Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 24 Ιουνίου Λαμπαδηδρόμοι οι Ρόγκ και Όσβαλντ
  • [02] Διπλωματικό ατόπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Δυσφορία για Πάουελ και
  • [03] Μήνυμα που αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Δέκα κιλά χρυσού
  • [04] Στο επίκεντρο η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων Επαφές Βουλγαράκη στην
  • [05] Συγκλονιστικός αγώνας "Πράσινο" το ντέρμπι
  • [06] Νέοι αιματοκύλισμα χθες το βράδυ Κλιμάκωση της έντασης στη Νατζάφ
  • [07] Άγνωστο αν υπάρχουν θύματα Άγριες συγκρούσεις στο Λίβανο
  • [08] Νέα τρομοσύλληψη για το μακελειό της Μαδρίτης
  • [09] Διεξάγονται έρευνες για τη διαλεύκανσή τους Νέες καταγγελίες για
  • [10] Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά
  • [11] Ιερέας συνελήφθη για κατοχή χασίς
  • [12] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας
  • [13] Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    [01] Αθήνα 2004

    Στις 24 Ιουνίου Λαμπαδηδρόμοι οι Ρόγκ και Όσβαλντ

    6/5/2004 11:42:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Θα φορέσουν τη στολή του λαμπαδηδρόμου και θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα στους δρόμους της Λοζάννης. Ο λόγος για τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, Ντένις Όσβαλντ, οι οποίοι θα στείλουν το δικό τους μήνυμα ειρήνης στις 24 Ιουνίου. Στην Ελβετία, την ολυμπιακή φλόγα θα μεταφέρουν 120 λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι θα διασχίσουν απόσταση 59 χιλιομέτρων. Η ολυμπιακή φλόγα θα περάσει και μέσα από το πάρκο του Ολυμπιακού Μουσείου.

    [02] Κυπριακό

    Διπλωματικό ατόπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Δυσφορία για Πάουελ και Μπάουτσερ στη Λευκωσία

    7/5/2004 12:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την εντονότατη αντίδραση της Λευκωσίας προκάλεσε η προσφώνηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως πρωθυπουργού από τον Κόλιν Πάουελ αλλά και η αναφορά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ περί ελληνοκυπριακής κυβέρνησης. "Εάν ήταν εσκεμμένα και όχι φραστικά λάθη, θα θεωρηθούν πολύ εχθρικές ενέργειες για την Κυπριακή Δημοκρατία" τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Για επιεικώς απαράδεκτες ενέργειες έκανε λόγο ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κράτησε αποστάσεις από τις χθεσινές αναφορές τόσο του ίδιου όσο και του Κόλιν Πάουελ, ξεκαθαρίζοντας ότι η πολιτική των ΗΠΑ όσον αναφορά στην αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν έχει αλλάξει .

    Ανασκευάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    " Ήταν μία περιγραφή. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας σε ότι αφορά την αναγνώριση" δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του περί "ελληνοκυπριακής κυβέρνησης" αλλά και την προσφώνηση του κ. Ταλάτ ως πρωθυπουργού από τον Κόλιν Πάουελ.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε πολύ εχθρικές ενέργειες για την κυβέρνηση, τα δυο περιστατικά, σε περίπτωση που δεν ήταν φραστικά αλλά εσκεμμένα λάθη.

    " Αν αυτά ήταν σκόπιμα λάθη και όχι γλωσσικά ολισθήματα, τότε πρέπει να θεωρηθούν πολύ εχθρικές ενέργειες. Αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ αντιπαραγωγικές , εάν στόχος όλων είναι η επανένωση της Κύπρου και όχι η οριστική διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δυο πλευρών" τόνισε.

    Από την πλευρά του, επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε την αναφορά Μπάουτσερ περί ελληνοκυπριακής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ανάκληση των προκλητικών δηλώσεων ζήτησε και το ΔΗΚΟ, καλώντας μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου να προβεί σε αυστηρή διαμαρτυρία για το διπλωματικό ατόπημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [03] Διεθνή

    Μήνυμα που αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Δέκα κιλά χρυσού προσφέρει ο Λάντεν

    7/5/2004 12:28:00 πμ

    Μήνυμα που μεταδίδεται μέσω Internet και αποδίδεται στον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, κάνει λόγο για αμοιβή 10 κιλών χρυσού, την οποία θα προσφέρει ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, σε όποιον καταφέρει να σκοτώσει τον Αμερικανό διοικητή του Ιράκ Πολ Μπρέμερ και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η ίδια αμοιβή, θα προσφερθεί, σύμφωνα με το μήνυμα και σε όποιον καταφέρει να δολοφονήσει υψηλόβαθμους Αμερικανούς αλλά και Βρετανούς αξιωματούχους που βρίσκονται στο Ιράκ.

    Δεν έχει επιβεβαιωθεί η γνησιότητά του

    Στο εν λόγω μήνυμα αναφέρεται, επίσης, ότι όποιος σκοτώνει έναν στρατιώτη ή πολίτη από χώρες "που έχουν δικαίωμα βέτο (στο Συμβούλιο Ασφαλείας), όπως οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί "θα αμείβεται με ένα κιλό χρυσό. Ωστόσο, δε γίνεται λόγος για τις άλλες τρεις χώρες -τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα- που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλλήλα, αμοιβή ορίζεται και για τη δολοφονία υπηκόων από χώρες που βρίσκονται στο πλευρό των Αμερικανών, όπως η Ιαπωνία ή η Ιταλία, η οποία θα φθάνει στα 500 γραμμάρια χρυσού.

    Ο Λάντεν καλεί, επίσης, τους οπαδούς του σε ιερό πόλεμο εναντίον της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, του διορισμένου από τις ΗΠΑ κυβερνητικού συμβουλίου και όποιου συνεργάζεται με αυτό. Η φωνή, που ακούγεται στο μήνυμα μοιάζει με εκείνη του αρχηγού της Αλ Κάιντα, αλλά η αυθεντικότητα της δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από ειδικούς.

    Από την πλευρά του, πάντως ο ΟΗΕ ανακοίνωσε, ότι το απειλητικό αυτό μήνυμα "λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν" και κατά συνέπεια θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την καλύτερη προστασία του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού.

    [04] Εσωτερικά

    Στο επίκεντρο η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων Επαφές Βουλγαράκη στην Ουάσινγκτον

    7/5/2004 1:13:00 πμ

    Στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων επικεντρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης με την σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις στον Λευκό Οίκο. "Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση με την κα Ράις και μπορέσαμε να ξαναδούμε πολλά σημαντικά ζητήματα των δύο χωρών. Η συζήτηση εξειδικεύθηκε σε θέματα ασφάλειας και ειδικά των Ολυμπιακών Αγώνων" τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν περισσότερες συζητήσεις όταν ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον στο τέλος του μήνα. Μετά τη συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις ο Γ. Βουλγαράκης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ. Νωρίτερα, ο Υπουργός, παρακάθισε σε γεύμα εργασίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ και τους συνεργάτες του.

    [05] Αθλητισμός

    Συγκλονιστικός αγώνας "Πράσινο" το ντέρμπι

    7/5/2004 1:21:00 πμ

    Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 79-76 του Ολυμπιακού στο πλαίσιο της πρώτης φάσης των πλέι οφ και έκανε το πρώτο βήμα για πρόκριση στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος της Α1 του μπάσκετ. Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι την Κυριακή, στο κλειστό του Κορυδαλλού. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 22-21, 49-42, 60-57, 79-76. Κορυφαίος για τους πράσινους ήταν ο αρχηγός Φραγκίσκος Αλβερτης ενώ από τους ερυθρολεύκους ξεχώρισε ο Βαγγέλης Σκλάβος. Μαρούσι και Ηρακλής διατήρησαν το πλεονέκτημα έδρας που είχαν αποκτήσει στην κανονική περίοδο και εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση στα ημιτελικά των πλέι οφ. Το Μαρούσι νίκησε το Περιστέρι με 80-73 και ο Ηρακλής επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Ιβανόφειο με 70-66.

    [06] Ιράκ

    Νέοι αιματοκύλισμα χθες το βράδυ Κλιμάκωση της έντασης στη Νατζάφ

    7/5/2004 7:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σειρά εκρήξεων συγκλόνισαν νωρίς το πρωί της Παρασκευής τη βορειοανατολική πλευρά της ιρακινής πόλης Νατζαφ, όπου οι Αμερικανοί στρατιώτες συγκρούονται με τους πολιτοφύλακες του ριζοσπάστη σιίτη κληρικού, Μοκτάντα αλ Σαντρ. Οι εκρήξεις προέρχονταν από την πλευρά της Κούφα και της Αλ Αμπασίγια, βορειοανατολικά της Νατζαφ. Εν τω μεταξύ, η περιοχή αιματοκυλίστηκε πάλι το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας, από την πλευρά των Αμερικανών, στις οποίες σκοτώθηκαν 43 Ιρακινοί.

    [07] Διεθνή

    Άγνωστο αν υπάρχουν θύματα Άγριες συγκρούσεις στο Λίβανο

    7/5/2004 7:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λϊβανο, βομβάρδισε τα ξημερώματα η ισραηλινή αεροπορία, λίγη ώρα μετά από επίθεση με ρουκέτες που είχαν εξαπολύσει οι σιίτες αντάρτες εναντίον ισραηλινών στόχων στη διαφιλονικούμενη κοιλάδα Σεμπάα. Σύμφωνα με στοιχεία της λιβανικής αστυνομίας, τα ισραηλινά βομβαρδιστικά εκτόξευσαν δύο πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ κοντά στο λιβανικό χωριό Κφαρτσούμπα. Την ίδια ώρα, το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδιζε χωριά στα όρια του Λιβάνου με τη Σεμπάα. Οι Ισραηλινοί εκτόξευσαν περισσότερα από 100 βλήματα των 155 χιλιοστών μέσα σε διάστημα μίας ώρας. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε, ότι οι Ισραηλινοί υπέστησαν απώλειες, ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.

    [08] Διεθνή

    Νέα τρομοσύλληψη για το μακελειό της Μαδρίτης

    7/5/2004 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Μαρτίου στη Μαδρίτη συνέλαβαν άνδρες του FBI, ένα μουσουλμάνο δικηγόρο από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. Την είδηση φέρνει στο φως δημοσίευμα του περιοδικού Νιούζγουικ, στο οποίο οι συγγενείς του μουσουλμάνου υποστηρίζουν, ότι ο ίδιος συνελήφθη χωρίς να του δοθούν εξηγήσεις. Από την πλευρά του, το FBI αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση, λέγοντας μόνον ότι έχουν εκδοθεί δύο εντάλματα συλλήψεως σε σχέση με κάποια έρευνα, για την οποία, όμως και πάλι δε δόθηκαν διευκρινίσεις. Σύμφωνα με το περιοδικό ο συλληφθείς ονομάζεται Μπράντον Μέιφιλντ και αποτυπώματά του βρέθηκαν σε στοιχεία, που έχουν σχέση με την κατασκευή βομβών.

    Κατηγορούν το FBI οι συγγενείς του

    Ωστόσο, την πληροφορία της σύλληψης, επιβεβαίωσε ο αδελφός του μουσουλμάνου δικηγόρου, Κεντ Μέιφιλντ, ο οποίος και ισχυρίστηκε, ότι πράκτορες είχαν παγιδεύσει την τηλεφωνική γραμμή στην κατοικία του αδελφού του. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι ο λόγος για τον οποίον τον κρατείται ο μουσουλμάνος δικηγόρος έχει να κάνει με το γεγονός, ότι είναι μουσουλμάνος και δυσαρεστημένος με την κυβέρνηση Μπους. "Αν λοιπόν αυτό είναι έγκλημα, μπορείς να οδηγήσεις τους μισούς από εμάς στην πυρά", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κεντ Μέιφιλντ.

    [09] Ιράκ

    Διεξάγονται έρευνες για τη διαλεύκανσή τους Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια στο Ιράκ

    7/5/2004 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας, άρθρο της Ντέιλι Μίρορ με νέες καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων, βασιζόμενες στις δηλώσεις ενός Βρετανού στρατιώτη, που υποστηρίζει πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας των βασανιστηρίων. Σύμφωνα με τη Μίρορ, ο στρατιώτης κατέθεσε στη Βασιλική Στρατιωτική Αστυνομία, λεπτομέρειες για επιθέσεις σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων, δίνοντας ονόματα και άλλα στοιχεία των ατόμων, που εμπλέκονται σε περιστατικά κακοποίησης Ιρακινών.

    Επιβεβαίωσε το βρετανικό υπ Άμυνας

    "Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ξυλοδαρμού τεσσάρων ατόμων", δήλωσε στη Μίρορ, ο Βρετανός στρατιώτης, προσθέτοντας, ότι οι Ιρακινοί "ήταν γονατιστοί, με τα χέρια δεμένα και ξυλοκοπούνταν". Ο ίδιος μίλησε για σκηνές φρίκης και ανέφερε χαρακτηρισττικά, ότι, ένας συνάδελφός του έβαλε τα δάχτυλά του στα μάτια ενός κρατουμένου, προκαλώντας του ουρλιαχτά πόνου.

    Αμέσως μετά τη δημοσίευση του άρθρου, το υπουργείο βρετανικό Άμυνας επιβεβαίωσε την πληροφορία για την κατάθεση στην στρατιωτική αστυνομία και επεσήμανε, ότι έχει ξεκινήσει τη διερεύνηση των καταγγελιών.

    [10] Διεθνή

    Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά

    7/5/2004 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: AΠΕ

    Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα ισραηλινά πυρά μέσα στο τελευταίο 24ωρο. Οι δύο εξ αυτών, όπως επιβεβαίωσε πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας ήταν μέλη των Ταξιαρχιών Αλ Κοντς, της ένοπλης πτέρυγας της Τζιχάντ. Σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο οι δύο άνδρες που ήταν στη λίστα των καταζητούμενων για επιθέσεις κατά Ισραηλινών, σκοτώθηκαν, "αφότου άνοιξαν πυρ εναντίον μίας στρατιωτικής μονάδας που είχε περικυκλώσει το σπίτι τους", στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουρ Σαμς, κοντά στην Τουλκάρεμ, ενώ ένας τρίτος μαχητής της Τζιχάντ, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στο σπίτι, παραδόθηκε. Άλλος ένας 18χρονος Παλαιστίνιος βρήκε και αυτός το θάνατο από σφαίρες του ισραηλινού στρατού στην παλιά πόλη της Ναμπλούς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ο νεαρός, ο οποίος βρισκόταν στη στέγη του σπιτιού του, βρέθηκε στο στόχαστρο διότι ήταν οπλισμένος. Λίγη ώρα νωρίτερα εκρηκτικός μηχανισμός είχε εκραγεί στην περιοχή τη στιγμή που περνούσε ισραηλινή περίπολος. Από την έναρξη της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης, τον Σεπτέμβριο του 2000, έχουν σκοτωθεί 2998 Παλαιστίνιοι και 905 Ισραηλινοί.

    [11] Εσωτερικά

    Ιερέας συνελήφθη για κατοχή χασίς

    7/5/2004 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον Εισαγγελέα Αμαλιάδας, θα προσαχθεί σήμερα ο ιερέας του χωριού Λυγιά Ηλείας Δ.Μ. 44 ετών, γιατί ύστερα από έρευνα αστυνομικών στο σπίτι του βρέθηκαν 4,8 γραμμάρια χασίς, τέσσερα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης και ένα μαχαίρι 18 εκατοστών. Το χασίς ήταν κρυμμένο στο τζάκι του σπιτιού και τα δενδρύλλια στην αυλή. Ο ιερέας κρατείται στην Ασφάλεια Αμαλιάδας.

    [12] Εσωτερικά

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας

    7/5/2004 10:02:00 πμ

    Μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας όπου τα Σαββατοκύριακα παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα λόγω εργασιών ασφαλτόστρωσης στο ρεύμα προς Λαμία, ανακοίνωσε η Τροχαία. Συγκεκριμένα από σήμερα Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ και αύριο Σάββατο από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα παραχωρηθεί μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα εξόδου από τον κόμβο Κηφισιάς έως τη γέφυρα Βαρυμπόμπης.

    [13] Εσωτερικά

    Αλλαγές στα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

    7/5/2004 10:14:00 πμ

    Λόγω των εργασιών ανάπλασης στο σταθμό Βικτώρια, το Σάββατο και την Κυριακή, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια του ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών Ομόνοια-Αττική. Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με το ίδιο εισιτήριο που επικύρωσαν κατά την επιβίβασή τους στις αποβάθρες των σταθμών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 May 2004 - 8:59:10 UTC