Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλωσόρισμα με "βόμβες" και "διαδηλώσεις" Ταξίδι αστραπή Μπλερ στην
  • [02] Συναντήσεις με Μπους, Τσέινι και Ανάν Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ
  • [03] Με Ιστορία και Φυσική Πρεμιέρα εξετάσεων για τα γενικά Λύκεια
  • [04] Δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες Νέες επιχειρήσεις στη Ράφα
  • [05] Απάντηση ΕΠΟ σε ΠΑΟ
  • [06] Δεν υπάρχουν ελπίδες για τα 7 μέλη του πληρώματος Συντριβή αεροσκάφους
  • [07] Παρελθόν οι Μπουμπένκο, Τζιωρτζόπουλος
  • [08] Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
  • [09] Εκτός Ολυμπιακών η Τζόουνς;
  • [10] Μεθυσμένη στριπτιζέζ εναντίον αντρών ασφαλείας
  • [11] Αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ιστορική ελληνοτουρκική συμφωνία

    [01] Διεθνή

    Καλωσόρισμα με "βόμβες" και "διαδηλώσεις" Ταξίδι αστραπή Μπλερ στην Τουρκία

    18/5/2004 12:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και με τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ είχε κατά την επίσκεψη του στην Τουρκία ο Τόνι Μπλερ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός που ολοκλήρωσε την επίσκεψη του μέσα σε έξι ώρες, συζήτησε με την τουρκική πολιτική ηγεσία το Κυπριακό, τη συνεργασία της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και φυσικά, την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ε.Ε. Η διάρκεια του ταξιδιού του, στάθηκε αφορμή για σχόλια στη Βρετανία, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτή που την είδαν ως τρόπο αποφυγής της συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων για το Ιράκ. Την ίδια ώρα στην Τουρκία, το καλωσόρισμα δεν υπήρξε ιδιαίτερα θερμό και συνοδεύτηκε από τριπλή βομβιστική επίθεση σε υποκαταστήματα βρετανικής τράπεζας και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

    "Θερμή" υποδοχή με βόμβες και διαδηλώσεις

    Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τόνι Μπλερ, διέψευσε τα σενάρια περί ταχείας αποχώρησης από το Ιράκ των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων .

    Όπως υποστήριξε το έργο του δυνάμεων συνασπισμού στο Ιράκ θα συνεχισθεί μέχρι να ολοκληρωθεί, παρά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με αποκορύφωμα τη δολοφονία του Ιζεντίν Σελίμ, προέδρου του Ιρακινού Συμβουλίου.

    Διέψευσε επίσης και τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται από τον πρωθυπουργικό θώκο, το Φθινόπωρο.

    Την Τετάρτη ο Τόνι Μπλερ θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και θα συζητήσει μαζί του θέματα που αφορούν στην Ευρώπη, το Μεσανατολικό και το Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Τουρκία ο Μπλερ

    [02] Εσωτερικά

    Συναντήσεις με Μπους, Τσέινι και Ανάν Επίσκεψη Καραμανλή στις ΗΠΑ

    18/5/2004 7:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για την πενθήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ που πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους. Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας, Θόδωρο Ρουσόπουλο, περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Δημήτριο, και το γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, και τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του ο κ. Καραμανλής θα παραστεί σε δεξίωση του ΣΑΕ που θα γίνει προς τιμήν του και θα μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Αλλεπάλληλες συναντήσεις

    Την Τρίτη, μετά τη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, ο κ. Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους, στο κτήριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα με το συντακτικό επιτελείο της εφημερίδας Νιού Γιόρκ Τάιμς. Στη συνέχεια, θα δώσει ημίωρη συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ αργά το απόγευμα το προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του.

    Η κα Νατάσσα Καραμανλή θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα και στις 11.00 το πρωί της Τρίτης θα επισκεφθεί ελληνικά σχολεία της κοινότητας Αγ. Δημητρίου στην Αστόρια, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί το Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ Χάουζ (Οίκος Φιλοξενίας Καρκινοπαθών Παιδιών).

    Την Τετάρτη ο κος και η κα Καραμανλή θα επισκεφθούν το Μητροπολιτικό Μουσείο και θα ξεναγηθούν στην έκθεση "Βυζάντιο, Πίστη και Δύναμη", ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Ελληνοαμερικανικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, κι αργά το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Ουάσιγκτον, όπου την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, και τον αντιπρόεδρο, Ντικ Τσέινι .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

    Στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός

    [03] Εσωτερικά

    Με Ιστορία και Φυσική Πρεμιέρα εξετάσεων για τα γενικά Λύκεια

    18/5/2004 7:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/5/2004 11:42:58 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις στα γενικά λύκεια όλης της χώρας με την Γ Λυκείου να εξετάζεται στην Ιστορία και τη Β Λυκείου στο μάθημα της Φυσικής. Χτες, Δευτέρα, άρχισαν οι εξετάσεις στα εσπερινά Λύκεια. Εν τω μεταξύ, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Μάιο, το Υπουργείο Παιδείας θα καταργήσει τις εξετάσεις της Β Λυκείου, ενώ θα μειώσει τα εξεταζόμενα μαθήματα της Γ Λυκείου από εννέα, που είναι σήμερα, σε έξι. Με το ίδιο νομοσχέδιο, το Υπουργείο θα προωθήσει και ρύθμιση για το πρόβλημα των συμβασιούχων καθηγητών. Οι διαγωνιζόμενοι μαθητές μπορούν και φέτος να ενημερωθούν για τα θέματα των εξετάσεων και τις απαντήσεις από το ειδικό site της ERTonline.

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, επισκέφθηκε το πρωί το 7ο Λύκειο Παγκρατίου και ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία.

    Εκεί βρέθηκε και η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Συλβάνα Ράπτη, η οποία εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή να πάνε όλα καλά στις εξετάσεις.

    Οι εκφωνήσεις των θεμάτων της Φυσικής (γενικής παιδείας) της Β Λυκείου και της Ιστορίας (γενικής παιδείας) της Γ τάξης είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.ert.gr/ .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης

    "Σήμα έναρξης" από τα Εσπερινά

    [04] Διεθνή

    Δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες Νέες επιχειρήσεις στη Ράφα

    18/5/2004 8:47:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλης έκτασης επιχείρηση στη Ράφα πραγματοποιεί από τα ξημερώματα ο ισραηλινός στρατός με στόχο, σύμφωνα με τα λεγόμενα Ισραηλινών αξιωματούχων, την καταστροφή όλων των σηράγγων που χρησιμοποιούνται για την παράνομη είσοδο όπλων από την Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, είτε από πυραύλους που εξαπέλυσαν ελικόπτερα είτε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ ενόπλων Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Την παρέμβαση του Λευκού Οίκου και της διεθνούς κοινότητας ζητά η παλαιστινιακή πλευρά τη στιγμή που η Διεθνής Αμνηστία καλεί στο Ισραήλ να σταματήσει την καταστροφή των παλαιστινιακών κατοικιών στη Ράφα.

    Έκκληση για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας απηύθυνε τη Δευτέρα υψηλόβαθμο στέλεχος των παλαιστινιακών υπηρεσιών υγείας και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι πυροβόλησε εναντίον ασθενοφόρων που μετέφεραν τραυματίες της επίθεσης. Χτες, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξαπέλυσε και ρουκέτες εναντίον του γραφείου της οργάνωσης Φατάχ, του Γιασέρ Αραφάτ. Την παρέμβαση του Λευκού Οίκου ζήτησε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη σύμβουλο Ασφαλείας του Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις , ο Παλαιστίνιος Πρωθυπουργός.

    Δριμύ κατηγορώ από τη Διεθνή Αμνηστία

    "Αυτές οι πρακτικές είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο κι ορισμένες πράξεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου" (Διεθνής Αμνηστία)

    Εν τω μεταξύ, με νέα έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τις κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών η οποία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει φθάσει σε "ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο". Η οργάνωση τονίζει ότι από το Σεπτέμβριο του 2000, οπότε και ξεκίνησε η Ιντιφάντα, έχουν κατεδαφιστεί πάνω από 3.000 κατοικίες πρακτική την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει "συλλογική τιμωρία για τις παλαιστινιακές επιθέσεις" και η οποία ασκείται προκειμένου να διευκολυνθεί η επέκταση των "παράνομων εβραϊκών οικισμών".

    "Αυτές οι πρακτικές είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο κι ορισμένες πράξεις συνιστούν εγκλήματα πολέμου", τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις γίνονται χωρίς να έχει δοθεί αρκετός χρόνος στις οικογένειες προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να σώσουν τις περιουσίες τους.

    Η οργάνωση τονίζει ότι τις περισσότερες φορές για την κατεδάφιση των κατοικιών δεν υπάρχει δυνατότητα δικαστικής επίβλεψης ή έφεσης, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι οι κατοικίες που καταστρέφονται είναι κενές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εισβολή Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας

    [05] Αθλητισμός

    Απάντηση ΕΠΟ σε ΠΑΟ

    18/5/2004 9:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ανακοίνωση της ΕΠΟ, που απαντάει στον Παναθηναϊκό, έχει ως εξής: "Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός γνωρίζει πολύ καλά τις προσπάθειες που, τα τελευταία χρόνια, έχει καταβάλει προς κάθε κατεύθυνση η ΕΠΟ για την βελτίωση της ελληνικής διαιτησίας. Αντί να σταθεί και ο ίδιος αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, έχει προχωρήσει, στο σύντομο διάστημα της θητείας του, σε επιθέσεις σε βάρος σχεδόν του συνόλου των διεθνών διαιτητών (Βασσάρα, Κασναφέρη, Δούρο, Μποροβήλο, Ευθυμιάδη), απαξιώνοντας μάλιστα την ίδια την ΟΥΕΦΑ η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως την εκτίμηση της προς τους διεθνείς Ελληνες διαιτητές. Μετά τον αγώνα της ομάδας του με την ουραγό Προοδευτική δείχνει να επιθυμεί, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο προσωπικών επιθέσεων αυτήν την φορά στους μη διεθνείς διαιτητές. Η ΕΠΟ δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε αυτήν την πρακτική του. Άλλωστε τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές ποδόσφαιρο, το οποίο τόσο συχνά επικαλείται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, τέτοιου είδους πρακτικές είναι απορριπτέες και καταδικαστέες. Η ΕΠΟ για μία ακόμη φορά θέλει να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για την πρόοδο της ελληνικής διαιτησίας και στο τέλος της χρονιάς με ηρεμία και νηφαλιότητα θα προχωρήσει στις απαραίτητες και αναγκαίες αποφάσεις της".

    [06] Διεθνή

    Δεν υπάρχουν ελπίδες για τα 7 μέλη του πληρώματος Συντριβή αεροσκάφους στην Κίνα

    18/5/2004 9:39:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εμπορικό αεροσκάφος από το Αζερμπαϊτζάν συνετρίβη την Τρίτη σε αγροτική περιοχή δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της κινεζικής επαρχίας Ζινζιάνγκ και όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα δεν υπάρχουν ελπίδες να βρεθούν ζωντανά τα επτά μέλη του πληρώματος. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων, που έσπευσαν στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους, ανέφεραν πως δεν τραυματίστηκε κανένας κάτοικος της περιοχής όπου έγινε το δυστύχημα. Το Ιλιούσιν 76 συνετρίβη και τυλίχθηκε στις φλόγες σε αγροτική έκταση περίπου 10 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο του Ουρούμκι.

    Ρώσοι τα μέλη του πληρώματος

    Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει ώστε να μπουν μέσα στο πιλοτήριο του αεροπλάνου. Το φορτίο που μετέφερε δεν έχει διευκρινιστεί.

    Το αεροπλάνο εκτελούσε πτήση προς την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της επαρχίας Σανξί, στη βόρεια Κίνα και έκανε στάση στο Ουρούμκι της επαρχίας Ζινζιάνγκ, απ όπου απογειώθηκε με τελικό προορισμό το Μπακού. Τα μέλη του πληρώματος πιστεύεται ότι ήταν Ρώσοι .

    [07] Αθλητισμός

    Παρελθόν οι Μπουμπένκο, Τζιωρτζόπουλος

    18/5/2004 9:47:00 πμ

    Την πόρτα της εξόδου από τον Πανιώνιο, άνοιξαν ο τεχνικός της ομάδας Γιόζεφ Μπουμπένκο και ο αριστερός μπακ Σταύρος Τζιωρτζόπουλος, καθώς λύθηκαν οι συνεργασίες και των δύο με τον ιστορικό σύλλογο. Ο Σλοβάκος προπονητής πήγε στην προπόνηση των "κυανέρυθρων" και είχε συνομιλία με τους ποδοσφαιριστές του. Στον επόμενο αγώνα του Πανιωνίου με την Προοδευτική στην Νέα Σμύρνη, στο "τιμόνι" της ομάδας θα βρίσκονται ή ο ή ο βοηθός και μεταφραστής του Μπουμπένκο, Κιέζα Φάργκας ή ο γυμναστής της ομάδας, Βαγγέλης Φιλιππής. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο αμυντικός Σταύρος Τζιωρτζόπουλος, το το συμβόλαιο του οποίου λύθηκε κοινή συναινέσει. Το "διαζύγιο" οφείλεται στο γεγονός, ότι οι "κυανέρυθροι" δεν ήταν ικανοποιημένοι από την προσφορά του 26χρονου ποδοσφαιριστή.

    [08] Αθήνα 2004

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

    18/5/2004 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την "απόλυτη εμπιστοσύνη" της στην ικανότητα της Ελλάδας και των ελληνικών αρχών να φιλοξενήσουν ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ανταμ Ερελι. "Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμβάλουν στον βαθμό που μπορούν προς αυτή την κατεύθυνση" είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ταυτόχρονα αρνήθηκε να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα από αμερικανικές εφημερίδες στο θέμα της ασφάλειας, δηλώνοντας απρόθυμος να εισέλθει "σε μια αντιπαράθεση για τον τρόπο που καλύπτουν τις εξελίξεις τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης". Στο μεταξύ, "έθνος γκρινιάρηδων" χαρακτήρισαν μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την Αυστραλία και την κατηγόρησαν ότι επικρίνει την Αθήνα "για να φαίνεται καλύτερο το Σίδνεϊ" που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

    "Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες"

    "Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρει" αυτό υπογράμμισε ο κ. Ερελι ο οποίος δεν θέλησε να αναφερθεί σε περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και παρέπεμψε για σχολιασμό στις ελληνικές Αρχές ασφαλείας.

    Ταυτόχρονα, απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του κ. Τομ Μίλερ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Μπους στον πρέσβη της χώρας στην Αθήνα, για τον οποίο τόνισε ότι έχει ένα βεβαρημένο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει και το θέμα της ασφάλειας των Αγώνων. "Εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να διασφαλίσουμε ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες" σημείωσε ο κ. Ερελι και πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο ο πρέσβης των ΗΠΑ είναι πολύ απασχολημένος.

    "Έθνος γκρινιάρηδων" αποκαλεί την Αυστραλία μέλος της ΔΟΕ

    Την ίδια ώρα, η Αυστραλία δέχθηκε τις επικρίσεις των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που σύμφωνα με την εφημερίδα Sydney Morning Herald, τη χαρακτήρισαν ως "Έθνος γκρινιάρηδων".

    Η αυστραλιανή εφημερίδα αναφέρει ότι τόσο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, όσο και η πρόεδρος της "Αθήνας 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επικοινώνησαν με τους δυο Αυστραλούς "αθάνατους", τον Κέβιν Γκόσπερ, αντιπρόεδρο της ΔΟΕ και τον Τζον Κόουτς, πρόεδρο της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής "για να καταλάβουν την υπερβολική αντίδραση της Αυστραλίας", όσον αφορά την ασφάλεια της Αθήνας.

    Μάλιστα η Sydney Morning Herald υπενθυμίζει ότι η Αυστραλία αναβάθμισε πρόσφατα την ταξιδιωτική της σύσταση για την Ελλάδα και προσθέτει δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, ότι "κύρια τον ενδιαφέρει η ασφάλεια των Αυστραλών και όχι οι απόψεις της ΔΟΕ".

    "Κανένα άλλο έθνος δεν αντέδρασε όπως η Αυστραλία μετά τις πρόσφατες εκρήξεις στην Αθήνα" δήλωσε στην αυστραλιανή εφημερίδα μέλος της ΔΟΕ. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως "όλοι συζητούν ότι πίσω από την αντίδραση της Αυστραλίας κρύβεται η πρόθεσή της να φαίνεται καλή σε σχέση με την Αθήνα" και υπογράμμισε: "Η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα που παραπονείται για την ασφάλεια της Αθήνας και η μόνη χώρα που θα έχει έτοιμα δυο αεροπλάνα για κάθε ενδεχόμενο σε περίπτωση εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης".

    Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα δήλωσε πως όλοι γνωρίζουν ότι το Σίδνεϊ διοργάνωσε εκπληκτικούς αγώνες, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί οι Αυστραλοί μονίμως προσπαθούν να μειώσουν την Αθήνα και τη "χαστουκίζουν στο πρόσωπο". Χαρακτηρίζει δε την στάση των Αυστραλών "ανεξήγητη".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα μέλη της ΔΟΕ σχολίασαν ότι οι δηλώσεις του Αυστραλού πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ και του προέδρου της Αυστραλιανής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόουτς, ενόχλησαν, καθώς κι άλλες χώρες έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τις θέτουν μέσω των διπλωματικών οδών.

    [09] Αθλητισμός

    Εκτός Ολυμπιακών η Τζόουνς;

    18/5/2004 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Φώτης Καρακούσης

    Την πιθανότητα να μην συμπεριλάβει στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, την πιο γρήγορη γυναίκα του πλανήτη, Μάριον Τζόουνς, εξεδήλωσε η Ολυμπιακή επιτροπή της Αμερικής, αφήνοντας σκιές για λήψη αναβολικών ουσιών από την "ιπτάμενη Μάριον". Από την πλευρά της η αθλήτρια σε δηλώσεις της τόνισε ότι θα συνεχίσει κανονικά την προπόνηση εν' όψει Ολυμπιακών αγώνων και ελπίζει ότι στα τράιαλς θα μπορέσει να πάρει την πρόκριση για το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας. Ακόμα ανέφερε ότι χωρίς κάποιος να έχει στοιχεία, καλό θα είναι να μην αφήνει υπόνοιες για κάτι τόσο σοβαρό όπως είναι το ντόπινγκ.

    [10] Διάφορα

    Μεθυσμένη στριπτιζέζ εναντίον αντρών ασφαλείας

    18/5/2004 11:10:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Φαίνεται ότι περιστατικά όπου κάποιος επιχειρεί να περάσει σε περιοχή φυλασσόμενη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας δε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Συμβαίνουν και στη Βρετανία, πατρίδα των κυριότερων πολέμιων και αυστηρών κριτών για τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις της χώρας μας. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εισβολέας όχι μόνο δεν ήταν ένας έμπειρος δημοσιογράφος που προσπάθησε με σύστημα να μπει σε αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή, αλλά ούτε καν συνελήφθη εγκαίρως από τις αστυνομικές δυνάμεις. Το περιστατικό αφορά μια μεθυσμένη Βρετανίδα στριπτιζέζ η οποία ψάχνοντας να βρει ένα μέρος για να περάσει τη νύχτα, πέρασε ανενόχλητη από τους φρουρούς του αεροδρομίου του Άμπερντιν, στη Σκοτία, και επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος για να κοιμηθεί.

    Την βρήκαν μετά από οκτώ ώρες!

    Η 22χρονη Σοράγια Ουίλσον, μετά από έναν καυγά με το φίλο της και μη έχοντας πού να κοιμηθεί, κατέληξε να ψάχνει ημίγυμνη ένα ήσυχο μέρος στο αεροδρόμιο του Άμπερντιν. Εκεί, αφού πήδηξε πάνω από ένα φράχτη ασφαλείας, κατάφερε να περάσει απαρατήρητη στο αεροδρόμιο και να ανεβεί σε ένα ιδιωτικό τζετ όπου κοιμήθηκε για οκτώ ώρες πριν την ανακαλύψουν οι έκπληκτοι φύλακες του αεροδρομίου.

    Το περιστατικό έχει θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, τις Αρχές των βρετανικών αεροδρομίων που ανακοίνωσαν ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πώς μία μεθυσμένη ημίγυμνη χορεύτρια κατάφερε να περάσει τα μέτρα ασφαλείας χωρίς να την αντιληφθεί κανείς.

    "Δεν ξέρω ποιος ντράπηκε περισσότερο όταν οι άντρες ασφαλείας με βρήκαν να κοιμάμαι στο πιλοτήριο του αεροπλάνου. Εκείνοι, επειδή κατάφερα να μπω χωρίς να με καταλάβουν, ή εγώ, επειδή με βρήκαν να κοιμάμαι μόνο με τα εσώρουχα", είπε η 22χρονη εισβολέας και διατύπωσε την εύλογη απορία: "Αν μπορώ εγώ να μπαίνω σε ένα μεγάλο αεροδρόμιο, τι πιθανότητες έχουν οι Αρχές ασφαλείας να συλλάβουν τρομοκράτες;".

    [11] Εσωτερικά

    Αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ιστορική ελληνοτουρκική συμφωνία

    18/5/2004 11:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας συμφώνησαν οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, κατά τη συνάντηση, που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της Ελλάδας είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών, κατά 25 %, μέσα στην επόμενη 5ετία, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος ενώ ο Τούρκος ομόλογός του Βεντζί Γκιονούλ δεσμεύτηκε για περικοπές της τάξεως των 10 δισ. δολαρίων. Η σύνοδος των υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε με την παράλληλη συμμετοχή και των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που δεν ανήκουν στην ΕΕ, Βουλγαρία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Τουρκία. κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα, που αφορούν την κοινή αμυντική πολιτική και τις σχέσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Στο Συμβούλιο μετείχε για πρώτη φορά, ως πλήρες μέλος της Ε.Ε. και η Κύπρος.

    "Ισχύει το Ενιαίο Αμυστικό Δόγμα"

    Το ακριβές ποσοστό της μείωσης για την Ελλάδα θα προσδιορισθεί στο τέλος Ιουνίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη ενώ οι περικοπές δεν θα αφορούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αντιθέτως θα ενδυναμωθεί.

    Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, που ανταποκρίνεται στη δεδομένη βούληση των δύο χωρών για μια νέα σελίδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσα από το διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Κατά τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στην αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Τουρκίας, με μειώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 10 δις δολαρίων.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος από την πλευρά του τόνισε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των εξοπλιστικών δαπανών, που μπορεί να φθάσει μέχρι και 25% του σχετικού προϋπολογισμού στην πρώτη φάση για την επόμενη πενταετία. Το ακριβές ποσοστό, διευκρίνισε, όμως ότι, θα προσδιορισθεί στο τέλος Ιουνίου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Σημείωσε πάντως ότι, οι περικοπές δεν θα αφορούν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, η οποία αντιθέτως θα ενδυναμωθεί.

    Ανέφερε ότι, ο εξορθολογισμός των δαπανών για την άμυνα υπήρξε και προεκλογικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αρχίζει να υλοποιείται. "Αναθεωρούμε όλο το πρόγραμμα και καταρτίζουμε άλλο", τόνισε.

    Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για ενδεχόμενη κατάργηση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος , σημείωσε ότι, "δεν υπάρχει τέτοιο θέμα" και ότι, απλώς αξιολογείται η νέα κατάσταση ασφαλείας, που διαμορφώθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές, όπου απαιτηθεί. Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Κυριάκος Μαυρονικόλας που συμμετείχε στο Συμβούλιο της Ε.Ε, εκπροσωπώντας την Μεγαλόνησο, για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος, εξήρε τη στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά , τονίζοντας ότι θα διατηρηθεί με τακτικές επαφές για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.

    Όσον αφορά τέλος τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων υπάρχει συνεργασία με όλα τα όμορα κράτη κυρίως για τον έλεγχο των συνόρων, τη μετακίνηση προσώπων και την ανταλλαγή πληροφοριών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 May 2004 - 9:03:19 UTC