Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν άφησαν στιγμή τα χέρια τους Βόλτα στην Αθήνα για τις πρώτες κυρίες
  • [02] Ο Ερντογάν στην Αθήνα Βήματα φιλίας και προσέγγισης
  • [03] Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες της αστυνομίας Ανησυχία για βόμβα στο
  • [04] Κατευθύνεται για ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη Αναχωρεί από την Αθήνα ο

    [01] Εσωτερικά

    Δεν άφησαν στιγμή τα χέρια τους Βόλτα στην Αθήνα για τις πρώτες κυρίες

    7/5/2004 8:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ακρόπολης αλλά και σε ένα χαμάμ και τέλος, γεύμα σε εστιατόριο του Λυκαβηττού, περιελάμβανε το πρόγραμμα της Νατάσσας Καραμανλή και της Εμιλέ Ερντογάν. Σαν παλιές φίλες, οι δυο κυρίες, πιασμένες χέρι χέρι, κάτι που επεσήμαναν ιδιαίτερα και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, περιηγήθηκαν στην Αθήνα, έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες ενώ το απόγευμα έκαναν βόλτα και στα μαγαζιά. Νωρίτερα, στην Ακρόπολη μίλησαν με μαθητές από σχολείο του Κορυδαλλού, οι οποίοι τις χειροκρότησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.

    [02] Εσωτερικά

    Ο Ερντογάν στην Αθήνα Βήματα φιλίας και προσέγγισης

    7/5/2004 10:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επιβεβαίωσαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο πρωθυπουργών βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στη συνέχεια, ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ενώ, το μεσημέρι, οι δύο πρωθυπουργοί παρακάθισαν σε γεύμα του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τη δήμαρχο Αθηναίων, ενώ το επίσημο μέρος της επίσκεψης έκλεισε με το δείπνο, που παρέθεσε ο κ. Καραμανλής προς τιμήν του ομολόγου του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Θάλασσα φιλίας το Αιγαίο"

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο πρωθυπουργών.

    Πρόοδο στις διμερείς σχέσεις διαπίστωσε ο κ. Καραμανλής, που επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και εξέφρασε την ελπίδα να ευοδώσουν οι διαβουλεύσεις για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την κοινή προσπάθεια για να επιλυθούν όλα τα διμερή θέματα, χαρακτηρίζοντας το Αιγαίο "θάλασσα φιλίας για τους δύο λαούς". Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε "σπόνσορα" των καλών σχέσεων των δύο χωρών, την προσωπική του φιλία με τον κ. Καραμανλή.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής τόνισε, πως οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει στο μέλλον να κινηθούν με βάση το σχέδιο Ανάν, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός συναίνεσε στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

    Αργότερα, μιλώντας στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι, το θετικό πολιτικό κλίμα την τελευταία πενταετία οδήγησε σε πενταπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.

    Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη του στη χώρα μας, για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής, Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε στον Τούρκο πρωθυπουργό τα ζητήματα του Πατριαρχείου, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης. Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε "μοναδική ελληνοτουρκική εκκρεμότητα" την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ υπέρ του ανοιχτού διαλόγου για την επίλυση των διμερών διαφορών, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε και με τη δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του απένειμε το χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλης των Αθηνών και υπογράμμισε, πως "έχουμε να κάνουμε με ηγέτες, που και το Κυπριακό θέλουν να λύσουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις θέλουν να βελτιώσουν".

    Αύριο, Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βόλτα στην Αθήνα για τις πρώτες κυρίες

    Σε θερμότατο κλίμα η συνάντηση

    [03] Εσωτερικά

    Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες της αστυνομίας Ανησυχία για βόμβα στο Μαρούσι

    8/5/2004 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Προβλήματα στα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και αναστάτωση στις αρχές προκάλεσε τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στον σταθμό του Αμαρουσίου, περίπου στις 9 το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στις 9.10 το βράδυ στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στα αγγλικά, που δεν μιλούσε πολύ καλά, είπε, ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, η οποία επρόκειτο να εκραγεί σε μισή ώρα. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών, που απέκλεισαν και εκκένωσαν αμέσως το σταθμό. Αφού πέρασε ο χρόνος που είχε δώσει ο άγνωστος, ξεκίνησαν έρευνες, χωρίς, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.

    [04] Εσωτερικά

    Κατευθύνεται για ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη Αναχωρεί από την Αθήνα ο Ερντογάν

    8/5/2004 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με περιοδεία στη Θράκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Νίκο Τσιαρτσιώνη, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε το πρωί αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει "ιδιωτική" την επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη. Πρόκειται για την πρώτη, μετά από 52 χρόνια, Τούρκου Πρωθυπουργού. Αθήνα και Άγκυρα κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα στις διμερείς διαβουλεύσεις, που διεξήχθησαν στην Αθήνα, κατά τις οποίες οι δύο Πρωθυπουργοί διακήρυξαν την ισχυρή πολιτική τους βούληση για συνεργασία στην επίλυση των διμερών θεμάτων.

    "Η συνεργασία αντικαθιστά την αντιπαλότητα"

    Για νέα τροχιά στις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο ο κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας πως "ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και ότι, η καχυποψία μεταξύ των δύο χωρών ανήκει στο παρελθόν".

    Από την πλευρά του ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το γεγονός ότι, η συνεργασία αντικαθιστά την αντιπαλότητα. Και οι δυο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βήματα φιλίας και προσέγγισης

    Σε θερμότατο κλίμα η συνάντηση

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 8 May 2004 - 8:53:18 UTC