Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνήθηκε να τους απαγορεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο Συνεχίζονται οι
  • [02] Παρά την ένσταση του Απόλλωνα Πάτρας Στον τελικό του φάιναλ φορ ο Άρης
  • [03] Δε θα περιπολούν για την ασφάλεια των Αγώνων Κανένα τουρκικό σκάφος στο
  • [04] Διαψεύδουν Πακιστανοί και Αμερικανοί Θρίλερ με τη σύλληψη του Μπιν
  • [05] Ζήτησε ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση Στα Γιάννενα ο Κωνσταντόπουλος
  • [06] Αναφέρθηκε και στο ζητήμα ισονομίας των πολιτών Στην Ξάνθη ο Τσοβόλας
  • [07] Συνεχίζονται οι βιαιότητες και οι λεηλασίες Καζάνι που βράζει η Αϊτή
  • [08] Επίσκεψη πρωθυπουργού στην Ευρυτανία Κ. Σημίτης: "Να προχωρήσει μπροστά
  • [09] "Πόλεμος" Σιιτών-Σουνιτών Πακιστάν: επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί
  • [10] Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος Στο δρόμο της συμφωνίας
  • [11] "Θα εφαρμόσουμε ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική" Στη Μυτιλήνη ο
  • [12] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Ζάκυνθο "Απάντηση στη συντήρηση"

    [01] Διάφορα

    Αρνήθηκε να τους απαγορεύσει το Ανώτατο Δικαστήριο Συνεχίζονται οι γάμοι ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια

    (28/2/2004 11:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Αρνήθηκε να διατάξει τη διακοπή των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, που γίνονται σε καθημερινή βάση στο Σαν Φραντσίσκο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας, όπως είχε ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολιτείας αυτής. Το Δικαστήριο κάλεσε ωστόσο το δήμαρχο της πόλης, Γκάβιν Νιούσομ, να παρουσιαστεί ενώπιον του στις 5 Μαρτίου για να εξηγήσει γιατί δεν θα πρέπει να απαγορευτούν οι γάμοι αυτοί. Ο υπουργός Μπιλ Λόκιερ είχε ζητήσει την Παρασκευή από το Ανώτατο Δικαστήριο να σταματήσει τους γάμους ομοφυλοφίλων και να ακυρώσει τους περίπου 3.000 που έχουν ήδη τελεστεί στο Σαν Φραντσίσκο από τις 12 Φεβρουαρίου. "Εδώ και 30 χρόνια η Πολιτεία έχει ορίσει το γάμο ως ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα", υποστήριξε ο Λόκιερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ομοφυλόφιλοι εναντίον Μπους

    [02] Αθλητισμός

    Παρά την ένσταση του Απόλλωνα Πάτρας Στον τελικό του φάιναλ φορ ο Άρης

    (28/2/2004 12:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Ολυμπιακός και Άρης θα βρεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του 10ου φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανδρών, παρά την ένσταση του Απόλλωνα Πάτρας για παράβαση των κανονισμών από τον Άρη στον μεταξύ τους ημιτελικό της Παρασκευής. Και αυτό αφού η ένσταση, που κατέθεσαν οι Πατρινοί θα εξεταστεί από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ μέσα στην προσεχή εβδομάδα και αφού θα έχει ήδη ολοκληρωθεί το φάιναλ φορ. Ο Απόλλωνας κατέθεσε την ένσταση, επειδή ο Άρης δεν είχε δηλώσει στη 12άδα του αγώνα δύο παίκτες γεννηθέντες μετά το 1986, όπως προβλέπει ο κανονισμός.

    [03] Εσωτερικά

    Δε θα περιπολούν για την ασφάλεια των Αγώνων Κανένα τουρκικό σκάφος στο Αιγαίο

    (28/2/2004 12:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Κατηγορηματικά απέκλεισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το ενδεχόμενο περιπολιών τουρκικών σκαφών στο Αιγαίο στο πλαίσιο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως αναφερόταν στη βρετανική εφημερίδα Financial Times και αποδιδόταν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου σε σχετική συνέντευξή του προς τη δημοσιογράφο Κέριν Χόπ. Η ίδια αναφορά αναδημοσιεύτηκε σήμερα και στον ελληνικό Τύπο.

    "Καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα"

    Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισημαίνει ότι, η αναφορά σε περιπολίες του Ιταλικού και Τουρκικού Ναυτικού στο Ιόνιο και το Αιγαίο δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια αναφορά στη συνέντευξη του Υπουργού, όπως προκύπτει και από την απομαγνητοφώνησή της.

    "Είναι προφανές ότι, αποτελεί καθαρά προσωπική εκτίμηση της δημοσιογράφου, όπως αναγνώρισε και η ίδια σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Ενημέρωσης του ΥΕΘΑ και δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας", αναφέρεται στην ανακοίνωση, που καταλήγει ότι, "η Ελλάδα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, αποκλείει περιπολίες ξένων δυνάμεων στον εθνικό της χώρο".

    [04] Διεθνή

    Διαψεύδουν Πακιστανοί και Αμερικανοί Θρίλερ με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν

    (28/2/2004 3:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν μετέδωσε σήμερα το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο. Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού αλλά και οι Αμερικανοί διαψεύδουν μέχρι στιγμής την είδηση. Ο ραδιοσταθμός της Τεχεράνης στην εκπομπή του στην γλώσσα Παστούν μετέδωσε στα σημερινά του προγράμματα την είδηση της σύλληψης του Λάντεν σε περιοχή του Πακιστάν, όπου διαβιούν φυλές, επικαλούμενος πηγή καλά πληροφορημένη, την οποία δεν κατονόμασε. Σύμφωνα με τον σταθμό,"η σύλληψη έχει γίνει εδώ και καιρό, αλλά ο Πρόεδρος Μπους προτίθεται να την ανακοινώσει κατά την στιγμή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών". Η υπηρεσία Παστούν του ραδιοσταθμού εξήγησε προς το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΙRNA ότι, έχει την πληροφορία "από πολύ αξιόπιστη πηγή" στο Πεσαβάρ.

    "Συνελήφθη πριν πολύ καιρό"

    Ο Ιρανός ανταποκριτής, που έχει την ευθύνη της πληροφορίας δήλωσε προς το Ρόιτερ ότι, ο ραδιοσταθμός είχε επίσης μεταδώσει για σύλληψη του Μπιν Λάντεν πριν από ένα χρόνο. Αλλά, όπως είπε, μία νέα πηγή του είπε χθες Παρασκευή ότι, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα συνελήφθη "πριν από πολύ καιρό".

    "Μπορεί να είναι ένας μήνας, μπορεί ένας χρόνος, αλλά συνελήφθη", ανέφερε και αρνήθηκε να αποκαλύψει και την πηγή του και πως αυτή γνώριζε για την σύλληψη.

    Ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται πιθανόν "στην παραμεθόριο ζώνη μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν", δήλωσε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Φαϊσάλ Σάλεχ Χαγιάτ, στην γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε Τσάϊτουνγκ.

    Εξάλλου νωρίτερα Πακιστανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν πυρά εναντίον φορτηγού, που πίστευαν ότι, μετέφερε ισλαμιστές μαχητές με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 10 ανθρώπων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους ασφαλείας. "Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε λίγο μετά την εκτόξευση ρουκετών σε στρατόπεδο της περιοχής του Νότιου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, οι Πακιστανοί στρατιώτες άνοιξαν κατά λάθος πυρ εναντίον του φορτηγού", δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας.

    Επίσημες διαψεύσεις

    Πάντως, οι ΗΠΑ και το Πακιστάν διαψεύδουν τη σύλληψη του ηγέτη της Αλ Κάϊντα. "Αυτή η πληροφορία δεν είναι ακριβής", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν. "Δεν υπάρχει αναφορά για σύλληψη του Μπιν Λάντεν σε περιοχή όπου διαβιούν φυλές στο Πακιστάν", δήλωσε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών Μασούντ Χαν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαιώσει την σύλληψη και δεν υπάρχει βάση να πιστεύουν ότι υπάρχει αλήθεια στην πληροφορία του ιρανικού ραδιοσταθμού, τόνισε Εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Ενώ, και ο εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, αντισυνταγματάρχης Μπράϊαν Χάϊλφερτι, δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο, ότι δεν έχει πληροφορίες για σύλληψη του Μπιν Λάντεν. Ωστόσο, όπως παρατήρησε, η ποιότητα των πληροφοριών για πρόσωπα κλειδιά μεταξύ τρομοκρατών βελτιώνονται και αυτό αποτελεί κλειδί σε μία ενδεχόμενη σύλληψή τους.

    [05] Εκλογές

    Ζήτησε ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση Στα Γιάννενα ο Κωνσταντόπουλος

    (28/2/2004 1:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα Γιάννενα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής δραστηριότητας του κόμματος του. "Είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είτε με κυβέρνηση της ΝΔ, θα βρεθούμε μπροστά σε συντηρητικές πολιτικές, όπως έγινε και στο παρελθόν. Εμείς λέμε στους πολίτες ότι, έχει τεράστια σημασία να υπάρξει στη νέα Βουλή, ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Να υπάρχει μείωση στον δικομματισμό με ισχυρό Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", τόνισε το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου υποστηρίζοντας ότι, χρειάζονται ισχυρά αντίβαρα στη Βουλή.

    Ζήτησε και νέο ντιμπέιτ

    Από τα Ιωάννινα, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανανέωσε την πρότασή του για ένα νέο ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι, οι μετρήσεις της τηλεθέασης απέδειξαν το ενδιαφέρον των πολιτών να ακούσουν τις απόψεις όλων των κομμάτων.

    Μετά την συνέντευξη ο κ. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, όπου συναντήθηκε με τους εργαζομένους ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση του κόμματός του στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac.

    [06] Εκλογές

    Αναφέρθηκε και στο ζητήμα ισονομίας των πολιτών Στην Ξάνθη ο Τσοβόλας

    (28/2/2004 2:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, μιλώντας από την Ξάνθη στα πλαίσια περιοδείας του στη ανατολική Μακεδονία και τον Έβρο. Ο κος Τσοβόλας, υποστήριξε ότι η χώρας μας πρέπει να διατηρεί σχέσεις φιλίας και γειτονίας με την Τουρκία και τον Τούρκικο λαό γιατί μια σχέση εντάσεων δεν εξυπηρετεί παρά τα συμφέροντα ξένων μεγάλων δυνάμεων και των πολυεθνικών εταιριών πώλησης όπλων, όπως τόνισε. Ωστόσο υπογράμμισε, ότι η καλή γειτονία οφείλει να προϋποθέτει το σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας από την τουρκική πλευρά. Παράλληλα, ο κ Τσοβόλας έθιξε το ζήτημα της κοινωνικής ισότητας, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ισονομίας και ισοπολιτείας όλων των Ελλήνων πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος και κατανομής". Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, επισκέφτηκε το Μουσουλμανικό χωριό Δροσερό, όπου συνομίλησε με κατοίκους.

    Δημοκρατική υπέρβαση ζήτησε από την Καβάλα

    Μιλώντας το μεσημέρι στην Καβάλα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάλεσε τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν, και τα δυο μεγάλα κόμματα στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου . "Οι άνθρωποι της μικρής και της μεσαίας τάξης, όταν θα πάνε πίσω από την κάλπη θα πρέπει να κάνουν την δική τους ειρηνική δημοκρατική επανάσταση", είπε χαρακτηριστικά. Ο κος Τσοβόλας κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, πως δε μπόρεσαν ν ανταποκριθούν στις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες κατά τις τρεις προηγούμενες εκλογικές περιόδους πράττοντας ως κυβερνήσεις τα ακριβώς αντίθετα απ αυτά που ευαγγελίζοντας. Καταφέρθηκε με σκληρή γλώσσα εναντίον τους λέγοντας, πως ασκησαν πολιτικές που οδήγησα στην εξαθλίωση τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και τους μικρομεσαίους, δημιούργησαν "στρατιές ανέργων", και αύξησαν το ποσοστό των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες και από το αλκοόλ ανθρώπων.

    [07] Διεθνή

    Συνεχίζονται οι βιαιότητες και οι λεηλασίες Καζάνι που βράζει η Αϊτή

    (28/2/2004 4:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή, όπου βίαια επεισόδια και λεηλασίες σημειώνονται στην πρωτεύουσα, Πορτ-Ο-Πρενς, από συμμορίες πιστές στην κυβέρνηση. Αρκετοί είναι οι νεκροί των τελευταίων ημερών, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο εάν είναι θύματα της βίας συμμοριών η έχουν σχέση με την πολιτική εξέγερση. Μάλιστα, ορισμένοι σκοτώθηκαν με τα χέρια τους δεμένα πίσω στην πλάτη, σαν να επρόκειτο για εκτέλεση. Την ίδια ώρα, οι αντάρτες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πρώην στρατιώτες, έχουν ήδη καταλάβει την τρίτη από τις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις και προελαύνουν σε άλλες περιοχές. Από την πλευρά τους, οι έμπιστοι του Αριστίντ έχουν απειλήσει να πάρουν εκδίκηση με θύματα ξένους, στην περίπτωση, που ο αϊτινός πρόεδρος αναγκαστεί σε παραίτηση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας περίπου 2.000 πεζοναύτες για πιθανή επέμβαση στο νησί, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για "ανησυχητική" και "σημαντική" επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας.

    Στη θέση του ο Αριστίντ

    Στους δρόμους η κατάσταση είναι χαώδης καθώς οι νέοι κυκλοφορούν οπλοφορώντας, ενώ σε πολλά σημεία στήνονται οδοφράγματα και ακινητοποιούνται αυτοκίνητα και η παρουσία της αστυνομίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και πιο δυσχερείς καθώς οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε σημείο, που μοιάζουν απαγορευτικές, πλέον για τους κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, τα περισσότερα πρατήρια έχουν κλείσει, ενώ οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεων αρωγής υπολειτουργούν για λόγους ασφαλείας.

    Την ίδία ώρα, ο αϊτινός πρόεδρος Μπερτράν Αριστίντ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της χώρας, διέψευσε εκ νέου τις φήμες περί ενδεχόμενης παραίτησης του ο επαναλαμβάνοντας, πως θα βρίσκεται στη θέση του τη Δευτέρα. Ο ίδιος έκανε λόγο "αβάσιμες φήμες που κυκλοφορούν από ηγέτες της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν αναστάτωση στην χώρα". Καταδίκασε, τα όσα λαμβάνουν χώρα πρωτεύουσα και απηύθυνε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να προστατεύσουν τη δημοκρατία.

    Παύση των βιαιοτήτων αξιώνουν οι ΗΠΑ

    Την παραίτηση του Αριστίντ έχουν ζητήσει η Γαλλία, ο Καναδάς αλλά και οι ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αξιώνουν την επιβολή του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ έναντι των ένοπλων υποστηρικτών του για τον τερματισμό της τυφλής βίας κατά πολιτών, καλώντας παράλληλα το κίνημα ανταρτών να διακόψει την προέλαση προς την πρωτεύουσα της χώρας, Πορτ -ο Πρενς.

    Επίσης, ζήτησαν από τους αντάρτες, υπό τον Γκι Φιλίπ, να διακόψουν την προέλαση προς το Πορτ -ο- Πρενς, προκειμένου να απομακρυνθεί ο ορατός κίνδυνος αιματοχυσίας στην περίπτωση που τελικώς εκδηλωθεί επίθεση για τη βίαιη απομάκρυνση του Ζαν Μπερτράν Αριστίντ από την προεδρία του κράτους της Καραϊβικής.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο καθώς δεν υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις ή άλλα μέσα για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σημειώνεται, ότι στην Αϊτή ζουν μόνιμα περίπου 20.000 Αμερικανοί, όμως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πόσοι από αυτούς έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

    Στέλνει όπλα η Νότια Αφρική;

    Εν τω μεταξύ, για εφοδιασμό της Αϊτής με όπλα από τη Νότια Αφρική κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Beeld του Γιοχάνεσμπουργκ. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει, ότι ένα μπόινγκ της Πολεμικής Αεροπορίας θα αναχωρήσει την άλλη εβδομάδα για τη χώρα με 100 τουφέκια R1, πυρομαχικά και 200 αλεξίσφαιρα γιλέκα, που προορίζονται για τους στρατιώτες του προέδρου Αριστίντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει επίσημη διάψευση ή επιβεβαίωση της πληροφορίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν παραιτείται

    [08] Εκλογές

    Επίσκεψη πρωθυπουργού στην Ευρυτανία Κ. Σημίτης: "Να προχωρήσει μπροστά ο τόπος"

    (28/2/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ειδικότερα, επισκέφθηκε το πρωί το νέο δημαρχείο στο δήμο Φραγκίστας και από εκεί αναχώρησε για τη Βίνιανη, όπου επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (οι εργασίες επισκευής του οποίου μόλις ολοκληρώθηκαν) και στη συνέχεια έλαβε μέρος σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι, στο Συνεδριακό Κέντρο. Μάλιστα, η επίσκεψη του κ. Σημίτη στη Βίνιανη είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον πρωθυπουργό, εφόσον εκεί είχε την έδρα της η κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, που συγκροτήθηκε την άνοιξη του 44, στην οποία ο πατέρας του ήταν εθνοσύμβουλος. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, φυσικά, να αναφερθεί στις επικείμενες εκλογές, στη Νέα Δημοκρατία και στην Κύπρο.

    Βελτίωση στην οικονομία

    Ειδικότερα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως το δίλημμα των εκλογών είναι αν ο λαός θα επιλέξει να προχωρήσει ο τόπος μπροστά ή να ακινητοποιηθεί από τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Σημίτης υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ για "καμένη γη", μιλούσε για "οικονομία τραβεστί", ενώ προέβλεπε πως η Ελλάδα "δεν θα μπει ποτέ στην ΟΝΕ". "Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ και το ευρώ το έχετε στην τσέπη σας. Η ΝΔ προσπαθεί με επιπολαιότητα, προχειρότητα, ανευθυνότητα και επικίνδυνους πειραματισμούς να τρομάζει τον κόσμο" ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, στις παραπάνω κατηγορίες, που προσήπτε η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης, στην ομιλία του, υπενθύμισε, ότι η οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστή από τη δεκαετία του 60 και το 90-93 και είχε οδηγήσει σε πολύ χαμηλή ανάπτυξη και σε προβληματική απασχόληση. Αντίθετα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια θεαματική βελτίωση στην οικονομία, ενώ σχετικά με τα θέματα της διοίκησης, κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της να καταργήσει το ΑΣΕΠ, που υποκρύπτει την επιθυμία "προώθησης ημετέρων".

    "Επιτυχής πολιτική"

    Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες, που υπάρχουν στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης έθεσε το ακόλουθο ερώτημα, τονίζοντας την εμπειρία που έχει ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός Εξωτερικών: "Ποιος μπορεί καλύτερα να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών; Από τη μια μεριά είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, που υπήρξε ο πρωτεργάτης της επιτυχούς πολιτικής που ακολουθήσαμε. Και από την άλλη βρίσκεται ένα κόμμα, που μας καταγγέλλει για οσφυοκαμψία. Το κεντρικό δίλημμα επομένως είναι αν θα επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για περισσότερη συνοχή, ανάπτυξη και ευημερία, ή αν θα οδηγήσουμε τον τόπο προς τα πίσω, προκρίνοντας μία ηγεσία που χειρίζεται με επιπολαιότητα τα ζητήματα".

    [09] Διεθνή

    "Πόλεμος" Σιιτών-Σουνιτών Πακιστάν: επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί

    (28/2/2004 5:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: Reuters

    Βομβιστής-καμικάζι ανατινάχτηκε σε τζαμί στο Πακιστάν. Την ώρα της έκρηξης στο τζαμί βρισκόταν συγκεντρωμένη η μειονότητα των Σιιτών Μουσουλμάνων της πόλης Ραγουαλπίντι στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και μάρτυρες, από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, ενώ σκοτώθηκε ο καμικάζι. Αμέσως μετά την έκρηξη, η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή. Η επίθεση αυτοκτονίας έγινε την ώρα που οι Σιίτηες, σε όλο το Πακιστάν, είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Μουραχάμ, μία γιορτή-θρήνος για το μαρτύριο του Χουσεΐν, εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ, περισσότερα από 1300 χρόνια πριν. "Ο βομβιστής μπήκε στο τζαμί την ώρα της προσευχής. Δεν υπήρχαν πολλά άτομα στο τζαμί και ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά πρόωρα. Από την επίθεση υπήρξαν τρεις ελαφρά τραυματίες, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες" είπε ο Μπριγκάντιερ Τζαβέντ Ικμπάλ Τσίμα, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Τσίμα, ανέφερε επίσης, ότι η αστυνομία προσπαθεί να αναγνωρίσει τον βομβιστή, ο οποίος φαίνεται να είναι σεκταριστής, μεταμφιεσμένος σε Σιίτης.

    Η βία συνεχίζεται

    Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, από το φόβο πιθανών επιθέσεων, την περίοδο του Μουραχάμ, από αντάρτες της μουσουλμανικής πλειονότητας των Σουνιτών του Πακιστάν. Στις αρχές του Φλεβάρη, η κυβέρνηση του Πακιστάν εξέδωσε εντολή, σύμφωνα με την οποία απαγόρευσε σε περισσότερους από 300 κληρικούς να αφήσουν τις περιοχές στις οποίες διαμένουν, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αύξηση της βίας κατά την περίοδο του Μουραχάμ. Αλλά και τον περασμένο Ιούλιο, επίθεση αυτοκτονίας σε τζαμί Σιιτών στην πόλη Κέτα, στα Νοτιοδυτικά της χώρας, είχε κοστίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες Πακιστανοί έχουν χάσει τη ζωή τους από τη διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στους Σιίτηες και του Σουνίτες.

    [10] Εσωτερικά

    Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος Στο δρόμο της συμφωνίας Πατριαρχείο-Αρχιεπισκοπή

    (28/2/2004 5:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ελπίδες για έξοδο από την κρίση, που ταλαιπωρεί τις Εκκλησίες Κωνσταντινουπόλης και Ελλάδας φέρνει νέο κείμενο, το οποίο εστάλη στο Πατριαρχείο μέσω των μητροπολιτών Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου και Βεροίας Παντελεήμονα και πληροφορίες το εμφανίζουν ως "κατ αρχήν θετικό". Στο κείμενο αναφέρεται, ότι αποστέλλεται στο Πατριαρχείο ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τους κανόνες δικαίου, για να ασκήσει το τα δικαιώματά του. Ωστόσο, σημαντικό είναι, ότι απουσιάζουν εκφράσεις, όπως "προς έγκρισιν", ή "προς ενημέρωσιν", που υπήρχαν σε παλαιότερα αναλογα κείμενα. Πάντως, οι δύο μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος επέστρεψαν αργά χθες το βράδυ από το Φανάρι και σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ικανοποιημένοι από τις συνομιλίες που είχαν.

    Τα νέα δεδομένα να συζητηθούν τόσο τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και σε συνεδρίαση της Συνόδου του Πατριαρχείου. Οπότε για την ώρα τίποτα δεν είναι οριστικό και σύμφωνα με όσα επισημαίνουν πηγές της Αρχιεπισκοπής είναι νωρίς για εκτιμήσεις .

    [11] Εκλογές

    "Θα εφαρμόσουμε ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική" Στη Μυτιλήνη ο Καραμανλής

    (28/2/2004 3:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας στον τουρκικό λαό έστειλε από την Μυτιλήνη ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην προκυμαία της πόλης. Ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε, πως "εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων , γιατί πιστεύουμε ότι θα αποβεί προς όφελος των δύο λαών". Αναφέρθηκε εκτενώς στα αγροτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου , κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι, προκάλεσε μεγάλα αδιέξοδα και δεν μπόρεσε ούτε να τα καταλάβει ούτε να δώσει λύσεις σε αυτά. Υποσχέθηκε την συγκρότηση Υπηρεσίας Αγροτικής Ασφάλειας με σύγχρονη υποδομή για την ενίσχυση του αιτήματος ασφάλειας των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων.

    "Μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"

    "Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική", τόνισε ο κ. Καραμανλής, εξαγγέλλοντας έργα υποδομής στα νησιά του βορείου Αιγαίου. "Δεσμευόμαστε για μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων".

    Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανέπτυξε τους κύριους άξονες του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε, πως βασικός στόχος είναι η επένδυση στον πολιτισμό, την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ενίσχυση της παιδείας, δεσμευόμενος για σταδιακή αύξηση των κρατικών δαπανών από το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, στο 5% . Μίλησε, δε για σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και την αγορά εργασίας.

    Ως δεύτερη προτεραιότητα του προγράμματός του, έθεσε τη δημιουργία ενός κοινωνικού κράτους, που, όπως τόνισε, θα δύναται ν ανταποκριθεί στις ανάγκες κάθε πολίτη. Ο κος Καραμανλής μίλησε για επανίδρυση του κράτους, εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση στα οποία συμπεριέλαβε την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ, τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την αναδιοργάνωση του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στην στρατηγική της ΝΔ στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας, ότι στοχεύει σε "μια Νέα Οικονομική Πολιτική, που κυριαρχείται από κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία". Εν συνεχεία, επανέλαβε τα μέτρα που προτίθεται ν αναλάβει το κόμμα για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, ενώ διευκρίνισε ότι ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στον πρωτογενή τομέα. Κατηγόρησε, δε, την παρούσα κυβέρνηση, ότι εγκατέλειψε τον πρωτογενή τομέα, και δεν διεκδίκησε όσα θα μπορούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φτάνοντας τις γεωργικές εισαγωγές υπερκαλύπτουν τις γεωργικές εξαγωγές.

    Τέλος, έκανε για μια ακόμα φορά, το άνοιγμά του προς τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, τονίζοντας, "απλώνουμε τα χέρια σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες".

    [12] Εκλογές

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Ζάκυνθο "Απάντηση στη συντήρηση"

    (28/2/2004 7:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ

    Την κατοχύρωση των κατακτήσεων του ελληνικού λαού, με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τη Ζάκυνθο ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου. Ενώπιον πλήθους κατοίκων στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ο ελληνικός λαός θα δώσει απάντηση στη συντήρηση και στο χθες, για να πάει η Ελλάδα μπροστά. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ είναι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με δημοκρατική παράδοση. Επίσης, αναφέρθηκε στο κοινωνικό κράτος, το οποίο είναι ανάγκη και δικαίωμα για τον πολίτη, ενώ για την οικονομία, υποσχέθηκε πως το ΠΑΣΟΚ είναι μία κυβέρνηση που θα της διασφαλίσει σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα. Όσον αφορά στην αγροτική πολιτική, υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα, το οποίο αποτυπώνεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με τα ζητήματα των αγροτών. Ο κ. Παπανδρέου, έκανε επίσης, λόγο για μία ισχυρή νησιωτική Ελλάδα, τονίζοντας, τέλος, ότι το μεγάλο δίλημμα είναι πρόοδος ή συντήρηση.

    Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας

    "Το δίλημμα είναι αν θα προχωρήσουμε με δημοκρατία και συμμετοχή ή θα πάμε σε επανίδρυση του κομματικού κράτους, αν θα έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη ή ύφεση, ανεργία και οπισθοδρόμηση", είπε στη Ζάκυνθο ο Γ. Παπανδρέου.

    Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, υπενθυμίζοντας την περίοδο 90-93, οπότε η ΝΔ, ως κυβέρνηση, επιχείρησε να κόψει τις συντάξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Στο σημείο αυτό, τόνισε πως ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ζει σε ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο θα του διασφαλίζει υγεία, παιδεία, σύνταξη. Σημείωσε επίσης, ότι θα αναβαθμιστεί η δημόσια παιδεία και ότι η ανεργία είναι ένα πρόβλημα, το οποίο το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να χτυπήσει .

    Οικονομία και αγροτική πολιτική

    Για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση, που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα της, κάτι που το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει. Για την αγροτική πολιτική, είπε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όραμα για την αγροτική οικονομία, το οποίο αποτυπώνεται στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική την οποία διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση και μέσω της οποίας διασφαλίζεται το εισόδημα του αγρότη μέχρι το 2013. "Εγγυόμαστε το εισόδημα του αγρότη", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με τα ζητήματα των αγροτών, θυμίζοντας το θέμα της επιδότησης του λαδιού, το οποίο λύθηκε με δική του παρέμβαση.

    Ισχυρή νησιωτική Ελλάδα

    Στη ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νησιωτική Ελλάδα, λέγοντας ότι θα υπάρξει ειδική ρήτρα στο νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ενώ θα δημιουργηθεί και νησιώτικο παρατηρητήριο. Σκοπός να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας ισχυρός δήμος και σε κάθε συστάδα νησιών μια ισχυρή συμπολιτεία. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο ισχυρής αυτοδιοίκησης.

    Κρίσιμη χρονιά

    Επίσης, υπογράμμισε ότι το 2004 είναι μια "κρίσιμη χρονιά για τη χώρα", καθώς θα πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό, θα αρχίσει η εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. "Όλα αυτά μπορεί να τα εγγυηθεί το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω και θα πάει μπροστά με μπροστάρη το ΠΑΣΟΚ" είπε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος.

    "Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποχωριστούμε"

    Η ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Ζάκυνθο, θεωρήθηκε από τοπικούς παράγοντες μεγαλύτερη από την αντίστοιχη συγκέντρωση, που είχε κάνει ο πατέρα του, Ανδρέας Παπανδρέου , στον ίδιο χώρο. Αν η εκτίμηση των τοπικών παραγόντων όντως ισχύει, τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την πρώτη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις που είχε κάνει ο πατέρας του.

    Το κλίμα, πάντως, στη Ζάκυνθο ήταν από την αρχή θερμό. Η υποδοχή, που επιφύλαξαν στον κ. Παπανδρέου οι κάτοικοι της Ζακύνθου, ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις υπόλοιπες, ενώ και η συγκέντρωση δεν φείδονταν παλμού και έντασης, με αποτέλεσμα, ο κ. Παπανδρέου, να υποχρεωθεί στο τέλος της ομιλίας να επανέλθει περισσότερες από τρεις φορές στο μικρόφωνο για να χαιρετίσει τους συγκεντρωμένους, τονίζοντας χαρακτηριστικά "φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποχωριστούμε".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 28 February 2004 - 17:50:53 UTC