Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πλει οφ: Στον τελικό το Μαρούσι
  • [02] Στην Βαλένθια το πρώτο κύπελλο
  • [03] Κοντά σε συμφωνία Λύση στο Εκκλησιαστικό με παρέμβαση της κυβέρνησης
  • [04] "Δεν μπορεί να υπάρχει περίοδος χάριτος"
  • [05] Κυπριακό - Ολυμπιακοί Αγώνες στο επίκεντρο Στο Λευκό Οίκο ο
  • [06] Άλγεβρα και Νεοελληνική Γλώσσα
  • [07] "Θα παραδώσουμε την εξουσία στο Ιράκ"
  • [08] "Το Μέλλον είναι σήμερα" Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής
  • [09] Στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Σάμουελ

    [01] Αθλητισμός

    Πλει οφ: Στον τελικό το Μαρούσι

    19/5/2004 11:14:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το Μαρούσι μετά το σημερινό επιτυχημένο πέρασμα από το κλειστό των Άνω Λιοσίων, όπου επικράτησε 91-85 της ΑΕΚ, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των πλέι οφ, συμπλήρωσε τις απαιτούμενες 2 νίκες στη σειρά των μεταξύ τους αγώνων και περιμένει το νικητή του άλλου ζευγαριού (Παναθηναϊκός-Ηρακλής, Κυριακή 19:00), προκειμένου να μάθει τον αντίπαλο του στην τελική φάση. Από πλευράς ηττημένων ο Σωτήρης Νικολαΐδης έδρεψε δάφνες με 27 πόντους (6/7), ενώ από τους παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη ξεχώρισε ο Σπανούλης με 16π. Aξίζει να σημειωθεί ότι το Μαρούσι πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του στον τελικό του πρωταθλήματος.

    Το προσπαθούσε μόνος του ο Νικολαΐδης

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν με το Σωτήρη Νικολαϊδη, ο οποίος μπόρεσε να δώσει τόσο το γρήγορο ρυθμό μέσα στο παρκέ για την ΑΕΚ, όσο και λύσεις από την περιφέρεια (10 πόντους, 2/2 τρίποντα), να διατηρούν το προβάδισμα μέσα στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

    Ωστόσο το σκηνικό δεν άργησε να αλλάξει, καθώς οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη με μποστάρηδες τους Καράγκουτη και Αγαδάκο, με τους τελευταίους να κυριαρχούν κάτω από τα αντίπαλα καλάθια και να εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τη γνωστή απουσία του Γλυνιαδάκη, κατάφεραν τόσο να ισοφαρίσουν, όσο και να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ, το οποίο χάρη στις πολύτιμες επιθετικές λύσεις των Σπανούλη και Πόποβιτς το διατήρησαν μέχρι τη λήξη του α` δεκαλέπτου (24-18).

    Στη δεύτερη περίοδο και ενώ οι επιθετικές λύσεις της ΑΕΚ είχαν περιοριστεί στο Σωτήρη Νικολαϊδη και τον αρχηγό της Νίκο Χατζή, εν αντιθέσει με το Μαρούσι, το οποίο χάρη στον επιθετικό πλουραλισμό όλων των παικτών του κατάφερε να προηγηθεί ακόμα και με 13 πόντους (44-31) στο 17', οι "κιτρινόμαυροι" πέτυχαν την υπέρβαση. Ειδικότερα, μέσα σε ένα δίλεπτο, οι γηπεδούχοι με σερί 13-1 μπήκαν και πάλι στον αγώνα, μειώνοντας στο -1 (45-44).

    Πρωταγωνιστές αυτής της υπέρβασης ήταν και πάλι οι... γνωστοί-άγνωστοι, καθώς Νικολαΐδης και Χατζής με 21 και 14 πόντους αντίστοιχα, έδρεψαν δάφνες και... ανέστησαν την ΑΕΚ. Οι "κιτρινόμαυροι" πάντως δεν κατάφεραν να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με προβάδισμα, καθώς τελευταίοι χαμογέλασαν οι φιλοξενούμενοι, που βρέθηκαν με το σφύριγμα της λήξης του πρώτου ημιχρόνου στο +3 (47-44), δια χειρός Σπανούλη από τη γραμμή των ελευθέρων βολών.

    Η έναρξη του δεύτερου μέρους "σημαδεύτηκε" από το 6ο τρίποντο του Σωτήρη Νικολαΐδη, το οποίο έφερε και την ισοφάριση για πρώτη φορά μετά -περίπου- 18 λεπτά. Ωστόσο, η συνέχεια ήταν και πάλι αφιερωμένη στο Μαρούσι, που ανέβασε ρυθμούς και πήρε πάλι το προβάδισμα για να ολοκληρώσει την τρίτη περίοδο στο +10 (68-58). Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ΑΕΚ, που δεν είχε στις τάξεις της το Μισιακό (αλλεργικό σοκ), μοναδικός επιζών ήταν ο Νικολαΐδης.

    Στον επίλογο του αγώνα και ενώ η ΑΕΚ αγωνιζόταν χωρίς τους Παπαϊωακείμ (αποβλήθηκε με 5 φάουλ), Λόλις (τραυματίστηκε στη μύτη και δεν αγωνίσθηκε στο δεύτερο ημίχρονο) και τη σημερινή έκπληξη, που ακούει στο όνομα Σ. Νικολαΐδης (αποβλήθηκε με 5 φάουλ 4' πριν τη λήξη), προσπάθησε να ανακάμψει, έφτασε τη διαφορά ακόμα και στο -1 με καλάθι και φάουλ του Χατζή (75-74), αλλά η... εκνευριστική ευστοχία των αντιπάλων από τη γραμμή των ελεύθερων βολών, σε συνάρτηση με αρκετά λάθη της "Ένωσης", οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη με 91-85.

    Οι διαιτητές του αγώνα: Παπαδημητρίου-Βορεάδης

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Λόλις, Νικολαΐδης 27 (6), Ζήσης 12, Ταπούτος 13, Τσιάρας 8, Χατζής 18 (1), Μαγκουνής 2, Άντιτς, Σέκουλιτς 2, Μπουρούσης 1, Παπαϊωακείμ 2.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Μπλάκνεϊ 21 (1), Χάτσον 7, Σμίλιανιτς 4, Νικολαΐδης 7 (2), Γκργκατ 10, Σπανούλης 16 (2), Πόποβιτς 7 (1), Αγαδάκος 10, Καράγκουτης 9.

    [02] Αθλητισμός

    Στην Βαλένθια το πρώτο κύπελλο

    19/5/2004 11:38:00 μμ

    Με ηγέτη και πρωταγωνιστή τον Μίστα οι " νυχτερίδες " επικράτησαν με 2-0 στο "Ούλεβι" του Γκέτεμποργκ της Μαρσέιγ στον τελικό του κυπέλλου UEFA. Ο επιθετικός της Βαλένθια ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι με το οποίο άνοιξε το σκορ άνοιξε ο Βιθέντε στο 45ο λεπτό ενώ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 στο 58΄. Στην φάση του πέναλτι ο Κολίνα απέβαλε τον Φαμπιάν Μπαρτέζ και οι Γάλλοι έπαιξαν για ένα ολόκληρο ημίχρονο με δέκα παίκτες.

    Σε οριακό σημείο το πέναλτι

    Αυτό ήταν και το σημείο που έκρινε τον τελικό, αφού μέχρι τότε ο αγώνας παιζόταν στα ίσια. Καμία ομάδα δεν είχε επιβάλει το ρυθμό της και ήταν ελάχιστες οι επικίνδυνες φάσεις μπροστά στις δύο εστίες.

    Μέχρι το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, λοιπόν, όταν ο Μίστα βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Μπαρτέζ, "τσίμπησε" την μπάλα και ο τερματοφύλακας της εθνικής Γαλλίας, με προβολή με τα δύο πόδια, τον ανέτρεψε. Ο Κολίνα δεν δίστασε, αφού καταλόγισε το πέναλτι, να δείξει απευθείας κόκκινη κάρτα στον Μπαρτέζ και από τότε οι ισορροπίες διαταράχθηκαν.

    Ο Βιθέντε ήταν ψύχραιμος από τη βούλα, απέναντι στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα των Γάλλων, Ζερεμί Γκαβανόν και έβαλε τη Βαλένθια μπροστά στο σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου.

    Οποίες ελπίδες είχαν οι παίκτες της Μαρσέιγ, εξανεμίστηκαν στο 58'. Σε σχέση με το πρώτο γκολ, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και από την έξοχη ασίστ του Βιθέντε, ο Μίστα βρέθηκε σε θέση βολής, εκτελώντας τον Γκαβανόν.

    Το τελευταίο σφύριγμα του Κολίνα βρήκε τους πρωταθλητές Ισπανίας να πανηγυρίζουν την επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 24 χρόνια, αφού η τελευταία τους επιτυχία ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων του 1980 (5-4 στα πέναλτι την Άρσεναλ, στις Βρυξέλλες).

    Παράλληλα, είναι το τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ, που είχε κατακτήσει άλλες δύο φορές το UEFA (1962, 1963), όταν όμως ακόμη έφερε την ονομασία "Κύπελλο Εκθέσεων". Σημαντική ήταν η σημερινή ημέρα και για τον Αμεντέο Καρμπόνι, που σε ηλικία 39 ετών έγινε ο γηραιότερος παίκτης που συμμετείχε σε τελικό κυπέλλου UEFA.

    Διαιτητής: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)

    Κίτρινες: Μαρλέ, Βιθέντε, Ντρογκμπά, Καρμπόνι

    Κόκκινη: Μπαρτέζ (45΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Κανιθάρες, Κούρο Τόρες, Αγιάλα, Μαρτσένα (85΄ Πελεγκρίνο), Καρμπόνι, Ρουφέτε (64΄ Αϊμάρ), Αλμπέλδα, Μπαράχα, Βιθέντε, Ανγκούλο (82΄ Σισόκο), Μίστα

    ΜΑΡΣΕΪΓ: Μπαρτέζ, Φερέιρα, Μπεγιέ, Χεμντανί, Μέιτε, Ντος Σάντος, Μαρλέ, Φλαμινί (73΄ Μπατλ), Ντιαγέ (84΄ Σελεστίνι), Μεριέμ (45΄ Γκαβανόν), Ντρογκμπά.

    [03] Εσωτερικά

    Κοντά σε συμφωνία Λύση στο Εκκλησιαστικό με παρέμβαση της κυβέρνησης

    19/5/2004 11:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αποδέχθηκαν το σχέδιο συμφωνίας της υπουργού Παιδείας, Μαριέτας Γιαννάκου, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου. Το σχέδιο προβλέπει λύση σε τρεις κινήσεις, με τον Αρχιεπίσκοπο να κάνει το πρώτο βήμα για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος. Το πρώτο στάδιο προβλέπει τη σύγκληση της Ιεραρχίας έως το τέλος Μαΐου στην οποία ο κ. Χριστόδουλος θα φέρει συναινετική εισήγηση για την ειρήνευση και την ενότητα των Εκκλησιών, ενώ το Σώμα θα δηλώσει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται και τηρεί την Πατριαρχική Πράξη του 1928 στο σύνολό της.

    Σε αποδοχή αυτής της κίνησης καλής θέλησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συγκαλέσει τη Διευρυμένη Σύνοδο στο Φανάρι, την ίδια που επέβαλε τις ποινές στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία και θα άρει τη διακοπή κοινωνίας με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, τις εκλογές για τις Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Ελευθερούπολης και Κοζάνης.

    Ως επισφράγιση της συμφωνίας θα ακολουθήσει, μέσα στον Ιούνιο, πανηγυρικό Συλλείτουργο των δύο προκαθημένων στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία της Υπουργού η οποία είχε, με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, τον αποκλειστικό και καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης.

    [04] Ευρωεκλογές

    "Δεν μπορεί να υπάρχει περίοδος χάριτος"

    20/5/2004 12:28:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σκληρή γλώσσα επιτέθηκε στην κυβέρνηση ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του το βράδυ της Τετάρτης στην Καλαμάτα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία. Στην ομιλία του, που είχε έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, την Οικονομία και το Εκκλησιαστικό και τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την κυβέρνηση στα μεγάλα θέματα αλλά δε θα σωπάσει στα προβλήματα. "Όταν η κυβέρνηση κάνει τέτοια λάθη όπως στην Οικονομία, στο Κυπριακό, στο Εκκλησιαστικό και την ακρίβεια, τότε δεν μπορεί να υπάρχει περίοδος χάριτος", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: "Είχαμε φθάσει την Ελλάδα στο σημείο να κάνει ένα νέο άλμα, αλλά ήρθε η ΝΔ και άρχισε να κοιτάζει πίσω".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο Πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στη διαδικασία της Νέας Υόρκης, όπου για πρώτη φορά η Τουρκία σύρθηκε σε διαπραγματεύσεις και τόνισε: "Αν δε συμφωνούσε ο κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να πάει στην Λουκέρνη, αλλά αφού πήγε έπρεπε να παλέψει όπως ο Ερντογάν και όχι να κάνει τουρισμό".

    Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ΝΔ έπληξε τη διεθνή εικόνα της χώρας όταν μιλούσε για καθυστερήσεις. Όσον αφορά το θέμα της Οικονομίας είπε ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης η χώρα ετέθη υπό την επιτήρηση της ΕΕ η οποία θα δεσμεύει πλέον την κυβέρνηση και τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες κατηγορώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση για απραξία στο θέμα της ακρίβειας.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Ευρωεκλογές καλώντας σε ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και ζητώντας συστράτευση από όλα τα μέλη του κόμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Μεσσηνία ο Παπανδρέου

    [05] Εσωτερικά

    Κυπριακό - Ολυμπιακοί Αγώνες στο επίκεντρο Στο Λευκό Οίκο ο Πρωθυπουργός

    20/5/2004 7:12:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το απόγευμα στην Ουάσινγκτον κορυφώνεται η επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ, με την κρίσιμη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το Κυπριακό, καθώς και θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Κόφι Ανάν προτίθεται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αλλά μόνο με βάση το σχέδιό του και όχι πολύ σύντομα. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, από τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Την Τετάρτη, ο Κώστας Καραμανλής, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου στη Ν.Υόρκη, απηύθυνε πρόσκληση σε ξένους επιχειρηματίες για επενδύσεις στη χώρα μας, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, το Μητροπολιτικό Μουσείο και την έκθεση για το Βυζάντιο.

    "Στην Ελλάδα αρχίζει μια νέα εποχή''

    Παράλληλα, παρουσιάζοντας το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής του, υποσχέθηκε σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ εξήγγειλε διαφάνεια, δραστική μείωση της φοροδιαφυγής, μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων και ιδιωτικών εταιρειών και μείωση του προσωπικού φόρου εισοδήματος.

    "Στην Ελλάδα αρχίζει μια νέα εποχή'', επεσήμανε ο κ. Καραμανλής υπενθυμίζοντας τα έργα υποδομής που έχουν γίνει στη χώρα, ενώ σημείωσε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή με την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Στο μεταξύ, την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση σε ότι αφορά την βούληση αλλά και την ικανότητά της να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες επανέλαβε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ το βράδυ της Τρίτης, σε συνέντευξή του στο CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός, γνωστοποίησε ότι για την θωράκιση τους έχουν ήδη επενδυθεί 1,2 δισ. δολάρια

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή - Ανάν

    [06] Εσωτερικά

    Άλγεβρα και Νεοελληνική Γλώσσα

    20/5/2004 8:20:00 πμ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στα γενικά λύκεια της χώρας, με τους μαθητές της Β΄Λυκείου να εξετάζονται στην Άλγεβρα και οι μαθητές της Γ' Λυκείου στην Νεοελληνική Γλώσσα. Μαθητές και γονείς μπορούν για πέμπτη συνεχή χρονιά να ενημερωθούν για τα θέματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις από το ειδικό site της ERTonline. Παράλληλα, μπορούν να δουν αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια καθώς και χρήσιμες οδηγίες προς τους υποψηφίους.

    Σχετικά Links:

    Πανελλαδικές Εξετάσεις 2004

    [07] Ιράκ

    "Θα παραδώσουμε την εξουσία στο Ιράκ"

    20/5/2004 8:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την πρόθεσή τους να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για πλήρη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, επανέλαβαν ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο. Όπως δήλωσαν, η μεταβίβαση της εξουσίας θα συνοδευτεί από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είπε ότι με τον Τζορτζ Μπους συζήτησαν ακόμη την πιθανότητα σύγκλησης του Σ.Α. στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Αμερικανού προέδρου αλλά και εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στη "συμμαχία των προθύμων" στο Ιράκ. Σύμφωνα με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, μια τέτοια συνέλευση θα προσέδιδε "διεθνή νομιμότητα" στην προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση. Παράλληλα, πρότεινε τη διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για το Ιράκ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Μπερλουσκόνι στο Λευκό Οίκο, ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι "θα υπάρξει πλήρης μεταβίβαση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου" η οποία "θα συνοδευτεί από μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός "έχει πολύ καλές ιδέες για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η απόφαση και εξυπακούεται ότι τις άκουσα".

    Οι δυο ηγέτες διευκρίνισαν ότι ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, Λακντάρ Μπραχίμι, πρόκειται να ανακοινώσει τα ονόματα των ατόμων που προτείνονται για να συμμετέχουν στην προσωρινή κυβέρνηση στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο Μπερλουσκόνι συναντά τον Μπους για το Ιράκ

    [08] Τεχνολογία

    "Το Μέλλον είναι σήμερα" Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής

    20/5/2004 9:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι ραγδαίες εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες είναι το αντικείμενο του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής με κεντρικό θέμα "Το Μέλλον είναι Σήμερα", οι τριήμερες εργασίες του οποίου άρχισαν επίσημα την Τετάρτη, σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών . Μια άλλη όψη των εξελίξεων έδωσε, μιλώντας στο συνέδριο, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Νίκολας Νεγκροπόντε, ιδρυτής και επικεφαλής του ΜΙΤ Media Lab των ΗΠΑ. Κατά τον κ. Νεγκρεπόντε, η χρήση των υπολογιστών έχει γίνει τόσο σύνθετη, αναξιόπιστη και ακριβή που δεν μπορεί να συνεχιστεί , καθώς χρησιμοποιήσαμε την τεχνολογία με λάθος τρόπο, και κάνουμε τα συστήματά μας όλο και πιο πολύπλοκα. Από την πλευρά του, αφού καλωσόρισε του συνέδρους, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, έκανε λόγο για πραγματική επανάσταση στον τομέα των τεχνολογιών, σημειώνοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες διαμορφώνουν άλλες μορφές δραστηριότητας, όπως οι υπηρεσίες στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνία της πληροφορικής, ακόμη και στη Δημοκρατία. Σήμερα θέμα συζήτησης είναι η νέα γενιά υπολογιστών και οι δυνατότητες που έχουν, ενώ την Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική Δημοκρατία.

    "Απαραίτητα τα συστήματα με κοινή λογική"

    Ο κ. Νεγκρεπόντε αφού υποστήριξε ότι το φάσμα των τηλεπικοινωνιών δεν είναι μποτιλιαρασιμένο ή υπερχρησιμοποιημένο, όπως ισχυρίζονται αρκετοί, εκτίμησε ότι πρέπει να προωθηθεί ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για τις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, καθώς αυτό που υπάρχει είναι αναχρονιστικό.

    Αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη απλότητας μέσα από τη σχεδίαση, σημειώνοντας ότι πρέπει να φτιάχνουμε συστήματα με κοινή λογική, κάτι που ακόμη δεν το έχουμε καταφέρει.

    Προέβλεψε, μάλιστα ότι στα επόμενα 10 χρόνια, θα δούμε υπολογιστές και συστήματα επικοινωνιών που θα έχουν κοινή λογική, με την έννοια της κατανόησης του περιεχομένου. Όταν κάνεις ένα μικρό λάθος που ένα 7χρονο παιδί θα μπορούσε να καταλάβει, να είσαι σίγουρος ότι το σύστημα δεν "θα πέσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεγκρεπόντε.

    Ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

    Για μια σημαντική αντίθεση και διάκριση έκανε από την πλευρά του ο κ. Λιάπης, αυτή του χρήστη και του μη χρήστη των νέων τεχνολογιών, καθώς οι νέες τεχνολογίες απαιτούν κάποιας μορφής εκπαίδευσης . Τόνισε την ανάγκη για ανάπτυξη υποδομών και επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα ώστε η Eλλάδα να αποτελέσει χώρο δικτύωσης και επικοινωνίας.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε στο συνέδριο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, που προωθεί προς ψήφιση στη βουλή η κυβέρνηση και το οποίο θα δημιουργεί ένα προβλέψιμο, σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στις εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στο τομέα αυτό.

    Κατά τον κ. Λιάπη το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο έχει στόχο:

    Τη μείωση των κανονιστικών περιορισμών που βαρύνουν τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών. Κατοχύρωση ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, ώστε να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι καταναλωτές σε προσιτές τιμές. Περαιτέρω τόνωση του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να εκλείψουν τα μονοπώλια.

    Στόχος θα είναι, επίσης, η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακής υποδομής, εξασφάλιση πρόσβασης των πολιτών, εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ενεργή συμμετοχή των πολιτών στις νέες τεχνολογίες και περιφερειακή ανάπτυξη, κυρίως των απομονωμένων περιοχών.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε., τόνισε ότι σε αυτό καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2010, ώστε η Ευρώπη να καταστεί ο μεγαλύτερος φορέας στον κόσμο διάδοσης και χρήσης των νέων τεχνολογιών, στόχος των οποίων, όπως είπε θα πρέπει να είναι η αποτροπή του ψηφιακού χάσματος.

    Αναγκαία μια εθνική ευρυζωνική υποδομή

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΤΕΝΕΤ Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον όμιλο ΟΤΕ, τόνισε στην παρουσία του ότι η τεχνολογία είναι μεν εδώ, αλλά η αποδοχή από τον κόσμο δεν είναι ακόμη στον επιθυμητό βαθμό. Την ευθύνη για αυτό δεν έχουν μόνο οι καταναλωτές, αλλά ένα μεγάλο μέρος φέρουν και οι ίδιες οι εταιρίες και συγκεκριμένα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα τους.

    Ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσος Νεράντζης ξεκίνησε την ομιλία του με δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο και η δεύτερη παρατήρηση είχε να κάνει με το σλόγκαν του συνεδρίου "το μέλλον είναι τώρα".

    Αναφερόμενος στις τηλεπικοινωνίες, ο κ. Νεράντζης τόνισε ότι ο ψηφιακός κόσμος ανοίγεται μπροστά μας και οι τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο επικοινωνίας και η ανάπτυξη είναι μονόδρομος και μάλιστα ταχείας κυκλοφορίας.

    Η έλλειψη ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες, δεν επέτρεψε στην Ελλάδα την προσέγγιση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, για το λόγο αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε μια εθνική ευρυζωνική υποδομή, για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και μείωση του κόστους.

    Σημειώνεται ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Πληροφορικής έχει καθιερωθεί τα τελευταία 25 χρόνια ως η μεγαλύτερη παγκοσμίως συνεδριακή συνάθροιση ηγετικών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αποτελώντας το βασικό όχημα μέσω του οποίου εξερευνούνται νέες και καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές διαμορφώνοντας το μέλλον της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

    Σχετικά Links:

    World Congress on Information Technology

    [09] Αθλητισμός

    Στην Ρεάλ Μαδρίτης ο Σάμουελ

    20/5/2004 9:42:00 πμ

    Κάτοικος "Μπερναμπέου", αναμένεται να γίνει ο Αργεντίνος κεντρικός της Ρόμα, Βάλτερ Σάμουελ. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο ομάδες έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία, για να καταλήξει στην Μαδρίτη ο παίκτης. Οι "μερένχες" που φέτος είχαν μία καταστροφική χρονιά, είναι έτοιμοι να δαπανήσουν 22 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταφέρουν να φτιάξουν την άμυνά τους, που είναι τόσα χρόνια η "Αχίλλειος πτέρνα" τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 May 2004 - 9:22:59 UTC