Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη συνάντηση με τον Καραμανλή Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν
  • [02] Στο site του CNN Για όλα φταίει ο ..."κακός" μας ο καιρός!
  • [03] Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία φιλία και συνεργασία Σε θερμότατο κλίμα η
  • [04] Εκρηκτική άνοδο και στην παγκόσμια αγορά Πετάει ...η τιμή της βενζίνης
  • [05] Σε καλό δρόμο τα έργα Στην τελική ευθεία το ΟΑΚΑ
  • [06] O Aμπράμοβιτς θέλει την Πόρτο στην Τσέλσι
  • [07] Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών Κόβονται άδειες για τους
  • [08] Από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά Έκθεση σπάνιων βυζαντινών
  • [09] Ο Ιμπαρά έβαλε το χέρι του
  • [10] Πρόβλημα η ανταγωνιστικότητα Συνέδριο Economist
  • [11] Έδωσαν ραντεβού Καννελάκης-Βλάχος
  • [12] Χαλκηδόνα: Χτύπησε ο Σίμος
  • [13] Ενδεχόμενη επίθεση αυτοκτονίας Έκρηξη σε τέμενος στο Καράτσι
  • [14] "Ντοπέ" ο Ντεμπά
  • [15] Ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [16] Ο Πέρεθ θέλει πίσω τον Μοριέντες

    [01] Εσωτερικά

    Επίσημη συνάντηση με τον Καραμανλή Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν

    7/5/2004 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Στις 9.30 ακριβώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υποδέχθηκε επισήμως στην οδό Ηρώδου Αττικού, μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την απόδοση τιμών από το στρατιωτικό άγημα οι Καραμανλής και Ερντογάν μαζί με τις συζύγους τους είχαν σύντομη συνομιλία και αντάλλαξαν δώρα. Λίγο μετά τις 10 π.μ οι δύο κυρίες αναχώρησαν, προκειμένου να επισκεφθούν την Ακρόπολη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ στη συνέχεια θα γευματίσουν στο Λυκαβητό. Στο μεταξύ ξεκίνησαν και οι επίσημες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Μετάξι και ασήμι

    Ο Πρωθυπουργός πρόσφερε στον Τούρκο ομόλογο του μια ασημένια αναμνηστική πλακέτα με το εθνόσημο και την υπογραφή του ενώ η Νατάσα Καραμανλή χάρισε στην Εμινέ Ερντογάν ένα παραδοσιακό κέντημα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανταπέδωσε μ' ένα χαλί από μετάξι ενώ η σύζυγος δώρισε έναν χειροποίητο δίσκο, σκαλισμένο με ασήμι από τη μία πλευρά και μ΄ένα καθρέφτη από την άλλη. Μετά το τέλος της συνάντησης τους οι δύο Πρωθυπουργοί θα παραστούν, σε γεύμα του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ. Νωρίτερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αύριο θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη, ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των ελληνικών θέσεων δήλωσε χθες στο τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή" ότι, η επίσκεψη Ερντογάν ανοίγει μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

    Από την πλευρά του ο Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" προτείνει επέκταση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς και επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησής του στη σταθερή ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Ερντογάν περιγράφει μια νέα κατάσταση στην Κύπρο, όπου οι δύο κοινότητες ζουν με τις ξεχωριστές συνταγματικές ρυθμίσεις, που έχει αποδεχτεί η καθεμία και καλεί την διεθνή κοινότητα και την Ε.Ε. να ενσωματώσουν απολύτως την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    [02] Αθήνα 2004

    Στο site του CNN Για όλα φταίει ο ..."κακός" μας ο καιρός!

    7/5/2004 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μόλις 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το CNN αποφάσισε να ζητήσει από τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής του σελίδας να ψηφίσουν το σημαντικότερο πρόβλημα της φετινής διοργάνωσης. Η εν λόγω δημοσκόπηση πρωτοεμφανίστηκε την Τετάρτη μετά τις επιθέσεις στο Α.Τ. της Καλλιθέας και εξακολουθεί να παρουσιάζεται πλάι σε κάθε σχετικό με τους Ολυμπιακούς θέμα. Το πιο ενδιαφέρον σ΄ αυτό το "δημοψήφισμα" είναι οι επιλογές, που προσφέρονται στο χρήστη κι αφορούν μόνο στην ασφάλεια, το ζεστό καιρό, τα αναλοκλήρωτα έργα, το κυκλοφοριακό χάος και το ντόπινγκ. Τώρα, αν κάποιος είναι αναποφάσιστος και ψάχνει κάτι πιο κοντά στο κλασικό "Δεν ξέρω- Δεν απαντώ" σίγουρα δε θα το βρει σ αυτή την ...αντικειμενική έρευνα.

    Αποκάλυψη τ' αποτελέσματα

    Βέβαια, προς αποφυγή παρεξηγήσεων κάτω από την εμφάνιση των αποτελεσμάτων υπάρχει υποσημείωση, που πληροφορεί τον συμμετέχοντα, ότι η ψηφοφορία δεν είναι επιστημονική και στόχος είναι απλά να φανεί η γνώμη των χρηστών.

    Και μπορεί να μην γνωρίζουμε αν οι παραπάνω εισακούστηκαν ή αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είναι πραγματική αποκάλυψη αφού φέρνουν, όντως, ως κυριότερη "απειλή" για τους Αγώνες το ζεστό καιρό.

    Αρκεί να σας πούμε, ότι σε σύνολο 42.509 ψήφων μέχρι τώρα, ο ζεστός καιρός καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 64%, ως δεύτερο σημαντικότερο πρόβλημα έρχεται η ασφάλεια με μόλις 20%, τρίτα είναι τα ανολοκλήρωτα έργα με 8%, ενώ το κυκλοφοριακό και το ντόπινγκ λαμβάνουν από 4% το καθένα.

    Σύμπτωση ή όχι η δημοσκόπηση θα συνεχίσει να εμφανίζεται, πιθανότατα, για πολύ καιρό ακόμα πλάι στα ολυμπιακά άρθρα ...και αν θέλετε και σεις να καταθέσετε τη γνώμη σας, απλά κάντε κλικ στη διεύθυνση: http://edition.cnn.com/2004/SPORT/05/05/olympics.100days/index.html και καλή ψήφο!

    [03] Εσωτερικά

    Επιβεβαιώθηκε η αμοιβαία φιλία και συνεργασία Σε θερμότατο κλίμα η συνάντηση

    7/5/2004 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Την αμοιβαία φιλία και συνεργασία, τις σταθερά βελτιούμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τη βούληση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση τους υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους αμέσως μετά τις συνομιλίες, που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Στη συνέχεια ο Τούρκος πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ το μεσημέρι οι δύο Πρωθυπουργοί παρακάθησαν στο γεύμα του Ελληνοτουρκικού Επιχειρματικού Φόρουμ.

    Ικανοποιητικό το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών

    "Θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν να μείνει στο παρελθόν. Πρέπει να στραφούμε στο μέλλον, να αφήσουμε πίσω τα γεγονότα του παρελθόντος". Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τούρκος Πρωθυπουργός

    "Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, ευρεία ανταλλαγή απόψεων, διαπιστώσαμε το ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, και τη νέα τροχιά στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών εξελίσσεται θετικά", επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ευρωπαϊκ;ή πορεία της Τουρκίας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, που προωθεί ο κ. Ερντογάν.

    Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επανένωση της Κύπρου. "Η Ε.Ε. εντάσσει ολόκληρη την Κύπρο με ένα ειδικό καθεστώς για το βόρειο τμήμα. Το θέμα λοιπόν έχει λυθεί. Χαιρετίζω την πολική της κυπριακής ηγεσίας, που εξέφρασε την βούληση να ενισχύσει οικονομικά τους Τουρκοκύπριους. Για εμάς πέρα από τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων παραμένει σταθερά ο στόχος της επανένωσης του νησιού", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του για περαιτέρω εξέλιξη των διμερών σχέσεων τονίζοντας ότι, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, πολλά από τα θέματα, που αφορούν τις δύο χώρες μπορούν πλέον να συζητούνται σε διμερή επίπεδο και όχι με τη διαμεσολάβηση τρίτων.

    "Εδώ και 5 χρόνια έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών και εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στο διάστημα αυτό έχουν υπογραφεί 25 διμερείς συμφωνίες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσονται πλέον με μία αμεσότητα, κάτι που έχει μεγάλη σημασία", τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις αξιοσημείωτες, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες του Κώστα Καραμανλή να στηρίξει την Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις διάφορες εντάσεις ο Ερντογάν τόνισε ότι, "η μεταξύ μας σχέση δεν έχει ξεκινήσει από τότε, που ο κ. Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός, αλλά προϋπήρχε. Οι δύο λαοί έχουν πολύ σημαντικούς δεσμούς, που τους κάνουν να επιθυμούν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα Ίμια ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι, "θα πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν να μείνει στο παρελθόν. Πρέπει να στραφούμε στο μέλλον, να αφήσουμε πίσω τα γεγονότα του παρελθόντος. Δεν επιθυμούμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν αυτά, που ζήσαμε εμείς".

    Όσον αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αλλά και στην άρση του casus beli, ο Ερντογάν τόνισε ότι, η τουρκική πολιτική επιζητά την επίλυση των θεμάτων. "Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για την άρση του casus beli οι τεχνοκράτες μας προσπαθούν να βρουν την καλύτερη λύση. Υπάρχουν θέματα, που μεταφέρονται από το παρελθόν, δική μας ευθύνη είναι να τα επιλύσουμε ώστε να μην επισκιάζουν το παρόν".

    Αμέσως μετά ο Τούρκος Πρωθυπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Πολύ χαίρομαι, που σας ξαναβλέπω. Η τελευταία μας συνάντηση είχε γίνει στη Χαλκιδική. Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψή σας και δίνει την ευκαιρία να προωθηθούν περισσότερο οι σχέσεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει προσωπική σχέση με τον κ. Καραμανλή, πράγμα που διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις'', είπε ο κ. Στεφανόπουλος στον κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Οι δύο Πρωθυπουργοί παρακάθησαν το μεσημέρι σε γεύμα του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Νωρίτερα ο Ερντογάν συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής και το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αύριο θα πραγματοποιήσει ανεπίσημη, ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη, συνοδευόμενος από τον υπ. Μακεδονίας Θράκης και τον υφυπουργό Εξωτερικών.

    Επιχειρηματική συνεργασία

    "Πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στη νέα εποχή μπορεί να αποδεικνύεται προπομπός της διπλωματίας", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής απευθυνόμενος στα μέλη του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ από τα οποία και ζήτησε περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής συνεργασίας αλλά και υποστήριξη για τη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη της διοργάνωσης της EXPO 2008.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που μπορεί να υπάρξει στο ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα μεταφοράς πετρελαίου. Για το θέμα της υφαλοκρηπίδας εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και να καταλήξουν σύντομα.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε από την πλευρά του ότι, η οικονομία δίνει μορφή στην πολιτική, υπογράμμισε ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να γίνει παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημείωσε την προοπτική επενδύσεων από ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. "Τα δικά μας κοινά βήματα μπορούν να βοηθήσουν την ειρήνη ακόμη και σε σημεία του κόσμου, όπως τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, όπου οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε", επεσήμανε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι η ελληνοτουρκική συνεργασία μπορεί να γίνει παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο και σημείωσε την προοπτική επενδύσεων από ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθηνε επίσημη πρόσκληση στον Κώστα Καραμανλή να επισκεφθεί την Τουρκία, την οποία ο πρωθυπουργός και απεδέχθη.

    Βόλτα στην Ακρόπολη και στην Πλάκα

    Εξάλλου σε γνωστό εστιατόριο στην κορυφή του Λυκαβηττού με θέα όλη την Αθήνα παρέθεσε το μεσημέρι γεύμα στη Εμινέ Ερντογάν η Νατάσα Καραμανλή. Νωρίτερα είχαν επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι σύζυγοι των δύο Πρωθυπουργών λίγο αργότερα έκαναν έναν περίπατο στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας και επισκέφθηκαν ένα παραδοσιακό χαμάμ, όπου έβγαλαν και αναμνηστικές φωτογραφίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν

    Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    [04] Οικονομία

    Εκρηκτική άνοδο και στην παγκόσμια αγορά Πετάει ...η τιμή της βενζίνης

    7/5/2004 1:55:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8, ΕΞΠΡΕΣ

    Ανησυχία για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την ξέφρενη κούρσα των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που χθες άγγιξε τα 40 δολάρια το βαρέλι. Εκφράζονται φόβοι για πληθωριστικές πιέσεις και μετακύλιση των αυξήσεων σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης. Σε εγρήγορση βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η αμόλυβδη και σήμερα πωλείται σε πολλά πρατήρια πάνω από 83 λεπτά το λίτρο, ενώ σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις η τιμή της ξεπερνά ακόμη και τα 85 λεπτά. Σε πολλές περιπτώσεις οι διακυμάνσεις στην τιμή της βενζίνης από πρατήριο σε πρατήριο ακόμα και στην ίδια πόλη είναι μεγάλες. Στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, η αμόλυβδη πωλείται προς 75,9 λεπτά το λίτρο, στα Διαβατά προς 80 λεπτά και στην Ηλιούπολη αγγίζει τα 83 λεπτά το λίτρο. Το πρωί σε πρατήριο στο Ίλιον η τιμή της αμόλυβδης σκαρφάλωσε στα 99 λεπτά. Στο μεταξύ το μπρέντ και σήμερα παραμένει πάνω από τα 37 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας κοντά στα 38 δολάρια ενώ και στη Νέα Υόρκη το αργό εξακολουθεί να κινείται σε απόσταση αναπνοής από τα 40 δολάρια. Μάλιστα, εμπειρογνώμονες της Κομισιόν εκτιμούν ότι, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν ακόμη και στα 45-50 δολάρια το βαρέλι.

    Οι αιτίες

    Η συνεχής άνοδος των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται

    στην αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ, που ενισχύουν τα αποθέματά τους, στην αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, στα σενάρια πιθανής δολιοφθοράς σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με αφορμή την άνοδο του ευρώ. Στο μεταξύ η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να ζήτησε από τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OPEC) να αυξήσουν την παραγωγή τους, ώστε να αναχαιτιστεί η ραγδαία άνοδος των διεθνών τιμών του "μαύρου χρυσού", τη στιγμή μάλιστα, που πολλαπλασιάζονται οι φήμες για μειωμένα αποθέματα στην αγορά των ΗΠΑ έως το καλοκαίρι.

    Σχετική αναφορά έκανε ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας Χακίμπ Κελίλ, ύστερα από τις συνομιλίες, που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Ενέργειας Σπένσερ Άμπραχαμ, την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Καλίλ είπε, πως ο συνομιλητής του διατύπωσε σχετικό αίτημα και τόνισε χαρακτηριστικά: "Εγώ, βέβαια, δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους του ΟPEC, θα μεταφέρω, όμως, το αίτημα του στη γενική συνέλευση του Οργανισμού".

    Πάντως, ο Αλγερινός υπουργός είναι της άποψης ότι, "υπάρχει αρκετό αργό πετρέλαιο στην αγορά", όμως η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η αυξημένη ζήτηση από την Ασία δημιούργησαν "μια νέα κατάσταση", η οποία βοηθά τις κερδοσκοπικές τάσεις.

    Δε θα συνεδριάσει η Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων

    "Η μίνι κρίση στην αγορά καυσίμων αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρείες εμπορίας, μειώνοντας τα κέρδη τους, να διευρύνουν τα μερίδιά τους και για τους καταναλωτές να ενισχύσουν με τη συμπεριφορά τους τον ανταγωνισμό". Αυτό επεσήμανε σήμερα το πρωί σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι, τιμοληψίες γίνονται καθημερινά, επιτόπου, σε 2.400 πρατήρια σε όλη τη χώρα και υπάρχει συχνή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., οι οποίες εκτιμούν ότι, η κατάσταση στη χώρα μας είναι πολύ καλύτερη από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης και την χαρακτηρίζουν ομαλοποιημένη.

    Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι, δεν προτίθεται η Κυβέρνηση να ζητήσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων αλλά ούτε και να προβεί σε μέτρα τα οποία στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό όπως είναι η επιβολή ανωτάτων τιμών.

    "Τι να κάνουμε, δεν παράγουμε επαρκές πετρέλαιο στη χώρα μας. Εισάγουμε και είναι φυσικό η αγορά μας να επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις. Αλλά δεν θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία από ότι, πρέπει σε μεμονωμένες ακραίες περιπτώσεις αυξήσεων διότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί και οι τιμές στη χώρα μας είναι φθηνότερες από ότι, στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Η τιμή της αμόλυβδης είναι στο 76% του μέσου όρου της τιμής των 15 χωρών μελών", είπε ο υφυπουργός.

    Ανέφερε επίσης ότι, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συγκεντρώνει ακόμα στοιχεία στην έρευνά της, που έχει ξεκινήσει με εντολή της προηγούμενης Κυβέρνησης και η έκθεση δεν είναι ακόμα έτοιμη αλλά για μεμονωμένα στοιχεία ενημερώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Εντούτοις, το υπουργείο ανάπτυξης εκτιμά ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αποκλιμακωθούν μέσα στο επόμενο 10ημερο.

    "Άμεσες λύσεις δεν υπάρχουν, πρέπει να εξοικονομούμε ενέργεια", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας. "Δεν υπάρχει τόσο πετρέλαιο, πρόσθεσε, για να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε με τους σημερινούς ρυθμούς", τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    [05] Αθήνα 2004

    Σε καλό δρόμο τα έργα Στην τελική ευθεία το ΟΑΚΑ

    7/5/2004 3:16:00 μμ

    Με γοργούς ρυθμούς ολοκληρώνονται τα έργα στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Μαρούσι που από ημέρα σε ημέρα παίρνει την τελική του μορφή. Οι φωτογραφίες που λήφθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή από ελικόπτερο, επιβεβαιώνουν το γεγονός και αποκαλύπτουν ότι πίσω από την εργοταξιακή όψη που εμφανίζει η περιοχή του ΟΑΚΑ στους επίγεια διερχόμενους, το έργο που έχει συντελεστεί- ακόμη και στην περίπτωση του στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο- είναι εντυπωσιακή.

    Στην Αθήνα στελέχη της ΔΟΕ από Δευτέρα

    Αυτή την εικόνα θα αντικρίσουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ που θα βρεθούν για μια ακόμη φορά στην Αθήνα και από τη Δευτέρα θα εξετάσουν την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις με τα στελέχη της ΑΘΗΝΑ 2004 και τους αρμόδιους όλων των υπουργείων.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα διολισθήσει το στέγαστρο Καλατράβα πάνω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα εγχείρημα που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα στον τομέα των κατασκευαστικών έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [06] Champions League

    O Aμπράμοβιτς θέλει την Πόρτο στην Τσέλσι

    7/5/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Γη και ύδωρ προσφέρει στον Χοσέ Μουρίνιο, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Τσέλσι από την νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος, δίνει 20 εκ. ευρώ, για την υπογραφή του Πορτογάλου προπονητή και αρχιτέκτονα της φετινής πορείας της Πόρτο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και επειδή ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς προσφέρει παράλληλα και ένα πακτωλό εκατομμυρίων για να φέρει τπαίκτες της φετινής φιναλίστ στο προάστιο του Λονδίνου. Συγκεκριμένα 25 εκ. ευρώ για το Ντέκο, 15 εκ. ευρώ για τον Πάουλο Φερρέϊρα και 10 εκ. ευρώ για τον Κοστίνια συνολικά μαζί με τα ευρώ για τον Μουρίνιο 70 εκ. ευρώ.

    Κατ΄ άρχην θετικός ο Μουρίνιο

    Ο Χοσέ Μουρίνιο από την πλευρά του, που βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο "Στάμφροντ Μπριτζ" για να παρακολουθήσει τον Αγώνα της Τσέλσι με την Μονακό, δεν είναι αρνητικός προς την πρόταση του Αμπράμοβιτς.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι "η προσφορά που του έκανε η Τσέλσι, είναι από εκείνες που δεν μπορεί να αρνηθεί κάποιος", ενώ στον αγγλικό Τύπο δημοσιεύονται συνεντεύξεις του στις οποίες, παραδέχεται ότι ούτε έχει συμφωνήσει, ούτε και έχει υπογράψει στην Τσέλσι, αφού προηγείται η Πόρτο, όμως η προσφορά των "μπλε' τον ενδιαφέρει άμεσα.

    [07] Εσωτερικά

    Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών Κόβονται άδειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    7/5/2004 5:01:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Το θέμα των αδειών των Δημοσίων Υπαλλήλων κατά τη διάρκεια των Αγώνων, ρυθμίζεται με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτή, κόβονται άδειες και από υπαλλήλους υπηρεσιών που δεν εμπλέκονται άμεσα με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Το υπουργείο Εσωτερικών συνιστά στις υπηρεσίες να μη χορηγήσουν άδειες τον Αύγουστο σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων ενώ παράλληλα όσοι πάρουν τελικά άδεια καλούνται να δηλώσουν τηλέφωνο και διεύθυνση, ώστε να είναι δυνατή η άμεση ανάκληση των αδειών τους, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    Οι ρυθμίσεις

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το διάστημα 10 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου δεν θα χορηγηθεί άδεια σε οδηγούς, υπαλλήλους τεχνικών ειδικοτήτων, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μηχανοτεχνίτες, ηλεκτρονικοί, συντηρητές κτιρίων, στο προσωπικό καθαριότητας αλλά και στο προσωπικό του Τομέα υγείας, δηλαδή στους επόπτες δημόσιας υγείας, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και το βοηθητικό προσωπικό.

    Σε ποσοστό 50% ανακαλούνται οι άδειες στην κατηγορία των υπηρεσιακών στελεχών που κατέχουν θέσεις ευθύνης (Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές και προϊστάμενοι τμημάτων).

    Το υπουργείο συνιστά η αναστολή των αδειών να γίνει με μεγάλη προσοχή ως να μην υπάρξει "σπατάλη" του ανθρώπινου δυναμικού αλλά ούτε και έλλειψη του.

    Με δεδομένη αυτή την παράμετρο, οι υπάλληλοι που θα πάρουν τελικά άδεια καλούνται να δηλώσουν τηλέφωνο επικοινωνίας, προκειμένου να μπορούν οι υπηρεσίες τους να τους βρουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    [08] Πολιτισμός

    Από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά Έκθεση σπάνιων βυζαντινών έργων

    7/5/2004 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έκθεση με 41 αριστουργήματα από τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά θα παρουσιαστεί από τις 20 Ιουλίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2004 στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα). Τα μοναδικά έργα, εικόνες και χειρόγραφα, εκτίθενται τώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ως μέρος της μεγαλοπρεπούς έκθεσης Byzantium:Faith and Power 1261-1557, που ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου. Η παρουσίαση των έργων στην Αθήνα έρχεται ως συνέχεια της έκθεσης Η Δόξα του Βυζαντίου στο Όρος Σινά που είχε πραγματοποιηθεί το 1997 και αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στενή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, αλλά και με την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Τα έργα καλύπτουν μια πολύ σημαντική περίοδο για την ιστορία της Μονής, από τον όψιμο 12ο έως τον 15ο αιώνα. Περιλαμβάνουν σπάνια δείγματα της τέχνης της Κωνσταντινούπολης, αλλά και εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ιδίωμα που ανέπτυξαν οι Σταυροφόροι στη διάρκεια της παρουσίας τους στην ανατολική Μεσόγειο και της επαφής τους με τη βυζαντινή τέχνη. Η Μονή Σινά, ιερός τόπος προσκυνήματος για τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες - τη χριστιανική, την ιουδαϊκή και τη μουσουλμανική- αποτέλεσε στη μακραίωνη ιστορία της χώρο αγαστής και γόνιμης συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Από την πλευρά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρουσίαση των θησαυρών της Μονής στο διεθνές κοινό των Ολυμπιακών Αγώνων. Η έκθεση θα συνοδευτεί από δίγλωσσο κατάλογο (ελληνικό και αγγλικό), στον οποίο θα περιληφθούν τα λήμματα που συντάχθηκαν για τον κατάλογο του Μητροπολιτικού Μουσείου και ειδικά εισαγωγικά κείμενα. Αποκλειστικός χορηγός της έκθεσης είναι το Ίδρυμα Σαμούρκα.

    [09] Champions League

    Ο Ιμπαρά έβαλε το χέρι του

    7/5/2004 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε αρνητικό πρωταγωνιστή του αγώνα μεταξύ της Τσέλσι και της Μονακό, εξελίχθηκε ο Αργεντίνος άσος των Μονεγάσκων Ούγκο Ιμπάρα, που παραδέχτηκε δημοσίως ότι στο πρώτο γκολ της ομάδας του ζήλεψε λίγο από την δόξα του Μαραντόνα και έβαλε και αυτός το χέρι του αν και πρόσθεσε ότι δεν το έκανε σκόπιμα. "Πίστεψα ότι ο Μοριέντες είχε σκοράρει και έπιασα το δοκάρι για να φύγω και να πανηγυρίσω με τους συμπαίκτες μου το γκολ. Είναι αλήθεια, ότι η μπάλα χτύπησε στο χέρι μου πριν καταλήξει στα δίχτυα", είπε χαρακτηριστικά ο Αργεντινός άσος, στην προπόνηση της Πέμπτης των Μονεγάσκων και κατέληξε: "Σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι ένοχος. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Η μπάλα πήγε στο χέρι μου και όχι το αντίθετο".

    Αντιμέτωπος με τους "Δράκους"

    Εκτός από το "πρόσωπο" του επαναληπτικού ημιτελικού, ο Ιμπάρα θα είναι και από τους παίκτες που θα συγκεντρώσουν τα βλέμματα των φιλάθλων και στον τελικό με την Πόρτο, καθώς αγωνίζεται στην Μονακό ως δανεικός από τους "Δράκους"...

    "Σήμερα ανήκω στην Μονακό. Εάν μπορέσω να σκοράρω εναντίον της Πόρτο δεν θα διστάσω σε καμία στιγμή, ούτε θα το μετανιώσω".

    [10] Οικονομία

    Πρόβλημα η ανταγωνιστικότητα Συνέδριο Economist

    7/5/2004 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η χαμηλή διεθνής ανταγωνιστικότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας μας, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Συγκεκριμένα, οι κυριότερες επιπτώσεις του προβλήματος αυτού είναι η υψηλή ανεργία, το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Με θέμα τις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την ανάπτυξη στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

    "Επανάσταση ποιότητας"

    Οι δέκα κυριότεροι στόχοι που έχει θέσει ο Υπουργός Οικονομίας είναι οι εξής:

    Η ενθάρρυνση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων να επενδύσουν για να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να αυξηθεί η απασχόληση. Η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό μέσω της εξάλειψης των αντικινήτρων που υπάρχουν. Η συγκράτηση της σπατάλης του Δημοσίου και η διάθεση των κεφαλαίων που θα εξοικονομηθούν σε επενδύσεις για υποδομές. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Η κάλυψη του "χαμένου εδάφους" στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Η ενίσχυση για έρευνα και ανάπτυξη για να αυξηθεί η καινοτομία στην οικονομία. Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της οικονομίας ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Η παροχή ουσιαστικής βοήθειας προς τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Η δημιουργία στέρεων κρατικών προϋπολογισμών Η ενίσχυση του ανταγωνισμού για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια. "Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα θεσπιστεί μια πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα, θα μειωθεί το μη φορολογικό κόστος των επιχειρήσεων, θα χορηγηθούν νέα κίνητρα για τις νέες επενδύσεις, θα δημιουργηθεί μια νέα διοίκηση, ενώ θα ενισχυθεί και ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα ώστε οι επιχειρήσεις να αντλούν φθηνότερα τα κεφάλαια που χρειάζονται για να επιτύχουν τις δραστηριότητές τους", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης. Ο θεσμός του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς θα ενισχυθεί και θα προετοιμαστεί μια επανάσταση ποιότητας σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι "η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες αλλά και πολλά προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να κρύβονται. Και γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση προχώρησε και ολοκληρώνει τη δημοσιονομική απογραφή".

    [11] Αθλητισμός

    Έδωσαν ραντεβού Καννελάκης-Βλάχος

    7/5/2004 6:09:00 μμ

    Μέσα στην προσεχή βδομάδα θα συναντηθούν ο Χρήστος Κανελλάκης και ο τεχνικός του Ιωνικού, Βαγγέλης Βλάχος, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος όλα τα θέματα, που αφορούν την ομάδα και την προετοιμασία της για τη νέα χρονιά. Το βασικό θέμα της συνάντησης, θα έχει να κάνει βέβαια και με την ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, αλλά και με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ώστε να θωρακιστούν οι κυανόλευκοι σε όλες τους τις γραμμές, προκειμένου την προσεχή ποδοσφαιρική περίοδο, να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα... επιβίωσης. Στον αγωνιστικό τομέα ο Ιωνικός συνέχισε την προετοιμασία του με τον Κωνσταντίνου και τον Μάντζιο που ταλαιπωρείται από ψύξη, να κάνουν ατομικά πραγράμματα, ενώ ο Γκούτμαν έκανε σήμερα εγχείρηση στις αμυγδαλές του και θα επιστρέψει στις προπονήσεις από την προσεχή Τρίτη.

    [12] Αθλητισμός

    Χαλκηδόνα: Χτύπησε ο Σίμος

    7/5/2004 6:18:00 μμ

    Μια δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσε για τον Γιώργο Παράσχο η προπόνηση της Χαλκηδόνας η οποία ήταν η τελευταία πριν το ρεπό του Σαββατοκύριακου που έδωσε στους ποδοσφαιριστές του. Σε κάποιο σημείο του προγράμματος γύρισε το πόδι του Γιώργου Σίμου και ο 26χρονος αμυντικός διέκοψε την προπόνηση λόγω των έντονων πόνων. Πάντως, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές, ωστόσο, για καλό και για κακό ο γιατρός της ομάδας, κ.Παπαθέου, θα εξετάσει το απόγευμα τον ποδοσφαιριστή για να διαγνώσει το ακριβές μέγεθος του προβλήματος. Οι παίκτες της Χαλκηδόνας θα ξεκουραστούν για δύο ημέρες και θα επιστρέψουν στις προπονήσεις το απόγευμα της Δευτέρας.

    [13] Διεθνή

    Ενδεχόμενη επίθεση αυτοκτονίας Έκρηξη σε τέμενος στο Καράτσι

    7/5/2004 6:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Reuters

    Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίσθηκαν, από την έκρηξη βόμβας σε σιιτικό τέμενος στο Καράτσι, κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσευχής της Παρασκευής. Μετά την έκρηξη, ξέσπασε φωτιά, ενώ έσπασαν τα τζάμια και προκλήθηκαν ζημιές στην οροφή του τεμένους. Τα γειτονικά νοσοκομεία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης για να καλύψουν τις ανάγκες των τραυματιών. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε, ότι οι νεκροί αναμένεται να αυξηθούν, αφού η κατάσταση πολλών τραυματιών κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Αν και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι αρχές εκτιμούν, πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι, ένας άνδρας άφησε ένα πακέτο ανάμεσα στους πιστούς, λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

    [14] Αθλητισμός

    "Ντοπέ" ο Ντεμπά

    7/5/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Θετικός στην απαγορευμένη ουσία "σαλγουταμόλη", βρέθηκε ο επιθετικός του Παναθηναϊκού Νιρέν Ντεμπά, μετά από ντόπιγκ κοντρόλ, που έγινε στον αγώνα της 18ης Απριλίου με τον Ολυμπιακό, έστειλε σήμερα η ΕΠΑΕ στον Παναθηναϊκό. Στον συγκεκριμένο αγώνα ο παίκτης δεν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Ιτζάκ Σουμ ενώ η διοίκηση του Παναθηναϊκού, ήξερε πριν ακόμα τον αποκτήσει ότι ο επιθετικός είχε πρόβλημα άσθματος και χρησιμοποιούσε το φάρμακο "αερολίν" που συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις και εμπεριέχει την συγκεκριμένη ουσία ως συστατικό του. Πριν το κοντρόλ, ο γιατρός της ΠΑΕ ΠΑΟ, ο Γιώργος Βισσαράκης είχε δώσει την λίστα των φαρμάκων που χρησιμοποιεί ο ποδοσφαιριστής και μεταξύ αυτών ήταν και το "αερολίν". Από την πλευρά της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προκειμένου να προφυλάξει τον παίκτη της, τον απέκλεισε σήμερα, από την αποστολή για τον αυριανό τελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό.

    [15] Οικονομία

    Ενισχύονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    7/5/2004 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μια επιθετική πολιτική προώθησης των φιλικών προς το περιβάλλον Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, παρέχοντας σειρά κινήτρων και διευκολύνοντας την ευρύτερη διάδοση των πιο καινοτόμων τεχνολογικά εφαρμογών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας την άφθονη ηλιακή ακτινοβολία της Ελλάδας. Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών "EPIA", που εδρεύει στις Βρυξέλλες. Φέτος η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων των διεθνώς μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου καθώς και ελληνικών, σηματοδοτώντας το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στον ελληνικό χώρο. Κοινή επισήμανση των ομιλητών, κατά τις εργασίες της συνόδου, ήταν η ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, από ρυπογόνα εισαγόμενα καύσιμα όπως είναι το πετρέλαιο, αντικαθιστώντας τα με εγχώριες και ανεξάντλητες πηγές όπως η ηλιακή ενέργεια. Το ζήτημα τίθεται πιο επιτακτικά από ποτέ την εποχή αυτή, καθώς η διεθνής τιμή του αργού διαμορφώνεται σε ύψη που απειλούν την ευστάθεια ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος.

    Επιδότηση της αγοράς

    Κοινή πρόταση των ομιλητών ήταν η επιδότηση της αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών κυρίως στον οικιακό τομέα, προκειμένου να γίνεται απόσβεση σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς επίσης και της τιμής της κιλοβατώρας, όταν το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από φωτοβολταϊκά και τροφοδοτείται στο δίκτυο της ΔΕΗ.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, είναι προτελευταία στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. που εγκαθιστούν τα φωτοβολταϊκά, κυρίως λόγω έλλειψης κινήτρων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γερμανία και έπονται Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία κ.ά.

    Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της Ε.Ε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κοινοτικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά είναι να εγκατασταθούν 3000MW ως το 2010, δημιουργώντας 100.000 νέες θέσεις εργασίας . Γι' αυτό, στο πλαίσιο της ανάγκης προσαρμογής τους, πολλές χώρες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην εφαρμογή προγραμμάτων σημαντικής ενίσχυσης των Φωτοβολταϊκών. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Αερίου του Θερμοκηπίου , προβλέπει την εγκατάσταση τουλάχιστον 15 MW από φωτοβολταϊκά ως το 2010 και ως τα τέλη του 2003 είχαν εγκατασταθεί μόλις 3,25 MW. Γι' αυτό απαιτούνται δραστικά μέτρα. Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα μπορούν, όπως ανέφερε ο κ. Σαλαγκούδης, να παίξουν οι ξένες επενδύσεις , καθώς υπολογίζεται να απαιτηθούν κεφάλαια συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ ως το 2010, προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει το στόχο της Λευκής Βίβλου για ένταξη των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο σε ποσοστό 20%.

    Αξονες της κυβερνητικής πολιτικής

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την αναγκαιότητα να υπάρξει γενναία δημόσια ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), μέσω των επιδοτήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης . Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή απο ΑΠΕ, ο κ. Σαλαγκούδης ανακοίνωσε ότι στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής εντάσσονται μέτρα όπως: -εγγυημένη, σταθερή, ελκυστική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται απο ΑΠΕ και -απόλυτη προτεραιότητα της "πράσινης" ηλεκτρικής ενέργειας , κατά την κατανομή του φορτίου. Άμεση προτεραιότητα έχει, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σε ευρωπαϊκό-εθνικό και τοπικό επίπεδο, η προσαρμογή των χωροταξικών σχεδίων και διατάξεων χρήσεως γης, δίνοντας σαφή προτεραιότητα στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ.

    Οι στόχοι της νέας πολιτικής για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, όπως ανέφερε, περιλαμβάνουν ακόμη: -τη σημαντική απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων για έργα ΑΠΕ και κυρίως Φωτοβολταικά,με κριτήρια εθνικού σχεδιασμού ως προς το περιβάλλον, -την ενίσχυση των δικτύων του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, -την ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και συνεργασία μαζί τους, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    Ο κ. Σαλαγκούδης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ηδη, στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί η πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών, από την εταιρεία ΗΛΙΟΔΟΜΗ κοντά στη Θεσσαλονίκη, για την οποία ο υφυπουργός εξέφρασε την προσδοκία ότι θα αποτελέσει παράδειγμα σωστής βιομηχανικής ανάπτυξης.

    [16] Champions League

    Ο Πέρεθ θέλει πίσω τον Μοριέντες

    7/5/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Φερνάντο Μοριέντες με την φανέλα της Μονακό, έκαναν το πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ, να τον θέλει πίσω στις "μερένγκες", μετά τις 30 Ιουνίου που λήγει ο δανεισμός του στην ομάδα του πριγκιπάτου. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero, ο διεθνής Ισπανός θα γυρίσει στην Μαδρίτη, όπου και θα παραμείνει για τα επόμενα δυο χρόνια που λήγει το συμβόλαιό του. Όσον αφορά τους Μονεγάσκους, αυτοί θα ήθελαν πολύ να τον κρατήσουν όμως η τιμή του είναι αλμυρή για το βαλάντιό της. "Τον θέλουμε στην ομάδα, όμως είναι ένας ακριβός ποδοσφαιριστής για να τον αποκτήσουμε και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε προτάσεις άλλων συλλόγων που είναι οικονομικά υψηλότερες από τη δική μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Μονακό, Πιερ Σβαρά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 May 2004 - 16:51:52 UTC