Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη της Μαρσέιγ επί της Ίντερ Έκπληξη στο Μεάτσα
  • [02] Αναβολή ή "όχι" στηρίζει το ΑΚΕΛ Μαραθώνιες διεργασίες για το Κυπριακό
  • [03] Νίκησε με 2-1 τη Μπορντό Πρόκριση για τη Βαλένθια
  • [04] Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι Νεκρός Ιταλός όμηρος
  • [05] Έντονα επικριτικός ο Κόφι Ανάν "Ταφόπλακα" στην ειρηνευτική διαδικασία
  • [06] Από υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA Πρωτοφανής κατάθεση για την 11η
  • [07] Προτείνει ανακωχή στην Ευρώπη Νέο μήνυμα Λάντεν
  • [08] Νίκη των κυβερνητικών στη Νότια Αφρική
  • [09] Χαμηλή η συμμετοχή Σε δεύτερο γύρο οι προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ
  • [10] "Όχι" από το 78% των Ελληνοκυπρίων
  • [11] Νεκροί Ιρακινοί και Αμερικανοί Δεν έχει τέλος η βία

    [01] Αθλητισμός

    Νίκη της Μαρσέιγ επί της Ίντερ Έκπληξη στο Μεάτσα

    15/4/2004 12:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 12:10:38 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η Μαρσέιγ προκρίθηκε στην τετράδα του UEFA, μετά τη νίκη της με 1- 0 επί της Ίντερ. Η Μαρσέιγ δεν είχε στη διάθεσή της τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, που ήταν τιμωρημένος, ενώ οι γηπεδούχοι στερούνταν των υπηρεσιών των Βιέρι και Ματεράτσι, που τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο. Έτσι, μπορεί οι "νερατζούρι" να πίεσαν για κάποιο τέρμα, που θα έστελνε τον αγώνα στην παράταση, όμως, αυτοί που κατάφεραν να πετύχουν ένα γκολ ήταν οι Γάλλοι. Στο 76ο λεπτό του αγώνα ο Κριστιάνο Ζανέτι έκανε λάθος, η Μαρσέιγ βγήκε στην αντεπίθεση και ο Μεριέμ, με υποδειγματικό πλασέ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τόλντο. Μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε και η Μαρσέιγ πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

    Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία)

    Κίτρινες: Ντος Σάντος, Μπατλ, Αλμέιδα, Φεριερά, Μαρλέ, Κίλι Γκονζάλες

    Συνθέσεις ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Κόρντομπα, Γκαμάρα, Χαβιέρ Ζανέτι, Καναβάρο, Κριστιάνο Ζανέτι (79΄ Λαμουσί), Κίλι Γκονζάλες, Αλμέιδα (46΄ Εμρέ), Φαν ντερ Μέιντε (55΄ Ρεκόμπα), Κρουζ, Μάρτινς

    ΜΑΡΣΕΙΓ: Μπαρτέζ, Φεριερά, Ντος Σάντος, Χεμντανί, Μπεγιέ, Ντιαγιέ, Φλαμινί, Μπατλ (53΄ Μαρλέ), Μέιτε, Μεριέμ, Μίντο (83΄ Βαστσουσεκ)

    [02] Κυπριακό

    Αναβολή ή "όχι" στηρίζει το ΑΚΕΛ Μαραθώνιες διεργασίες για το Κυπριακό

    15/4/2004 12:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 11:29:40 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Χαρακτήρα έντονων διαβουλεύσεων προσλαμβάνουν οι διεργασίες σε Αθήνα και Λευκωσία για την επίλυση του Κυπριακού, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο σημερινό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και στην ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Μετά από μακρά σύσκεψη και ψηφοφορία, το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή των δημοψηφισμάτων, ενώ, σε διαφορετική περίπτωση, θα απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Επίσης, σήμερα αναμένεται η απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ κατά του σχεδίου τάχθηκαν η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου και το ΑΔΗΚ. Την Τετάρτη, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ τάχθηκαν υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Υπέρ του σχεδίου Ανάν τάχθηκε και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ, σήμερα στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο.

    Έντονη κινητικότητα στη Λευκωσία

    Σε ποσοστό 64,8% η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ υιοθέτησε την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αναβολή των δημοψηφισμάτων για μερικούς μήνες. Κατά της πρότασης τάχθηκε το 34,3% των συνέδρων, ενώ υπήρξαν 11 αποχές, 3 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.

    Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, η πρόταση του κόμματός του εξετάζεται από τις ΗΠΑ, ενώ η αναδιαπραγμάτευση δεν αφορά όλο το σχέδιο, παρά μόνο ορισμένα σημεία του. Σε περίπτωση που η θέση του κόμματος δεν γίνει αποδεκτή, το ΑΚΕΛ θα ταχθεί υπέρ του "όχι" στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, δήλωσε ότι, το κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιτύχει αναβολή των δημοψηφισμάτων και επαναδιαπραγμάτευση των πτυχών της ασφάλειας και των εγγυήσεων για εφαρμογή της συμφωνίας.

    Σήμερα, το ΔΗΣΥ θα αποφασίσει τη στάση του σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Την Τετάρτη, το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος συνήλθε σε τρίωρη συνεδρία και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, αναμένεται να τεθούν ενώπιον των συνέδρων τρεις επιλογές: ψήφος κατά συνείδηση, "ναι", αλλά με ανοχή στο "όχι" και το αντίθετο, δηλαδή "όχι" με ανοχή στο "ναι".

    Στο μεταξύ, "όχι" στο σχέδιο Ανάν αποφάσισε η Έπαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κύπρου Χρυσοστομίδη. Στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, η Έπαλξη τόνισε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του "όχι", παρά αυτές του "ναι". Επίσης, εναντίον του σχεδίου Ανάν τάχθηκε και το μονοεδρικό κόμμα ΑΔΗΚ, του Ντίνου Μιχαηλίδη.

    "Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον"

    Στις 11 το πρωί θα συνέλθει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο, ο πρωθυπουργός "θα ακούσει όλες τις απόψεις στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον".

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού την Τετάρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη βοήθεια που έχει παράσχει στο Κυπριακό, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι, "οι Κύπριοι αποφασίζουν και η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις όποιες αποφάσεις τους".

    Σύσκεψη για το Κυπριακό, πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι εμμένει στο "ναι" για το σχέδιο Ανάν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών, αν αυτό δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

    Από την άλλη, "όχι" στο σχέδιο Ανάν λέει το ΚΚΕ, ενώ η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ αποφάσισε ότι, το σχέδιο Αναν εξασφαλίζει την προοπτική συνύπαρξης των δυο κοινοτήτων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αξιοποιήσει την πρόταση του ΑΚΕΛ για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο

    Με τη συμμετοχή 150 εκπροσώπων από 34 χώρες, του ΟΑΣΑ και διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο.

    Στη διάσκεψη έχει προσκληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ από Τουρκοκυπριακής πλευράς θα λάβει μέρος ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Μεχμετ Αλι Ταλάτ.

    Την Τετάρτη, ψήφισμα υπέρ του σχεδίου Ανάν, υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσε τον κυπριακό λαό να υπερψηφίσει το σχέδιο στις 24 Απριλίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τουρκικό "όχι" στην αναβολή

    Κρίσιμες αποφάσεις για το Κυπριακό

    [03] Αθλητισμός

    Νίκησε με 2-1 τη Μπορντό Πρόκριση για τη Βαλένθια

    15/4/2004 1:09:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Χωρίς να αντιμετωπίσει δυσκολίες, η Βαλένθια πήρε την πρόκριση για τους "4" του Κυπέλλου UEFA. Με τον αέρα της νίκης τους με 2-1 στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, και παρ' ότι ο Ράφα Μπενίτεθ άφησε και πάλι εκτός ομάδας αρκετούς βασικούς, οι "νυχτερίδες" επικράτησαν και στο Μεστάγια με 2-1 και περιμένουν πλέον τη Βιγιαρεάλ στον εμφύλιο ισπανικό ημιτελικό. Τα γκολ για τους πρωτοπόρους της πριμέρα ντιβιζιόν πέτυχαν ο Πελεγκρίνο στο 52΄ και ο Ρουφέτε στο 60', ενώ ο Εντουάρντο Κόστα μείωσε τη διαφορά για τους Γιρονδίνους στο 72'. Διαιτητής: Χέρμπερτ Φάντελ (Γερμανία)

    Κίτρινες: Ριέρα, Εντουάρδο Κόστα, Σελάδες

    Συνθέσεις ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Κανιθάρες, Κούρο Τόρες, Πελεγκρίνο, Ναβάρο, Γκαρίδο, Ρουφέτε, Αλμπέλδα (69΄ Αλμπιόλ), Μπαράχα (56΄ Μαρκένα), Κανόμπιο (79΄ Σάντσεθ), Ανγκούλο, Σίσκο

    ΜΠΟΡΝΤΟ: Ραμέ, Μπαστό (84΄ Μιράντα), Πλάνους, Κανέιρα, Αφάνου, Εντουάρντο Κόστα, Φράνκια, Σελάδες, Ριέρα, Ντέιβιντ (66΄ Φράνκο), Φεϊντουνό (70΄ Πάουλο Κόστα)

    [04] Ιράκ

    Επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι Νεκρός Ιταλός όμηρος

    15/4/2004 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:36:31 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC ΑΠΕ ΝΕΤ 105,8

    Ιρακινοί αντάρτες εκτέλεσαν έναν από τους 4 Ιταλούς ομήρους, μετά από την άρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να αποσύρει τις ιταλικές δυνάμεις από τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε το αραβικό δίκτυο "Αλ Τζαζίρα", έχει στην κατοχή του βίντεο με την εκτέλεση, το οποίο όμως δεν θα μεταδώσει καθώς είναι "πολύ βίαιο". Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δίκτυο, οι απαγωγείς - που αυτοαποκαλούνται "Πράσινο Τάγμα" - απειλούν να σκοτώσουν και τους υπόλοιπους Ιταλούς ομήρους. "Το τραγικό αυτό γεγονός δεν πρόκειται να επηρεάσει τις προσπάθειες της Ρώμης για ειρήνευση στην περιοχή", δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός. Παράλληλα, δύο ακόμη Ιάπωνες έπεσαν θύματα απαγωγής, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη τριών ομοεθνών τους που είχαν απαχθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αντάρτες που κρατούν τους Ιάπωνες ομήρους προειδοποίησαν με ανακοίνωσή τους που μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ότι οι Αμερικανοί και οι υπήκοοι άλλων κρατών που διατηρούν στρατεύματα στο Ιράκ θα αποτελούν τους πρώτους στόχους για απαγωγή. Την απειλή διατυπώνει η οργάνωση Σαράγια αλ Μουντζαχεντίν σε γραπτό μήνυμά της, το οποίο παρέδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο Γάλλος δημοσιογράφος που απελευθερώθηκε την Τετάρτη.

    "Δεν διέλυσαν τις προσπάθειες ειρήνευσης"

    "Κατέστρεψαν μια ζωή, δεν διέλυσαν τις αξίες μας και τις προσπάθειές μας για ειρήνευση", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιταλού πρωθυπουργού που διαβάστηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, επιβεβαίωσε το θάνατο του ομήρου, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για τον 35χρονο Φαμπρίτσιο Κουατρότσι.

    Η δήλωση του Φρατίνι έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής εκπομπής της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης, στην οποία συμμετείχαν και μέλη των οικογενειών των άλλων ομήρων.

    Ερωτώμενος τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ομήρους, ο υπουργός είπε ότι "δεν ξέρει". "Το καθήκον μας είναι να πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να τους πάρουμε από εκεί", είπε.

    [05] Διεθνή

    Έντονα επικριτικός ο Κόφι Ανάν "Ταφόπλακα" στην ειρηνευτική διαδικασία

    15/4/2004 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:43:45 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Σε μία μεταστροφή της αμερικανικής πολιτικής, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ για μόνιμη διατήρηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων. Ταφόπλακα" για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε τις θέσεις Μπους η παλαιστινιακή ηγεσία, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει το δικαίωμα να παραποιεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε και ο γ.γ. του ΟΗΕ . Ο Κόφι Ανάν επισήμανε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αγνοεί τους Παλαιστινίους αναγνωρίζοντας χωρίς επιφυλάξεις δικαιώματα του Ισραήλ στη Δ. Όχθη και πρόσθεσε ότι η αλλαγή στην αμερικανική πολιτική καταστρατηγεί διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μπους, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα εισβολή σε παλαιστινιακό καταυλισμό στη Ράφα.

    Καταστροφή των συμφωνιών

    Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι ''είναι η πρώτη φορά, που οι Αμερικανοί αποφασίζουν το μέλλον του Παλαιστινιακού λαού χωρίς να μιλήσουν μαζί του''.

    Επιπλέον, ο Ράμπο δήλωσε ότι με αυτά που είπε ο Τζορτζ Μπους σηματοδοτείται ''η καταστροφή του Οδικού Χάρτη και όλων των συμφωνιών'', προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επιτρέπει τη διχοτόμηση της Δυτικής Όχθης και τη συνέχιση της οικοδόμησης του τείχους των Ισραηλινών.

    Από την πλευρά του, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών επιμένει στη θέση του ότι οι εκκρεμείς λεπτομέρειες της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Μεσανατολικό ''θα πρέπει να καθοριστούν με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, επί τη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντούζαριτς.

    Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν, ο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να λάβει υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει πλήρη και ολοκληρωτική επιστροφή στις γραμμές της Ανακωχής του 1949.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ''ιστορικό και θαρραλέο'' το σχέδιο Σαρον, σύμφωνα με το οποίο θα διαλυθούν όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στη Γάζα, διατηρούνται ωστόσο 6 οικισμοί στη Δυτική Όχθη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Τόνι Μπλερ που έκανε λόγο για σημαντικό βήμα.

    Εισβολή στη Ράφα

    Στο μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες με 40 θωρακισμένα οχήματα και με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων επέδραμαν σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα.

    Παλαιστίνιοι ένοπλοι ανατίναξαν εκρηκτικά προσπαθώντας να κρατήσουν μακριά τους Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι απάντησαν ανοίγοντας πυρ, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες.

    Έντεκα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο κτήριο στο οποίο είχαν καταφύγει ένοπλοι μαχητές, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ιστορική η απόφαση του Ισραήλ για απόσυρση από τη Γάζα"

    [06] Διεθνή

    Από υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA Πρωτοφανής κατάθεση για την 11η Σεπτεμβρίου

    15/4/2004 8:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:46:16 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της κατασκοπείας ένας από τους επικεφαλής της μυστικής μονάδας της CIA, που στρατολογεί ξένους πράκτορες και διευθύνει μυστικές επιχειρήσεις εμφανίστηκε δημοσίως και κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Πάβιτ έχει δώσει ομιλίες και είχει εμφανιστεί σε συνεδριάσεις του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών, αυτή, όμως ήταν η πρώτη κατάθεσή του, γεγονός που έκανε ακόμη και ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής να αισθάνονται νευρικότητα. Ο Πάβιτ υποστήριξε, ότι το τμήμα του βρίσκεται πίσω από μερικές από τις εντυπωσιακές αποτυχίες της Αλ Κάιντα, πρόσθεσε, όμως, ότι δε διαφαίνεται στον ορίζοντα το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    "Δεν τέλειωσε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας"

    "Λόγω της θέσης μου στη CIA δεν είμαι δημόσιο πρόσωπο. Μάλιστα, στην ιστορία της CIA, κανένας από τους προκάτοχούς μου δεν έχει καταθέσει δημοσίως στο παρελθόν", τόνισε ο Πάβιτ.

    Στην κατάθεσή του, ο αξιωματούχος της CIA ανέφερε, ότι το τμήμα του έχει καταφέρει ν ανατρέψει πολλά επίδοξα σχέδια της Αλ Κάιντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι βρίσκεται πίσω από μερικές από τις "εντυπωσιακότερες αποτυχίες" της οργάνωσης. Ωστόσο, επεσήμανε, πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλάμε για το τέλος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

    Τέλος, ο Πάβιτ συλληπήθηκε τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου εκ μέρους των μελών του τμήματός του, που δεν μπορούν να εμφανιστούν δημοσίως. "Χτυπήσαμε το συναγερμό. Γνωρίζαμε, ότι η απειλή ήταν θανάσιμη, ήταν ξεκάθαρη και ερχόταν κατά πάνω μας. Προσπαθήσαμε με την καρδιά και την ψυχή μας να προλάβουμε αυτές τις επιθέσεις. Πράξαμε ότι ξέραμε και αποτύχαμε", κατέθεσε εν ήδη απολογίας προσθέτοντας, ότι η υπηρεσία του θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσει πως "δεν θα ξανασυμβεί τέτοια αποτυχία".

    [07] Διεθνή

    Προτείνει ανακωχή στην Ευρώπη Νέο μήνυμα Λάντεν

    15/4/2004 9:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:57:24 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters ΑΠΕ

    Ηχητικό μήνυμα που αποδίδεται στον Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν μετέδωσαν το πρωί της Πέμπτης αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα. Στο μήνυμα, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη επαληθευτεί, ο αρχηγός του δικτύου της Αλ Κάιντα προτείνει ανακωχή στους Ευρωπαίους εφόσον σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των μουσουλμάνων, όχι όμως και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, τονίζει πως το χτύπημα στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου ήταν τιμωρία για την ισπανική ανάμιξη στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επιπλέον, ο Μπιν Λάντεν απειλεί να εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς, Αχμεντ Γιασίν, στις 22 Μαρτίου. Το μήνυμα Λάντεν μετέδωσε αρχικά το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια και στη συνέχεια το Αλ Τζαζίρα.

    [08] Διεθνή

    Νίκη των κυβερνητικών στη Νότια Αφρική

    15/4/2004 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συντριπτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Με καταμετρημένο το 16% περίπου των ψήφων, το κόμμα του Τάμπο Μπέκι, διαδόχου του Νέλσον Μαντέλα, Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, λαμβάνει ποσοστό 63.6%, ενώ ακολουθεί η φιλελεύθερη Δημοκρατική Συμμαχία με 19,8%. Η τελευταία στις προηγούμενες εκλογές η Δημοκρατική Συμμαχία είχε μόλις συγκεντρώσει το 9,5%. Τέλος, το κόμμα Ινκάτα των Ζουλού αποσπά το 3,78% και το Νέο Εθνικό κόμμα, που ήταν στην εξουσία στη διάρκεια του καθεστώτος το απαρτχάιντ ακολουθεί με 2,39%.

    Τα περισσότερα από τα 16.966 εκλογικά τμήματα έκλεισαν κανονικά στις 22:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές είχαν 20,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι οι οποίοι εξέλεξαν τα μέλη της Βουλής, που θα αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κράτους, στις 23 Απριλίου.

    [09] Διεθνή

    Χαμηλή η συμμετοχή Σε δεύτερο γύρο οι προεδρικές εκλογές της ΠΓΔΜ

    15/4/2004 9:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 9:52:50 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη για την προεδρία της ΠΓΔΜ, αφού στον χθεσινό πρώτο γύρο, κανείς από τους τέσσερις υποψηφίους δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, που απαιτείται για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, θα αναμετρηθούν ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο Σάσκο Κέντεβ. Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε μόλις στο 55% και ασφαλώς είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας των πολιτών της χώρας για τις εκλογές αυτές.

    Ανησυχητική η αποχή

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και με καταμετρημένο, περίπου το 80% των ψήφων, ο νυν πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και υποψήφιος της "Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης" (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, συγκέντρωσε ποσοστό κοντά στο 42,9% , ενώ ο υποψήφιος του κεντροδεξιού και μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Σάσκο Κέντεβ, απέσπασε το 34,5%.

    Ακολούθησαν ο υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος "Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη" (DUI), Γκζιμ Οστρένι με ποσοστό 14,3% και ο υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Ζούντι Τζελίλι ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 8,3%.

    Ανησυχητικό είναι το ποσοστό της αποχής, που έφτασε το 45% και είναι ενδεικτικό της αδιαφορίας των πολιτών της χώρας για τις εκλογές αυτές, οι οποίοι επέλεξαν κάπως έτσι να εκδηλώσουν την απογοήτευση τους για τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλημάτα της χώρας.

    Τσερβένκοφσκι και Κέντεβ, πάντως, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για τα ποσοστά που απέσπασαν και σίγουροι, ο καθένας από την πλευρά του, ότι θα κερδίσουν στο δεύτερο γύρο. Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι για να θεωρηθεί έγκυρος ο τελευταίος, το ποσοστό συμμετοχής θα πρέπει να ξεπεράσει το 50%. Σε διαφορετική περίπτωση, η όλη εκλογική διαδικασία θα ακυρωθεί και θα επαναληφθεί.

    Υπενθυμίζουμε, ότι οι προεδρικές αυτές εκλογές, είναι πρόωρες και διεξάγονται για την κάλυψη του κενού από τον αιφνίδιο θάνατο του Μπόρις Τράικοφσκι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

    [10] Κυπριακό

    "Όχι" από το 78% των Ελληνοκυπρίων

    15/4/2004 10:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:23:25 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κατά του σχεδίου Ανάν τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού ελληνισμού, όπως καταγράφει δημοσκόπηση της κυπριακής εταιρείας RAI, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ενώ δύο στους τρεις Ελληνοκυπρίους πιστεύουν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει ανοιχτά θέση. Το 78% των ερωτηθέντων λέει "όχι" στο σχέδιο Ανάν και μόλις 17% δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει το σχέδιο. Συγκρίνοντας με έρευνα της ίδιας εταιρίας, μία εβδομάδα νωρίτερα και πριν το διάγγελμα Παπαδόπουλου, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό του "σίγουρα όχι" στο σχέδιο Ανάν έχει αυξηθεί κατά 20%. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική και διενεργήθηκε την Τρίτη 13 Απριλίου, με τη συμμετοχή 520 Ελληνοκυπρίων.

    Υπέρ της αναβολής η πλειοψηφία

    Το 71% των ερωτηθέντων απαντά "Ναι" στο ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δηλώσει ανοιχτά τις προθέσεις της για το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν και μόλις το 25% απαντά "Όχι".

    Στο ερώτημα "πώς κρίνουν τη στάση των ελληνικών κομμάτων" οι ερωτηθέντες εμφανίζονται μοιρασμένοι στην αξιολόγησή τους για την ελληνική κυβέρνηση: 43% τη βλέπει θετικά και 43% τη βλέπει αρνητικά. Για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, 51% εκφράζεται αρνητικά και 34% θετικά.

    Το 55% των Ελληνοκυπρίων τάσσεται υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων, έναντι του 43% που διαφωνεί με όποια αναβολή.

    Σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν στο δημοψήφισμα "όχι" και οι Τουρκοκύπριοι "ναι", το 43% πιστεύει ότι θα είναι καλύτερες οι προοπτικές λύσης και το 8% ίδιες. Το 38% πιστεύει ότι θα είναι χειρότερες, ενώ ένα 11% λέει "δεν γνωρίζω".

    [11] Ιράκ

    Νεκροί Ιρακινοί και Αμερικανοί Δεν έχει τέλος η βία

    15/4/2004 10:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/4/2004 10:58:34 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τρία άτομα, μία μητέρα και οι δύο γιοι της, έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Μπακούμπα. Ο θάνατος των τριών ανθρώπων προήλθε από έκρηξη ρουκέτας σε κατοικημένη περιοχή της πόλης. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά και οι δύο κόρες της άτυχης γυναίκας. Οι κάτοικοι της περιοχής ρίχνουν την ευθύνη για τις εκρήξεις στις αμερικανικές δυνάμεις. «Ήταν αθώοι άνθρωποι. Γιατί το έκαναν; Οι Αμερικανοί θέλουν να βλάψουν τους Ιρακινούς; Γιατί;» δήλωσε ο Μέχντι Σάλεχ, γείτονας των θυμάτων. Αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από την επίθεση, όπου φαίνονται κατεστραμμένα σπίτια καθώς και ένα καμένο αυτοκίνητο. Το τελευταίο 24ωρο άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, σε ξεχωριστές επιθέσεις από Ιρακινούς αντάρτες στις πόλεις Σαμάρα και Μοσούλη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 April 2004 - 8:53:50 UTC