Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυνατή πρόβα Με το δεξί η Εθνική Ανδρών
  • [02] Συμπλοκές με την αστυνομία Νέα επεισόδια στο Αίγιο
  • [03] Αρχίζουν οι συνομιλίες στη Λευκωσία Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό
  • [04] Βρέφος το νέο θύμα της νόσου των πτηνών
  • [05] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Ντιν ΗΠΑ: Αν οι εκλογές γίνονταν
  • [06] Φόβοι για νέες εκρήξεις Εκατόμβη θυμάτων στο Ιράν
  • [07] Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
  • [08] Μεγάλης κυκλοφορίας Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία ιρανικών εφημερίδων
  • [09] Ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ Αυξήσεις στις συντάξεις Μαρτίου του
  • [10] Έκρηξη βόμβας στην Μπαακούμπα
  • [11] Είχαν ενδείξεις όχι αποδείξεις Παρατήρησαν μία μαύρη τρύπα να
  • [12] Συνελήφθησαν μέλη της Φατάχ Κατεδαφίστηκαν σπίτια στη Δ. Όχθη
  • [13] Την Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ
  • [14] Πρώτη μέρα σήμερα για τις συνομιλίες Σηκώθηκε η αυλαία στη Λευκωσία

    [01] Αθλητισμός

    Δυνατή πρόβα Με το δεξί η Εθνική Ανδρών

    (18/2/2004 11:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δέκατη τέταρτη νίκη στη σειρά πέτυχε την Τετάρτη στη Λεωφόρο, κόντρα στην Εθνική Βουλγαρίας η εθνική ομάδα της Ελλάδας. Διατηρώντας το αήττητο σερί, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, επικράτησε της Βουλγαρίας με 2-0 χάρη στα γκολ που πέτυχαν ο Χαριστέας στο 26΄ και ο Βρύζας στο 64. Ιδιαίτερα ευχαριστημένος, μετά τον αγώνα εμφανίσθηκε ο Γερμανός προπονητής της Εθνικής, Οτο Ρεχάγκελ. "Όλοι οι παίκτες μας έπαιξαν καλά. Είχαν διάθεση, πάθος, και προσπάθησαν απέναντι σε έναν αντίπαλο πολύ καλό, όπως ήταν η Βουλγαρία " τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ικανοποίηση Ρεχάγκελ

    Η εθνική ομάδα της Ελλάδας επέκτεινε το αήττητο σερί της στους 14 αγώνες, αφού σε διεθνή φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο "Απόστολος Νικολαΐδης", νίκησε το αντίστοιχο συγκρότημα της Βουλγαρίας με 2-0, χάρις σε τέρματα που σημείωσαν, ο Χαριστέας και ο Βρύζας.

    Ικανοποιημένος από την έκβαση του αγώνα, εμφανίσθηκε ο Οτο Ρεχάγκελ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "στόχος μας είναι να βρεθούμε σε καλή κατάσταση στις 12 Ιουνίου".

    Διαιτητής: Γκράχαμ Πολ (Αγγλία)

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Φύσσας (76΄ Γκούμας), Καψής (46΄ Νταμπίζας), Δέλλας, Μπασινάς (80΄ Κατσουράνης), Ζαγοράκης, Τσιάρτας (65΄ Καφές), Λάκης (46΄ Γεωργιάδης), Παπαδόπουλος (46΄ Ι. Αμανατίδης), Χαριστέας (46΄ Βρύζας)

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Ζντράβκοφ (55΄ Ιβάνκοφ), Κιρίλοφ (76΄ Κράτσεφ), Ιβ. Πέτκοφ, Μποριμίροφ (55΄ Μ. Πετκόφ), Μπερμπάτοφ, Λαζάροφ (55΄ Μπουρζάκοφ), Πέεφ (67΄ Διμιτρόφ), Χριστόφ (67΄ Γιάνκοβιτς), Μ. Πετρόφ, Στ. Πετρόφ (76΄ Γιάντσεφ), Πάζιν.

    [02] Εσωτερικά

    Συμπλοκές με την αστυνομία Νέα επεισόδια στο Αίγιο

    (19/2/2004 8:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο Αίγιο από αγρότες που επιχείρησαν να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών - Αθηνών διαμαρτυρόμενοι για το θέμα της καταβολής των επιδοτήσεων από το λάδι. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ενώ μετά από συμπλοκές με αστυνομικούς δυο αγρότες τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Αιγίου. Οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στη γέφυρα Σελινούντα ενώ ένταση και παρόμοια επεισόδια είχαν δημιουργηθεί και νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης.

    [03] Εσωτερικά

    Αρχίζουν οι συνομιλίες στη Λευκωσία Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό

    (19/2/2004 8:55:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αρχίζουν σήμερα στη Λευκωσία οι συνομιλίες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ραούφ Ντενκτάς παρουσία του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 10 το πρωί, στο χώρο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ενώ στις 3.30 το απόγευμα θα συνέλθουν οι τεχνικές επιτροπές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ντενκτάς θα επιδιώξει μέσω των αξιώσεων που θα προβάλλει να ανατρέψει το σχέδιο Ανάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών, η Άγκυρα δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ πραγματοποίησε πολιτική στροφή 180 μοιρών δηλώνοντας ότι "η λύση του Κυπριακού συνδέεται με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε". Εν τω μεταξύ έκρηξη μικρής ισχύος που προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές σημειώθηκε τα ξημερώματα στην κατοικία του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην Κερύνεια για την οποία ο Ταλάτ είπε ότι στρέφεται κατά της συμφιλίωσης στην Κύπρο.

    Ανατροπή του σχεδίου θα επιδιώξει ο Ντενκτάς

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία και την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών καθορίστηκαν την Τετάρτη σε ξεχωριστές συναντήσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 10 το πρωί, στο χώρο που έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Εθνη στο Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ενώ στις 3.30 το απόγευμα θα συνέλθουν οι τεχνικές επιτροπές.

    Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα διεξάγονται τρεις φορές την εβδομάδα και θα συνεχισθούν έως τις 22 Μαρτίου .

    Της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες θα ηγείται ο Ραούφ Ντενκτάς και θα τον συνοδεύουν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

    Προς το τέλος της προγραμματισμένης διαδικασίας των συνομιλιών αναμένεται να συμμετάσχει στην τουρκική ομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ζητήσει αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που θα είναι εκτός των κοινοτικών κανονισμών και θα ζητήσει από τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έφθασε την Τετάρτη στην Κύπρο, να του εξηγήσει πως οι παρεκκλίσεις θα καταστούν πρωτογενής νομοθεσία.

    Οι αλλαγές που θα ζητήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκονται στο πλαίσιο και εντός της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν , με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της λύσης.

    Μετά τις 22 Μαρτίου, οι συνομιλίες θα διευρυνθούν με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, στο τελικό στάδιο, ο Κόφι Ανάν, θα αναλάβει να συμπληρώσει τα όποια κενά υπάρχουν, τα σημεία δηλαδή όπου δεν επήλθε συμφωνία.

    "Μοναδική ευκαιρία"

    Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό να εργαστεί σκληρά για την επανένωση της Κύπρου αλλά και προς τους ηγέτες του νησιού να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται, έστειλε λίγες ώρες πριν από την έναρξη των συνομιλιών ο Κόφι Ανάν.

    "Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες να επωφεληθούν της στιγμής και να εργασθούν πραγματικά με καλή πίστη, με πνεύμα πάρε-δώσε για να κερδίσουν όλοι", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν και εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δίκαιο, ισοζυγισμένο, το οποίο να μπορεί ο λαός να εγκρίνει ώστε να εισέλθει ενωμένος στην ενωμένη Ευρώπη.

    Ιδιαίτερη βαρύτητα, προσδίδουν στις συνομιλίες και οι ΗΠΑ .

    Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη και να μην απορρίψουν το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη διπλωματική υποστήριξη στην όλη διαδικασία με στόχο να συμβάλουν στην θετική έκβασή της.

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, βρίσκεται εδώ και αρκετό διάστημα σε συχνή επικοινωνία με τις ηγεσίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου ενώ ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία κ. Κλόσον θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των συνομιλιών και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό κ. Γουέστον που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να μεταβεί στην περιοχή για να ενισχύσει την προσπάθεια στο βαθμό που αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Τέλος, κληθείς να δηλώσει κατά πόσον οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το ρόλο της ΕΕ στην διαδικασία, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως η ΕΕ έχει να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις στο Κυπριακό και επισήμανε πως ο ρόλος αυτός περιγράφηκε με σαφήνεια από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη εβδομάδα μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και έτυχε περαιτέρω ανάλυσης και αποσαφήνισης στη συνέχεια.

    Από την πλευρά του, την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έφθασε την Τετάρτη στην Κύπρο.

    Ο κ. Φερχόιγκεν θα έχει συνάντηση στις 8.30 με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Στις 3 το απόγευμα θα συναντηθεί στα κατεχόμενα με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον Σερντάρ Ντενκτάς και ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Αργότερα θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Λήδρα Πάλας και θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες στις επτά το βράδυ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιο κοντά από ποτέ σε λύση

    [04] Υγεία

    Βρέφος το νέο θύμα της νόσου των πτηνών

    (19/2/2004 8:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένα βρέφος από το Βιετνάμ, ηλικίας μόλις 16 μηνών, είναι το τελευταίο θύμα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών, όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό από ιατρική πηγή. Το βρέφος εισήχθη την περασμένη Δευτέρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης Χο Τσι Μινχ και όπως έδειξαν οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, έχει προσβληθεί από τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών. Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν ασθενήσει και 15 από αυτούς έχουν πεθάνει στο Βιετνάμ ενώ το βράδυ της Τετάρτης οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι άλλο ένα παιδί, τριών ετών, πέθανε από την ασθένεια στο κεντρικό Βιετνάμ.

    Νέες εστίες στην Κίνα

    Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Γεωργίας, τρεις νέες εστίες της γρίπης των πτηνών επιβεβαιώθηκαν στην Κίνα. Οι εστίες αυτές βρίσκονται στις επαρχίες Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, Χιουνάν, στη νότια Κίνα και Τζιλίν, στα βορειοανατολικά της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εβδομο θύμα της νόσου των πουλερικών στην Ταϊλάνδη

    Φοβούνται νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών

    Νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών

    [05] Διεθνή

    Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Ντιν ΗΠΑ: Αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα...

    (19/2/2004 8:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC GREEK, ΑΠΕ

    Ο Τζορτζ Μπους θα έχανε την μάχη για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο, με 43% των ψήφων, είτε με αντίπαλο τον Κέρι, είτε με αντίπαλο τον Εντουαρντς, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ, για το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και την εφημερίδα USA today. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ο Τζον Κέρι θα έπαιρνε το 55%, αν τελικά εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Στο μεταξύ, ο πρώην κυβερνήτης του Βερμόντ, Χάουαρντ Ντιν, ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητά του αποσύρεται αλλά ο αγώνας για αλλαγή συνεχίζεται. Η απόφαση του πρώην κυβερνήτη έμοιαζε αναπόφευκτη αφού στις προκριματικές εκλογές του Γουϊσκόνσιν αναδείχθηκε τρίτος. Ωστόσο, ο Ντιν απέφυγε να εκδηλώσει συμπαράσταση σε κάποιον από τους άλλους υποψηφίους των Δημοκρατικών, αλλά τόνισε ότι θα στηρίξει τον επίσημο υποψήφιο του κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

    Μόνος ουσιαστικός αντίπαλος του Κέρι ο Έντουαρντς

    Εάν το χρίσμα των Δημοκρατικών εξασφάλιζε ο Έντουαρντς, θα έπαιρνε το 54% των ψήφων, έναντι 44% του Μπους.

    Η δημοσκόπηση έγινε μεταξύ 6 και 8 Φεβρουαρίου και έχει περιθώριο σφάλματος 3 %.

    Επιπλέον, το 51% των Αμερικανών εγκρίνει την πολιτική Μπους, έναντι του 46% που διαφωνεί με την πολιτική του, ενώ ένα ποσοστό 35% δεν εξέφρασε άποψη.

    Ο γερουσιαστής Έντουαρντς, από τη Βόρεια Καρολίνα, που έκανε την έκπληξη στις προκριματικές του Ουισκόνσιν παίρνοντας τη δεύτερη θέση, θεωρείται ο μόνος ουσιαστικός αντίπαλος του Κέρι στην κούρσα για την εξασφάλιση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Σχετικά Links:

    CNN

    USA Today

    Gallup

    [06] Διεθνή

    Φόβοι για νέες εκρήξεις Εκατόμβη θυμάτων στο Ιράν

    (19/2/2004 8:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, BBC, BBC GREEK

    Τουλάχιστον 295 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράν από τον εκτροχιασμό εμπορικού τρένου που ήταν φορτωμένο με θειάφι, βενζίνη και λιπάσματα, το οποίο και εξερράγη την Τετάρτη, κοντά στην πόλη Νεϊχαμπούρ. Φόβοι εκφράζονται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, ενώ δεν αποκλείεται το γεγονός να υπάρξουν και νέες εκρήξεις. Χαρακτηριστικό είναι πως οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συρμός εκτροχιάστηκε λόγω σεισμού και αμέσως μετά πήρε φωτιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου πάνω από 180 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 350. Και τα πέντε χωριά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του δυστυχήματος υπέστησαν μεγάλες καταστροφές. Οι αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή έρευνας για τα ακριβή αίτια της τραγωδίας και η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα πένθους.

    Παγιδευμένοι σε συντρίμμια

    Σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση, τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας - 17 βαγόνια με θείο, έξι βαγόνια με πετρέλαιο, επτά βαγόνια με λιπάσματα και 10 βαγόνια με βαμβάκι - αποκολλήθηκαν και κύλησαν από τον σταθμό της περιοχής. Εκτροχιάστηκαν και έπιασαν φωτιά στις 0400 τοπική ώρα.

    Οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν εξουδετερώσει τις φλόγες όταν σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη, στις 09:35 τοπική ώρα. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που οι κάτοικοι της περιοχής νόμιζαν ότι επρόκειτο για σεισμική δόνηση.

    Στα κοντινά χωριά ισοπεδώθηκαν σπίτια, ενώ κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια των σπιτιών τους.

    Ένα από τα σοβαρά ερωτήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι αρχές είναι πως επετράπη η μεταφορά τόσο διαφορετικών και εξαιρετικά εύφλεκτων υλικών στην ίδια αμαξοστοιχία.

    Στο μεταξύ, αυτοκίνητα με μεγάφωνα γυρνούν στις γειτονιές απευθύνοντας έκκληση για αίμα για τους εκατοντάδες τραυματίες.

    Τα συλλυπητήριά του στην ισλαμική κυβέρνηση και στον ιρανικό λαό, εξέφρασε ο Κόφι Ανάν, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα άτομα που επλήγησαν από την καταστροφή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στο Ιράν

    [07] Εκλογές

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    (19/2/2004 9:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι προεκλογικές περιοδείες των πολιτικών αρχηγών. Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 11:00 ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συναντάται με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Πέτερ Γιαν Μπαλκενέντε, και μία ώρα αργότερα πραγματοποιεί επίσκεψη στο σταθμό του τραμ στη Γλυφάδα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, θα μιλήσει στις 15:00 στις παραγωγικές τάξεις ενώ στις 17:00 θα αναχωρήσει για περιοδεία στη Μυτιλήνη. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί με το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Ινστιτούτο Καραμανλή.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα βρεθεί στα Γιάννενα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο ΙΚΑ, στο 1ο ΚΑΠΗ και στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Περιστέρι. Το απόγευμα ο κ. Κωνσταντόπουλος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στου Γκύζη.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, θα μιλήσει στις 20:00 σε συγκέντρωση της νεολαίας του κόμματός του στην Καλλιθέα.

    Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή ο πρόεδρος τους ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ξεκινάει περιοδεία στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

    [08] Διεθνή

    Μεγάλης κυκλοφορίας Απαγορεύθηκε η κυκλοφορία ιρανικών εφημερίδων

    (19/2/2004 10:02:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Το σκληροπυρηνικό δικαστικό Σώμα του Ιράν έδωσε εντολή να ανασταλεί η έκδοση δύο εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας γιατί δημοσίευσαν επιστολή μεταρρυθμιστών βουλευτών, οι οποίοι επικρίνουν τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι είναι επικεφαλής ενός συστήματος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιπλέον, μία ακόμη ιρανική ημερήσια εφημερίδα, η Sharq, που θεωρείται υπέρμαχος των μεταρρυθμιστικών τάσεων, υποχρεώθηκε να διακόψει την κυκλοφορία της σήμερα, δίχως να αναφέρεται το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης.

    Σκληρές διώξεις

    Στο Ιράν τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία περίπου 100 εφημερίδων και πολλοί δημοσιογράφοι και εκδότες έχουν οδηγηθεί στις φυλακές.

    "(Εκλεισαν) διότι δεν έγινε σεβαστή η εντολή του Ανωτάτου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας να μην δημοσιευθεί επιστολή προς τον ανώτατο ηγέτη", δήλωσε ο Ισα Σαχαρκιζ, ένας φιλελεύθερος δημοσιογράφος, που έχει διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.

    Η επιστολή προς τον Χαμενεΐ υπογράφεται από περίπου 100 μεταρρυθμιστές βουλευτές, που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό περίπου 2.500 μεταρρυθμιστών υποψηφίων από τις εκλογές που διεξάγονται την Παρασκευή, κατόπιν απόφασης του Δικαστικού Σώματος.

    Οι συντάκτες της επιστολής αυτής επέκριναν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, εναντίον του οποίου η οποιαδήποτε κριτική είναι ποινικά κολάσιμη ενέργεια, ότι επιτρέπει στους υφισταμένους του "να παραβιάζουν τις νόμιμες ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού στο όνομα του Ισλάμ".

    Η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν δεν ανέφεραν τίποτα για την επιστολή αυτή και μόνον οι εφημερίδες Sharq και Yas-e-No, τόλμησαν να τη δημοσιεύσουν- οι μόνες από τις δώδεκα ημερήσιες εφημερίδες στη χώρα.

    Στο μεταξύ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Sharq δήλωσε ότι περίπου 10 δημοσιογράφοι και τεχνικοί της εφημερίδας παραμένουν στα γραφεία τους, τα οποία έχουν περικυκλωθεί από αξιωματούχους του δικαστικού Σώματος, ώστε να μην επιτραπεί η κυκλοφορία της εφημερίδας.

    [09] Οικονομία

    Ανακοίνωση της Διοίκησης του ΙΚΑ Αυξήσεις στις συντάξεις Μαρτίου του ΙΚΑ

    (19/2/2004 10:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι στη σύνταξη του μήνα Μαρτίου 2004, η οποία θα καταβληθεί στους δικαιούχους του ΙΚΑ στις 20 Φεβρουαρίου, θα περιληφθούν οι αυξήσεις που προβλέπονται με την πρόσφατη Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας &amp; Οικονομικών και Εργασίας &amp; Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ειδικότερα, για το έτος 2004 χορηγείται αύξηση 5% για το τμήμα της σύνταξης μέχρι 500 ευρώ και 3% για το τμήμα 500,01 ευρώ μέχρι 1000 ευρώ. Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις ως άνω αυξήσεις αναδρομικά από 1.1.2004. Με τη σύνταξη του Μαρτίου επίσης, θα καταβληθεί στους δικαιούχους αναδρομικά από 1 Ιανουαρίου και το νέο ποσό ΕΚΑΣ.

    Σχετικά Links:

    IKA

    [10] Ιράκ

    Έκρηξη βόμβας στην Μπαακούμπα

    (19/2/2004 10:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας Ιρακινός τροχονόμος τραυματίστηκε το πρωί της Πέμπτης στην Μπαακούμπα όταν εξερράγη βόμβα σε σταυροδρόμι, τη στιγμή της διέλευσης αμερικανικής στρατιωτικής φάλαγγας, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο τροχονόμος Μοχάμαντ Γιασίν που μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο της Μπαακούμπα. Νωρίτερα, έξι βλήματα όλμου είχαν εκραγεί στις φυλακές Αμπού Γαρίμπ, κοντά στη Βαγδάτη, δίχως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.

    [11] Τεχνολογία

    Είχαν ενδείξεις όχι αποδείξεις Παρατήρησαν μία μαύρη τρύπα να "καταπίνει" ένα αστέρι

    (19/2/2004 11:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σύμφωνα με αποδείξεις που έδωσαν για πρώτη φορά δύο δορυφόροι και ανακοίνωσε την Τετάρτη η NASA, μία γιγαντιαία μαύρη τρύπα, μπορεί να αποκόψει και να απορροφήσει ένα μικρό μέρος ενός άστρου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο, το οποίο υποπτεύονταν εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί για αυτό, από τα διαστημικά αστεροσκοπεία Chandra της NASA και XMM-Newton της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA). Σύμφωνα με τους αστρονόμους, που παρακολούθησαν το φαινόμενο, το αστέρι αυτό πλησίασε πάρα πολύ στη γιγαντιαία μαύρη τρύπα, αφού προηγουμένως ένα άλλο αστέρι το είχε αναγκάσει να βγει από την πορεία του. Καθώς προσέγγιζε το πολύ ισχυρό βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας δεχόταν αντίθετες δυνάμεις, παρόμοιες με αυτές της Σελήνης που προκαλούν τις παλίρροιες στη Γη, μέχρι που κατακερματίστηκε. Η NASA εκτιμά ότι η ανακάλυψη αυτή παρέχει κρίσιμες πληροφορίες για τον τρόπο που μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες και επηρεάζουν τα άστρα, καθώς και τα αέρια που τις περιβάλλουν.

    [12] Διεθνή

    Συνελήφθησαν μέλη της Φατάχ Κατεδαφίστηκαν σπίτια στη Δ. Όχθη

    (19/2/2004 11:08:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τις κατοικίες δύο Παλαιστινίων ακτιβιστών κατεδάφισε το πρωί της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ. "Η κατεδάφιση σπιτιών είναι ένα μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους συνεργάτες τους, ότι θα πληρώνουν το τίμημα για τη δράση τους", υποστήριξε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 11 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, στην πλειοψηφία τους μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ .

    Καταδικαστέα ενέργεια

    Η πρώτη κατοικία που κατεδαφίστηκε στη Τζενίν ανήκε στον Μοχάμεντ Τάνιεχ, που κατηγορήθηκε από το Ισραήλ ότι είχε στείλει έναν καμικάζι να επιτεθεί στο Ισραήλ τον Αύγουστο του 2003.

    Η δεύτερη κατοικία κατεδαφίστηκε στο χωριό Σαλφίτ, κοντά στη Νάμπλους, και ανήκε στον Χουσάμ Χάλαμπι, μέλος της ένοπλης πτέρυγας της Φατάχ. Ο Χάλαμπι έχει κατηγορηθεί από το Ισραήλ ότι έχει λάβει μέρος σε πολλές ένοπλες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών. Σε μία από αυτές τον Αύγουστο του 2002 είχαν σκοτωθεί δύο Ισραηλινοί πολίτες κοντά σε οικισμό εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

    Από τον Αύγουστο του 2002, ο ισραηλινός στρατός έχει κατεδαφίσει περισσότερα από 200 σπίτια Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η πολιτική αυτή έχει καταδικαστεί από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ως "συλλογική τιμωρία".

    [13] Εσωτερικά

    Την Τετάρτη συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ

    (19/2/2004 11:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στην απόρριψη όλων των ενστάσεων, που είχαν υποβάλει οι κατηγορούμενοι, κατέληξε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ. Το δικαστήριο διέκοψε σήμερα τις εργασίες του κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίοι ζήτησαν τη διακοπή προκειμένου να μελετήσουν την απορριπτική απόφαση και να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Σε ό,τι αφορά την ένσταση περί αναρμοδιότητας το δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο νόμος, που προβλέπει την εκδίκαση υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, με την υπαγωγή αυτών των υποθέσεων στο Τριμελές Εφετείο δεν παραβιάζεται η συνταγματική εγγύηση του φυσικού δικαστή.

    Κοινό ποινικό έγκλημα η τρομοκρατία και η ένοπλη βία

    "Ως πολιτικό έγκλημα ορίζεται εκείνο, που κατατείνει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης"

    Όσον αφορά τη φύση των εγκλημάτων, το αν, δηλαδή, είναι ή όχι πολιτικά, το δικαστήριο έκρινε πως "ως πολιτικό έγκλημα ορίζεται εκείνο, που κατατείνει στην ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης ". Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οποιοδήποτε άλλο έγκλημα δε μπορεί να έχει την έννοια του πολιτικού, έστω και αν τελείται με αφορμή πολιτικά κίνητρα του δράστη.

    Στην απόφαση για το πολιτικό έγκλημα αναφέρεται, επίσης, ότι η τρομοκρατία και η ένοπλη βία εμπίπτουν στην έννοια του κοινού ποινικού εγκλήματος. Επιπλέον, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση για ακυρότητα του βουλεύματος, κρίνοντας ότι το βούλευμα είναι αμετάβλητο και επομένως δεν μπορεί να καταστεί άκυρο .

    Τέλος, σχετικά με το θέμα της παραγραφής του αδικήματος συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, οι δικαστές αποφάνθηκαν πως το συγκεκριμένο αδίκημα είναι διαρκές και εξακολουθεί να τελείται μέχρι την αποχώρηση του μέλους από την ομάδα.

    Αγαπίου: "Δίκη με πολιτικές σκοπιμότητες"

    Μετά την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τις ενστάσεις ζήτησε το λόγο ο Κώστας Αγαπίου, ο οποίος τόνισε πως θεωρεί αυτονόητο ότι τα εγκλήματα, για τα οποία κατηγορούνται, είναι πολιτικά, ενώ χαρακτήρισε και τη δίκη, "δίκη με πολιτικές σκοπιμότητες ".

    Ο Κώστας Αγαπίου επανέλαβε στο δικαστήριο ότι δε θεωρεί λάθος το γεγονός πως με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απαλλάχθηκε λόγω παραγραφής η Σοφία Κυριακίδου, βασική μάρτυρας κατηγορίας και πρώην σύζυγος του Αγγελέτου Κανά.

    Διακοπή της δίκης μέχρι την Τετάρτη

    Το δικαστήριο διέκοψε την Πέμπτη τη συνεδρίασή του καθώς μετά την εκφώνηση της απόφασης επί των ενστάσεων, ο συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας, γνωστοποίησε στο δικαστήριο ότι οι συνήγοροι ζητούν να τους παραδοθούν αντίγραφα του σκεπτικού του δικαστηρίου όσον αφορά τις αιτιάσεις των κατηγορουμένων.

    Ο κ. Κούγιας δήλωσε οτι οι συνήγοροι ζητούν συγκεκριμένα το σκεπτικό του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά το αμετάκλητο του παραπεμπτικού βουλεύματος, αλλά και σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να δικάσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απόρριψη ενστάσεων κατηγορουμένων του ΕΛΑ

    Με ενστάσεις συνεχίζεται η δίκη του ΕΛΑ

    Υπόθεση ΕΛΑ: "Τα αδικήματα δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα"

    [14] Εσωτερικά

    Πρώτη μέρα σήμερα για τις συνομιλίες Σηκώθηκε η αυλαία στη Λευκωσία

    (19/2/2004 11:45:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με την προσέλευση στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών από την εισβολή του 1974 των αντιπροσωπειών, υπό τον Πρόεδρο Tάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Οι συνομιλίες διεξάγονται σε ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του Αεροδρομίου υπό την αιγίδα του ειδικού συμβούλου του γ.γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι, αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος από τη στήριξη, που έχει. Κληθείς να σχολιάσει τη βομβιστική επίθεση κατά του λεγόμενου Τουρκοκύπριου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε, πως όλες οι βομβιστικές επιθέσεις, όλες οι πράξεις βίας είναι καταδικαστέες για οποιονδήποτε λόγο γίνονται και εναντίον οποιουδήποτε γίνονται

    Αρωγός η Ευρωπαϊκή Ένωση

    Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναμένεται να θέσει προς επανεξέταση επτά σημεία του σχεδίου Ανάν, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς προβάλει αξιώσεις για παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, που αφορούν τη διζωνικότητα, τις εγγυήσεις και τον περιορισμό του δικαιώματος επιστροφής των Ελληνοκυπρίων.

    Από την μεριά του ο Γκίντερ Φερχόιγκεν ανακοίνωσε ότι, θα συναντηθεί σήμερα και με τα τρία μέρη, δηλαδή τις δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη, στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η τεχνική και νομική υποστήριξη, που θα προσφέρει στη διαδικασία. Ο Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί αρωγός στο θέμα του κόστους της λύσης του Κυπριακού. Μεταξύ των δωρητών, είπε, θα είναι και οι ΗΠΑ.

    Στις 7.30 το πρωί, ο Επίτροπος είχε πρόγευμα εργασίας με τον Αλβάρο Ντε Σότο. Μια ώρα αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και όπως αποκάλυψε, χθες βράδυ είχαν ιδιαίτερη συνάντηση στην κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την οποία εξετάστηκε η διαπραγματευτική διαδικασία και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ αυτή.

    Εξάλλου καταδίκασε την βομβιστική επίθεση κατά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τόνισε ότι, η επίθεση φαίνεται ότι, προέρχεται από εξτρεμιστικούς κύκλους, που κινούνται εναντίον της διευθέτησης του Κυπριακού.

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος ανέφερε ότι, δεν πιστεύει ότι, η ενέργεια αυτή αποτελεί ένδειξη της θέλησης της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων και τόνισε ότι, κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία επίτευξης λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 19 February 2004 - 9:53:18 UTC