Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μην παραιτηθείς Ράμσφελντ", λένε οι Αμερικανοί Νέα στοιχεία για τους
  • [02] Το "σκουλίκι" έχει εξαπλωθεί σε εκατομμύρια pc Συνελήφθη ο "μπαμπάς"
  • [03] 45 εκ. τηλεθεατές είδαν το τελευταίο επεισόδιο Έπεσε η αυλαία για τα
  • [04] Θερμή υποδοχή από εκατοντάδες ομόθρησκους του Στην Κομοτηνή ο Ερντογάν
  • [05] Ζητούν μονιμοποίηση Πορεία αδιόριστων καθηγητών
  • [06] Δεν προλαβαίνουν το χρονοδιάγραμμα Μη ρεαλιστικός στόχος ένα ανεξάρτητο
  • [07] Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του Άλλη μία σύλληψη για την 11η
  • [08] Βαληνάκης: Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις
  • [09] Ιδρυτικό συνέδριο της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς"
  • [10] Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Συνάντηση στο Μαξίμου για το
  • [11] Το τρίτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης Εγκαινιάστηκε η πινακοθήκη
  • [12] Oριστικά δεύτερη η Τσέλσι στην Αγγλία
  • [13] Φέρετρα με... συναγερμό
  • [14] Κλίμα αντισιμητισμού Απετράπη βομβιστική επίθεση στη Γαλλία

    [01] Ιράκ

    "Μην παραιτηθείς Ράμσφελντ", λένε οι Αμερικανοί Νέα στοιχεία για τους Βρετανούς βασανιστές-στρατιώτες

    8/5/2004 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέες κατηγορίες κατά Βρετανών στρατιωτών για βασανιστήρια εξαπολύουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες την ίδια ώρα, που η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτίθενται στην παραίτηση του υπουργού Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ λόγω της κακοποίησης των Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ουάσινγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC News. Το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, ο Ράμσφελντ πρέπει να διατηρήσει το αξίωμά του και μόλις το 20% τάχθηκε υπέρ της παραίτησής του. Στο μεταξύ μ ένα ανώνυμο σημείωμα, που έριξε κάτω από την πόρτα ενός ανωτέρου του, ένας 24χρονος Αμερικανός στρατιώτης αποκάλυψε τα όσα συνέβαιναν στη φυλακή Αμπου Γκράιμπ της Βαγδάτης σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων.

    Βασανισμοί μέχρι θανάτου

    "Δεν υπάρχει πια νόμος εκεί κάτω". Βρετανός στρατιώτης

    Νέες κατηγορίες για βασανισμούς κρατουμένων αντιμετωπίζουν τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ, καθώς ένα από τα θύματα ισχυρίζεται ότι, ξυλοκοπήθηκε άγρια ενώ οι φρουροί του γελούσαν και μια εφημερίδα γράφει ότι, οι στρατιώτες του τάγματος, που θεωρείται υπεύθυνο για την κακομεταχείριση των συλληφθέντων τους μαστίγωναν συστηματικά.

    Στην κατάθεσή του, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, ο Ιρακινός μηχανικός Κιφάχ Ταλάχ υποστηρίζει ότι ,υπέστη νεφρική ανεπάρκεια μετά τον ξυλοδαρμό του από Βρετανούς στρατιώτες, επί τρεις ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 2003. Η κατάθεση αυτή θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στο πλαίσιο της αγωγής, που έχουν καταθέσει, ζητώντας αποζημίωση, οι οικογένειες Ιρακινών, που ισχυρίζονται ότι, οι συγγενείς τους δολοφονήθηκαν από τους στρατιώτες.

    ''Οι στρατιώτες μας περικύκλωναν και συναγωνίζονταν, ποιος θα μας κλωτσήσει δυνατότερα. Η ιδέα τους ήταν να μας κάνουν να χτυπήσουμε στον τοίχο. Οι στρατιώτες φαίνονταν να το διασκεδάζουν αφού ο ξυλοδαρμός συνοδευόταν από δυνατά γέλια'' φέρεται να δήλωσε ο Ταλάχ.

    Ένας από τους συγκρατούμενούς του, ο ρεσεψιονίστας Μπάχα Μούσα, πέθανε από τα τραύματα, που υπέστη. Η μαρτυρία του Ταλάχ επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του πατέρα του Μούσα, Νταουάντ, που υποστήριζε ότι, ο γιος του βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

    Η εφημερίδα ''Ντέιλι Μίρορ'' από την πλευρά της δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία, που δείχνει ένα Βρετανό στρατιώτη να φωτογραφίζει έναν δεμένο Ιρακινό με ματωμένα δόντια στο πίσω μέρος ενός στρατιωτικού οχήματος. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν άλλο στρατιώτη, τα στοιχεία του δεν δίνονται στη δημοσιότητα από την εφημερίδα, στα τέλη του 2003. Ο στρατιώτης υποστήριξε ότι, είδε να δέρνουν τον Ιρακινό στη Βασόρα αλλά φοβόταν πολύ και γι' αυτό δεν απευθύνθηκε στη στρατιωτική αστυνομία.

    Σύμφωνα με το στρατιώτη αυτό, στο τάγμα του κυκλοφορούσε ένα CD, που περιείχε περίπου 500 φωτογραφίες. Ορισμένες από αυτές ήταν φωτογραφίες, που έδειχναν ανθρώπους πριν και μετά τη μαστίγωσή τους. ''Δεν υπάρχει πια νόμος εκεί κάτω'' πρόσθεσε ο στρατιώτης.

    "Δεν παραιτούμαι"

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ καταθέτοντας χθες ενώπιον της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ότι, θα υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του αν πίστευε ότι, δεν μπορεί πλέον να εκτελέσει τα καθήκοντά του, ποτέ όμως δεν θα το έκανε μόνο και μόνο επειδή το θέμα πήρε πολιτικές διαστάσεις.

    ''Δεν χρειάζεται να πω ότι, αν αισθανόμουν ότι, δεν μπορώ πλέον να είμαι αποτελεσματικός θα υπέβαλα αμέσως την παραίτησή μου'', τόνισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου. Την παραίτηση Ράμσφελντ ζήτησε ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, καλώντας τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το σκάνδαλο με την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από στρατιώτες των ΗΠΑ επειδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, "η αλυσίδα της διοίκησης φθάνει μέχρι το Οβάλ Γραφείο".

    "Η Αμερική δεν χρειάζεται απλώς έναν νέο υπουργό Άμυνας'', τόνισε ο Κέρι. "Χρειαζόμαστε νέο Πρόεδρο''.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ,τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να επιβληθούν ποινές στους δράστες των κακοποιήσεων και το 54% πιστεύει ότι, οι τιμωρίες πρέπει να φθάσουν ως τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια. Το 48% ενέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Μπους χειρίστηκε το σκάνδαλο, το 35% διαφωνεί και το 17% απέφυγε να εκφέρει γνώμη. Η δημοσκόπηση έγινε με τη συμμετοχή 802 ατόμων.

    Πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της ντροπής

    Με ένα ανώνυμο σημείωμα, που έριξε κάτω από την πόρτα ενός ανωτέρου του, ένας 24χρονος Αμερικανός στρατιώτης αποκάλυψε, τα όσα συνέβαιναν στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ της Βαγδάτης σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων. Ο συντάκτης του σημειώματος δεν έμεινε ανώνυμος και μάλιστα το όνομά του έφτασε μέχρι και τα έδρανα της Γερουσίας. Πρόκειται για τον Τζόζεφ Ντάρμπι ο οποίος υπηρετεί στον 372ο λόχο της στρατιωτικής αστυνομίας και δέχτηκε τα εύσημα του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ για την ''αξιέπαινη'' στάση του.

    Το όνομα του νεαρού στρατιώτη το είχε αποκαλύψει το περιοδικό ''Νιου Γιόρκερ'' επικαλούμενο τον Σκοτ Μπόμπεκ, πράκτορα της υπηρεσίας εγκληματικών ερευνών του στρατού. Σύμφωνα με τον Μπόμπεκ, ένας συνάδελφος του Ντάρμπι του είχε δώσει μια δισκέτα, που περιείχε φωτογραφίες από τα βασανιστήρια. Σοκαρισμένος απ' όσα είδε, ο στρατιώτης ''αρχικά έριξε ένα σημείωμα κάτω από την πόρτα μας. Αργότερα ήρθε και κατέθεσε ενόρκως. Αισθανόταν πολύ άσχημα, με όσα συνέβαιναν'' είπε ο Μπόμπεκ.

    Ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο Ράμσφελντ έδωσε συγχαρητήρια στον Ντέρμπι, που ενήργησε κατά συνείδηση. ''Είναι σημαντικό να ξέρει ο αμερικανικός λαός και όλος ο κόσμος ότι, αυτές οι τρομερές ενέργειες, που έγιναν από έναν μικρό αριθμό Αμερικανών στρατιωτών αποκαλύφθηκαν επίσης από τις αξιέπαινες και υπεύθυνες πράξεις άλλων στρατιωτών'', δήλωσε ο υπουργός.

    Ο Τζόζεφ Ντάρμπι μεγάλωσε στην πόλη Τζένερς της Πενσιλβάνια με τη μητέρα του και τον πατριό του. Αφού πήρε το πτυχίο του παντρεύτηκε και τα τρία τελευταία χρόνια υπηρέτησε στη Βοσνία και στο Ιράκ. Οι φίλοι, οι γείτονες και οι καθηγητές του τον περιέγραψαν στον αμερικανικό Τύπο ως ένα νεαρό άνδρα με ισχυρές πεποιθήσεις, ήσυχο, αλλά που είχε και εκρήξεις θυμού.

    ''Είμαι σίγουρη ότι, το σκέφτηκε πολύ και πήρε την απόφαση που του υπαγόρευε η συνείδησή του'' είπε η αδελφή του. Η γυναίκα του, Μπερναντέτ, δήλωσε υπερήφανη για τον άντρα της αλλά δεν έκρυψε και την ανησυχία της για τον τρόπο, που θα αντιδράσουν οι οικογένειες των άλλων στρατιωτών μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου. ''Αρρωσταίνω κάθε φορά ,που βλέπω αυτές τις φωτογραφίες, όμως, πιστέψτε με, στη μονάδα του δεν είναι όλοι τους έτσι'', είπε αναφερόμενη στους στρατιώτες, που βασάνιζαν τους κρατούμενους.

    Έπρεπε να "σπάσουν" τους κρατουμένους

    ''Έφερναν από έναν μέχρι πολλούς κρατούμενους, που ήταν ήδη δεμένοι με χειροπέδες και με καλυμμένα τα κεφάλια. Η δουλειά της στρατιωτικής αστυνομίας ήταν να τους κρατάει ξύπνιους, να τους κάνει τη ζωή κόλαση για να μιλήσουν'', φέρεται να είπε.

    Μία εκπρόσωπος του Πενταγώνου, που ρωτήθηκε σχετικά απέφυγε να σχολιάσει το άρθρο της Ουάσινγκτον Ποστ λέγοντας ότι, η υπόθεση ερευνάται. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Χάρμαν σχετικά με την παράδοση των κρατουμένων από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Το ποιος τελικά διοικούσε τη συγκεκριμένη φυλακή απασχόλησε έντονα την επιτροπή στρατιωτικών υποθέσεων του Κογκρέσου στη συνεδρίασή της την Παρασκευή. Ο αντιπτέραρχος Λανς Σμιθ κατέθεσε μάλιστα ότι, τον έλεγχο της Αμπου Γράιμπ είχε αναλάβει από τον περασμένο Νοέμβριο η υπηρεσία πληροφοριών. Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Χέδερ Γουίλσον σχολίασε ότι, είναι αντίθετο με τους στρατιωτικούς κανονισμούς να τίθεται η στρατιωτική αστυνομία υπό τον έλεγχο της υπηρεσίας πληροφοριών.

    Η 26χρονη Χάρμαν ανέφερε στη συνέντευξή της ότι, έγδυναν τους κρατούμενους, τους έκαναν έρευνα και κατόπιν τους ανάγκαζαν να στέκονται όρθιοι ή να παραμένουν για ώρες γονατιστοί. Ορισμένες φορές τους έβαζαν να στέκονται πάνω σε κιβώτια ή να κρατούν κιβώτια ή να γυμνάζονται για να εξαντληθούν. ''Το άτομο, που τους έφερνε έθετε το κριτήριο για το αν θα φερόμασταν καλά ή όχι'', πρόσθεσε.

    Η Χάρμαν είναι μία από τους στρατιώτες, που ποζάρισε δίπλα σε μια ομάδα γυμνών Ιρακινών κρατουμένων, σωριασμένων ο ένας πάνω στον άλλο. Κατηγορείται ότι, χτυπούσε τους κρατούμενους και ότι, τοποθέτησε καλώδια στα χέρια ενός κρατούμενου ενώ εκείνος στεκόταν πάνω σε ένα κιβώτιο, φορώντας κουκούλα στο κεφάλι και στη συνέχεια του είπε ότι, αν πέσει θα πάθει ηλεκτροπληξία.

    Εξάλλου τέσσερις κατηγορίες αντιμετωπίζει μία έγκυος Αμερικανίδα στρατιώτης η οποία είχε φωτογραφηθεί να κρατάει με ένα λουρί έναν γυμνό Ιρακινό κρατούμενο στη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τη βάση της Βόρειας Καρολίνας, όπου υπηρετεί σήμερα.

    Για συνωμοσία με σκοπό την κακομεταχείριση κρατουμένων, επίθεση σε βάρος κρατουμένων κατ' επανάληψη, ενέργειες ''επιβλαβείς για την τάξη και την πειθαρχία'' και ασέλγεια κατηγορείται μία άλλη στρατιώτης η 21χρονη, έγκυος σήμερα, Λίντι Ινγκλαντ .

    Η Ινγκλαντ υπηρετεί στον 372ο λόχο της στρατιωτικής αστυνομίας και πρόσφατα μετατέθηκε από το Ιράκ στη βάση Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας. Δεν κρατείται αλλά οι κατηγορίες, που την βαραίνουν θα εξεταστούν από το ανώτατο στρατιωτικό δικαστήριο, που θα αποφασίσει αν θα την παραπέμψει σε στρατοδικείο.

    Οι φωτογραφίες, που έκαναν το γύρο του κόσμου δείχνουν τη νεαρή γυναίκα να κάνει μια άσεμνη χειρονομία μπροστά από γυμνούς κρατούμενους και να κρατάει από λουρί έναν άλλο κρατούμενο. Αν κριθεί ένοχη από το στρατοδικείο μπορεί να τιμωρηθεί με επίπληξη, καταβολή αποζημίωσης, περιορισμό και απόλυση.

    Το μήνυμα του Μπους

    Από τη μεριά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους εκτιμά ότι, μόνο ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ευθύνεται για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, όπως θα αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα, που θα μεταδοθεί το απόγευμα.

    ''Τις τελευταίες ημέρες η Αμερική και ο κόσμος έμαθαν για την προσβλητική συμπεριφορά ενός μικρού αριθμού στρατιωτών, ανδρών και γυναικών, στις ιρακινές φυλακές'', αναμένεται να πει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    ''Τα άτομα αυτά είχαν την ευθύνη για την επιτήρηση των Ιρακινών κρατουμένων με τρόπο ανθρώπινο και με βάση τον αμερικανικό νόμο και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αντί γι' αυτό είδαμε εικόνες ντροπής, με τους κρατούμενους να υποβάλλονται σε κακοποίηση και ταπεινώσεις. Αυτές οι πρακτικές δεν ανταποκρίνονται στις αξίες μας. Είναι μία κηλίδα στην τιμή και τη φήμη της χώρας μας '', θα τονίσει ο Πρόεδρος Μπους στο μήνυμά του.

    ''Μόλις έγιναν γνωστές αυτές οι πληροφορίες διετάχθη έρευνα. Αρκετοί στρατιώτες έχουν ήδη κατηγορηθεί για εγκλήματα. Θα αποκαλύψουμε τα πάντα και θα δώσουμε στη δημοσιότητα όλες τις παραβάσεις. Οι υπεύθυνοι θα κατονομαστούν και θα αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους", θα σημειώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Αυτά, που έγιναν στη συγκεκριμένη ιρακινή φυλακή διεπράχθησαν από έναν μικρό αριθμό στρατιωτών και δεν αντανακλούν την ποιότητα των 200.000 στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ από την έναρξη της επιχείρησης Ελευθερία στο Ιράκ", θα υποστηρίξει ο Πρόεδρος Μπους.

    Η κακοποίηση των Ιρακινών αιχμαλώτων κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες και στην προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζον Κέρι να αξιώνει την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    "Η χώρα μας έστειλε στρατιώτες στο Ιράκ για να ελευθερώσουν τη χώρα, να επαναφέρουν την κυριαρχία της στα χέρια των Ιρακινών και να καταστήσουν την Αμερική και όλον τον κόσμο πιο ασφαλή", αναμένεται να τονίσει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Μπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Συγνώμη" Ράμσφελντ

    [02] Τεχνολογία

    Το "σκουλίκι" έχει εξαπλωθεί σε εκατομμύρια pc Συνελήφθη ο "μπαμπάς" του Sasser

    8/5/2004 11:51:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε έναν 18χρονο που ευθύνεται για τη δημιουργία του ιού Sasser, που έχει εξαπλωθεί σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλον τον κόσμο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του κρατιδίου της Κάτω Σαξωνίας δήλωσε ότι, ο 18χρονος συνελήφθη χθες στη μικρή πόλη Ρότενμπουργκ, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αμβούργου. Ο ιός Sasser (W32/Sasser) είναι ένα ''σκουλήκι'', που επιτίθεται σε υπολογιστές, που χρησιμοποιούν τα συστήματα Windows 2000, Windows XP και Windows Server 2003. Για τη διάδοσή του χρησιμοποιεί ένα κενό ασφαλείας στα συστήματα αυτά ενώ δεν επηρεάζει τα συστήματα Linux, McIntosh, Novell Netware, OS/2, UNIX, Windows 95, Windows 98, Windows Me και Windows NT. Ο ιός, που έχει εντοπιστεί σε τέσσερις μορφές, έχει ήδη μολύνει εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Δεν είναι επιβλαβές για το δεδομένα των χρηστών

    Ο επικεφαλής της φινλανδικής εταιρείας έρευνας και ασφάλειας των υπολογιστών, F-Secure, Μίκο Χιπόνεν, δήλωσε από την πλευρά του ότι, το ''σκουλήκι'' αυτό μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί να είναι συνδεδεμένος με το Ιντερνετ.

    Ο Sasser δεν μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαίνεται, πως δεν είναι επιβλαβής για τα δεδομένα των χρηστών, αφού δεν θέτει τους υπολογιστές υπό τον έλεγχό του για να στείλει αντίγραφα του εαυτού του, όπως έκαναν οι ιοί Bagle και Sobig πρόσφατα. Ωστόσο, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος αφού κλείνει και ξανανοίγει τον υπολογιστή αυτόματα

    [03] Διάφορα

    45 εκ. τηλεθεατές είδαν το τελευταίο επεισόδιο Έπεσε η αυλαία για τα "Φιλαράκια"

    8/5/2004 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τουλάχιστον 45 εκατομμύρια τηλεθεατές, τεσσερισίμιση φορές ο πληθυσμός της Ελλάδας, παρακολούθησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το τελευταίο επεισόδιο της κωμικής τηλεοπτικής σειράς "Τα Φιλαράκια". Η αυλαία του σήριαλ έπεσε μετά από δέκα χρόνια μέσα σε ένα πανηγυρικό κλίμα, που φρόντισαν να δημιουργήσουν οι παραγωγοί, στήνοντας γιγαντοοθόνες σε όλες τις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν χρυσάφι για το κανάλι, που πρόβαλε τη σειρά: 30 δευτερόλεπτα διαφήμισης κόστιζαν δύο εκατομμύρια δολάρια.

    [04] Εσωτερικά

    Θερμή υποδοχή από εκατοντάδες ομόθρησκους του Στην Κομοτηνή ο Ερντογάν

    8/5/2004 4:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πόλη της Κομοτηνής βρίσκεται από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας ολιγόωρη ιδιωτική, επίσκεψη. Ο κ. Ερντογάν, έφθασε οδικώς στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής από την Καβάλα και από εκεί κατευθύνθηκε πεζή προς το τουρκικό προξενείο, όπου συναντήθηκε με μέλη της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μουσουλμανικής Μειονότητας. Στη διαδρομή έτυχε θερμών εκδηλώσεων από εκατοντάδες ομόθρησκούς του. Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Τσιαρτσιώνη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδη μετέβη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου αυτή την ώρα παρατίθεται γεύμα προς τιμήν του. Η επίσκεψη Ερντογάν είναι η πρώτη Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη τα τελευταία 52 χρόνια. Τη χρονιά εκείνη, το 1952, επί κυβερνήσεως στρατάρχη Παπάγου, είχε επισκεφθεί την περιοχή, ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Τζελάλ Μπαγιάρ.

    Θέλησε να γνωρίσει προσωπικά τους δύο Υπουργούς

    "Πιστεύω ότι, η Τουρκία και η Ελλάδα θα αποτελέσουν παράδειγμα σε αυτή την προσπάθεια για την εξέλιξη των σχέσεών τους, για όλες τις χώρες της περιοχής". Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος Πρωθυπουργός

    Ενόσω κατευθυνόταν προς το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε μία 10λέπτη στάση σε ένα καφενείο, όπου συνομίλησε με τους θαμώνες.

    Από την Καβάλα ξεκίνησε ουσιαστικά την ιδιωτική του επίσκεψη στη Θράκη ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γύρω στις 11.40 προσγειώθηκε στο διεθνή αερολιμένα ''Μέγας Αλέξανδρος'' το προερχόμενο από την Αθήνα αεροσκάφος τύπου ''Μπόινγκ 737'' , στο οποίο επέβαιναν εκτός από τον κ. Ερντογάν και τη σύζυγό του, 173 άτομα μεταξύ των οποίων Τούρκοι επίσημοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της γειτονικής χώρας, πολλοί δημοσιογράφοι και δεκάδες Τούρκοι επιχειρηματίες, οι οποίοι αργότερα θα επισκέπτονταν την έκθεση ''Θράκη 2004'', όπου θα είχαν συναντήσεις με συναδέλφους τους για μια σειρά από θέματα τα οποία θα αφορούσαν συμφωνίες για ανταλλαγή προϊόντων, ειδών, κατασκευών κλπ.

    Σε σύντομη δήλωσή του στο αεροδρόμιο της Καβάλας ο κ. Εντογάν εξέφρασε την αισιοδοξία του, πως ''με την υπάρχουσα πολιτική βούληση οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας θα συνεχίσουν το έργο τους, το οποίο θα είναι αποδοτικό για τους δύο γειτονικούς λαούς. Εγώ πιστεύω, τόνισε, ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα αποτελέσουν παράδειγμα σε αυτή την προσπάθεια για την εξέλιξη των σχέσεών τους, για όλες τις χώρες της περιοχής''. Και κατέληξε: ''Δεν θα πρέπει να αφήσουμε κανένα πρόβλημα άλυτο για τις νέες γενιές''.

    Στον αερολιμένα της Καβάλας τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και ελέγχονταν σχολαστικά όλα τα άτομα, που εισέρχονταν στο χώρο υποδοχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ μεγάλη ήταν η ευθύνη του αερολιμενάρχη, αλλά και των αστυνομικών οργάνων, που είχαν επιφορτιστεί με την απρόσκοπτη-ασφαλή άφιξη και αναχώρηση του Τούρκου επίσημου.

    Στο αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης κι άλλοι επίσημοι. Στο αεροδρόμιο έφθασαν από πολύ νωρίς μουσουλμάνοι πολιτικοί, νυν και πρώην δήμαρχοι, μέλη της Ανωτάτης Άτυπης Μουσουλμαντικής Επιτροπής Θράκης κι άλλοι.

    Ο κ. Ερντογάν εξέπληξε, όταν ζήτησε από τους δύο Έλληνες υπουργούς να συναντηθούν και να γνωριστούν καλύτερα και οδηγήθηκαν στην αίθουσα υψηλών προσώπων στην οποία παρέμειναν συνομιλώντας για περίπου δέκα λεπτά, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

    Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρωθυπουργός, η σύζυγός του, οι δύο Έλληνες υπουργοί και οι άλλοι επίσημοι επιβιβάστηκαν σε οχήματα, που τους ανέμεναν στο χώρο του αεροδρομίου και συνοδευόμενοι από ισχυρή αστυνομική δύναμη αναχώρησαν με κατεύθυνση την Ξάνθη και τελική κατάληξη την Κομοτηνή.

    Καθ' όλη τη διαδρομή υπερίπτατο ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

    Ο κ. Ερντογάν είχε το πρωί αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του προς τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, για τον προβληματισμό που υπήρχε για την ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού σήμερα στη Θράκη, σχολίασε ότι είναι λογικό να υπάρχουν ορισμένες ευαισθησίες που έχουν να κάνουν με το παρελθόν, που έχουν να κάνουν με τοποθετήσεις διαφόρων πλευρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έληξε το επίσημο σκέλος της επίσκεψης Ερντογάν

    Σε θερμότατο κλίμα η συνάντηση

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν

    [05] Εσωτερικά

    Ζητούν μονιμοποίηση Πορεία αδιόριστων καθηγητών

    8/5/2004 3:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον 1000 αναπληρωτές καθηγητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι για την εξαίρεσή τους από τις ρυθμίσεις περί μονιμοποίησης συμβασιούχων. Οι αναπληρωτές καθηγητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Οι καθηγητές, παρέδωσαν ψήφισμα στο οποία ζητούσαν τη μη εξαίρεσή τους από το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ζήτησαν, επίσης, συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο. Αν δε δοθεί άμεσα λύση στο αίτημά τους, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε απεργία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Εξάλλου, στις 14 Μαΐου θα προχωρήσουν σε τρίωρες στάσεις εργασίες και θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

    [06] Διεθνή

    Δεν προλαβαίνουν το χρονοδιάγραμμα Μη ρεαλιστικός στόχος ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

    8/5/2004 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απαισιόδοξος εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σχετικά με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, μέχρι το 2005, κάτι, που δε συμμερίζεται ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Τζορτζ Μπους, τόνισε, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι "ρεαλιστικός" στόχος, εξαιτίας της βίας και των αλλαγών στην παλαιστινιακή ηγεσία. Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ, ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνει, πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν προσηλωμένες στο ειρηνευτικό σχέδιο του Οδικού Χάρτη , το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Επίσης, ο κ. Μπους, προσθέτει, πως κάθε οριστικό καθεστώς θα προκύψει μετά από διαπραγματέυσεις των δύο ενδιαφερόμενων μερών. Δεν παρέλειψε πάντως, να υπογραμμίσει την υποστήριξή του στο σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για μονομερή αποχώρηση από τη Γάζα και ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς.

    Διαφωνεί ο Αραφάτ

    Πάντως, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, μετά τη συνέντευξη του Τζορτζ Μπους, δήλωσε, πως, αντίθετα με τις προβλέψεις του Αμερικανού προέδρου, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι όντως ένας ρεαλιστικός στόχος. Μάλιστα, ο κ. Αραφάτ, ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους έως το 2005 είναι "παραπάνω από ένας ρεαλιστικός στόχος, καθότι με βάση τις συμφωνίες, που έχουν υπογραφεί το κράτος μας όφειλε να έχει ανακηρυχθεί από το 1998, ή το 1999".

    [07] Διεθνή

    Δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του Άλλη μία σύλληψη για την 11η Μάρτη

    8/5/2004 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το όνομα ενός Μαροκινού έρχεται να προστεθεί στη λίστα των συλληφθέντων για το μακελειό της 11ης Μάρτη. Η νέα σύλληψη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Μαδρίτη. Το όνομα και ο αριθμός τηλεφώνου του Μαροκινού βρέθηκαν στα έγγραφα, που ήταν στο διαμέρισμα, στο οποίο είχαν αυτοκτονήσει στις τρεις Απριλίου μέλη ισλαμιστικής ομάδας, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της ισπανικής πρωτεύουσας. Η αστυνομία συνεχίζει να ανακρίνει τον Μαροκινό, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Η νέα σύλληψη έλαβε χώρα μία ημέρα μετά τη σύλληψη ενός μουσουλμάνου δικηγόρου στις ΗΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα τρομοσύλληψη για το μακελειό της Μαδρίτης

    [08] Εσωτερικά

    Βαληνάκης: Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις

    8/5/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα αναδεικνύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και βούληση των κυβερνήσεων των δύο χωρών να δείξουν παντού ότι κοιτούν μπροστά επιδιώκοντας παράλληλα να λύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος μέσα σε αυτό το κλίμα, ήταν το σχόλιο του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Βαληνάκη, προς τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό N-TV, για την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. "Εμείς βλέπουμε την επίσκεψη αυτή σαν την αρχή μιας νέας εποχής στις διμερείς μας σχέσεις και θέλουμε επίσης να είναι και μια αρχή στις ευρωτουρκικές σχέσεις γενικότερα", πρόσθεσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα τόνισε ότι "το πότε ακριβώς και πως, αυτό είναι κάτι που πάντα δια της διπλωματικής οδού βρίσκεται, όταν υπάρχει αμοιβαία η θέληση και η εμπιστοσύνη".

    Ελλάδα και Τουρκία κοιτάζουν μπροστά

    Ο κ. Βαληνάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ όσον αφορά στη στάση των Ευρωπαίων εταίρων σχολίασε ότι "η κάθε χώρα έχει τις δικές της απόψεις για το πως ερμηνεύει και το πώς προσδιορίζει την θέση της απέναντι στο ορόσημο αυτό του Δεκεμβρίου" και εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας ο κ. Βαληνάκης παρατήρησε ότι "συνεχίζουμε με θετική προδιάθεση και πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις σε κάποιο σημείο θα τελειώσουν. Προσβλέπουμε στο τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφετηρία για να λυθεί θετικά το πολύ ζωτικό για μας πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας".

    Για το Κυπριακό, επανέλαβε ότι είναι ένα διεθνές θέμα, αλλά είναι λογικό, οι σχέσεις των δύο κρατών να επηρεάζονται από την κατάσταση που υπάρχει στο νησί. Παράλληλα ζήτησε να καταστεί σαφές ότι το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων δεν αφορούσε τη συμβίωση τους με τους Τουρκοκύπριους, αλλά συγκεκριμένες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν οι οποίες δεν γίνονταν δεκτές από την κυπριακή κοινή γνώμη. Πάντως εκτίμησε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν την επανένωση με τους Τουρκοκύπριους και θα εργασθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ελπίζουμε, πρόσθεσε, να υπάρξει μια καινούρια προσπάθεια για την επανένωση του νησιού γιατί αυτό θα ήταν νομίζουμε προς όφελος και των δύο πλευρών.

    Τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε τις προσπάθειες του Τούρκου πρωθυπουργού για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει στη χώρα του.

    [09] Εσωτερικά

    Ιδρυτικό συνέδριο της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς"

    8/5/2004 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κόμματα 13 ευρωπαϊκών χώρών πραγματοποιείται σήμερα στη Ρώμη το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς". Από την Ελλάδα συμμετέχει αντιπροσωπεία του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με επικεφαλής τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος απευθύνοντας ομιλία στο πλαίσιο των διήμερων εργασιών του συνεδρίου, τόνισε ότι οι σημερινές συνθήκες, κατά τις οποίες η ανθρωπότητα οδηγείται σε βαρβαρότητες, όπως αυτές που διαδραματίζονται στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη και αλλού, αλλά και τα ολοένα μεγαλύτερα δημοκρατικά ελλείμματα, επιβάλλουν την ανάγκη ριζοσπαστικού επαναπροσδιορισμού γενικότερα της πολιτικής και ειδικότερα της Αριστεράς.

    "Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να βγει από την κρίση και την αμηχανία"

    Ο κ. Κωνσταντόπουλο τόνισε ότι απέναντι στα δόγματα για ένα νέο αμερικανικό αιώνα, που αλαζονικά περιφρονούν την "παλαιά Ευρώπη", όπως την αποκαλούν, η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει ιστορικό χρέος να κινητοποιήσει δυνάμεις και ιδέες, για να στηρίξει το "πολύτιμο και μη διαπραγματεύσιμο" πολιτιστικό της πρότυπο. "Απέναντι στους ιδεολογισμούς και τους οικονομισμούς του νεοφιλελευθερισμού, η Αριστερά καλείται να εμπνευστεί και να δώσει νέους αγώνες για τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πολιπολιτισμική συνύπαρξη, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, για την ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο και την προστασία του περιβάλλοντος, για την δημοκρατία και το σοσιαλισμό" πρόσθεσε.

    Η υπεράσπιση της κοινωνικής δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, στις σημερινές συνθήκες σημαίνει για μια φορά ακόμα υπεράσπιση του πολιτισμού και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά μπορεί και πρέπει να αλλάξει τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση. "Θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη, που να μην κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που να μην είναι ένα μονοδιάστατο σύστημα διακυβερνητικών μηχανισμών και ρυθμίσεων της αγοράς. Θέλουμε μια Ενωμένη Ευρώπη, που να γίνει ζωντανός δημόσιος χώρος λαών και κοινωνιών, κρατών και πολιτών, πολιτισμών και ιστοριών" τόνισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Αριστερά να βγει από την κρίση και την αμηχανία και να πρωταγωνιστήσει για έναν διαφορικό 21ο αιώνα.

    Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται και αύριο Κυριακή, 9 Μαΐου όπου θα ολοκληρωθούν το βράδυ με ομιλία του προέδρου του κόμματος της "Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

    [10] Εσωτερικά

    Τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Συνάντηση στο Μαξίμου για το εκκλησιαστικό

    8/5/2004 6:08:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του Τούρκου Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η υπουργός Παιδείας, κα. Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο Φανάρι. Λίγη ώρα μετά, έγινε γνωστό, ότι η υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί, στη μία το μεσημέρι της Δευτέρας, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο . Στη συνάντηση αυτή θα γίνει προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις για τη διευθέτηση του ζητήματος σύντομα, στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων. Εξάλλου, η κα. Γιαννάκου, τόνισε, πως και οι δύο πλευρές δείχνουν καλή διάθεση για τη διευθέτηση της κρίσης.

    Ελπίδες για εκτόνωση

    Πάντως, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδας, δημιουργεί ελπίδες για εκτόνωση της εκκλησιαστικής κρίσης.

    Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν τα προεδρικά διατάγματα διορισμού των τριών νέων μητροπολιτών στις "Νέες Χώρες". Οι ενθρονίσεις τους, όμως, αναμένεται να καθυστερήσουν , ώστε να διαφανεί αν λειτουργεί η μεσολαβητική προσπάθεια της υπουργού Παιδείας. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σκέπτεται να συγκαλέσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο την προσεχή Τρίτη.

    [11] Πολιτισμός

    Το τρίτο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης Εγκαινιάστηκε η πινακοθήκη στο Ναύπλιο

    8/5/2004 6:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Από σήμερα το πρωί η Εθνική Πινακοθήκη μετρά τρία παραρτήματα, εκτός Αθηνών. Έτσι, μετά τη Σπάρτη και την Κέρκυρα, παράρτημα της Εθνική Πινακοθήκης, απέκτησε και επισήμως, το Ναύπλιο. Το νέο παράρτημα εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό Πολιτισμού, κ. Πέτρο Τατούλη. Μάλιστα, επ ευκαιρίας των εγκαινίων, ο κ. Τατούλης εξήγγειλε την ίδρυση παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και στην Τρίπολη, αφού έχει ήδη βρεθεί ο χώρος, το οποίο έχει παραχωρήσει ο δήμος. Το παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης φιλοξενεί έργα με μορφές και θέματα του 1821.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τον θαυμασμό του για το συγκεκριμένο έργο, λέγοντας χαρακτηριστικά, "όταν δεν έχεις άλλη επιλογή από το να επαινέσεις, τι άλλο μπορείς να πεις".

    Ο κ. Τατούλης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της Εθνικής Πινακοθήκης, τόνισε, ότι τα τρία παραρτήματα θα αποτελέσουν αλυσίδα σημαντικής προσφοράς στον ελληνικό πολιτισμό.

    [12] Αθλητισμός

    Oριστικά δεύτερη η Τσέλσι στην Αγγλία

    8/5/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την δεύτερη θέση του αγγλικού πρωταθλήματος, που την οδηγεί απ΄ ευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε η Τσέλσι, μετά από την ισοπαλία 1-1 που πήρε στο Ολντ Τράφορντ από την Μάνστεστερ Γιουνάϊτεντ, σε αγώνα για την 37η ημέρα του αγγλικού πρωταθλήματος. Η Τσέλσι, που αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 73΄, λόγω αποβολής του Ρόμπερτ Χουθ, προηγήθηκε στο 19΄ με τον Γιέσπερ Γκρονκχάερ, ενώ η Μάνστεστερ Γιουνάϊτεντ ισοφάρισε στο 77΄ με τον Ρουουντ Φαν Νιστελρόϊ. Ο Ολλανδός στράικερ νωρίτερα στο 43 είχε την ευκαιρία να σημειώσει και άλλο γκολ αλλά το πέναλτι το οποίο χτύπησε απέκρουσε ο Κουντιτσίνι. Έτσι τώρα, η Αρσεναλ που έχει ένα αγώνα λιγότερο προηγείται με 84 βαθμούς και έχει αναδειχθεί ήδη πρωταθλήτρια, ενώ ακολουθούν η Τσέλσι με 76 και η Μάντεστερ Γιουνάϊτεντ με 72.

    [13] Διάφορα

    Φέρετρα με... συναγερμό

    8/5/2004 7:08:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - ΑΠΕ

    Έχετε αναλογιστεί πόσοι άνθρωποι μέσα στο πέρασμα των χρόνων διάβηκαν πριν τη ώρα τους τις πύλες των ουρανών επειδή είχαν την ατυχία να πάθουν νεκροφάνεια; Η νεκροφάνεια ως γνωστό είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού αναστέλλονται σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν γίνονται αισθητές, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δίνει την εντύπωση του θανόντος. Εκ των υστέρων έχει αποδειχθεί ότι πάρα πολλοί άνθρωποι θάφτηκαν χωρίς να έχουν πεθάνει πραγματικά. Προς αποτροπή, λοιπόν, του κινδύνου της ταφής κάποιου νεκροφανούς οι υπεύθυνοι ενός κοιμητηρίου Ευαγγελιστών σε προάστιο του Σαντιάγο της Χιλής είχαν την ιδέα να λανσάρουν την τοποθέτηση ενός απλού συστήματος συναγερμού στο εσωτερικό των φέρετρων. Έτσι λοιπόν αν κάποιος ανακτήσει τις αισθήσεις του... "εν τόπω χλοερώ" το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να πατήσει το κουδούνι...

    "Πρωτότυπο και πρακτικό"

    "Είναι ένα πρωτόγνωρο σύστημα", είπε ο αναπληρωτής διευθυντής του νεκροταφείου "Πορεία στη Χαναάν", Ουμπέρτο Μπεσέτα. "Η ιδέα αυτή προέκυψε ύστερα από συζητήσεις με κόσμο που εργάζεται εδώ και χρόνια στον τομέα αυτό, δηλαδή σε άλλα κοιμητήρια και γραφεία τελετών", πρόσθεσε αναφέροντας περιπτώσεις όπου βρέθηκαν σε κάσες, σημάδια από χτυπήματα.

    Το σύστημα του μικρού συναγερμού που στο εξής θα τοποθετείται σε κάθε φέρετρο που καταφθάνει στο νεκροθάλαμο του κοιμητηρίου, θα εφαρμόζεται στο ύψος όπου μπορεί να ακουμπά το χέρι του θανόντος, ώστε να επιτρέπει στον κατά λάθος κηδευθέντα να δηλώνει την παρουσία του. Ο συναγερμός θα ηχεί σε οποιοδήποτε σημείο του κοιμητηρίου, διευκρίνισε, σταματώντας συνεπώς την όποια πρόωρη πορεία προς τη Βασιλεία των Ουρανών...

    [14] Διεθνή

    Κλίμα αντισιμητισμού Απετράπη βομβιστική επίθεση στη Γαλλία

    8/5/2004 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Παραλίγο να θρηνήσει θύματα η γαλλική πρωτεύουσα, από βομβιστική επίθεση, που απετράπη, σχεδόν την τελευταία στιγμή. Στόχος των βομβιστών ήταν μία συναγωγή στο Βιλιέ λε Μπελ, στα προάστια του Παρισιού. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, σε ανακοίνωσή του, "καταδίκασε για άλλη μια φορά απερίφραστα τις πράξεις αυτές ιδιαίτερα αυτές, που έχουν στο στόχαστρο τόπους λατρείας". Επίσης, στην ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι η πράξη αυτή έγινε "μετά την ειδεχθή πράξη βεβήλωσης εβραϊκού κοιμητηρίου στις αρχές Μαΐου στο Ερλισέμ, της Αλσατίας και τη βεβήλωση μνημείου των εβραίων που σκοτώθηκαν για τη Γαλλία, στο Ντουομόν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 May 2004 - 16:53:28 UTC