Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών Ώρες ευθύνης στο
  • [02] Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Η αγάπη θεραπεύει την "καρδιά"
  • [03] Νέος γύρος επαφών στις 21 Απριλίου Στο τραπέζι του διαλόγου ΓΣΕΕ και
  • [04] Σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας Με τρεις εισαγγελείς το ντέρμπι
  • [05] Ο γηραιότερος εργαζόμενος στον κόσμο Σύνταξη στα 104!
  • [06] Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την ΑΕΚ
  • [07] Σύμφωνα με δημοσκόπηση Υπέρ των πρόωρων εκλογών οι Πολωνοί
  • [08] Οι εκλεκτοί του Αποστολάκη
  • [09] "Προερχόμενοι από Συρία και Ιράν" Ξένοι μαχητές φτάνουν στο Ιράκ
  • [10] Ικανοποίηση στη Λευκωσία Στο πλευρό της Κύπρου
  • [11] ''Σαν ήρωας πέθανε ο Ιταλός όμηρος"
  • [12] Ο Θορπ εξασφαλίζει και τη θέση στα 400
  • [13] Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Προετοιμασίες για τις
  • [14] Δρομολόγια "Εξπρές" στους Ολυμπιακούς
  • [15] Διεθνής Πλατφόρμα σύγχρονου χορού στα Χανιά
  • [16] Παχύσαρκη γάτα κάνει απεργία πείνας Ή του ύψους ή του βάρους
  • [17] Αγώνας ζωής ή θανάτου για τον Άρη

    [01] Κυπριακό

    Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών Ώρες ευθύνης στο Προεδρικό

    15/4/2004 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 5:26:47 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην Αθήνα είναι στραμμένα σήμερα τα βλέμματα, καθώς ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, που εξέτασε το σχέδιο Ανάν. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης. Στην Κύπρο, αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου ζήτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, προκειμένου "να καταστεί δυνατή η αντικειμενική παρουσίαση του σχεδίου στο λαό και για περαιτέρω διαπραγμάτευση κάποιων θεμάτων". "Αν δεν δοθεί αναβολή, το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Άνδρος Κυπριανού. Από τις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων, εάν οι δύο κοινότητες εγκρίνουν το ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως θα αναγνωρίζει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα.

    Εν αναμονή των ανακοινώσεων

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στην αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου όπου πραγματοποιείται το Συμβούλιο, στην κεφαλή κάθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στα δεξιά του ο Πρωθυπουργός και στα αριστερά του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Δίπλα από τον κ. Καραμανλή, κάθεται η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και δίπλα στον κ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

    Ακριβώς απέναντι από τον κ. Στεφανόπουλο κάθεται ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης.

    "Οι Κύπριοι θα αποφασίσουν και η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις όποιες αποφάσεις τους", επανέλαβε χθες σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο, ο κ. Καραμανλής.

    Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο "Ναι " για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι σήμερα θα τοποθετηθεί για την αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Υπέρ του σχεδίου Ανάν και της υιοθέτησης της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων, τάχθηκε ο ΣΥΝ .

    Από την πλευρά του, υπέρ του Ναι" τάχθηκε και πάλι με συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τάσο Παπαδόπουλο, ότι πήγε στη Λουκέρνη αποφασισμένος να πει όχι.

    Πυρετός διαβουλεύσεων στη Λευκωσία

    Τη θέση ότι η αναβολή των δημοψηφισμάτων δεν είναι εφικτή, αφού φαίνεται να ενίστανται τα μέρη που συμμετείχαν στη διαδικασία της Νέας Υόρκης, μετέφερε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι επισήμανε στον Κόλιν Πάουελ την ανάγκη έκδοσης ισχυρού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα σημειώνεται ότι το Σώμα θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την εφαρμογή από την Τουρκία των όσων συμφωνούνται με το Σχέδιο Ανάν. Από την πλευρά του, ο κ. Πάουελ τον διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία.

    Στο μεταξύ, επί του σχεδίου του γ.γ. του ΟΗΕ θα τοποθετηθεί σήμερα και το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ. "Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να έχουμε ένα αξιοπρεπές 'ναι'. Δε θεωρώ πιθανό το ενδεχόμενο αναβολής", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Χάσικος.

    Το ενδεχόμενο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας ότι η θέση του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου είναι ότι η αναβολή θα πρέπει να συνοδεύεται με διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν.

    Όχι στην αναβολή από Ερντογάν - Ντενκτάς

    Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν ποτέ ξανά μια τέτοια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στην Άγκυρα, ο Ραούφ Ντεκτάς αναμένεται να ενημερώσει σήμερα την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Στο ακροατήριο του δεν θα βρίσκεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την ίδια ώρα θα συναντάται με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ στην Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν και οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του Ερντογάν θα παραστούν στη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης για να ακούσουν τον Ντεκτάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Όχι" από το 78% των Ελληνοκυπρίων

    Μαραθώνιες διεργασίες για το Κυπριακό

    [02] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων Η αγάπη θεραπεύει την "καρδιά"

    15/4/2004 12:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 1:07:08 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το καλύτερο "φάρμακο" για κάποιον, που έχει υποστεί έμφραγμα, τονίζουν οι επιστήμονες από το Βασιλικό Θεραπευτήριο του Μάντσεστερ (Manchester Royal Infirmary), σε έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Heart. Μάλιστα λένε, πως μία στενή σχέση, είτε με κάποιον φίλο, εραστή ή συγγενή, μπορεί να μειώσει μέχρι και στο μισό τις πιθανότητες για νέα καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 600 ασθενών, τους οποίους παρακολουθούσαν στενά για τρεις-τέσσερις ημέρες μετά το έμφραγμα. Επίσης, παρακολουθούσαν με μόνιτορ την καρδιακή τους κατάσταση για άλλους 12 μήνες, ώστε να εκτιμήσουν το ενδεχόμενο μίας νέας καρδιακής προσβολής ή ακόμα κα του θανάτου.

    Οι "μοναχικοί τύποι" έχουν περισσότερες πιθανότητες για νέο έμφραγμα

    Περίπου ένας στους τέσσερις από τους ασθενείς, που παρακολουθούσαν έπασχαν από κατάθλιψη πριν πάθουν το πρώτο έμφραγμα, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η ψυχολογική κατάσταση έχει άμεση σχέση με τις πιθανότητες εμφράγματος. Πάντως, για αυτούς τους ασθενείς οι πιθανότητες ενός νέου εμφράγματος δεν ήταν μεγαλύτερες από αυτούς, που δεν έπασχαν από κατάθλιψη.

    Επίσης, οι πιθανότητες νέου εμφράγματος περιορίζονταν στο μισό για αυτούς, που δεν ήταν μόνοι τους, αλλά είχαν κάποιο έμπιστο πρόσωπο κοντά τους. Αντίθετα, όσοι ζούσαν μοναχικά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταφύγουν στον αλκοολισμό και στα ναρκωτικά. Μάλιστα για ορισμένους από αυτούς, αυτό δεν ήταν το πρώτο τους έμφραγμα.

    Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έρχονται να συμπληρώσουν μία παλαιότερη, την οποία είχε διεξάγει το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία έλεγε ότι το καρδιαγγειακό σύστημα των μοναχικών ανθρώπων λειτουργούσε διαφορετικά από όσους δεν ήταν μόνοι τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες για προβλήματα καρδιάς.

    Σωτήριες οι διαπροσωπικές σχέσεις

    Βέβαια, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φράνσις Κριντ, στο BBC, υπάρχει πληθώρα παραγόντων, που αυξάνουν τις πιθανότητες για επανεμφάνιση εμφραγμάτων. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κακή διατροφή, όπως επίσης η κατάθλιψη και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης.

    "Νομίζουμε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιον κοντά τους, μπορεί να αντιδρούν στο άγχος με πιο έντονο τρόπο" είπε ο καθηγητής Κριντ, επισημαίνοντας ότι το άγχος και η κατάθλιψη κάνουν την καρδιά να χτυπά γρηγορότερα και κρατούν το σώμα σε διεγερμένη κατάσταση. "Αυτό ενδεχομένως να είναι επικίνδυνο, καθώς μετά την καρδιακή προσβολή η καρδιά είναι πιο επιρρεπής σε αρρυθμίες" προσθέτει ο καθηγητής.

    Η Μπελίντα Λίντεν, από το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (British Heart Foundation) το οποίο επίσης, συμμετείχε στην έρευνα είπε ότι η έρευνα αυτή δείχναι πόσο σημαντικοί είναι οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες στην αποτροπή μελλοντικών καρδιακών επεισοδίων.

    "Μία στενή σχέση, είτε πρόκειται για εραστή, φίλο ή συγγενή- είναι ένας βασικός παράγοντας κοινωνικής υποστήριξης, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων όσο και στην ανάρρωση μετά από έμφραγμα".

    Σχετικά Links:

    Περιοδικό Heart

    [03] Οικονομία

    Νέος γύρος επαφών στις 21 Απριλίου Στο τραπέζι του διαλόγου ΓΣΕΕ και εργοδότες

    15/4/2004 3:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: NET- NET 105,8

    Με θέμα την υπογραφή της εθνικής, συλλογικής σύμβασης εργασίας συναντήθηκαν για τρίτη φορά οι εργοδότες και η ΓΣΕΕ. Η εργατική πλευρά διεκδικεί αυξήσεις 8% για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και γύρω στο 5,5% για τους λοιπούς εργαζόμενους, καθώς και μείωση του χρόνου εργασίας σε 39 ώρες την εβδομάδα. Από την άλλη, οι εργοδότες πρότειναν αύξηση από 1 έως 1,16 ευρώ την ημέρα σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και 3ετιών, αύξηση που ανέρχεται στο 5% στον εισαγωγικό μισθό, αλλά σε μέσα επίπεδα περιορίζεται κάτω του 4,5%. Σε σχέση με τη μείωση του χρόνου εργασίας, αποφασίστηκε νέος κύκλος διαβουλεύσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ, εργοδότες και εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Απριλίου.

    [04] Αθλητισμός

    Σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας Με τρεις εισαγγελείς το ντέρμπι

    15/4/2004 3:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 5:14:31 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τρεις ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, και οι προετοιμασίες για το ντέρμπι κορυφής μπαίνουν στην τελική ευθεία. Το μεσημέρι οι Αργύρης Μήτσου, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και Γιώργος Λούβαρης, αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, συναντήθηκαν παρουσία του διευθυντή αστυνομικής διεύθυνσης κ. Μουζακίτη και του εισαγγελέα κ. Ασπρογέρακα, στο γραφείο του Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα μέτρα που πρέπει ληφθούν για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το παρών έδωσε έστω και με καθυστέρηση και ο πρόεδρος των "ερυθρόλευκων", Σωκράτης Κόκκαλης. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε στο γήπεδο να είναι παρόντες τρεις εισαγγελείς οι οποίοι θα εποπτεύουν και θα έχουν δυνατότητα σε περίπτωση επεισοδίων από φιλάθλους ή άσκησης πλημμελών καθηκόντων από αστυνομικούς να σχηματίζουν επιτόπου δικογραφίες. Παρόντες στο γήπεδο επίσης, δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά και πάνω από 1.000 ένστολοι.

    Δηλώσεις με υπονοούμενα από τον Λούβαρη

    Δήλωση με αρκετά υπονοούμενα για το κλίμα που θα επικρατήσει στο "Απόστολος Νικολαίδης" αλλά και την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, έκανε αποχωρώντας ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Γιώργος Λούβαρης.

    Λίγο πολύ, ο κ. Λούβαρης άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα θα επικρατήσει κλίμα τρομοκρατίας από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, με στόχο τον ψυχολογικό επηρεασμό των παικτών.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών μας έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του", είπε ο κ. Λούβαρης ο οποίος δεν θέλησε να δώσει κάποια περαιτέρω εξήγηση λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ο καθένας ας το ερμηνεύσει όπως θέλει".

    Και κατέληξε: "Περιμένουμε να τηρηθούν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα. Στον αγώνα του πρώτου γύρου, στη Ριζούπολη, το γήπεδο ήταν εκκλησία και έτσι περιμένουμε να είναι και τώρα". Σε ήπιους τόνους οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Αργύρης Μήτσου, που δεσμεύτηκε για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.

    "Ο Παναθηναϊκός, έχει αποδείξει ότι κερδίζει τα παιχνίδια μέσα στα γήπεδα. Πιστεύω ότι ο αγώνας της Κυριακής θα είναι διαφήμιση του ποδοσφαίρου. Εχουμε πάρει μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα και είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε κι΄άλλα αν χρειαστεί".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τέσσερις... και νύχτωσε

    [05] Διάφορα

    Ο γηραιότερος εργαζόμενος στον κόσμο Σύνταξη στα 104!

    15/4/2004 2:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αναμφισβήτητα, ήταν ο γηραιότερος εργαζόμενος στον κόσμο, μέχρι, που αποφάσισε να πάρει σύνταξη, μόλις στα 104 του χρόνια. Ο λόγος για τον Ρέι Κριστ, ο οποίος αποφάσισε κάπως αργά, να αποσυρθεί από τη θέση του καθηγητή στο Messiah College στην Πενσιλβάνια. Άρχισε να διδάσκει σε αυτό το κολέγιο το 1970, όταν αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί από το Πανεπιστήμιο Dickinson, επειδή είχε κλείσει τα 70. Όπως βλέπετε, όμως, δεν το έβαλε κάτω! Αν νομίζετε, όμως ότι συνέχιζε να διδάσκει για τα λεφτά, απατάστε πλάνην οικτρά! Ο ετήσιος μισθός του κ. Κριστ από το Messiah College είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ανέρχονταν μετά βίας στο ένα δολάριο!

    Δεν παραιτείται της προσπάθειας

    Ο κ. Κριστ τελείωσε τις σπουδές του στη χημεία το 1926, μάλιστα πολλοί τον θεωρούσαν ιδιοφυΐα.

    Ο γηραιός καθηγητής, όμως, δεν το βάζει κάτω. Δηλώνει μάλιστα, ότι έστω και αν σταμάτησε να διδάσκει δεν πρόκειται να αφήσει την επιστημονική έρευνα. Αυτή την περίοδο ασχολείται με το πώς τα φυτά απορροφούν τοξικά μέταλλα και καθαρίζουν το έδαφος. Πριν δύο χρόνια ο κ. Κριστ είχε βραβευθεί από το μη κυβερνητικό οργανισμό Experience Works, ως ο γηραιότερος εργαζόμενος, ρεκόρ, που δύσκολα θα καταρριφθεί!

    [06] Αθλητισμός

    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την ΑΕΚ

    15/4/2004 4:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 7:25:50 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ώρα μηδέν για την ΑΕΚ με τα αγωνιστικά να έχουν περάσει σε τρίτη μοίρα, καθώς σε πρώτη προτεραιότητα έχει τεθεί πλέον η βιωσιμότητα της ΠΑΕ και το τι μέλλει γενέσθαι με τα διοικητικά αλλά και την απόφαση της FIFA για τα χρέη της Ένωσης. Αν η διοίκηση της ΑΕΚ δεν καταβάλλει μέχρι αύριο το πρωί τα χρωστούμενα σε τρεις ποδοσφαιριστές (Μπελότι, Φερούζεμ, Φολία), τότε η πειθαρχική επιτροπή της διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, θα προχωρήσει στην αφαίρεση έξι βαθμών για κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, συνολικά δηλαδή 24 βαθμούς, που θα φέρουν τους "κιτρινόμαυρους" στο χείλος του υποβιβασμού. Σε αυτή την περίπτωση το παιχνίδι του Σαββάτου με την Προοδευτική θα είναι το μελανότερο σημείο στην ιστορία του "δικέφαλου", καθώς αναδεικνύεται σε αγώνα ζωής ή θανάτου για την παραμονή του στην Α΄Εθνική. Τις τελευταίες εξελίξεις εξετάζει αυτή την ώρα σε έκτατη συνέλευση, η διοίκηση της ΠΑΕ.

    Άμεσος ο κίνδυνος για την Ένωση

    Το συνολικό ποσό των οφειλομένων ξεπερνά τα 700.000 ευρώ.

    Οι ανωτέρω υποθέσεις θα εκδικαστούν το πρωί της Παρασκευής και ουσιαστικά πρόκειται για μια ερήμην καταδίκη, αφού η FIFA έχει ξεκαθαρίσει ότι η τιμωρία είναι μονόδρομος, εκτός και αν η ΑΕΚ πληρώσει. Μάλιστα, στη συζήτηση δεν θα παραστεί άνθρωπος της ΠΑΕ, που απλά θα στείλει κάποιο υπόμνημα.

    Πάντως, στην ΑΕΚ έχουν τη διαβεβαίωση ότι, αν οι πληρωμές γίνουν εντός ενός μηνός από την εκδίκαση των υποθέσεων, τότε οι βαθμοί θα της επιστραφούν.

    Διαφορετικά, η ΑΕΚ θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα τους βαθμούς που έχει στον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος και θα πέσει στη ζώνη υποβιβασμού, καθώς από τους 42 βαθμούς που έχει τώρα θα πέσει στους 18, ένα βαθμό κάτω από την Καλλιθέα και τον Πανηλειακό, ένα βαθμό πάνω από την Προοδευτική, που είναι στην προτελευταία θέση, και δύο από τον Ακράτητο, που βρίσκεται στην τελευταία θέση. Οπότε, ο αγώνας του Σαββάτου με την Προοδευτική είναι πιθανόν να αποτελέσει ντέρμπι για τη σωτηρία.

    Τα τεκτενόμενα στην ομάδα είχαν ως αποτέλεσμα και την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που άσκησε αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον 11 πρώην παραγόντων της ΑΕΚ, που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια (Στάθης, Σιρχάουζ, Γρανίτσας, Τασιούλας, Χαρίλαοι Ψωμιάδηδες, Βαλασόπουλος, Λάλος, Δημητρέλος, Στράτος, Φιλιώ Γεωργίου), ενώ τους κάλεσε σε απολογία την Τρίτη 20 Απριλίου.

    Την ίδια ώρα, ο Ντέμης Νικολαϊδης με μια λιτή ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του, έκανε γνωστό ότι την Δευτέρα 19 Απριλίου θα δώσει συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, όπου θα ανακοινώσει όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων που είχε με τους βασικούς μετόχους της ΑΕΚ, καθώς και την κατάληξη τους.

    [07] Διεθνή

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση Υπέρ των πρόωρων εκλογών οι Πολωνοί

    15/4/2004 5:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 5:34:06 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το 71% των Πολωνών "ψηφίζουν" υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ μόνο το 10% είναι υπέρ μίας προσωρινής κυβέρνησης μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού Λέσεκ Μίλερ στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα νέας δημοσκόπησης που δημοσιεύεται σήμερα. Το εδρεύον στην Βαρσοβία ινστιτούτο έρευνας της κοινής γνώμης CBOS αναφέρει ότι το 80% των Πολωνών είναι ευχαριστημένο με την απόφαση του Μίλερ να παραιτηθεί και μόνο 8% δηλώνει ότι υποστήριζε την κυβέρνησή του. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μάρεκ Μπέλκα, επιλογή του προέδρου Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι για προσωρινός πρωθυπουργός, προσπαθεί να εξασφαλίσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για ένα υπουργικό συμβούλιο που υπόσχεται ότι θα περιλαμβάνει και προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τον πολιτικό κόσμο.

    Οι βουλευτικές εκλογές πρόκειται κανονικά να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2005.

    Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 993 ενηλίκων Πολωνών από τις 2 μέχρι τις 5 Απριλίου.

    [08] Αθήνα 2004

    Οι εκλεκτοί του Αποστολάκη

    15/4/2004 5:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 7:52:11 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαεννιά ποδοσφαιριστές κάλεσε την Πέμπτη ο προπονητής της Ολυμπιακής ομάδας (U-23) Στράτος Αποστολάκης για το φιλικό αγώνα που θα δώσει το εθνικό μας συγκρότημα με το αντίστοιχο της Ιαπωνίας. Το ματς θα γίνει στις 21 Απριλίου στις 15:00 στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, στην Πάτρα. Αναλυτικά τα ονόματα: Γιώργος Αμπάρης, Παναγιώτης Λαγός, Παντελής Καπετάνος (Ηρακλής), Βαγγέλης Μόρας (ΑΕΚ), Γιώργος Φωτάκης, Τάσος Αγρίτης (Αιγάλεω), Αρης Γαλανόπουλος (Καλαμάτα), Πασχάλης Μελισσάς (Ξάνθη), Φανούρης Γουνδουλάκης, Νίκος Μήτρου (Πανιώνιος), Δημοσθένης Μανουσάκης (Χακληδόνα), Δημήτρης Σαλπιγγίδης, Χρήστος Καρυπίδης (ΠΑΟΚ), Λουκάς Βύντρα, Δημήτρης Παπαδόπουλος (Παναθηναϊκός), Σπύρος Βάλλας, Ακης Στολτίδης (Ολυμπιακός), Μιχάλης Σηφάκης (ΟΦΗ), Βαγγέλης Τσιώλης (Πανηλειακός).

    [09] Ιράκ

    "Προερχόμενοι από Συρία και Ιράν" Ξένοι μαχητές φτάνουν στο Ιράκ

    15/4/2004 5:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 5:46:44 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάγιερς δήλωσε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνατότητες θα πρέπει να ενισχυθούν, έπειτα από αίτημα των διοικητών της συμμαχίας στο Ιράκ για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένες προκλήσεις στο θέμα της ασφάλειας. Επίσης, επισήμανε πως ξένοι μαχητές φτάνουν στο Ιράκ προερχόμενοι από τη Συρία και το Ιράν. "Είμαστε σίγουροι πως πολλοί από αυτούς φτάνουν στο Ιράκ μέσω της Συρίας και άλλοι μέσω των ιρανικών συνόρων", τόνισε ο Αμερικανός στρατηγός που επισκέπτεται την ιρακινή πρωτεύουσα.

    [10] Κυπριακό

    Ικανοποίηση στη Λευκωσία Στο πλευρό της Κύπρου

    15/4/2004 5:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 7:36:40 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- BBC

    Την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας στις αποφάσεις της Κύπρου αλλά και την έμμεση πλην σαφή στήριξη της κυβέρνησης στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε πως, το κόμμα του εμμένει στο "ναι" στο δημοψήφισμα και ζήτησε ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, ενώ υπέρ του "όχι " στο σχέδιο Ανάν τάχθηκε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Από την πλευρά του, την υιοθέτηση της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τους Πολιτκούς Αρχηγούς για τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, ενώ, σε εξέλιξη βρίσκεται η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΔΗΣΥ για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Διάσκεψη δωρητών πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με θέμα την οικονομική ενίσχυση της Κύπρου, σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

    "Εθνική σύμπνοια και ομοψυχία"

    Λίγη ώρα μετά το τέλος της 4ωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, παρουσίασε τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για το σχέδιο Ανάν, ενώ τις απόψεις τους διατύπωσαν και οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί.

    "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται", τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας πως, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας. Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως, τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν υπερτερούν των αρνητικών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου και τόνισε ότι, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συνεχισθούν.

    Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης, σημειώνοντας πως, η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για τη σύγκλισή της με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στο "ναι " για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως, το κόμμα του "πήρε θέση στο σωστό χρόνο", αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου, αλλά και τη θέση της Κύπρου στην ΕΕ. Επίσης, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε να υπάρξει "ενεργός πολιτική" και ανάληψη πρωτοβουλιών προς την ΕΕ μέχρι τις 24 Απριλίου, ενώ υποστήριξε και το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, επανέλαβε τη θέση για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, επισημαίνοντας πως, με την υιοθέτησή του "δημιουργείται προτεκτοράτο και ενισχύεται το κράτος των βρετανικών βάσεων".

    Παρουσιάζοντας τη θέση του ΣΥΝ, ο πρόεδρός του Νίκος Κωνσταντόπουλος, τάχθηκε υπέρ της θέσης του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων και τόνισε ότι, το σχέδιο Ανάν, παρά τα προβλήματά του, θα μπορούσε να προωθήσει την προοπτική επανένωσης των κοινοτήτων.

    "Κοινός στόχος όλων είναι η υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος", τονίζεται στη λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που εξεδόθη μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

    Ικανοποίηση στην Κύπρο

    Τις ευχαριστίες του για τη στήριξη στις αποφάσεις του κυπριακού λαού εξέφρασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο Κύπριος Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως, η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας οδήγησε στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θα συμβάλλει στην επίτευξη μιας "λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας". Τέλος, ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε πως, "στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός, ελεύθερα και δημοκρατικά, θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν".

    Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για συμπαράσταση της Ελλάδας στις αποφάσεις της Κύπρου χαιρέτισαν επίσης ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου θα καθορισθεί η θέση του κόμματος για το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, θα εισηγηθεί να δοθεί θετική ψήφος στο σχέδιο Ανάν, ενώ στην ομιλία του κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλου για "δαιμονοποίηση" όλων των σημείων του σχεδίου Ανάν.

    Κατά του σχεδίου Ανάν τάχθηκε Ανώτατο Συμβούλιο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55- 59, καθώς και οι Σύνδεσμοι Αντιστασιακών των Επαρχιών Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου.

    Την ίδια ώρα, μήνυμα συνεργασίας και συστράτευσης απηύθυνε το Δημοκρατικό Κόμμα του Τάσσου Παπαδόπουλου σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και στον κυπριακό λαό, καλωντας τους να αποφύγουν περαιτέρω όξυνση του πολιτικού κλίματος.

    Παράλληλα, ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου για το θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, υπενθυμίζοντας ότι, ο Κύπριος Πρόεδρος πιστεύει πως, η αναβολή των δημοψηφισμάτων θα πρέπει να συνοδεύεται με διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν.

    Διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες

    Με τη συμμετοχή περίπου 150 χωρών, του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ και διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες προδιάσκεψη δωρητών, που συζητά για την οικονομική ενίσχυση της Κύπρου, σε περίπτωση αποδοχής του σχεδίου Ανάν.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι, το κόστος επανένωσης του νησιού θα ανέλθει σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σχολιάζοντας την πορεία των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, επεσήμανε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλλει στην εφαρμογή του σχεδίου Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα να ψηφίσουν "ναι" και οι δύο πλευρές στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Επίσης, ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε πως, σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει "πρωτοβουλίες για τη στήριξη του βορείου τμήματος του νησιού".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην ενίσχυση της νήσου με 300 εκατομμύρια ευρώ, η Μεγάλη Βρετανία θα διαθέσει 31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οικονομική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάζουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ.

    Αναγνώριση της βόρειας Κύπρου ζητά η Τουρκία

    Την ίδια ώρα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκιάς, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε πως, η χώρα του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριου ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα.

    Άμεση απάντηση στον κ. Γκιούλ έδωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊζάν, που δήλωσε "έτοιμος" να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο, αν οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν το σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας στη διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε πως, η επίλυση του Κυπριακού εναπόκειται πλέον στις δύο κοινότητες, επισημαίνοντας πως "οι Τουρκοκύπριοι διψάνε για ειρήνη".

    Εναντίον του σχεδίου Ανάν τάχθηκε για άλλη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, στην ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το σχέδιο δίνει στους Ελληνοκύπριους τη δυνατότητα να ελέγχουν στο μέλλον ολόκληρη την Κύπρο, ενώ αποσπά τους Τουρκοκύπριους από τη μητέρα πατρίδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ώρες ευθύνης στο Προεδρικό

    [11] Ιράκ

    ''Σαν ήρωας πέθανε ο Ιταλός όμηρος"

    15/4/2004 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 7:29:30 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC Greek

    Τη δολοφονία του Ιταλού Φαμπρίτσιο Κουατρόκι καταδίκασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων στο Ιράκ, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιδείνωση που παρατηρείται στην κατάσταση στο Ιράκ δείχνει πως η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί θέτοντας ευρύτερους πολιτικούς στόχους. Είναι σημαντικό να έχεις μια πολιτική στρατηγική που να λειτουργεί και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αποτελέσουν όχι μόνο έναν εταίρο στο σύνολο της συμμαχίας, αλλά να ηγηθούν της διαδικασίας που θα διασφαλίσει μια σωστή μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ". Νωρίτερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι "σαν ήρωας, προσπαθώντας να κοιτάξει τους απαγωγείς του στα μάτια, πέθανε ο Φαπρίτσιο Κουατρόκι". Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθησαν τρεις Ιάπωνες πολίτες, που είχαν είχαν απαχθεί στο Ιράκ, ενώ νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε και ένας Ιρανός διαπραγματευτής στη Βαγδάτη.

    Εικόνες φρίκης

    "Καταδικάζουμε έντονα αυτή τη βάρβαρη πράξη βίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ρέιτζο Κέμπινεν, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που είναι αυτή τη στιγμή όμηροι στο Ιράκ.

    "Σαν ήρωας, προσπαθώντας να κοιτάξει τους απαγωγείς του στα μάτια, πέθανε ο Φαπρίτσιο Κουατρόκι. Ο 36χρονος Ιταλός φορούσε κουκούλα όταν ένας από τους απαγωγείς έβαλε το όπλο στον κρόταφό του. Τότε εκείνος προσπάθησε να βγάλει την κουκούλα και φώναξε: Θα σας δείξω πως πεθαίνει ένας Ιταλός", τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    Την Τετάρτη το βράδυ το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έλαβε σε βίντεο την σκηνή της εκτέλεσης του ιταλού ομήρου, αλλά αρνήθηκε να το μεταδώσει λόγω των φρικιαστικών εικόνων.

    Ιταλός διπλωμάτης που είδε την ταινία διηγήθηκε στους ιταλούς αξιωματούχους λεπτομέρειες.

    Ο άτυχος Ιταλός πήγε στο Ιράκ τον περασμένο Νοέμβριο για να εργαστεί ως φρουρός ασφαλείας. Είχε εκπαιδευτεί ειδικά στη φύλαξη πετρελαιοπηγών και κέρδιζε περίπου 10.000 ευρώ το μήνα. Με τα χρήματα αυτά σκόπευε να αγοράσει ένα σπίτι με την αρραβωνιαστικιά του, μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η μητέρα του πίστευε πως ο γιος της, που παλαιότερα ήταν φούρναρης, εργαζόταν στο Κόσοβο.

    Ελεύθεροι τρεις Ιάπωνες

    Ελεύθεροι αφέθησαν τρεις Ιάπωνες πολίτες, που είχαν είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Οι απαγωγείς τους είχαν απειλήσει πως θα τους σκότωναν αν η Ιαπωνία δεν άλλαζε στάση στο θέμα του Ιράκ και δεν απέσυρε τους στρατιώτες της από τη χώρα αυτή.

    Τελικά, όμως, παρέδωσαν τους ομήρους δύο άντρες και μια γυναίκα σε κληρικούς των σουνιτών μουσουλμάνων οι οποίοι τους μετέφεραν στην ιαπωνική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

    Εν τω μεταξύ, τρία ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη αφίχθησαν στη Βαγδάτη για να μεταφέρουν εκατοντάδες Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στο Ιράκ πίσω στην πατρίδα τους εν μέσω των ανησυχιών για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση με τις απαγωγές ομήρων από Ιρακινούς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, περίπου 40 ξένοι κρατούνται ως όμηροι στο Ιράκ.

    Συνάντηση Αλ-Σαντρ με την ιρανική αντιπροσωπεία

    Στόχος της αντιπροσωπείας είναι να παίξει ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις και στον ριζοσπάστη κληρικό των σιιτών μουσουλμάνων, Μοκταντά αλ-Σαντρ.

    Ο κ. αλ-Σαντρ έχει ζητήσει καταφύγιο στην πόλη Νατζάφ, την οποία έχουν περικυκλώσει τα αμερικανικά στρατεύματα τα οποία δηλώνουν πως θα τον σκοτώσουν εάν δεν μπορέσουν να τον συλλάβου.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους που πρόσκεινται στον σιίτη κληρικό, ο κ. αλ-Σαντρ είναι έτοιμος να συναντηθεί με την ιρανική αντιπροσωπεία.

    Το Ιράν έχει επικρίνει δριμύτατα την κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς, αλλά έχει κρατήσει αποστάσεις από τον κ. αλ-Σαντρ.

    Η Τεχράνη διατηρεί στενούς δεσμούς με το κύριο κόμμα των σιιτών του Αμπντούλ Αζίζ αλ-Χακίμ.

    Στο μεταξύ, ο ηγέτης σιίτης κληρικός αγιατολάχ Αλι αλ-Σιστάνι προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την ιερή πόλη Νατζάφ όπου η Ουάσινγκτον σκοπεύει να επέμβει στην προσπάθειά της να συλλάβει τον Μοκταντά αλ-Σαντρ, όπως έγινε γνωστό από σιιτικές θρησκευτικές και πολιτικές πηγές.

    "Ο αγιατολάχ ζήτησε από τους σιίτες μέλη του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου να ενημερώσουν τους Αμερικανούς ότι η Νατζάφ είναι μια κόκκινη γραμμή", δήλωσε στο Ρόιτερ έγκυρη πηγή.

    Ο αλ Σιστάνι, πολιτικός αντίπαλος του αλ Σάντρ, έχει εκδώσει και στο παρελθόν ανακοινώσεις όπου αναφέρονταν ότι πρέπει να γίνεται σεβαστός ο νόμος και η τάξη καθώς και η ιερότητα των ιρακινών ιερών τόπων αλλά έχει αποφύγει να μιλήσει ανοικτά για την εξέγερση των σιιτών οπαδών του αλ-Σαντρ.

    Οι δηλώσεις του αλ-Σιστάνι δεν στόχευαν στο να προχωρήσει σε κάποιου είδους συμφωνία με τις δυνάμεις κατοχής, αλλά έδειχναν απλώς την έντονη αντίθεσή του στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην ιερή πόλη Νατζάφ, αναφέρει έγκυρη πηγή.

    Ήδη κοντά στην πόλη αυτή βρίσκονται 2500 Αμερικανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν έχει τέλος η βία

    Νεκρός Ιταλός όμηρος

    [12] Αθήνα 2004

    Ο Θορπ εξασφαλίζει και τη θέση στα 400

    15/4/2004 5:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 6:39:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη συμμετοχή του στα 400μ. ελεύθερο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας εξασφαλίζει ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στην κατηγορία, Ιαν Θορπ, μετά την φημολογούμενη αποχώρηση του συναθλητή του Κρεγκ Στίβενς, από το αγώνισμα. Ο Στίβενς δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση, αλλά σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστραλίας, Τζον Κοουτς, είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί και επίσημα. Αιτία τα άσχημα σχόλια που ακούσθηκαν τις τελευταίες ημέρες για τη συμπεριφορά του αλλά και τα σχέδια του, να πουλήσει την ιστορία του στα ΜΜΕ. Ο Ίαν Θορπ είχε ακυρωθεί στα προκριματικά των 400 μέτρων ελεύθερο όταν έπεσε στο νερό της πισίνας πριν από την εκκίνηση.

    Ξεπερνιούνται τα νομικά κωλύματα

    Το πρόβλημα της αντικατάστασης βέβαια δεν είναι και τόσο απλό καθώς μεταξύ άλλων η Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας, ανησυχεί, για τυχόν νομικά κωλύματα και αναζητεί διευκρινίσεις για το αν ο Θορπ, μπορεί να αντικαταστήσει τον Στίβενς και όχι ο Τζος Κρο, που τερμάτισε πίσω από τον Γκραν Χάκετ και τον Στίβενς.

    Ο Τζος Κρος, φαίνεται πάντως να μην δέχεται να παίξει τον ρόλο του αντικαταστάτη. "Παρά την οποιαδήποτε απόφαση του Κρεγκ, το γεγονός είναι ότι δεν έχω προκριθεί στο αγώνισμα. Συνεχίζω την προσπάθειά μου και ας μην κολυμπήσω στην Αθήνα", τόνισε ο Κρο.

    Πάντως της οποιασδήποτε απόφασης είχαν προηγηθεί αφόρητες πιέσεις προς τον Κρέγκ Στίβενς να παραιτηθεί.

    Ο ίδιος ο Θόρπ, είχε αναγκαστεί να κάνει έκκληση στο αυστραλιανό έθνος να ξεχάσει το συμβάν και να σταθεί στο πλευρό του Στίβενς που είναι συναθλητής και φίλος του.

    [13] Εσωτερικά

    Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Προετοιμασίες για τις ευρωεκλογές

    15/4/2004 6:02:00 μμ

    Η προετοιμασία των ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν στις 13 Ιουνίου, απασχόλησε τη σημερινή Διακομματική Επιτροπή που συγκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν παραδοθεί στα κόμματα οι εκλογικοί κατάλογοι, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Μαΐου να παραλάβουν και τους καταλόγους με τα εκλογικά τμήματα, στα οποία θα διεξαχθεί η ψηφοφορία. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως και μέσω των κομμάτων, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν έγκαιρα για τον τόπο που ψηφίζουν, κάτι που μπορούν ωστόσο να κάνουν και μέσω του διαδικτύου. Στις προσεχείς εκλογές οι ετεροδημότες δεν θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, όπως στις εθνικές εκλογές, αλλά στα ήδη υφιστάμενα που βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους.

    [14] Αθήνα 2004

    Δρομολόγια "Εξπρές" στους Ολυμπιακούς

    15/4/2004 6:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με την προσθήκη 23 νέων λεωφορειακών γραμμών ''Εξπρές'' δυναμώνει το σύστημα μετακινήσεων των επισκεπτών-θεατών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο και ευέλικτο δίκτυο μαζικών μεταφορών που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και ταυτόχρονα θα αποτρέπει τη χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων, με δεδομένο μάλιστα, ότι δεν θα υπάρχουν χώροι στάθμευσης γύρω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, τα δρομολόγια θα είναι ιδιαίτερα πυκνά, ιδίως τις ώρες διεξαγωγής των αγωνισμάτων, θα εκτελούνται χωρίς ενδιάμεσες στάσεις και τόσο οι θεατές, όσο και οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές δεν θα καταβάλουν εισιτήριο, αλλά θα επιδεικνύουν το εισιτήριο των Αγώνων ή την αντίστοιχη διαπίστευση.

    Οι νέες γραμμές

    Οι 23 νέες γραμμές είναι οι εξής:

    1. Χ11 Δέλτα Φαλήρου (αφετηρία στο χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου) ΟΑΚΑ (μέσω λεωφόρο Κηφισού και τέρμα στα δυτικά του αθλητικού συγκροτήματος, προς τη λεωφόρο Κύμης)

    2. Χ12 Δέλτα Φαλήρου ΟΑΚΑ (μέσω Συγγρού και τέρμα στα ανατολικά του αθλητικού συγκροτήματος, προς τη λεωφόρο Κηφισίας)

    3. Χ13 Λεωφόρος Αθηνών (με αφετηρία τα ΤΕΙ Αιγάλεω) ΟΑΚΑ (μέσω Κηφισού και τέρμα στα δυτικά του αθλητικού συγκροτήματος)

    4. Χ14 Πλατεία Συντάγματος ΟΑΚΑ (τέρμα στα ανατολικά του αθλητικού συγκροτήματος)

    5. Χ15 Πανόρμου (αφετηρία Πανόρμου και Αλεξάνδρας) ΟΑΚΑ (τέρμα στα ανατολικά του αθλητικού συγκροτήματος)

    6. Χ16 Πειραιάς ΣΕΦ Ελληνικό (τέρμα στα βόρεια του αθλητικού συγκροτήματος)

    7. Χ20 Σταθμός Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας ΟΑΚΑ (τέρμα στα δυτικά του αθλητικού συγκροτήματος)

    8. Χ21 Σταθμός Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων

    9. Χ22 Σταθμός ΗΣΑΠ Πειραιά Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Νίκαιας

    10. Χ23 Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου

    11. Χ24 Σταθμός ΗΣΑΠ και Προαστιακού Νερατζιώτισας Πάρνηθα

    12. Χ25 Σταθμός Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας Ολυμπιακό Χωριό

    13. Χ26 Σταθμός Μετρό "Αλέκος Παναγούλης" (στο ύψος της Ηλιούπολης επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης) Ελληνικό (τέρμα στο βόρειο τμήμα του αθλητικού συγκροτήματος)

    14. Χ27 Σταθμός Μετρό "Αλέκος Παναγούλης" Ελληνικό (τέρμα στα νότια του αθλητικού συγκροτήματος)

    15. Χ28 Σταθμός Μετρό "Φιξ" - Δέλτα Φαλήρου

    16. Χ29 Σταθμός Μετρό Αγίου Αντωνίου Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Περιστερίου

    17. Χ30 Σταθμός ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων

    18. Χ40 Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός Αχαρνών και Χώρο Στάθμευσης/Μετεπιβίβασης Ολυμπιακό Χωριό

    19. Χ41 Χώρο Στάθμευσης/Μετεπιβίβασης Ανθαγοράς Πάρνηθα

    20. Ζ10 Χώρο Στάθμευσης/Μετεπιβίβασης Κορωπίου Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής Μαρκόπουλο

    21. Ζ11 Χώρο Στάθμευσης/Μετεπιβίβασης Κορωπίου Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

    22. Ζ20 Σταθμός Μετρό Δουκίσης Πλακεντίας Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Σχοινιά

    23. Ζ21 Χώρος Στάθμευσης/Μεταπιβίβασης Σχοινιά Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Σχοινιά

    [15] Πολιτισμός

    Διεθνής Πλατφόρμα σύγχρονου χορού στα Χανιά

    15/4/2004 6:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 6:38:58 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία πραγματική πανδαισία, χορού ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Απριλίου στα Χανιά. Ο λόγος για την 1η Διεθνή Πλατφόρμα σύγχρονου χορού που θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου και θα πραγματοποιηθεί στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, στο Παλιό Τελωνείο και στο Mεγάλο Aρσενάλι, με ελεύθερη είσοδο, για το κοινό. Ο στόχος είναι η ανάδειξη του χορού από τις μεσογειακές χώρες, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, τόνισε, ο αντιδήμαρχος Xανίων Γρηγόρης Aρχοντάκης, που υπογράμμισε ότι σκοπός του Δήμου είναι να καθιερωθεί η πλατφόρμα σύγχρονου χορού στα Xανιά ώστε να γίνει θεσμός.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της πλατφόρμας, Xάρης Mανταφούνης, τόνισε ότι "η πλατφόρμα συμβάλλει πάρα πολύ στην πρόοδο του χορού". Εξήγησε ότι πλατφόρμα σημαίνει την συνάντηση ανθρώπων που παράγουν καλλιτεχνικό έργο ενώ επισήμανε πως ο χορός χρειάζεται ενίσχυση και οικονομική στήριξη. Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι σε αυτήν την πλατφόρμα οι δημιουργοί παρουσιάζουν ολόκληρα τα έργα τους και όχι αποσπάσματα. Το κοινό θα απαρτίζεται από Διευθυντές Διεθνών Φεστιβάλ χορού της Ελλάδας και του εξωτερικού, Καθηγητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Σχολών που σχετίζονται με το χορό, δημοσιογράφων, αλλά και διοργανωτών-φορέων που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν καινούριους χορογράφους και ομάδες, προκειμένου να τους προωθήσουν στη χώρα τους.

    Την Πέμπτη το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αρσενάλι το συνέδριο με θέμα: "Η χορογραφία από τη δημιουργία στην κριτική της". Στόχος του συνεδρίου είναι να προβληθούν και να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην καθαρότητα της πρόθεσης του χορογράφου σε μια σύνθεση. Να αναγνωριστούν και να αναλυθούν οι δραστικές σχέσεις μεταξύ αυτού που διδάσκει και αυτού που διδάσκεται χορογραφία μέσα σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο διδασκαλίας και να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι του καθενός. Επίσης να ακουστούν διάφορες προσεγγίσεις στο θέμα της κριτικής στον χορό.

    Στην πλατφόρμα χορού, συμμετέχουν σχήματα από την Ελλάδα, την Γαλλία, την Σλοβενία, τις ΗΠΑ, την Κροατία και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της πλατφόρμας, θα φιλοξενηθεί, μέχρι την Κυριακή, στα Νεώρια της παλιάς πόλης, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο "Χορού Κάθεξις".

    Σχετικά Links:

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του Υπουργείου Πολιτισμού

    [16] Διάφορα

    Παχύσαρκη γάτα κάνει απεργία πείνας Ή του ύψους ή του βάρους

    15/4/2004 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Μία γάτα που ζυγίζει έξι φορές όσο μία κανονική γάτα "κατέβηκε" σε απεργία πείνας όταν μεταφέρθηκε από το σπίτι του αφεντικού της σε καταφύγιο ζώων για να υποβληθεί σε δίαιτα και να χάσει τα παραπανίσια της κιλά. Η απίστευτη αυτή ιστορία διαδραματίστηκε στο Βερολίνο και ξεκίνησε ανήμερα την Πρωταπριλιά όταν ο Μικές, που ζύγιζε 18,5 κιλά, απομακρύνθηκε από το υπερπροστατευτικό αφεντικό του που, εξαιτίας της υπερβολικής αγάπης που έτρεφε για το κατοικίδιό του, το έτρεφε υπερβολικά. Αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Μικές έτρωγε δύο κιλά κιμά καθημερινά ήταν το γατί να μην μπορεί να πάρει τα πόδια του.

    Αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα

    Οι έντρομοι κτηνίατροι όταν είδαν το υπέρβαρο ζώο είπαν ότι δεν μπορούσε να κάνει πάνω από τέσσερα βήματα χωρίς να εξαντληθεί. Μάλιστα, το γατί εξαιτίας του πάχους του, είχε ξεκινήσει να αντιμετωπίζει και καρδιολογικά προβλήματα.

    Αντί, όμως, να καταφέρουν να ταΐζουν τη γάτα σύμφωνα με μία δίαιτα λίγων θερμίδων για να χάσει βάρος, το ζώο σταμάτησε να τρώει εντελώς εξαιτίας της μελαγχολίας που άρχισε να νιώθει όταν απομακρύνθηκε από το σπίτι του.

    Μετά από αυτή την απροσδόκητη εξέλιξη, οι κτηνίατροι αποφάσισαν να πάρουν το γατί και να το αφήσουν να μείνει στο σπίτι του για περίπου 10 ημέρες ούτως ώστε να σταματήσει να στεναχωριέται και να ξαναρχίσει να τρώει.

    Συνήθως, οι γάτες ζυγίζουν από τρία έως έξι κιλά και δεν τρώνε πάνω από 300 γραμμάρια τροφής κάθε μέρα.

    [17] Αθλητισμός

    Αγώνας ζωής ή θανάτου για τον Άρη

    15/4/2004 7:03:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα βήμα προς την σωτηρία ή τον υποβιβασμό στην Β΄Εθνική είναι κάθε αγώνας που θα δώσει από αυτή την Κυριακή και έως το τέλος του πρωταθλήματος ο Άρης. Και αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλοι στον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα ο προπονητής της ομάδας Γιάννης Μιχαλήτσος που ζήτησε από τους παίκτες του, νίκη και μόνο νίκη απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. "Το παιχνίδι αποτελεί σταθμό για τη συνέχεια μας. Πρέπει πάση θυσία να πάρουμε τη νίκη και οι παίκτες μου το έχουν κατανοήσει αυτό στον απόλυτο βαθμό. Χρειάζεται να παλέψουν για την ιστορία του Άρη, αλλά και για τους εαυτούς τους", τόνισε με έμφαση στη σημερινή συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου.

    Δεν επιτρέπονται τα στραβοπατήματα

    "Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και τελευταία έχουν σημειωθεί περίεργα αποτελέσματα. Ο Πανιώνιος θεωρητικά έχει ελπίδες για την έξοδο του στην Ευρώπη, ενώ από την άλλη εμείς είμαστε μόνοι μας και δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από αποτελέσματα άλλων", συμπλήρωσε ο τεχνικός του Αρη που δεν θέλησε να μείνει στα προβλήματα που μήνες τώρα ταλαιπωρούν την ομάδα.

    "Όλη τη χρονιά έχουμε προβλήματα. Όταν κινδυνεύει, όμως, κανείς πρέπει να τα δίνει όλα. Και αυτήν τη στιγμή ο Άρης κινδυνεύει. Ουσιαστικά δεν έχουμε τους δύο ξένους μας, καθώς ο ένας δεν έχει επιστρέψει ακόμη (Μαγκαλέφα), ενώ ο άλλος (Μολάλα) είναι ακόμη ανέτοιμος. Αυτά όμως δεν λένε τίποτα. Μετράει περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις η καρδιά. Μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους ποδοσφαιριστές έχει γίνει πλήρως αντιληπτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Όλοι το έχουν καταλάβει και είμαι σίγουρος ότι θα το δείξουν την Κυριακή απέναντι στον Πανιώνιο".

    Καταλήγοντας ο Γιάννης Μιχαλήτσος είπε: "Χρειάζεται να βασιστούμε στις δυνάμεις μας για να φτάσουμε στο θετικό αποτέλεσμα την Κυριακή. Ο αγώνας με τον Πανιώνιο αποτελεί τη μοναδική σκέψη στο μυαλό μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στην τελευταία αγωνιστική και η ομάδα να παλεύει για τη σωτηρία της. Το αν θα αγωνιστούμε με έναν, δύο ή τρεις επιθετικούς δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι η κατανόηση για το τι πρέπει να κάνουμε. Οι ποδοσφαιριστές πρέπει να καταλάβουν ότι πέρα από τα προσόντα τους, τεχνικά και μη, είναι απαραίτητο να δώσουν τη ψυχή τους".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 April 2004 - 16:52:32 UTC