Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δριμύ κατηγορώ του ΟΗΕ Εξόντωση προσφύγων στο Νταρφούρ
  • [02] Για της φανέλας την ιστορία
  • [03] Φρούριο η Ν. Σμύρνη
  • [04] Κατάθεση σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου "Συγνώμη" Ράμσφελντ
  • [05] Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε site στο Internet Μάλλον αυθεντικό το μήνυμα
  • [06] Εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας Εκτός νόμου οι κεραίες

    [01] Διεθνή

    Δριμύ κατηγορώ του ΟΗΕ Εξόντωση προσφύγων στο Νταρφούρ

    7/5/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο- BBC

    Για συστηματική εξόντωση των προσφύγων στο Νταρφούρ, στο δυτικό Σουδάν, κατηγορεί την κυβέρνηση της χώρας και αραβικές πολιτοφυλακές , έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Η έκθεση αναφέρει, πως αποστολή του ΟΗΕ, που επισκέφθηκε την περιοχή, διαπίστωσε, πως οι συνθήκες είναι "απάνθρωπες" και κατηγορεί την κυβέρνηση του Σουδάν για "μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες μπορούν να εξομοιωθούν με εγκλήματα πολέμου". Μάλιστα, ο προσωρινός ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μπερτράν Ραμσαράν, χαρακτήρισε την κατάσταση "καθεστώς τρόμου". Παρόμοιες κατηγορίες για το Σουδάν απευθύνει και έκθεση αμερικανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στοιχεία που σοκάρουν

    Στην κωμόπολη Καϊλέκ, τον μεγαλύτερο προσφυγικό οικισμό, κατέφυγαν πρόσφυγες από την ευρύτερη περιοχή του Νταρφούρ, όταν οι αραβικές πολιτοφυλακές άρχισαν να επιτίθενται και να καίνε τα γύρω χωριά.

    Όπως τονίζεται στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, στην κωμόπολη Καϊλέκ, κάθε μέρα πεθαίνουν από την πείνα , κατά μέσο όρο, οκτώ παιδιά. Γυναίκες και νεαρά κορίτσια βιάζονται, ενώ δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές εμποδίζουν την αποστολή τροφίμων στην πόλη και δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να την εγκαταλείψουν. Μάλιστα, όταν άρχισαν να εξαντλούνται τα τρόφιμα, πολλοί κάτοικοι και πρόσφυγες αναγκάστηκαν να πληρώνουν τους πολιτοφύλακες, ώστε να βγαίνουν από τον οικισμό και να αναζητούν τροφή.

    Κόλαφος για τη σουδανική κυβέρνηση είναι και μια άλλη έκθεση, της αμερικανικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, "Humans Right Watch". Η οργάνωση αναφέρει πως, οι μαζικοί βιασμοί, οι εκτελέσεις και οι εμπρησμοί χωριών και προσφυγικών καταυλισμών είναι "καθημερινή τακτική" στο Νταρφούρ και κατηγορεί τη σουδανική κυβέρνηση για εθνικές εκκαθαρίσεις και εγκλήματα πολέμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ήπιο ψήφισμα για το Νταρφούρ

    Σχετικά Links:

    Η έκθεση του ΟΗΕ

    Η έκθεση της οργάνωσης "Human Rights Watch"

    [02] Αθλητισμός

    Για της φανέλας την ιστορία

    7/5/2004 7:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για το τρόπαιο αλλά πάνω από όλα για το γόητρο θα παλέψουν το Σάββατο στις 21.00, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οι δύο αιώνιοι συναντούνται για δέκατη φορά σε ένα τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό να έχει νικήσει στους πέντε, ο Παναθηναϊκός τους δυο, ενώ δύο συναντήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Στην μία από αυτές ο Παναθηναϊκός σήκωσε το τρόπαιο μετά από στρίψιμο της δεκάρας ενώ στον άλλο διακόπηκε ο τελικός στο 97 λεπτό της παράτασης. Λίγο πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του Γιώργου Κασναφέρη, οι δυο ομάδες ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους χωρίς προβλήματα.

    Πως θα παίξουν οι δυο αντίπαλοι

    Ο Ιτζάκ Σουμ από ότι όλα δείχνουν θα παρατάξει στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης τον Παναθηναϊκό μ΄ ένα σύστημα 3-5-2 με τους Χένρικσεν Γκούμα και Μόρις σαν κεντρικά μπακ και τους Μάρκους Μινχ από αριστερά και Γιούρκας Σεϊταρίδης από τα δεξιά. Στη μεσαία γραμμή δίπλα στον Άγγελο Μπασινά θα παίξουν δύο από τους Γκονζάλες, Μικάελσεν και Σανμαρτεάν, ενώ στην επίθεση θα βρεθούν οι Μιχάλης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Παπαδόπουλος.

    Έκτος αποστολής ο Ολιζαντέμπε που αισθάνθηκε ενοχλήσεις.

    Ο Νίκος Αλέφαντος από την πλευρά του αναμένεται να παρατάξει τον Ολυμπιακό με το κλασικό 4-4-2 τον Κλεόπα Γιάννου κάτω από τα δοκάρια, τους Πάντο , Βάλλα (μάλλον θα παίξει τελικά παρά την απώλεια του πατερά του), Ανατολάκη, Γεωργάτο στην άμυνα, αμυντικά χαφ τους Κριστιάν Καρεμπέ και Ιεροκλή Στολτίδη, δεξιά στο χώρο του κέντρου τον Νέρι Καστίγιο και αριστερά τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ενώ μπροστά θα έχουμε όπως όλα δείχνουν δίδυμο με Χούτο και Ζιοβάνι.

    Εκτός αποστολής έμειναν οι Γεωργιάδης, Γκώνιας, Κουλουχέρης, Μπούτσεκ και οι τραυματίες Πατσατζόγλου, Τάτσης.

    Η πορεία μέχρι τον τελικό

    Οι δύο φιναλίστ έφτασαν στον τελικό αήττητοι.

    Στον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Νίκη Βόλου (2-0 22' Παπαδόπουλος, 76' Γκούμας και 1-1 48' Κόφφας - 30' Μάριτς), ενώ ο Ολυμπιακός τον Βύζαντα Μεγάρων ( 2-0 6', 37' Γεωργιάδης και 1-4, 83' Καλύκας - 27' Καστίγιο, 47' Στολτίδης, 56' Τάτσης, 61' Νινιάδης).

    Στο δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε άνευ αγώνων, ενώ ο Ολυμπιακός παρότι δυσκολεύτηκε ξεπέρασε την έκπληξη της Β΄Εθνικής, Εργοτέλη (3-2 (19' Νινιάδης, 44', 88' Στολτίδης - 21' Σιλά, 52' Ογκουνσότο και 1-3 65' Ογκουνσότο - 31', 64' Νινιάδης, 52' Καφές).

    Στον τρίτο γύρο ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τον ΟΦΗ (1-0 55' Σανμαρτεάν και 1-1, 67' Μπικόφσκι - 54' Μπασινάς) και ο Ολυμπιακός την Ξάνθη, ( 1-0, 11' Γεωργάτος και 0-2 , 53' Τζιοβάνι, 62' Καστίγιο).

    Στους προημιτελικούς Παναθηναϊκός ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Πατραϊκού (0-1, 21' Μικάελσεν και 2-1 20' Παπαδόπουλος, 78' Σαπάνης - 51' Γεωργόπουλος), ενώ ο Ολυμπιακός το εμπόδιο του Πανιωνίου, ( 1-0, 61' Γεωργιάδης και 0-0).

    Στα ημιτελικά ο Παναθηναϊκός έπειτα από δυο συναρπαστικά παιχνίδια ξεπέρασε τον τελευταίο εμπόδιο της ΑΕΚ, (2-2, 29' Μπασινάς, 93' Ολισαντέμπε - 21' Κατσουράνης, 87' Λάκης και 0-1 8' Γκούμας), ενώ ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε με αντίπαλο την Καστοριά, ( 0-3 16' Γεωργάτος, 19' Χούτος, 77' Κούζμπα και 1-1 73' Νινιάδης - 45' Λαζαρίδης).

    Η προϊστορία

    Τι έγινε όμως όσες φορές οι δύο αιώνιοι βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό. Ας κάνουμε ένα πισωγύρισμα να δούμε:

    1) 1959-60: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 3-0 Σκόρερ: 25', 35' Πολυχρονίου, 82' Σιδέρης Πρώτος αγώνας: 1-1 (50' Mπέμπης 16' Παπαεμμανουήλ)

    2) 1961-62: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-0 Διακόπηκε ο τελικός στην παράταση (97')

    3) 1964-65: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0 Σκόρερ: 5' Σιδέρης

    4) 1967-68: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0 Σκόρερ: 75' Π. Bασιλείου

    5) 1968-69: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-1 (στην παράταση) O νικητής Παναθηναϊκός αναδείχθηκε στο... στρίψιμο της δεκάρας! Σκόρερ: 56' Δομάζος 49' Σιδέρης

    6)1974-75: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0 Σκόρερ: 35' Δαβουρλής

    7)1985-86: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-0 Σκόρερ: 24' Bλάχος, 52' Xρ. Δημόπουλος, 58', 78' Σαραβάκος

    8) 1992-93: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-0 Σκόρερ: 13' Bαζέχα

    9)1998-99: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-0 Σκόρερ: 53' Mαυρογενίδης, 89' Oφορίκουε

    [03] Αθλητισμός

    Φρούριο η Ν. Σμύρνη

    7/5/2004 8:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αποκλεισμένη πόλη θα θυμίζει από το πρωί του Σαββάτου, η Νέα Σμύρνη λόγω των μέτρων για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στο γήπεδο του Πανιωνίου. Ο Αττικάρχης υποστράτηγος Γιώργος Αγγελάκος έκανε γνωστό ότι στα μέτρα θα συμμετάσχουν συνολικά 2500 αστυνομικοί, ενώ θα υπάρχουν τρεις ζώνες ελέγχου σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από το γήπεδο και 30 διμοιρίες των ΜΑΤ σε επιφυλακή. Παράλληλα έκανε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να φροντίσουν ώστε όλα να κινήσουν ομαλά για να μην δοθεί νέα ευκαιρία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για δυσμενή κριτική σε βάρος της χώρας μας.

    Από τις έξι το πρωί τα μέτρα

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αγγελάκος στα μέτρα θα συμμετάσχουν συνολικά 2500 αστυνομικοί, ενώ θα υπάρχουν τρεις ζώνες ελέγχου σε πολύ μεγάλη ακτίνα γύρω από το γήπεδο και 30 διμοιρίες των ΜΑΤ σε επιφυλακή.

    Η πρώτη ζώνη ελέγχου θα είναι σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων γύρω από το γήπεδο από όπου θα περνούν μόνο όσοι έχουν εισιτήρια και παράλληλα θα γίνονται έλεγχοι σε μοτοποδήλατα σε διάφορους νεαρούς για να μην περάσουν αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια.

    Η δεύτερη ζώνη θα είναι περιμετρικά του γηπέδου και η τρίτη στις πύλες.

    Από τις 6 το πρωί μέχρι να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι φίλαθλοι μετά τον αγώνα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλο το μήκος της, Κοραή μεταξύ Μ. Αλεξάνδρου και Σοφούλη, Σοφούλη σε όλο το μήκος της, Ρεδεστού, Βυζαντίου μεταξύ Μ. Αλεξάνδρου και Ρεδεστού, Ιωάννου Χρυσοστόμου μεταξύ Ρεδεστού και Αγ. Ανδρέου, Οικονόμου εξ Οικονόμων μεταξύ Ρεδεστού και Σοφούλη, Αγ. Ανδρέου, Καΐρη μεταξύ Βυζαντίου και Χρυσοστόμου, Κάδμου Μιλησίου μεταξύ Βυζαντίου και Χρυσοστόμου, Παλαιολόγου μεταξύ Μ. Αλεξάνδρου και Αγ. Ανδρέου και Ολυμπιονίκου Πύρου Δήμα.

    Από τις 5 το απόγευμα που θα είναι σε πλήρη ισχύ τα μέτρα, θα απαγορεύεται η κίνηση όλων των οχημάτων στο δακτύλιο που περικλείεται από τις οδούς: Παράδρομο Λεωφ. Συγγρού - Μ. Αλεξάνδρου - Ελευθερίου Βενιζέλου - Θεμιστοκλή Σοφούλη - Ρεδεστού - Παράδρομος Συγγρού (στους παραπάνω δρόμους επιτρέπεται η κυκλοφορία αλλά θα απαγορεύεται σε όλους μέσα από αυτούς).

    Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού θα μεταβούν στο γήπεδο συνοδευόμενοι τρεις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Οι οπαδοί του ΠΑΟ θα πάνε με πούλμαν από το γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας ενώ του Ολυμπιακού με το τρένο του ΗΣΑΠ από το σταθμό Πειραιά.

    [04] Ιράκ

    Κατάθεση σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου "Συγνώμη" Ράμσφελντ

    7/5/2004 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC

    Συγνώμη "από βάθος καρδίας" για την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες ζήτησε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αναλαμβάνοντας "πλήρως την ευθύνη" για την υπόθεση αυτή. Καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, ο υπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας, της οποίας το πόρισμα θα ανακοινωθεί σε 45 ημέρες και δεσμεύτηκε για την αποζημίωση όσων υπέστησαν κακομεταχείριση. Την κατάθεση, που διήρκησε 4 ώρες, άνοιξε ο γερουσιαστής και προεδρεύων της επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Τζον Γουόρνερ, που επεσήμανε, ότι το θέμα αυτό "προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ".

    "Αναλαμβάνω την ευθύνη"

    Ενώπιον της επιτροπής, ο κ. Ράμσφελντ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και εξήγησε, πως δεν ενημέρωσε για το θέμα το Κογκρέσο, επειδή δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν να θέσει "μια υπόθεση τόσο σοβαρή, όπως αυτή, υπόψη των ανώτερων αρχών".

    Μετά τη συγγνώμη, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Γράιμπ στη Βαγδάτη και πρόσθεσε, ότι ήδη διεξάγονται έρευνες για την κακομεταχείριση των Ιρακινών κρατουμένων. Μάλιστα, εντός της μέρας, θα ανακοινωθεί και ο διορισμός ειδικών, που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

    Σε σχέση με την αποζημίωση όσων βασανίστηκαν, ο κ. Ράμσφελντ τόνισε πως, αναζητά "την κατάλληλη αποζημίωση" και χαρακτήρισε την κακομεταχείριση των κρατουμένων "ωμά βασανιστήρια και βαρβαρότητα, από κάποια στοιχεία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ".

    Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της Γερουσίας, αποδοκιμάζοντας τον υπουργό και αξιώνοντας την παραίτησή του, ενδεχόμενο που ο ίδιος ο πρόεδρος Μπους έχει απορρίψει δημόσια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οργή Μπους κατά Ράμσφελντ

    Νέα στοιχεία για βασανιστήρια κρατουμένων

    Μπους: "Λάθος" οι βασανισμοί κρατουμένων

    [05] Διεθνή

    Δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε site στο Internet Μάλλον αυθεντικό το μήνυμα Λάντεν

    7/5/2004 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αυθεντικό είναι, κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών (CIA), το μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη σε site στο Internet. Στο μήνυμα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, προσφέρει αμοιβή 10 κιλών χρυσού, σε όποιον καταφέρει να σκοτώσει τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ, το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στο Ιράκ, Λαχντάρ Μπραίμι. Το γεγονός θορύβησε το περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και λήφθηκαν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λάντεν, στο μήνυμα του, προσφέρει αμοιβή σε χρυσό και σε όσους μαχητές καταφέρουν να δολοφονήσουν υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματούχους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δέκα κιλά χρυσού προσφέρει ο Λάντεν

    [06] Εσωτερικά

    Εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας Εκτός νόμου οι κεραίες

    7/5/2004 9:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παράνομο θεωρείται το καθεστώς εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας τα έτη 2002- 2003, σύμφωνα με εισήγηση ενώπιον της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η εισήγηση, συντασσόμενη με σχετική απόφαση του 5ου τμήματος του δικαστηρίου, έκρινε, πως πριν την εγκατάσταση έπρεπε να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την προφύλαξη της υγείας των πολιτών. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, θα έπρεπε να εγκριθεί και σχετική περιβαλλοντολογική μελέτη, στην οποία θα προσδιορίζονταν τα ανεκτά όρια ακτινοβολίας, που εκπέμπουν οι κεραίες. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται σε δύο μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 May 2004 - 20:52:38 UTC