Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των επιβαινόντων Έληξαν οι έρευνες στη Βοσνία
  • [02] Πολλά τα θύματα που έπεσαν στην παγίδα του Πουλούσε ελπίδες έναντι 1500
  • [03] Πέταξε το γάντι στις ΗΠΑ για τον επόμενο γύρο Υποχώρει με προϋποθέσεις
  • [04] Επτά άτομα τραυματίστηκαν Τρεις νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Ο Αμπονσά έβαλε το γκολ της νίκης Σήκωσε κεφάλι η ΑΕΚ
  • [06] Σημαντικές οι επερχόμενες εκλογές Ενίσχυση του ΣΥΝ ζήτησε ο
  • [07] Ο Βάλλας άνοιξε το σκορ Νικητής έφυγε από την Καλλιθέα ο Ολυμπιακός

    [01] Διεθνή

    Ακαριαίος ήταν ο θάνατος των επιβαινόντων Έληξαν οι έρευνες στη Βοσνία

    (28/2/2004 7:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι έρευνες στην τοποθεσία της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους, Beechcraft Super King Air B200, το οποίο την Πέμπτη, παρέσυρε στο θάνατο τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι και οκτώ ακόμη ανθρώπους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Σεράγεβο, οι ειδικοί εξέτασαν τις σορούς, τα συντρίμμια του αεροπλάνου αλλά και τα δύο μαύρα κουτιά που βρέθηκαν την Παρασκευή στο σημείο της συντριβής. Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για τα πιθανά αίτια της πτώσης. Αυτό που επιβεβαίωσαν μόνο οι εμπειρογνώμονες από την ΠΓΔΜ και την Βοσνία είναι, ότι και οι 9 επιβαίνοντες στο δικινητήριο αεροσκάφος, σκοτώθηκαν ακαριαία, όταν αυτό κατέπεσε κοντά στο ορεινό χωριό Χουσκοβίτσι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μόσταρ η σορός του Τραϊκόφκσι

    Πενθούν τα Σκόπια

    [02] Εσωτερικά

    Πολλά τα θύματα που έπεσαν στην παγίδα του Πουλούσε ελπίδες έναντι 1500 ευρώ

    (28/2/2004 8:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την αγωνία νέων ανθρώπων για εύρεση εργασίας εκμεταλλευόταν εδώ και δυο μήνες ένας απατεώνας, ο οποίος με την ιδιότητα του εκπροσώπου εταιρίας, καταχωρούσε αγγελίες στην εφημερίδα "Χρυσή Ευκαιρία", προσφέροντας θέσεις εργασίας έναντι αμοιβής, που έφτανε τα 1.500 ευρώ το μήνα. Συγκεκριμένα, ο δράστης υποσχόταν, ότι θα έβρισκε στους άνδρες δουλειά σαν οδηγούς αυτοκινήτων της εταιρίας και στις γυναίκες ως συνοδούς για παραλαβή και παράδοση χρημάτων. Συνήθιζε να συναντά τους υποτιθέμενους μελλοντικούς υπαλλήλους του στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται στο αεροδρόμιο 'Ελευθέριος Βενιζέλος" και απαιτούσε ως εγγύηση 1500 ευρώ από τον καθένα για να διεκπεραιώσει την πρόσληψη. Όπως διαπιστώθηκε, μέσα σε ένα μήνα είχε εξαπατήσει με αυτό τον τρόπο δέκα άτομα από τα οποία είχε πάρει συνολικά 15.000 ευρώ. Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας του αερολιμένα Αθηνών και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, το Σάββατο.

    [03] Διεθνή

    Πέταξε το γάντι στις ΗΠΑ για τον επόμενο γύρο Υποχώρει με προϋποθέσεις η Β. Κορέα.

    (28/2/2004 8:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πρόθεση της για πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος υπό την προϋπόθεση, ότι η αμερικανική κυβέρνηση σταματήσει την εχθρική πολιτική απέναντί της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα μετά το πέρας των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο. Επίσης, όπως επεσήμανε, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πιονγιάνγκ, Κιμ Κίε γκουάν, η χώρα του είναι έτοιμη να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να επισκεφθούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της μετά το πάγωμα του πυρηνικού της προγράμματος. Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα διέψευσε εκ νέου ότι έχει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι η εμμονή στο να τίθεται το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με την λάνθασμένη πληροφόρησή της αμερικανικής και τόνισε τη διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο μερών, την οποία και χαρακτήρισε θεμελιώδη. Τέλος, εναπόθεσε την βασική ευθύνη για τον επόμενο γύρο των εξαμερών συνομιλιών, που έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα του έτους, στις ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε, ότι Ουάσινγκτον δυσκόλεψε την επίτευξη θετικού αποτελέσματος σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών.

    Βοήθεια με όρους

    Προηγόυμένως η Βόρεια Κορέα είχε δεχτεί ιδιαίτερα θετικά την προσφορά καλής θέλησης της Νότιας Κορέας, της Κίνας και της Ρωσίας για ενεργειακή βοήθεια, η οποία θα δοθεί με τον όρο να σταματήσουν τα πυρηνικά προγράμματά της, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κίνας και υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ουάνγκ Γι.

    Ωστόσο, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε, ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για την φύση του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας ."Οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δεν ήταν έτοιμοι να δώσουν πληροφορίες για την μορφή του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Κανένας δεν προσπάθησε να εισέλθει βαθύτερα στο πρόβλημα στον γύρο αυτό των συνομιλιών", επεσήμανε ο ρώσος αξιωματούχος.

    [04] Διεθνή

    Επτά άτομα τραυματίστηκαν Τρεις νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

    (28/2/2004 9:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όταν ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο, τύπου Απάτσι, εκτόξευσε τρεις πυραύλους εναντίον ενός αυτοκινήτου στην περιοχή Σαφτάουι, στις 19:45 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές της ασφάλειας το ελικόπτερο ακολουθούσε ένα μαχητικό F-16. Οι νεκροί είναι δύο από τους επιβάτες του αυτοκινήτου και ένας πεζός. Μάλιστα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα μέλος της ισλαμικής Τζιχάντ, ο Άμιν αλ-Ντάχντουχ, που οδηγούσε το αυτοκίνητο έχοντας δίπλα του τον αδελφό του, ο οποίος προφανώς δεν ήταν μέλος της Τζιχάντ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν επίσης, επτά άτομα. Από τον Σεπτέμβριο του 2000 έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων 2.835 Παλαιστίνιοι και 886 Ισραηλινοί.

    Παραιτήθηκε ο δήμαρχος της Νάμπλους

    Εντωμεταξύ, την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος της παλαιστινιακής πόλης της Δυτικής Όχθης, Νάμπλους, εξαιτίας της παρανομίας που επικρατεί στην πόλη. Η παραίτηση του Γκασάν Σάκα έρχεται την ώρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ και η Φατάχ δέχονται πιέσεις να σταματήσουν το ολίσθημα προς την αναρχία, η οποία έχει επιταχυνθεί τα τρία τελευταία χρόνια, οπότε και άρχισαν να ισχύουν τα στρατιωτικά κατασταλτικά μέτρα των Ισραηλινών. "Όταν επικράτησε το χάος και η παρανομία έγινε καθημερινό φαινόμενο, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάποιου αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα", αναφέρει σε επιστολή του που δημοσιεύεται στην παλαιστινιακή εφημερίδα ο δήμαρχος της πόλης. Η παραίτησή του θα ισχύσει από την 1η Μαΐου ,μετά την ολοκλήρωση ορισμένων μεγάλων σχεδίων για την Νάμπλους. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει αντίδραση από τον πρόεδρο Αραφάτ, ο οποίος μετέχει σε συνεδρίαση του Επαναστατικού Συμβουλίου της Φατάχ, στην Ραμάλα.

    [05] Αθλητισμός

    Ο Αμπονσά έβαλε το γκολ της νίκης Σήκωσε κεφάλι η ΑΕΚ

    (28/2/2004 9:12:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νίκη- θρίλερ για την ΑΕΚ με 1-0 επί του Άρη, που ήρθε με δραματικό τρόπο στο τέλος του αγώνα. Στο 90' ο Αμπονσά κατάφερε με κεφαλιά από κόρνερ του Τσιάρτα να νικήσει τον ανίκητο μέχρι εκείνη τη στιγμή Δέλλιο(είχε αποκρούσει και πέναλτι του Τσιάρτα στο 55), ενώ στο 93' ο Λαζανάς ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την ισοφάριση, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ασίστ του Κυζερίδη. Ήταν η πρώτη νίκη για την ΑΕΚ μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες. Η πρώτη καλή ευκαιρία για την ΑΕΚ ήρθε μόλις στο 4ο λεπτό, όταν ατομική προσπάθεια του Λυμπερόπουλου κατέληξε σ΄ένα αδύναμο σουτ πάνω στον Δέλλιο, ενώ τρία λεπτά αργότερα ανάλογη τύχη είχε σουτ του Τσιάρτα, με το οποίο ολοκληρώθηκε πολύ καλή ομαδική προσπάθεια των "κιτρινόμαυρων".

    Χαμένες ευκαιρίες στο β' ημίχρονο

    Η ΑΕΚ παίζοντας απλό ποδόσφαιρο είχε τον έλεγχο του αγώνα κι έφθανε εύκολα στην περιοχή του Δέλλιου, χωρίς όμως να κάνει τη μεγάλη ευκαιρία, πέρα από μερικά σουτ τα οποία εύκολα ή δύσκολα εξουδετέρωνε ο τερματοφύλακας του Άρη, όπως του Ναλιτζή στο 13, του Λυμπερόπουλου στο 16', του Τσιάρτα στο 30'.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, πάντως, είχε την καλύτερη ευκαιρία στα πρώτα λεπτά όταν από φάουλ του Πασσαλή, ο Λιολίδης βγήκε μόνος απέναντι στον Λυμπερόπουλο που αντέδρασε γρήγορα, διώχνοντας τη μπάλα σε κόρνερ. Ο αγώνας εξελισσόταν στο μισό γήπεδο αλλά το γκολ για την ΑΕΚ δεν ερχόταν. Η μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ ήρθε στο 44' όταν Τσιάρτας και Ναλιτζής από πολύ καλή θέση δεν μπόρεσαν να νικήσουν τον Δέλλιο.

    Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την ΑΕΚ να πλησιάζει κοντά στο γκολ στο 48 όταν το φάουλ του Τσιάρτα εξουδετέρωσε πρώτα ο Δέλλιος και στη συνέχεια ο Μαλλούς. Ο Δέλλιος ήταν πανταχού παρών, αποκρούοντας μάλιστα και πέναλτι, που κέρδισε έξυπνα ο Αμπονσά, όταν πρόλαβε να "τσίμπησε" τη μπάλα προ του Διγκόζη, που τον βρήκε με το απλωμένο πόδι. Το πέναλτι εκτέλεσε ο Τσιάρτας, αλλά ο Δέλλιος τον περίμενε στην αριστερή γωνία. Στην ίδια γωνία εξουδετέρωσε φάουλ του ίδιου παίκτη στο 64'. Η μοναδική ευκαιρία του Άρη ήρθε στο 83' με σουτ του Πασσαλή, ενώ στη δεύτερη- στις καθυστερήσεις- έφθασε πολύ κοντά στην ισοφάριση.

    Παράπονα για τη διαιτησία από Άρη

    Ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί ημερών του, ήταν μετά το τέλος του αγώνα ο Ιλίε Ντουμιτρέσκου, "Όλα τα μπράβο ανήκουν στους ποδοσφαιριστές. Εδειξαν πολύ καλό πνεύμα και δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να κυνηγάνε τη νίκη. Αυτή η νίκη θα βελτιώσει τη ψυχολογία μας ενόψει του αγώνα κυπέλλου με τον Ηρακλή' δήλωσε ο Ρουμάνος τεχνικός κατά την συνέντευξη τύπου των προπονητών.

    Από τη πλευρά του ο προπονητής του Άρη Γιάννης Μιχαλήτσος υποστήριξε ότι η ΑΕΚ δεν κέρδισε δίκαια και είχε παράπονα από την διαιτησία. Μπορεί να γίνω γραφικός, αλλά έχουμε παράπονα από την διαιτησία. Μας έβαζε στη περιοχή μας, δίνοντας ανύπαρκτα φάουλ και κόρνερ

    'Νομίζω ότι μας αδικεί το σημερινό αποτέλεσμα γιατί ήμασταν καλοί και δεχθήκαμε γκολ στο τέλος. Μπορεί να γίνω γραφικός, αλλά έχουμε παράπονα από την διαιτησία. Μας έβαζε στη περιοχή μας, δίνοντας ανύπαρκτα φάουλ και κόρνερ". Τόνισε , δε, ότι η ομάδα αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά κατέληξε :"πρέπει να πάρουμε τα επόμενα ματς και θα τα πάρουμε γιατί ο Άρης είναι μεγάλη ομάδα.

    [06] Εκλογές

    Σημαντικές οι επερχόμενες εκλογές Ενίσχυση του ΣΥΝ ζήτησε ο Κωνσταντόπουλος

    (28/2/2004 9:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την ψήφο των πολιτών, ώστε να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στη Βουλή, ζήτησε από τα Γιάννενα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του. "Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν συσχετισμούς στη Βουλή για την κοινωνία την επόμενη περίοδο και θα προσδιορίσουν για το πώς θα λειτουργήσει το πολιτικό μας σύστημα", είπε χαρακτηριστικά. Γι αυτό τόνισε, ότι με αυξημένη τη δύναμη της Αριστεράς οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν τις πολιτικές Σημίτη και Μητσοτάκη, που, όπως είπε, θα συνεχιστούν. Επίσης, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τους, ότι κάνουν διάφορες "προσφορές" συνεργασίας προς την Αριστερά, αρνούμενοι, όμως την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής, που θα σήμαινε την ενίσχυσή της. Υπογράμμισε, τέλος τη σημασία των εκλογών της 7ης Μαρτίου και επεσήμανε πως διεξάγονται σε μια κατεξοχήν κρίσιμη περίοδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα Γιάννενα ο Κωνσταντόπουλος

    [07] Αθλητισμός

    Ο Βάλλας άνοιξε το σκορ Νικητής έφυγε από την Καλλιθέα ο Ολυμπιακός

    (28/2/2004 10:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Χωρίς να εντυπωσιάσει ο Ολυμπιακός, πέρασε νικηφόρα από τη ...μονομαχία στο "Ελ Πάσο". Σε ένα μέτριο παιχνίδι, χωρίς πολλές φάσεις, η ομάδα του Όλεγκ Προτάσοφ νίκησε, εκτός έδρας, την Καλλιθέα με 2-1 και συνεχίζει την πορεία του προς την κατάκτηση και του εφετινού τίτλου. Στο ξεκίνημα του αγώνα ο Ολυμπιακός έδειξε να έχει την υπεροχή, προσπαθώντας να επιβάλει το ρυθμό του. Παράλληλα, ήταν εμφανές ότι οι "ερυθρόλευκοι" έψαχναν το γρήγορο γκολ, για αυτό και οι Τζιοβάνι, Μαστίγιο πίεζαν ψηλά. Από την πλευρά της η Καλλιθέα έδειχνε φυσικά μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνά της, χωρίς ωστόσο να παραμελεί την επιθετική της γραμμή. Ο Γήττας από τη δεξιά πλευρά, προσπαθούσε αρχικά με σέντρες να βρει κενά στην άμυνα του Ολυμπιακού, προκειμένου να τα εκμεταλλευτεί ο Σκαρμούτσος ή ο Γκέκας.

    Μέτριο το θέαμα

    Οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους για ένα γρήγορο γκολ, καθώς ο Βάλλας στο 25ο λεπτό άνοιξε το σκορ, με δυνατή κεφαλιά, μετά από σέντρα-φάουλ του Τζόρτζεβιτς. Οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, δημιουργώντας ευκαιρίες με πρωταγωνιστή τον Τζιοβάνι, τον οποίο δύσκολα σταματούσε η άμυνα της ομάδας του Τάκη Λεμονή. Η Καλλιθέα έφτανε μέχρι την περιοχή του Γιάννου, αλλά μέχρι εκεί, καθώς δύσκολα έβρισκε κενούς διαδρόμους για να απειλήσει τον νεαρό τερματοφύλακα των πρωταθλητών.

    Στην επανάληψη, η Καλλιθέα μπήκε πιο δυνατά και ισορρόπησε το παιχνίδι. Μάλιστα είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει όταν στο 49' ο Σκαρμούτσος με δυνατό σουτ "σημάδεψε" το οριζόντιο δοκάρι του Γιάννου. Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν και κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο 60ο λεπτό, με κεφαλιά του Αγγελόπουλου. Η μπάλα βρήκε και στον ώμο του Στολτίδη και "κρέμασε" το Γιάννου.

    Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και πέρασε στην επίθεση για να ξαναπάρει την πρωτοπορία στο σκορ. Δεν άργησε, μάλιστα, να τα καταφέρει. Στο 68' σέντρα του Μαυρογενίδη, ο Τζιοβάνι άφησε εκπληκτικά την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια, ο Κουλακιώτης αιφνιδιάστηκε και με αυτογκόλ έκανε το 1-2. Στη συνέχεια η Καλλιθέα προσπάθησε να αντιδράσει αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει την εστία των πρωταθλητών, πλην της φάσης στο 92' όταν μετά από σύγχυση στην άμυνα του Ολυμπιακού, μετά από λάθος έξοδο του Γιάννου, η μπάλα έφτασε στον Ιορδανίδη, το σουτ του οποίου πέρασε άουτ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 February 2004 - 21:50:48 UTC