Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρομοκρατική επίθεση κατά των Κούρδων Εκρηκτική ατμόσφαιρα
  • [02] Καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια Κομματικές διεργασίες για τις ευρωεκλογές
  • [03] Και Έλληνες γιατροί στο κύκλωμα Έκθεση-σοκ για εμπόριο οργάνων παιδιών
  • [04] Πλήρης ημερών "Έφυγε" ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος
  • [05] Ξεκινά την Πέμπτη νέα άσκηση για την ασφάλεια "Πλησιάζουμε τα όρια του
  • [06] Με "δράκο" στους Ολυμπιακούς
  • [07] Κατέθεσε η Μαρία Σιώζου Συνεχίστηκε με εντάσεις η δίκη του ΕΛΑ
  • [08] Εν αναμονή οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό
  • [09] Συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος Ποιοι θα στηρίξουν τον Αρχιεπίσκοπο
  • [10] Αγνοούνται τρία μέλη του πληρώματος Τουρκικό ναυάγιο ανοιχτά της Κύπρου
  • [11] Ελπίδες για τους νεφροπαθείς
  • [12] Ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών θέσεων Ικανοποίηση Ερντογάν για την

    [01] Ιράκ

    Τρομοκρατική επίθεση κατά των Κούρδων Εκρηκτική ατμόσφαιρα

    11/5/2004 12:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μπαράζ επιθέσεων στο Ιράκ. Τέσσερις νεκροί από βόμβα στο Κιρκούκ. Δεκατρείς Ιρακινοί, πολιτοφύλακες του Σαντρ, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Αμερικανούς στην Κούφα. Ιρακινοί αντάρτες επιτέθηκαν σε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού, με συνέπεια να υπάρξουν πολλοί αγνοούμενοι. Στο μεταξύ, σκοτώθηκε ο πρώτος Ολλανδός στρατιώτης στο Ιράκ, ενώ ένας Ρώσος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του και δύο απήχθησαν, μετά από επίθεση ανταρτών στη Βαγδάτη. Στο Κιρκούκ, τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων στοίχισε μία έκρηξη. Από το ίδιο περιστατικό, άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η έκρηξη σημειώθηκε σε τέμενος, που βρίσκεται σε πολυσύχναστη αγορά κουρδικής συνοικίας της πόλης. Η ένταση της έκρηξης ήταν σφοδρότατη. Τουλάχιστον 14 από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία του Κιρκούκ, απευθύνει εκκλήσεις για αίμα. Αμέσως, στον τόπο της τραγωδίας έσπευσαν δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και της ιρακινής αστυνομίας, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Οι συγκρούσεις συνεχίζονται

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα δύο μεγαλύτερα Κουρδικά κόμματα -η Πατριωτική Ένωση και το Δημοκρατικό κόμμα- είχαν πληροφορίες για πιθανές επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων.

    Πάντως, Κούρδοι κάτοικοι της περιοχής, που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο Αζάντι, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, επέρριψαν την ευθύνη στην εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ, η οποία θεωρείται, ότι διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες, ανακοίνωσαν, ότι σκότωσαν 13 πολιτοφύλακες του ριζοσπάστη Σιίτη κληρικού, Μοκτάντα Σάντρ, σε συγκρούσεις στην Κούφα κοντά στη Νατζάφ. Δήλωσαν επίσης, ότι συνέλαβαν άλλους 14. Πάντως, εκπρόσωπος του Σαντρ, δήλωσε, ότι οι Αμερικανοί συνήθως μεγιστοποιούν τις απώλειες του στρατού του Σαντρ, χωρίς, όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών και των συλληφθέντων.

    Παράλληλα, στόχος Ιρακινών ανταρτών έγινε αυτοκινητοπομπή του αμερικανικού στρατού, που κατευθυνόταν από την Ιορδανία στη Βαγδάτη, όταν βρισκόταν κοντά στη Ρούτμπα, στα σύνορα με την Ιορδανία. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, αλλά υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι, χωρίς να έχουν γίνει διευκρινίσεις σχετικά με την εθνικότητά τους. Στην αυτοκινητοπομπή υπήρχαν 21 αυτοκίνητα, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν. Πιθανολογείται, ότι ανήκε σε υπεργολάβο της εταιρίας Kellogg, Brown &amp; Root, η οποία εφοδιάζει τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Πάντως, η εταιρία δηλώνει άγνοια για το περιστατικό.

    Και άλλοι ξένοι νεκροί

    Στο μεταξύ, στη λίστα των απαχθέντων, προστέθηκαν και δύο Ρώσοι εργαζόμενοι. Η απαγωγή έγινε μετά από επίθεση ανταρτών στη Βαγδάτη, τη Δευτέρα, κατά την οποία σκοτώθηκε άλλος ένας Ρώσος. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε ένας ιρακινός φύλακας ασφαλείας. Την είδηση επιβεβαίωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, RIA, οι εργαζόμενοι ήταν υπάλληλοι της εταιρίας Interenergoservis, της οποίας, τον περασμένο μήνα, είχαν απαχθεί άλλοι οκτώ υπάλληλοι.

    Στη Βαγδάτη, πάλι, βρέθηκε η σορός ενός Δυτικού, ο οποίος θεωρείται ότι είναι Αμερικανός.

    Παράλληλα, νεκρός έπεσε, από έκρηξη χειροβομβίδας, στην πόλη Σαμάουα του νοτίου Ιράκ, ο πρώτος Ολλανδός στρατιώτης. Από το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε γέφυρα της πόλης, τραυματίστηκε άλλος ένας Ολλανδός. Η επίθεση αυτή ανησύχησε την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, εφόσον τα ιαπωνικά στρατεύματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, η οποία σημειωτέον δεν είναι στη ζώνη των μαχών. Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας, αλλά δεν προβλέπονται αλλαγές.

    [02] Εσωτερικά

    Καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια Κομματικές διεργασίες για τις ευρωεκλογές

    11/5/2004 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Εντείνονται σε όλα τα κόμματα οι διεργασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενόψει των Ευρωεκλογών τις 13ης Ιουνίου. Στις 22 με 23 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ, αφού τα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επίσης, χθες, συνεδρίασε για το θέμα των ευρωεκλογών η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ενώ σήμερα συνεδριάζει σε έντονο κλίμα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος.

    Στόχος η νίκη

    Συνάντηση για τις ευρωεκλογές είχαν χθες ο γραμματέας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεΐμαράκης, και ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    "Στόχος της ΝΔ είναι να καταγραφεί και πάλι πρώτη και κυρίαρχη δύναμη", δήλώσε ο κ. Μεϊμαράκης, επισημαίνοντας, πως το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος θα περιλαμβάνει πολλές γυναίκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς θα καταλάβει τη δεύτερη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ θα ηγηθεί ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, όπως είχε ανακοινωθεί πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές και το τακτικό συνέδριο του Νοεμβρίου συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου ενδέχεται να γνωστοποιήσει τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης, που θα οδηγήσει το κόμμα στις ευρωεκλογές και το συνέδριο. Η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή, ενώ πληροφορίες αναφέρουν, πως του ευρωψηφοδελτίου θα ηγηθεί μια γυναίκα.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, όπου θα λάβει αποφάσεις εάν θα κατέβει στις ευρωεκλογές ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις σύμμαχες δυνάμεις ή μόνος του ως Συνασπισμός. Το μεσημέρι, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος επαναδιατυπώθηκαν ισχυρές διαφωνίες ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ευρωψηφοδέλτιο και τις θέσεις που θα καταλάβουν. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, ο οποίος είχε προταθεί να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ εκφράζει την απογοήτευσή του για την εξέλιξη της συζήτησης στον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ζητά να σταματήσει κάθε συζήτηση γύρω από το όνομά του, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Απαντώντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος εκφράζει στον κ. Βότση την κατανόησή του, αλλά και την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε η συζήτηση και σημειώνει ότι "δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι η πρότασή μου αυτή που χαιρέτισαν όλη η κοινωνία και οι φίλοι της ευρύτερης αριστεράς θα συναντούσε προβλήματα". Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Νίκος Χουντής με δήλωσή του τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τις σύμμαχες αριστερές δυνάμεις, στο πλαίσιο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς γιατί τη θεωρεί στρατηγικής σημασίας.

    [03] Εσωτερικά

    Και Έλληνες γιατροί στο κύκλωμα Έκθεση-σοκ για εμπόριο οργάνων παιδιών

    11/5/2004 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, ΝΕΤ

    Μια συγκλονιστική υπόθεση εμπορίας οργάνων παιδιών, με εμπλοκή τουλάχιστον ενός Έλληνα γιατρού, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Απόρρητη έκθεση, που συνέταξε η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα, και την οποία διερευνούν ήδη οι δικαστικές αρχές της Θεσσαλονίκης, περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη δράση του κυκλώματος εμπορίας οργάνων παιδιών από την Αλβανία, στο οποίο εμπλέκονται Έλληνες, Ιταλοί και Αλβανοί γιατροί, κατονομάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα όργανα των παιδιών, που στην πλειοψηφία τους ήταν παιδάκια με ειδικές ανάγκες και ορφανά, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, αφαιρούνταν σε κλινικές της γειτονικής χώρας και σε μια της Κεντρικής Μακεδονίας και με σάκους αλβανικών διπλωματικών αποστολών, κατέληγαν στην Ιταλία. Τη δράση κυκλώματος εμπορίας οργάνων στο Φίερι, είχε καταγγείλει στα μέσα Απριλίου και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Κρις Πάτεν.

    Έλληνας γιατρός, που έχει καταδικαστεί για παράνομες υιοθεσίες

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που υπάρχουν έως τώρα, το κύκλωμα άρχισε να δρα το 1994. Οι λεπτομέρειες της ανατριχιαστικής και περίπλοκης υπόθεσης άρχισαν να ξετυλίγονται τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα ίχνη 39 παιδιών από την Αλβανία χάθηκαν, σύμφωνα με τις αλβανικές αρχές. Παράλληλα οι ιταλικές αρχές είχαν εντοπίσει σε ταχύπλοα προερχόμενα από την Αλβανία ύποπτα δέματα, τα οποία όταν άνοιξαν διαπίστωσαν ότι, μέσα έκρυβαν ανθρώπινα όργανα!

    Θύματά του φρικτού κυκλώματος φέρονται παιδιά, τα οποία ζούσαν σε ορφανοτροφείο των Τιράνων και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Τα όργανα των παιδιών αφαιρούνταν, σύμφωνα πάντα με την απόρρητη έκθεση της ελληνικής πρεσβείας, σε τρεις κλινικές: στο Δυρράχιο, το Φίερι και σε πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα κατονομάζεται και συγκεκριμένος Έλληνας γιατρός - γυναικολόγος, ο οποίος στο παρελθόν είχε καταδικασθεί σε υπόθεση παράνομης υιοθεσίας. Οι αλβανικές αρχές έχουν εντοπίσει έναν 60χρονο, που έφερνε σε επαφή τις εγκύους με το γιατρό.

    Η ύπαρξη έκθεση, που συντάχθηκε από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα με βάση πληροφορίες, που μεταφέρθηκαν από τον αξιωματικό, που είναι σύνδεσμος ανάμεσα στην ελληνική και την αλβανική αστυνομία επιβεβαιώθηκε από το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα. "Είναι απόρρητη έκθεση", δήλωσε στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος.

    "Αγόραζαν" ορφανά αλλά και παιδάκια με ειδικές ανάγκες

    Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, οι διαμεσολαβητές του κυκλώματος αγόραζαν παιδιά με ειδικές ανάγκες από άπορες οικογένειες της Αλβανίας και τα μετέφεραν παράνομα μέσω της Κρυσταλλοπηγής ή της ελληνοσκοπιανής μεθορίου στην Ελλάδα για να γίνουν οι εγχειρήσεις οργανοληψίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ίδιο γινόταν και σε κλινικές της Αλβανίας. Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν τώρα ότι, γνώριζαν την κατάσταση εδώ και καιρό. Ειδικά για τα παιδιά του ορφανοτροφείου των Τιράνων που, όπως αναφέρεται, δολοφονήθηκαν το 1998, στην έκθεση σημειώνεται, πως όταν συγγενείς τους άνοιξαν τα καρφωμένα φέρετρα, που τους παραδόθηκαν, διεπίστωσαν, πως κάποια ήταν άδεια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ήταν εμφανές ότι, τα παιδιά είχαν υποστεί πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

    Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται, σύμφωνα με την έκθεση, ένας Ιταλός καθηγητής Ιατρικής, ο οποίος είχε διασυνδέσεις τόσο με τους Αλβανούς γιατρούς, που εμπλέκονται στην υπόθεση όσο και με Έλληνες συναδέλφους τους. Ο Ιταλός καθηγητής μάλιστα εμφανίζεται στην έκθεση να έχει ως συνεργάτες πρώην διπλωμάτες και πρώην κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας. Οι τελευταίοι μάλιστα αναλάμβαναν τη μεταφορά των οργάνων από την Αλβανία στην Ιταλία με διπλωματικούς σάκους, επειδή δεν περνούσαν από έλεγχο. "Μετέφεραν με τους διπλωματικούς σάκους κιβώτια με άζωτο μέσα, στα οποία ήταν τα ανθρώπινα όργανα", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

    Σημειώνεται, πως η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας των Τιράνων περιλαμβάνει τις πληροφορίες, που συνέλεξαν οι διωκτικές αρχές της Αλβανίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών ερευνών, χωρίς να έχουν ακόμη κινηθεί δικαστικές διαδικασίες εναντίον των προσώπων, που κατονομάζονται, αφού θα πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες έρευνες και στην Ελλάδα.

    Οκτώ ακόμα Έλληνες γιατροί

    Ήδη, οι έρευνες επικεντρώνονται σε συγκεκριμένη κλινική και γιατρό της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ η έκθεση αναφέρει, χωρίς να υπάρχουν ονόματα ότι, εμπλέκονται άλλοι οκτώ Έλληνες γιατροί.

    Για τον γυναικολόγο, όμως, στην έκθεση επισημαίνεται, πως "οι αστυνομικές αρχές είχαν παραπλανηθεί, καθώς στην Αλβανία κυκλοφορούσε με πλαστό διαβατήριο και ψεύτικα στοιχεία".

    Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται επίσης τέσσερις Αλβανοί γιατροί και κλινικάρχες από το Δυρράχιο και το Φίερι, καθώς και άλλοι πέντε ομοεθνείς τους, που δρούσαν ως "διαμεσολαβητές". Όπως σημειώνεται στην έκθεση ένας από τους Αλβανούς γιατρούς είναι στενός συγγενής πρώην υπουργού της Αλβανίας.

    Μια καταγγελία για αθέτηση συμφωνίας αποκάλυψε τη φρίκη

    Το κουβάρι αυτής της ανατριχιαστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία μιας νεαρής Αλβανίδας στις διωκτικές αρχές της χώρας της ότι, πληρώθηκε από το κύκλωμα, προκειμένου να γεννήσει το παιδί της σε κλινική της Κεντρικής Μακεδονίας και να το δώσει για υιοθεσία. Σύμφωνα με τις έρευνες των αλβανικών αρχών, πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση παράνομων υιοθεσιών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εμπορία των οργάνων παιδιών.

    Η νεαρή Αλβανίδα είχε λάβει 715 ευρώ ως προκαταβολή. Το κοριτσάκι, που γέννησε δηλώθηκε νεκρό και καταγράφηκε ως φυσικό παιδί της γυναίκας, που το αγόρασε. Στη συνέχεια, όπως κατήγγειλε στις αλβανικές αρχές, το κύκλωμα δεν της κατέβαλε τα υπόλοιπα χρήματα, που είχαν συμφωνήσει, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να την πιέζουν να προχωρήσει και σε δεύτερη εγκυμοσύνη με σκοπό και πάλι να πωληθεί το παιδί, που θα γεννούσε. Μετά την καταγγελία της συνελήφθησαν στην Αλβανία το ζευγάρι των "μεσολαβητών" Ναζμί Κρέκα και Φλερέσα Χότζα και τρία ακόμη άτομα, που ήδη εκτίουν πολυετείς ποινές φυλάκισης στη γειτονική χώρα. Με αφορμή αυτή την υπόθεση, οι αλβανικές αρχές προχώρησαν την έρευνα και πληροφορήθηκαν για το κύκλωμα της εμπορίας οργάνων παιδιών. Το κύκλωμα, όπως ανακάλυψαν, δρούσε και στην Ιταλία, γι' αυτό ενημερώθηκαν νωρίτερα οι αρχές της χώρας και πλέον, αφού διαπίστωσαν πως τα "πλοκάμια" του κυκλώματος φτάνουν και στην Ελλάδα, ζήτησαν τη συνδρομή και των ελληνικών δικαστικών και διωκτικών αρχών.

    [04] Πολιτισμός

    Πλήρης ημερών "Έφυγε" ο μεγάλος γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος

    11/5/2004 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πέθανε τα ξημερώματα, στο νοσοκομείο "Υγεία", πλήρης ημερών ο σχεδόν εκατοντάχρονος Γιώργος Ζογγολόπουλος. Ο σπουδαίος Έλληνας γλύπτης, που τιμά με το έργο του τη γλυπτική, έχει αφήσει σήμα κατατεθέν στη λεωφόρο Κηφισίας τις περίφημες "Oμπρέλες" του όπως και στο Μετρό του Συντάγματος. Οι "Ομπρέλες" εκπροσώπησαν την Ελλάδα το 1993 στην 45η Μπιεννάλε της Βενετίας Βενετίας ενώ το γλυπτό του, που έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Ομονοίας, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σταδίου, κοσμούσε την είσοδο της Μπιεννάλε Βενετίας του 2001.

    Από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες

    O Γιώργος Zογγολόπουλος, από τους βασικότερους δημιουργούς-εφαρμοστές των νέων αντιλήψεων του 20ού αιώνα, γεννήθηκε στην Aθήνα το 1903. Σπούδασε γλυπτική στην AΣKT, ενώ το 1949 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης εργάστηκε στο ατελιέ του γλύπτη Μαρσέλ Γκιμόν στο Παρίσι. Στην Ιταλία, με υποτροφία του IKY, γνώρισε το έργο των Μικελάτζελο, Πιζάνο, Ντονατέλο, καθώς και την ετρουσκική τέχνη.

    Εκτός από τη γλυπτική ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και την αρχιτεκτονική. Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό τμήμα του υπουργείου Παιδείας (1930 - 1940) και στην περίοδο αυτή μελέτησε και έκτισε σχολικά συγκροτήματα και εκκλησίες. Το 1952 με συνεργασία του αρχιτέκτονα Π. Καραντινού πήρε το A' Βραβείο σε διαγωνισμό για μια εκκλησία χιλίων ατόμων και το 1958 σε συνεργασία με τον K. Μπίτσιο το B' Βραβείο για σχολικό συγκρότημα στη Θεσσαλονίκη.

    Υπήρξε ενεργό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων, όπως η Oμάς Τέχνη, η Ένωσις Ελεύθεροι Καλλιτέχναι, Σύνδεσμος Ελλήνων Καλλιτεχνών, η Oμάς Στάθμη, η Oμάδα Τομή, η Oμάδα για την Επικοινωνία και Εκπαίδευση στην Τέχνη, συμμετέχοντας σε εκθέσεις και συναντήσεις των ομάδων αυτών.

    Πολλά γνωστά έργα του

    Από το 1936 πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό ατομικών εκθέσεων και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιεννάλε της Βενετίας (1940, 1956, 1964, 1993, 1995), στη Δ' Μπιεννάλε του Σάο Πάολο (1957) και στη Μπιεννάλε του Καΐρου (1946).

    O Ζογγολόπουλος ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την αρμονική συνύπαρξη των γλυπτών του με τον περιβάλλοντα χώρο και συνεργαζόταν συχνά με αρχιτέκτονες. Μερικά σημαντικά έργα του σε δημόσιους χώρους είναι τα: Μνημείο για τις Ηρωίδες του Ζαλόγγου (1954 - 1960), Mνημείο Πεσόντων Δήμου Νίκαιας (1955), Γλυπτό από Cor-ten Δ.E.Θ. (1966), Μνημείο για τον Κύπριο Φοιτητή Kυριάκο Mάτση, Θεσσαλονίκη (1967), Δελφοί (1964), Ελιά (1974), Χωρίς τίτλο (κατασκευή με ομπρέλες), Ομπρέλες (1997), παραλία Θεσσαλονίκης κ.ά.

    Στην τελευταία περίοδο του έργου του από το 1972 το στοιχείο της κίνησης παραμένει βασικό χαρακτηριστικό σε αρκετές συνθέσεις του Ζογγολόπουλου, μαζί με το νερό και τον ήχο, που προστίθενται. Ως βασικό γλυπτικό υλικό χρησιμοποιεί το ανοξείδωτο μέταλλο σε ποικίλες μορφές και σε συνδυασμό με αντικείμενα όπως φακοί, ομπρέλες, σωλήνες, βέργες κ.ά.

    [05] Αθήνα 2004

    Ξεκινά την Πέμπτη νέα άσκηση για την ασφάλεια "Πλησιάζουμε τα όρια του απολύτου" στην ασφάλεια

    11/5/2004 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία προετοιμασίας των θεμάτων, που αφορούν στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίστηκε, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού συμβουλίου Ολυμπιακής Ασφάλεια. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά "πλησιάζουμε τα όρια του απολύτου". Στη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τους 9 συναρμόδιους υπουργούς και οι κυρίες Γιάννα Αγγελοπούλου και Ντόρα Μπακογιάννη, έγινε ενημέρωση για την άσκηση Ολύμπικ Γκάρντιαν ΙΙ, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή, με τη συμμετοχή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας.

    Στο τριπλάσιο ο προϋπολογισμός

    Ο κ Βουλγαράκης τόνισε, ότι πάνω από το 80% του δυναμικού έχει εκπαιδευτεί σε όλα τα συστήματα ασφάλειας, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στη φύλαξη στόχων ή άλλες αρμοδιότητες έχουν καταγραφεί ονομαστικά.

    Επίσης, ανέφερε, ότι στον οικονομικό τομέα το κόστος είναι τριπλάσιο από τις προηγούμενες Ολυμπιάδες για τα θέματα της ασφάλειας, ενώ στον τομέα του έμψυχου υλικού θα εργαστούν πλέον των 70.000 ατόμων των Σωμάτων Ασφαλείας. "Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος και τετραπλάσιος από εκείνον που απασχολήθηκε στις προηγούμενες Ολυμπιάδες", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο υπουργός σχολίασε την ταξιδιωτική σύσταση, που εξέδωσε σήμερα ενόψει των Αγώνων η Αυστραλία και στην οποία αναφέρεται, ότι όλοι οι Αυστραλοί πολίτες, που βρίσκονται στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Ο ίδιος τη χαρακτήρισε υπερβολική, σημειώνοντας, ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Λίγο αργότερα και κατά την κοινή συνεδρίαση της ΑΘΗΝΑ 2004 με την Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ, όπου εξετάστηκε η πρόοδος της Ολυμπιακής προετοιμασίας η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τονίζοντας πως το μέγεθος, ο προϋπολογισμός και η διεθνής συνεργασία για την ασφάλεια είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    "Οι αθλητές, οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Αθήνας θα είναι ασφαλείς στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων', κατέληξε η κ. Αγγελοπούλου.

    Στρατιωτικές μεταθέσεις λόγω Αγώνων

    Εν τω μεταξύ καλοκαιρινές μεταθέσεις εξπρές για την Αθήνα θα πάρουν λόγω των ολυμπιακών αγώνων περίπλου 3.500 στρατευμένοι νέοι απ όλοι την Ελλάδα. Προτεραιότητα θα έχουν οι καταγόμενοι από την πρωτεύουσα. Το μέτρο αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά, μετά τον προσδιορισμό και νέου αριθμού στόχων που πρέπει να φυλαχθούν στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών σχεδίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ασφάλεια των Αγώνων στο επίκεντρο

    [06] Αθήνα 2004

    Με "δράκο" στους Ολυμπιακούς

    11/5/2004 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στα παλιά λημέρια επιστρέφει οριστικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που την Τρίτη αποδέχτηκε την πρόταση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης να είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο τεχνικός του Αμαρουσίου, που με την παρουσία του ως παίκτης της αγαπημένης Εθνικής των Ελλήνων αλλά και ως προπονητής παλιότερα, συνδύασε το όνομά του με τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, καλείται πλέον να οδηγήσει από το πόστο του τεχνικού να οδηγήσει την Εθνική μας και πάλι στην κορυφή. Ο Γιαννάκης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κολοκυθά ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΟΚ, συμφώνησε και με το σχήμα που πρότεινε η Ομοσπονδία με Πεδουλάκη και Κακιούση, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα ασχοληθεί μετά τη λήξη των πλέι οφ όπου συμμετέχει το Μαρούσι.

    [07] Εσωτερικά

    Κατέθεσε η Μαρία Σιώζου Συνεχίστηκε με εντάσεις η δίκη του ΕΛΑ

    11/5/2004 4:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με την κατάθεση της Μαρίας Σιώζου, διαχειρίστριας της πολυκατοικίας στην οδό Πάτμου 51 όπου φέρεται να διατηρούσε διαμέρισμα ο ΕΛΑ, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν σήμερα στο δικαστήριο, όταν η μάρτυρας σε πολλές αποστροφές του λόγου της αναφέρθηκε σε καταθέσεις που έχει διαβάσει για την υπόθεση. Η υπεράσπιση ζήτησε από τη μάρτυρα να διευκρινίσει, πού βρήκε τις καταθέσεις αυτές και υπέβαλε αίτημα να διατάξει το δικαστήριο τη μάρτυρα να προσκομίσει ενώπιόν του όσα αντίγραφα καταθέσεων διαθέτει. Προηγουμένως, η μάρτυρας είχε καταθέσει, ότι αναγνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα στο πρόσωπο του Αγγελέτου Κανά τον άνδρα με το όνομα Γιώργος Σπύρου, που νοίκιασε το επίμαχο διαμέρισμα. Επίσης ανέφερε, ότι το σπίτι της οδού Πάτμου επισκεπτόταν πολύ συχνά και ο Κώστας Αγαπίου.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο Κανάς είχε προκαλέσει την περιέργεια των ενοίκων της πολυκατοικίας, καθώς έπαιρνε πολλές προφυλάξεις κατά την είσοδο και έξοδό του στο διαμέρισμα.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση της κας Σιώζου

    [08] Αθλητισμός

    Εν αναμονή οι εξελίξεις στον Ολυμπιακό

    11/5/2004 4:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε δέκα ημέρες και μετά την επιστροφή του προέδρου Σωκράτη Κόκκαλη από τις ΗΠΑ, αναμένεται να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού, όπου τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί η γκρίνια και η κατήφεια. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου αλλά και η ενδεχόμενη απώλεια του πρωταθλήματος από τους "πράσινους" μετά από εφτά χρόνια, έχει δημιουργήσει βαρύ κλίμα στις τάξεις των "ερυθρόλευκων" και όλοι ζητούν πλέον ριζικές αλλαγές ώστε η ομάδα να γυρίσει στις επιτυχίες. Τα ανοιχτά θέματα στην ατζέντα του προέδρου είναι πολλά, με προεξέχοντα αυτά του προπονητή, της ανανέωσης των συμβολαίων όσων ποδοσφαιριστών τα συμβόλαια λήγουν, της ενίσχυσης της ομάδας με νέους αλλά και καταξιωμένους παίκτες, αλλά και αυτό της πώλησης εισιτηρίων διαρκείας που θα ισχύσουν από τη νέα περίοδο στο νέο γήπεδο Καραϊσκάκη. Στο τελευταίο μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι κινήσεις του πρόεδρου θα παίξουν μεγάλο ρόλο, καθώς πολλοί φίλαθλοι φέρονται δυσαρεστημένοι από την πορεία της ομάδας και το ξανασκέφτονται αν θα πρέπει να αγοράσουν εισιτήρια διαρκείας, αν δεν δουν κάτι να αλλάζει στην ομάδα.

    Παρέλαση προπονητών

    Ήδη πολλά ονόματα προπονητών έχουν δει το φως της δημοσιότητας, για ένα πάγκο που για πολλούς θεωρείται ηλεκτρική καρέκλα, καθώς ο Σωκράτης Κόκκαλης μετά την απόλυση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, απέκτησε την κακή συνήθεια να τους αλλάζει σαν πουκάμισα.

    Στην λίστα που έχει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού στα χέρια του, εκτός των Ντενουί, Μούσλιν, Λουτσέσκου, και Ντούσαν Μπάγεβιτς προστέθηκε ακόμα ένα αυτό του Σέρσε Κόσμι τεχνικού της Περούτζια.

    Ήδη το ιταλικό σάιτ "GOALCITY" φιλοξένησε δηλώσεις του μάνατζερ του που μιλά για το ενδιαφέρον των "ερυθρόλευκων", τονίζοντας ότι έχει δεχτεί πρόταση από τον Ολυμπιακό, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη πού θα πάει.

    Πάντως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τελικά ο κ. Κόκκαλης θα φέρει πίσω τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, θεωρώντας ότι είναι η πλέον εδεδειγμένη λύση αυτή την εποχή.

    Πάντως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τελικά ο κ. Κόκκαλης θα φέρει πίσω τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, θεωρώντας ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση αυτή την εποχή.

    Ο "Ντούσκο", έχει πολλές συμπάθειες στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού καθώς τον θεωρούν αυτόν που έβγαλε την ομάδα από τα πέτρινα χρόνια, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που πιστεύουν ότι με τον Ελληνοσέρβο στον πάγκο της ομάδας είδαν την ομάδα να παίζει όπως ποτέ δεν την είχαν ξαναδεί.

    Παρόλα αυτά του χρεώνουν ατολμία στα ντέρμπι αλλά και τα ευρωπαϊκά παιχνίδι.

    Ο ίδιος ο Μπάγεβιτς, σύμφωνα με τον στενό του κύκλο το σκέφτεται να ξαναγυρίσει στον Ολυμπιακό χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του.

    Την ίδια ώρα, ο Νίκος Αλέφαντος που αποτελεί πλέον το κόκκινο πανί για όλους τους ερυθρόλευκους, καθώς κοινή αίσθηση είναι ότι οι επιλογές του στον τελικό έπληξαν την απόδοση αλλά και την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για τα τελευταία δυο παιχνίδια και μετά θα αποτελέσει παρελθόν.

    Βέβαια ανοικτό παραμένει και το σενάριο στα δυο αυτά παιχνίδια ο Ολυμπιακός να πάει με προπονητή τον Σίνισα Γκόγκιτς, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε τις επόμενες ημέρες.

    Καρεμπέ το ερωτηματικό;

    Εκείνο που "καίει" όμως ακόμα περισσότερο είναι τι θα γίνει τελικά με τους ποδοσφαιριστές, ορισμένων εκ των οποίων λήγουν αυτό το καλοκαίρι. Στη πρώτη γραμμή ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος παρά τα όποια λάθη του που στοίχισαν στην ομάδα στην φετινή περίοδο, αλλά και τους συχνούς τραυματισμούς του δεν παύει να αναντικατάστατο εργαλείο του εκάστοτε προπονητή ενώ με την εμπειρία του είναι ικανός να πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

    Την ίδια ώρα ρευστά παραμένουν τα πράγματα για το τι θα γίνει με τα συμβόλαια των Μαυρογενίδη, Χούτο, Κούζμπα, Ανατολάκη, Τάτση, Νινιάδη, Κουλουχέρη και Γκώνια, που η συνεισφορά τους στην φετινή πορεία του Ολυμπιακού χαρακτηρίζεται ως μηδαμινή.

    Όσον αφορά τα αγωνιστικά τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που έχει υποστεί κάκωση στον έξω μηνίσκο και κάκωση στην οπίσθια έξω γωνία του δεξιού γονάτου. Ο αρχηγός της πειραϊκής ομάδας που τραυματίστηκε στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, ευτυχώς, δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, αν και αρχικά υπήρχε αυτός ο φόβος.

    Ο "Τζόλε" θα ακολουθήσει συντηρητικό πρόγραμμα αποθεραπείας, σε καθημερινή βάση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όταν και θα δοκιμάσει το πόδι του. Η συμμετοχή του στο κυριακάτικο ματς με τον Αρη, πρέπει πάντως να αποκλειστεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος για υποτροπή.

    [09] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος Ποιοι θα στηρίξουν τον Αρχιεπίσκοπο

    11/5/2004 5:35:00 μμ

    Σε καταγραφή των υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου του Πατριάρχη έχει εξελιχθεί η αυριανή σύγκληση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου. Το ζητούμενο, πλέον, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι έξι μητροπολίτες, που προέρχονται από τις λεγόμενες νέες χώρες, στο σύνολο των 12 που απαρτίζουν το σώμα της Διαρκούς Συνόδου. Δύο από αυτούς, οι Δρυινουπόλεως και Λήμνου έχουν, ήδη, δηλώσει, ότι θα συμμετάσχουν εξασφαλίζοντας έτσι την απαρτία, ώστε να συγκληθεί το σώμα. Ωστόσο, οι Μητροπολίτες Γουμενίσης και Μητυλήνης δεν θα παραστούν επικαλούμενοι την διακοπή κοινωνίας, που έχει επιβάλει η διευρυμένη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Τα επόμενα βήματα στο επίκεντρο

    Μάλιστα, ο Γουμενίσης Δημήτριος ενημέρωσε επίσημα για τις προθέσεις του με επιστολή στη Σύνοδο, όπως επιβάλει το τυπικό. Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι προθέσεις των μητροπολιτών Βεροίας και Δυδιμοτείχου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πάντως δεν έχει επισήμως ζητήσει με πατριαρχικό γράμμα προς τους του 6 μητροπολίτες να μην παραστούν στη σύνοδο.

    Ανεξάρτητα, πάντως, από τις ισορροπίες δυνάμεων, που θα διαμορφωθούν η διαρκής Σύνοδος δεν αναμένεται να πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφανση και το πιθανότερο είναι, ότι θα συζητηθεί η κρίση με το Φανάρι και οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά της εκκλησίας της Ελλάδος.

    Και ενώ η Κυβέρνησης διαμηνύει, ότι μεσολαβητική πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει για την επίλυση της διαμάχης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος την κατηγορεί για υποκρισία και επικίνδυνη ουδετερότητα.

    Εν τω μεταξύ, υπεγράφησαν σήμερα και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα προεδρικά διατάγματα που επικυρώνουν τις εκλογές στις Νέες Χώρες. Ωστόσο, φαίνεται, ότι οι ενθρονίσεις των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Ελευθερουπόλεως και Κοζάνης θα καθυστερήσουν μέχρι να διαφανεί τι μπορεί να αποδώσει η διαμεσολάβηση της Υπ. Παιδείας.

    [10] Διεθνή

    Αγνοούνται τρία μέλη του πληρώματος Τουρκικό ναυάγιο ανοιχτά της Κύπρου

    11/5/2004 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε απόσταση 16 χλμ. στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, το τουρκικό πλοίο Dolphin 2 και έως τώρα αγνοείται η τύχη τριών μελών του 27μελούς πληρώματός του. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, που μετέδωσε την είδηση, τους τρεις αγνοούμενους αναζητεί μια τουρκοκυπριακή ομάδα έρευνας και διάσωσης. Ο πλοίαρχος Γιουσούφ Μπουράκ δήλωσε, πως το σκάφος του, το Dolphin 2, κόπηκε στα δύο. Το εν λόγω πλοίο είχε αποπλεύσει από το τουρκικό λιμάνι της Μερσίνης το βράδυ της Δευτέρας φορτωμένο με μεγάλα φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του ναυαγίου.

    [11] Υγεία

    Ελπίδες για τους νεφροπαθείς

    11/5/2004 6:30:00 μμ

    Πηγή: Deutsche Welle

    Πολλοί νεφροπαθείς για πολλά χρόνια περιμένουν ένα πολυπόθητο μόσχευμα. Και όταν βρεθεί διαπιστώνεται ότι δεν μπορεί να μεταμοσχευθεί γιατί ο δότης και ο νεφροπαθής δεν έχουν την ίδια ομάδα αίματος, απαραίτητη προϋπόθεση μέχρι σήμερα για τη μεταμόσχευση. Γιατροί και καθηγητές της πανεπιστημιακής κλινικής του Φράιμπουργκ κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη βασική αυτή προϋπόθεση και προχώρησαν στη μεταμόσχευση νεφρού ανεξάρτητα από την ομάδα αίματος. Πρόκειται για ένα ζευγάρι όπου η σύζυγος δώρισε ένα νεφρό στον άρρωστο σύζυγό της. Η κατάσταση και των δύο είναι άριστη. Η εγχείριση πραγματοποιήθηκε πριν το Πάσχα, αλλά μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι γιατροί έδωσαν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες.

    Δότης και νεφροπαθής υποβάλλονται σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις, υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη καθώς ο δότης θα πρέπει να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του στην προκειμένη περίπτωση με ένα νεφρό. Ο καθηγητής Κίρστε διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Φράιμπουργκ σημειώνει: "Ο δότης πρέπει να υποβληθεί σε διεξοδικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί πως είναι απόλυτα υγιής, τόσο υγιής έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να ζει με ένα νεφρό. Πρέπει να ταιριάζουν και ανατομικά. Όταν τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων είναι θετικά, τότε δεν απαιτούνται άλλες προϋποθέσεις για τη μεταμόσχευση".

    Αναφορικά με τον νεφροπαθή, και αυτός υποβάλλεται σε αναλυτικές αιματολογικές εξετάσεις και ειδική θεραπεία έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο ο οργανισμός του να μην αντιδράσει στη διαφορετική ομάδα αίματος και απορρίψει το μόσχευμα.

    Ο καθηγητής Κίρστε εξηγεί: "Αυτή η θεραπεία ακολουθεί δύο μεθόδους. Η πρώτη επί μία εβδομάδα ή για δέκα ημέρες ο νεφροπαθής υποβάλλεται σε μια ειδική μορφή αιμοκάθαρσης, όπου αποβάλλονται οι πρωτεΐνες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την αντίδραση του οργανισμού στη διαφορετική ομάδα αίματος. "Ξεπλένονται" τα αντισώματα. Η δεύτερη: χορηγούμε ένα φάρμακο που δρα για δύο με τρεις εβδομάδες και η οποία εμποδίζει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ξένη ομάδα αίματος".

    Η τεχνική αυτή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κέντρα μεταμοσχεύσεων στη Γερμανία και αναμένεται επίσης να μειωθεί δραματικά το χρονικό διάστημα για τη μεταμόσχευση νεφρού. Στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία το 50% των μοσχευμάτων νεφρού προέρχεται από ζωντανούς δότες, στη Γερμανία το ποσοστό αυτό φτάνει το 16%. Υπάρχουν λοιπόν πολλές ελπίδες για τους νεφροπαθείς που δεν χρειάζεται πλέον να περιμένουν για χρόνια κάποιο μόσχευμα, αλλά μπορούν να το πάρουν από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο.

    Σχετικά Links:

    Deutsche Welle

    Πανεπιστημιακή κλινική του Φράιμπουργκ

    [12] Διεθνή

    Ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών θέσεων Ικανοποίηση Ερντογάν για την επίσκεψή του στην Ελλάδα

    11/5/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    "Ιστορική", χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι στις επαφές που είχε οι δύο πλευρές συμφώνησαν πλήρως ότι "τα προβλήματα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν θα πρέπει να επισκιάζουν τις σημερινές σχέσεις". Η επίσκεψη αποτέλεσε "το πρώτο βήμα στα πλαίσια μιας διπλωματίας αξιών", τόνισε ο κ. Ερντογάν και επεσήμανε ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει ισχυρή βούληση για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε κάθε τομέα. "Σε κάθε ευκαιρία μας υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξη που ήδη παρέχουν στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ", υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Ερντογάν για ειρήνη και συνεργασία

    Βαληνάκης: Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις

    Στην Κομοτηνή ο Ερντογάν

    Έληξε το επίσημο σκέλος της επίσκεψης Ερντογάν

    Σε θερμότατο κλίμα η συνάντηση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 May 2004 - 16:51:29 UTC