Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γεγονός η μεγάλη Διεύρυνση Η νέα Ευρώπη των 25
  • [02] Αιματηρή εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό Ισραηλινά πυρά κατά ανήλικου
  • [03] Οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναρίου Σε τροχιά ρήξης
  • [04] "Με την παρότρυνση των υπηρεσιών πληροφοριών" Αποκαλυπτική έκθεση

    [01] Ειδήσεις

    Γεγονός η μεγάλη Διεύρυνση Η νέα Ευρώπη των 25

    1/5/2004 9:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 9:33:04 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- BBC

    Ημέρα- σταθμός η 1η Μαΐου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποδέχθηκε και επίσημα στους κόλπους της δέκα νέα κράτη- μέλη. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα είναι πλέον επίσημα μέλη της Ε.Ε., σε μία ιστορική επανένωση της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση που έγινε ποτέ, που καθιστά την 25μελή Ένωση τον ισχυρότερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο, με περίπου 460 εκατομμύρια κατοίκους να παράγουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου. Οι φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για τη Διεύρυνση ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και κορυφώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, με την επίσημη δίωρη τελετή, που διοργάνωσε η ιρλανδική Προεδρία, στο Δουβλίνο.

    "Εκατοντάδες χιλιάδες καλωσορίσματα"

    Οι εικοσιπέντε σημαίες κυματίζουν στον ουρανό του Δουβλίνου, επισφραγίζοντας την μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου. Η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στο τεράστιο πάρκο του Φοίνιξ, όπου έγινε η έπαρση των σημαιών, υπό τους ήχους της "Ωδής στη Χαρά" του Μπετόβεν, του επίσημου ύμνου της Ε.Ε.

    Στο κτίριο Φάρμλεϊ, που είναι ο επίσημος ξενώνας της Ιρλανδικής κυβέρνησης, και το οποίο ανήκε κάποτε στην οικογένεια Γκίνες, η ιρλανδική Προεδρία υποδέχθηκε τους 24 Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ στους παρακείμενους δρόμους είχαν αναπτυχθεί περίπτερα γνωριμίας του κόσμου με τα 25 μέλη της Ε. Ε.

    "Εκατοντάδες, χιλιάδες καλωσορίσματα" στα δέκα νέα κράτη- μέλη απηύθυνε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε., Μπέρτι Άχερν, δίνοντάς τους "ένα χέρι φιλίας". Παράλληλα, ο κ. Αχερν απέδωσε την επιτυχία της Ένωσης στους λαούς της και επεσήμανε, πως η Ε. Ε. "δεν απειλεί τη μοναδικότητα, αλλά μας επιτρέπει να τιμούμε τη διαφορετικότητά μας".

    Καλωσορίζοντας τα νέα μέλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, εξέφρασε την πεποίθηση, πως η διεύρυνση αυτή δεν θα είναι η τελευταία και αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η 25μελής Ένωση.

    Σύμφωνα με τον κ. Πρόντι, "το πλέον σοβαρό πρόβλημα, που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε από κοινού, είναι η ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας". Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε σε δύο επιπρόσθετα προβλήματα, "τα αλληλεξαρτώμενα ζητήματα της διαχείρισης της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της πολιτικής διακυβέρνησης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ημέρα - σταθμός στην ιστορία της Ε.Ε.

    Σχετικά Links:

    Η Διεύρυνση της Ε. Ε.

    Ευρωπαϊκή Ένωση

    [02] Διεθνή

    Αιματηρή εισβολή σε προσφυγικό καταυλισμό Ισραηλινά πυρά κατά ανήλικου

    1/5/2004 9:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Ένας επτάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινού τανκ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πήγαινε σε τζαμί να προσευχηθεί. Πρόκειται για τον Χουσέιν Αμπού Έκερ, ο οποίος τραυματίστηκε στο κεφάλι και στο μπράτσο από πυρά ισραηλινού τανκ, στη διάρκεια στρατιωτικής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Χούνις. Ο θάνατος του μικρού Παλαιστίνιου πυροδότησε συγκρούσεις μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των Παλαιστινίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι επτά Παλαιστίνιοι, ανάμεσά στους οποίους κι άλλο ένα μικρό αγόρι. Όπως δήλωσε ένας συγγενής του θύματος, "τα τανκς άρχισαν να βάλλουν με βαρέα πυρά στον αέρα", ενώ ο 7χρονος "έπεσε μπροστά στο τζαμί και άλλοι έπεσαν κοντά του". Μάλιστα, σύμφωνα με το συγγενή, τα ισραηλινά πυρά ήταν τόσο καταιγιστικά, που το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να πλησιάσει στην περιοχή.

    [03] Εσωτερικά

    Οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναρίου Σε τροχιά ρήξης

    2/5/2004 9:40:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας, την ερχόμενη εβδομάδα, εστιάζεται το ενδιαφέρον, μετά την απόφαση του Φαναριού να χαρακτηρίσει άκυρη την εκλογή των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, και Ελευθερουπόλεως, καθώς και να διακόψει την "κοινωνία" με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. "O Μακαριότατος έχει υπέρμετρον φιλοδοξία και για να την ικανοποιήσει θυσιάζει και τους θεσμούς", τόνισε το Σάββατο ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος σε ομάδα προσκυνητών από τη βόρεια Ελλάδα. Απρόβλεπτες συνέπειες για την ενότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού θα έχει η πρόσφατη απόφαση της διευρυμένης Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου εναντίον του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων . Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα "Το Παρόν", το 59,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ το 46,4% επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    "Αναντικατάστατος θεσμός το Πατριαρχείο"

    ''Εμείς θέλουμε την αποκατάσταση των σχέσεων, αλλά αυτό όταν δούμε ότι υπάρχει αλλαγή πλεύσεως, αλλαγή στάσεως, κάποια μεταμέλεια και επανόρθωση των σφαλμάτων". Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    ''Είμεθα υπέρ της ενότητας, της φιλίας, της αγάπης και της συνεργασίας'', είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε ότι, αν ''παρά την επιθυμία μας και την υποστήριξή μας σ' αυτήν την φιλία και την συνεργασία εφθάσαμε χθες (Παρασκευή) εις την ομόφωνη απόφαση σαράντα και πλέον ιεραρχών του Οικουμενικού θρόνου από την Αμερική, από την Ευρώπη, από την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα και από την Κορέα, να διακόψουμε την κοινωνία άχρι καιρού με τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, είναι διότι αναγκαστήκαμε να το πράξουμε''.

    ''Ο Μακαριώτατος έχει πολλά προσόντα, είναι έξυπνος και μορφωμένος αλλά έχει υπέρμετρον φιλοδοξίαν και για να ικανοποιήσει αυτήν την φιλοδοξίαν του θυσιάζει και τους θεσμούς, θυσιάζει και την ενότητα και τη συνεργασία της Ορθοδοξίας, βλάπτει τα ιερά συμφέροντα και τα προνόμια και τα δίκαια του πανσέπτου Οικουμενικού θρόνου''.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήγησε τον σεβασμό που οφείλουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που ''διέσωσε την αυτοσυνειδησία του γένους και την γλώσσα κατά τα δύσκολα χρόνια των τεσσάρων εκείνων αιώνων'' και τόνισε ότι ''όποιος ξεχνά και προδίδει αυτά τα οφειλόμενα αισθήματα προς την μητέρα Εκκλησία γίνεται είτε το θέλει και το παραδέχεται είτε δεν το θέλει και δεν το παραδέχεται μητραλοίας''.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, ο οποίος, απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος εάν καταδικαστεί ο Αρχιεπίσκοπος, δήλωσε ότι ''εμείς θα συνεργαστούμε με τους Σλάβους για να κάνουμε την Εκκλησία μας Πατριαρχείο''.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ''κυνική ομολογία'' τη δήλωση και τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ''αναντικατάστατος θεσμός που έχει ιστορία 17 αιώνων, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, δια ικριωμάτων, πατριαρχών και αρχιερέων''. '' Αφήνω τα περαιτέρω στη δική σας κρίση" είπε ο Πατριάρχης.

    ''Η κυβέρνηση είναι πρόθυμη, εάν της ζητηθεί, να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος, με στόχο την έναρξη διαλόγου για να ξεπεραστεί η κρίση", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 , ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Καλός.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σοβαρή ρήξη στην Εκκλησία

    [04] Ιράκ

    "Με την παρότρυνση των υπηρεσιών πληροφοριών" Αποκαλυπτική έκθεση

    2/5/2004 10:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 10:58:47 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Απάνθρωπα αντιμετωπίζονται οι Ιρακινοί κρατούμενοι από τους Αμερικανούς στρατιώτες και υποβάλλονται σε πολλά "σαδιστικά, σκανδαλώδη και κακόβουλα βασανιστήρια", σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού στρατού, σημεία της οποίας δημοσιεύει το περιοδικό New Yorker. Το περιοδικό αναφέρει ότι κατέχει την 53 σελίδων έκθεση για παράνομη μεταχείριση κρατουμένων στις φυλακές Αμπου Γράιμπ, έξω από την Βαγδάτη. Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα ταξίαρχος, Τζάνις Καρπίνσκι, στρατιώτες της οποίας κατηγορούνται ότι βασάνισαν Ιρακινούς αιχμαλώτους, υποστηρίζει ότι τα βασανιστήρια γίνονταν με την παρότρυνση των υπηρεσιών πληροφοριών. Στο μεταξύ, αμφιβολίες διατυπώνονται για την αυθεντικότητα των εικόνων βασανισμού Ιρακινών από Βρετανούς στρατιώτες. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε αηδιασμένος από όσα συμβαίνουν στις φυλακές αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι τα βασανιστήρια γίνονται από κάποιους λίγους. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τα κρούσματα εντελώς απαράδεκτα.

    Αποτροπιασμός

    Στο άρθρο του το New Yorker προσθέτει ότι η έκθεση διενεργήθηκε με εντολή του αντιστράτηγου Ρικάρντο Σάντσες, του ανώτατου Αμερικανού στρατιωτικού στο Ιράκ, και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο.

    Στην έκθεση περιγράφονται απάνθρωπα βασανιστήρια όπως ''η έγχυση καυστικών υγρών στις πληγές κρατουμένων, ξυλοδαρμός τους με σκουπόξυλα ή καρέκλες, απειλές στους άνδρες κρατούμενους ότι θα βιαστούν, άτσαλο ράψιμο πληγών των κρατουμένων από αδαείς και χωρίς να τους έχει γίνει προηγουμένως νάρκωση, σοδομισμός τους με σκουπόξυλα ή γκλομπς'' κ.ά.

    Η έκθεση, που συντάχθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Αντόνιο Τάγκουρα, αναφέρει ότι τα φρικτά βασανιστήρια επιβεβαιώνονται με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και με φωτογραφικό υλικό.

    Στο μεταξύ, βρετανικές στρατιωτικές πηγές εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των εικόνων κακοποίησης Ιρακινών αιχμαλώτων από Βρετανούς στρατιώτες, μεταδίδει το BBC, αναφέροντας πως το τουφέκι και το φορτηγό αυτοκίνητο που δείχνουν οι εικόνες δεν χρησιμοποιούνται από τους Βρετανούς στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Sunday Telegraph γράφει ότι στρατιωτική αστυνομία της Βρετανίας συνέλαβε έξι στρατιώτες, ως ύποπτους για τις εγκληματικές πράξεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βασανισμός κρατουμένων και από Βρετανούς

    Εικόνες φρίκης στη Βαγδάτη

    Σχετικά Links:

    New Yorker

    BBC

    Sunday Telegraph


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 May 2004 - 8:50:53 UTC