Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσοχή στον Sasser
  • [02] Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ερντογάν Βασικός στόχος παραμένει η λύση
  • [03] Πρώτο χτύπημα τέτοιου είδους Σύγχυση για το χτύπημα στη Σ. Αραβία
  • [04] "Θα τελειώσουμε τη δουλειά μας" Νέες προκλήσεις στο Ιράκ
  • [05] Υψηλή δημοτικότητα Ενίσχυση Καραμανλή
  • [06] Αρνητικό προβλέπεται το αποτέλεσμα Ψηφίζει το Λικούντ
  • [07] Και άλλοι Βρετανοί στο Ιράκ
  • [08] Νέος πρωθυπουργός ο Μάρεκ Μπέλκα Παραιτήθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός
  • [09] Μετά από περίπου 3 εβδομάδες κράτησης "Το έσκασε" Αμερικανός όμηρος
  • [10] Κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Εβδομάδα εξελίξεων στο
  • [11] Νέα περιοδεία Χαραζί στην Ευρώπη Πυρηνική διάψευση από το Ιράν
  • [12] Νίκη 1- 0 επί της Ρόμα Πρωταθλητές οι "Ροσονέρι"

    [01] Τεχνολογία

    Προσοχή στον Sasser

    2/5/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας νέος ιός, που εξαπλώνεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει ήδη μολύνει εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο ειδικοί από τη Φινλανδία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Symantec, ο Sasser (W32/Sasser) είναι ένα "σκουλήκι" που επιτίθεται σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν τα συστήματα Windows 2000, Windows XP και Windows Server 2003. Για τη διάδοσή του, χρησιμοποιεί ένα κενό ασφαλείας στα συστήματα αυτά, ενώ δεν επηρεάζει τα συστήματα Linux, McIntosh, Novell Netware, OS/2, UNIX, Windows 95, Windows 98, Windows Me και Windows NT. Ο επικεφαλής της φινλανδικής εταιρείας έρευνας και ασφάλειας των υπολογιστών, F-Secure, Μίκο Χιπόνεν, δήλωσε από την πλευρά του ότι το "σκουλήκι" αυτό μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε υπολογιστή, αρκεί να είναι συνδεδεμένος με το ίντερνετ .

    Εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή

    Ο Sasser δεν μεταδίδεται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φαίνεται πως δεν είναι επιβλαβής για τα δεδομένα των χρηστών, αφού δεν θέτει τους υπολογιστές υπό τον έλεγχό του για να στείλει αντίγραφα του εαυτού του, όπως έκαναν οι ιοί Bagle και Sobig πρόσφατα.

    Ωστόσο, εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος αφού κλείνει και ξανανοίγει τον υπολογιστή αυτόματα.

    Ο Χιπόνεν πρόσθεσε ότι προς το παρόν οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από το νέο ιό αλλά πιστεύουν πως πρόκειται για νεαρούς χάκερς. "Είναι ίσως κάποιος έφηβος που έχει τις ικανότητες για κάτι τέτοιο", είπε.

    Ο Sasser εντοπίστηκε για πρώτη φορά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

    Ο Χιπόνεν φοβάται ότι ο ιός θα εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς την Δευτέρα, όταν οι υπάλληλοι που θα έχουν εργαστεί σε φορητούς υπολογιστές στα σπίτια τους, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, θα επιστρέψουν στα γραφεία τους και θα συνδέσουν τους υπολογιστές τους στα δίκτυα.

    Σχετικά Links:

    Symantec

    [02] Κυπριακό

    Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ερντογάν Βασικός στόχος παραμένει η λύση

    2/5/2004 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 4:57:24 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Σύντομη συνάντηση είχαν το βράδυ του Σαββάτου στο Δουβλίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο Τάσσος Παπαδόπουλος διευκρίνισε στον Ταγίπ Ερντογάν πως το όχι των Ελληνοκυπρίων αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και όχι τη λύση του Κυπριακού ενώ επισήμανε ότι παραμένει στόχος η λύση, μέσω της συγκρότησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα, τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Πατ Κοξ, δήλωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει σεβαστό και η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει ότι είναι σωστό για τους Τουρκοκυπρίους. Από την πλευρά του, ο Αλβάρο ντε Σότο, με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε, πως οι επόμενες κινήσεις εξαρτώνται από τους Ελληνοκύπριους. Πάντως, στην Άγκυρα, επικρατεί διγλωσσία, σχετικά με τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Κύπρου.

    Σοβαρή ασπίδα η ένταξη

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέκρινε τους μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσπάθειας για λύση του προβλήματος και για το αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, σε δηλώσεις του στο Δουβλίνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει ή να στείλει μήνυμα για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κύπρος, ως πλήρες και ισότιμο μέλος της Ε.Ε., αποκτά μια σοβαρή ασπίδα, ώστε να μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης της κρατικής της οντότητας και του μέλλοντός της.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα ήταν πιο ευτυχής αν το σχέδιο Ανάν επέτρεπε στους Ελληνοκύπριους να συνεορτάσουν με τους Τουρκοκύπριους σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, εξ άλλου, ότι στο Δουβλίνο δεν διαπίστωσε καμιά αλλαγή στη συμπεριφορά των άλλων ηγετών, στους οποίους είχε την ευκαιρία να εξηγήσει τις θέσεις της Κύπρου και πρόσθεσε ότι βρήκε πολύ καλή ανταπόκριση.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, τόνισε ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να είναι ένας συνετός και δυναμικός εταίρος και να βοηθήσει όχι μόνο τον εαυτό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και την Ε.Ε.

    Δήλωσε ακόμη ότι όλοι οι ηγέτες και επίτροποι συνεχάρησαν την Κύπρο. Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ξεπερνιούνται κάποια μικρά προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί την περασμένη εβδομάδα.

    Βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού από ποτέ, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, σε συνέντευξη στον "Τύπο της Κυριακής".

    "Έχουμε φθάσει πιο κοντά από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες σε μια λύση. Πιστεύω προσωπικά ότι δεν μπορεί να σταματήσουν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης, στη βάση λογικά του σχεδίου Ανάν. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε σε πιο ισόρροπο αποτέλεσμα".

    "Όλα εξαρτώνται από τους Ελληνοκύπριους", λέει ο ντε Σότο

    Στους Ελληνοκύπριους "πέταξε το μπαλάκι" ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.

    Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Περουβιανός διπλωμάτης επεσήμανε, ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν σχεδιάζουν "καμία πρωτοβουλία" για το κυπριακό, ενώ τόνισε, πως οι επόμενες κινήσεις είναι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τον κ. ντε Σότο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα καταθέσει την έκθεσή του για το κυπριακό "το νωρίτερο σε δύο εβδομάδες " ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η έκθεση, διευκρίνισε ο κ. ντε Σότο, θα είναι "παράθεση των γεγονότων, αλλά και προσπάθεια ερμηνείας του αποτελέσματος, με στόχο την ισορροπημένη εκτίμηση της προοπτικής για επανένωση και του μελλοντικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών".

    Διγλωσσία στην Άγκυρα

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή", ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, προτού αναχωρήσει για την Ιρλανδία, δήλωσε ότι η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" έχει αναγνωρισθεί από όλο τον κόσμο και η Τουρκία δεν θα κερδίσει τίποτε με το να πει ότι δεν την αναγνωρίζει.Μια τέτοια συμπεριφορά, πρόσθεσε, δεν θα φέρει οφέλη, αλλά αντιθέτως, θα βλάψει μελλοντικές θετικές εξελίξεις.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο Ταγίπ Ερντογαν είπε πως ευχή θα ήταν η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη στην Ε.Ε, ως Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κάτι τέτοιο συνέχισε, δεν πραγματοποιήθηκε και όλοι πρέπει να σεβασθούν το αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι "μια νέα διαδικασία θα αρχίσει από σήμερα, με την ελπίδα ότι αυτή θα είναι προς όφελος των δύο μερών".

    Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι η χώρα του θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα, ενώ υπενθύμισε ότι η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα αυτό είναι πολύ ανοικτή και ξεκάθαρη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, είπε, ωστόσο, ότι η Αγκυρα θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά των Ελληνοκυπρίων και κατά πόσο θα δημιουργούν προβλήματα στην Τουρκία ή θα την υποστηρίξουν για εξασφάλιση διαρκούς ειρήνης.

    Αντίθετα, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εξεδόθη το Σάββατο, αναφέρει ότι "μόνο οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται στην Ένωση" και πως "η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί στους Τουρκοκυπρίους".

    Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε ότι η χώρα του "θα συνεχίσει την εποικοδομητική πολιτική της στο Κυπριακό" και πρόσθεσε ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία. ''Θέλουμε την υποστήριξη των κρατών αυτών για να αποκαλυφθεί το δίκαιο'', είπε, όπως αναφέρεται την Κυριακή στον τουρκοκυπριακό Τύπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Κυπριακό στην Ε. Ε.

    Ημέρα γιορτής και στην Κύπρο

    [03] Διεθνή

    Πρώτο χτύπημα τέτοιου είδους Σύγχυση για το χτύπημα στη Σ. Αραβία

    2/5/2004 12:13:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι θα επιδείξει σιδερένια πυγμή κατά της τρομοκρατίας, μετά από την επίθεση ενόπλων στα γραφεία της πετροχημικής εταιρείας ABB Lummus, στο λιμάνι Γιάνμπου, που είχε ως αποτέλεσμα πέντε δυτικά στελέχη να χάσουν τη ζωή τους καθώς και ένας Σαουδάραβας. Αμερικανοί αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον, υποστήριξαν ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι δράστες ακρωτηρίασαν και έσυραν στους δρόμους τα πτώματα δύο θυμάτων, κάτι που όμως οι σαουδαραβικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά. Ορισμένοι από τους υπαλλήλους θα φύγουν από τη χώρα, ανακοίνωσε την Κυριακή διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

    Στόχος υψηλόβαθμα στελέχη

    Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από εργαζόμενους στην εταιρεία, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τις άδειες εισόδου που διέθεταν, πέρασαν τα μέτρα υψηλής ασφάλειας και σκότωσαν πέντε μηχανικούς -δύο Αμερικανούς, δύο Βρετανούς και έναν Αυστραλό.

    Οι ένοπλοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν βάλει στόχο τα τρία κορυφαία στελέχη της εταιρίας, τα οποία εμπλέκονταν σε αναβαθμισμένο σχέδιο της σαουδαραβικής εταιρίας YANPET, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της αμερικανικής Exxon Mobil και της Saudi Basic Industries.

    Η επίθεση αυτή είναι η πρώτη με στόχο πετροχημικό συγκρότημα στη χώρα.

    Οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν αργότερα σε συγκρούσεις με την αστυνομία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν, επίσης, δύο αστυνομικοί και άλλοι 18 τραυματίστηκαν.

    Οι δράστες πυροβόλησαν και εναντίον εστιατορίου ΜακΝτόναλντ και έριξαν αυτοσχέδια βόμβα σε διεθνές σχολείο, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση εναντίον Δυτικών στη Σ. Αραβία

    Σχετικά Links:

    ABB Lummus

    [04] Ιράκ

    "Θα τελειώσουμε τη δουλειά μας" Νέες προκλήσεις στο Ιράκ

    2/5/2004 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πιστός στη στρατηγική του, ο Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε το Σάββατο αισιόδοξος για το Ιράκ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι το έργο που έχει να επιτελέσει στη χώρα αυτή είναι δύσκολο ύστερα από μία εβδομάδα που σημαδεύτηκε με νέες ανθρώπινες απώλειες και σκιάστηκε από τις αποκαλύψεις για την κακομεταχείριση αιχμαλώτων από τις δυνάμεις κατοχής. ''Θα τελειώσουμε τη δουλειά μας στο Ιράκ, διότι τα όσα διακυβεύονται είναι σημαντικά για τη χώρα μας και για τον κόσμο'', δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ότι οι ΗΠΑ είναι σαφώς μια δύναμη κατοχής στο Ιράκ και ότι απέτυχαν πλήρως στην αποκατάσταση της τάξης, της ηρεμίας και της δημοκρατίας στη χώρα αυτή. Οι ΗΠΑ "ούτε απελευθέρωσαν το Ιράκ, ούτε αποκατέστησαν τη δημοκρατία, ούτε βελτίωσαν το επίπεδο ζωής των πολιτών της χώρας. Πρόκειται σαφώς για μια κατοχή. Και οι ίδιοι το λένε. Εχουν αποτύχει στο Ιράκ αυτό είναι σίγουρο", τόνισε ο Ασάντ.

    Αποσταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή

    ''Η δημοκρατία θα νικήσει στο Ιράκ, διότι ο συνασπισμός μας είναι ισχυρός, διότι η αποφασιστικότητά μας είναι απόλυτη και διότι ο ιρακινός λαός επιθυμεί και αξίζει να ζήσει ελεύθερος'', πρόσθεσε.

    Η δήλωση αυτή συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που με θριαμβευτικό ύφος και φορώντας στολή αεροπόρου, είχε ανακοινώσει ''το τέλος των μεγάλων επιχειρήσεων '' στο Ιράκ, ύστερα από την αναπάντεχα εύκολη πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, εξέφρασε σήμερα φόβους ότι η έκρυθμη κατάσταση στο Ιράκ λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ρίχνει νερό στο μύλο της ''ισλαμιστικής τρομοκρατίας'' .

    Διατυπώνοντας μία από τις αυστηρότερες κριτικές του έναντι της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ, ο Φίσερ, σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση Ντερ Σπίγκελ, παρατηρεί ανάμεσα σε άλλα ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι λιγότερο ανησυχητική στο Ιράκ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεταβιβάσει την ευθύνη της χώρας στον ΟΗΕ πριν ένα χρόνο.

    Νόμιμη αντίσταση του ιρακινού λαού

    Ο Σύριος πρόεδρος τόνισε ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν κατά των δυνάμεων κατοχής αποτελούν νόμιμη "αντίσταση" του ιρακινού λαού.

    "Οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά αναφέρουν ότι οι επιθέσεις γίνονται ή σχετίζονται με την Αλ Κάιντα. Λένε ότι μαχητές της εισέρχονται παρανόμως στο Ιράκ από γειτονικές χώρες και κυρίως από τη Συρία", συνέχισε και αναρωτήθηκε: "Είναι ποτέ δυνατόν όλες αυτές οι επιθέσεις, όλοι αυτοί οι χιλιάδες, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αντιστέκονταιμε χίλιους δυο διαφορετικούς τρόπους, να σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ή να είναι παρτιζάνοι του παλαιού καθεστώτος της χώρας;".

    Αναφερόμενος στις απειλές των ΗΠΑ κατά της Συρίας ο αλ Ασάντ τόνισε ότι "ο διάλογος συνεχίζεται αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι καλές. Υπάρχουν στοιχεία στους κόλπους της αμερικανικής διοίκησης που αρνούνται το διάλογο και άλλα που τον κρίνουν αναγκαίο".

    Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό κογκρέσο έχει εγκρίνει την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Συρίας με το αιτιολογικό ότι η Δαμασκός επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ και υπερασπίζεται παλαιστινιακά και λιβανικά κινήματα, τα οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [05] Εσωτερικά

    Υψηλή δημοτικότητα Ενίσχυση Καραμανλή

    2/5/2004 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Στα ύψη βρίσκεται η δημοτικότητα του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με το πρώτο ευρωβαρόμετρο της VPRC, που δημοσιεύεται στην "Καθημερινή της Κυριακής". Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού αγγίζει το 78% ενώ η δημοτικότητα του Γιώργου Παπανδρέου φθάνει το 59%. Σε ότι αφορά την δημοφιλία της κυβέρνησης, θετική γνώμη διατυπώνει το 43%, ενώ για την αξιωματική αντιπολίτευση το 21%. Παράλληλα, δείχνει άνετη επικράτηση της ΝΔ στις ευρωεκλογές, ενώ διαπιστώνει προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ. Η εταιρεία διεξήγαγε την έρευνα, 26-28 Απριλίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.204 ατόμων άνω των 18 ετών, για λογαριασμό της εφημερίδας "Καθημερινή" και του ραδιοφωνικού σταθμού "Σκάι".

    Μπροστά η ΝΔ στις ευρωεκλογές

    Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός μεταξύ Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, το 53% απαντά Κ. Καραμανλής και το 25% Γ. Παπανδρέου, 11% κανένας και άλλο, ενώ το 11% δεν απαντά / δεν γνωρίζει.

    Η δημοτικότητα διαφόρων πολιτικών προσώπων (θετική γνώμη ) είναι: Κ. Καραμανλής 78%, Γ. Παπανδρέου 59%, Ν. Κωνσταντόπουλος 55%, Δ. Τσοβόλας 49%, Κ. Σημίτης 45%, Αλ. Παπαρήγα 42%, Γ. Καρατζαφέρης 24%.

    Στο ερώτημα "από την κυβέρνηση και αντιπολίτευση πόσο ευχαριστημένος αισθάνεστε": Για την κυβέρνηση ευχαριστημένο δηλώνει το 43% (δυσαρεστημένο 39%), για την αντιπολίτευση το 21% (δυσαρεστημένο 64%).

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές, το 68% απαντά η ΝΔ, το 11% το ΠΑΣΟΚ, το 21% κανένα ή άλλο.

    Στο ερώτημα αν στις ευρωεκλογές σκέφτεστε να ψηφίσετε το ίδιο κόμμα που ψηφίσατε στις εθνικές εκλογές ή διαφορετικό οι απαντήσεις είναι:

    Οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά 83% θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα.(7% μάλλον διαφορετικό) Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 76% (12%) Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ κατά 78% (11%) Οι ψηφοφόροι του ΣΥΝ κατά 65% (10%) Οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ κατά 71% (29%) Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΚΙ κατά 53% (24%)

    Απαντήσεις για το δημοψήφισμα στην Κύπρο

    Στο ερώτημα σχετικά με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν, το 44% δηλώνει ικανοποιημένο, το 36% δυσαρεστημένο και το 20% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

    Τέλος, στο ερώτημα ποια λύση δημιουργεί τους λιγότερους κινδύνους για την Κύπρο (Ομοσπονδία, ενιαίο κράτος ή διχοτόμηση δύο ανεξάρτητα κράτη) οι απαντήσεις είναι:

    να ζουν μαζί σε ένα κράτος 51%, να ζουν χωριστά σε δύο ανεξάρτητα κράτη 37%, και 12% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

    [06] Διεθνή

    Αρνητικό προβλέπεται το αποτέλεσμα Ψηφίζει το Λικούντ

    2/5/2004 1:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 7:39:26 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Άρχισαν στις 08:00 (τοπική ώρα) και θα ολοκληρωθούν στις 22:00, οι διαδικασίες δημοψηφίσματος στο Ισραήλ, με το οποίο τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος καλούνται να απαντήσουν στο σχέδιο του Αριέλ Σαρόν για μονομερή διαχωρισμό του Ισραήλ από τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προβλέπεται αρνητικό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους διαβεβαίωσε τους Ισραηλινούς, ότι θα παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου Σαρόν, που θα απεμπλέξει το Ισραήλ από τις συγκρούσεις με τους Παλαιστινίους. Στο μεταξύ, αιματηρά επείσόδια έγιναν, για ακόμα μία φορά, στη Λωρίδα της Γάζας.

    Αρνητικές οι δημοσκοπήσεις

    Αν και τα αποτελέσματα της ψηφοφρίας αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Δευτέρα, δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν, πως το σχέδιο Σαρόν θα καταψηφιστεί.

    Η δημοσκόπηση της εφημερίδας "Μααρίβ" δείχνει ότι το 49% των μελών του κόμματος τάσσονται κατά του σχεδίου έναντι 41% που δηλώνουν ότι θα το υπερψηφίσουν.

    Μικρότερη είναι η διαφορά του "ναι" και του "όχι" στη δημοσκόπηση της εφημερίδας "Γεντιότ Αχρονότ" που προβλέπει ότι το σχέδιο θα καταψηφιστεί με ποσοστό 47,5%, έναντι 44% που θα το υποστηρίξουν.

    Το σχέδιο φαίνεται να "σκοντάφτει" στους κατοίκους των εβραϊκών οικισμών, που αρνούνται κατηγορηματικά την εφαρμογή του.

    Αιματηρή επίθεση

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον Εβραίων εποίκων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ.

    Δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινήτων, στα οποία επέβαιναν Εβραίοι έποικοι, και παράλληλα πυροδότησαν μία βόμβα στην άκρη του δρόμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και μια γυναίκα . Οι ένοπλοι έπεσαν αργότερα νεκροί, από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που τους καταδίωξαν.

    Άγνωστος, που τηλεφώνησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, είπε, ότι την ευθύνη αναλαμβάνουν οι οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης, ενώ το Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, και την ισλαμική οργάνωση Χαμάς.

    Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, οι Ισραηλινοί προέβησαν σε αντίποινα, τραυματίζοντας δύο Παλαιστίνιους, με την εκτόξευση τριών πυραύλων κατά του Πύργου της Παλαιστίνης, όπου στεγάζεται ένας ραδιοσταθμός της Χαμάς.

    [07] Ιράκ

    Και άλλοι Βρετανοί στο Ιράκ

    2/5/2004 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να ενισχύσει τις υπάρχουσες στο Ιράκ στρατιωτικές του δυνάμεις αποφάσισε το Λονδίνο, με την αποστολή περισσότερων από 4.000 επιπλέον ανδρών για να ελέγχουν την σιιτική πόλη Νατζάφ, όπως αναφέρει την Κυριακή η εφημερίδα "Σάντει Τέλεγκραφ". Ωστόσο, η πληροφορία δεν επαληθεύτηκε από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας. "Συνεχίζουμε να ελέγχουμε τον αριθμό των στρατιωτικών μας δυνάμεων εκεί και διαβουλευόμαστε με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας", αρκέστηκε να δηλώσει εκπρόσωπος του υπουργείου. Πάντως, εδώ και μια εβδομάδα συζητείται το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ και για να καλυφθεί το κενό των 1.300 Ισπανών στρατιωτών που αποσύρθηκαν από τη Νατζάφ, εκεί όπου τις τελευταίες μέρες γίνονται σκληρές μάχες. Αναλυτές ανέφεραν ότι στην περίπτωση που Βρετανοί στρατιώτες αντικαταστήσουν τους Ισπανούς, τότε δεν αποκλείεται να αναλάβουν και τη διοίκηση της περιοχής, το νότιο κεντρικό τομέα του Ιράκ. Η Βρετανία έχει στείλει στην περιοχή της Βασόρας περίπου 7.500 στρατιώτες της.

    Σχετικά Links:

    Sunday Telegraph

    [08] Διεθνή

    Νέος πρωθυπουργός ο Μάρεκ Μπέλκα Παραιτήθηκε ο Πολωνός πρωθυπουργός

    2/5/2004 4:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 7:16:14 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την παραίτηση του από τον πρωθυπουργικό θώκο της Πολωνίας, ανακοίνωσε την Κυριακή, ο Λέτσεκ Μίλερ, μία μέρα μετά την επίσημη ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε. Η παραίτηση έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφκσι, ο οποίος διόρισε νέο πρωθυπουργό της χώρας τον πρώην υπουργό Οικονομίας Μάρεκ Μπέλκα. Η παραίτηση Μίλερ, ήταν γνωστή από τον περασμένο Μάρτιο, μετά τα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη και το ρήγμα που επακολούθησε στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο. Ο Μίλερ και η κυβέρνηση του, είχαν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας που δεν ξεπερνούσαν το 4%.

    Γεγονός η προαναγγελθείσα παραίτηση

    "Η ένταξη της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν ο βασικός στόχος της κυβέρνησής μου. Αυτός ο στόχος επετεύχθη" δήλωσε ο Λέτσεκ Μίλερ, ανακοινώνοντας και επίσημα την παραίτηση του.

    Η κυβέρνηση του Λέτσεκ Μίλερ, σχηματίστηκε το 2001.

    Τον Απρίλιο, μετά από κοινοβουλευτική έρευνα, αποδείχθηκε ότι ο Μίλερ είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο δωροδοκίας εκατομμυρίων δολαρίων.

    Μετά τα γεγονότα αυτά και τα εξαιρετικά χαμηλά δημοτικότητας που συγκέντρωνε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, αλλά και τις πιέσεις από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας, το οποίο συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Μίλερ πήρε την απόφαση να παραιτηθεί.

    Ο Μάρεκ Μπέλκα, νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, έθεσε ως πρώτο στόχο της κυβέρνησης του, την πάταξη της ανεργίας.

    Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού

    Ο φιλελεύθερος Μάρεκ Μπέλκα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

    Παραιτήθηκε από το υπουργικό του αξίωμα τον περασμένο Ιούλιο και για αρκετούς μήνες παρέμεινε στο Ιράκ ως οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού διοικητή Πολ Μπρέμερ.

    Στην κυβέρνηση του Μπέλκα, διατηρούν τα χαρτοφυλάκια τους επτά υπουργοί της κυβέρνησης Μίλερ, μεταξύ των οποίων οι τρεις βασικοί υπουργοί των Εξωτερικών Βλοτζιμίερς Τσιμόσεβιτς, της Οικονομίας Γιέρζι Χάουζνερ και της Αμυνας Γιέρζι Σματζίνσκι.

    Η τοποθέτηση του Μπέλκα στην πρωθυπουργία, κρίνεται θετικά από οικονομικούς παράγοντες της χώρας, καθώς θεωρείται ο ιδανικότερος άνθρωπος για να διασφαλίσει τις πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Ο Μπέλκα, έχει πλέον διορία δυο εβδομάδων προκειμένου να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης και να διοικήσει τη χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές που έχουν ορισθεί για το καλοκαίρι του 2005.

    Αν όμως δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέρ των πρόωρων εκλογών οι Πολωνοί

    Παραιτείται ο Πολωνός πρωθυπουργός

    [09] Ιράκ

    Μετά από περίπου 3 εβδομάδες κράτησης "Το έσκασε" Αμερικανός όμηρος

    2/5/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Σε καλή κατάσταση βρίσκεται ο 43χρονος Αμερικανός όμηρος, Τόμας Χάμιλ, που ξέφυγε από τους απαγωγείς του στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, υποστράτηγος, Μάρκ Κίμιτ. Ο κ. Χάμιλ εντοπίστηκε από αμερικανική περίπολο κοντά στη πόλη Μπαλάντ, 70 χιλιόμετρα νότια του Τικρίτ. Μάλιστα, ο μέχρι πρότινος όμηρος οδήγησε τους άνδρες του στρατού στο μέρος κράτησής του, όπου συνελήφθησαν δύο Ιρακινοί. Ο κ. Χάμιλ, οδηγός φορτηγού, είχε πέσει στα χέρια ανταρτών στις 9 Απριλίου, μετά από επίθεση σε αυτοκινητοπομπή. Ωστόσο, άλλοι τέσσερις όμηροι, που κρατούνταν μαζί με τον κ. Χάμιλ, δεν ήταν το ίδιο τυχεροί, αφού τα πτώματά τους ανακαλύφθηκαν αρκετές μέρες μετά, κοντά στο σημείο της επίθεσης.

    [10] Εσωτερικά

    Κρίσιμη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Εβδομάδα εξελίξεων στο Εκκλησιαστικό

    2/5/2004 6:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/5/2004 6:53:29 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κρίσιμη εβδομάδα για τις σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Πατριαρχείου είναι αυτή που ξεκινά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία θα συνέλθει για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις του Φαναρίου. Ήπιοι τόνοι, επικράτησαν στο κυριακάτικο κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο οποίος μιλώντας από άμβωνος υπογράμμισε ότι η Ελλαδική Εκκλησία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της. "Το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μας καταστήσει ενόχους απέναντι στην Εκκλησία" τόνισε και πρόσθεσε "Εμείς θα απαντήσουμε με την αγάπη μας. Δεν διαγράφουμε κανένα από την ψυχή και την καρδιά μας". Την ίδια ώρα, μιλώντας σε πιστούς στην Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος θα επιδείξει εμπράκτως το σεβασμό και την αγάπη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου

    Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία αναμένεται να συνέλθει τις επόμενες μέρες, εστιάζεται το ενδιαφέρον μετά την απόφαση του Φαναρίου να χαρακτηρίσει άκυρη την εκλογή των Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Ελευθερουπόλεως και να διακόψει την "κοινωνία" με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου στην Αθήνα για επαφές με την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τους νόμους της ελληνικής Πολιτείας.

    Από την πλευρά του πάντως, ανοιχτό άφησε ένα παράθυρο για διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δυο πλευρές ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο οποίος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, αν της ζητηθεί, είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης .

    "Εμείς θα απαντήσουμε με την αγάπη μας"

    Στο μεταξύ, ήπιοι τόνοι χαρακτήρισαν το κυριακάτικο κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    "Εμείς θα απαντήσουμε με την αγάπη μας" είπε σήμερα μιλώντας από άμβωνος ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε ότι η Ελλαδική εκκλησία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

    Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και με θερμές εκδηλώσεις του κόσμου, ο Αρχιεπίσκοπος, εξήγησε ότι η Ελλαδική Εκκλησία, επιδίωξε από την πρώτη στιγμή να εξαντλήσει κάθε φιλειρηνικό μέσο που είχε στη διάθεση της για να βρεθεί συναινετική λύση στο πρόβλημα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    "Επιδιώξαμε με την αγάπη και τη σεμνότητα να υποβάλουμε τις απόψεις μας και να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας " τόνισε και πρόσθεσε

    "Το γεγονός ότι υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μας καταστήσει ενόχους απέναντι στην Εκκλησία"

    Εμφανίσθηκε βέβαιος ότι υπάρχει ενότητα μέσα στην Ιεραρχία και τον ελληνικό λαό παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφωνίες που διατυπώνονται σε δευτερεύοντα ζητήματα.

    "Διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες σε δευτερεύοντα θέματα μπορεί να υπάρχουν. Επίορκοι όμως και υπονομευτές της ενότητας της Εκκλησίας, είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ " είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη το λαό για τη θαυμαστή ωριμότητα και κατανόηση που έχει δείξει.

    " Η Αυτοκέφαλος είναι μέχρι τη Λάρισα"

    Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μιλώντας σε ομάδα προσκυνητών από τη Β. Ελλάδα, προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση του Πατριαρχείου κάνοντας μία ιστορική αναδρομή

    "Οι μητροπόλεις από τις οποίες προέρχεστε ήσαν, είναι και θα είναι μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου, είναι αναγεγραμμένες εις το Συνταγμάτιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ποτέ δεν έπαυσαν να είναι επαρχίες του, αλλά τα χρόνια τα δύσκολα αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή όταν το Πατριαρχείο μας ήταν εμπερίστατο και δεν μπορούσε να διοικήσει εύκολα αυτές τις μητροπόλεις εκχώρησε επιτροπικώς την διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος, δεν έδωσε τις μητροπόλεις, έδωσε μόνον την διοίκησή τους" είπε.

    "Και επιτροπικώς σημαίνει όσο χρειάζεται άχρις καιρού, όσον ισχύουν αυτές οι συνθήκες που υποχρέωσαν το Πατριαρχείο να δώσει την διοίκηση των μητροπόλεων στην Εκκλησία της Ελλάδος".

    Υπογράμμισε επίσης ότι η Αυτοκέφαλος είναι μέχρι τη Λάρισα

    "Από εκεί και πάνω είναι οι μητροπόλεις των νέων χωρών όπως λέγονται μητροπόλεις της βορείου Ελλάδος και όλες μαζί αποτελούν την Εκκλησία της Ελλάδος" δήλωσε και υπογράμμμισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαιρέσει την Ελλάδα.

    "Φυσικά η Ελλάδα είναι μία, από την Κομοτηνή, μέχρι την Κρήτη και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά εκκλησιαστικώς είναι διαφορετικά τα πράγματα " είπε.

    Καταλόγισε επίσης στον Αρχιεπίσκοπο υπέρμετρη φιλοδοξία για την οποία όπως είπε θυσιάζει την ενότητα της ορθοδοξίας.

    "Ο Μακαριώτατος έχει πολλά προσόντα, είναι έξυπνος και μορφωμένος αλλά έχει υπέρμετρον φιλοδοξίαν και για να ικανοποιήσει αυτήν την φιλοδοξίαν του θυσιάζει και τους θεσμούς, θυσιάζει και την ενότητα και τη συνεργασία της Ορθοδοξίας " τόνισε.

    Εξέφρασε επίσης τη λύπη του καθώς κατά τη λειτουργία στον ιερό ναό του Αγία Γεωργίου στα Ψωμαθεία, για πρώτη φορά δεν μνημονεύτηκε στα δίπτυχα το όνομα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ευχήθηκε σύντομα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να αποδείξει έμπρακτα το σεβασμό και την τιμή προς την Μητέρα Εκκλησία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τροχιά ρήξης

    Σοβαρή ρήξη στην Εκκλησία

    Ρίχνει τους τόνους ο Χριστόδουλος

    Νέα κρίση στις σχέσεις Εκκλησίας

    Θυελλώδης συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    Έκτακτη συνεδρίαση Ιεράς Συνόδου

    Σχετικά Links:

    Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Εκκλησία της Ελλάδος

    [11] Διεθνή

    Νέα περιοδεία Χαραζί στην Ευρώπη Πυρηνική διάψευση από το Ιράν

    2/5/2004 6:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Στην απόρριψη του ισχυρισμού, ότι κατασκευάζει πυρηνικά όπλα προχώρησε η Τεχεράνη, μία εβδομάδα μετά τις σχετικές κατηγορίες του εξόριστου Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης, που αντιτίθεται στο ισλαμικό καθεστώς. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, 400 ερευνητές εργάζονται στον ιρανικό στρατό, για την κατασκευή ατομικού όπλου, υπό την κάλυψη και επίβλεψη του ανώτατου ηγέτη του ισλαμικού καθεστώτος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και των Φρουρών της Επανάστασης. Η Τεχεράνη αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς αυτούς και επεσήμανε, πως το πυρηνικό της πρόγραμμα εξυπηρετεί "ειρηνικούς σκοπούς". Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ετοιμάζεται να ξεκινήσει από αύριο, Δευτέρα, μια νέα περιοδεία στην Ευρώπη, με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

    Σκληρή αντιπαράθεση

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξελίσσεται σε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης, μεταξύ του ισλαμικού καθεστώτος και του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης.

    Όπως υποστηρίζει το Συμβούλιο , οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος υπολογίζουν, πως θα είναι σε θέση να αποκτήσουν ατομική βόμβα μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, παίρνοντας το διπλωματικό ρίσκο.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, χαρακτήρισε το Συμβούλιο "υποκριτές" και έκανε λόγο για "ιστορίες προοριζόμενες για τους Αμερικανούς και δυτικούς εργοδότες τους". Παράλληλα, ο κ. Ασεφί τόνισε, ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποσκοπεί σε "ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού".

    Περιοδεία Χαραζί

    Με θέμα "το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την κατάσταση στην περιοχή", ο υπουργός Εξωτερικών, Καμάλ Χαραζί, ξεκινά τη Δευτέρα περιοδεία στην Ευρώπη.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού είναι οι Βρυξέλλες, όπου ο κ. Χαραζί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Χαραζί θα επισκεφθεί τη Γερμανία και τη Δανία, για να συζητήσει σχετικά με τους προσεχείς ελέγχους στη χώρα του, από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), τον Ιούνιο.

    Σημειώνεται πως, πριν από δύο εβδομάδες, ο Ιρανός υπουργός είχε σχετικές συνομιλίες στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    [12] Αθλητισμός

    Νίκη 1- 0 επί της Ρόμα Πρωταθλητές οι "Ροσονέρι"

    2/5/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο θρόνο του πρωταθλητή Ιταλίας ανεβαίνει, μετά από πέντε χρόνια, η Μίλαν, αφού, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της σεζόν, βρίσκεται 9 βαθμούς μπροστά από τη Ρόμα. Σήμερα, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε με 1- 0 επί της Ρόμα, με χρυσό γκολ του Αντρέι Σεβτσένκο, μόλις στο 2ο λεπτό. Η Ρόμα εξασφάλισε την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς η Γιουβέντους, που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, έχασε με 1- 0 από την Περούτζια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 May 2004 - 16:51:38 UTC