Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την Πέμπτη θα κριθεί η απεργία των γεωτεχνικών
  • [02] Στην Ιερά Σύνοδο η επιστολή του Πατριάρχη
  • [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά βυτιοφόρου στη Ν. Μάδυτο
  • [04] Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Ιταλία
  • [05] Και η Ελλάδα στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών
  • [06] Μπλιξ και Ντε Μέλο, υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ
  • [07] Αυθεντικό το μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι, λέει η CIA
  • [08] ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση του κονδυλίου για την ασφάλεια
  • [09] Νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ υποβάλουν οι ΗΠΑ
  • [10] Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος προϋπολογισμός
  • [11] Τέλη της εβδομάδας το σχέδιο νόμου για τα δάση
  • [12] Νίκησε ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ με 71-69
  • [13] Ιστορική πρόκριση του Περιστερίου επί του Μακεδονικού
  • [14] Νίκη του Απόλλωνα Πατρών επί του Ιωνικού

    [01] Την Πέμπτη θα κριθεί η απεργία των γεωτεχνικών

    1/10/2003 8:14:00 μμ

    Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα στην αγορά από τη συνεχιζόμενη απεργία των κτηνιάτρων και των γεωπόνων. Το προσωπικό ασφαλείας για τον έλεγχο των κρεάτων, φρούτων, λαχανικών και ψαριών δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Στον Τύρναβο, εντοπίστηκαν έμποροι που προσπάθησαν να διαθέσουν σε καταναλωτές κρέατα εισαγόμενα, που είχαν βαφτιστεί ελληνικά. Aλλοι, πάλι, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση άρχισαν να βάζουν καπέλο στις τιμές. Την ίδια ώρα, η απεργία των κτηνιάτρων κρίνεται την Πέμπτη στα δικαστήρια. Το υπουργείο Γεωργίας, έχει ζητήσει να κριθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.

    Κρέατα αμφιλεγόμενης προέλευσης στον Τύρναβο

    Ποσότητες κρέατος (αρνί και κοτόπουλο) δεσμεύθηκαν σε κρεοπωλεία του Τυρνάβου, καθώς δεν διευκρινιζόταν ο χώρος σφαγής τους, ενώ παράλληλα έφεραν και σφραγίδες μαϊμού.

    Μιλώντας στην ΕΡΑ Λάρισας, ο πρόεδρος του παραρτήματος κεντρικής Ελλάδος της ΠΕΚΔΥ Θανάσης ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή στην αγορά της Λάρισας δεν υπάρχουν ντόπια κρέατα.

    Όπως υπογράμμισε, έχουν εξαντληθεί και οι τελευταίες ποσότητες κρέατος που είχε προμηθευθεί ο νομός Λαρίσης από γειτονικούς νομούς.

    Ελλείψεις διαπιστώθηκαν επίσης και στους νομούς Έβρου και Ροδόπης.

    Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις στην αγορά, φέρνουν ακρίβεια. Τις τελευταίες μέρες ανατιμήθηκαν από 20- 74% τοις εκατό, τομάτες, πατάτες ,μελιτζάνες πιπεριές, φασολάκια, όλα προϊόντα που θα έρχονταν άπω την Τουρκία.

    Αμεση λύση ζητά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

    Την άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκληθεί σε χιλιάδες επιχειρήσεις από τη συνεχιζόμενη απεργία των γεωτεχνικών του Υπουργείου Γεωργίας, ζητεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος, καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα που πλήττει τόσο τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές.

    Μέχρι τη λήξη της απεργίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προτείνει να δοθεί εντολή εκτελωνισμού των εν λόγω εμπορευμάτων, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς υπογραφή των γεωτεχνικών, η οποία είναι τελείως τυπική, γιατί βασίζονται στα πιστοποιητικά εξωτερικού.

    [02] Στην Ιερά Σύνοδο η επιστολή του Πατριάρχη

    1/10/2003 7:05:00 μμ

    Σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, θα συζητηθεί το θέμα των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις 4, 5, και 6 Νοεμβρίου. Αυτό αποφασίστηκε την Τετάρτη, κατά πλειοψηφία, στην πρώτη ημέρα της τριήμερης συνεδρίασης της Ιεραρχίας μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Στο μεταξύ, με την επιστολή του που παραδόθηκε το πρωί της Τετάρτης από αντιπροσωπεία του Φαναρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιστρέφει τον κατάλογο των υποψηφίων Μητροπολιτών στις μητροπόλεις των λεγομένων "Νέων χωρών", ζητώντας η αποστολή να γίνεται προς έγκριση και πιστή τήρηση των όρων της Πατριαρχικής Πράξης του 1928. Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος θέτει σε αμφισβήτηση το αυτοκέφαλο και το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας της Ελλάδας, αντέτεινε ο Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η πολιτεία δεν παρεμβαίνει στα θέματα της Εκκλησίας δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ευχόμενος την ενότητα της ορθοδοξίας.

    [03] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά βυτιοφόρου στη Ν. Μάδυτο

    1/10/2003 10:19:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Υπό έλεγχο τέθηκε από δυνάμεις της πυροσβεστικής η πυρκαγιά που ξέσπασε σε βυτιοφόρο μετά από σύγκρουση με ΙΧ φορτηγό, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στη διασταύρωση της Νέας Μαδύτου. Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του ΙΧ φορτηγού, o 32χρονος Λάζαρος Βασιλειάδης, ενώ σοβαρά τραυματίσθηκε ο 46χρονος οδηγός του βυτιοφόρου, Αθανάσιος Καρυπίδης.

    Διεκόπη η κυκλοφορία για τέσσερις ώρες

    Η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού διεκόπη από την τροχαία από τις 15.45 μέχρι και τις 8 το βράδυ.

    Στο σημείο του δυστυχήματος, έσπευσαν, δεκαπέντε οχήματα της πυροσβεστικής με 30 άνδρες, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

    Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ασπροβάλτας.

    [04] Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. η Ιταλία

    1/10/2003 9:40:00 μμ

    Υπέρ της ευρωπαϊκής προσέγγισης της Τουρκίας, τάσσεται η Ιταλία. Όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, η Ιταλία δεσμεύεται να υποστηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεδομένης της προόδου που έχει επιτύχει η χώρα, το τελευταίο διάστημα. "Η Ιταλία, παρακολουθεί με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τις μεγάλες προόδους που συντελούνται στην Τουρκία μέχρι στιγμής" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρατίνι, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Γκιουλ: Η Τουρκία έχει αλλάξει

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα μετά τις τελευταίες εκλογές.

    "Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις πριν από το τέλος του 2004 για να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στην Ε.Ε." τόνισε χαρακτηριστικά.

    [05] Και η Ελλάδα στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

    1/10/2003 7:02:00 μμ

    Τους -ελληνικού ενδιαφέροντος- σιδηροδρομικούς άξονες Αθήνας- Σόφιας-Βουδαπέστης -Βιέννης- Πράγας- Νυρεμβέργης- Δρέσδης και Ιονίου-Αδριατικής που συνδέει την Κοζάνη με την Καλαμάτα με ενδιάμεσους σταθμούς την Καλαμπάκα, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο και το Αντίρριο αποφάσισε να συμπεριλάβει στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών που συγχρηματοδοτούνται από την Κοινότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

    Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση της χρηματοδότησης

    Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών -μελών της ΕΕ την αύξηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στα διασυνοριακά έργα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών από 10% που είναι σήμερα σε 30% του συνολικού κόστους.

    Όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο από τα δύο σχέδια που ενδιαφέρουν την Ελλάδα (σιδηροδρομικός άξονας Αθήνας-Σόφιας) θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2015, ενώ σε ότι αφορά το δεύτερο (σιδηροδρομικός άξονας Ιονίου-Αδριατικής) η δε σύνδεση Κοζάνης- Καλαμπάκας- Ηγουμενίτσας θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι το 2012 η δε γραμμή που συνδέει Ιωάννινα -Αντίρριο -Ρίο- Καλαμάτα έως το 2014.

    Τα έργα αυτά περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο κατάλογο 29 σχεδίων 27 χωρών (τις 25 χώρες- μέλη, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία) στον τομέα των μεταφορών που υιοθέτησε η Επιτροπή, και των οποίων το συνολικό κόστος υλοποίησης εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 220 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις η υλοποίηση των έργων αυτών θα συμβάλει στην αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι τόνισε ότι οι θετικές επιπτώσεις από την υλοποίηση των έργων αυτών στην αύξηση του κοινοτικού ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 0,6% έως 1%.

    Ζητείται και η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

    Εξάλλου, προτείνεται η χρηματοδότηση των έργων να προέλθει κατά 20% από τον ιδιωτικό τομέα και το υπόλοιπο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και η χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό από την ΕΕ να φτάσει στο 30% του κόστους από το 10% που είναι σήμερα.

    Ακόμα ζητείται η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 50 δισ. ευρώ.

    Στα ελληνικά οδικά έργα, δηλαδή την Εγνατία οδό και τον άξονα ΠΑΘΕ που θα πρέπει να ολοκληρωθούν το 2006 και το 2008 αντίστοιχα, περιλαμβάνεται επίσης ο άξονας που αρχίζει από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο στον Προμαχώνα και φτάνει μέχρι τη Σόφια και τη Βουδαπέστη.

    Επίσης, προβλέπεται η υλοποίηση μέχρι το 2010 του θαλασσίου διαδρόμου Ιονίου -Αδριατικής- Κύπρου.

    Η πρόταση της Επιτροπής θα απασχολήσει την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 16-17 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    [06] Μπλιξ και Ντε Μέλο, υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάροφ

    1/10/2003 8:53:00 μμ

    Ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ και ο θανών επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σέρτζιο Βιέιρα ντε Μέλο, προστέθηκαν μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προταθεί επίσης για το φετινό βραβείο και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. Η ίδια επιτροπή έχει προτείνει για το βραβείο και τον Ιρανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ακμπάρ Γκανζί, ένας υπέρμαχος του εκδημοκρατισμού της χώρας του, που προσφάτως φυλακίστηκε με την κατηγορία ''της προπαγάνδας κατά του ισλαμικού συστήματος''.

    Το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δίνεται ετησίως σε προσωπικότητες ή οργανισμούς που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το βραβείο θα απονεμηθεί φέτος τον Δεκέμβριο.

    [07] Αυθεντικό το μήνυμα του Αλ Ζαουάχρι, λέει η CIA

    1/10/2003 11:02:00 μμ

    Ο Μπιν Λάντεν και ο Αλ Ζαουάχρι

    Το ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, δεξί χέρι του Οσάμα Μπίν Λάντεν, που μεταδόθηκε την Κυριακή είναι πιθανώς αυθεντικό, δήλωσε την Τετάρτη, αξιωματούχος της CIA. "Τα αποτελέσματα μιας τεχνικής ανάλυσης αποκαλύπτουν ότι πρόκειται πιθανώς γι' αυτόν", δήλωσε ο αξιωματούχος της CIA ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. Δυο αραβικά δορυφορικά τηλεοπτικά δίκτυα το "Αλ Τζαζίρα" του Κατάρ και το "Αλ Αραμπίγια" που εκπέμπει από το Ντουμπάι μετέδωσαν την Κυριακή το μήνυμα αυτό που αποδίδεται στον Αλ Ζαουάχρι. Ο τελευταίος στο μηνυμά του καλούσε τους Πακιστανούς να ανατρέψουν τον πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ.

    [08] ΗΠΑ: Σημαντική αύξηση του κονδυλίου για την ασφάλεια

    1/10/2003 10:55:00 μμ

    Η προστασία από επιθέσεις με βιολογικά και χημικά όπλα αποτελεί σημείο-κλειδί για τους στόχους που θέτει για το επόμενο έτος το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το οποίο δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση Μπους για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών, επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ο πρόεδρος Τ. Μπους υπέγραψε προϋπολογισμό, ύψους 30 δισ. δολαρίων για το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ποσό που είναι αυξημένο κατά 14 δισ. δολάρια, σε σχέση με τις δαπάνες που γίνονταν για την ασφάλεια πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

    Ανάπτυξη ''προηγμένων μηχανών''

    "Δεν θα περιμένουμε, την ώρα που εντείνονται οι κίνδυνοι. Θα κάνουμε ότι είναι στις δυνατότητές μας για να αποτρέψουμε μία νέα επίθεση εναντίον του αμερικανικού λαού", δήλωσε ο πρόεδρος Μπους.

    Στο πακέτο που εγκρίθηκε περιλαμβάνεται δαπάνη ύψους 5,1 δισ. δολαρίων την επόμενη πενταετία, για την ανάπτυξη "προηγμένων μηχανών" που θα εντοπίζουν απειλές από βιολογικά και χημικά όπλα.

    Αλλα 900 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από μία πιθανή επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής.

    Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε επίσης ότι 28 ομάδες έρευνας και διάσωσης, που απαρτίζονται από 70 άνδρες η κάθε μία, έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στα αστικά κέντρα όλης της χώρας, με αποστολή να επεμβαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο εκδηλωθεί επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής.

    [09] Νέο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ υποβάλουν οι ΗΠΑ

    1/10/2003 10:15:00 μμ

    Ένα αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, υπέβαλαν στις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ. Όπως δήλωσε, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ήδη ο Κόλιν Πάουλ, βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ομολόγους τους προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο της νέας απόφασης.

    Τι προβλέπεται στο νέο σχέδιο απόφασης

    Το νέο σχέδιο, ορίζει σαφέστερα το ρόλο του εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Ιράκ, γίνεται πιο συγκεκριμένο όσον αφορά την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ, ενώ ξεκαθαρίζει ότι μία πολυεθνική δύναμη θα αναλάβει το έργο μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Για το νέο σχέδιο απόφασης έχουν ήδη ενημερωθεί από τον Κόλιν Πάουελ, οι Τζακ Στρο, Ανα Παλάθιο και Γιόσκα Φίσερ.

    Το αναθεωρημένο σχέδιο απόφασης έχει ήδη διατυπωθεί γραπτώς ενώ επί αυτού θα γίνουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    [10] Στο Υπουργικό Συμβούλιο ο νέος προϋπολογισμός

    1/10/2003 11:20:00 μμ

    Tα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, το βράδυ της Τετάρτης. Ο νέος προϋπολογισμός θα τεθεί την Πέμπτη προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί. Αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος προϋπολογισμός, το σχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

    Προβλέπει αυξημένες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις

    Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2004 θα προβλέπει αυξημένες δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, καθώς το σχετικό κονδύλι των δαπανών μισθοδοσίας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% λόγω των νέων μισθολογίων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας, ενώ τα έσοδα του θα είναι αυξημένα κατά περίπου 5%.

    Η αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα του 7%.

    Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος θα πέσει σε επίπεδα κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

    [11] Τέλη της εβδομάδας το σχέδιο νόμου για τα δάση

    1/10/2003 11:09:00 μμ

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων προκειμένου να ψηφιστεί ένα σχέδιο νόμου για τα δάση, το οποίο θα ενισχύει την προστασία τους, ενώ ταυτόχρονα θα επιλύει τα προβλήματα που έχουν σήμερα οι δασικές υπηρεσίες με τους Ελληνες πολίτες. Αυτό δήλωσε από τα Χανιά ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που αφορά ρυθμίσεις δασικών θεμάτων.

    Ο κ. Δρυς ανακοίνωσε επίσης, ότι κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών ελαιόλαδου τα χρήματα της εξόφλησης της επιδότησης της χρονιάς 2001-2002, που ανέρχεται σε 44 δραχμές ανά κιλό.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι αν η χώρα μας δεν υπερβεί το πλαφόν των 458.000 τόνων λάδι, η προκαταβολή για την περίοδο 2002-2003, θα είναι 86 δρχ. ανά κιλό.

    Η προκαταβολή όσων έχουν υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα καταβληθεί, όπως είπε ο κ. Δρυς, στις 16 Οκτωβρίου.

    Ο υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε και στην αποχή -όπως τη χαρακτήρισε- των γεωτεχνικών, λέγοντας, ότι ελπίζει μέσα από το διάλογο να βρεθεί λύση, τόνισε όμως ότι αν τελικά ο διάλογος δεν έχει αποτέλεσμα θα αναγκαστεί η πολιτεία να πάρει όλα εκείνα τα αμυντικά μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και η υγεία των πολιτών.

    [12] Νίκησε ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ με 71-69

    1/10/2003 10:20:00 μμ

    Την ευκαιρία να διεκδικήσει το 8ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του έχει ο Ολυμπιακός μετά την μεγάλη εκτός έδρας νίκης του με 71-69 επί της ΑΕΚ στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Β' φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας. Οπως με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας στη Σουηδία, έτσι και σήμερα ο Χρήστος Χαρίσης αναδείχτηκε σε άνθρωπο της τελευταίας στιγμής σημειώνοντας με τζαμπ σουτ το νικητήριο καλάθι του Ολυμπιακού, που του έδωσε την πρόκριση στο φάιναλ-φορ του θεσμού.

    Δυνατό παιχνίδι

    Τόσο οι παίκτες της ΑΕΚ όσο και του Ολυμπιακού παρουσιάστηκαν αρκετά νευρικοί, μετά τα επεισόδια και την καθυστέρηση της έναρξης.

    Ταπούτος, Τζένκινς και Ζήσης με σερί 7-0 μετέτρεψαν το εις βάρος τους 5-2 σε 9-5. Αμέσως μετά, όμως ακολούθησε σερί 7-0 από τον Ολυμπιακό, ο οποίος προηγήθηκε με 16-9 στο 8ο λεπτό έχοντας επιθετικές αιχμές σε αυτό το διάστημα τους Μπάγκαριτς και Γιούρακ.

    Με τον Κροάτη διεθνή, Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς, να κάθεται στον πάγκο με 3 φάουλ -όπου και παρέμεινε σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο- και τον Βαγγέλη Σκλάβο να παίρνει τη θέση του μέσα στη ρακέτα, η φιναλίστ του περσινού πρωταθλήματος, ΑΕΚ, μείωσε σε 15-16 χάρη σε εύστοχες βολές του Γλυνιαδάκη και του Τζένκινς.

    Στην ΑΕΚ ανήκε η δεύτερη περίοδος. Με επιμέρους σκορ 11-2 η "Ενωση" ισοφάρισε σε 20-20 και ο Ταπούτος έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του στη συνέχεια.

    Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος με τέσσερις πόντους έκανε το 24-24 στο 13', αλλά έκτοτε οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ελέγξουν την εναέρια κυκλοφορία και ξέφυγαν με +6, 32-26, αλλά και +8, 39-31. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε δια χειρός Γιούρακ, 39-33 και 39-35 και στη συνέχεια ο Παναγιώτης Λιαδέλλης ευστόχησε σε μία βολή 5'' πριν το ημίχρονο, που έληξε, 39-36, υπέρ της ΑΕΚ.

    Ντέρμπι παρέμεινε η αναμέτρηση και στο δεύτερο μέρος.

    Οι "συνήθεις ύποπτοι", Ταπούτος και Γλυνιαδάκης από πλευράς ΑΕΚ και Γιούρακ και Μπάγκαριτς από πλευράς Ολυμπιακού συνέχισαν να επωμίζονται το κύριο βάρος της επίθεσης.

    Αρχικά η ΑΕΚ διατηρούσε προβάδισμα με 3 πόντους, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε καθίζηση, παρέμεινε άποντη για περισσότερο από τρία λεπτά και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 52-47 για να λήξει το τρίτο δεκάλεπτο, 52-51 υπέρ της ομάδας του Πειραιά. Το προβάδισμα άλλαζε συνέχεια χέρια στην τέταρτη περίοδο, αλλά όταν Γλυνιαδάκης και Ταπούτος συμπλήρωσαν πέντε φάουλ (ο πρώτος με τεχνική ποινή επειδή πέταξε τη μπάλα διαμαρτυρόμενος για φάουλ που του χρέωσαν οι διαιτητές) η ζυγαριά έγειρε προς την πλευρά του Ολυμπιακού.

    Ο Διαμαντόπουλος "έγραψε" με μία βολή το 69-67, η προσπάθεια του Ζήση για τρίποντο αλλοιώθηκε, ο ίδιος πήρε το ριμπάουντ αστόχησε σε σουτ δύο πόντων και το ίδιο έκανε και ο Λόλις σε προσπάθεια φόλου.

    Ο Χρήστος Χαρίσης κατέβασε την μπάλα με εναπομείναντα χρόνο 7'' και επιχειρώντας τζαμπ σουτ στο 1 δευτερόλεπτο έστειλε στα ουράνια τους συμπαίκτες του, αλλά και στους τέσσερις φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Σοβαρά επεισόδια πριν τον αγώνα

    Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση μιάς και πλέον ώρας και αφού είχαν προηγηθεί σοβαρά επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων.

    Πριν το τζάμπολ ο Ολυμπιακός υπέβαλε ένσταση "ανεξαρτήτως του αποτελέσματος γιατί λόγω υπαιτιότητας της αντιπάλου, ο παίκτης του Ολυμπιακού Μπόρις Γκόρενς χτυπήθηκε απο πέτρα και τραυματίστηκε".

    Οι δύο διαιτητές, Ζαβλανός και Σχινάς, ζήτησαν, για να ξεκινήσει το ματς, να εκκενωθεί το γήπεδο, ωστόσο υπήρχαν αντιδράσεις και έτσι βρέθηκε ηχρυσή τομή: να εκκενωθεί η κερκίδα πίσω από τον πάγκο του Ολυμπιακού, κάτι που έγινε άμεσα.

    Την ώρα που φαινόταν πως όλα είχαν εξομολυνθεί, δημιουργήθηκε νέο επεισόδιο, όταν οπαδός της ΑΕΚ πήρε με βία ένα πανό από οπαδούς του Ολυμπιακού.

    Ο τεχνικός του Σούμποτιτς ζήτησε προφορικά από τους διαιτητές να μην ξεκινήσει η αναμέτρηση, αφού ο Μπόρις Γκόρενς είχε δεχθεί πέτρα και χρειάστηκε να να του γίνουν ράμματα. Ελαφρά τραυματίστηκε και ο βοηθός του Σούμποτιτς, Χρήστος Παππάς από γυαλί.

    [13] Ιστορική πρόκριση του Περιστερίου επί του Μακεδονικού

    1/10/2003 10:50:00 μμ

    ''Ιστορικές'' στιγμές ζουν στο Περιστέρι μετά την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας. Στη δεύτερη αγωνιστική της Β' φάσης του θεσμού, το Περιστέρι επικράτησε με 59-57 του Μακεδονικού στο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Στιούαρτ (15π.) και Παπαμακάριος (14π.) οι κορυφαίοι από τους "Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης", ενώ στη 12αδα ήταν και ο Φράνκο Νάκιτς, το letter of clearance του οποίου έφθασε νωρίτερα, στα γραφεία της ΚΑΕ.

    Ο Μακεδονικός προηγείτο στο μεγαλύτερο διάστημα της πρώτης περιόδου χάρη στις λύσεις που έδινε ο Σμιθ, αλλά το Περιστέρι κατάφερε να προηγηθεί με 13-12 στο 10'.

    Μετά την ανάπαυλα το Περιστέρι βρήκε λύσεις μέσα στη ρακέτα από τον Χίζνιακ και καθώς, Μπουντούρης και Μπαλογιάννης δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 32-27.

    Το Περιστέρι συνέχισε να έχει τα ηνία και στην τρίτη περίοδο, αλλά στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο, αν και διατηρούσε διαφορά έξι πόντων, 56-50, δύο λεπτά πριν το τέλος, ο Μακεδονικός κατάφερε να μειώσει σε 58-57 με τρίποντο του Μπουντούρη και όλα ήταν πλέον ανοιχτά.

    Αμέσως μετά, όμως ο αρχηγός του Περιστερίου ευστόχησε στη μία βολή, 59-57, και με εναπομείναντα χρόνο 3'', ο Καυκής δεν πρόλαβε να επιχειρήσει εμπρόθεσμα το σουτ της... απελπισίας.

    [14] Νίκη του Απόλλωνα Πατρών επί του Ιωνικού

    1/10/2003 10:35:00 μμ

    Μετά τον Παναθηναϊκό, ο Απόλλων Πατρών που επανήλθε φέτος στην Α1 εθνική κατηγορία, απέκλεισε και τον Ιωνικό επικρατώντας του αντιπάλου του με 81-74, στη Νέα Φιλαδέλφεια και προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας. Επιθετικό ρεσιτάλ έδωσαν οι δύο Αμερικανοί των νικητών, Τζόουνς και Τόμας σημειώνοντας 26 και 25 πόντους αντίστοιχα. Το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα έκανε ο Απόλλων Πατρών, όταν και προηγήθηκε με 10-1 στο 7ο λεπτό.

    Δυνατή επάνοδος

    Οι παίκτες του Ντάρκο Ρούσο έδιναν ρεσιτάλ και στην άμυνα, αλλά στο 10', οι γηπεδούχοι μείωσαν με τρίποντο του Ζούζα και εύστοχες βολές σε 14-19.

    Ο Πιλαφίδης άλλαζε διαρκώς τα σχήματα για να σπάσει την άμυνα ζώνης του αντιπάλου, στην οποία έδειχναν εγκλωβισμένοι οι παίκτες του, αλλά η ομάδα της Πάτρας με οδηγούς τους δύο Αμερικανούς συνέχισε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και ξέφυγε ακόμη και με 34-18 στο 17ο λεπτό (η μεγαλύτερη διαφορά).

    Ο Γιούριτσα Ζούζα με 10 πόντους ήταν ο μόνος διασωθείς των "κυανόλευκων".

    Η εικόνα άλλαξε άρδην στο β' μέρος, όμως, όταν ο Βάρντα τραυματίστηκε και κάθισε στον πάγκο, ενώ το ίδιο έκανε και ο Μαρμαρινός, αφού συμπλήρωσε τα τέσσερα φάουλ.

    Χωρίς ψηλούς, ο Απόλλων δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιτρέψει στον αντίπαλό του να πλησιάσει, 42-46 στο 26', διάστημα στο οποίο για τον Απόλλωνα τον δρόμο προς τα δίχτυα έβρισκε μόνο ο Τόμας (δύο τρίποντα). Αφού, το προβάδισμα άλλαξε πολλές φορές χέρια, στο 36' ο Απόλλων προηγήθηκε και πάλι, 63-59, αλλά μέχρι το 38' ο Ιωνικός επανήλθε στο παιχνίδι και προσπέρασε με βραχεία κεφαλή, 68-67.

    Ευτυχώς για τους φιλοξενούμενους, στον εναπομείναντα χρόνο, οι γηπεδούχοι έπαθαν black-out, κάτι που εκμεταλλεύθηκε η ομάδα της Πάτρας για να προηγηθεί με 72-68.

    Στα δραματικά τελευταία δευτερόλεπτα, ο Εντι Γκιλ ευστόχησε σε τρίποντο, 72-71, αλλά ακολούθησε ένα τρίποντο του Βάρντα και ένα κόψιμο του Τόμας στον Μπούλιτς, ενέργειες καθοριστικές για την έκβαση του αποτελέσματος, 81-74 υπέρ των Πατρινών που δεν μπορούσαν -ούτε οι ίδιοι- να πιστέψουν πως στην επάνοδό τους στην Α1 και πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είχαν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην τετράδα του Κυπέλλου Ελλάδας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 October 2003 - 21:09:21 UTC