Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται το θρίλερ SARS
  • [02] Στο Μπρίστολ της Αγγλίας Μαθήματα υψηλής ραπτικής από ένα παπαγάλο
  • [03] Στις 11 παρά δέκα το βράδυ "Ματωμένο" απόψε το φεγγάρι
  • [04] Αυτόματα η μετατροπή των συμβάσεων Στη δημοσιότητα το Π.Δ για τους
  • [05] Τελευταίες πινελιές
  • [06] Πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών Μείωση της θητείας από το 2005
  • [07] Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων Ο ελληνικός πολιτισμός στην Οξφόρδη
  • [08] Στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας Πρωτοβουλία για το Εκκλησιαστικό
  • [09] Βλέπει Τσάμπιονς Λιγκ ο Ντούμι
  • [10] Στο εδώλιο "μαθητής" της Αλ Κάιντα
  • [11] Στο κενό δημοσίευμα των "TIMES"
  • [12] Διαμαρτυρία για την υποστήριξη στον Αριέλ Σαρόν Διπλωμάτες εναντίον
  • [13] Αυτοσυγκέντρωση ζήτησε ο Σ. Παπαδόπουλος
  • [14] Κόντρα Σαακασβίλι- Αμπασίντζε Μαίνεται η κρίση στην Ατζαρία
  • [15] Σε βάρος του Δ.Σ του ΧΑΑ και της Κεφαλαιαγοράς Ποινικές διώξεις για το
  • [16] Αμφισβητήθηκε η πτώχευση Εχασε η Ρικομέξ τη μάχη των αποζημιώσεων

    [01] Υγεία

    Συνεχίζεται το θρίλερ SARS

    4/5/2004 12:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον εντοπισμό τριών νέων κρουσμάτων του Σοβαρού και Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούντο ύποπτα, επιβεβαίωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της Κίνας. Από τη στιγμή που επανεμφανίστηκε η νόσος τον περασμένο μήνα σε εργαστήριο του Πεκίνου έχουν εντοπισθεί στη χώρα εννέα κρούσματα. Από αυτά μόνο το ένα έχει καταλήξει. Πάντως κατά τις δυο προηγούμενες εβδομάδες εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν σε καραντίνα. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς, που στην Κίνα διαρκεί μέχρι τις 7 του μήνα, επιβιβάζονταν απτόητοι σε αεροπλάνα και πλοία, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Υπενθυμίζουμε, ότι σχεδόν 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει σε ολόκληρο τον κόσμο από τότε, που πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια στη δυτική Κίνα το 2002.

    [02] Διάφορα

    Στο Μπρίστολ της Αγγλίας Μαθήματα υψηλής ραπτικής από ένα παπαγάλο

    4/5/2004 1:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι όμως οι παπαγάλοι δε μπορούν μόνο να αρθρώνουν λέξεις και να προφέρουν σύντομες προτάσεις, αλλά, όπως φαίνεται, μπορούν να γίνουν και πρώτης τάξης ράφτες... Τρανταχτή απόδειξη ο παπαγαλάκος Μπάτζιο, που παρακολουθώντας ώρες ολόκληρες το αφεντικό του, Τζακ Τερίτο, να ξηλώνει, να ράβει και να ολοκληρώνει τις παραγγελίες των πελατών του, στο τέλος έμαθε κι αυτός τη δουλειά κι έφτασε να γίνει το δεξί του χέρι. Μάθε τέχνη κι άστηνε σκέφτηκε το πανέξυπνο πτηνό και στρώθηκε στη δουλειά, αναδεικνυόμενο σ έναν αριστουργηματικό ράφτη, αφού μπορεί μέχρι και να χρησιμοποιεί περίτεχνα το ράμφος του για να περνά την κλωστή μέσα από το κεφάλι της βελόνας.

    Και τηλεοπτικός αστέρας

    Ο ευφυής παπαγάλος με το κίτρινο λοφίο έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Μπρίστολ, όπου βρίσκεται το ραφείο. Μάλιστα δεν είναι λίγες, καθημερινά, οι επισκέψεις που δέχεται το μαγαζάκι του 60χρονου Τερίτο από κατοίκους, που "καίγονται" να δουν τον Μπάτζιο εν δράσει.

    Κι από στόμα σε στόμα, η φήμη του έφτασε μέχρι τα στούντιο της τηλεοπτικού σόου για ζώα, Test Your Pet του BBC1, που παρουσιάζει ο Rolf Harris. Ο τελευταίος θεώρησε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μια εκπομπή πάνω στις δυνατότητες του ξεχωριστού πτηνού και αποφάσισε να το κανονίσει με τον ιδιοκτήτη του. Ο Τερίτο ενθουσιάστηκε με την ιδέα κι έτσι την επόμενη εβδομάδα η εκπομπή θα είναι γεγονός.

    Στο εν λόγω τηλεοπτικό σόου εμφανίζονται κάθε φορά ταλαντούχα ζωάκια, επιδεικνύοντας στο κοινό τις ικανότητές και στη συνέχεια οι τηλεθεατές ψηφίζουν, όποιο θεωρούν καλύτερο.

    Ο Μπάτζιο θα διαγωνιστεί για τον τίτλο του εξυπνότερου ζώου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το αφεντικό του είναι από τώρα σίγουρο, ότι θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο. "Μόλις δουν τι μπορεί να κάνει θα τον ψηφίσουν σίγουρα. Μπορεί πολλά ζώα να κάνουν διάφορα κόλπα, αλλά κανένα δε μπορεί να ράβει. Δεν τίθεται θέμα συναγωνισμού".

    Εμείς του ευχόμαστε καλή τύχη και θα περιμένουμε εναγωνίως τα αποτελέσματα.

    [03] Τεχνολογία

    Στις 11 παρά δέκα το βράδυ "Ματωμένο" απόψε το φεγγάρι

    4/5/2004 2:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κόκκινο θα βαφτεί το φεγγάρι, το βράδυ στις 11 παρά 10 καθώς την ώρα εκείνη, θα αρχίσει μια εντυπωσιακή ολική έκλειψη. Το ουράνιο αυτό φαινόμενο, που θα ολοκληρωθεί στις 2 και 10 τα ξημερώματα, αυτή τη φορά ορατό θα είναι ορατό από τη χώρα μας, σε κάθε φάση του. Η έκλειψη ουσιαστικά θα ξεκινήσει από τη στιγμή, που το φεγγάρι θα βγει στον ουρανό το απόγευμα της Τρίτης, αλλά θα γίνει ορατή μόνο, όταν το σκοτάδι απλώσει πλήρως τα πέπλα του ...Τότε ένα βαθυκόκκινο φεγγάρι θα πάρει σιγά σιγά τη θέση του στον ορίζοντα και εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να το απολαύσουμε αν ο καιρός είναι καλός και τα σύννεφα δε μας στερήσουν τη μοναδική θέα. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο μοναδικό και επισημαίνουν, ότι καμιά έκλειψη δε μοιάζει με την προηγούμενη ή την επόμενή της.

    Οι Σεληνιακές εκλείψεις, που συμβαίνουν μόνο κατά την πανσέληνο, σημειώνονται, όταν ο ήλιος η Γη και το φεγγάρι βρίσκονται εναρμονισμένα σε ευθεία. Η σελήνη "τυλίγεται" στην μακριά και σε σχήμα κώνου σκιά, που σχηματίζει ο πλανήτης μας στο διάστημα παίρνοντας ένα σκούρο χάλκινο ή πορτοκαλί χρώμα.

    Η προηγούμενη σεληνιακή έκλειψη του Νοεμβρίου είχε γίνει ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική κι από ένα μεγάλο μέρος της Ασίας.

    [04] Εσωτερικά

    Αυτόματα η μετατροπή των συμβάσεων Στη δημοσιότητα το Π.Δ για τους συμβασιούχους

    4/5/2004 2:44:00 μμ

    Τέλος στην αγωνία χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς δόθηκε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα από τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο. Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την αυτόματη μετατροπή κάθε είδους συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Οι προϋποθέσεις που τίθενται για την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων είναι: Οι συμβασιούχοι να εργάζονται στις 10 Ιουνίου του 2004 (ή και δύο μήνες πριν), οπότε αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Π.Δ. και να έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία 24 μήνες με ανώτατο χρόνο διακοπής μεταξύ των συμβάσεων τους 3 μήνες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005 και στο διάστημα που μεσολαβεί τα υπηρεσιακά συμβούλια ή οι διοικήσεις των φορέων και το ΑΣΕΠ θα πρέπει να αποφανθούν εάν οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Από τις ρυθμίσεις του ΠΔ εξαιρούνται οι αναπληρωτές καθηγητές, οι απασχολούμενοι στα ερευνητικά προγράμματα, σε προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας, όπως του ΟΑΕΔ, καθώς και σε νομικά πρόσωπα που έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρείες που δεν εποπτεύονται από το κράτος ή είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όπως μεταξύ άλλων η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Ολυμπιακή Αεροπορία, οι Τράπεζες και η ΕΥΔΑΠ.

    Ειδικά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου απαιτείται 18μηνη προϋπηρεσία ανεξαρτήτως του χρόνου διακοπής μεταξύ των συμβάσεων.

    Το Προεδρικό Διάταγμα εστάλη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, προκειμένου να υποβάλει τις παρατηρήσεις της και θα προωθηθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο Επικρατείας.

    Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ

    Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Αττικής αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι γιατί πολλοί από τους συμβασιούχους στον κλάδο τους δεν συμπεριλαμβάνονται στο Π.Δ για τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας την Παρασκευή 14 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως το τέλος της βάρδια τους, ενώ οι συμβασιούχοι εκτός Αττικής θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και σε πανελλήνιο συλλαλητήριο.

    [05] Αθλητισμός

    Τελευταίες πινελιές

    4/5/2004 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο συζήτησαν ενώπιον του εισαγγελέα πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Αργύρης Μήτσου, ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Λούβαρης, και ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης. Τον τελικό κληρώθηκε να διευθύνει ο Γιώργος Καζναφέρης, με βοηθούς τους Παπαδόπουλο (Θεσσαλονίκης) και Τσορτανίδη (Αχαΐας). Τέταρτος διατητής κληρώθηκε ο Κύρος Βασσάρας, ενώ παρατηρητής του αγώνα θα είναι ο Σπύρος Παπαδάκος.

    Αίσθημα αδικίας στον Ολυμπιακό

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Λούβαρης επανήλθε στο θέμα των εισιτηρίων και την απόφαση της αστυνομίας να αλλάξουν οι θύρες που θα καθίσουν οι φίλαθλοι της ομάδας κάνοντας λόγο για αδικία.

    "Επικρατεί συναίσθημα αδικίας στους φιλάθλους μας με το θέμα των εισιτηρίων αλλά ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί. Έγιναν συστάσεις για τα θέματα που αφορούν το παιχνίδι και το κλίμα ήταν ήρεμο", τόνισε.

    Από τη μεριά του ο κ. Μήτσου έκανε έκκληση στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να είναι κόσμιοι στη συμπεριφορά τους ενώ συμπλήρωσε ότι η ΠΑΕ δε θα απαντήσει σε τυχόν εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις. "Θέλω να παρακαλέσω τους φίλους του Παναθηναϊκού να είναι κόσμιοι. Ελπίζω να ανταποκριθούν. Δε θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εμπρηστική δήλωση ενώ από μεριά μας δε θα κάνουμε απολύτως καμία".

    Στο καλό κλίμα που επικράτησε κατά την σύσκεψη στάθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ στις δηλώσεις του, που έκανε λόγο για γιορτή του ποδοσφαίρου. "Η σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι ο τελικός θα γίνει μέσα σε πολύ καλό κλίμα. Ο τελικός αυτός αποτελεί γιορτή για το ελληνικό ποδόσφαιρο και πιστεύω πως θα είναι αντάξιος των προηγούμενων. Δεσμευόμαστε ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι. Η αστυνομία ξέρει να κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και καλό θα ήταν να θυμηθούμε τους τελικούς ανάμεσα στις δύο ομάδες αλλά και τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό που έγινε στην Αθήνα", είπε ο κ. Γκαγκάτσης ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει ήδη προσκληθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος προκειμένου να τιμήσει και αυτός με την παρουσία του, τη γιορτή του ποδοσφαίρου.

    Σε δηλώσεις του πριν την κλήρωση για το διαιτητή του τελικού, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Γιώργος Μπίκας, ευχήθηκε να γίνει ένας ωραίος αγώνας και να κερδίσει ο καλύτερος. "Είναι τιμή για κάθε διαιτητή να διευθύνει έναν τελικό", πρόσθεσε ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε εκ νέου καλή επιτυχία σε όσους μετάσχουν σε αυτή τη γιορτή.

    Πριν την κλήρωση υπήρξε διαφωνία του Παναθηναϊκού με την διαδικασία, ενώ οι ''πράσινοι'' ζήτησαν την εξαίρεση του παρατηρητή Παπαδάκου, αίτημα που απορρίφθηκε από την ΚΕΔ.

    Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κασναφέρης είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις διαιτητές που μπήκαν στην κληρωτίδα που έχει τιμωρηθεί φέτος, για τη διαιτησία του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ιωνικό για την 20ή αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    Τα εισίτηρια ανέβασαν τους τόνους

    Χθες την έντονη αντίδραση του Ολυμπιακού προκάλεσε η ξαφνική απόφαση της Αστυνομίας να αλλάξουν οι θύρες που θα καθίσουν οι φίλαθλοι της ομάδας.

    Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που έγινε στη ΓΑΔΑ, την Δευτέρα και στην οποία συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδας πλευρές. Οι θιγμένοι από αυτή την απόφαση "ερυθρόλευκοι" αντέδρασαν άμεσα και έντονα, μέσω του εκπροσώπου τους, ενώ έκαναν λόγο για αθέτηση της συμφωνίας που υπήρχε από πριν και πρωτοφανή αλλαγή στάσης από την αστυνομία. Και γι αυτό οι εκπρόσωποι της πειραϊκής ομάδας δεν υπέγραψαν το νέο σχέδιο.

    Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο Ολυμπιακός θα πάρει 3.750 εισιτήρια, εκ των οποίων τα 900 είναι μετά τη γωνία του κόρνερ και τα 2.800 πίσω από τη γραμμή του άουτ.

    Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ανθρώπων του Ολυμπιακού ενώ ΠΑΕ εξέδωσε ιδιαίτερα καυστική ανακοίνωση, με την οποία στην ουσία κατηγορεί την ηγεσία της Αστυνομίας για την στάση που κράτησε στο θέμα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    "Σε μία νέα εποχή μπαίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο με πρωταγωνιστή την Ελληνική Aστυνομία και ''σκηνοθέτη'' τον ΠΑΟ.

    Στο ντέρμπι του Πρωταθλήματος στη Λεωφόρο, η Ελληνική Αστυνομία έδινε τις απαραίτητες εγγυήσεις για τη μετακίνηση των φιλάθλων του Ολυμπιακού, προφανώς γνωρίζοντας ότι ο νόμος του προηγούμενου Υφυπουργού Αθλητισμού δεν θα αλλάξει.

    Παράλληλα, έδινε εγγυήσεις για την τήρηση της τάξης στο κέντρο της Αθήνας, όπου όμως τελικά και για πολλές ώρες όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τις συμπλοκές και τον ξυλοδαρμό αστυνομικών από οπαδούς του ΠΑΟ. Επίσης, δεν κατάφερε, ως όφειλε, να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη είσοδο στο γήπεδο οπαδών χωρίς εισιτήρια, εφοδιασμένων μάλιστα με εκαντοντάδες καπνογόνα και βεγγαλικά.

    Στον τελικό του Κυπέλλου η Ελληνική Αστυνομία ανέτρεψε σήμερα τις προτάσεις που η ίδια είχε υποβάλλει μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, και τις οποίες είχε παρουσιάσει ως προϊόν ενδελεχούς μελέτης και τις μοναδικές που εγγυώνται την ασφάλεια του αγώνα.

    Συμπτωματικά, οι νέες της προτάσεις είναι αυτές που είχε ζητήσει ο ΠΑΟ. Η Ελληνική Αστυνομία με τις αλλοπρόσαλλες και μεροληπτικές της αποφάσεις έχει δυστυχώς πυροδοτήσει το κλίμα στις τάξεις των φιλάθλων του Ολυμπιακού και, πλέον, είναι καθολικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί.

    Ευχόμαστε οι ''εμπνεύσεις'' της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να μην εκθέσουν για μία ακόμα φορά το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι αποφάσεις, οι πράξεις και η συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άραγε σε γνώση και ευθύνη του υπουργού Δημοσίας Τάξης; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος και η ευθύνη της ΕΠΟ ως διοργανώτριας του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος;" Την ίδια ώρα, οι ομόλογοι του "τριφυλλιού" δεν προέβησαν σε καμία απολύτως δήλωση.

    Παράλληλα η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό ότι λόγω της μικρής χωρητικότητας του γηπέδου της Νέας Σμύρνης είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του φίλαθλου κοινού των δύο ομάδων όπως είναι απολύτως φυσικό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και ξαφνικά αλλαγές στη Ν. Σμύρνη

    [06] Εσωτερικά

    Πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών Μείωση της θητείας από το 2005

    4/5/2004 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας με στόχο τους 6 μήνες, από το τέλος του 2005 και, παράλληλα, την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά το πέρας της κυβερνητικής επιτροπής, υπό τον πρωθυπουργό. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Μαΐου, ενώ οι πρώτες προσλήψεις οπλιτών θα γίνουν το φθινόπωρο. Επίσης, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκαν ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας, το θέμα των ανυπότακτων, αλλά και η αναθεώρηση του 5ετούς εξοπλιστικού προγράμματος του υπουργείου Άμυνας, με στόχο την περικοπή των δαπανών.

    Ρύθμιση για τους ανυπότακτους

    Την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου για τους ανυπότακτους ανέλαβε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο.

    Το νομοσχέδιο θα κινείται στο πνεύμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας για τους ανυπότακτους, ενώ, μεταξύ των μέτρων, αναμένεται η χορήγηση άδειας ενός μηνός κάθε χρόνο, χωρίς την προϋπόθεση παροχής άδειας από τον αρμόδιο υπουργό. Τέλος, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκε ο νέος θεσμός των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας, οι οποίοι θα είναι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών, που έχουν υπηρετήσει στο στράτευμα, ηλικίας 20 έως 35 ετών. Οι έφεδροι αυτοί θα προσλαμβάνονται για 4 μήνες και θα πληρώνονται με το μισθό του επαγγελματία οπλίτη. Πρώτη εφαρμογή του νέου θεσμού αναμένεται να γίνει εντός του έτους, σε νησί του Αιγαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ετοιμότητα της Αεροπορίας

    [07] Πολιτισμός

    Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων Ο ελληνικός πολιτισμός στην Οξφόρδη

    4/5/2004 4:17:00 μμ

    Ελληνικό Φεστιβάλ στην Οξφόρδη οργανώνει από τις 5 έως και τις 15 Μαΐου το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ)σε συνεργασία με την Ένωση Κλασσικού Δράματος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το Φεστιβάλ απευθύνεται κυρίως στη νεολαία της πόλης και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων: ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, καθώς και ειδικές ξεναγήσεις για τα σχολεία της περιοχής της Οξφόρδης στις συλλογές Ashmolean Museum και της Bodleian Library. Το ΕΙΠ συνεργάζεται με μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, φοιτητές και επαγγελματίες για την υλοποίηση αυτού του φεστιβάλ τέχνης που είναι αφιερωμένο στον ελληνικό πολιτισμό: αρχαίο και σύγχρονο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και στη θέση που κατέχει στο σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ είναι η παράσταση ''Γυναίκες της Τροίας'' του Ευριπίδη (5-8/5) σε νέα αγγλική μετάφραση από τον σκηνοθέτη Avery Willis.

    Λογοτεχνία, Θέατρο, Φωτογραφία

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη: ομιλίες ακαδημαϊκών και ειδικών στο χώρο του θεάτρου (5-8/5) έκθεση σχεδίου και φωτογραφίας της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και του Τάκη Διαμαντόπουλου (5-8/5), εργαστήριο κατασκευής αρχαίας ελληνικής θεατρικής μάσκας (7/5 με τον Chris Vervain), καθώς και βραδιές λογοτεχνίας με αναγνώσεις ποιημάτων και πεζογραφίας (10/5 και 13/5). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή από την ομάδα Sandis Productions το έργο του Ευγένιου Τριβιζά ''Τα τρία Λυκάκια'', από τις 11 έως τις 15 Μαΐου στο Old Fire Station της Οξφόρδης. Στη συνέχεια, η παράσταση θα μεταφερθεί στο Λονδίνο στις 16 και 17/5 στο γνωστό Bloomsbury Theatre. Στις 8 και στις 15/5 θα δοθεί παράσταση κουκλοθέατρου για πολύ μικρά παιδιά στο βιβλιοπωλείο Blackwell's στην Οξφόρδη με το έργο ''Η Δέσποινα και το Περιστέρι'', βασισμένο σε ιστορία που έγραψε ο Τριβιζάς ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Σχετικά Links:

    Το Ελληνικό Φεστιβάλ της Οξφόρδης 2004

    [08] Εσωτερικά

    Στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας Πρωτοβουλία για το Εκκλησιαστικό

    4/5/2004 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με στόχο την εκτόνωση της εκκλησιαστικής κρίσης. Η υπουργός Παιδείας θα επικοινωνήσει, μέχρι το βράδυ, με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, για να υπογραμμίσει την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει "καταλαγή και συνεννόηση". Επίσης, η κ. Γιαννάκου θα μεταβεί, πιθανότατα αύριο, στο Φανάρι. Η 4μελής αντιπροσωπεία του Φαναρίου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, ενώ νωρίτερα είχε συναντήσεις με την υπουργό Παιδείας, τον υφυπουργό Εξωτερικών, Παναγιώτη Σκανδαλάκη, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Οι τέσσερις μητροπολίτες συναντήθηκαν το απόγευμα με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ αργότερα θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Επίσκεψη Γιαννάκου στο Φανάρι

    Πιθανότατα αύριο αναμένεται να μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητήθηκε από την υπουργό να μην μεταβεί στο Φανάρι την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αφού ο Πατριάρχης θα απουσιάζει.

    Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε, πως η κυβέρνηση θα ήθελε να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης, έτσι ώστε τα δύο μέρη ''σε πνεύμα χριστιανικής αγάπης'', να εξομαλύνουν τις διαφορές τους.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε, πως η επίσκεψη της κ. Γιαννάκου στο Φανάρι "δεν σημαίνει, ότι η κυβέρνηση υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας".

    Κρίσιμες επαφές

    Μια ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αντιπροσώπους του Πατριαρχείου , που από το πρωί συζητούν με την πολιτική ηγεσία, για την κρίση μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

    Ο μητροπολίτης Εφέσου, Χρυσόστομος, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε "πολύ ωφέλιμη" τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και απέρριψε το ότι ζητήθηκε να μην υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα, για την επικύρωση της εκλογής των νέων μητροπολιτών.

    Σε σχετική ερώτηση για τα Προεδρικά Διατάγματα απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας, ότι "η κυβέρνηση θα τηρήσει τους νόμους της ελληνικής πολιτείας".

    Σε θετικό κλίμα έγινε και η συνάντηση των τεσσάρων μητροπολιτών με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε, ότι "βρήκαμε πλήρη κατανόηση από τον Συνασπισμό", ενώ ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε, πως "θα έπρεπε προ πολλού να έχει συντελεστεί η διάκριση του ρόλου Κράτους και Εκκλησίας, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρανοήσεων , συγχύσεων και τριβών".

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του Φαναρίου, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τη δική τους άποψη και πώς βλέπουν τις εξελίξεις στις σχέσεις με την αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ελλάδος. "Εμείς δεν θέλουμε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά της Εκκλησίας, θεωρούμε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί καλύτερα αν είχε γίνει ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος. Η διένεξη δεν πρέπει να επηρεάσει τον ελληνικό λαό, ούτε και να τον διαχωρίσει", υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα. Τέλος, τόνισε πως πρέπει να προσέξουν και τα κόμματα ώστε να μη συμβάλλουν σε μια τέτοια διαίρεση και μάλιστα σε μία περίοδο που είναι προεκλογική.

    Τέλος, την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαΐου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαμεσολάβηση για το Εκκλησιαστικό

    [09] Αθλητισμός

    Βλέπει Τσάμπιονς Λιγκ ο Ντούμι

    4/5/2004 5:24:00 μμ

    H ΑΕΚ διατηρεί ακόμα αμυδρές ελπίδες για την κατάκτηση της τρίτης θέσης που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή την άποψη εξέφρασε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης ο τεχνικός της ΑΕΚ, Ίλιε Ντουμιτρέσκου που ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ΠΑΟΚ έχει τον πρώτο λόγο αφού βρίσκεται τέσσερις βαθμούς μπροστά. Ο Ρουμάνος εξέφρασε παράλληλα παράπονα για την στάση της τωρινής διοίκησης απέναντί του.

    "Θα παλαίψουμε"

    "Θεωρητικά έχουμε ελπίδες για την τρίτη θέση. Μετά το ματς με τον ΠΑΟ στο κύπελλο προσπαθήσαμε να σεβαστούμε την ομάδα και τους εαυτούς μας. Κερδίσαμε και έχουμε πλέον ελπίδες. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει τον πρώτο λόγο. Είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο αλλά θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος. Θα παλέψουμε όλα τα παιχνίδια και θα κυνηγήσουμε τη νίκη. Τα καθοριστικά ματς ήταν με τον Πανιώνιο και τη Χαλκηδόνα. Από εκεί και πέρα η διαφορά άνοιξε πολύ. Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν η απόσταση ήταν μικρότερη τότε. Ήταν και το ματς με τον Ακράτητο που δεν είχαμε εννέα ποδοσφαιριστές στη διάθεσή μας", τόνισε σχετικά ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου για το αν η ΑΕΚ προλαβαίνει να βγει στην επόμενη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ .

    "Οι παίκτες αλλά και ο κόσμος έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα κάνω τη δουλειά μου έως την τελευταία στιγμή. Έχω σχέδια και αν μου ζητηθούν θα τα πω. Αν αυτή ή κάποια άλλη διοίκηση δεν έχει, αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος, θα καθίσουμε όλοι μαζί να προγραμματίσουμε τη νέα χρονιά. Υπάρχει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, άρα υπάρχει χρόνος", συνέχισε ο Ρουμάνος προπονητής, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την στάση της διοίκησης απέναντί του:

    "Δεν έχω επικοινωνία με κανέναν από την διοίκηση. Τα μαθαίνω όλα από τις εφημερίδες, ακόμα και στις νίκες δεν με παίρνει ένας τηλέφωνο, ούτε για ένα μπράβο, για να μοιραστεί την χαρά", δήλωσε ο προπονητής της ΑΕΚ, που επεσήμανε παράλληλα ότι το πιο σημαντικό είναι να έχεις μαζί σου τους ποδοσφαιριστές.

    "Ίσως η πολιτική της διοίκησης είναι να κρατούν αποστάσεις από τον προπονητή. Έχω πει από την αρχή ότι ήταν μεγάλη τιμή να είμαι προπονητής στην ΑΕΚ και ήξερα από την αρχή τα οικονομικά προβλήματα. Ομως όταν είμαι μέσα στα αποδυτήρια με τόσους πολλούς καλούς παίκτες, είναι μια πολύ καλή εμπειρία για μένα. Είναι ένα μεγάλο σχολείο για έναν προπονητή. Όσο για τη διοίκηση ίσως η πολιτική της είναι να κρατά αποστάσεις από τον προπονητή και να μην παίρνουν τηλέφωνο να πουν συγχαρητήρια ακόμα και όταν κερδίζεις τον Ολυμπιακό".

    Ο Ρουμάνος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο αν συνεχίσει στην ΑΕΚ και την ερχόμενη σεζόν: "Στο μυαλό μου είναι μόνο η ΑΕΚ. Σε περίπτωση που δε μείνω τελικά, τότε θα αποφασίσω για το μέλλον μου. Ο Κέζος αξίζει να μείνει στην ομάδα, αλλά αν έρθει νέος τεχνικός, τότε μπορεί να φέρει το επιτελείο του μαζί. Περιμένω τις εξελίξεις. Είχα πει αρκετό καιρό πριν πως ο Νικολαΐδης έχει το δικαίωμα να φέρει όποιον θέλει για προπονητή". Όσον αφορά για τα σενάρια ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Τόνι Σαβέβσκι, πρόσθεσε: "Ήταν ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής. Αποτέλεσε σημαία για την ΑΕΚ και αξίζει να του δοθεί η ευκαιρία να γίνει τεχνικός της ομάδας".

    Τέλος, ο 35χρονος τεχνικός αναφέρθηκε στο σεβασμό που γνωρίζει τόσο από τους παίκτες του όσο και από τον κόσμο της ομάδας. "Ο σεβασμός και η αγάπη έρχονται όταν δείχνεις ότι δουλεύεις σκληρά και δίνεις τα πάντα. Πρέπει να ξοδεύεις πολλές ώρες στη δουλειά. Εγώ δε σταμάτησα και έτσι ήρθαν τα θετικά αποτελέσματα. Ήταν πολύ όμορφο όταν φίλαθλοι μου έδωσαν την ανθοδέσμη στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Ορισμένες φορές, τέτοιες κινήσεις είναι πιο σημαντικές ακόμα και από τα χρήματα και τους μισθούς. Είναι επίσης σημαντικό ότι την επόμενη εβδομάδα θα είμαι προπονητής στους επίλεκτους ξένους από την Ελλάδα. Είμαι σε αυτή τη θέση επειδή με ψήφισαν οι οπαδοί", κατέληξε ο τεχνικός της ΑΕΚ.

    [10] Διεθνή

    Στο εδώλιο "μαθητής" της Αλ Κάιντα

    4/5/2004 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC

    Ενώπιον δικαστηρίου του Βερολίνου προσήχθη σήμερα ο Ίχσαν Γκαρνάουι, ο οποίος πιστεύεται, πως εκπαιδεύθηκε σε στρατόπεδο της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, τον Ιούλιο του 2001, μαζί με άλλους 4 ισλαμιστές. Ο 33χρονος Τυνήσιος κατηγορείται για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, συνωμοσία για την πραγματοποίηση βομβιστικών επιθέσεων και φοροδιαφυγή. Η αστυνομία ανέφερε, πως η σύλληψη του Γκαρνάουι, τον Μάρτιο του 2003 στο Βερολίνο, απέτρεψε αιματηρές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών και αμερικανικών στόχων στη Γερμανία. Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 33χρονος σχεδίαζε να επιτεθεί σε μια αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο κατηγορούμενος βρίσκεται μέσα σε ένα κρυστάλλινο προστατευτικό κουβούκλιο, ενώ η συνήγορός του, Μάργκαρετ φον Γκάλεν, απέρριψε τις κατηγορίες τονίζοντας, πως τα στοιχεία είναι ελλιπή και δεν αποδεικνύουν την παρουσία του πελάτη της στο Αφγανιστάν.

    [11] Αθήνα 2004

    Στο κενό δημοσίευμα των "TIMES"

    4/5/2004 6:00:00 μμ

    Ειδήσεις > Αθήνα 2004)&body=

    Την έντονη αντίδραση της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού Φ'ανης πετραλιά προκάλεσε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας " TIMES" σύμφωνα με το οποίο η ΔΟΕ έδωσε προθεσμία στην Αθήνα μέχρι τις 20 Μαϊου, για την κατασκευή του στεγάστρου Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η κ. Πετραλιά, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τελεσίγραφο και πως το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ΔΟΕ εκτελείται κανονικά.

    Η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού επισήμανε επίσης ότι οι εργασίες για την ολίσθηση των δύο τόξων στο ΟΑΚΑ εξελίσσονται με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς, γεγονός που όπως τόνισε επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου να είναι αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση των έργων του σταδίου μέσα στους χρόνους που προβλέπονται από το χρονοδιάγραμμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δε θα είναι έτοιμο το ΟΑΚΑ λένε οι Times

    [12] Διεθνή

    Διαμαρτυρία για την υποστήριξη στον Αριέλ Σαρόν Διπλωμάτες εναντίον Μπους

    4/5/2004 6:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- BBC

    Επιστολή διαμαρτυρίας για τη στήριξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, απέστειλαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, 50 πρώην διπλωμάτες. Σύμφωνα με την επιστολή, αντίγραφο της οποίας διέρρευσε και έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερς, η υποστήριξη στον Αριέλ Σαρόν είναι "αδικαιολόγητη" και έχει ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ "να χάνουν την αξιοπιστία, το κύρος και τους φίλους τους". Ο Γκρεγκ Θίλμαν, ένας από τους υπογράφοντες, δήλωσε στο BBC, πως η πολιτική Μπους έχει κάνει "ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των ΗΠΑ στα μάτια του αραβικού κόσμου", ενώ ένας πρώην διπλωμάτης, ο οποίος ακόμα δεν έχει υπογράψει, τόνισε, ότι βασικό αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι, πως "δεν είμαστε πια οι καλοί". Σημειώνεται πως, παρόμοια επιστολή απέστειλαν 52 Βρετανοί πρώην διπλωμάτες στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, την περασμένη εβδομάδα, ενώ, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα συζητηθούν σύντομα σε συνεδρίαση του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, Ε. Ε., ΗΠΑ, Ρωσία).

    [13] Αθλητισμός

    Αυτοσυγκέντρωση ζήτησε ο Σ. Παπαδόπουλος

    4/5/2004 6:28:00 μμ

    Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για δουλειά, αλλά και για να ηρεμήσουν οι ποδοσφαιριστές του βλέπει ο προπονητής της Προοδευτικής, Σούλης Παπαδόπουλος, τη διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω του τελικού του Κυπέλλου το ερχόμενο Σάββατο. "Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αγωνιστική, που θα υποδεχτούμε τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να δουλέψουμε αρκετά και να βρούμε λύσεις στα κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω απουσιών των τιμωρημένων. Εμείς θα ασχοληθούμε με το ματς την επόμενη εβδομάδα. Προς το παρόν προέχει η δουλειά και η ηρεμία", τόνισε ο τεχνικός στην ομιλία του προς τους ποδοσφαιριστές του σήμερα το απόγευμα. Αγωνιστικά το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε δίτερμα με τους ερασιτέχνες της ομάδας, στο οποίο συμμετείχαν όσοι δεν αγωνίστηκαν την Κυριακή με τον Ηρακλή. Οι υπόλοιποι προπονήθηκαν χαλαρά. Ο Κώστας Φραντζέσκος, ο οποίος τραυματίστηκε στο προχθεσινό ματς στο μάτι του, πηγαίνει καλύτερα και είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει την Τετάρτη τρέξιμο.

    [14] Διεθνή

    Κόντρα Σαακασβίλι- Αμπασίντζε Μαίνεται η κρίση στην Ατζαρία

    4/5/2004 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC

    Δεκάδες άτομα τραυματίσθηκαν στην πρωτεύουσα Μπατούμι, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν διαδήλωση σπουδαστών και εκπαιδευτικών κατά του ηγέτη της Ατζαρίας, Ασλάν Αμπασίντζε. Αφορμή για τη διαδήλωση στάθηκε η απόφαση του κ. Αμπασίντζε να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας, κηρύττοντάς τα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη λήγει η προθεσμία που έδωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, προκειμένου ο κ. Αμπασίντζε "να συμμορφωθεί με τους νόμους της χώρας ή να παραιτηθεί". Την Κυριακή, ο κ. Αμπασίντζε διέταξε την καταστροφή τριών γεφυρών, που συνδέουν την επαρχία με τη Γεωργία, "για να αποφευχθεί η αιματοχυσία". Η κόντρα των δύο ανδρών έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση, καθώς μέσω Ατζαρίας και Γεωργίας θα περάσει ο πετρελαιαγωγός, που θα μεταφέρει τον "μαύρο χρυσό" της Κασπίας.

    [15] Οικονομία

    Σε βάρος του Δ.Σ του ΧΑΑ και της Κεφαλαιαγοράς Ποινικές διώξεις για το Χρηματιστήριο

    4/5/2004 6:51:00 μμ

    Ποινική δίωξη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Μουζακίτης σε βάρος των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της περιόδου 1999. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος διενήργησε έρευνα όσον αφορά υποθέσεις χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Με την παραγγελία του ο κ. Πλιώτας ζητά επίσης να διενεργηθεί έλεγχος σε 13 εταιρείες εκ των οποίων οι οκτώ είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις: Λάμψα ΑΕ, Γενική Αποθηκών που μετονομάστηκε σε Εθνική Ακινήτων, Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Κλωνατέξ, Αλτέκ, Αλτερ και Microland. Από τις υπόλοιπες μη εισηγμένες κάποιες παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες. Για την ίδια υπόθεση ασκήθηκε κατόπιν παραγγελίας του κ. Πλιώτα ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για την κατηγορία της χρησιμοποίησης δόλιων μέσων με σκοπό την εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού. Για την υπόθεση θα διενεργηθεί κύρια έρευνα.

    [16] Εσωτερικά

    Αμφισβητήθηκε η πτώχευση Εχασε η Ρικομέξ τη μάχη των αποζημιώσεων

    4/5/2004 7:09:00 μμ

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Το αίτημα της για αναστολή των προηγούμενων αποφάσεων με τις οποίες είχαν επιδικαστεί αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων απερρίφθη από τον Αρειο Πάγο

    Απέρριψε ο Αρειος Πάγος το αίτημα της εταιρείας Ρικομέξ, η οποία ζητούσε αναστολή των εφετειακών αποφάσεων με τις οποίες είχαν επιδικαστεί χρηματικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. Ο Αρειος Πάγος έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις αναστολής του αρχιτέκτονα και του μηχανικού του κτιρίου, κρίνοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν σε αυτήν τη φάση ποσό 5.000 ευρώ σε κάθε οικογένεια. Η πτωχευτική διαδικασία που κινήθηκε από την εταιρεία, αμφισβητήθηκε έντονα από τους δικηγόρους των θυμάτων που τη χαρακτήρισαν ως εικονική και μεθοδευμένη. Η μη καταβολή των αποζημιώσεων προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του προεδρεύων Αρεοπαγίτη, Χαρ. Γεωργακόπουλου. " Είναι αίσχος να βγαίνει τελεσίδικη απόφαση και να μην πληρώνεται ούτε δραχμή, υπάρχουν και ηθικοί κανόνες " τόνισε προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρεία θα έπρεπε να πληρωθεί κάποιο ποσό. "Αν η νομοθεσία ήταν όπως πρέπει και ήταν όλοι μέσα θα έκοβαν το κεφάλι τους να βρουν τα χρήματα" πρόσθεσε.

    "Εικονική και μεθοδευμένη η πτώχευση"

    Στο ερώτημα του Αρεοπαγίτη αν έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων οι δικηγόροι της Ρικομέξ, απήντησαν ότι έχουν δοθεί κάποια ποσά σε οικογένειες ορφανών παιδιών.

    Τα λεγόμενα τους όμως, διέψευσαν οι παριστάμενοι συγγενείς των θυμάτων.

    Νωρίτερα, οι δικηγόροι της Ρικομέξ, δήλωσαν ότι έγιναν συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε συμβιβασμό αλλά τελικά αυτό δεν επετεύχθη καθώς από τις 140 αρνήθηκαν οι 20 οικογένειες.

    Ισχυρίστηκαν επίσης ότι η εταιρεία προσφέρθηκε να πουλήσει το το 50% των μετοχών της σε αλλοδαπή εταιρεία, η οποία ωστόσο έθεσε ως προϋπόθεση το συμβιβασμό όλων, κάτι το οποίο δεν έγινε.

    Έτσι κινήθηκε η πτωχευτική διαδικασία της εταιρείας.

    Από την πλευρά τους οι οικογένειες των θυμάτων αμφισβητούν την πτώχευση και ισχυρίζονται ότι η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει νέο εργοστάσιο στην Τουρκία, έχει μεταφέρει δραστηριότητες στη Μακεδονία και έχει μεταβιβάσει μετοχές σε πολυεθνική βελγική εταιρεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 May 2004 - 16:51:51 UTC