Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απλά, ήθελαν να ρίξουν μία ματιά Ένα πονηρό ναυάγιο
  • [02] Δύο νεκροί και 15 τραυματίες Τραγικό δυστύχημα με άρμα στα Γιάννενα
  • [03] Στόχος η προστασία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Στην "άσπρη λίστα" η
  • [04] Από 81 έως 86 λεπτά σε 33 νομούς της χώρας Τραβούν την ανηφόρα ...τα
  • [05] 'Εχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών Γόνιμες καμπύλες
  • [06] Ισραηλινά πυρά στο Λίβανο
  • [07] Πόρισμα εμπειρογνωμόνων για το αεροπορικό ατύχημα "Σφάλμα" ο θάνατος
  • [08] Επιχείρηση ανατροπή
  • [09] Ξανά σε νοσοκομείο ο Μαραντόνα
  • [10] Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα
  • [11] Αναχώρησε σήμερα από το Ιράκ Άρωμα ελευθερίας για Καναδό όμηρο
  • [12] Καμία ανησυχία για τις εκρήξεις
  • [13] Στις ΗΠΑ οι πρώτες έρευνες Γονιδιακή θεραπεία για τη Μεσογειακή Αναιμία
  • [14] Απαγόρευση απόπλου
  • [15] Προσπάθειες κατευνασμού του αραβικού κόσμου Μπους: "Λάθος" οι

    [01] Διάφορα

    Απλά, ήθελαν να ρίξουν μία ματιά Ένα πονηρό ναυάγιο

    5/5/2004 12:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Μάτια ορέγεσθαι του ιδέναι" λέει ο λαός και σίγουρα κάτι ξέρει! Πολύ περίεργοι ήταν οι επιβάτες ενός πλοιαρίου, το οποίο διέσχιζε τη λίμνη Τράβις στο Τέξας. Όταν το πλοιάριο περνούσε κοντά από την παραλία γυμνιστών, Χίπι Χόλοου, οι 60 περίεργοι επιβάτες έσπευσαν στη μία πλευρά του πλοίου, για να απολαύσουν το θέαμα. Παρά τις προειδοποιήσεις του καπετάνιου, δεν έλεγαν να το κουνήσουν από τη θέση τους, μέχρις ότου το πλοίο αναποδογύρισε από τη μετατόπιση φορτίου. Οι γυμνιστές-λουόμενοι έσπευσαν για να βοηθήσουν τους ναυαγούς, οι οποίοι βγήκαν σώοι και αβλαβείς από την περιπέτειά τους. Μόνο δύο νεαρές γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελαφρούς τραυματισμούς. "Το μόνο, που άκουσα ήταν φωνές" δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο γυμνιστής, ένας από τις πέτρες του σκανδάλου, Τζόσουα Ρέιπιερ, ο οποίος προσθέτει, ότι ορισμένοι από τους ναυαγούς, είχαν παγιδευτεί στο πλοίο. Την περιέργεια των ταξιδιωτών, ίσως να ενίσχυσε το γεγονός, ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, γιόρταζαν τη Σπλας Ντέι, οι γυμνιστές ομοφυλόφιλοι (άνδρες και γυναίκες) της περιοχής.

    [02] Εσωτερικά

    Δύο νεκροί και 15 τραυματίες Τραγικό δυστύχημα με άρμα στα Γιάννενα

    5/5/2004 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα τραγωδία έπληξε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού τύπου ΒΜΤ Οne, ξέφυγε από την πορεία του, κατά τη διαδικασία εκπαιδευτικής άσκησης στο στρατόπεδο "Κατσιμήτρου", της 8ης Μεραρχίας Πεζικού, στο Πέραμα Ιωαννίνων. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει πάνω σε υπόστεγο, που βρίσκονταν για εκπαίδευση νεαροί ανθυπολοχαγοί. Δυο από αυτούς καταπλακώθηκαν και ανασύρθηκαν νεκροί. Άλλοι 15 αξιωματικοί τραυματίστηκαν, από τους οποίους ένας σοβαρά και ένας ελαφρύτερα. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος. Τη δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας σε όλες τις επιχειρησιακές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για το δεύτερο τραγικό δυστυχήμα φέτος, μετά το θάνατο των πέντε εφέδρων από ηλεκτροπληξία, τη Μ. Πέμπτη, σε στρατόπεδο του Σουφλίου.

    Τα αίτια της τραγωδίας

    Οι δύο αξιωματικοί που βρήκαν τραγικό θάνατο κάτω από τις ερπύστριες του άρματος, είναι ο Ψυχουντάκης Παντελής του Κων/ νου, 23 ετών από το Ρέθυμνο και ο Πελιτάρης Χρήστος του Σωτηρίου, 24 ετών από την Αθήνα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το τεθωρακισμένο, στο οποίο εκπαιδεύονταν νεοσύλλεκτοι ξέφυγε από το πεδίο δοκιμών και έπεσε πάνω στο κιόσκι, όπου περνούσαν Σχολείο Μηχανοδήγησης σε εξομοιωτές οι νεαροί ανθυπολοχαγοί, που είχαν μόλις αποφοιτήσει από τη Σχολή Ευελπίδων. Σαν πιθανότερη αιτία της εκτροπής εξετάζεται το ενδεχόμενο να έσβησε ο κινητήρας του όχηματος και να μην λειτουργούσαν έτσι τα υδραυλικά φρένα του τεθωρακισμένου.

    Στο νοσοκομείο

    Στο στρατόπεδο σήμανε συναγερμός και σε σύντομο χρονικό διάστημα έφθασαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ Ιωαννίνων για τον απεγκλωβισμό αξιωματικών και στρατιωτών και 10 ασθενοφόρα για τη μεταφορά των τραυματιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Για τον απεγκλωβισμό των αξιωματικών χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα καθώς έπρεπε να ανασηκωθεί με ειδικό γερανό το άρμα που προκάλεσε την τραγωδία. Στο στρατόπεδο έσπευσαν ο υφυπουργός Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και ο αρχηγός του ΓΕΣ αντιστράτηγός Παναγιώτης Χαρβάλας.

    "Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται και οι ευθύνες που τυχόν διαπιστωθούν θα αποδοθούν στο ακέραιο", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

    Λίγο αργότερα, νεκρός κάτω από αεροσκάφος Μιράζ 2000, που επισκευαζόταν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, βρέθηκε τεχνικός υπαξιωματικός. Ο υπαξιωματικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ νεκροψία και νεκροτομή θα γίνουν στην Αθήνα, ώστε να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου του.

    [03] Τεχνολογία

    Στόχος η προστασία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Στην "άσπρη λίστα" η Microsoft

    5/5/2004 10:59:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Θέλουν να μειώσουν τα spam

    Σχετικά Links:

    Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση Τύπου

    [04] Οικονομία

    Από 81 έως 86 λεπτά σε 33 νομούς της χώρας Τραβούν την ανηφόρα ...τα καύσιμα

    5/5/2004 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ανοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να διαμορφώνεται στα 80,5 λεπτά το λίτρο. Σε 33 νομούς της χώρας κυμαίνεται η τιμή από 81 έως 86 λεπτά, ενώ από τις αρχές του χρόνου η τιμή της έχει αυξηθεί κατά 10%. Στο μεταξύ στον εισαγγελέα παραπέμπονται δύο ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Αττική, επειδή αρνήθηκαν τον έλεγχο από τα κλιμάκία ελέγχου διακίνησης και αποθήκευσης καυσιμων (ΚΕΔΑΚ). Τα ΚΕΔΑΚ πραγματοποιούν ελέγχους σε όλα τα πρατήρια της χώρας τόσο για τον έλεγχο των τιμών όσο και για την ποιότητα των καυσίμων.

    Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

    "Το θέμα έχει παραπεμφθεί ήδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η αύξηση είναι μεγαλύτερη από αυτή, που δικαιολογούν οι διεθνείς συνθήκες", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.

    Το ζήτημα της πετρελαϊκής κρίσης συζητείται αυτή την ώρα στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [05] Υγεία

    'Εχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών Γόνιμες καμπύλες

    5/5/2004 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, New Scientist

    Οι θηλυκές καμπύλες, πάντα ήταν δέλεαρ για τους άνδρες. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη των επιστημόνων οι γυναίκες με καμπύλες, σαν αυτές της Μπάρμπι, εκτός από πιο θελκτικές για τους άνδρες, είναι και πιο γόνιμες. Με λίγα λόγια, τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς, έχουν, ασυνείδητα και βιολογική υπόσταση. Η αυξημένη γονιμότητα οφείλεται στο γεγονός, ότι οι γυναίκες με το σώμα κλεψύδρας έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών. Προκειμένου να διεξαχθεί η έρευνα οι επιστήμονες μελέτησαν 119 γυναικών από την Πολωνία, στο Πανεπιστήμιο Τζαγκιελόνιαν στην Κρακοβία. Μέτρησαν, λοιπόν, το βάρος τους, το επίπεδο σωματικού λίπους και την διάμετρο μέσης, περιφέρειας και στήθους. Μετά τις μετρήσεις κατηγοριοποίησαν τις γυναίκες στις εξής κατηγορίες: με μεγάλο στήθος και στενή μέση, με μεγάλο στήθος και φαρδιά μέση, μικρό στήθος και στενή μέση και μικρό στήθος και φαρδιά μέση.

    Έχουν περισσότερες ορμόνες

    Οι γυναίκες, που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν ηλικίας 24 έως 37 ετών και δεν ελάμβαναν καμία ορμονολογική θεραπεία.

    Οι επιστήμονες, κατά τη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου, έπαιρναν δείγματα πρωινού σάλιου, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα δύο ορμονών: του 17-b οιστρογόνων (Ε2) και προγεστερόνης. Τα υψηλά επίπεδα των ορμονών αυτών, είναι δείγμα, ότι οι γυναίκες με μεγαλύτερες καμπύλες έχουν περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν.

    Οι γυναίκες, που άνηκαν στην κατηγορία μεγάλο στήθος/φαρδιά μέση, είχαν κατά μέσο όρο, αυξημένο κατά 26% το επίπεδο της ορμόνης Ε2, από ότι οι γυναίκες, που άνηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες και άρα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να μείνουν έγκυες. Οι γυναίκες αυτές παρουσίαζαν, επίσης, υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης.

    Σε άρθρο της στο ιατρικό περιοδικό Proceedings B, η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τη Γκράζινα Γιασίενσκα, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τονίζει, ότι η σιλουέτα της Μπάρμπι είναι μεν δημοφιλής στο δυτικό κόσμο, αλλά όχι σε όλη της υφήλιο. Μάλιστα, όπως τονίζει οι άνδρες από τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτιμούν τις περισσότερο "στρογγυλές" γυναίκες, γιατί δείχνουν καλό διατροφικό επίπεδο.

    [06] Διεθνή

    Ισραηλινά πυρά στο Λίβανο

    5/5/2004 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Associated Press

    Στο στόχαστρο ισραηλινών βομβαρδιστικών αεροσκαφών βρέθηκε η Τύρος, στο νότιο Λίβανο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, ενώ μαύροι καπνοί καλύπτουν την περιοχή. Νωρίτερα, ο στρατός του Λιβάνου εξαπέλυσε αντιαεροπορικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών αεροπλάνων, που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Αξιωματούχοι του Λιβάνου δήλωσαν, πως δύο ισραηλινά βομβαρδιστικά έπληξαν το χωρίο Ζιμπτζίν, νότια της Τύρου. Από την πλευρά τους, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν, ότι στόχος της επιδρομής ήταν θέσεις της Χεζμπολάχ στη χώρα.

    [07] Διεθνή

    Πόρισμα εμπειρογνωμόνων για το αεροπορικό ατύχημα "Σφάλμα" ο θάνατος του Σκοπιανού προέδρου

    5/5/2004 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε εσφαλμένους χειρισμούς του κυβερνήτη οφείλεται το αεροπορικό δυστύχημα στις 26 Φεβρουαρίου, κατά το οποίο έχασε τη ζωή του ο τότε πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι. Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών της Βοσνίας, Μπράνκο Ντόκιτς, που παρουσίασε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, "το αεροπορικό δυστύχημα προκλήθηκε από σφάλματα στους χειρισμούς του πληρώματος, κατά τους ελιγμούς για την προετοιμασία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Μόσταρ". Σημειώνεται, πως ο Τραϊκόφσκι, έξι συνεργάτες του και τα δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, όταν το προεδρικό αεροπλάνο, συνετρίβη μέσα σε πυκνή ομίχλη, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Μόσταρ, όπου ο πρώην πρόεδρος επρόκειτο να μετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο Πρόεδρος της FYROM

    [08] Champions League

    Επιχείρηση ανατροπή

    5/5/2004 5:36:00 μμ

    Να ανατρέψει το βαρύ 3-1 του "Λουί Ντε" για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το τελικό της 26ης Μαΐου καλείται σήμερα η Τσέλσι με αντίπαλο την καταπληκτική Μονακό του Ντιντιέ Ντεσάμπ. Μια Μονακό που πάει στο Λονδίνο με σύμμαχο την παράδοση που έχει, να μην γνωρίζει την ήττα όταν αγωνίζεται με αγγλικές ομάδες. Οι μονεγάσκοι έχουν αγωνιστεί επτά φορές με αγγλικές ομάδες, μετρώντας τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα. Παρόλα αυτά στις τελευταίες τέσσερις εξορμήσεις της μακριά από το Πριγκιπάτο, η Μονακό, η οποία ευελπιστεί να γίνει η τέταρτη γαλλική ομάδα που θα φθάσει σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών μετά τις Ρεμς, Σεντ Ετιέν και Μαρσέιγ, δεν έχει καταφέρει να γευτεί τη χαρά της νίκης.

    Με σημαντικές απουσίες η Τσέλσι

    Όσον αφορά στον αγωνιστικό τομέα, ο Κλαούντιο Ρανιέρι δεν μπορεί να υπολογίζει στους τιμωρημένους, Μαρσέλ Ντεσαγί, Κλοντ Μακελελέ και στον τραυματία, Ντάμιεν Νταφ, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Βιλιάμ Γκαλάς, Αντριαν Μούτου, Σκοτ Πάρκερ και Σελεστίν Μπαμπαγιάρο.

    Στην αντίπερα όχθη, ο Ντεσάμπ θα στερηθεί των υπηρεσιών του τιμωρημένου, Ζήκου, ενώ προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν οι Ζερόμ Ροτέν, Πρσο.

    Την αναμέτρηση θα διευθύνει ο Σουηδός, Αντερς Φρισκ.

    [09] Αθλητισμός

    Ξανά σε νοσοκομείο ο Μαραντόνα

    5/5/2004 5:48:00 μμ

    Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το εξιτήριο που πήρε από κλινική του Μπουένος Αϊρες, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, εισήχθη εκ νέου στην ίδια ιδιωτική κλινική όπου για περίπου 12 ημέρες έδινε μάχη να κρατηθεί στην ζωή, όπως μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός στην Αργεντινή, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.Οι λόγοι που οδήγησαν τον Μαραντόνα στην ιδιωτική κλινική, δεν έχουν γίνει γνωστοί, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο "Πίμπε Ντ΄ Ορο" αντιμετωπίζει και πάλι αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, ο προσωπικό ιατρός του, Φερνάντο Καχέ, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Continental", τονίζοντας ότι "o Μαραντόνα θα μείνει στο νοσοκομείο για περίπου τρεις ημέρες", ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν απαραίτητο έλεγχο, πριν την αναχώρηση του διάσημου Αργεντινού για την Κούβα.

    Όπως είναι γνωστό, ο "Ντιεγκίτο" παρέμεινε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικής κλινικής, για περισσότερο από μία εβδομάδα, με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα.

    Με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, οι θεράποντες ιατροί κατάφεραν να τον συνεφέρουν και την περασμένη Πέμπτη ο 43χρονος Μαραντόνα πήρε εξιτήριο.

    Αν και επίσημα δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση, πολλοί υποστήριξαν ότι ο διάσημος Αργεντινός έφυγε από την κλινική με δική του ευθύνη.

    [10] Εσωτερικά

    Τι προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα

    5/5/2004 6:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε ισχύ θα τεθεί από τον Ιούνιο το Προεδρικό διάταγμα για την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπει μονιμοποίηση όλων όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσία, με μέγιστο όριο διακοπής μεταξύ των συμβάσεων τους τρεις μήνες. Την Παρασκευή, απεργούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. Δείτε αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα και την Κοινοτική Οδηγία 1999/70.

    Δηλώσεις

    "Για κατακερματισμό των συμβασιούχων", τόνισε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου δήλωσε ότι "οι μονιμοποιήσεις στο στενό δημόσιο τομέα δεν ξεπερνούν τις 13.000, και μαζί με τις δημοτικές επιχειρήσεις τις 54.000".

    "Θα υπάρξει και προεδρικό διάταγμα για τον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Για εμπαιγμό των συμβασιούχων έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Αντεργατικό το χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κάνει λόγο για αποσπασματικές ρυθμίσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη δημοσιότητα το Π.Δ για τους συμβασιούχους

    [11] Ιράκ

    Αναχώρησε σήμερα από το Ιράκ Άρωμα ελευθερίας για Καναδό όμηρο

    5/5/2004 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- ΒΒC

    Ελεύθερος αφέθηκε την Τρίτη ο Καναδός επιχειρηματίας, Νάτζι αλ- Κουάιτι, που κρατούνταν όμηρος από άγνωστη οργάνωση στο Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάτρικ Ρίελ, ανακοίνωσε, πως ο αλ- Κουάιτι είναι καλά στην υγεία του, ενώ το υπουργείο "βοήθησε στην ασφαλή αναχώρησή του σήμερα από το Ιράκ". Παράλληλα, ο κ. Ρίελ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενος την επιθυμία της οικογένειας, ενώ απέρριψε δημοσίευμα, που ισχυρίζονταν, πως η οικογένεια του πρώην ομήρου κατέβαλε 50. 000 δολάρια ως λύτρα. Ο αλ- Κουάιτι είχε απαχθεί από τη Βαγδάτη την περασμένη Τετάρτη και ήταν ο τρίτος όμηρος καναδικής καταγωγής στο Ιράκ. Άλλος ένας Καναδός όμηρος, ο Φάντι Φάντελ, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ οι αρχές της χώρας προσπαθούν να απελευθερώσουν τον 41χρονο, Μοχάμαντ Ριφάντ, που βρίκεται υπό ομηρία από τις 8 Απριλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Το έσκασε" Αμερικανός όμηρος

    [12] Εσωτερικά

    Καμία ανησυχία για τις εκρήξεις

    5/5/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μεμονωμένο περιστατικό, που δεν συνδέεται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, χαρακτηρίζουν κυβέρνηση, αντιπολίτευση και διωκτικές αρχές, τη τριπλή βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, τα ξημερώματα, στην οδό Κρέμου στην Καλλιθέα. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του μεγάλου αθλητικού γεγονότος του Αυγούστου, ενώ Σιράκ και Μπλέρ, εξέφρασαν την πλήρη εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές αρχές. Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά η αστυνομία θεωρεί ότι πιθανόν πίσω από τις εκρήξεις να βρίσκεται η οργάνωση "Επαναστατικός αγώνας", οργάνωση η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 5 Σεπτεμβρίου του 2003 με διπλή βομβιστική επίθεση στο κτήριο 7 της Ευελπίδων . Την ίδια ώρα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποσύνδεαν το συμβάν από τη διεθνή τρομοκρατία.

    Τρεις εκρήξεις σε 45 λεπτά

    Συγκεκριμένα, τρεις διαδοχικές εκρήξεις σημειώθηκαν στην πίσω πλευρά του αστυνομικού μεγάρου Καλλιθέας, όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα, το Παράρτημα Ασφαλείας και η Τροχαία της πόλης.

    Οι δύο πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 3.55, με διαφορά πέντε λεπτών η μία από την άλλη, στην είσοδο του γκαράζ του αστυνομικού μεγάρου, επί της οδού Κρέμου, και η τρίτη στις 4.29, σε ένα φυλάκιο , που βρισκόταν κοντά στην παλιά είσοδο του αστυνομικού μεγάρου, επίσης επί της ίδιας οδού.

    Λίγα λεπτά πριν τις εκρήξεις, τηλεφώνημα αγνώστου στην "Ελευθεροτυπία", οδήγησε στην εκκένωση του κτηρίου.

    Όπως δήλωσε ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Γιώργος Αγγελάκος, η είσοδος, όπου έγινε η έκρηξη, είναι ανενεργή εδώ και ένα χρόνο και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε φρουρός. Παράλληλα, επεσήμανε, πως οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τα μέχρι στιγμής στοιχεία "δείχνουν" ως δράστες "μεμονωμένα, εξτρεμιστικά στοιχεία".

    Επίσης, ο κ. Αγγελάκος δήλωσε, πως πρόκειται για "εσωτερικό θέμα", που δεν σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τέτοιες ενέργειες "κάνουν κακό στη χώρα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων , αφού δίνεται άλλη διάσταση στο θέμα". Τέλος, ο αστυνομικός διευθυντής επεσήμανε, ότι η ηγεσία της Αστυνομίας προβληματίζεται έντονα για το γεγονός, οτι η τρίτη βόμβα εξερράγη περίπου μισή ώρα μετά τις άλλες δύο. Μάλιστα, ο κ. Αγγελάκος υποστήριξε, πως "προφανώς οι δράστες ήθελαν να υπάρξουν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί, από την πλευρά των αστυνομικών, που θα πήγαιναν στο σημείο" και ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αστυνομικά τμήματα.

    Αποσύνδεση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Μεμονωμένο περιστατικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τις εκρήξεις στην Καλλιθέα, που -όπως τόνισε- δεν επηρεάζει την ασφάλεια της Ολυμπιακής προετοιμασίας της χώρας. Οι προσπάθειες του ελληνικού λαού, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και η στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε. Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, διασφαλίζουν την ασφάλεια των Αγώνων. Η δήλωση του κ. Καραμανλή έγινε μετά από ερώτηση κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε, πως "το σημερινό περιστατικό αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή από τις διωκτικές αρχές της χώρας και υπογράμμισε, ότι "μεμονωμένες ενέργειες σαν και αυτή, δεν συνδέονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν μπορούν κατ' ουδένα τρόπο να επηρεάσουν την ασφαλή διεξαγωγή τους".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι το σημερινό συμβάν συνδέεται με την ολυμπιακή προετοιμασία . "Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, έχουν σχεδιάσει ένα σύστημα ασφαλείας , το οποίο εγγυάται την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων", υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Την εκτίμηση ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός έκανε και η αντιπολίτευση.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, κ. Φάνη Πετραλιά, μιλώντας στο ΒΒC τόνισε ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή όσο και επιτυχή διοργάνωση των αγώνων.

    Οι εκρήξεις δεν σχετίζονται με κάποιο Ολυμπιακό χώρο, τόνισε και η εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Γκιζέλ Ντέιβις. "Η ΔΟΕ είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, που μας κρατούν ενήμερους και είναι αρμόδιες για την ενημέρωση. Είναι προφανές, ότι είναι ένα επεισόδιο, που δεν συνδέεται με κάποιο Ολυμπιακό χώρο", υπογράμμισε η κ. Ντέιβις.

    Διεθνή εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές

    Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο των εκρήξεων βρέθηκαν δημοσιογράφοι ξένων μέσων ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πρώτες κιόλας ανταποκρίσεις τους οι περισσότεροι αποσύνδεσαν το γεγονός από τη διεθνή τρομοκρατία.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός που κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη βουλή των κοινοτήτων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν σε κλίμα ειρήνης και συνεργασίας.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Κρεγκ Ρίντι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα είναι η καλύτερη δυνατή, ενώ την ίδια στιγμή αποσύνδεσε τις εκρήξεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. "Μοιάζουν περισσότερο να άπτονται εσωτερικών υποθέσεων, παρά σχετιζόμενες με την τρομοκρατία" τόνισε σχετικά. Την ίδια ώρα στο Παρίσι ο Ζάκ Σιράκ στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στο σπίτι του αθλητισμού εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Παρούσα στις εκδηλώσεις, στο Παρίσι ήταν και η δήμαρχος Αθηναίων

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις αρμόδιες ελληνικές αρχές σχετικά με την ασφάλεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του Αμερικανού και εφτά φορές χρυσού Ολυμπιονίκη Καρλ Λιούις, που εξέφρασε επίσης την πεποίθηση του είναι ότι οι αγώνες της Αθήνας θα είναι οι πλέον ασφαλείς στην ιστορία της διοργάνωσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βομβιστική επίθεση στο Α.Τ. Καλλιθέας

    Ο διεθνής Τύπος για τις εκρήξεις

    [13] Υγεία

    Στις ΗΠΑ οι πρώτες έρευνες Γονιδιακή θεραπεία για τη Μεσογειακή Αναιμία

    5/5/2004 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ειδήσεις > Υγεία)&body=Πρώτο στην Ελλάδα, θα εφαρμόσει την τεχνική, το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης

    Ελπίδες για άμεση ίαση στους ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, υπόσχεται γονιδιακή θεραπεία. Όπως ανακοίνωσε, η πρόεδρος της Αιματολογικής Εταιρείας, Αφροδίτη Λουτράδη, τα μηνύματα από σχετικές έρευνες που γίνονται στις ΗΠΑ είναι άκρως ενθαρρυντικά και ενδέχεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπίζεται και στην Ελλάδα. Η θεραπεία, συνίσταται στην αντικατάσταση του προβληματικού γονιδίου που προκαλεί τη Μεσογειακή Αναιμία με ένα φυσιολογικό. Πρώτο τη νέα τεχνική θα εφαρμόσει το νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το προσωπικό του οποίου έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα από Αμερικανούς ερευνητές ενώ διαθέτει επίσης και την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή.

    Τεράστιο πρόβλημα η έλλειψη αίματος

    Μέχρι τότε, ωστόσο, οι ασθενείς θα εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης αίματος.

    Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας, Οδυσσέας Πλατής, η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που εισάγει αίμα.

    "Η Ελλάδα εισάγει 25.000 φιάλες αίματος το χρόνο από την Ελβετία, γεγονός που κοστίζει τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα" τόνισε υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία.

    Κληθείς να σχολιάσει μία νέα τεχνολογική συσκευή που μετατρέπει την ομάδα αίματος Β σε Ο έκανε λόγο για μία τεχνική, που για να εφαρμοσθεί θα χρειασθεί να περάσουν πολλά χρόνια.

    [14] Εσωτερικά

    Απαγόρευση απόπλου

    5/5/2004 7:21:00 μμ

    Εκτεταμένες ζημιές λόγω των θυελλωδών ανέμων σε Μεσσηνία και Αχαΐα. Από τους ισχυρούς ανέμους κατέρρευσε ο κυματοθραύστης στο λιμάνι της Καλαμάτας. Δεμένα τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    [15] Ιράκ

    Προσπάθειες κατευνασμού του αραβικού κόσμου Μπους: "Λάθος" οι βασανισμοί κρατουμένων

    5/5/2004 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο- BBC

    Τον αποτροπιασμό του για το βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτ Μπους. Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα, ο κ. Μπους είπε, ότι τα κρούσματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν "την συμπονετική Αμερική" που ο ίδιος γνωρίζει και "προωθεί την ατομική ελευθερία". Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει, πως "λάθη" γίνονται ακόμα και στις "πιο τέλειες δημοκρατίες". Σε "απολογία" κλήθηκε και η σύμβουλος του κ. Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, μιλώντας στο Αλ Αραμπίγια. Την ίδια ώρα, με συνθήματα κατά της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, εκατοντάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν έξω από τη φυλακή Αμπού Γκράιμπ και ζήτησαν την απελευθέρωση των κρατουμένων. Παράλληλα, στο Λονδίνο, ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 12 Ιρακινών ζητούν Βρετανοί δικηγόροι, εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων.

    "Θα μιλήσει η Δικαιοσύνη"

    Στη συνέντευξή του στο Αλ Χούρα, ο κ. Μπους υποσχέθηκε, ότι τα κρούσματα κακοποίησης θα διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης . Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε, πως, "Αυτό είναι που κάνει την διαφορά από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσείν".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν παραιτήσεις για τα κρούσματα κακοποίησης, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξη του προς τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, και στην αμερικανική στρατιωτική διοίκηση .

    Τη λύπη της για την κακομεταχείριση Ιρακινών κρατουμένων εξέφρασε και η Κοντολίζα Ράις, σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εθνικής ασφαλείας. Σε συνέντευξή της στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, η κ. Ράις τόνισε, πως "ήταν ένα λάθος και θα φτάσουμε σε μεγάλο βάθος για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη".

    Απονομή δικαιοσύνης ζητούν στη Βρετανία

    Στο μεταξύ, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας προσήλθαν Βρετανοί δικηγόροι, που εκπροσωπούν τις οικογένειες 12 Ιρακινών, οι οποίοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από ενέργειες Βρετανών στρατιωτών.

    Αφού παρουσίασαν τις υποθέσεις, οι δικηγόροι ζήτησαν "ανεξάρτητη έρευνα" και καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων από το υπουργείο Άμυνας.

    Ωστόσο, το υπουργείο απορρίπτει τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο, ότι η βρετανική κυβέρνηση δε φέρει οποιαδήποτε νομική ευθύνη για τις υποθέσεις, αφού οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ δεν υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι δεν δέχονται τον ισχυρισμό του υπουργείου και επικαλούνται τη Συνθήκη της Γενεύης, για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μήνυμα Μπους αλά αραβικά


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 May 2004 - 16:53:09 UTC