Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Ιανουάριο είχα ξαναγίνει ανάλογη επιχείρηση Νατοϊκή έφοδος στο
  • [02] Στον Ντέμη η ΑΕΚ Αλλαγή σελίδας στην ΑΕΚ
  • [03] Την αποφυγή νέας αναβολής ζητά ο Σιστάνι Όχι από Ανάν για πρόωρες
  • [04] Στις 11:11 ο μαγικός αριθμός Το καρναβάλι του Ρήνου
  • [05] 18 συμμετοχές Κόμματα και συνδυασμοί
  • [06] Πανελλαδική έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις Οι νέοι προτιμούν τον Γ.
  • [07] Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής Αναξιοπιστία και αναντιστοιχία
  • [08] Ανοιχτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη Πρόσκληση σε συστράτευση
  • [09] Βέβαιος για την επιτυχία των Αγώνων Εθελοντής ο Κριστιάν Καρεμπέ

    [01] Διεθνή

    Τον Ιανουάριο είχα ξαναγίνει ανάλογη επιχείρηση Νατοϊκή έφοδος στο προπύργιο του Κάρατζις

    (19/2/2004 7:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επιχείρηση επιθεωρήσεων πραγματοποίησαν την Πέμπτη στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Πάλε, το προπύργιο του άλλοτε ισχυρού πολιτικού άνδρα των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς. Συγκεκριμένα στόχος των αιφνίδιων εφόδων-δυο τον αριθμό-ήταν ανακαλυφθεί και να εξουδετερωθεί το δίκτυο που βοηθά τον καταζητούμενο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να διαφεύγει της σύλληψης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σταθεροποιητική Δύναμη της Συμμαχίας, (Sfor), που διοικεί την περιοχή "Οι επιθεωρήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας σειράς επιχειρήσεων που σχεδιάζει η ίδια κατά των δικτύων που βοηθούν τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου πρώην πολιτικό".

    Έρευνα και σε ραδιοσταθμό της κόρης του

    Ταυτόχρονα δεκάδες στρατιώτες Αμερικανοί και Ιταλοί εισέβαλαν και στον τοπικό ραδιοσταθμό Sveti Jovan, που ανήκει στην κόρη του καταζητούμενου, Σόνια Κάρατζιτς, σύμφωνα με αναφορές ξένων δημοσιογράφων, που διαμένουν στην περιοχή. Στη διάρκεια της επίθεσης οι στρατιώτες έψαξαν για μηχανήματα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διακίνηση ανακοινώσεων, ενώ φεύγοντας πήραν μαζί τους αρκετά έγγραφα, κάποια αρχεία και αποδείξεις. Η ίδια η Σόνια Κάρατζις, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανακρίθηκε από τους νατοϊκούς στρατιώτες.

    Ανάλογη έρευνα είχε γίνει τον Ιανουάριο στο οικογενειακό σπίτι του Κάρατζιτς στο Πάλε, με αποτέλεσμα τότε να συλληφθούν δύο Σέρβουι της Βοσνίας που πιστεύεται, πως βοηθούν τον εδώ και οκτώ χρόνια καταζητούμενο από το ΔΠΔ να διαφεύγει. Η γενική εισαγγελέας, πάντως του Διεθνούς κ. Κάρλα ντελ Πόντε δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι "σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κάρατζιτς πολύ πιθανόν να κρύβεται κάπου στο Βελιγράδι".

    [02] Αθλητισμός

    Στον Ντέμη η ΑΕΚ Αλλαγή σελίδας στην ΑΕΚ

    (19/2/2004 7:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κατ΄αρχήν συμφωνία για την αγορά της ΠΑΕ ΑΕΚ επήλθε σήμερα, ανάμεσα στην ENIC και της επενδυτικής ομάδας του Ντέμη Νικολαϊδη. Με ανακοίνωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (www.demisnikolaidis.gr) ο διεθνής στράικερ ανακοίνωσε και τα ονόματα των επενδυτών που θα καταβάλουν 5.000.000 Ευρώ για την αγορά των μετοχών. Ωστόσο απομένει να διευθετηθεί το πλέον κρίσιμο ζήτημα του οικονομικού ελέγχου της ΠΑΕ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον Απρίλιο.

    Ποιοι συμβάλλουν στην προσπάθεια

    Στην επενδυτική ομάδα μετέχουν, εκτός φυσικά του Ντέμη, δύο πρώην πρόεδροι της ΑΕΚ, ο Λάκης Νικολάου και ο Στέφανος Μαματζής, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Νίκος Κούλης, ο γιατρός Κώστας Λουτσίδης, ο δημοσιογράφος Ακης Κοσώνας, ο προσωπικός φίλος του Νικολαϊδη, Γιώργος Κιντής, ο τραπεζικός Νάσος Θανόπουλος και οι επιχειρηματίες Νικόλας Ζυγουρόπουλος, Τάκης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κουμπάρος, Λοϊζος Παπαδόπουλος.

    Μέσω της ανακοίνωσης διευκρινίζεται ότι κανείς από τους προαναφερθέντες δεν θα καταβάλει ποσό μεγαλύτερο του 30% του συνολικού κεφαλαίου, δηλαδή 1.500.000 Ευρώ. Επίσης, μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους, που παράλληλα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι ότι ο Ντέμης Νικολαϊδης θα έχει το δικαίωμα να διορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. για την επόμενη πενταετία!

    Οι προδιαγραφές και τα κριτήρια... διορισμού δεν έγιναν γνωστά, αλλά μέσα απ΄όλα αυτά φαίνεται πως ο δηλωμένος ΑΕΚτζής «Ντεμίνιο κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε οπαδού: να φέρει υπό τον απόλυτο έλεγχό του την ομάδα που λατρεύει.

    [03] Ιράκ

    Την αποφυγή νέας αναβολής ζητά ο Σιστάνι Όχι από Ανάν για πρόωρες εκλογές στο Ιρακ

    (19/2/2004 8:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής γενικών εκλογών στο Ιράκ πριν από την 30η Ιουνίου, οπότε και θα γίνει η μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο κος Ανάν, τόνισε, ότι η ημερομηνία που οι ΗΠΑ έχουν ορίσει για τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς "θα πρέπει να γίνει σεβαστή", και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός για τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης. Την ίδια σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ", που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο, ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ, Αλί Σιστάνι ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει απόφαση, με την οποία θα προβλέπεται η διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ το συντομότερο δυνατό μετά από τη μεταβίβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, στις 30 Ιουνίου. Επισημαίνει, δε ότι "η προετοιμασία των εκλογών θα πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό" σε πλαίσιο σαφών εγγυήσεων, που θ αποκλείουν νέα αναβολή των εκλογών.

    [04] Διάφορα

    Στις 11:11 ο μαγικός αριθμός Το καρναβάλι του Ρήνου

    (19/2/2004 8:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στους δρόμους των πόλεων του Ρήνου, ξεχύθηκαν σήμερα, χιλιάδες Γερμανίδες, με σκοπό να κόψουν τις γραβάτες των ανδρών. Είναι μια γιορτή η οποία εγκαινιάζει την τελική φάση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, στις οποίες συμμετέχουν εκατομμύρια Γερμανοί, κάθε χρόνο, μέχρι την Τετάρτη των Τεφρών. Στις 11:11 ακριβώς, είναι ο μαγικός αριθμός του καρναβαλιού. Οι πρώτες γυναίκες ντυμένες με αποκριάτικα κοστούμια βγήκαν στους δρόμους σε πολλές περιοχές κοντά στο Ρήνο, με σκοπό να διασκεδάσουν με τα ψαλίδια τους. Η παράδοση αυτή, που ονομάζεται"Weiberfastnacht", συμβολίζει την κατάργηση, για μία ημέρα της ιεραρχικής τάξης, ανάμεσα στα αφεντικά και τους απλούς ανθρώπους, εξηγεί ο Βόλφανγκ Χέρμπορν, ένας ερευνητής που ειδικεύεται στο καρναβάλι. Πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η πλειοψηφία των Γερμανών, γιορτάζουν το καρναβάλι τόσο στο σχολείο όσο και στη δουλειά, σε συλλόγους ή στο σπίτι με φίλους.

    Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σταδιακά ως την Μαρντί Γκρα

    Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στον 14ο αιώνα. Εκείνη την εποχή στις πόλεις, οι παντρεμένες γυναίκες προσκαλούνταν σε ένα γεύμα μετά χορού.

    Στη συνέχεια, άρχισαν να οργανώνουν οι ίδιες, αυτές τις γιορτές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ορισμένες παραδόσεις, ιδιαιτέρως από το δικαίωμα των γυναικών να διατάζουν για λίγο καιρό τους άντρες.

    Το καρναβάλι του Ρήνου είναι ένα μόνον από τα τρία διαφορετικά που γίνονται στη Γερμανία.

    Στο νοτιο-δυτικό τμήμα της χώρας (Μέλας Δρυμός), γίνεται το καρναβάλι "Φασνετ", το οποίο διατηρεί τον αρχικό παγανιστικό και μυστηριακό χαρακτήρα του.

    Κάθε χειμώνα, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής αυτής κατακλύζουν τους δρόμους μεταμφιεσμένοι σε θεούς, δαίμονες και μάγους. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σταδιακά ως την Μαρντί Γκρα, ημέρα κατά την οποία οι παρελάσεις διασχίζουν τις πόλεις και τα χωριά.

    Η τρίτη παράδοση, το ''Φάσινγκ'' του Μονάχου χαρακτηρίζεται από τις τρελές ημέρες και νύχτες, οι οποίες ξεκινούν στις 7 Ιανουαρίου, την επομένη της Γιορτής των Βασιλιάδων, για να ολοκληρωθούν την Τετάρτη των Τεφρών.

    Στο Βερολίνο , όπου το καρναβάλι έκανε την εμφάνισή του μετά την έλευση, εδώ και κάποια χρόνια, 10.000 πρώην κατοίκων της Βόννης (Ρηνανία), οι οποίοι μετακόμισαν εκεί μαζί με την κυβέρνηση, οι οργανωτές των εκδηλώσεων αναμένουν 700.000 άτομα στην κυριακάτικη παρέλαση, μετά τα 500.000 που είχαν συμμετάσχει πέρυσι σ' αυτή.

    [05] Εκλογές

    18 συμμετοχές Κόμματα και συνδυασμοί

    (19/2/2004 8:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η ώρα της κάλπης πλησιάζει, όμως πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν ότι προσερχόμενοι στο παραβάν θα λάβουν από την εφορευτική επιτροπή 18 ψηφοδέλτια κομμάτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις που κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που κατέθεσαν δηλώσεις συμμετοχής -κατά σειρά κατάθεσης- είναι:

    1. Οικολόγοι Εναλλακτικοί (Μιχ. Δερτούζος) 2. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (Γ. Παπανδρέου) 3. Περιφερειακή Αστική Ανάπτυξη (Νικ. Κολίτσης). Συμμετέχει μόνο στην περιφέρεια της Β' Αθηνών 4. Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς (Διοικούσα επιτροπή: Δημ. Δεσύλλας, Γ. Δημητρίου, Θεόδ. Κουτσουμπός, Χρ. Μπίστης) 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας- Μαρξιστικό -Λενινιστικό (Μέλη κεντρικού οργάνου: Γρ. Κωνσταντόπουλος, Στελ. Αγκούτογλου, Β. Σαμαράς, Ηλ. Καμαρέτσος) 6. Αντικαπιταλιστική Συμμαχία (Διοικούσα επιτροπή: Στέλλα Αλφιέρη, Γρ. Ζωγόπουλος, Δ. Μαρκόπουλος, Ι. Σηφακάκης, Μαρία Στύλλου) 7. Κόμμα Φιλελευθέρων (Εμμ. Καλλιγιάννης) 8. Χριστοπιστία (Ευστ. Πατσαντζής) 9. Έλληνες Οικολόγοι (Δημοσθ. Βεργής) 10. Ένωση Κεντρώων (Βασίλης Λεβέντης) 11. Ελληνικό Μέτωπο (Μακ. Βορίδης) 12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -ΚΚΕ (Αλέκα Παπαρήγα) 13. Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Εκτελεστική επιτροπή: Ν. Καργόπουλος, Ν. Λεοντόπουλος, Σηφ. Στενός) 14. Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (Γ. Καρατζαφέρης) 15. Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς -Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (Ν. Κωνσταντόπουλος, Εμμ. Γλέζος, Ι. Μπανιάς, Ι. Θεωνάς) 16. Μαρξιστικό -Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Διευθύνουσα επιτροπή: Αντ. Παπαδόπουλος, Πετρ. Κουφοβασίλης) 17. ΟΑΚΚΕ-Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ (Διοικούσα επιτροπή: Ηλ. Ζαφειρόπουλος, Ελένη Κωνσταντινοπούλου, Διον. Γουρνάς) 18. Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής)

    [06] Εκλογές

    Πανελλαδική έρευνα της Μέτρον Ανάλυσις Οι νέοι προτιμούν τον Γ. Παπανδρέου

    (19/2/2004 9:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Άλλη μια δημοσκόπηση βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πολιτικός αρχηγός που εκφράζει περισσότερο τους νέους, σε ποσοστό 44,6% έναντι 27% του Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της "Μέτρον Ανάλυσις" για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού FLASH. Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με ερωτηματολόγιο και διεξήχθη από 15 έως 18 Φεβρουαρίου σε δείγμα 791 ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 34 ετών. Στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ με 49,7% και διαφορά 16,4 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 33,3%, ενώ το 17% των ερωτηθέντων δεν θέλει να τοποθετηθεί. Το 73,3%, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων, δηλώνει απόλυτα ή μάλλον βέβαιη για το τι θα ψηφίσει στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Αναλυτικά η έρευνα

    Στη δημοσκόπηση ζητείται από τους πολίτες να απαντήσουν και στο ερώτημα ποιους άλλους πολιτικούς των δύο μεγάλων κομμάτων θεωρούν ότι κατανοούν καλύτερα τα προβλήματα των νέων στην Ελλάδα. Και τους ζητούν να αναφέρουν τρεις από το κάθε κόμμα.

    Ετσι, λοιπόν, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ προβάδισμα έχει ο Ε. Βενιζέλος με 13,4% και ακολουθούν οι: Τσοχατζόπουλος με 7,4%, Ευθυμίου 7,2%, Λαλιώτης 6,2%, Β. Παπανδρέου 5,4%, Πάγκαλος 5,2%, Σκανδαλίδης 4,3%, Διαμαντοπούλου 3,7%, Χρυσοχοΐδης 3,1%, Λοβέρδος 2,3% και Γεννηματά 2,2%.

    Από το χώρο της Ν.Δ προηγείται η Ντ. Μπακογιάννη με 16,9% και ακολουθούν οι: Μεϊμαράκης με 6,7%, Βουλγαράκης με 6,3%, Σπηλιωτόπουλος με 5,7%, Ρουσόπουλος με 5,5%, Σουφλιάς με 4,9%, Παυλόπουλος με 4,8% Αβραμόπουλος με 3,8%, Αλογοσκούφης με 3,1% και Κ. Μητσοτάκης με 2,2%

    Προβάδισμα έχει το ΠΑΣΟΚ στα ερωτήματα για το ποιο κόμμα εμπιστεύονται οι νέοι για να κυβερνήσει τη χώρα, ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στη σημερινή εποχή και τους νέους και ποιο εγγυάται τα προσωπικά τους σχέδια στην εργασία και την απασχόληση.

    Συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποιο κόμμα εμπιστεύονται:

    το 39,2% των νέων δηλώνει το ΠΑΣΟΚ το 31,5% δηλώνει η Νέα Δημοκρατία σε χαμηλά ποσοστά κινούνται οι θετικές απαντήσεις για τα μικρότερα κόμματα: 2,5% λέει το ΚΚΕ, 1,2% το Συνασπισμό, 0,8% το ΔΗΚΚΙ, 2% το ΛΑΟΣ, 0,6% άλλο, 16,8% κανέναν και 5,4% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ.

    Πλησιέστερα στη σημερινή εποχή τοποθετούν το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 40%, ενώ η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 29,5% , το ΚΚΕ 3%, ο ΣΥΝ 1,1%, το ΔΗΚΚΙ 0,7% το ΛΑΟΣ 2%, άλλο 1,6%, Κανένα το 13% και Δεν γνωρίζω / δεν απαντώ το 9,1%.

    Στο ερώτημα ποιο κόμμα εγγυάται καλύτερα τα προσωπικά τους σχέδια στον τομέα της εργασίας, το 33,8% απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 26,8% η Ν.Δ , 3,9% το ΚΚΕ, 2%, ο ΣΥΝ, 0,3% το ΔΗΚΚΙ, 1,5% το ΛΑΟΣ, 0,2% η Ενωση Κεντρώων, 22,2% κανένα και 9,2% δηλώνουν δεν ξέρω/δεν απαντώ.

    Αισιόδοξοι οι νέοι

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά που δείχνουν κατά πόσο οι νέοι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι υπάρχουν ιδεολογικές διαχωριστές γραμμές μεταξύ των κομμάτων, καθώς το 49,4% πιστεύει ότι σήμερα υπάρχουν ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ενώ το 48,5% όχι.

    Στην ερώτηση για το που τοποθετούνται στην κλίμακα Αριστεράς - Δεξιάς , το 26,8% αυτοτοποθετείται στο Κέντρο,το 9,7% στην Αριστερά, το 18% στην Κεντροαριστερά,το 18,7% στη Δεξιά, το 14,9% στην Κεντροδεξιά, ενώ το 9,2% δηλώνουν "τίποτε από τα παραπάνω".

    Εξειδικεύοντας στις ηλικίες από 18 24 τα αντίστοιχα ποσοστά κινούνται υψηλότερα μόνο στην αυτοτοποθέτηση στην Αριστερά (13,2%) και στο "τίποτε από τα παραπάνω" (18,4), ενώ στην Κεντροαριστερά είναι ίδια (17,8%) και στα υπόλοιπες τοποθετήσεις μικρότερα, στο κέντρο (18,7%), στην Κεντροδεξιά (9,9%) και στη Δεξιά (16,3%).

    Επίσης, 4 στους 10 λένε ότι η πολιτική τους στάση επηρεάζεται από τις πεποιθήσεις και τις πολιτικές προτιμήσεις του οικογενειακού τους περιβάλλοντος (πολύ το 14,8%, αρκετά το 27,2%, όχι και τόσο το 19,7% και καθόλου το 38,2%), ενώ μόλις το 5% δηλώνουν ότι επηρεάζουν οι ίδιοι τα πολιτικά πιστεύω των οικογενειών τους.Στην ίδια ερώτηση αρκετά δηλώνουν το 17,9%, όχι και τόσο το 23,5%, καθόλου το 53,2%.

    Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό των νέων (70%) που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και αισιόδοξοι για τις προοπτικές τους.Πολύ ικανοποιημένοι δηλώνει το 20,3%, αρκετά το 54,5%, ούτε ικανοποιημένοι- ούτε δυσαρεστημένοι το 12,6%, αρκετά ικανοποιημένοι το 8,8%, πολύ δυσαρεστημένοι το 3,5% και "δεν ξέρω/δεν απαντώ" 0,3%. Πολύ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 24% των ερωτηθέντων, αρκετά το 46,8%, "όχι και τόσο" το 20,3%, "καθόλου" το 8,5% και "δεν ξέρω/ δεν απαντώ" 0,4%.

    Έξι στους δέκα όμως δηλώνουν πως δεν συζητούν ποτέ (20,2%) ή σπανίως (39,5%) πολιτικά, συχνά συζητούν το 28,2% και πολύ συχνά το 12%.

    Η τηλεόραση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση γνώμης των νέων για την πολιτική κατάσταση της χώρας, καθώς το 67% ενημερώνεται μέσω αυτής. Επίσης το 30% των νέων διαμορφώνουν γνώμη από όσα "βλέπουν μόνοι τους στους χώρους που ζουν και κινούνται", το 29,1% από τις εφημερίδες, το 20,3% από συζητήσεις με φίλους, το 6,8% από το ραδιόφωνο, το 2,5% από το Internet , το 1,1% από συζητήσεις σε οργάνωση ή σωματείο, ενώ το 2,2% δεν ενημερώνεται για την πολιτική κατάσταση της χώρας και το 0,3% "δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν". Ένας στους 2 (51,2%-ναι, 47,6%-όχι) θεωρεί εαυτόν αποστασιοποιημένο από την πολιτική.

    Η νεολαία, όπως δείχνει η έρευνα, είναι περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της χώρας σε σχέση με τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού, καθώς το ποσοστό υπερβαίνει το 40%, ενώ ο γενικός είναι 37,9%. Συγκεκριμένα, πολύ αισιόδοξοι για την πορεία της χώρας δηλώνουν το 10,9%, αρκετά το 24,9%, όχι και τόσο το 36,3%, καθόλου το 21% και "δεν ξέρω / δεν απαντώ" 2,3%.

    Διάσταση απόψεων παρουσιάζεται στο ερώτημα "πως βλέπουν να πηγαίνουν τα πράγματα στη χώρα μας, προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση;" καθώς το 38,4% απαντά "προς τη σωστή κατεύθυνση" και το 39,5% "προς τη λάθος κατεύθυνση", ενώ το 18,7% ούτε προς τη σωστή ούτε προς τη λάθος και το 3,4% απαντούν "δεν γνωρίζω/δεν απαντώ".

    Τέλος, δηλώνουν ότι είναι περισσότερο αισιόδοξοι για το προσωπικό τους μέλλον, καθώς δείκτης προσωπικής αισιοδοξίας είναι θετικός για το 70,8% των νέων, ενώ ο μέσος όρος του εκλογικού σώματος είναι μόλις 47,3%. Επίσης, το 45,1% δηλώνει ενδιαφέρον όταν ακούει τη λέξη πολιτική, αδιαφορία το 39,7%, και ένα ποσοστό 14,3% αηδία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα ΝΔ και Γ. Παπανδρέου

    [07] Εκλογές

    Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής Αναξιοπιστία και αναντιστοιχία λόγων και έργων

    (19/2/2004 9:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον Γιώργο Παπανδρέου άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, απόψε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα "Για ένα νέο πολιτικό πολιτισμό", κατηγορώντας τους για καθεστωτικές πρακτικές και προεκλογικά εκβιαστικά διλήμματα. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας σχέσης του πολίτη με την πολιτική , που θα χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο νέος πολιτικός πολιτισμός θα αποτελέσει το ηθικό πολιτικό υπόβαθρο της νέας διακυβέρνησης.

    Debate και αριστερά κόμματα

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για αναντιστοιχία λόγων και έργων, τονίζοντας ότι "όταν οι πολίτες βλέπουν εδώ και χρόνια να ανακυκλώνονται τα ίδια προβλήματα και να επανέρχονται οι ίδιοι πολιτικοί με τις ίδιες υποσχέσεις, στις ίδιες ή σε άλλες συσκευασίες, είναι φανερό ότι δημιουργείται κρίση αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας . Τι σημαίνει να ξεκινάς πριν από 14 χρόνια επανάσταση στην παιδεία και να λες τώρα ότι θέλεις να ξαναξεκινήσεις γιατί απέτυχες; Πόσες φορές μπορεί να εμπιστευτεί κανείς ένα σύστημα που συστηματικά αποτυγχάνει; Τι σημαίνει να μοιράζεις μπροστά στην κάλπη υποσχέσεις για αποζημιώσεις στους αγρότες, όταν ποτέ δεν νοιάστηκες και τους χρωστάς ακόμη τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές των τριών προηγούμενων χρόνων;"

    Παράλληλα, επέκρινε τον κ. Παπανδρέου για την άρνησή του να συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, λέγοντας ότι όσα διασφαλίζονται στο σύνταγμα για το διάλογο στη Βουλή δεν μπορεί να ποδοπατούνται έξω από αυτή. Η συμμετοχική δημοκρατία κατά την αντίληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα λόγου στην αριστερά και εμείς διαφωνούμε γιατί αυτή είναι θέση αρχής, δημοκρατίας και πολιτικού πολιτισμού''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαπλοκή με οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για την πιο σοβαρή απειλή για την ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας , αλλά και πως αποτελεί πρόβλημα πολιτικού πολιτισμού "αφού υπάρχει παράνομη συναλλαγή της πολιτικής εξουσίας με αντάλλαγμα τη στήριξή της μέσα από μηχανισμούς επηρεασμού της κοινής γνώμης και κυρίως τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ".

    Δεσμεύσεις για θεσμική θωράκιση της πολιτείας

    Επίσης, αναφέρθηκε στη διαφθορά, στη μίζα και το γρηγορόσημο, καταλογίζοντας ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση, αλλά μίλησε και για προεκλογικούς διορισμούς, παροχές και εκβιαστικά διλήμματα, καθώς και καθεστωτικές πρακτικές, που στοχεύουν, όπως είπε, στην απόπειρα αλλοίωσης της πολιτικής βούλησης των πολιτών . Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου στις προηγούμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι υπάρχει ερώτημα πως είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία ένα τέτοιο έγκλημα να παραμένει ανεξιχνίαστο.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε για θεσμική θωράκιση της πολιτείας απέναντι στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας και ένα νέο κώδικα πολιτικής ηθικής, που θα διέπει τους κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού. Μόνο έτσι, είπε, χωρίς συμβιβασμούς, αμφιταλαντεύσεις, παλινδρομήσεις, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια νέα καλύτερη Ελλάδα, την Ελλάδα της ανεκτικότητας και του σεβασμού στην άποψη του άλλου, του απροκατάληπτου διαλόγου και της δημιουργικής δημοκρατικής σύνθεσης.

    Οι αρχές του νέου πολιτικού πολιτισμού

    Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε έξι αρχές, στις οποίες θα θεμελιωθεί, όπως είπε, ο νέος πολιτικός πολιτισμός που θα αποτελέσει το ηθικό πολιτικό υπόβαθρο της νέας διακυβέρνησης:

    Η προσήλωση και η ευλαβική τήρηση των κανόνων και των αρχών λειτουργίας της δημοκρατίας. Διεξαγωγή της πολιτικής αντιπαράθεσης με σεβασμό και ανεκτικότητα στην άποψη του άλλου. Υιοθέτηση της ηθικής και κοινωνικής ευθύνης ως γνώμονα για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων. Απόρριψη της αντίληψης για κομματική κατάληψη του κράτους και κατάργηση της κομματικής ταυτότητας σαν μέσο εισόδου ή ανόδου στις κλίμακες του δημοσίου. Απαλλαγή των ενδιάμεσων θεσμών από τον κρατικό εναγκαλισμό και ενθάρρυνση της χειραφέτησης και της αυτονομίας, στη δράση της κοινωνίας των πολιτών. Διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του πολίτη στην ελεύθερη και πολυμερή πληροφόρηση.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι ο νέος πολιτικός πολιτισμός που επαγγέλλεται δεν επιβάλλεται, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη και ανοίγει νέους δρόμους αποτελώντας τη στέρεη βάση για την εγκαθίδρυση μιας νέας σχέσης του πολίτη με το κράτος και την πολιτική με βάση την αλήθεια, το σεβασμό και την εμπιστοσύνη.

    [08] Εκλογές

    Ανοιχτή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη Πρόσκληση σε συστράτευση

    (19/2/2004 10:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κάλεσμα προς τους πολίτες όλων των πολιτικών χώρων "να δώσουν δύναμη στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη για αλλαγή παντού" απηύθυνε από τη Μυτιλήνη ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για μία "νέα εποχή μεγάλων προκλήσεων" η οποία απαιτεί "την τόλμη των μεγάλων αλλαγών" και επιτέθηκε στον Κώστα Καραμανλή, γιατί όπως είπε δεν εκφράζει τη νέα εποχή και το πνεύμα της . Δεσμεύθηκε επίσης για διαρκή και ακαταπόνητο αγώνα κατά της ανεργίας, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων και περισσότερες δυνατότητες για τον πολίτη.

    Επίθεση στον Κώστα Καραμανλή

    Πρόσκληση σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό ''να δουλέψουμε εθνικά τη νέα τετραετία'' και ''να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα νέα ξανά'' απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τη Μυτιλήνη και χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο την 7η Μαρτίου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή, γιατί όπως είπε, δεν εκφράζει την νέα εποχή ενώ μάλιστα στο παρελθόν ''πολέμησε συστηματικά όλες τις τολμηρές αλλαγές και όλες τις μεγάλες επιλογές που επέτρεψαν στην Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της''

    Παράλληλα του καταλόγισε ότι έκανε κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής του την επιθετικότητα, την καταστροφολογία, το μηδενισμό και το λαϊκισμό.

    Αναφερόμενος στους στόχους της επόμενης τετραετίας, πρόταξε την ισχυρή Ελλάδα και δεσμεύθηκε για ακαταπόνητο αγώνα κατά της ανεργίας, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, αναδιανομή των εισοδημάτων, υπέρ των ασθενέστερων και περισσότερες δυνατότητες για τον πολίτη.

    Εθνικά θέματα

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που λόγω εμπειρίας μπορεί να διαπραγματευθεί σωστά και μαχητικά το Κυπριακό και το Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενώ αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι το 2004 είναι "ένα έτος κρίσιμο για την κατοχύρωση μιας στέρεης ειρήνης από θέση ισχύος".

    Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο "μιας νέας Ελλάδας που θα είναι το κέντρο των Βαλκανίων".

    Για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στο πρόβλημα με τις αποζημιώσεις των 5400 ελαιοπαραγωγών της Μυτιλήνης.

    Όπως είπε, για τους 2500 ελαιοπαραγωγούς που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα δοθεί άμεσα τις επόμενες ημέρες η αποζημίωση τους ενώ για τους υπόλοιπους επισπεύδονται οι διαδικασίες προκειμένου να τους καταβληθούν τα χρηματικά ποσά.

    [09] Αθλητισμός

    Βέβαιος για την επιτυχία των Αγώνων Εθελοντής ο Κριστιάν Καρεμπέ

    (19/2/2004 11:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής βρέθηκε την Πέμπτη ο Κριστιάν Καραμπέ για να υπογράψει αίτηση εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. "Είμαι πολίτης της Αθήνας και επιθυμώ να δηλώσω εθελοντής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί είναι μεγάλη τιμή και θέλω να τη μοιραστώ με πολλούς άλλους" δήλωσε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γάλλος ποδοσφαιριστής δεσμεύθηκε να προσφέρει σε όποιο πόστο και αν του ζητηθεί ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, υπογραμμίζοντας ότι οι αθλητές των αγώνων αυτών θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα και με τον ίδιο ενθουσιασμό. Εμφανίσθηκε επίσης βέβαιος για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. "Το πιστεύω ακράδαντα, γιατί οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα και η διοργάνωσή τους αποτελεί αναγέννηση που τη χρειάζονται" είπε χαρακτηριστικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2004 - 21:51:28 UTC