Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανονικά οι Ανατολάκης-Πάντος στον τελικό
  • [02] Έρευνα γερμανικού περιοδικού "Μηχανές του σεξ" όσοι οδηγούν BMW
  • [03] Επίσκεψη Μπακογιάννη στο Παρίσι "Θα επιτύχουμε"
  • [04] Με επιτυχία στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο Η ετοιμότητα της
  • [05] Θέλουν να αποκλείσουν τον Αραφάτ;
  • [06] Θα διατηρήσουν οι Αμερικανοί τις δυνάμεις τους Εκρηκτική νύχτα
  • [07] Δεν υπήρχαν τραυματίες Τρομοκρατική επίθεση κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ
  • [08] "Δε φταίει ο Ντεκτάς για τη διχοτόμηση" Τερματισμό της απομόνωσης ζητά
  • [09] Θέματα του υπ. Άμυνας στην κυβερνητική επιτροπή
  • [10] Στο Φανάρι η Μ. Γιαννάκου Μεσολάβηση για το Εκκλησιαστικό
  • [11] Γερμανίδα πλήρωσε 25 ευρώ Το γέλιο κοστίζει
  • [12] "Ήταν αποτελεσματικές οι μέθοδοι" Νέα στοιχεία για τις συνθήκες

    [01] Αθλητισμός

    Κανονικά οι Ανατολάκης-Πάντος στον τελικό

    3/5/2004 8:22:00 μμ

    Επιπόλαιοι αποδείχθηκαν οι τραυματισμοί του Γιώργου Ανατολάκη και του Τάσου Πάντου κι έτσι δεν τίθεται θέμα να μην αγωνιστούν στον τελικό του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Το ευτύχημα για το Νίκο Αλέφαντο είναι ότι σ' αυτό το παιχνίδι που θα κρίνει έναν τίτλο, θα έχει όλους τους ποδοσφαιριστές στη διάθεσή του, καθώς οι Τζιοβάνι και Κούζμπα εξέτισαν την ποινή τους και θα είναι σε θέση να αγωνιστούν. Στον Ολυμπιακό έχουν ξεχάσει ήδη το παιχνίδι με τη Χαλκηδόνα και όλοι αντιμετωπίζουν τον σαββατιάτικο τελικό ως την ευκαιρία να πάρουν τη ρεβάνς από τον αιώνιο αντίπαλό τους και ταυτόχρονα να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

    Σε άσχημη κατάσταση ο Γεωργιάδης

    Μοναδικός απών θα είναι ο τραυματίας Χρήστος Πατσατζόγλου, που και σήμερα ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας και τις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί αν θα μπει για τρίτη φορά στο χειρουργείο.

    Σχετικά με το Γιώργο Γεωργιάδη, που στο χθεσινό παιχνίδι με τη Χαλκηδόνα μπήκε ως αλλαγή στο 50' και αντικαταστάθηκε είκοσι λεπτά αργότερα, πήρε μέρος στο σημερινό δίτερμα με την ερασιτεχνική ομάδα, ωστόσο είναι φανερό ότι έχει επηρεαστεί από τη στάση του προπονητή του και βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Στο οικογενειακό φιλικό οι επαγγελματίας του Ολυμπιακού νίκησαν με 8-4 τους ερασιτέχνες. Με την πρώτη ομάδα αγωνίστηκαν όσοι δεν ήταν στη βασική ενδεκάδα του χτεσινού αγώνα με τη Χαλκηδόνα.

    Την... παράσταση έκλεψε ο Μάρτσιν Κούζμπα, που σημείωσε πέντε γκολ. Αλλα δύο γκολ σημείωσε ο Γκώνιας και ένα ο Καφές. Για τους ερασιτέχνες σημείωσε δύο γκολ ο Αποστολίκας και από ένα οι Κονέ και Λυκούδης.

    [02] Διάφορα

    Έρευνα γερμανικού περιοδικού "Μηχανές του σεξ" όσοι οδηγούν BMW

    3/5/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Ναι καλά ακούσατε Όσοι οδηγούν BMW, έχουν σε σχέση με οδηγούς άλλων αυτοκινήτων μεγαλύτερη σεξουαλική διάθεση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό "Men s Car" μετά από έρευνα που έκανε σε 2.253 οδηγούς ΙΧ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι άνδρες οδηγοί BMW κάνουν σεξ κατά μέσο όρο 2.2 φορές την εβδομάδα ενώ η αντίστοιχη συχνότητα για τους οδηγούς των πολυτελών Porsche δεν ξεπερνά τις 1.4 φορές την εβδομάδα. Εξίσου αποκαλυπτικά ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας και για τις γυναίκες οδηγούς. Σύμφωνα με αυτά, φαίνεται ότι οι γυναίκες που οδηγούν γαλλικά αυτοκίνητα έχουν και την πιο ανεβασμένη λίμπιντο.

    Με πεσμένη λίμπιντο οι οδηγοί των κορεάτικων ΙΧ

    Στο ερωτηματολόγιο του γερμανικού περιοδικού απάντησαν 2.253 οδηγοί, ηλικίας 20-50 ετών.

    Πέρα από τους οδηγούς των BMW, μεγάλη σεξουαλική διάθεση εμφανίζουν επίσης οι οδηγοί των Audi (κάνουν σεξ 2.1 φορές τη βδομάδα), των ιταλικών αυτοκινήτων (2.0 φορές τη βδομάδα) και των Volkswagen (1.9 φορές τη βδομάδα).

    Ακολουθούν, οι οδηγοί γαλλικών αυτοκινήτων (1.9 φορές τη βδομάδα) και των Ford (1.7 φορές τη βδομάδα)

    Στις χαμηλότερες θέσειςβρίσκονται οι οδηγοί σουηδικών αυτοκινήτων (1,6 φορές τη βδομάδα) και κορεατικών αυτοκινήτων (1.5 φορές τη βδομάδα).

    Ανεβασμένη η διάθεση στις οδηγούς γαλλικών ΙΧ

    Όσον αφορά στις γυναίκες, στην κορυφή βρίσκονται οι οδηγοί γαλλικών ΙΧ (κάνουν σεξ 2.1 φορές τη βδομάδα) και ακολουθούν οι ιδιοκτήτριες Audi και ιταλικών αυτοκινήτων με ποσοστό 2.0 φορές τη βδομάδα.

    Στην κατηγορία των γυναικών, η BMW έρχεται τέταρτη με συχνότητα σεξ 1.9 φορές τη βδομάδα ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες που οδηγούν Porsche, έρχονται τελευταίες στη συχνότητα (κάνουν σεξ μόλις 1.2 φορές τη βδομάδα), γεγονός που ίσως να σημαίνει ότι πέρα από το ότι μπορεί να φθάσουν πολύ γρήγορα σε ένα ραντεβού, μάλλον .το "τελειώνουν" και πριν από την ώρα του

    [03] Αθήνα 2004

    Επίσκεψη Μπακογιάννη στο Παρίσι "Θα επιτύχουμε"

    3/5/2004 8:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο κέντρο ανταποκριτών ξένου Τύπου στο Παρίσι, έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου για τις προετοιμασίες της Αθήνας για την Ολυμπιάδα 2004, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το πιο μεγάλο διεθνές γεγονός, γεμάτο από δημοκρατικά ιδεώδη. Ποτέ δεν θα αποδεχθούμε να υποχωρήσουμε για μία απειλή", τόνισε η κα Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι "ποτέ δεν θα δεχθούμε να αλλάξουμε αρχές και ιδεώδη εξαιτίας κάποιας απειλής, που άλλωστε για την ώρα υπάρχει μόνο θεωρητικά. Εμείς οι Έλληνες, αλλά και ο κόσμος λέμε όχι, και θα επιτύχουμε". Η δήμαρχος Αθηναίων πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα πάρει μέρος σε διεθνή συνάντηση δημάρχων, αλλά και σε ειδική εκδήλωση της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη.

    "Το 90% των έργων έχει ολοκληρωθεί"

    Σε ερώτημα για το πως αντιμετωπίζει το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει μία συμπληρωματική ασφάλιση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η κα Μπακογιάννη εξήγησε ότι η απόφαση δεν αφορά αποκλειστικά την Αθήνα. Από εδώ και στο εξής όλα τα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ασφαλίζονται.

    Επίσης, η δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Ελλάδας λέγοντας ότι ''είναι η μικρότερη χώρα, που έχει αναλάβει να διοργανώσει τους μεγαλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν ποτέ. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε 202 χώρες που είναι ένας αριθμός ρεκόρ, 11.000 αθλητές και 21.000 δημοσιογράφους και τεχνικούς. Το συνολικό κόστος φθάνει στο ποσό των 8,5 δισ δολαρίων, ενώ το κόστος για την ασφάλεια τα 800 εκατ. δολάρια".

    Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι τριπλάσιος από τον προϋπολογισμό του Σίνδεϋ, επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη.

    Μόλις 100 μέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, το 90% των έργων έχει ολοκληρωθεί, τα test events έγιναν με επιτυχία, η δε κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι όλα τα έργα θα ολοκληρωθούν, είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: ''όταν διαβάζω τι είχε γραφεί για τους Ολυμπιακούς του Σίνδεϋ 100 μέρες πριν από την έναρξή τους, είμαι πράγματι πολύ αισιόδοξη''.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι σαφώς υπάρχει η εμπορική πλευρά των αγώνων, πέρα όμως και πάνω από αυτήν είναι το πνεύμα, οι ιδέες και οι αξίες για το διάλογο, τη δημοκρατία, την ειρήνη και κατέληξε: ''αυτό το μήνυμα της ειρήνης θα επιχειρήσει να δώσει η Αθήνα του 2004''.

    [04] Εσωτερικά

    Με επιτυχία στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο Η ετοιμότητα της Αεροπορίας

    3/5/2004 11:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τη σταδιακή μείωση της θητείας από το 2005 μέχρι να φτάσει στους 6 μήνες, προανήγγειλε από τη Λάρισα, ο υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος που το μεσημέρι της Δευτέρας, πέταξε στο Αιγαίο με ένα υπερσύγχρονο αεροσκάφος F-16D. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας της Πολεμικής Aεροπορίας που απάντησε και σήμερα με επιτυχία στις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Στο μεταξύ, προανάκριση διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με αφορμή επιστολή που έλαβε πριν δύο εβδομάδες ο Υπουργός Άμυνας, στην οποία υπήρχαν χαρτονομίσματα με κηλίδες αίματος.

    Εικονική αερομαχία

    "Στα παλιά λημέρια του ουρανού", δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος πέταξε το πρωί με αεροσκάφος F-16D, στο πλαίσιο της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψης του στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο Αεροπορικό ΝΑΤΟϊκό Υποστρατηγείο της Λάρισας (CAOC-7). Η πτήση πάνω από το Αιγαίο διήρκεσε 55 λεπτά.

    Οι ασκήσεις που θα εκτελούσαν τα δύο αεροσκάφη ήταν εικονική προσβολή επίγειου στόχου στη Λήμνο και μεταξύ τους εμπλοκή σε εικονική αερομαχία.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη F-16 έφθασαν στα όρια του εθνικού εναερίου χώρου (10 ν.μ.), ενώ το ζεύγος των ελληνικών F-16, σε ένα από τα οποία επέβαινε ο κ. Σπηλιωτόπουλος βρισκόταν ανατολικά της Λήμνου.

    Τότε παρενέβησαν ελληνικό ζεύγος F-16 και ζεύγος F-4, στην εμφάνιση των οποίων τα τουρκικά αεροσκάφη αποχώρησαν άμεσα από την περιοχή, ενώ οι ασκήσεις στις οποίες συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

    "Αισθάνομαι περίφημα, όπως αισθάνεται ένα ς άνθρωπος που επισκέπτεται, το δεύτερο σπίτι του", τόνισε αμέσως μετά ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξαίροντας παράλληλα τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες των πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

    [05] Διεθνή

    Θέλουν να αποκλείσουν τον Αραφάτ;

    4/5/2004 8:05:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεκαπέντε, περίπου, ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα απέκλεισαν τη Δευτέρα τις τρεις εισόδους του αρχηγείου του Παλαιστίνιου προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Μάλιστα, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ο οποίος προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τον αποκλεισμό, εξέφρασε φόβους, ότι ίσως πρόκειται "για προετοιμασίες μιας επίθεσης κατά του προέδρου". Οι Ισραηλινοί από την άλλη, ισχυρίζονται ότι απλώς προβαίνουν σε συλλήψεις ρουτίνας στη Ραμάλα, χωρίς να έχουν στόχο τον Αραφάτ. Θυμίζουμε, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μετά τη δολοφονία του σεΐχη Ραντίσι, είχε διατυπώσει απειλές κατά του Γιάσερ Αραφάτ, ενδεχόμενο, το οποίο ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ και άλλοι δύο υπουργοί, απέκλεισαν. Στο μεταξύ, η νύχτα ήταν εξαιρετικά βίαιη στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια επιδρομής στα νότια της Γάζας, στην πόλη Χαν Γιούνες, ένα ισραηλινό ελικόπτερο εξαπέλυσε πύραυλο εναντίον ενόπλων, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας πάνω από 18, ενόπλους και αμάχους. Νεκροί είναι δύο νεαροί μαχητές, ενώ ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τουλάχιστον 20 σπίτια Παλαιστινίων.

    Επιμένει ο Σαρόν

    Πάντως, παρόλη τη συντριπτική ήττα του Σαρόν στο δημοψήφισμα για μερική αποχώρηση εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας, οι ΗΠΑ ευελπιστούν, ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί. "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως πρόκειται για μία θαρραλέα κι ιστορική ιδέα και βήμα κι ελπίζουμε, πως θα μπορέσει να εφαρμοσθεί με κάποιον τρόπο", τόνισε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.

    Εν τω μεταξύ, ο Σαρόν επισημαίνει, ότι θα ξαναϋποβάλλει προς έγκριση στο κόμμα και στο Κοινοβούλιο μία τροποποιημένη παραλλαγή του σχεδίου του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις παραλλαγές είναι να εκκενωθούν μόνο οι εβραϊκοί οικισμοί, που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στις επιθέσεις.

    Ανοιχτή επιστολή στον Μπους

    Ακολουθώντας τα χνάρια Βρετανών πρώην διπλωματών, οι οποίοι είχαν στείλει ανοιχτή επιστολή στον Μπλέρ, ζητώντας του να αναθεωρήσει την πολιτική του στη Μέση Ανατολή, Αμερικανοί πρώην διπλωμάτες συνέταξαν μία παρόμοια επιστολή, με κύριο ενδιαφερόμενο τον Αμερικανό πρόεδρο. Σε συνέντευξη Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα την Τρίτη, αναμένεται να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της επιστολής.

    "Η ανάρμοστη υποστήριξή σας στις εξωδικαστικές εκτελέσεις του Σαρόν, στο διαχωριστικό τείχος, που είναι παρόμοιο με εκείνο του Βερολίνου, στα σκληρά στρατιωτικά μέτρα και τώρα η υποστήριξή σας στο μονομερές σχέδιο του Σαρόν κοστίζουν στη χώρα μας την αξιοπιστία, το κύρος και τους φίλους της", τονίζουν οι συνυπογράφοντες το κείμενο.

    Την ανοιχτή επιστολή στον Μπους συνέταξαν ο Άντριου Κίλγκορ, πρώην πρεσβευτής στο Κατάρ και τον Ρίτσαρν Κέρτις, πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα, η οποία δημοσίευσε αποσπάσματα της επιστολής, συνυπογράφουν και οι πρώην πρέσβεις στο Ιράκ, στην Ινδία, στη Σαουδική Αραβία, στη Συρία, στην Αίγυπτο και στα Ηνωμένα Εμιράτα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξέφυγε από τη μομφή ο Σαρόν

    "Όχι" στο σχέδιο Σαρόν

    [06] Ιράκ

    Θα διατηρήσουν οι Αμερικανοί τις δυνάμεις τους Εκρηκτική νύχτα

    4/5/2004 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σειρά εκκωφαντικών εκρήξεων συγκλόνισε τη Δευτέρα το βράδυ τη δυτική Βαγδάτη . Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο, Αλ Τζαζίρα, πύραυλοι έπληξαν την περιοχή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση. 'Ενας Αμερικανός πεζοναύτης έχασε τη ζωή του σε επίθεση ενόπλων στη σουνιτική επαρχία Αλ Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε τροχαίο, στη διάρκεια περιπολίας στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ, νεκροί έπεσαν και τέσσερις Ιρακινοί αντάρτες από αμερικανικές βόμβες. Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν τις θέσεις των Ιρακινών, μετά από επίθεση, που είχαν πραγματοποιήσει οι δεύτεροι, εναντίον αμερικανικού αεροσκάφους.

    Θα διατηρήσουν τις δυνάμεις τους

    Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να διατηρήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ και ανέρχονται σε 135.000 άνδρες, περίπου.

    Παράλληλα. πληροφορίες για τον Καναδό απαχθέντα λέει, ότι έχει το γραφείου για τους Καναδούς στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του γραφείου, Νταν ΜακΤιγκ, ακόμα δε γνωρίζουν τους λόγους της απαγωγής, αλλά υπάρχουν πληροφορίες, πως είναι ζωντανός και κρατείται υπό καλές, σχετικά, συνθήκες.

    [07] Κυπριακό

    Δεν υπήρχαν τραυματίες Τρομοκρατική επίθεση κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ

    4/5/2004 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα έξω από την κατοικία του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, στη Λεμεσό. Από την έκρηξη προκλήθηκαν στο κτήριο ζημιές, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν τραυματισμοί. Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, η έκρηξη ενδέχεται να προκλήθηκε από χειροβομβίδα, που εξαπέλυσαν άγνωστοι στις 04.10 (τοπική ώρα). Τη χειροβομβίδα πέταξαν οι άγνωστοι κάτω από το παράθυρο υπνοδωματίου της διώροφης κατοικίας. Ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε πολιτικά κίνητρα στην ενέργεια. Μιλώντας στο κυπριακό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε πως "πρόκειται για μία προσβολή στη δημοκρατία". Ο κ. Αναστασιάδης είχε ταχθεί υπέρ της υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Κύπρο.

    Πολιτικά κίνητρα

    Το γεγονός καταδίκασαν ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος πήγε, νωρίς το πρωί, στην οικία του κ. Αναστασιάδη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Δώρος Θεοδώρου. "Τέτοιες ενέργειες στιγματίζουν τον πολιτικό πολιτισμό μας" δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ διαβεβαίωσε, πως η αστυνομία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

    Πάντως, παρά το γεγονός, ότι στην έκρηξη αποδίδονται πολιτικά κίνητρα, δεν είναι σαφές κατά πόσο σχετίζεται με τη στάση του κ. Αναστασιάδη υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα ή με την πρόθεση της ηγεσίας του ΔΗΣΥ να διαγράψει τέσσερα στελέχη, τα οποία κατηγορούνται, ότι κινήθηκαν εκτός των πλαισίων του κόμματος.

    [08] Κυπριακό

    "Δε φταίει ο Ντεκτάς για τη διχοτόμηση" Τερματισμό της απομόνωσης ζητά ο Ταλάτ

    4/5/2004 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Έφτασε η ώρα για να τερματιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων" δήλωσε ο "πρωθυπουργός" των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, τη Δευτέρα. Μάλιστα, τόνισε, ότι από τον Κόφι Ανάν εξαρτάται η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός, δήλωσε στους δημοσιογράφους, πως επίσης συζήτησαν "για μια σειρά ζητημάτων, που θα συντείνουν στην αναβάθμιση της κοινότητας του", όπως είναι οι αεροπορικές πτήσεις, η αποδοχή των Τουρκοκυπρίων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις, οι ξένες επενδύσεις στα κατεχόμενα και αρκετά άλλα. Επίσης, ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε, ότι οι Ελληνοκύπριοι, με την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, είναι "υπεύθυνοι" για τη διχοτόμηση, ενώ αρνήθηκε, ότι για την κατοχή ευθύνεται ο τουρκικός στρατός και ο Ραούφ Ντενκτάς. Στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) ο "πρωθυπουργός" των Τουρκοκυπρίων θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο κτήριο του ΟΗΕ.

    Εν αναμονή επίσκεψης Ερντογάν

    Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο Ταγίπ Ερτογάν θα συζητήσουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ θα συγκληθεί στην Αθήνα και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο. Το Σάββατο ο κ. Ερτογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Κομοτηνή.

    Παράλληλα, ο ειδικός σύμβουλος του Κόφι Ανάν, Άλβαρο ντε Σότο, αναμένεται τις προσεχείς μέρες να συντάξει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [09] Εσωτερικά

    Θέματα του υπ. Άμυνας στην κυβερνητική επιτροπή

    4/5/2004 10:01:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8

    Τα εξοπλιστικά προγράμματα και η πορεία των σχετικών φακέλων που βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης είναι το αντικείμενο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό, σήμερα στις 12:00. Tην ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής έχει μπει η υπόθεση που αφορά την ύποπτη επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, η οποία περιείχε χαρτονόμισμα των 100 ευρώ με κηλίδες αίματος. Οι αρχές ασφαλείας εξετάζουν και διάφορα άλλα ύποπτα περιστατικά που είχαν στόχο συνεργάτες του κ. Σπηλιωτόπουλου. Επίσης, η κυβερνητική επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει την αποστόλη της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττας Γιαννάκου, στο Φανάρι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πατριάρχη σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση των δυο εκκλησιών.

    [10] Εσωτερικά

    Στο Φανάρι η Μ. Γιαννάκου Μεσολάβηση για το Εκκλησιαστικό

    4/5/2004 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Διαβουλεύσεις και πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Φαναριού και Ελλαδικής Εκκλησίας αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Στο Φανάρι μεταβαίνει, πιθανότατα την Παρασκευή, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, μετά από απόφαση που θα λάβει σήμερα η κυβερνητική επιτροπή. Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και τη Γ.Γ. του ΚΚΕ θα έχει σήμερα η τετραμελής αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση διευθέτησης της κρίσης μέσα από το διάλογο, ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή. O Πατριάρχης είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στην διαμάχη με την Εκκλησία της Ελλάδος, διεμήνυσε τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία του Φαναρίου. Ανοιχτά υπέρ της Ελλαδικής Εκκλησίας στη διένεξη με το Πατριαρχείο τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Επαφές της αντιπροσωπείας

    Πολύ πιθανόν είναι να αναβληθεί η υπογραφή των διαταγμάτων για την επικύρωση της εκλογής των νέων μητροπολιτών των Νέων Χωρών, μετά από την απόφαση να επισκεφθεί το Φανάρι η υπουργός Παιδείας.

    Κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, σήμερα στις 14:00, η αντιπροσωπεία του Φαναρίου αναμένεται να του εξηγήσει τους λόγους για τη λήψη της πρόσφατης απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία ετέθη σε εφαρμογή διακοπή κοινωνίας με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο λόγω της εκλογής μητροπολιτών των ''Νέων Χωρών''.

    Οι απεσταλμένοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου συναντώνται αυτή την ώρα με την κ. Γιαννάκου.

    Δηλώσεις Ιερώνυμου

    "Αν δεν μπούμε εμείς στην καρδιά του προβλήματος, καμία προσπάθεια της κυβέρνησης δεν μπορεί να βοηθήσει", τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος και πρόσθεσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, είτε πρέπει να παραδεχθεί ότι έχει κάνει λάθος, είτε υπεύθυνα να πει ότι η επιλογή της είναι να έρθει σε ρήξη.

    "Δεν μπορούμε από τη μία να λέμε ότι σας σεβόμαστε και από την άλλη να διεκδικούμε τις μητροπόλεις των νέων χωρών. Πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα." είπε ο κ. Ιερώνυμος.

    Ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε, επίσης, 39 αρχιερείς είχαν εισηγηθεί στον αρχιεπίσκοπο να μην προχωρήσει στις εκλογές, και μόνο 35 επιθυμούσαν αυτή την κίνηση.

    Είπε, τέλος, ότι έχουν διαστρεβλωθεί τα αιτήματα του Πατριαρχείου και έχει δημιουργηθεί σύγχυση στους πολίτες. "Ο κόσμος νομίζει ότι το Πατριαρχείο επιθυμεί να πάρει τις εκτάσεις κ.λπ.. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η Εκκλησία".

    Υπέρ της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Κ. Μητσοτάκης

    Ανοιχτά υπέρ της Ελλαδικής Εκκλησίας στη διένεξη με το Πατριαρχείο τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στoν τηλεοπτικό σταθμό "Αντέννα".

    O Πατριάρχης αμφισβητεί το ισχύον καθεστώς και ζητά τώρα διοικητικές αρμοδιότητες, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στην αντιπροσωπεία του Φαναρίου ότι θα εφαρμόσει το νόμο και θα υπογράψει τα Προεδρικά Διατάγματα.

    Επίσης, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για την αντιπολίτευση που ασκεί στο θέμα της Εκκλησίας αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε εκείνο τάσσεται υπέρ της αλλαγής του νόμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας

    Βαθύ το ρήγμα σε Φανάρι - Αρχιεπισκοπή

    [11] Διάφορα

    Γερμανίδα πλήρωσε 25 ευρώ Το γέλιο κοστίζει

    4/5/2004 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κι εντάξει να πληρώσεις πρόστιμο γιατί πέρασες το φανάρι με κόκκινο ή γιατί κρύβεις τα πραγματικά σου έσοδα απ την εφορία, αλλά να βρεθείς με πρόστιμο 25 ευρώ, επειδή γελούσες δεν είναι λίγο εξωφρενικό; Κι όμως συνέβη! Μάλιστα, μάλιστα, στη Γερμανία οι αρχές "τιμώρησαν" μια 47χρονη διότι γελούσε δυνατά εν ώρα κοινής ησυχίας διαταράσσοντας την ηρεμία των γύρω της. Εύλογη απορία τώρα: που άκουσαν οι αρχές την πρόσχαρη κυρία να επιδίδεται στην υγιέστατη αυτή έκφραση ευτυχίας; Σωστό το ερώτημα! Μη φανταστείτε, όμως, ότι το γέλιο της κυρίας ήταν τόσο δυνατό ώστε να φτάσει μέχρι το αστυνομικό τμήμα του Βερολίνου. Απλά ήταν αρκετά ηχηρό για να ενοχλήσει το 52χρονο γείτονά της, που ειδοποίησε την άμεσο δράση για να δώσει λύση στο πρόβλημά του.

    Κι έτσι, ενώ η κυρία της ιστορίας μας απολάμβανε εκεινή τη βραδιά με συναδέλφους της, που είχε καλέσει για δείπνο, βρέθηκε ξαφνικά "αντιμέτωπη" με τα όργανα της τάξης, που την επέπληξαν και της υπενθύμισαν, ότι ο νόμος της χώρας απαγορεύει την πρόκληση δυνατών θορύβων μετά της 10 το βράδυ.

    Λίγες μέρες αργότερα έλαβε και την επίσημη ποινή για το βροντερό της γέλιο ...ένα πρόστιμο των 25 ευρώ! Η ίδια, όμως δεν έχασε το χιούμορ της! Μάλιστα, χαρακτήρισε το γεγονός αστείο, πλήρωσε το πρόστιμο, αλλά τώρα πια θα προσέχει περισσότερο τον μάλλον ιδιότροπο γείτονά της.

    [12] Ιράκ

    "Ήταν αποτελεσματικές οι μέθοδοι" Νέα στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης

    4/5/2004 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τιμωρήθηκαν με επίπληξη

    Οι έξι στρατιώτες, που είχαν παραπεμφθεί στο στρατοδικείο τιμωρήθηκαν με επίπληξη. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ζητά από τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να φροντίσει ώστε να τιμωρηθούν αυστηρά οι υπεύθυνοι. "Ο στρατός μας δεν ανέχεται τη διάπραξη ωμοτήτων εναντίον αιχμαλώτων. Οι εικόνες είναι τρομερές και παρόμοιες ενέργειες είναι ασυγχώρητες", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του Μπους στο Μίσιγκαν. Ωστόσο, αρνήθηκε να πει εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύει ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να αποβληθούν από το στράτευμα.

    Επιστολή στην Κοντολίζα

    Στο μεταξύ, ανοικτή επιστολή στην Κοντολίζα Ράις, έστειλε η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch, ζητώντας της να συνταχθεί νέος κανονισμός, που θα ρυθμίζει τη μεταχείριση των αιχμαλώτων. Επίσης, η οργάνωση ζητά να διεξαχθεί έρευνα για τις μεθόδους ανάκρισης, που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, να διωχθούν ποινικά οι δράστες, να ενημερωθούν για τους κανονισμούς όλοι όσοι διεξάγουν ανακρίσεις, να μπορέσει ο Ερυθρός Σταυρός να επισκεφθεί τους κρατουμένους, τα ονόματα των κρατουμένων να ανακοινώνονται στις οικογένειές τους, οι ανακρίσεις να καταγράφονται σε φωτογραφίες και σε βίντεο και να αποζημιωθούν τα θύματα των βασανισμών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Είπαμε την αλήθεια"

    Αποκαλυπτική έκθεση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 May 2004 - 8:54:45 UTC