρία, ιδιωτική υπάλληλος, Παναγιώτης Πουλής, πρόεδρος μεταναστευτικών κοινοτήτων Σουηδίας, Κατερίνα Λαμπρινή, νεολαία ΣΥΝ, Σπύρος Βέργος, δημοσιογράφος, Μουσταφά Μουσταφά, πρώην βουλευτής, Αναστασία Θεοδωρακοπούλου, μέλος ΠΓ, Βασίλης Πεσμαζόγλου, επίκουρος καθηγητής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πανεπιστήμιο Κρήτης, Μάρκος Μπερλίγκουερ, μέλος της κομμουνιστικής επανίδρυσης Ιταλίας και Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    [08] Ιράκ

    Ποζάρουν γελαστοί και περήφανοι πάνω από πτώμα Νέες φωτογραφίες φρίκης και αναλγησίας

    20/5/2004 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Δύο άγνωστες μέχρι στιγμής φωτογραφίες από βασανιστήρια Ιρακινών κρατουμένων στην διαβόητη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες, που μεταδόθηκαν σήμερα από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN δείχνουν δύο Αμερικανούς φύλακες να ποζάρουν πάνω από το πτώμα ενός άγνωστου άνδρα κρατουμένου, που πέθανε στη φυλακή. Οι φύλακες γελούν πάνω από το πτώμα, που είναι τοποθετημένο σε μαύρη σακούλα και κάνουν με τους αντίχειρές τους το σήμα της επιτυχίας. Πρόκειται για το δεκανέα Τσαρλς Γκρέινερ και την στρατιώτη Σαμπρίνα Χάρμαν, δύο από τους επτά Αμερικανούς στρατιωτικούς, στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη για κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ. Ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί επιμένουν ότι, τα βασανιστήρια δεν είχαν την εξουσιοδότηση της στρατιωτικής ηγεσίας.

    "Έχουμε μπροστά μας την άβυσσο"

    Οι δύο νέες φωτογραφίες μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN. Ο ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον μεταδίδει ότι, οι νέες φωτογραφίες εντείνουν το κλίμα απελπισίας, που επικρατεί στην αμερικανική πρωτεύουσα. Το κλίμα περιέγραψε παραστατικά, στην κατάθεσή του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τζόσεφ Χοάρε. "Πιστεύω ότι, είμαστε εντελώς στο χείλος της αποτυχίας. Έχουμε μπροστά μας την άβυσσο".

    Στην αμερικανική Γερουσία κατέθεσε την Τετάρτη ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, στρατηγός Τζον Αμπιζάιντ, ο οποίος είπε ότι η κακή μεταχείριση κρατουμένων και αιχμαλώτων έγινε και στις δύο χώρες. Ο Πρόεδρος Μπους θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να τους πείσει ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν είναι εκτός ελέγχου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, οι Αμερικανοί πολίτες πιστεύουν ότι, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά στο Ιράκ. Χθες εξάλλου ο Αμερικανός στρατιώτης Τζέρεμι Σίβιτς καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους, αφού ομολόγησε σε αμερικανικό στρατοδικείο ότι, βασάνισε κρατουμένους στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ και μετά τους φωτογράφιζε.

    Μεγάλος αριθμός φωτογραφιών αμερικανών στρατιωτικών που ποζάρουν μπροστά από γυμνούς, δεμένους Ιρακινούς κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γράιμπ έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αποτροπιασμό. Εκατοντάδες άλλες έχουν προβληθεί στους αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές και φυλάσσονται στο Πεντάγωνο για να χρησιμεύσουν σε μελλοντικές δίκες. Χθες το Πεντάγωνο ενημέρωσε την Επιτροπή αρμόδια για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις της Γερουσίας για την ανακάλυψη νέου CD-ROM, που περιέχει 24 φωτογραφίες, των οποίων η αυθεντικότητα δεν έχει πιστοποιηθεί. Δεκατρείς από αυτές έχουν ήδη προβληθεί από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

    [09] Αθήνα 2004

    Οι 22 της Εθνικής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου

    20/5/2004 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τους είκοσι-δύο ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία της εθνικής Ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου που θα γίνει στις 24 έως 30 Μαΐου στο Αθλητικό Κέντρο Ξάνθης, ανακοίνωσε ο προπονητής Στράτος Αποστολάκης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας θα πραγματοποιηθεί ένας φιλικός αγώνας με στην τοπική ομάδα της πόλης στις 29 Μαϊου στις 8 το βράδυ.Οι διεθνείς στους οποίους απηύθυνε πρόσκληση ο κ. Αποστολάκης είναι οι Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Λαγός, Παντελής Καπετάνος (Ηρακλής), Κλεόπας Γιάννου, Σπύρος Βάλλας, Ιεροκλής Στολτίδης, Γιάννης Ταραλίδης, Ευθύμιος Κουλουχέρης (Ολυμπιακός), Μιχάλης Σηφάκης (ΟΦΗ), Λουκάς Βύντρα (Παναθηναϊκός), Χρήστος Καρυπίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Βαγγέλης Μόρας (ΑΕΚ), Αριστείδης Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Γιώργος Φωτάκης, Τάσος Αγρίτης (Αιγάλεω), Φανούριος Γουνδουλάκης, Νίκος Μήτρου (Πανιώνιος), Πασχάλης Μελισσάς (Ξάνθη), Δημοσθένης Μανουσάκης (Χαλκηδόνα), Γιάννης Αμανατίδης (Αϊντραχτ Φραγκφούρτης), Φίλιππος Δάρλας (Μαρκό).

    [10] Εσωτερικά

    Καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων στη δίκη του ΕΛΑ

    20/5/2004 3:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατάθεση του Γιώργου Δημητρόπουλου, αυτόπτη μάρτυρα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, σε βάρος του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιώργου Ραυτόπουλου τον Ιούνιο του 1987, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση του ΕΛΑ. Ο κ. Δημητρόπουλος επανέλαβε στο δικαστήριο ότι οι πυροβολισμοί σε βάρος του κ. Ραυτόπουλου είχαν εξαπολυθεί από ένα αυτοκίνητο κόκκινου χρώματος, μάρκας ΣΚΟΝΤΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το επίμαχο αυτοκίνητο φέρεται να άνηκε στον εκ των κατηγορουμένων Μιχάλη Κασσίμη. Στο μάρτυρα υπεβλήθη ερώτηση αν φοβόταν να προσέλθει στο δικαστήριο καθώς είχε επικαλεστεί πρόβλημα υγείας, για να μην καταθέσει. Επιπλέον ο κ. Ραυτόπουλος στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι πριν από λίγο καιρό απέναντι από το σπίτι του κ. Δημητρόπουλου είχε γραφτεί με σπρέι το σύνθημα "κρεμάλα στους χαφιέδες". Ο κ. Δημητρόπουλος απάντησε ότι οι λόγοι υγείας που επικαλέστηκε είναι πραγματικοί και ότι δεν φοβάται να πει όσα γνωρίζει.

    [11] Υγεία

    Αυστηρά μέτρα κατά του καπνίσματος

    20/5/2004 4:00:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέτρα κατά του καπνίσματος ανήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος. Ο Υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση της πώλησης τσιγάρων από τα κυλικεία των νοσοκομείων, καθώς και πειθαρχικό εξιτήριο, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε ασθενείς που καπνίζουν μέσα στα νοσοκομεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή. Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης, εισηγήθηκε σκληρά μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος και πρότεινε ακόμα και την ποινικοποίησή του όταν γίνεται σε χώρους όπου υπάρχει σχετική απαγόρευση.

    [12] Πολιτισμός

    Διαμαρτυρία των συμβασιούχων υπαλλήλων του ΥΠΠΟ Κλειστή η Ακρόπολη λόγω απεργίας

    20/5/2004 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας των συμβασιούχων υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού άφησε σήμερα εκτός της Ακρόπολης τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους διορισμούς εκτάκτων και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης ενημερώνοντας με σχετικά φυλλάδια τους τουρίστες που δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν τον Ιερό Βράχο. Την ερχόμενη Τετάρτη οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    [13] Πολιτισμός

    Υπογραφές μαθητών

    20/5/2004 4:47:00 μμ

    Θεσσαλονίκη-Μαθητές παρέδωσαν 95.000 επιστολές στο Βρετανικό Προξενείο ζητώντας την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μαθητές και μαθήτριες από εννιά ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης παρέδωσαν 95.000 επιστολές στο Βρετανικό Προξενείο ζητώντας την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με την πρόξενο της Βρετανίας Σάρα Έντουαρντς-Οικονομίδη, στην οποία διαβίβασαν το αίτημά τους και παρέδωσαν τις επιστολές που είχαν συγκεντρώσει. Από την πλευρά της η κα Έντουαρντς διαβεβαίωσε ότι όλα τα γράμματα θα διαβαστούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην πρεσβεία της χώρας της στην Αθήνα και από εκεί στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

    [14] Αθλητισμός

    Ο Μακεδονικός ανακοίνωσε Παπαμακάριο και Πέτρουλα

    20/5/2004 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τα δύο νέα μεταγραφικά του αποκτήματα, τον Μανόλη Παπαμακάριο και τον Αλέξανδρο Πέτρουλα, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι επίσημα στα γραφεία της ΚΑΕ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, ο Μακεδονικός . Μετά από την ολοκλήρωση της μεταγραφής του στους πράσινους, ο Παπαμακάριος ευχαρίστησε στον πρόεδρο της ομάδας κ. Μεσάικο και χαρακτήρισε τιμή την πρόταση που του έγινε, και τόνισε πως οι φιλοδοξίες του Μακεδονικού με τις δικές του ταιριάζουν απόλυτα και ευχήθηκε όλα να πάνε καλά για τη νέα χρονιά. Ερωτηθείς για τον νέο προπονητή απάντησε πως δεν έχει μιλήσει μαζί του και κρατώντας χαμηλούς τόνους δήλωσε πως ο Μακεδονικός έχει τα φόντα να φτάσει πολύ ψηλά

    Έτοιμοι για τις απαιτήσεις της ομάδας

    Όσον αφορά το οικονομικό(κόστισε 1 εκ.ευρώ για 3 χρόνια)αρκέστηκε να πει πως εφόσον τόσο κοστολογήθηκε από τους υπεύθυνους δεν το σχολιάζει και απλά μίλησε για την νέα προσπάθεια που θα κάνει η ομάδα για να υλοποιηθούν οι στόχοι.

    Τέλος για την κλήση του στην εθνική είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο και πως εύχεται να είναι και αυτός παρών με την εθνική στην μεγάλη γιορτή της Ολυμπιάδας.

    Στα ίδια μήκη κινήθηκε και το άλλο μεταγραφικό απόκτημα των "πράσινων" Αλέξανδρος Πέτρουλας και τόνισε πως θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ΄βοηθήσει τον Μακεδονικό να πετύχει τους στόχους του. Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης τους οι δύο παίκτες αναχώρησαν για την Κοζάνη για να μπουν από την αρχή στο νέο τους κλίμα.

    [15] Ιράκ

    "Σε όλους τους πολέμους γίνονται λάθη" Ματωμένος γάμος στο Ιράκ

    20/5/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε μακελειό στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 41 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 15 παιδιά, και 80 τραυματίστηκαν κατέληξε αργά το βράδυ της Τετάρτης γαμήλιο γλέντι στο Ιράκ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Αμερικανικά ελικόπτερα βομβάρδισαν το σπίτι όπου γινόταν η γιορτή την ώρα που οι καλεσμένοι γιόρταζαν με πυροβολισμούς στον αέρα σύμφωνα με το έθιμο. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες καθώς, αρχικά, η αμερικανική διοίκηση διέψευσε ότι χτύπησε τους συγκεντρωμένους υποστηρίζοντας ότι στην ίδια περιοχή ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον ξένων μαχητών που κρύβονταν εκεί. Την Πέμπτη, εκπρόσωπος της συμμαχίας επιβεβαίωσς πως 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κατοικίας για την οποία υπήρχαν υποψίες ότι χρησίμευε ως καταφύγιο ξένων μαχητών.

    Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση, οι συμμαχικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά τα οποία ανταπέδωσαν, ενώ στο κατεστραμμένο σπίτι βρέθηκαν ξένα διαβατήρια, όπλα και υλικό επικοινωνίας. Σε ερώτηση αν όντως τα συμμαχικά πυρά έπληξαν γαμήλια γιορτή, ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: "Σε όλους τους πολέμους γίνονται λάθη ".

    "Ηταν μια στρατιωτική επιχείρηση που προετοιμάζαμε εδώ και πολύ καιρό και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το σπίτι αυτό χρησίμευε ως κρησφύγετο ξένων μαχητών", επισήμανε.

    Ανάμεσα στους νεκρούς της πολύνεκρης επίθεσης είναι ο διάσημος Ιρακινός τραγουδιστής Χουσεΐν αλ Αλι και ο αδελφός του Μοχάμεντ οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να διασκεδάσουν τους καλεσμένους.

    [16] Διεθνή

    Ένοχος ο "αρχηγός" της Ιντιφάντα

    20/5/2004 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: AΠE, BBC

    Μετά από δίκη δύο ετών, ισραηλινό δικαστήριο έκρινε την Πέμπτη ένοχο το Μαρουάν Μπαργούτι, ηγέτη της παλαιστινιακής εξέγερσης, που δικαζόταν με κατηγορίες για το φόνο 26 ανθρώπων από μέλη της παράταξής του, της Φατάχ. Αν και η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 6 Ιουνίου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη καθώς κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία πέντε ατόμων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να καταδικαστεί και για το θάνατο άλλων 21 Ισραηλινών. Άμεση ήταν οι αντίδραση των Παλαιστινίων στην απόφαση του δικαστηρίου, καθώς ο Μπαργούτι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές άτομο μετά τον Γιασέρ Αραφάτ.

    Οργισμένη αντίδραση των Παλαιστινίων

    Μαχητές της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Άκσα υποσχέθηκαν να προχωρήσουν στην απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών προκειμένου να τους ανταλλάξουν με τον Μπαργούτι αμφισβητώντας, παράλληλα, τη νομιμότητα του δικαστηρίου.

    Τη νομιμότητα του δικαστηρίου αμφισβήτησε και η Παλαιστινιακή Αρχή δια στόματος του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, στενού συνεργάτη του Αραφάτ ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή του καθώς είναι εκλεγμένο μέλος του κοινοβουλίου.

    Η ισραηλινή κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της απόφασης και της νομιμότητας του δικαστηρίου του Τελ Αβίβ καθώς είπε ότι εκδίκασε μία υπόθεση με δολοφονίες Ισραηλινών που έγιναν σε έδαφος του Ισραήλ.

    "Η Ιντιφάντα θα συνεχίζεται όσο διαρκεί η ισραηλινή κατοχή"

    Ο Μπαργούτι συνελήφθη από το Ισραήλ το 2002 και αρνείται ότι έχει οργανώσει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, ενώ δηλώνει υπερήφανος για την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή και αντίθετος "στους φόνους αθώων " υποστηρίζοντας, όμως, ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αντισταθούν στη συνεχιζόμενη κατοχή από το Ισραήλ.

    Η δίκη ξεκίνησε στα τέλη του 2002 ενώ ο ίδιος ο Μπαργούτι δε θέλησε να έχει υπεράσπιση αρνούμενος και αυτός τη νομιμότητα του δικαστηρίου. Η Ιντιφάντα θα συνεχιστεί "όσο θα διαρκεί η κατοχή" παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, δήλωσε στο δικαστήριο ο Μπαργούτι και πρόσθεσε: "Όσο Παλαιστίνιες μητέρες θα κλαίνε, οι Ισραηλινές μητέρες θα κλαίνε κι αυτές".

    Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Μπαργούτι ότι "διηύθυνε και χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της τρομοκρατικής δραστηριότητας" και δικάστηκε δημόσια από ποινικό δικαστήριο και όχι από κλειστό στρατοδικείο, όπως γίνεται συνήθως.

    Οι εισαγγελείς ζήτησαν επίσης να του επιβληθεί ποινή άλλων 40 ετών κάθειρξης για απόπειρα φόνου ενός Ισραηλινού, ενώ το δικαστήριο έκρινε ότι οι διαταγές για επιθέσεις που έδινε ο Μπαργούτι ορισμένες φορές "βασίζονταν σε οδηγίες" του ίδιου του Γιάσερ Αραφάτ .

    "Προδήλως άδικη " χαρακτήρισε την ετυμηγορία η Γαλλίδα δικηγόρος του Μπαργούτι, Ζιζέλ Χαλιμί, και ισχυρίστηκε ότι βασίζεται σε ένα "στημένο κατηγορητήριο" προσθέτοντας ότι οι συνθήκες κράτησής του αντίκεινται στους διεθνείς κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Σάββατο, οργισμένοι Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Ραμάλα ζητώντας την απελευθέρωσή του επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Παλαιστινίων που υποστηρίζουν ότι η καταδίκη του το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον κάνει ακόμη πιο δημοφιλή .

    [17] Διεθνή

    Αμερικανικής καταγωγής Ανεπιθύμητος για το Ιράν δημοσιογράφος της Guardian

    20/5/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την απέλαση του Αμερικανού ανταποκριτή της Guardian στην Τεχεράνη, αποφάσισαν, οι ιρανικές αρχές, επειδή έκανε ρεπορτάζ σε μία περιοχή δίχως άδεια. Ο 38χρονος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας , Νταν Ντέλιους, κατηγορείται από την κυβέρνηση της χώρας για το γεγονός ότι δεν είχε άδεια για να κάνει ρεπορτάζ στην πόλη Μπάμ του Νοτιοανατολικού Ιράν, η οποία επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Ιανουαρίου. Η Τεχεράνη, αρνήθηκε να του θεωρήσει εκ νέου το διαβατήριο και έτσι ο Νταν Ντέλιους, καλείται να εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό τη χώρα. Παρόλα αυτά, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να καταθέσει νέα αίτηση για θεώρηση του διαβατηρίου του, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

    [18] Αθλητισμός

    Η κατάρρευση της ΑΕΚ

    20/5/2004 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει πλέον η κόντρα του Βασίλη Τσιάρτα και του Ντέμη Νικολαιδη, καθώς ο μέσος της ΑΕΚ, "φωτογράφισε" τον επιθετικό της Ατλέτικο Μαδρίτης, ως τον ηθικό αυτουργό για τα θλιβερά χθεσινά γεγονότα στην προπόνηση της ΑΕΚ. Μάλιστα ο άσος των "κιτρινόμαυρων", σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να καταθέσει μήνυση "κατά παντός φυσικού αυτουργού, ηθικού αυτουργού και παντός συνεργού, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και απρόκλητες σωματικές βλάβες". Την εντολή για την ενέργεια αυτή την έχει δώσει στον δικηγόρο του Αλέξη Κούγια. Πάντως και σε χθεσινές του τηλεοπτικές δηλώσεις, ανέφερε ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξει σημείο επαφής των δύο ανδρών, κάτι που δυσχεραίνει την προετοιμασία της Εθνικής, εν όψει Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας. Το θέμα της ΑΕΚ ήταν αυτό που κυριάρχησε κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων ως ΓΓΑ από τον Κώστα Κουκοδήμο.

    Αναμένονται προσφυγές

    Ο υφυπουργός αθλητισμού, κ. Γιώργος Ορφανός σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι η Πολιτεία δεν πρόκειται να αναμειχθεί στη διαμάχη Νικολαΐδη - Τσιάρτα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα επηρεαστεί η Εθνική ομάδα και τόνισε ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές

    Κλείνωντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατάργησης του ιδιώνυμου αδικήματος, δηλαδή του διαχωρισμού των επεισοδίων στα γήπεδα από αντίστοιχα αδικήματα και την επιβολή αυστηρών ποινών.

    Tόνισε επίσης πως η πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τέτοιες καταστάσεις κάνοντας σαφές πως οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA θα τηρηθούν.

    Το πισωγύρισμα της ΑΕΚ είναι πλέον γεγονός.

    Μετά τα πρωτοφανή χθεσινά επεισόδια χθες στο προπονητήριο των Θρακομακεδόνων εναντίον των παικτών της ΑΕΚ το ποτήρι ξεχείλισε για τους ίδιους.

    Πολλοί παίκτες είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα του βούλγαρου συμπαίκτη τους, Μίλεν Πετκόφ και έτσι ένα κύμα προσφυγών ετοιμάζεται να χτυπήσει την πόρτα της ΑΕΚ.

    Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτός από την προσφυγή ετοιμάζεται να να κάνει και μηνύσεις κατά παντώς υπευθύνου για τα χθεσινά γεγονότα, τάσσοντας έτσι εαυτόν σε άμεση σύγκρουση με τον πρώην συμπαίκτη του Ντέμη Νικολαϊδη, μέσω του δικηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια .

    Ο γνωστός δικηγόρος, εκφράζοντας τις απόψεις του πελάτη του σε δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στα όσα έγιναν και τόνισε την υπομονή και τις θυσίες που έχουν κάνει όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ ενώ παρουσίασε ως ηθικό αυτουργό όλης αυτής της κατάστασης τον Ντέμη Νικολαϊδη.

    Ο κ. Κούγιας έκλεισε της δηλώσεις του λέγοντας πως τώρα η δικαιοσύνη έχει τον πρώτο λόγο και αυτή θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι.

    Καλεί μετόχους η ΑΕΚ

    Όσον αφορά τα διοικητικά, το Δ.Σ της ΠΑΕ ΑΕΚ με ανακοίνωσή του κάλεσε όποιον ενδιαφέρεται να γίνει μέτοχος της ομάδας έπειτα από την εκπνοή προθεσμίας για την άσκηση του δικαιώματος προτίμησης από τους παλαιούς μετόχους.

    Σπάζοντας την σιωπή του ο Δημήτρης Μελισσανίδης με δηλώσεις του ξεκεθάρισε ακόμια μια φορά πως αυτή την στιγμή με τα χρέη που έχει η ΑΕΚ δεν μπορεί να κινηθεί για την απόκτηση της και τόνισε πως αν γίνει κάτι γρήγορα με τα χρέη τότε σίγουρα η AEK θα καταστραφεί. Όσον αφορά τα χτεσινά γεγονότα εξέφρασε την δυσαρέσκεια του αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει ο Ντέμης οποιαδήποτε σχέση με αυτά.

    Ο Πέτρος Στάθης απο την πλευρά του υποστήριξε ότι από τη στιγμή, που θα λήξει θετικά το θέμα με την υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, υπάρχουν και άλλοι αγοραστές για να την βγάλουν από το αδιέξοδο, ενώ στην αντίθετη περίπτωσξ δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 May 2004 - 16:52:58 UTC