Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανηγυρική Διεύρυνση Ημέρα - σταθμός στην ιστορία της Ε.Ε.
  • [02] Δύο νεκροί και ένας τραυματίας "Κουνήθηκε" η Ταϊβάν
  • [03] 2- 1 επί της Ξάνθης Άνετη νίκη για την ΑΕΚ
  • [04] Δεν έλειψαν και οι ταραχές Η Πρωτομαγιά στον κόσμο

    [01] Ειδήσεις

    Πανηγυρική Διεύρυνση Ημέρα - σταθμός στην ιστορία της Ε.Ε.

    1/5/2004 9:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 9:40:01 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Ιστορική η σημερινή ημέρα για την Ευρώπη, που υποδέχεται δέκα νέα κράτη - μέλη στους κόλπους της. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Μάλτα είναι από τα μεσάνυχτα επίσημα μέλη της Ε.Ε., σε μία ιστορική επανένωση της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση που έγινε ποτέ, καθιστώντας την 25μελή Ε.Ε. τον ισχυρότερο εμπορικό συνασπισμό στον κόσμο, με 450 εκατ. κατοίκους να παράγουν σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου. Η Ε.Ε. υποδέχεται τα νέα μέλη της με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις που άρχισαν χθες και θα κορυφωθούν σήμερα, με την επίσημη τελετή της Διεύρυνσης, την οποία διοργανώνει η Ιρλανδική Προεδρία στο Δουβλίνο, με τη συμμετοχή των ηγετών των 25 κρατών - μελών.

    Ιστορικό ορόσημο

    ''Η συνεργασία στη διευρυμένη ευρωπαϊκή κοινότητα θα αντιμετωπίσει εμπόδια και προκλήσεις'', προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ρομάνο Πρόντι, επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένο.

    Επιπλέον, ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε τη διεύρυνση ως την πιο μεγάλη στην ιστορία της Ένωσης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως δεν θα είναι η τελευταία.

    ''Κι άλλα ευρωπαϊκά έθνη και χώρες θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο σχέδιό μας, έως ότου ολόκληρη η ήπειρος ενοποιηθεί στην ειρήνη και τη δημοκρατία'' πρόσθεσε ο ίδιος.

    Στο Δουβλίνο για την επίσημη τελετή της Διεύρυνσης βρίσκονται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, και ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Κώστας Καραμανλής, με δήλωσή του χαρακτηρίζει τη Διεύρυνση "ιστορικό ορόσημο", υπογραμμίζοντας ότι "η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προκαλεί αισθήματα εθνικής δικαίωσης και αυτοπεποίθησης, και δημιουργεί μία νέα δυναμική για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε.''.

    ''Η ένταξη της Κύπρου αποτελεί κορυφαίο σταθμό στην ιστορία της'', τόνισε σε διάγγελμά του, ο Τασος Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας και εκφράζοντας τη λύπη του για την μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Εντυπωσιακοί εορτασμοί

    Στο μεταξύ, μαζική είναι η κινητοποίηση στην ιρλανδική πρωτεύουσα για την "Ημέρα της Ευρώπης" με 5.000 αστυνομικούς και 2.500 στρατιώτες σε ετοιμότητα.

    Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα στο Δουβλίνο, η ιρλανδική προεδρία καλωσόρισε την ένταξη δέκα νέων μελών στην Ε.Ε.

    Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, παρακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ στο Δουβλίνο γιορτή με εκατοντάδες πυροτεχνήματα.

    Στην κεντρική πλατεία της Λευκωσίας, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι ήταν αυτοί που συγκεντρώθηκαν την ίδια ώρα, για να γιορτάσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της κυπριακής πρωτεύουσας και τα κορναρίσματα από τα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα ήταν συνεχή όσο πλησίαζαν τα μεσάνυχτα.

    Στην πλατεία Ελευθερίας γιγαντοοθόνες μετέδιδαν συναυλία της Άννας Βίσση.

    Μεγάλη ήταν και η γιορτή στη Βαλέτα της Μάλτας, τη μικρότερη χώρα της Ε.Ε. από σήμερα.

    Περίπου 100.000 άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο των κατοίκων του νησιού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν το φαντασμαγορικό θέαμα, με βεγγαλικά, ακτίνες λέιζερ και μουσική από τον πρώην κιθαρίστα των Pink Floyd, Ρότζερ Ουόλτερς. Στο φρούριο του Σεντ Αντζελο προβάλλονταν εικόνες από το παρελθόν της Μάλτας.

    ''Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για αυτήν την ιστορική στιγμή. Και πρέπει να βλέπουμε το μέλλον με εμπιστοσύνη και θάρρος, γιατί το μέλλον είναι ελπιδοφόρο'' ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Λόρενς Γκόνζι.

    Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν και στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας, τη Βαρσοβία, για να παρακολουθήσουν ένα υπερθέαμα πυροτεχνημάτων και μουσικής. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφκσι, έκανε λόγο για ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εποχή για την Ε.Ε

    Η γιορτή της Ευρώπης των "25"

    Πανηγυρική Διεύρυνση

    Σχετικά Links:

    Η Διεύρυνση

    [02] Διεθνή

    Δύο νεκροί και ένας τραυματίας "Κουνήθηκε" η Ταϊβάν

    1/5/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters

    Σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Ταϊβάν, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους κι ένας ακόμα να τραυματισθεί. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τα θύματα επέβαιναν σε φορτηγό, που καταπλακώθηκε από βράχους, οι οποίοι έπεσαν σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Νεκροί είναι ο οδηγός του φορτηγού και ο εγγονός του, ενώ τραυματίσθηκε ο οδηγός ενός άλλου αυτοκινήτου, που ακολουθούσε. Η σεισμική δόνηση, διάρκειας ενός λεπτού, έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί, αλλά δεν προκάλεσε άλλα θύματα ή υλικές ζημιές.

    [03] Αθλητισμός

    2- 1 επί της Ξάνθης Άνετη νίκη για την ΑΕΚ

    1/5/2004 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ωραίο ποδόσφαιρο σήμερα στην Ξάνθη, μεταξύ της τοπικής ομάδας και της ΑΕΚ. Η Ένωση πέρασε νικηφόρα από την ακριτική πόλη με 2- 1, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά τη συμμετοχή της στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Το σκορ άνοιξαν οι κιτρινόμαυροι στο 25', σε μία από τις καλύτερες φάσεις του πρώτου ημιχρόνου. Ο Οκκάς πήρε την μπάλα από τα αριστερά και την έδωσε στον Κατσουράνη, που με έξοχη προσποίηση, έβγαλε μόνο του τον Λυμπερόπουλο, ο οποίος δεν δυσκολεύθηκε να κάνει το 1- 0. Στο δεύτερο 45λεπτο, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν στο γήπεδο με ένα γκολ... από τα αποδυτήρια, καθώς στο 46' ο Τσιάρτας σέντραρε από τα αριστερά και ο Κατσουράνης, αφού στόπαρε με εντυπωσιακό τρόπο, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Ξάνθης. Κάπου εκεί, κρίθηκε ο νικητής της συνάντησης, καθώς ο Νίκος Καραγεωργίου έδωσε χρόνο συμμετοχής σε τρεις παίκτες, που δεν είχαν πολλά λεπτά στα πόδια τους, ενώ τα σουτ των Ζαγοράκη (55'), Μπα (49') και Καρακατσάν (77') δεν βρήκαν στόχο. Το μόνο που κατάφερε η Ξάνθη, ήταν να πετύχει το γκολ της τιμής, με πέναλτι του Παπαδόπουλου στο τελευταίο λεπτό.

    Διαιτητής: Νταμπώσης (Πιερίας)

    Κίτρινες: Παπαδημητρίου, Κατσουράνης, Ποπόφ

    Συνθέσεις ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Μπορμπόκης, Kρέικ, Ζαγοράκης, Οκκάς (68' Κωνσταντινίδης), Τσιάρτας (88' Τσεβάς), Κατσουράνης, Μόρας, Λάκης, Ποπόφ, Λυμπερόπουλος (77' Ναλιτζής)

    ΞΑΝΘΗ: Αναστασόπουλος, Παπαδημητρίου, Λαμπριακος (60' Τοροσίδης), Πρίττας, Μπα (56' Καρακατσάν), Παβιό, Παπαδόπουλος, Μπαϊκαρά, Δημητριάδης, Μελισσάς (68' Σικόφ), Ζαπρόπουλος

    [04] Διεθνή

    Δεν έλειψαν και οι ταραχές Η Πρωτομαγιά στον κόσμο

    1/5/2004 9:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/5/2004 9:44:09 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Με κυρίαρχα αιτήματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία αλλά και την ειρήνη στον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν τη φετινή Πρωτομαγιά. Στην Ισπανία, κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων ήταν το "Όχι στην Τρομοκρατία" ενώ στη Ρωσία, 44.000 Μοσχοβίτες, ζήτησαν ειρήνη σε όλον τον πλανήτη, καταδικάζοντας τον πόλεμο στο Ιράκ. Στην Τουρκία, ξεχώρισαν τα συνθήματα για την απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενώ στην Αβάνα, οι Κουβανοί κατήγγειλαν την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική. Στη Γαλλία, ο Ζαν Μαρί Λεπέν, σε ένα αντιμεταναστευτικό παραλήρημα, άσκησε δριμεία κριτική στη διεύρυνση της Ε.Ε. ενώ στην Ιταλία δεν αφέθηκε ασχολίαστη από τους διαδηλωτές η παρουσία των ιταλικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το δράμα των τριών Ιταλών που κρατούνται όμηροι των μουτζαχεντίν από τις 12 Απριλίου.

    Κοινωνική δικαιοσύνη

    Τουλάχιστον, ένα εκατομμύριο Ρώσοι πήραν μέρος στους εορτασμούς για τη φετινή εργατική πρωτομαγιά.

    Στη Μόσχα, περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους με αιτήματα κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

    Κρατώντας κόκκινες σημαίες αλλά και πλακάτ με πορτρέτα του Λένιν, οι Μοσχοβίτες, δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στο Ιράκ και να ζητήσουν ειρήνη σε όλον τον πλανήτη.

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Στη Μαδρίτη, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι αψήφησαν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και το ψιλόβροχο και κατέβηκαν στους δρόμους για να φωνάξουν δυνατά ΌΧΙ στην τρομοκρατία

    " Θρηνούμε για τους 192 εργαζόμενους και φοιτητές που χάθηκαν τόσο άδικα στις 11 Μαρτίου. Αν ζούσαν θα ήταν μαζί μας τώρα και θα διαδήλωναν για το δικαίωμα στην εργασία, για μία ελεύθερη και δίκαιη εργασία" τόνισε κατά την ομιλία του ο Καντίντο Μέντες, γενικός γραμματέας της Ένωσης Εργατών, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα της Ισπανίας.

    ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ

    Στην Ιταλία, τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν φέτος τη διαδήλωσή τους στην Γκορίτσια, πόλη που βρίσκεται στα ιταλο-σλοβενικά σύνορα.

    Στο επίκεντρο των συγκεντρώσεων που πήραν μέρος περίπου 20.000 διαδηλωτές βρέθηκε η διευρυμένη Ευρώπη και οι προκλήσεις της , οι συγκρούσεις για την Alitalia και την Fiat αλλά και η τύχη των τριών Ιταλών που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ από τις 12 Απριλίου.

    ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ

    Στην Αβάνα, οι Κουβανοί, κατέβηκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αμερικανική πολιτική και τα σχέδια της Ουάσινγκτον για στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας τους.

    Όπως υποστηρίζουν εντός των προσεχών ημερών η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο της για μία δημοκρατική και ελεύθερη Κούβα και θα προετοιμάσει τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη μετάβασης των Κουβανών σε μία ελεύθερη και δημοκρατική Κούβα .

    " Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να επινοήσουν εναντίον μας. Το σίγουρο είναι ότι εμείς οι Κουβανοί εργαζόμενοι είμαστε δυνατοί και ενωμένοι και δεν θα τους αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο" δήλωσε ο Πέδρο Ρος Λεάλ, επικεφαλής του Συνδέσμου Κουβανών εργατών.

    Ο ΛΕΠΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Στο Παρίσι, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Ζαν Μαρί Λεπέν, μιλώντας στους 3500 φίλους του κόμματος του, χαρακτήρισε μεγάλο λάθος τη διεύρυνση της Ε.Ε.

    " Πόσο φρόνιμο είναι να ανεβάσουμε το βιοτικό επίπεδο των δέκα χωρών που εντάσονται πλέον στην Ε.Ε. και να μειώσουμε το δικό μας; διερωτήθηκε.

    Ταραχές σε Γερμανία - Τουρκία

    Οι περισσότερες πορείες και διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές δεν έλειψαν όμως και τα επεισόδια.

    Στη νοτιοανατολική Τουρκία, συνελήφθησαν 150 πολίτες, οι οποίοι παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενώ στη Σμύρνη, δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με τους αστυνομικούς.

    Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος στις δυο πορείες που είχαν διοργανώσει μέλη των συνδικαλιστικών φορέων και αριστερών κομμάτων.

    Κάποιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν όταν παρά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής αστυνομίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τακσίμ της πόλης.

    Τα συνθήματα πάντως που κυριάρχησαν ήταν κατά του Αμερικανού προέδρου και της επικείμενης διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη .

    ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Στη Γερμανία, οι συλλήψεις άρχισαν λίγες ώρες πριν από τις διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο πρώην ανατολικό Βερολίνο.

    Ορισμένοι από τους νεαρούς διαδηλωτές έριξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς , οι οποίοι συνέλαβαν πολλούς υπόπτους στη συνοικία Πρεντσλάουερ Μπεργκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 1 May 2004 - 20:51:04 UTC