Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμένεται να σταματήσει τη δράση του Ανησυχητικός ο Baggle.B
  • [02] Τον είχε "κλέψει" η μητέρα του Ανακάλυψε στο Internet την απαγωγή του
  • [03] Σε απαλούς ρυθμούς Ευεργετικό το διάβασμα μετά μουσικής
  • [04] Στερνό αντίο στις δύο κυρίες του πολιτισμού
  • [05] Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό Πρεμιέρα σε καλό κλίμα
  • [06] Ακόμα πιο υψηλοί οι στόχοι της νέας κυβέρνησης Πέντε δεσμεύσεις για την
  • [07] Έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο σκάνδαλο Κατηγορείται για απάτη ο
  • [08] Από τα Γιάννενα Bολές κατα ΣΥΝ και δικομματισμού
  • [09] Σε ΙΚΑ ΚΑΠΗ και ΟΤΕ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος
  • [10] Άγνωστα τα αίτια της πτώσης Αεροπορική τραγωδία στην Τουρκία
  • [11] Ετοιμα τα πρώτα 25 χλμ Ικανοποίηση Σημίτη για το τραμ
  • [12] Άμεση καταβολή αποζημιώσεων Πρόσθετα μέτρα υπέρ των αγροτών
  • [13] Το Ιράν διαψεύδει για πυρηνικά
  • [14] Παρουσιάστηκε η "Λευκή Βίβλος" Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα
  • [15] Λόγω αφερεγγυότητας "Λουκέτο" σε 7 ασφαλιστικές εταιρίες

    [01] Τεχνολογία

    Αναμένεται να σταματήσει τη δράση του Ανησυχητικός ο Baggle.B

    (19/2/2004 1:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC

    Να ανανεώσουν τα συστήματα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Bagle B: Ο τρίτος πιο ''δηλητηριώδης'' ιός

    "Συναγερμός" για νέα εκδοχή του ιού Mydoom

    Νέος επικίνδυνος ιός στο διαδίκτυο

    [02] Διάφορα

    Τον είχε "κλέψει" η μητέρα του Ανακάλυψε στο Internet την απαγωγή του

    (19/2/2004 1:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στο Λος Άντζελες, ένα 17χρονο αγόρι κατέδωσε στην αστυνομία τη μητέρα του, επειδή ανακάλυψε τυχαία ότι τον είχε απαγάγει από τον πατέρα του πριν 14 χρόνια, όταν ήταν 3 ετών. Η 45χρονη Ζιζέλ Μαρί Τζόνσον, η μητέρα, είχε απαγάγει το παιδί από τον πατέρα του, Ρόντνεϊ Στέινμαν, ο οποίος είχε κερδίσει δικαστικά την επιμέλειά του, από το Ρεντ Ντιρ της επαρχίας Αλμπέρτα του Καναδά. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη χώρα και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ όπου και παντρεύτηκε άλλες δύο φορές. Τώρα κρατείται στο Λος Άντζελες και αναμένεται να απελαθεί στον Καναδά όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών. Ο νεαρός δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια μέχρι να καταστεί δυνατή η επανένωσή του με τον πατέρα του, τον οποίο θεωρούσε νεκρό. Το παιδί ανακάλυψε την απαγωγή του μέσα από το διαδίκτυο, εντελώς τυχαία. Έβαλε, το όνομά του σε μία μηχανή αναζήτησης και κατάπληκτος είδε φωτογραφίες του, από τότε που ήταν 3 ετών, σε μία καναδική ιστοσελίδα, που παρουσίαζε φωτογραφίες εξαφανισμένων παιδιών. Μετά από αυτό, ο 17χρονος μίλησε για το γεγονός σε έναν καθηγητή του και έτσι ξεκίνησε έτσι μια διαδικασία που οδήγησε στη σύλληψη της μητέρας.

    [03] Διάφορα

    Σε απαλούς ρυθμούς Ευεργετικό το διάβασμα μετά μουσικής

    (19/2/2004 1:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η απαλή μουσική υπόκρουση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν καλύτερα και να βελτιώσουν τη μελέτη τους απεφάνθη επιτροπή Γερμανών ειδικών σχετική με τη σχολική εκπαίδευση (AHS). Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως τα παιδιά μπορούν να ακούνε ό,τι μουσική θέλουν, γιατί κατά τους Γερμανούς ειδικούς ο Eminem και η Beyonce δεν ενδείκνυνται για μελέτη! Ο ρυθμός πρέπει να είναι αργός, μεταξύ των 60 και 70 μπιτ το λεπτό, δηλαδή οι κλασσικές ή οι ροκ μπαλάντες. Βέβαια, οι ειδικοί της AHS επισημαίνουν πως θα ήταν καλό να ζητείται και η γνώμη των μαθητών για την επιλογή της μουσικής, γιατί αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον τα αντίθετα.

    Βοηθά στη συγκέντρωση

    Πως, όμως, συμβάλλει η μουσική στη βελτίωση της μελέτης; Οι ειδικοί λένε ότι υπερκαλύπτει τον εξωτερικό θόρυβο και λειτουργεί, για τους μαθητές, ως κίνητρο για καλύτερη συμμετοχή στο μάθημα. Με τη μουσική διεγείρεται το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου με συνέπεια την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. "Η χαλαρωτική μουσική διεγείρει τον εγκέφαλο με έναν ήρεμο τρόπο με συνέπεια να αυξάνεται η διανοητική ικανότητα", δήλωσε ο επικεφαλής της AHS Ντέλεφ Τράεμπερτ και προσέθεσε πως "Εάν οι γονείς έχουν αμφιβολίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα μπορούν να εφαρμόσουν μια δοκιμαστική περίοδο κατ΄οίκον με μουσική που θα τους προτείνουν οι ειδικοί".

    [04] Πολιτισμός

    Στερνό αντίο στις δύο κυρίες του πολιτισμού

    (19/2/2004 2:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δίπλα στον τάφο του συζύγου της συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, στην Τάπια Μαρτινένγκου στο Ηράκλειο της Κρήτης, θα ταφεί η Ελένη Καζαντζάκη το Σάββατο 21/2. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στη 1 το μεσημέρι στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια θα γίνει ο ενταφιασμός. Η σορός της Ελένης Καζαντζάκη που έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή πλήρης ημερών θα μεταφερθεί στο Ηράκλειο το πρωί του Σαββάτου. Τρεις ημέρες μετά, την Τρίτη 24/2 θα γίνει η κηδεία της ηθοποιούς Δέσπως Διαμαντίδου, στις 3:30 το μεσημέρι, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Η ηθοποιός άφησε την Τετάρτη την τελευταία της πνοή στο "Αττικό Θεραπευτήριο", στα 88 της χρόνια. Η κηδεία θα γίνει δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού.

    [05] Εσωτερικά

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό Πρεμιέρα σε καλό κλίμα

    (19/2/2004 5:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας έληξε η πρώτη ημέρα συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, την χαρακτήρισε χρήσιμη, ενώ αποκάλυψε επίσης ότι ο κ. Ντενκτάς υπέβαλε προτάσεις οι οποίες κινούνται εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με την αναγκαία πολιτική βούληση για να συμβάλλει στην πρόθεση λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν αλλά και με την αποφασιστικότητα να διαφυλάξει τις αρχές που πρέπει να στηρίζουν μια λύση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αλβαρο Ντε Σότο από την πλευρά του τόνισε ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε πνέυμα καλής θέλησης και την χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική.

    Αδιάλλακτος αλλά και αισιόδοξος ο Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κυπριακό θα λυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων αλλά και με την πολιτική θέληση του λαού του, όπως είπε, υπό μορφή δημοψηφίσματος, καλώντας τους Τουρκοκυπρίους να προσπαθήσουν να αντιληφθούν το πνεύμα του σχεδίου Αναν και να ακούσουν της συνείδησή τους προτού προσέλθουν στις κάλπες.

    Ο κ. Ντενκτάς, αναφέρθηκε και στο αίτημα της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο δημοψήφισμα να μην λάβουν μέρος οι έποικοι, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιοι είναι αδύνατο. ''Οσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές θα ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα'', συμπλήρωσε.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε γνωστό επίσης ότι επέμεινε στην αρχή της διζωνικότητας όσον αφορά την ισότητα των δύο κοινοτήτων μέσα στο καινούργι κράτος, προσθέτοντας ότι έλαβε την διαβεβαίωση από τον Κοινοτικό Επίτροπο πως η ΕΕ θα ενσωματώσει στη νομοθεσία της τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που υπέβαλαν στον Κόφι Ανάν από τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς οι δυο πλευρές προσήλθαν στις διαπραγματεύσεις με σημεία για αλλαγές επί του σχεδίου αρχικού σχεδίου.

    Με βάση τα έγγραφα, η ελληνική πλευρά θέτει περιορισμένες απαιτήσεις που αφορούν τη λειτουργικότητα της λύσης, ενώ η τουρκική επιδιώκει λύση στη βάση των δύο κρατών.

    Φερχόιγκεν: "Λύση μέσα στις αρχές της Ένωσης"

    "Το στοίχημα δεν είναι μόνο η λύση του Κυπριακού, αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς απομένουν μόνο 70 μέρες", δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι η παρουσία του στην Κύπρο αποβλέπει από τη μια στην έκφραση υποστήριξης στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και από την άλλη στην έκφραση της ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει, ώστε η λύση να μην παραβιάζει βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Φερχόγκεν μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης σε γερμανικό ραδιοσταθμό εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι πιθανότητες για την επανένωση της Κύπρου είναι ''μεγαλύτερες παρά ποτέ'' , ωστόσο επισήμανε ότι αυτό είναι εφικτό λόγω της πολιτικής βούλησης της Τουρκίας να βρει μια λύση στο ζήτημα.

    Ο Επίτροπος, απάντησε και στις επικρίσεις ορισμένων Ελληνοκυπρίων, σύμφωνα με οποίους σχεδιάζεται μάλλον μια νομιμοποίηση της διαίρεσης του νησιού παρά μια πραγματική επανένωση, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα ήταν αποδεκτό ούτε από την ΕΕ ούτε από τον ΟΗΕ.

    ''Το παράδειγμα του γερμανικού ομοσπονδιακού συντάγματος είναι αυτό που δείχνει καλύτερα απ' όλα τι είναι το σχέδιο για την Κύπρο: η δημιουργία ενός κοινού κράτους, που περιλαμβάνει δύο ομόσπονδα κράτη τα οποία διαθέτουν το καθένα ευρείες αρμοδιότητες'', δήλωσε.

    Νωρίτερα, στις 7.30 το πρωί, ο Επίτροπος είχε πρόγευμα εργασίας με τον Αλβάρο Ντε Σότο. Μια ώρα αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και όπως αποκάλυψε, χθες βράδυ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στην κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία εξετάστηκε η διαπραγματευτική διαδικασία και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ αυτή.

    Το απόγευμα ο κ. Φερχόιγκεν συναντήθηκε και με τον Ραούφ Ντεκτάς παρουσία της Τουρκοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνδράμει όσο μπορεί τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της λύσης και επανέλαβε τη δέσμευσή της για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων μετά τη λύση.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς από την πλευρά του δήλωσε ότι συζήτησαν τις παρεκκλίσεις από το σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι από ότι φαίνεται είναι δυνατόν να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Στη συνέχεια ο Κοινοτικός Επίτροπος συναντήθηκε με ηγέτες των τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σηκώθηκε η αυλαία στη Λευκωσία

    [06] Εκλογές

    Ακόμα πιο υψηλοί οι στόχοι της νέας κυβέρνησης Πέντε δεσμεύσεις για την Οικονομία

    (19/2/2004 4:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πέντε δεσμεύσεις που αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης στη νέα τετραετία, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Τράπεζας. "Η Οικονομία μας διεκδικεί θέση ανάμεσα στους ισχυρούς", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. "Θα πετύχουμε τους στόχους μας με την κοινωνία της γνώσης που ενισχύεται από την αυτοδύναμη ανάπτυξη των περιφερειών, που αξιοποιεί τα θετικά της παγκοσμιοποίησης και εκτοπίζει τα αρνητικά της, που αξιοποιεί τη διεύρυνση της ΕΕ, την Ολυμπιάδα, την ειρήνη στη Βαλκανική, την επίλυση του Κυπριακού. Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα σημάνει και μια νέα περίοδο δημιουργικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε πέντε δεσμεύσεις.

    Καταπολέμηση της φτώχιας, δικαιότερη διανομή του πλούτου, οικονομική σταθερότητα

    Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για τα εξής:

    - επιτάχυνση των ρυθμών σύγκλισης και ταυτόχρονη διασφάλιση του περιβάλλοντος οικονομικής σταθερότητας,

    - δραστικό εκσυγχρονισμό του επενδυτικού περιβάλλοντος,

    - απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από βαρίδια φορολογικών συντελεστών,

    - δικαίωμα όλων των Ελλήνων και δυνατότητες στην απασχόληση και τη γνώση,

    - δικαιότερη διανομή του πλούτου προς τα νέα μη προνομιούχα στρώματα,

    - και δραστική καταπολέμηση της φτώχιας.

    Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, δύο είναι οι κεντρικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ:

    α) Η διασφάλιση και η διεύρυνση των κεκτημένων

    β) Και η άρση των ανισοτήτων στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Επίθεση κατά της ΝΔ

    Ο κ. Παπανδρέου άσκησε σκληρή κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι:

    - επαναφέρει με το πρόγραμμά της το ασφαλιστικό της περιόδου 90-93,

    - σιωπά για το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων,

    - χρησιμοποιεί ξεπερασμένες συνταγές του παρελθόντος.

    Η αντιπαράθεση- είπε ο κ. Παπανδρέου- είναι ανάμεσα στο χθες και το μέλλον, τη νέα εποχή και την παλιά.

    Σε λίγη ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναχωρήσει για Μυτιλήνη, ενώ αύριο στις 11 το πρωί, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, θα παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία.

    [07] Διεθνή

    Έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη στο σκάνδαλο Κατηγορείται για απάτη ο πρόεδρος της Εnron

    (19/2/2004 4:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κατηγορίες για απάτη, παράνομες οικονομικές δοσοληψίες και παροχή ψευδών πληροφοριών στους οικονομικούς ελεγκτές, που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enron, Τζεφ Σκίλιγκ. Το κατηγορητήριο, ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή παράδοση του ίδιου στα γραφεία του FBI, στο Τέξας. Ο Σίλιγκ, είχε παραιτηθεί παραιτηθεί τέσσερις μήνες πριν η Enron καταθέσει αίτηση πτώχευσης και έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξή του στο σκάνδαλο. Οι έρευνες, τώρα αναμένεται να στραφούν στο πρόσωπο του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του πρώην αμερικανικού κολοσσού, Κεν Λέι, ο οποίος είχε επίσης δηλώσει αθώος. Ωστόσο, την ενοχή για μερικά από τα αδικήματα, που του αποδίδονται, είχε παραδεχθεί ο πρώην οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Άντριου Φέστοου. Στον Φέστοου επιβλήθηκε ποινή δεκαετούς κάθειρξης και σημαντικό χρηματικό πρόστιμο, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από την καταβολή εγγύησης.

    Το χρονικό του σκανδάλου

    Πιστεύεται, ότι το FBI έφτασε στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου, με βάση πληροφορίες, που συγκέντρωσε από τον Φέστοου και τη σύζυγό του, η οποία αντιμετωπίζει επίσης, ποινή φυλάκισης 5 μηνών για φοροδιαφυγή, αφήνοντας τους για αντάλλαγμα ελεύθερους με εγγύηση, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε είναι η δίκη.

    Όσον αφορά τον Σκίλιγκ μπήκε στο δυναμικό της εταιρίας το 1990 και πολύ σύντομα πήρε ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας. Το 1997 έγινε πρόεδρος και το 2001 έφτασε να διευθύνει την εταιρία. Ουσιαστικά υπήρξε από τους πρωτεργάτες, στην ανάδειξη της Enron από μια μικρή εταιρία σ έναν επιχειρησιακό γίγαντα και μια από τις σημαντικότερες εταιρίες της Wall Street. Ωστόσο, παραιτήθηκε ξαφνικά τον Αύγουστο του 2001, έπειτα από παραμονή 6 μήνων στην κορυφή της εταιρίας, λέγοντας πως αποφάσισε "ν απολαύσει τη ζωή του".

    Η Enron, δήλωσε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2001, αφότου ανακαλύφθηκε, ότι μέσω της εμφάνισης ψεύτικων λογιστικών στοιχείων είχε αποκρύψει χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σκάνδαλο είχε πραγματκά συγκλονίσει την Αμερική. Σύμφωνα, πάντως με τα υπάρχοντα στοιχεία ο Σκίλιγκ είχε καταφέρει να επωφεληθεί από την εταιρία 15 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές.

    [08] Εκλογές

    Από τα Γιάννενα Bολές κατα ΣΥΝ και δικομματισμού

    (19/2/2004 4:24:00 μμ)

    Νέες βολές κατά του δικομματισμού εξαπέλυσε η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά σημερινή περιοδεία της στα Γιάννενα. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στο Συνασπισμό για την πρόταση που έκανε για κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις εκλογές.Συγκεκριμένα η γενικής γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο δικομματισμό και στην πρόταση του ΣΥΝ, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Για να αντιμετωπίσουμε τον δικομματισμό πρέπει να αντιπαρατεθούμε στις κοινωνικοταξικές πολιτικές επιλογές του και όχι στον τρόπο διαχείρισης, ή στην μορφή του πολιτικού συστήματος. Ο δικομματισμός δεν αντιμετωπίζεται από εκείνους που επικυρώνουν την πολιτική της ΕΕ, επικυρώνοντας το Μάαστριχ, την ΟΝΕ και το ευρώ, τη διεύρυνση της ΕΕ και το Ευρωσύνταγμα.

    Γιατί κακά τα ψέματα, συνέχισε, στην πρόταση περί ενότητας της αριστεράς πουθενά δεν είδαμε τι αντιπροσωπεύει η πρόταση σε κυβερνητικό επίπεδο.

    Γιατί δεν εξηγεί ο ΣΥΝ τι θα κάνει μια κυβέρνηση της αριστεράς αν πάρει την πλειοψηφία; Εκτός αν δεν έχει τέτοιο στόχο ο ΣΥΝ, και το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να πάρει μέρος στην διαχείριση του συστήματος".

    [09] Εκλογές

    Σε ΙΚΑ ΚΑΠΗ και ΟΤΕ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

    (19/2/2004 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στους εργαζομένους του ΟΤΕ στα κεντρικά κτίρια του Οργανισμού στο Μαρούσι μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος . Νωρίτερα το πρωί ο κ. Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το ΙΚΑ και το ΚΑΠΗ Περιστερίου και ζήτησε τη στήριξη των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρότεινε να εξασφαλιστεί πολιτική με προτεραιότητα την αξιοπρέπεια της καθημερινότητας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία και διγλωσσία σχετικά με τις υποσχέσεις για 700 ευρώ κατώτατη σύνταξη το 2008. Στις 18.30 ο κ. Κωνσταντόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή του Γκύζη ενώ στις 19:30 θα παραβρεθεί σε Συζήτηση με μέλη και φίλους του Συνασπισμού στο Καφενείο "Αρωμα".

    Κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ

    Μιλώντας στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τάχθηκε κατά των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων του δημόσιου τομέα, ενώ πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι μετά τις εκλογές, η κοινωνία της εργασίας και της αλληλεγγύης θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους μηχανισμούς της αγοράς που θέλουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.

    [10] Διεθνή

    Άγνωστα τα αίτια της πτώσης Αεροπορική τραγωδία στην Τουρκία

    (19/2/2004 5:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για πτώση στρατιωτικού ελικόπτερου Σικόρσκι στην ανατολική Τουρκία λίγο μετά την απογείωσή του, κάνει λόγο ανακοίνωση του τουρκικού στρατού. Από την πτώση σκοτώθηκαν και οι 5 επιβαίνοντες σ αυτό. Το ελικόπτερο είχε πάει να παραλάβει έναν ασθενή από την αποκλεισμένη από τα χιόνια επαρχία του Μπινγκόλ και συνετρίβη λίγο μετά. Τα αίτια δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    [11] Εσωτερικά

    Ετοιμα τα πρώτα 25 χλμ Ικανοποίηση Σημίτη για το τραμ

    (19/2/2004 12:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών κατασκευής του τραμ της Αθήνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή και τη διοίκηση της "Τραμ ΑΕ", επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για τα έργα που γίνονται στην περιοχή της Γλυφάδας. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης επιβιβάστηκε σε ένα συρμό που πραγματοποιεί δοκιμαστικές διαδρομές και πήγε από τη Γλυφάδα, μέχρι το αμαξοστάσιο του τραμ στο Ελληνικό. Το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία και από την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η εμπορική του λειτουργία, μεταφέροντας καθημερινά 80.000 επιβάτες.

    Ανάσα ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας

    Σε δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του έργου, τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όσο και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι το τραμ ήταν μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας, αλλά μετά την ολοκλήρωσή της θα μείνει στους Αθηναίους , εξυπηρετώντας τις μετακινήσεις δεκάδων χιλιάδων επιβατών καθημερινά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βερελής τόνισε ότι το έργο βρίσκεται στην τελική του ευθεία και ότι από την 1η Ιουνίου θα αρχίσει η εμπορική του λειτουργία, μεταφέροντας καθημερινά 80.000 επιβάτες, πολλοί από τους οποίους θα αφήσουν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του κυκλοφοριακού. Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε, επίσης, ότι το τραμ είναι ένα μέσο σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον και αισθητικά εξαιρετικό.

    Το τραμ "απλώνεται" ακόμα περισσότερο

    Σύμφωνα με τον κ. Βερελή, οι επεκτάσεις του δικτύου του Τραμ, συνολικού μήκους 57,1 χιλιομέτρων, χωρίζονται σε δύο φάσεις, σε ό,τι αφορά στο χρόνο ολοκλήρωσης των έργων επέκτασης.

    Έτσι, μέχρι το 2008 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εξής επεκτάσεις:

    Α) Σύνταγμα-Ανω Πατήσια, μήκους 5,6 km και προϋπολογισμού 65 εκατ. Ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται η υποδομή και το τροχαίο υλικό.

    Β) Σταθμός Λαρίση-Λ. Αλεξάνδρας-Γουδί-Πολυτεχνιούπολη-Πανεπιστημιούπολη, μήκους 6,4 km και προϋπολογισμού 75 εκατ. Ευρώ.

    Γ) Ν. Φάληρο (ΣΕΦ)-Κέντρο Πειραιά Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ, μήκους 3,2 km και προϋπολογισμού 35 εκατ. Ευρώ.

    Οι δεύτερες επεκτάσεις που, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2010, είναι οι εξής:

    Α) Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ Πειραιά-ΚερατσίνιΠέραμα, μήκους 7,6 Km και προϋπολογισμού 85 εκατ. ευρώ.

    Β) Σύνταγμα-Βοτανικός, μήκους 3,3 Km και προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

    Γ) Διακλάδωση Ιλίσσια-Ζωγράφου, μήκους 3,4 Km και προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ.

    Δ) Σταθμός ΗΣΑΠ/ΟΣΕ Πειραιά-Περιστέρι-Αγία Παρασκευή, μήκους 27,6 Km και προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ.

    [12] Οικονομία

    Άμεση καταβολή αποζημιώσεων Πρόσθετα μέτρα υπέρ των αγροτών

    (19/2/2004 5:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ και του διοικητή της ΑΤΕ Πέτρου Λάμπρου, αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα υπέρ των αγροτών, των οποίων η παραγωγή ή το φυτικό και ζωικό κεφάλαιό τους υπέστη ζημιές από από την πρόσφατη κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, το Υπ. Εθνικής Οικονομίας σε συνεργασία με την Αγροτική Τράπεζα προωθεί άμεσα: επιδότηση επιτοκίου σε ποσοστό 2%, πιστωτικές διευκολύνσεις με εγγύηση του δημοσίου, ενίσχυση του προσωπικού των ΕΛΓΑ και καταβολή των αποζημιώσεων που εκκρεμούν από παλαιότερες καταστροφές μέχρι τέλος Φεβρουάριου. Η αποτίμηση των ζημιών της πρόσφατης κακοκαιρίας αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριμήνου, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος της καταβολής του 50% των αποζημιώσεων, πριν το Πάσχα. "Σε 10 ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και το έργο της καταγραφής των ζημιών από την πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή του Μαραθώνα", δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Εντείνονται οι ρυθμοί καταμέτρησης από τον ΕΛΓΑ

    Καταβολή από εθνικούς πόρους των ενισχύσεων σε πρόωρα συνταξιοδοτούμενους αγρότες

    Επίσης, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να ενταθούν οι ρυθμοί καταμέτρησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ο οποίος ήδη μέσω 650 γεωπόνων και κτηνιάτρων καταμετρά τις ζημιές.

    Στους περίπου 650 γεωπόνους και κτηνιάτρους θα προστεθούν άλλοι 400 , ώστε η καταμέτρηση των ζημιών και η καταβολή των αποζημιώσεων να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα.

    Επίσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για την καταβολή αποζημιώσεων μόνο του τελευταίου διμήνου του 2003, δεδομένου ότι οι προηγούμενες υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους δικαιούχους έχουν πληρωθεί.

    Εξάλλου, επειδή αρκετοί από τους πληγέντες είναι ελαιοπαραγωγοί, αποφασίστηκε η άμεση εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2004, με προτεραιότητα στην εξέταση των αιτημάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

    Στη συνάντηση των δυο υπουργών, αποφασίστηκε και η καταβολή από εθνικούς πόρους των ενισχύσεων σε πρόωρα συνταξιοδοτούμενους αγρότες , οι οποίοι από κακή τους πληροφόρηση δεν είχαν μεταβιβάσει έγκαιρα τα δικαιώματα ενίσχυσης στους διαδόχους τους.

    [13] Διεθνή

    Το Ιράν διαψεύδει για πυρηνικά

    (19/2/2004 6:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Διέψευσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα τις πληροφορίες ότι το Ιράν είχε στρατιωτικής φύσης πυρηνικές δραστηριότητες σε στρατιωτική του βάση. ''Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι εντελώς ειρηνικές και το Ιράν δεν είχε και δεν έχει στρατιωτικές πυρηνικές δραστηριότητες'', δηλώνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμίντ Ρεζά Ασέφι σε ανακοίνωση. Η εφημερίδα USA Today έγραφε σήμερα ότι εξαρτήματα συμβατά με προηγμένο μοντέλο μηχανής φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου τύπου 'Ρ2' βρέθηκαν σε στρατιωτική βάση στο Ιράν.

    [14] Εκλογές

    Παρουσιάστηκε η "Λευκή Βίβλος" Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Άμυνα

    (19/2/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την τετραετία 2004-2008 παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου εξήγγειλε μηνιαίο μισθό 100 ευρώ για τους στρατευμένους και επίδομα 150 ευρώ το μήνα για στεγαστικές ανάγκες σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς,. Όσον αφορά τους ανυπότακτους του εξωτερικού που έχουν είτε 15 χρόνια παραμονής ή 5 χρόνια βιοποριστική εργασία, προβλέπεται η αναβολή κατάταξης και άρα η χορήγηση διαβατηρίου. Όταν φτάσουν 35 ετών θα κάνουν μόνο δίμηνη ή τετράμηνη θητεία και θα εξαγοράζουν το υπόλοιπο με λιγότερα από 300 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, προβλέπεται σταδιακή αύξηση των συντάξεων των αποστράτων με πλήρη εφαρμογή για αυτούς του ν.2838. Επίσης υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι νεοσύλλεκτοι της Α ΕΣΣΟ του Στρατού θα ορκισθούν στις 5 Μαρτίου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις περιοχές τους.

    Αλλαγές στις μεταθέσεις και υπέρβαση επιτερίδας

    Για τη μείωση της θητείας στους 6 μήνες όπως έχει εξαγγείλει η ΝΔ, από το 2005, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι μελετώνται μειώσεις ανάλογα με την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την τετραετία 2004-2008 περιλαμβάνονται επίσης:

    -Η προώθηση και ψήφιση νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και επαγγελματική εξέλιξη των μονίμων στελεχών, με υπέρβαση της επετηρίδας. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι Ανθυπασπιστές θα προάγονται στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού με τη συμπλήρωση 19 ετών υπηρεσίας.

    -Η καθιέρωση νέου συστήματος μεταθέσεων των στελεχών το οποίο μεταξύ άλλων θα παρέχει τη δυνατότητα να εξαντλούν το όριο παραμονής τους στον τόπο σπουδών των παιδιών τους

    -Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης με την οποία η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας θα μειωθεί από 30 σε 24 μήνες.

    Ο κ. Παπαντωνίου εξήγγειλε επίσης την εισαγωγή της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στο Χρηματιστήριο.

    Τέλος αναφερόμενος στη Λευκή Βίβλο ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε ότι παραδίδουμε ένα πιο ισχυρό και αξιόπιστο αμυντικό σύστημα σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε με λιγότερο κόστος κατά 35% και με μικρότερη θητεία κατά 40%.

    Επίθεση στη ΝΔ

    Ο κ. Παπαντωνίου σχολίασε και το πρόγραμμα της ΝΔ εκφράζοντας φόβους για αρνητικά αποτελέσματα τόσο από πλευράς απόδοσης του αμυντικού συστήματος όσο και από πλευράς κόστους, ενώ τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υποκύπτει στις πιέσεις της κλαδικής των αποστράτων για επαναφορά τους σε ηγετικές θέσεις.

    Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο μισθολογικό ο κ. Παπαντωνίου εκτίμησε ότι το κόστος τους, ύψους 1,2 δις ευρώ, θα ανατρέψει την οικονομική σταθερότητα, θα αφαιρέσει πόρους από άλλους τομείς, όπως την υγεία και την παιδεία, και ζήτησε από τη ΝΔ να διευκρινίσει από πού θα προέλθουν τα χρήματα αυτά.

    Τέλος όσον αφορά την πρόταση περί εφαρμογής συστήματος Εφέδρων Υψηλής ετοιμότητας (100.000) ανέφερε ότι παραπέμπει στην εποχή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής και Ασφάλειας (ΤΕΑ) δημιουργώντας κομματικές εξαρτήσεις.

    [15] Οικονομία

    Λόγω αφερεγγυότητας "Λουκέτο" σε 7 ασφαλιστικές εταιρίες

    (19/2/2004 7:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    "Στο κόκκινο" βρίσκονται επτά ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, που κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω μεγάλων οικονομικών προβληματων, μετά τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιριών. Ο κ. Κουλούρης δεν θέλησε να αποκαλύψει τις ονομασίες των συγκεκριμένων εταιριών, με αποτέλεσμα να προκληθεί θύελλα αντιδράσεων. Σύμφωνα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, το επόμενο βήμα για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες είναι η απόκτηση συμπληρωματικού ρόλου στην κοινωνική ασφάλιση.

    Πιστοποιητικό φερεγγυότητας

    Ο κ. Kουλούρης επεσήμανε ότι για προεκλογικούς λόγους δεν θα εκμεταλλευτεί το θέμα, αλλά θα κάνει το καθήκον του, για αυτό κι έχουν τεθεί από το υπουργείο συγκεκριμένες ημερομηνίες για την κάλυψη των αποθεματικών.

    "Oι αετονύχηδες δεν θα μπουν στην αγορά για να δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία μεγάλων και υγιών επιχειρήσεων και επί των ημερών μου δεν μπήκε κανένας στην αγορά να πάρει ζεστό χρήμα και να εξαφανιστεί, ενώ για το μέλλον θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι θα λαμβάνουν πιστοποιητικό φερεγγυότητας καταθέτοντας ζεστό χρήμα και όχι υποσχέσεις'', τόνισε ο υφυπουργος Ανάπτυξης.

    Εκ μέρους της ΝΔ ο Γιάννης Παπαθανασίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού, ανέφερε ότι, όταν υπάρχει πολιτική βούληση, η καταληκτική ημερομηνία δεν ορίζεται για μετά τις εκλογές, καθώς κάτι τέτοιο μεταθέτει σε "κάποιον άλλο" την ευθύνη.

    Τη σημασία του συμπληρωματικού ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης για την κοινωνική πολιτική, ενώ για την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου ανέφερε ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση, διευκρίνισε ο υπουργός Aνάπτυξης Aκης Tσοχατζόπουλος.

    "Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ''υπό αναμονή'', έχοντας σημαντικές προοπτικές, διότι τα κατά κεφαλήν ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι κατά μέσο όρο 255 ευρώ, ενώ στην EE είναι 2.105 ευρώ", τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Γ. Zανιάς.

    Ενώ για τα φορολογικά κίνητρα, ο κ. Ζανιάς επεσήμανε ότι ήδη γίνεται προσπάθεια διευκόλυνσης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ τόνισε τη σημασία του ρόλου της Aνεξάρτητης Aρχής Iδιωτικής Aσφάλισης.

    "Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής στην οικονομία. Δημιουργείται ανασφάλεια στην αγορά από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για εξυγίανση", δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η θέση της NΔ είναι να μετέχουν στο ΔΣ της Ανεξάρτητης Εποπτικής Aρχής και οι διαμεσολαβητές, ενώ σε ό,τι αφορά στα φορολογικά κίνητρα, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δει τις δυνατότητες που υπάρχουν με πολύ ευαισθησία και αυτό υποσχέθηκε να γίνει, αν αναλάβει την εξουσία η NΔ.

    Μετά από μία μεγάλη περίοδο κρίσης, οι εταιρίες του κλάδου ξαναγυρίζουν στην κερδοφορία, ενώ η αστάθεια των τελευταίων χρόνων έκανε τους ασφαλισμένους να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τους υπάρχοντες κινδύνους και την αξία της οικονομικής ισχύος του ασφαλιστή, ανέφερε ο πρόεδρος της Eνωσης Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος Γιώργος Kώτσαλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2004 - 17:51:33 UTC