Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαλάτα με σως... βάτραχο
  • [02] Εκδρομή με τραγικό τέλος Τραγωδία στην Κρήτη
  • [03] Πιθανά σενάρια Μετατίθεται προσωρινά ο Ανασχηματισμός
  • [04] Εξαιρετικά υψηλή η δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ
  • [05] Με εύστοχο πέναλτι του Ντερλέι Οι Δράκοι στον Τελικό
  • [06] Συγκρατημένη η Ουάσινγκτον "Με κατανόηση" άκουσε τον Ταλάτ ο Πάουελ
  • [07] Δεν υπάρχουν τραυματίες Εκρήξεις στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας
  • [08] Χιλιάδες σπίτια εκκενώθηκαν Σε πύρινο κλοιό η νότια Καλιφόρνια
  • [09] Το βράδυ της Τρίτης Νέες συμπλοκές στη Μέση Ανατολή
  • [10] Στη Γουατεμάλα Ανακαλύφθηκε πόλη των Μάγια
  • [11] Το πρωί Πεδίο μαχών η Κερμπάλα
  • [12] Δεν ανακοινώθηκε πότε Μειώνονται οι κρατούμενοι στη φυλακή-κολαστήριο

    [01] Διάφορα

    Σαλάτα με σως... βάτραχο

    4/5/2004 11:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αξέχαστο θα μείνει το ταξίδι και το γεύμα εν πτήση σε έναν επιβάτη της αεροπορικής εταιρίας Quantas. Στο ταξίδι από τη Μελβούρνη στο Ουέλλινγκτον, ο επιβάτης θέλησε να γευτεί τη γαστριμαργική απόλαυση μιας πράσινης σαλάτας με φρέσκα μαρούλια, την οποία έσπευσε να προσφέρει η αεροσυνοδός. Φαίνεται, όμως, πως τα μαρούλια ήταν τόσο φρέσκα, που ένας βάτραχος 4 εκατοστών τα είχε μετατρέψει σε τόπο κατοικίας του και ρέμβαζε ανέμελα ανάμεσα σε αυτά! Έκπληκτος ο επιβάτης κάλεσε την αεροσυνοδό ζητώντας εξηγήσεις

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας της Νέας Ζηλανδίας διευκρίνισε, πως οι βάτραχοι συνταξίδευαν με τους επιβάτες, στο χώρο αποσκευών, ενώ η Quantas έσπευσε να αλλάξει προμηθευτή λαχανικών. Μάλιστα, εκπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε στην εφημερίδα "New Zealand Herald", πως η Quantas αναζητά ήδη νέο προμηθευτή για τα φρέσκα μαρούλια.

    Πάντως, σε μεγάλο άτυχο της ιστορίας εξελίχθηκε ο βάτραχος, που πλήρωσε την ανεμελιά του με το τίμημα της ζωής του: το προσωπικό υγιεινής του αεροδρομίου τον θανάτωσε, αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους.

    [02] Εσωτερικά

    Εκδρομή με τραγικό τέλος Τραγωδία στην Κρήτη

    4/5/2004 11:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τραγική κατάληξη είχε η εκδρομή ενός 32χρονου και της 28χρονης φίλης του στο φαράγγι Μαργαριτών στο Ρέθυμνο. Οι άτυχοι νέοι που είχαν να δώσουν σημεία ζωής από το περασμένο Σάββατο, βρήκαν ακαριαίο θάνατο, όταν κεραυνοβολήθηκαν από ηλεκτροφόρο καλώδιο της ΔΕΗ, το οποίο είχε πέσει σε ρυάκι. Τους άτυχους νέους βρήκαν λίγο μετά το μεσημέρι άνδρες της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας. Ευτυχώς για τους διασώστες ο πρώτος που τους εντόπισε και τους πλησίασε ήταν το εκπαιδευμένο σκυλί της αστυνομίας, το οποίο και υπέστη ηλεκτροπληξία, σώζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τους άνδρες της ΕΜΑΚ που αντελήφθησαν έγκαιρα τι συμβαίνει.

    [03] Κυπριακό

    Πιθανά σενάρια Μετατίθεται προσωρινά ο Ανασχηματισμός

    5/5/2004 12:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το αργότερο ως την Παρασκευή, θα ανακοινώσει τις προτάσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα προηγηθεί συνάντηση την Τετάρτη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, που τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, θα παραμείνει στη θέση του, ενώ δεν αποκλείεται μετακίνηση του Μάκη Κεραυνού από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών και του Πεύκιου Γεωργιάδη από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Συγκοινωνιών. Πιθανοί θεωρούνται επίσης οι διορισμοί στο υπουργείο Παιδείας ενός στελέχους του ΔΗΚΟ και στο υπουργείο Εργασίας ενός ατόμου από το χώρο του ΑΚΕΛ.

    Πιθανά σενάρια

    Ακούγεται επίσης το ενδεχόμενο υπουργοποίησης του Χρίστου Μαυρέλη, τέως Υπουργού στις κυβερνήσεις Σπύρου Κυπριανού, ενώ αν υπάρξει ευρείας κλίμακας ανασχηματισμός, δεν αποκλείεται και η αντικατάσταση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Γιώργο Λιλλήκα και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη με τον προεδρικό εκπρόσωπο Μάριο Καρογιάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης δεν αποκλείεται να διοριστεί στη θέση του Επιτρόπου Εναρμόνισης, μετά την παραίτηση του Τάκη Χατζηδημητρίου.

    [04] Εσωτερικά

    Εξαιρετικά υψηλή η δημοτικότητα του Κ. Καραμανλή Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ

    5/5/2004 12:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβάδισμα 7,2% της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ δίνει τηλεφωνική δημοσκόπηση που έγινε από την Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του Ant1. Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 33,2% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 26%, το ΚΚΕ με 5,2%, ο ΣΥΝ με 3,7% και το ΛΑΟΣ με 2%. "Άλλο κόμμα" δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 2,7% ενώ το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου φθάνει το 27,2%. Εξαιρετικά υψηλό είναι και το ποσοστό που συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία στην παράσταση νίκης. Το 64% δηλώνει ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει στις Ευρωεκλογές, ενώ μόλις το 10,1% εκτιμά ότι νικητής θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο ερώτημα, το 25,3% απαντά "Δεν ξέρω, δεν απαντώ".

    Ικανοποιημένοι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό

    Εξαιρετικά υψηλή είναι και δημοτικότητα του πρωθυπουργού που φθάνει το 76,5% και ακολουθούν ο Γ. Παπανδρέου με 61%, ο Ν. Κωνσταντόπουλος με 50,3%, η κ. Παπαρήγα με 41,1 και ο κ. Καρατζαφέρης με 21,8%.

    Θετικά αξιολογούνται επίσης η στάση της κυβέρνησης στην εκκλησιαστική διαμάχη (36,6%) αλλά και στο Κυπριακό (53,8%).

    Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θετικά την κρίνει το 27,7% ουδέτερα το 41,2% και αρνητικά το 17,3%.

    Ο βαθμός ικανοποίησης από τον πρωθυπουργό φτάνει το 58,9% και για τον κ. Παπανδρέου το 30,4% ενώ οι δυσαρεστημένοι από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν το 37,2% με μόλις 14,8% για τον κ. Καραμανλή.

    Σε ότι αφορά συνολικά την κυβέρνηση ο βαθμός ικανοποίησης φτάνει το 44,3% ενώ αυτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 20,7%.

    Ωστόσο οι δυσαρεστημένοι από το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζουν το 43,3% και από την κυβέρνηση το 15,6%.

    [05] Champions League

    Με εύστοχο πέναλτι του Ντερλέι Οι Δράκοι στον Τελικό

    5/5/2004 12:47:00 πμ

    Η Πόρτο είναι η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε τη συμμετοχή της στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δράκοι του Οπόρτο νίκησαν στο Ριαθόρ τη Ντεπορτίβο με σκορ 0-1 και σε συνδυασμό με το 0-0 του πρώτου αγώνα κέρδισαν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό που θα διεξαχθεί στην Αουφσάλκε Αρίνα. Σκόρερ για την Πόρτο ο Βραζιλιάνος Ντερλέι με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι. Την Τετάρτη, διεξάγεται ο δεύτερος ημιτελικός ανάμεσα στην Τσέλσι και την Μονακό.

    [06] Κυπριακό

    Συγκρατημένη η Ουάσινγκτον "Με κατανόηση" άκουσε τον Ταλάτ ο Πάουελ

    5/5/2004 1:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον "πρωθυπουργό" του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είχε την Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της κλειστής συνεδρίασης του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ο κ. Ταλάτ, επανέλαβε τις θέσεις του για τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων και την ανάγκη χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ του κράτους του. Με κατανόηση αντιμετώπισε τα αιτήματα του κ. Ταλάτ, ο Κόλιν Πάουελ. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι "συγκρατημένη" και δεν αναμένεται, τουλάχιστον σ αυτή τη φάση, να προχωρήσει σε ενέργειες που θα αναγνωρίζουν με έμμεσο τρόπο το ψευδοκράτος.

    [07] Εσωτερικά

    Δεν υπάρχουν τραυματίες Εκρήξεις στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας

    5/5/2004 11:24:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Μπαράζ εκρήξεων λίγο πριν τις 4.00 τα ξημερώματα, πίσω από το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, στην οδό Κρέμου. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Δέκα λεπτά πριν τις εκρήξεις, άγνωστος τηλεφώνησε στην "Ελευθεροτυπία", λέγοντας ότι θα εκραγούν βόμβες στο Α.Τ. Καλλιθέας, χωρίς να αφήσει το σχετικό χρόνο στους αστυνομικούς για να τις εξουδετερώσουν. Ο άγνωστος δεν ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη κάποια οργάνωση. Σύμφωνα με τους άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που έσπευσαν στην περιοχή, επρόκειτο για αυτοσχέδιους ωρολογιακούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Στο σημείο των εκρήξεων έφτασαν ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής Στέλιος Σύρος και ο διοικητής της ασφάλειας Αττικής Βασίλης Τσιατούρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι το σημερινό συμβάν συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία.

    Επαναστατικό Αγώνα "δείχνουν" τα πρώτα στοιχεία

    Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν τρεις διαδοχικές εκρήξεις στην πίσω πλευρά του αστυνομικού μεγάρου Καλλιθέας όπου στεγάζεται το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, το παράρτημα ασφαλείας Καλλιθέας και η Τροχαία Καλλιθέας. Οι δύο πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 3.55, με διαφορά πέντε λεπτών η μία από την άλλη, στην είσοδο του γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου επί της οδού Κρέμου και η τρίτη στις 4.29 σε ένα φυλάκιο που βρισκόταν κοντά στην παλιά είσοδο του αστυνομικού μεγάρου επί της οδού Κρέμου και το οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια είναι κενό. Υπήρξε και τέταρτη ελεγχόμενη έκρηξη από πυροτεχνουργούς σε μία μαύρη βαλίτσα που ήταν τοποθετημένη κοντά στη σημερινή κύρια είσοδο του αστυνομικού μεγάρου στην οδό Λασκαρίδου 44. Όπως διαπιστώθηκε η βαλίτσα δεν περιείχε τίποτα το ύποπτο παρά μόνο έγγραφα.

    Πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, ανέφεραν ότι η συνδεσμολογία των βομβών μοιάζει με αυτές, που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των δικαστηρίων της οδού Ευελπίδων, το Σεπτέμβριο του 2003 και στην απόπειρα κατά της αμερικανικής τράπεζας City Bank, λίγο καιρό αργότερα στο Νέο Ψυχικό. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί εκρηκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι αποτελούνταν από επιτραπέζια ρολόγια, πυροκροτητή, εννεάβολτες μπαταρίες και είχαν ως εκρηκτική ύλη δυναμίτιδα. Για τις δύο προηγούμενες ενέργειες την ευθύνη είχε αναλάβει ο Επαναστατικός Αγώνας και όπως δήλωσαν αρμόδιοι αξιωματικοί, από την ανάλυση των μέχρι στιγμής στοιχείων για το σημερινό χτύπημα οι ειδικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την ίδια οργάνωση. Επιπλέον, ανέφεραν πως, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, η τριπλή επίθεση δεν σχετίζεται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων , επειδή επελέγη σα στόχος όχι κάποιος ολυμπιακός χώρος, αλλά ένα αστυνομικό τμήμα. Σημειώνεται ότι στην προκήρυξη, που είχε στείλει η οργάνωση μετά την τελευταία της επίθεση, ανέφερε πως δεν πρόκειται να χτυπήσει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για να μη θεωρηθεί προβοκάτσια, αλλά μέχρι τους Ολυμπιακούς πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. Πάντως, οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα ως βασικό κίνητρο της συγκεκριμένης επίθεσης είναι η δίκη του ΕΛΑ και η επικείμενη μεταγωγή των κρατουμένων για την οργάνωση της ''17 Νοέμβρη'' από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Λάρισας. Η εκδοχή, σύμφωνα με τους αξιωματικούς, πως πρόκειται για την οργάνωση ''Επαναστατικός Αγώνας'', ενισχύεται και από το γεγονός ότι η τρίτη βόμβα στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας εξερράγη μισή ώρα μετά τις δύο πρώτες και ήταν η ισχυρότερη, ενέργεια που ερμηνεύεται πως πιθανόν οι δράστες ήθελαν θύματα μεταξύ των αστυνομικών. Αυτή η εκδοχή υποστηρίζεται λόγω των εκρήξεων, που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στα δικαστήρια της Ευελπίδων και κατά τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, επιφυλάσσονται να δώσουν τελικές απαντήσεις μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στα υπολείμματα των εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ αναμένουν και προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι το σημερινό συμβάν συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα μεμονωμένα αυτά γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να συμβούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. "Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα ασφαλείας , το οποίο εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων", υπογραμμίζει ο κ. Ρουσόπουλος.

    [08] Διεθνή

    Χιλιάδες σπίτια εκκενώθηκαν Σε πύρινο κλοιό η νότια Καλιφόρνια

    5/5/2004 8:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μαίνονται οι πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια από την περασμένη Κυριακή, αναγκάζοντας πολλές χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η πύρινη λαίλαπα έχει απανθρακώσει ήδη πάνω από 6.600 εκτάρια στις κομητείες του Λος Αντζελες, του Ρίβερσαϊντ, του Σαν Ντιέγκο και της Σάντα Μπάρμπαρα, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Περίπου 5.000 κατοικίες εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πολλοί από τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες υποφέρουν από ελαφρά εγκαύματα, ή αναπνευστικά προβλήματα. Μετά τα τρία μέτωπα που εντοπίστηκαν την Κυριακή, από τη Δευτέρα ένα τέταρτο αναζωπυρώθηκε στα νότια της Κορόνα, στην κομητεία Ρίβερσαϊντ, και κατέκαψε έως χθες το πρωί 3.600 εκτάρια, υποβοηθούμενο κι από τον καύσωνα, που έστειλε τον υδράργυρο στους 39 βαθμούς. Η ίδια κομητεία αποτελεί τη βαρύτερα πληγείσα περιοχή, με 5.736 εκτάρια να έχουν μετατραπεί σε κάρβουνο. ''Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη με αυτήν τη ζέστη, και προς ώρας η φωτιά δεν έχει περιοριστεί παρά μόνον κατά 15%'', τόνισε υπεύθυνος του γραφείου δασών της Καλιφόρνιας.

    [09] Διεθνή

    Το βράδυ της Τρίτης Νέες συμπλοκές στη Μέση Ανατολή

    5/5/2004 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το κλίμα έντασης στη Μέση Ανατολή ανατροφοδότησαν νέες εισβολές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς τη νύχτα της Τρίτης. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στον καταυλισμό της Τουλκάρεμ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, οπότε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών με την υποστήριξη είκοσι τζιπ, τεθωρακισμένων οχήματα αλλά και δύο ελικοπτέρων τύπου Απάτσι επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών και μονάδες του ισραηλινού στρατού περικύκλωσαν πολλά σπίτια. Λίγο αργότερα, μια σειρά ισραηλινών αρμάτων συνοδευόμενα από δυο μπουλντόζες εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό του Χαν Γιουνές, στη Λωρίδα της Γάζας με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν δυο σπίτια. Τελευταία ήρθε η εισβολή στη στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δε σημειώθηκαν συμπλοκές και οι στρατιώτες αποχώρησαν λίγη ώρα αργότερα.

    Κατηγορούν 15χρονο για εκπαιδευτή καμικάζι

    Κι ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ισραηλινό στρατοδικείο κατηγορεί ένα 15χρονο Παλαιστίνιο, ότι στρατολογούσε ανήλικους με σκοπό να γίνουν καμικάζι αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, ο Νάσερ Αουαρτάνι, φέρεται ως υπεύθυνος για τη στρατολόγηση ενός 16-χρονου, ο οποίος αυτοανατινάχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο κι ενός 14-χρονου, ο οποίος συνελήφθη με μια ζώνη με εκρηκτικά. Συνολικά του έχουν απαγγελθεί 12 κατηγορίες μεταξύ των οποίων είναι και η απόπειρα δολοφονίας και η συνομωσία για δολοφονικές απόπειρες.

    Η περίπτωση αυτή έχει πυροδοτήσει την κατακραυγή των Παλαιστινίων κατά των μεθόδων των ενόπλων μαχητών, που επιλέγουν να στρατολογούν παιδιά, ώστε να παρακάμπτουν πιο εύκολα τα ισραηλινά σημεία ελέγχου.

    Ο ίδιος ο Αουαρτάνι, ένας από τους μικρότερους σε ηλικία Παλαιστινίους, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε επιθέσεις αυτοκτονίας, είχε στρατολογηθεί από τις Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, ένοπλης ομάδας που πρόσκειται στο κίνημα Φατάχ του Παλαιστίνιου ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ.

    [10] Πολιτισμός

    Στη Γουατεμάλα Ανακαλύφθηκε πόλη των Μάγια

    5/5/2004 8:45:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αντικείμενα που υποδεικνύουν ότι μία ελάχιστα εξερευνημένη περιοχή στη Γουατεμάλα είναι μία από τις πρώτες και πιο μεγάλες πόλεις του προ-κλασσικού πολιτισμού των Μάγια ανακάλυψε Ιταλός αρχαιολόγος. Ο Φραντσέσκο Εστράντα -Μπέλι κι η ομάδα του έφεραν στο φως δύο μνημειακές ανάγλυφες μάσκες, κατασκευασμένες από μαρμαροκονία, διαστάσεων πέντε μέτρων επί τρία, και αντικείμενα από νεφρίτη, που χρησίμευαν σε τελετουργίες, από το ανασκαφικό σημείο στο κέντρο της πόλης, που ονομάζεται Σιβάλ και χρονολογείται από το 150 πΧ. "Η Σιβάλ ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της προκλασσικής περιόδου των Μάγια, κι αριθμούσε στην εποχή του απόγειού της περί τους 10.000 κατοίκους", τόνισε ο Ιταλός αρχαιολόγος σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ του Νάσβιλ, των ΗΠΑ, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το περιοδικό Νάσιοναλ Τζεογκράφικ, το οποίο χρηματοδότησε την ανασκαφική αποστολή. Προτού εγκαταλειφθεί, η πόλη αυτή ενδεχομένως ξεπεράστηκε σε δύναμη και χλιδή από τη γειτονική πόλη Χολμούλ, η οποία ήκμασε ιδιαίτερα 1.000 χρόνια αργότερα κατά την κλασσική εποχή των Μάγια, σύμφωνα με τον ίδιο. "Η Σιβάλ πιθανώς εγκαταλείφθηκε έπειτα από μία βίαια επίθεση, μάλλον από μία υπέρτερη σε δυνάμεις πόλη, όπως η Τιλκάλ", πρόσθεσε. Η θέση των κτηρίων στη Σιβάλ χρησίμευαν για τη μέτρηση του χρόνου, τόνισε ο Εστράντα-Μπέλι. Η πόλη "είχε μία αστρονομική λειτουργία, ο κεντρικός άξονας των κυριοτέρων κτηρίων και της πλατείας ήταν προσανατολισμένος στην ανατολή του ηλίου στον ισημερινό", τόνισε ο ίδιος.

    [11] Ιράκ

    Το πρωί Πεδίο μαχών η Κερμπάλα

    5/5/2004 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και σιιτών πολιτοφυλάκων βρέθηκε η Κερμπάλα, η ιερή πόλη των σιιτών στο Ιράκ. Τραγικό αποτέλεσμα των εχθροπραξιών ήταν να σκοτωθούν τρεις ένοπλοι Ιρακινοί και να τραυματιστούν ακόμη εννιά, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ τη ζωή του έχασε κι ένας στρατιώτης των συμμαχικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ένοπλοι οπαδοί του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ που ανήκουν στον Στρατό του Μάχντι άνοιξαν πυρ με όλμους, χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα εναντίον των θέσεων των αμερικανικών και βουλγαρικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην πόλη. Με τη σειρά τους οι στρατιώτες απάντησαν στα πυρά και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν ως το πρωί.

    Επίθεση δολοφονίας στη Βασόρα

    Νωρίτερα στη Βασόρα, ένοπλοι πυροβόλησαν θανάσιμα έναν Ιρακινό αξιωματούχο. Ο 50χρονος Ράντι αλ Χιλέιφι, σκοτώθηκε όταν οι δράστες, που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο, "γάζωσαν" το δικό του όχημα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενώ ο γιος του, που τον συνόδευε, τραυματίστηκε. Σημειώνουμε, ότι ο Χιλέιφι ήταν αρχηγός ενός μικρού πολιτικού κόμματος και μέλος του τοπικού, υποστηριζόμενου από τους Βρετανούς, συμβουλίου της Βασόρας.

    [12] Ιράκ

    Δεν ανακοινώθηκε πότε Μειώνονται οι κρατούμενοι στη φυλακή-κολαστήριο

    5/5/2004 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο 50% σχεδιάζουν να μειώσουν οι Αμερικανοί τους κρατούμενους στη φυλακή Αμπού Γαρίμπ, όπου καταγγέλθηκαν βασανιστήρια κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με δηλώσεις του υποστράτηγου Τζόφρεϊ Μίλερ στην Ουάσινγκτον Ποστ. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, ότι στοχεύει να μειώσει σε 1500 έως 2000 τον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ,αλλά δεν εξήγησε πώς και πότε θα επιτευχθεί αυτή η προοπτική. Ο Μίλερ, ο οποίος ηγείται της διεύθυνσης, που ασχολείται με τους κρατουμένους, επεσήμανε, ότι διέταξε τους υπεύθυνους για τις ανακρίσεις αξιωματικούς να σταματήσουν να καλύπτουν με σακούλες τα κεφάλια των κρατουμένων ως ανακριτική τακτική, γράφει η εφημερίδα. Σημείωσε, δε, ότι τους έχει δώσει εντολή να ακολουθήσουν αυστηρά τους στρατιωτικούς κανόνες, που ορίζουν την ανακριτική τακτική για την απόσπαση πληροφοριών από τους κρατουμένους. Υπενθυμίζουμε, ότι στην φυλακή Αμπού Γαρίμπ κρατούνται από την περασμένη άνοιξη τουλάχιστον 7.000 κρατούμενοι.

    Αίρεται ο αποκλεισμός στη Φαλούτζα

    Παράλληλα, οι Αμερικανοί πεζοναύτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη, πως σκοπεύουν να άρουν τη ζώνη αποκλεισμού γύρω από την ταραχώδη πόλη της Φαλούτζα και να επιτρέψουν την κυκλοφορία για πρώτη φορά σε έναν μήνα. "Αναμένουμε να ανοίξουμε σήμερα τους δρόμους και τα φυλάκια ελέγχου που ελέγχονται από κοινού από τις δυνάμεις μας και τον ιρακινό στρατό", τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Γκρεγκ Όλσεν, διοικητής του 2ου Τάγματος, του 1ου Συντάγματος Πεζοναυτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 2004 - 9:01:07 UTC