Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Εργοτάξιο'' η πλατεία Συντάγματος
  • [02] Στη Χρύσα Αράπογλου τα ηνία της επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Από μικροί στο ...τιμόνι
  • [04] Συσκέψεις για την διακυβερνητική διάσκεψη της Ρώμης
  • [05] Ειδοποιητήρια στους απεργούς κτηνιάτρους
  • [06] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Πόρτο Ράφτη και Σούνιο
  • [07] Πυρκαγιά σε βυτιοφόρο
  • [08] ''Αρνητική η αστάθεια στην Τουρκία για το Κυπριακό''
  • [09] Τροπολογία της Ν.Δ. για τα πανωτόκια
  • [10] Σύλληψη αστυνομικού και δικηγόρου για τοκογλυφία
  • [11] Κούρτοβικ: ''Η ''17Ν'' είναι μπροστά σας...''
  • [12] Επεκτείνει το τείχος στη Δ. Οχθη το Ισραήλ
  • [13] Παραίτηση του διευθυντή της ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''
  • [14] Νέο πυρηνικό εργοστάσιο θέλει η Βουλγαρία
  • [15] Αρρωστος ο Μιλόσεβιτς
  • [16] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Τικρίτ
  • [17] Πορεία άνεργων Ιρακινών σε Βαγδάτη και Μοσούλη
  • [18] ''Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις''
  • [19] Εποπτικοί φορείς στην ασφαλιστική και τραπεζική αγορά
  • [20] Κουλούρης: ''Κατά μέτωπον'' σύγκρουση
  • [21] Περισσότερους πόρους για τη λιμενική υποδομή στην Ελλάδα
  • [22] Παρών ο Αλβέρτης στην πρεμιέρα της Α1
  • [23] Ρωμαϊκά ευρήματα στο Διδυμότειχο Εβρου
  • [24] Βρετανία: Απερρίφθη αίτημα για εξωσωματική
  • [25] Έρευνα συσχετίζει αντιβιοτικά με αλλεργίες και άσθμα
  • [26] Online δημόσιες υπηρεσίες στη Βρετανία
  • [27] Ροκ συναυλία με αυτοκτονία επί σκηνής
  • [28] ''Απελευθέρωση'' των γάμων στην Κίνα

    [01] ''Εργοτάξιο'' η πλατεία Συντάγματος

    1/10/2003 6:43:00 μμ

    Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινούν στην πλατεία Συντάγματος τα έργα πεζοδρόμησης και διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Οι επτά λωρίδες κυκλοφορίας που υπάρχουν στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, θα περιοριστούν σε τρεις, θα μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια, ενώ θα δενδροφυτευθεί το τμήμα μπροστά από την οδό Ερμού, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Γιάννης Καλαντίδης.

    Διαπλάτυνση

    Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια μέχρι τα Χριστούγεννα να ολοκληρωθούν τα έργα της πρώτης φάσης και να παραδοθεί προσωρινά η πλατεία για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς. Σε δέκα ημέρες αναμένεται να αρχίσουν και τα έργα διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων στην οδό Αθηνάς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά ποιες αλλαγές θα γίνουν στην πλατεία Ομονοίας.

    [02] Στη Χρύσα Αράπογλου τα ηνία της επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ

    1/10/2003 5:37:00 μμ

    Η Χρύσα Αράπογλου, είναι από χθες, η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους η νέα εκπρόσωπος Τύπου, έκανε λόγο για θέση υψηλού ρίσκου και μεγάλης ευθύνης. Αναφέρθηκε δε και στον τόπο καταγωγής της, τη Θεσσαλονίκη και τη ξεχωριστή σημασία που έχει για αυτήν η παρουσία της πλέον στην Αθήνα. "Η μισή καρδιά μου βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη περιφέρεια" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το προφίλ της νέας εκπροσώπου Τύπου

    Μετά από μία μακροχρόνια διαδρομή στη δημοσιογραφία, η Χρύσα Αράπογλου εξελέγη βουλευτής το 2000 στη Θεσσαλονίκη, έδρα την οποία έχασε αργότερα στο εκλογοδικείο.

    Αναφερόμενη στα νέα της καθήκοντα υποσχέθηκε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ταχύτητα στην επικοινωνία, ισότιμη αντιμετώπιση και σαφήνεια στην πληροφόρηση.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η κα Αράπογλου, θα βρίσκεται "απέναντι" από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Θόδωρο Ρουσόπουλο.

    [03] Από μικροί στο ...τιμόνι

    1/10/2003 5:36:00 μμ

    Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Ηλιούπολης εγκαινίασε τη Τετάρτη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, ο οποίος, μαζί με την δημοτική αρχή της περιοχής, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου της Ηλιούπολης, να εκπαιδεύονται σε θέματα οδικής ασφάλειας στο νέο Πάρκο. Στο πρόγραμμα κατασκευής Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής έχουν ενταχθεί 128 Δήμοι.

    Δακτύλιος και σήμανση

    Κάθε Πάρκο έχει επιφάνεια περίπου 6 στρεμμάτων και περιλαμβάνει οδικό δίκτυο, εξωτερικό δακτύλιο μήκος 320 μ., διαβάσεις πεζών και ισόπεδους κόμβους διαφόρων τύπων, ποδηλατοδρόμο, πεδίο λειτουργίας ενός μικρού σιδηρόδρομου, πεδίο παράλληλης λειτουργίας ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου, χώρο στάθμευσης μικρών οχημάτων, αμφιθέατρο, σήμανση και τον αναγκαίο εξοπλισμό.

    Στα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής εκπαιδεύονται και ευαισθητοποιούνται σε θέματα οδικής ασφάλειας παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και παιδιά του Δημοτικού και Γυμνασίου, από ειδικούς εκπαιδευτές των Δήμων και από δασκάλους και καθηγητές των σχολείων.

    Η επιμόρφωση των εκπαιδευτών των Πάρκων γίνεται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών σε ειδικά σεμινάρια, που διοργανώνονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    [04] Συσκέψεις για την διακυβερνητική διάσκεψη της Ρώμης

    1/10/2003 5:07:00 μμ

    Είναι ιστορική ευκαιρία για τους λαούς της Ευρώπης να συμφωνήσουν για το νέο Σύνταγμα της Ενωσης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της διακυβερνητικής διάσκεψης στη Ρώμη το Σάββατο. ''Μπαίνουμε σε μία νέα εποχή με πολλές δυσκολίες κι αν δεν πάρουμε τώρα αποφάσεις, θα έχουμε δυσκολίες με την Ευρώπη των '25'", δήλωσε αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με το ΝΑΤΟ. Σύσκεψη για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε και στη Ρηγίλλης υπό την Προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Ο Τ. Γιαννίτσης ενημερώνει την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής

    Αυτή την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Γιαννίτσης ενημερώνει την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Την ικανοποίησή τους στους χειρισμούς των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν στον υπουργό Γιώργο Παπανδρέου οι βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια γεύματος που τους παρέθεσε. Οπως δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη και στη διάρκεια του γεύματος εξετάστηκαν όλα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    Οι θέσεις της ΝΔ

    Η ΝΔ χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής, εκφράζει την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση του πρώτου ευρωπαϊκού Συντάγματος και υπογραμμίζει την ανάγκη το σχέδιο συνθήκης για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες της Διακυβερνητικής.

    Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας τονίστηκε ότι το κόμμα εμμένει στην αρχή του ενός Επιτρόπου από κάθε Κράτος -Μέλος.

    Η ΝΔ επανέφερε το θέμα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Η κα Μαρριέτα Γιαννάκου, μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι "η ΝΔ πιστεύει ότι το σχέδιο συνθήκης για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που προετοίμασε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να αποτελέσει τη βάση για τις εργασίες της Διακυβερνητικής. Σημαντικές αποκλίσεις από το κείμενο αυτό κινδυνεύουν να κλονίσουν τις ισορροπίες που επιτεύχθηκαν και να διαγράψουν το φάσμα ενός νέου αδιεξόδου, ανάλογου προς εκείνο που χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας".

    [05] Ειδοποιητήρια στους απεργούς κτηνιάτρους

    1/10/2003 1:38:00 μμ

    Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι γεωπόνοι, κτηνίατροι και ιχθυολόγοι του Δημοσίου, με μισθολογικά αιτήματα. Από την πλευρά του, το υπουργείο Γεωργίας προσέφυγε στα Δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η αποχή τους, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν προβλήματα στην εμπορία ζωϊκών προϊόντων και ελλείψεις κρέατος στην αγορά. Η προσφυγή του υπουργείου αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, εντολή εκτέλεσης καθηκόντων απέστειλε προσωπικά σε όλους τους γεωτεχνικούς του νομού Χαλκιδικής που συνεχίζουν την αποχή τους ο νομάρχης Αργύρης Λαφαζάνης. Σε περίπτωση που αρνηθούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους δικαιούται να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό έλεγχο.

    Παράνομη διακίνηση κρεάτων

    Παράνομα κρούσματα διακίνησης κρεάτων εντόπισαν σε ελέγχους τους στην αγορά του Τίρναβου οι κτηνίατροι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λάρισας.

    Στην αγορά της Λάρισας έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις σε ντόπια κρέατα λόγω της απεργίας των γεωτεχνικών που συνεχίζεται για 3η εβδομάδα. Ωστόσο οι κρεοπώλες προμηθεύονται κρέας από νομούς, όπου ορισμένα σφαγεία λειτουργούν, πληρώνοντας οι ίδιοι το αυξημένο κόστος.

    Ελλείψεις στη Β. Ελλάδα

    Αδειασαν τα τσιγκέλια στα κρεοπωλεία των νομών Ροδόπης και Έβρου.

    Η απεργία των γεωπόνων έχει επηρεάσει και τις τιμές των οπωροκηπευτικών, καθώς η αγορά έχει ελλείψεις σε εισαγόμενα.

    [06] Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Πόρτο Ράφτη και Σούνιο

    Πηγή: ΝΕΤ 1/10/2003 12:02:00 μμ

    Σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων προχωρούν από το πρωί συνεργεία της Περιφέρεις Αττικής στο Πόρτο Ράφτη και στο Σούνιο. Η μεγάλη επιχείρηση των κατεδαφίσεων θα κλιμακωθεί τις ερχόμενες ημέρες και αφορά ακόμα στις περιοχές του Ζούμπερη, Αρτέμιδας και Κερατέας. Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει αμετακίνητη στον στόχο που έχει θέσει για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ζώνες προστασίας, δασικές εκτάσεις, αναδασωτέες περιοχές και άλλα.

    Τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης και για βίλες

    Με κατεδάφιση του νυχτερινού κέντρου "Καλούα" στο Πόρτο Ράφτη συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση κατεδαφίσεων της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο παραλιακό μπαρ με υπαίθριο, μεγάλους εσωτερικούς χώρους, περιφράξεις και αρκετά επίπεδα.

    Σήμερα το πρωί τα συνεργεία της Περιφέρειας ξεκίνησαν την κατεδάφιση του ξύλινου δαπέδου που καταπατά δύο στρέμματα αμμουδιάς με τραπεζάκια και καρέκλες.

    Εκτός από την επιχείρηση στο Πόρτο Ράφτη, σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί κατεδάφιση αυθαιρέτων στην ακτογραμμή του Σουνίου. Πρόκειται για παράνομα κτίσματα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.

    Μεταξύ των κτισμάτων που θα κατεδαφιστούν είναι μπαρ και εστιατόρια στον Αιγιαλό αλλά και βίλες. Η επιχείρηση που θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες, αφορά εκτεταμένες καταπατήσεις σε Σούνιο, Ζούμπερη, Λούτσα, Πόρτο Ράφτη, Κερατέα, Ανάβυσσο και Καλύβια.

    [07] Πυρκαγιά σε βυτιοφόρο

    1/10/2003 7:10:00 μμ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της τροχαίας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στη διασταύρωση Νέας Μαδύτου με αφορμή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε βυτιοφόρο όχημα το οποίο μετέφερε πετρελαίο.

    Τροχαίο

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά προκλήθηκε εξαιτίας τροχαίου δυστυχήματος στο οποίο έχασε τη ζωή του ένα άτομο και τραυματίστηκε ένα άλλο σε σύγκρουση του βυτιοφόρου με φορτηγό αυτοκίνητο και ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο.

    Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι τα οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες, ενώ υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά και στο βυτίο του φορτηγού που είναι γεμάτο με πετρέλαιο.

    Δεκάδες πυροσβέστες, που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, ρίχνουν ποσότητες αφρού στο βυτίο, ενώ από την τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού.

    [08] ''Αρνητική η αστάθεια στην Τουρκία για το Κυπριακό''

    1/10/2003 4:15:00 μμ

    Οι εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Γιάννος Παπαντωνίου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του κ. Παπαντωνίου στη Μεγαλόνησο, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε πως η αμυντική ισχύς της Κύπρου σε συνδυασμό με την πολιτική αναβάθμιση της συμμάχου Ελλάδας, έχει ενισχύσει πολύ τη θέση της νήσου στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού. Ο κ. Παπαντωνίου παρέστη στη στρατιωτική παρέλαση για την 43η επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πρωί της Τετάρτης, στη Λευκωσία.

    ''Η ένταξη αναβαθμίζει πολιτικά και αμυντικά την Κύπρο''

    Η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή δημοκρατική κυβέρνηση στην Τουρκία με την οποία θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν, και η οποία να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα εδάφη, είπε ο Έλληνας υπουργός

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ύφεση στην ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Παπαντωνίου είπε συγκεκριμένα ότι ''το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει'', για να προσθέσει πως υπάρχει στενή και άψογη συνεργασία των Επιτελείων στην Κύπρο και την Ελλάδα και πως η επάνδρωση της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ είναι πλήρης και ουσιαστική.

    ''Το κυριότερο είναι ότι με τους εξοπλισμούς που έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές έχει αναβαθμιστεί πολύ η αξιοπιστία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου'', είπε ο κ Παπαντωνίου.

    Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται εντός του 2003 και 2004, 70 μαχητικά αεροσκάφη F16, τα οποία ''για πρώτη φορά έχουν αποκτήσει τη δυνατότητα με αυξημένο κόστος για το ελληνικό δημόσιο να καλύπτουν πλήρως αμυντικά τον κυπριακό χώρο, να επισκέπτονται, να επιχειρούν και να πετούν στην Κύπρο και να επιστρέφουν στην Ελλάδα χωρίς ανεφοδιασμό'', αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας και της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι εναπόκειται στην Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να συναινέσει στις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες αποτελούν και προϋπόθεση για να θεωρηθεί υποψήφια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε.

    Πρόσθεσε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αναβαθμίζει τη θέση της και πολιτικά και αμυντικά στο μέτρο που η ''ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής άμυνας καλύπτει ουσιαστικά όλα τα ευρωπαϊκά εδάφη''.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι στη συνάντηση διαπιστώθηκε όχι μόνο απλά σύμπτωση απόψεων αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει σχεδιασμός, που εγγυάται την επιθυμητή και σύντομη λύση του Κυπριακού.

    Δείτε επίσης:

    "Εμπόδιο το Κυπριακό στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας"

    [09] Τροπολογία της Ν.Δ. για τα πανωτόκια

    1/10/2003 4:11:00 μμ

    Τροπολογία για την ευνοϊκότερη ρύθμιση των χρεών πολιτών προς τις τράπεζες (πανωτόκια) κατέθεσαν 24 βουλευτές της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "κανόνες τιμολόγησης, ρυθμίσεις ΦΠΑ, ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις". Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ.Πρ. Παυλόπουλο, όταν η κυβέρνηση προτείνει ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, δεν μπορεί να μην αντιμετωπίσει και τις οφειλές (από δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ) προς τις τράπεζες.

    Αποδεικτικά έγγραφα

    Μεταξύ άλλων, η τροπολογία "προσαρμόζει το δίκαιο στη νομολογία του Αρείου Πάγου και των δικαστηρίων, επεκτείνει την υπαγωγή και των τραπεζών στο νομικό καθεστώς που ισχύει για όλους τους Έλληνες, υποχρεώνει τις τράπεζες να επιδείξουν στους δανειολήπτες τα αποδεικτικά έγγραφα της εξέλιξης του χρέους τους, υποχρεώνει τις τράπεζες να μην περιλαμβάνουν στις δανειστικές συμβάσεις όρους που αντίκεινται σε διατάξεις δημόσιας τάξης και σε διεθνείς συμβάσεις και νόμους, αναστέλλει τους πλειστηριασμούς μέχρις ενός ευλόγου χρόνου και θέτει ένα ανώτατο όριο πέρα από το οποίο δεν μπορεί να εξελιχθεί το δάνειο".

    Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κατσαρός, Γ. Παναγιωτόπουλος, Δ. Κωστόπουλος, Αρ. Παυλίδης, Γ. Καρασμάνης, Αλ. Κοντός, Ευ. Μπασιάκος, Θ. Δημοσχάκης, Σ. Τσιτουρίδης, Στ. Παπαδόπουλος, Π. Φουντουκίδου, Ι. Τζαμτζής, Θ. Σκρέκας, Θ. Λεονταρίδης, Ι. Λαμπρόπουλος, Ελ. Παπανικολάου, Αν. Αγγελής, Αικ. Παπακώστα, Α. Ρεγκούζας, Αθ. Νάκος, Γ. Σαλαγκούδης, Γ. Αλογοσκούφης, Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας.

    [10] Σύλληψη αστυνομικού και δικηγόρου για τοκογλυφία

    1/10/2003 4:00:00 μμ

    Ένας αστυνομικός και ένας δικηγόρος συνελήφθησαν από την Ασφάλεια και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για τοκογλυφία. Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο που υπηρετεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αξιούπολης Κιλκίς και ένα δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τοκογλυφία και παράνομη οπλοφορία.

    Όπως ανακοινώθηκε από τη Θεσσαλονίκη ο αστυνομικός, με τη μεσολάβηση του δικηγόρου, δάνεισε σε μία γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά, 3.000 ευρώ και την υποχρέωσε να υπογράψει συναλλαγματική των 6.000 ευρώ, η οποία έληγε τον Ιούνιο του 2003. Η γυναίκα δεν κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος και οι δύο συλληφθέντες απαίτησαν να τους πληρώνει επιπλέον τόκο 100 ευρώ για κάθε ημέρα που περνούσε.

    Η δανειολήπτρια κατήγγειλε το γεγονός στην Ασφάλεια άνδρες της οποίας συνέλαβαν χθες το δικηγόρο την ώρα που εισέπραττε το ποσό των 15.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, ενώ αργότερα συνελήφθη και ο αστυνομικός. Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του ανθυπαστυνόμου όπου οι συνάδελφοί του βρήκαν και κατέσχεσαν ένα πιστόλι των 9mm και σφαίρες όπλων διαφόρων διαμετρημάτων που κατείχε παράνομα. Ο αστυνομικός μετά τη σύλληψή του δήλωσε ότι είναι ασθενής και διακομίστηκε για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

    [11] Κούρτοβικ: ''Η ''17Ν'' είναι μπροστά σας...''

    1/10/2003 4:20:00 μμ

    ''Βάλτε το χέρι στην καρδιά και πέστε μας: Μπορείτε να δικάσετε αυτόν τον άνθρωπο με βάση όχι αυτά που πρέπει, αλλά με αυτά που σκέφτεστε και νιώθετε γι' αυτόν; Η ''17Ν'' είναι μπροστά σας, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι μπροστά σας, δικάστε τον''. Με τα λόγια αυτά η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και της Αγγελικής Σωτηροπούλου, κ. Ιωάννα Κούρτοβικ έκλεισε την αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η αγόρευση της κ. Κούρτοβικ έδειξε να συγκινεί τον κατηγορούμενο ο οποίος με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης της συνηγόρου του την φίλησε.

    ''H ''17Ν'' ήταν μια πολιτική οργάνωση με πολιτικούς στόχους''

    Νωρίτερα η κ. Κούρτοβικ επανέλαβε στο δικαστήριο ότι η ''17Ν'' ήταν μια πολιτική οργάνωση με πολιτικούς στόχους, πολιτικό σκεπτικό και πολιτικό λόγο που δημιουργήθηκε από πολιτικά αίτια.

    Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ τα μέλη της Οργάνωσης ήταν ''μια χούφτα απλοί λαϊκοί άνθρωποι'' που είχαν σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία.

    ''Τα κίνητρα της ''17Ν'' δεν είχαν τιμωρητικό ρόλο, είχαν συμβολικό αφού επρόκειτο για ένα μήνυμα που ήθελε η Οργάνωση να στείλει για απόδοση λαϊκής δικαιοσύνης. Αυτό το είδος της δράσης καλλιεργήθηκε στη μεταπολίτευση γιατί ο κόσμος δεν είχε πιστέψει στην κοινωνική αλλαγή''.

    Η κ. Κούρτοβικ τόνισε στο δικαστήριο ότι οι προκηρύξεις της Οργάνωσης συνιστούσαν πολιτική παρέμβαση ενώ όπως ανέφερε η ''17Ν'' αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο το οποίο όμως δεν είναι εκτός της ιστορίας.

    Αναφερόμενη στα χρήματα που αποκόμισε η Οργάνωση από τις ληστείες η κ. Κούρτοβικ τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο πως πήγαιναν σε μέλη ή σε πρώην μέλη της Οργάνωσης αλλά θα μπορούσαν να πήγαιναν και σε τρίτους όπως είπε, που έχριζαν οικονομικής στήριξης.

    Ειδικότερα για τον εντολέα της η κ. Κούρτοβικ διευκρίνισε ότι τα ποσά που φαίνεται να λαμβάνει κάθε 1η του μήνα στα τετράδια της Οργάνωσης δεν αποτελούσαν μισθοδοσία αλλά άλλα πράγματα.

    Σύμφωνα με την κ. Κούρτοβικ η απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν ήταν μανιφέστο όπως θεωρήθηκε ''λογοδότησε στην κοινωνία και σε όσους πόνεσε με τις πράξεις του''.

    Η κ. Κούρτοβικ είπε τους δικαστές ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτημα επιείκειας καθώς είναι πεπεισμένος ότι η δράση του ήταν κοινωνικά δίκαιη.

    Σύντομος διάλογος Κατσαντώνη - Γιωτόπουλου

    Σε διακοπή της διαδικασίας είχε ένα σύντομο διάλογο ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Αλέξανδρος Κατσαντώνης με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

    Ο κ. Κατσαντώνης είπε στον κατηγορούμενο ότι θα περίμενε από εκείνον να βγει και να ομολογήσει ότι είναι αρχηγός της ''17Ν''.

    Γιωτόπουλος: Ο μύθος του καθηγητή κατέρρευσε.

    Κατσαντώνης: Ο μύθος του αρχηγού όμως όχι. Θα περίμενα να πείτε στον πρόεδρο ''μιλάτε με τον αρχηγό της ''17Ν''...

    Γιωτόπουλος: Θα σας φέρω τον Τζωρτζάτο να σας απαντήσει.

    Κατσαντώνης: Να πείτε ''αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Είμαι ο αρχηγός".

    Γιωτόπουλος: Το οποίο δεν επαληθεύτηκε. Θα με προσβάλει;

    Κατσαντώνης: Αν ήθελα να σε προσβάλω θα σου έλεγα άλλα πράγματα. Θα τα δεις γραμμένα. Γράφω βιβλίο για την τρομοκρατία αλά ελληνικά.

    Γιωτόπουλος: Απορώ με ποια επιχειρήματα. Εκατό άνθρωποι όλοι και όλοι θα διαβάσουν το βιβλίο σου.

    [12] Επεκτείνει το τείχος στη Δ. Οχθη το Ισραήλ

    1/10/2003 6:37:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προκαλεί η απόφαση του Ισραήλ, να επεκτείνει το τείχος ασφαλείας στη Δυτική Όχθη. Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτήρισαν παράνομη την ανέγερση του τείχους, η οποία όπως επισημαίνουν, ισοδυναμεί με "παράνομη προσάρτηση" ενώ νωρίτερα την Τετάρτη, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στις προσπάθειες για ειρήνη. Την ίδια ώρα, στη σύλληψη ανώτατου στελέχους της Τζιχάντ, προχώρησε την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός.

    Καταδικάζει την απόφαση των Ισραηλινών η Παλαιστινιακή Αρχή

    ''Η απόφαση του Ισραήλ, θα περιπλέξει τις προσπάθειες για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας'', δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα υπογραμμίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο να παίρνει το Ισραήλ, μονομερή μέτρα και να επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα.

    Την ίδια ώρα, ο στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις για την κατεδάφιση του τείχους του απαρτχάιντ, όπως το αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι.

    Στην ανέγερση του τείχους, έχει κατ επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκεια της η Ουάσινγκτον, ενώ για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη αντίδραση για την απόφαση επέκτασης του.

    Τείχος για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών

    Νωρίτερα, με συντριπτική πλειοψηφία το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ενέκρινε την ανέγερση ενός νέου τμήματος του τείχους ασφαλείας στη Δυτική Όχθη.

    Στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης να προασπίσει τις ζωές των Ισραηλινών πολιτών, από τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Το νέο τμήμα του υπό ανέγερσιν τείχους, το οποίο οι Ισραηλινοί αποκαλούν ''γραμμή ασφαλείας'', δεν προβλέπεται επισήμως να περιλάβει τον εβραϊκό οικισμό Αριέλ, 20 χιλιόμετρα μέσα στο έδαφος της Δυτικής Όχθης, καθώς η κυβέρνηση Σαρόν αποφάσισε ότι ο οικισμός αυτός θα προστατεύεται από μία ειδική περίφραξη.

    Παρόμοιες περιφράξεις θα κατασκευασθούν και γύρω από άλλους οικισμούς, όπως είναι το συγκρότημα Γκους Ετζιόν στις νότιες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

    Το κόστος των νέων αυτών κατασκευών υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Το νέο Tείχος θα καλύψει μία απόσταση 45 χιλιομέτρων από τον εβραϊκό οικισμό Ελκάνα ως τη στρατιωτική βάση Οφέρ, βόρεια της Ιερουσαλήμ.

    Οι εργασίες της επέκτασης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη Δεκεμβρίου και μαζί με τα ηλεκτρονικά όργανα παρακολούθησης το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Σύλληψη του ηγέτη της Τζιχάντ

    Νωρίτερα, ένα ανώτατο στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ στη Δυτική Οχθη συνέλαβε ο ισραηλινός στρατός, ενώ σε επιχείρηση που πραγματοποίησε το απόγευμα στην Τουλκαρέμ, σκότωσε ακόμα ένα μέλος της Οργάνωσης.

    O 42χρονος Μπασάμ Σααντί συνελήφθη στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, χωρίς να προβάλει καμία αντίδραση, κατά τη διάρκεια μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης, στην οποία πήραν μέρος 20 θωρακισμένα οχήματα υπό την κάλυψη δύο ελικοπτέρων τύπου Απάτσι.

    Στο μεταξύ, ακόμα δεκατέσσερεις Παλαιστίνιοι, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από εφόδους του ισραηλινού στρατού, στη Ναμπλούς, στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα.

    Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην Καλκιλία και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.

    [13] Παραίτηση του διευθυντή της ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''

    1/10/2003 3:52:00 μμ

    Παραιτήθηκε σήμερα ο Τσαρλς Μουρ διευθυντής επί οκτώ χρόνια της ''Ντέιλι Τέλεγκραφ'', της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της Βρετανίας. Η εφημερίδα ανακοίνωσε πως τη θέση του Μουρ αναλαμβάνει ο Μάρτιν Νιούλαντ, μέχρι σήμερα διευθυντής σύνταξης της ''Ντέιλι Τέλεγκραφ''. Σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα, ο Μουρ ήρθε σε σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας Κόνραντ Μπλακ εξαιτίας της διαφωνίας των δύο αντρών για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η εφημερίδα. Η κυκλοφορία της ''Ντέιλι Τέλεγκραφ'' έπεσε φέτος στις 900.000 φύλλα από περισσότερα από ένα εκατομμύριο που ήταν την περασμένη χρονιά.

    [14] Νέο πυρηνικό εργοστάσιο θέλει η Βουλγαρία

    1/10/2003 1:53:00 μμ

    Δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προτίθεται να κατασκευάσει η βουλγαρική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Σλάβτσο Νέικοφ, γνωστοποίησε την πρόθεση της χώρας του να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να επιτρέψει την λειτουργία του επισφαλούς πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι και μετά το 2006.

    Αποζημίωση για το Κοζλοντούι.

    Πριν από μερικές μέρες ο κ. Νέικοφ είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ολιγωρία στο θέμα αξιολόγησης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποστείλει στη Βουλγαρία τον Οκτώβριο ειδική ομάδα αξιολόγησης, ωστόσο ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η σύσταση αυτής της ειδικής ομάδας, ενώ εκκρεμεί επίσης ο προσδιορισμός των στόχων και της μεθοδολογίας της έρευνας.

    Σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, την διενέργεια της διαδικασίας αξιολόγησης έχει ζητήσει η ίδια η Σόφια προκειμένου να βελτιωθεί το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων, ώστε να ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Σε περίπτωση που οι μονάδες 3 και 4 του αντιδραστήρα κριθούν ακατάλληλες και πρέπει να κλείσουν το 2006, η Βουλγαρία θα πρέπει να λάβει ως αποζημίωση 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

    [15] Αρρωστος ο Μιλόσεβιτς

    1/10/2003 12:30:00 μμ

    Μειώνεται σε τρεις ημέρες την εβδομάδα η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Την απόφαση αυτή πήραν οι δικαστές μετά από προειδοποίηση των γιατρών ότι η υπέρταση, από την οποία υποφέρει ο Μιλόσεβιτς, μπορεί να αποβεί μοιραία. Η δίκη του Μιλόσεβιτς ξεκίνησε πριν 19 μήνες και έχει διακοπεί αρκετές φορές εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του. Οι γιατροί πιστεύουν ότι η κόπωση που παρουσιάζει πολύ συχνά, εντάθηκε από την απόφασή του να υπερασπιστεί ο ίδιος τον εαυτό του χωρίς την παρουσία συνηγόρου.

    [16] Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στο Τικρίτ

    1/10/2003 6:52:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Μακραίνει ο κατάλογος των Αμερικανών που χάνουν τη ζωή τους στο Ιράκ. Την Τετάρτη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμα τρεις τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας, έξω από στρατιωτική βάση στο Τικρίτ. Ο εκρηκτικός μηχανισμός πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, την ώρα που ένα κομβόι αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων πλησίαζε την αμερικανική στρατιωτική βάση, η οποία στεγάζεται σε ένα πρώην παλάτι του Σαντάμ Χουσείν.

    [17] Πορεία άνεργων Ιρακινών σε Βαγδάτη και Μοσούλη

    Πηγή: ΑΠΕ 1/10/2003 4:19:00 μμ

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Τετάρτη στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη από άνεργους Ιρακινούς οι οποίοι πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με πυροβολισμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά άτομα τραυματίστηκαν. Οι ταραχές διήρκησαν περίπου μισή ώρα. Οι περισσότεροι από τους ανέργους είναι πρώην στρατιώτες που έμειναν άνεργοι μετά τη διάλυση του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό ανεργίας

    Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας στο Ιράκ αγγίζει το 50%. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι εργάζεται σκληρά για την οικονομία του Ιράκ καθιστώντας τις ξένες επενδύσεις ευκολότερες και απασχολώντας χιλιάδες άτομα σε κατασκευές, αλλά τονίζει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από πολλά χρόνια πολέμων, τις κυρώσεις και την κακοδιαχείριση.

    [18] ''Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυξήσεις''

    1/10/2003 5:23:00 μμ

    Σαφές μήνυμα προς τις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερες παροχές από την κυβέρνηση έστειλαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, καθώς και το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση. Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. ''Δεν πρέπει να υιοθετήσουμε τα αιτήματα διαφόρων κλάδων, γιατί έτσι θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή" φέρεται να δήλωσε. Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, χαρακτήρισε γενναίες τις αυξήσεις, ενώ νωρίτερα, παρουσιάζοντας το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου τομέα, ο υπουργός Οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανοίγματα.

    Διάλογο ζητά ο Ακης Τσοχατζόπουλος

    Την ανάγκη διαλόγου με τις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις, υπογράμμισε νωρίτερα την Τετάρτη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης.

    "Χρειάζεται διάλογος και πάλι διάλογος" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να συγκλίνουν οι διαφορετικές απόψεις.

    Νωρίτερα την Τρίτη, παρουσιάζοντας τις μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο Τομέα, δήλωσε ότι αυτές κινούνται στα όρια αντοχής της οικονομίας και ξεκαθάρισε ότι κλείνει ο κύκλος των διαβουλεύσεων για την εισοδηματική πολιτική του επόμενου έτους.

    H πολιτική κατάσταση στο επίκεντρο του Εκτελεστικού

    Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ έγινε αναφορά και στην πολιτική κατάσταση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε "φούσκα" το πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία την περασμένη Δευτέρα.

    Σε ό,τι αφορά στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε ότι σηματοδοτούν ένα καλύτερο κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ωστόσο δεν αποτελεί κριτήριο για τη δουλειά του κυβερνώντος κόμματος.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της για την υλοποίηση του προγράμματός της χωρίς να επηρεάζεται από αυτές.

    [19] Εποπτικοί φορείς στην ασφαλιστική και τραπεζική αγορά

    1/10/2003 5:40:00 μμ

    Προς τη δημιουργία ενός εποπτικού φορέα της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

    Περισσότερες αρμοδιότητες στην Τράπεζα της Ελλάδος

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης ο Ακης Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εποπτικοί φορείς στη λειτουργία των διαφόρων αγορών.

    Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ενισχύσει τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, δίνοντας της επιπλέον αρμοδιότητες, ανεξάρτητα από τις ευθύνες που θα εξακολουθήσει να διατηρεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [20] Κουλούρης: ''Κατά μέτωπον'' σύγκρουση

    1/10/2003 4:45:00 μμ

    Την πάταξη του παράνομου εμπορίου υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρης, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης το θέμα των εκπτώσεων, της επαγγελματικής στέγης, του ωραρίου των καταστημάτων στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και των υπερτιμημένων ενοικίων που πληρώνουν ορισμένοι καταστηματάρχες.

    Εκπτώσεις, παραεμπόριο και ωράριο επί τάπητος

    Ο υφυπουργός, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι θα συσταθεί μόνιμη διαρκής μικτή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα. Επανέλαβε ότι προτίθεται να συγκρουστεί ''κατά μέτωπο'' με το παραεμπόριο, ξεκαθάρισε ότι δε θα ''μπει από το παράθυρο'' η απελευθέρωση του ωραρίου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χαρακτήρισε θετική για την αγορά την εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης για τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων και μηχανών.

    Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Παναγής Καρέλας, είπε ότι οι έμποροι ζητούν να καθοριστεί σταθερό χρονικό διάστημα εκπτωτικής περιόδου δύο φορές το χρόνο, μικρότερης διάρκειας από το ισχύον, και οι προσφορές να γίνονται μέχρι πέντε φορές το χρόνο και όχι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

    Για το παραεμπόριο οι έμποροι είπαν ότι σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί πρόθεση ελέγχου στην αγορά, θα προχωρήσουν στη διαδικασία των μηνύσεων της πολιτικής εξουσίας ενώ ο υφυπουργός τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία της αγοράς επιτρέπουν αυστηρότερο έλεγχο. Πάντως ο κ. Καρέλας ανέφερε ότι, μετά τα εξώδικα που έχει στείλει ο σύλλογος σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, ετοιμάζεται στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου να προχωρήσει και σε μηνύσεις.

    Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο ΕΣΑ τάσσεται υπέρ μίας μικρής κλίμακας διεύρυνσης. Σε περίπτωση που κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασιστεί ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν Κυριακές και αρκετές επιπλέον ώρες καθημερινά, τότε οι έμποροι θα ζητήσουν ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

    Σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική στέγη, οι έμποροι επισήμαναν ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά και αδικαιολόγητα στο κέντρο της Αθήνας με επίπτωση τη μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή. Στο πλαίσιο του διαλόγου προτάθηκε να συζητηθεί και η διεύρυνση του χρόνου ενοικίασης επαγγελματικού χώρου.

    [21] Περισσότερους πόρους για τη λιμενική υποδομή στην Ελλάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 1/10/2003 1:39:00 μμ

    Πρόσθετους πόρους της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για τη βελτίωση της λιμενικής υποδομής της χώρας και θα ενταχθούν στο Γ΄ Κ.Π.Σ. ζήτησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας από το υπουργείο Οικονομικών. Οπως είπε ο Γιώργος Πασχαλίδης σε πρώτη φάση ζητήθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την εκπόνηση μελετών που θα αφορούν στην αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε 28 λιμάνια των Κυκλάδων προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υποδειχθούν οι κατάλληλες λύσεις.

    Επί τάπητος η αφάλεια πλοίων και λιμενικών

    Πρόταση κανονισμού που θα αφορά στην ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές συμβούλιο υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στο Στρασβούργο.

    Στο ίδιο συμβούλιο θα συζητηθεί και πρόταση οδηγίας που αναφέρεται στη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία.

    [22] Παρών ο Αλβέρτης στην πρεμιέρα της Α1

    1/10/2003 3:54:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ελαφρύ διάστρεμμα έδειξε η ακτινογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Απόλλωνα Π. στο Λουτράκι την Κυριακή. Μετά την απώλεια του πρώτου στόχου (Κύπελλο Ελλάδας), ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πληροφορήθηκε με ικανοποίηση τα νέα, αφού οι πρωταθλητές Ελλάδας χρειάζονται τον αρχηγό στην πρεμιέρα της Α1, με αντίπαλο τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη (Σάββατο, 17:00, Ιβανώφειο). Την Τρίτη, ο "Φράγκι" ακολουθεί ειδική θεραπευτική αγωγή και θα είναι σε θέση να δώσει κανονικά το παρόν. Στο μεταξύ, τη Τετάρτη διορίστηκε ο αθλητικός δικαστής που θα αναλάβει να μελετήσει τον φάκελο του Αριέλ ΜακΝτόναλντ για χρήση ινδικής κάνναβης και στη συνέχεια θα προβεί σε έκδοση απόφασης.

    [23] Ρωμαϊκά ευρήματα στο Διδυμότειχο Εβρου

    1/10/2003 6:13:00 μμ

    Δύο σημαντικά ευρήματα, ένα Ρωμαϊκό πηγάδι του 2ου μ.Χ. αιώνα , μοναδικό στην Ελλάδα και έναν ορθογώνιο κεραμοσκέπαστο θάλαμο, που πιθανότατα αποτελεί τμήμα υδραγωγείου των Ρωμαϊκών χρόνων, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου.

    Mονολιθικό υπέρθυρο

    Στην ανασκαφή που διενεργείται για τέταρτη χρονιά στην ανατολική πλευρά του λόφου «Αγία Πέτρα» Πλωτινόπολης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θράκης, εντοπίστηκε η μνημειακή είσοδος του θαλάμου που οδηγεί στο Ρωμαϊκό πηγάδι.

    Ο θάλαμος έχει διαστάσεις 4,5 μέτρα μήκος, 2,15 μέτρα πλάτος και 3,4 μέτρα ύψος. Στο πάνω μέρος της εισόδου, εντοπίστηκε τοξωτό μονολιθικό υπέρθυρο, ενώ ανατολικά και δυτικά, βρέθηκαν 2 τείχη με σκαλοπάτια ανάμεσά τους, που οδηγούσαν στο θάλαμο. Στο πηγάδι η ανασκαφή, έχει φτάσει σε βάθος 10,70 μέτρα, χωρίς όμως ακόμα να βρεθεί ο πυθμένας του.

    [24] Βρετανία: Απερρίφθη αίτημα για εξωσωματική

    1/10/2003 5:31:00 μμ

    Λορέν Χάντλεϊ (αριστερά)

    Νάταλι Ίβανς (δεξιά)

    Δυο Βρετανίδες έχασαν τη Τετάρτη τη δικαστική μάχη για να αποκτήσουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τα κατεψυγμένα έμβρυα, τα οποία οι πρώην σύντροφοί τους επιθυμούν να καταστραφούν. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε το αίτημα της 31χρονης Νάταλι Ίβανς και της 38χρονης Λορέν Χάντλεϊ, να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, που είχαν αρχίσει με τους πρώην συντρόφους τους. Και στις δύο περιπτώσεις οι άντρες είχαν αποσύρει τη συγκατάθεσή τους να χρησιμοποιηθούν τα κατεψυγμένα έμβρυα, μετά το χωρισμό των δύο ζευγαριών.

    Αμφισβητούν τη νομοθετική πράξη του 1990

    Η 31χρονης Νάταλι Ίβανς δήλωσε πως τα έμβρυα αυτά είναι η μόνη της δυνατότητα να αποκτήσει παιδί, αφού έχει υποβληθεί σε αντικαρκινική θεραπεία.

    ''Θέλει απελπισμένα να αποκτήσει ένα παιδί, όπως πάντα ονειρευόταν'', δήλωσαν ο συνήγορός της.

    Οι δύο γυναίκες αμφισβητούν τη νομοθετική πράξη του 1990 για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και την Εμβρυολογία που ορίζει πως τα έμβρυα πρέπει να καταστρέφονται, εκτός αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν να παραμένουν αποθηκευμένα για να χρησιμοποιηθούν.

    Ο δικαστής Νίκολας Ουόλ εξέφρασε τη συμπάθεια του προς τις δύο γυναίκες, αλλά τόνισε πως η νομοθετική πράξη πρέπει να εφαρμοστεί.

    ''Μπορεί κάποιος εύκολα να επικρίνει τους δύο άντρες, όμως πιστεύω πως αυτές οι επικρίσεις δεν θα ήταν δίκαιες. Αν το αίτημα των δύο γυναικών γινόταν δεκτό και τα παιδιά αυτά έρχονταν στον κόσμο, οι άντρες θα ήταν οι βιολογικοί πατέρες τους και θα είχαν την οικονομική ευθύνη, αλλά δεν θα απολάμβαναν οποιαδήποτε σχέση μαζί τους'', τόνισε ο δικαστής.

    Ο πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου Μάικλ Ουίλκς δήλωσε πως το δικαστήριο κατέληξε στη ''σωστή απόφαση''.

    [25] Έρευνα συσχετίζει αντιβιοτικά με αλλεργίες και άσθμα

    1/10/2003 1:30:00 μμ

    Μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του European Respiratory Society στη Βιέννη έδειξε ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται σε βρέφη κάτω των έξι μηνών ενδέχεται να επηρεάσουν το πεπτικό σύστημα του μωρού και, κατ΄επέκταση, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιβιοτικά "σκοτώνουν" ωφέλιμα βακτήρια τα οποία βρίσκονται στα έντερα.

    Η έρευνα διενεργήθηκε σε σύνολο 448 παιδιών και κατέδειξε ότι τα παιδιά που είχαν λάβει αντιβιοτικό κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα και αλλεργίες, σε σχέση με τα παιδιά στα οποία δεν είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά σε τόση μικρή ηλικία.

    Περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά στη Βρετανία υποφέρουν από άσθμα και τα ποσοστά αλλεργιών αυξάνονται. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίζουν να χορηγήσουν αντιβιοτικά σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας.

    [26] Online δημόσιες υπηρεσίες στη Βρετανία

    Πηγή: ΑΠΕ 1/10/2003 5:14:00 μμ

    Το σχέδιο να καταστούν οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες διαθέσιμες μέσω του ίντερνετ έως το 2005, προχωρά κανονικά στη Βρετανία με σκοπό το 90% των υπηρεσιών να παρέχονται online. Κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων τοπικών αυτοδιοικήσεων τονίστηκε ότι έχει γίνει καλή δουλειά στο να παρασχεθεί πρόσβαση μέσω των βιβλιοθηκών και των κέντρων ίντερνετ, αλλά το θέμα που προκύπτει είναι ποιες υπηρεσίες ζητούν οι πολίτες και ποιες είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν. Σημαντικό είναι, επίσης, να ενθαρρυνθεί το κοινό στο να χρησιμοποιήσει της υπηρεσίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) ενώ έγινε πρόταση ο δημόσιος τομέας να δανειστεί τεχνικές επιτυχημένων επιχειρήσεων όπως η Amazon, η οποία δημιουργεί πελατοκεντρικές υπηρεσίες.

    Όταν επιλέχθηκαν οι ηλεκτρονικές κυβερνητικές υπηρεσίες, το "κλειδί" ήταν η φθηνή πρόσβαση μέσω απλής τηλεφωνικής γραμμής (dial-up), ενώ τώρα έχει τεθεί ως στόχος, η υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική σύνδεση (broadband). Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στη Βρετανία αποτελεί τμήμα της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ, για ολοκλήρωση του 50% των συναλλαγών με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, με τη χρήση του ίντερνετ, έως το 2005.

    [27] Ροκ συναυλία με αυτοκτονία επί σκηνής

    1/10/2003 4:14:00 μμ

    To δημοτικό συμβούλιο της πόλης Σεντ Πίτερσμπεργκ στη Φλόριντα υιοθέτησε την Τρίτη μία απόφαση που απαγορεύει τις ...δημόσιες αυτοκτονίες σε μία προσπάθεια να αποτρέψει μία αυτοκτονία επί σκηνής κατά τη διάρκεια μίας ροκ συναυλίας. Το συγκρότημα "Hell on Earth" (Κόλαση στη Γη) ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι ένα μέλος της Euthanasia Society (Κοινότητα Ευθανασίας) που πάσχει από ανίατη ασθένεια, σκοπεύει να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της συναυλίας του συγκροτήματος. Η τοποθεσία δεν έχει αποκαλυφθεί ενώ το συγκρότημα προτίθεται να μεταδώσει την αυτοκτονία στο ίντερνετ. Μέλος του συγκροτήματος υπεραμύνθηκε της απόφασης αυτής λέγοντας ότι το κάνουν για να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

    [28] ''Απελευθέρωση'' των γάμων στην Κίνα

    1/10/2003 12:46:00 μμ

    Χωρίς την άδεια των εργοδοτών τους θα μπορούν πλέον να παντρεύονται οι Κινέζοι, καθώς το μόνο που θα χρειάζονται είναι τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και η άδεια παραμονής στην πόλη που κατοικούν. Οι παλιές ρυθμίσεις συχνά οδηγούσαν σε μεγάλες καθυστερήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και στη μη τέλεση γάμων που δεν ενέκριναν οι. . . προϊστάμενοι τους. Η νέα νομοθεσία καταργεί, επίσης, τις υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις πριν το γάμο και καθιστά ευκολότερο το διαζύγιο.

    Αλλαγές και στην έκδοση διαβατηρίων

    Με βάση τους νέους κανονισμούς, που άρχισαν να ισχύουν από τον περασμένο μήνα, οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν διαβατήριο χωρίς προηγουμένως να έχουν άδεια από τον εργοδότη τους, ενώ οι Κινέζοι από την κομμουνιστική Κίνα θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ως ιδιώτες και όχι ως μέλη μίας ομάδας τουριστών.

    Παρά τις αλλαγές αυτές, οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν ότι η Κίνα έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο ώστε στη χώρα αυτή οι πολίτες να ανακτήσουν απόλυτα τα δικαιώματά τους.

    ΠΗΓΗ: BBC


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 October 2003 - 18:07:41 UTC