Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάθημα ζωής στη Βουλή των Εφήβων
  • [02] Έγκλημα - μυστήριο στην Ηλιούπολη
  • [03] Συμβούλιο υπουργών Ισότητας στις Συρακούσες
  • [04] ΗΠΑ: Αναβολή των εκλογών στην πολιτεία της Καλιφόρνια
  • [05] Υπεραμύνθηκε ο Χαταμί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
  • [06] Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει την αμοιβή για την εύρεση των γιων του Σαντάμ
  • [07] Υβρίδιο ανθρώπου-αγελάδας από τον δρ. Ζαβό
  • [08] Επίσημη ''πρεμιέρα'' για τον Hellas Sat
  • [09] Χωρίζουν Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Αφλεκ;
  • [10] Αλλάζει ο αριθμός κλήσης της ΕΛΠΑ

    [01] Μάθημα ζωής στη Βουλή των Εφήβων

    15/9/2003 9:43:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Συγκίνηση προκάλεσε το πρωί της Δευτέρας στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων η κατάθεση ψυχής από μία 16χρονη μαθήτρια λυκείου. Η νεαρή κοπέλα βρήκε το θάρρος να σταθεί απέναντι στους άλλους και με ωριμότητα ενηλίκου να εξιστορήσει το προσωπικό της δράμα. Ο πατέρας της είναι χρήστης ναρκωτικών και όπως υποστηρίζει η ίδια δεν πρόκειται να δραπετεύσει ποτέ από τον κόσμο τού θανάτου. Η 16χρονη μαθήτρια αναγκάστηκε να γίνει "μάνα" του γονιού της, στέλνοντας το μήνυμα ότι τη ζωή μας τελικά, την φτιάχνουμε εμείς, οι ίδιοι.

    Έβλεπε τον πατέρα της να παίρνει τη δόση του

    Συγκλονιστική ήταν η αφήγηση της 16χρονης μαθήτριας ενώπιον των συνομηλίκων της στη Βουλή. Με δύναμη ψυχής, η νεαρή κοπέλα εξιστόρησε το προσωπικό της δράμα, τονίζοντας πως έβλεπε τον πατέρα της να παίρνει τη δόση του μπροστά της.

    "Έβλεπα τον πατέρα μου να αργοπεθαίνει, να παίρνει τη δόση του μπροστά μου και χωρίς να μπορώ να τον βοηθήσω...δε τον παράτησα όσο και αν με χτυπούσε, όσο και αν έκλαιγα που ήταν άρρωστος, δεν έσκυβα το κεφάλι δεν τον μίσησα. τον βοήθησα με την αγάπη μου", ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της μαθήτριας.

    Παρά τις δυσκολίες, που η μοίρα της έφερε σε αυτή την τρυφερή ηλικία, δεν τα παράτησε και θέλει να πάρει τη ζωή στα δικά της χέρια.

    "Από όλα αυτά που πέρασα έγινα δυνατή....ο άνθρωπος έχει ψυχική δύναμη και σε δύσκολες στιγμές την ελευθερώνει...εμείς φτιάχνουμε τη μοίρα μας... Σας ευχαριστώ", κατέληξε η 16χρονη καταχειροκροτούμενη από σύσσωμο το κοινοβούλιο.

    Η ξενοφοβία στα σχολεία

    Στο μεταξύ, εντύπωση έκαναν οι εμφανίσεις αλλοδαπών μαθητών στο βήμα των Επιτροπών της Βουλής των Εφήβων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την ξενοφοβία στην ελληνική κοινωνία, ένα θέμα που συζητείται ιδιαίτερα στο πλαίσιο του προγράμματος.

    Για ρατσισμό στην ελληνική κοινωνία που ορθώνει τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους, έκανε λόγο η Μαρτσέλα Νάκο από το Ηράκλειο, η οποία αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη χώρα μας.

    "Εμείς τα παιδιά των μεταναστών, ζώντας χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε αποξενωθεί από την ιστορία και τη γλώσσα μας. Θα παρακαλούσα το ελληνικό κράτος να φτιάξει πολυπολιτισμικά σχολεία. Όπως αγαπάμε την πατρίδα μας, έτσι αγαπάμε και την Ελλάδα, γιατί θα ζούμε επί χρόνια ακόμα μέσα στα ελληνικά ήθη και έθιμα", ανέφερε η νεαρή μαθήτρια ξεσπώντας σε λυγμούς.

    Στο ίδιος μήκος κύματος και η τοποθέτηση της Αβρίνας Μινμπασιρίδου, έφηβης "βουλευτού" προερχόμενης από την Αρμενία.

    "Επειδή δεν τα καταφέραμε να επιβιώσουμε, ο πατέρας μου αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα. Με κοροϊδεύανε στο σχολείο. Δεν ήθελα να πηγαίνω. Πήγαινα για να τους αποδείξω ότι είμαι καλύτερη απ αυτούς. Είμαι σήμερα 16 χρονών μέτρια μαθήτρια, αλλά δεν θέλω να εγκαταλείψω τις προσπάθειές μου", τόνισε χαρακτηριστικά.

    [02] Έγκλημα - μυστήριο στην Ηλιούπολη

    15/9/2003 8:26:00 μμ

    Αγνωστος άνδρας, ηλικίας περίπου 30-35 ετών, μπήκε τη Δευτέρα στις 16:00, σε βιοτεχνία που κατασκευάζει κουτιά για τα ρολόγια της ΔΕΗ στην οδό Ασκληπιού 48-50 στην Ηλιούπολη, και ζήτησε το ''αφεντικό''. Όταν του είπαν ότι έλειπε ζήτησε τον προϊστάμενο και τον οδήγησαν στο λογιστή Παναγιώτη Μαριόλη, 34 ετών. Ο άγνωστος χωρίς να δώσει καμία εξήγηση έβγαλε ένα πιστόλι, πυροβόλησε τρεις φορές στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιά το Μαριόλη, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε. Ο άτυχος υπάλληλος εργαζόταν για λογαριασμό της οικογένειας Τσακογιάννη, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, βρίσκεται σε "πόλεμο" με την οικογένεια Γρηγοράκου, που άρχισε το 2000 στο πλαίσιο της αλληλοεξόντωσης αντίπαλων συμμοριών νονών της νύχτας.

    Νεκρή και η Κυριακή Γρηγοράκου

    Ο ιδιοκτήτης της βιοτεχνίας είναι αδελφός του Γιώργου Τσακογιάννη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί από την οικογένεια Γρηγοράκου ως ηθικός αυτουργός για τις δολοφονίες δυο μελών της.

    Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο δράστης να ήταν πληρωμένος δολοφόνος και να ήθελε να σκοτώσει τον ιδιοκτήτη Μιχάλη Τσακογιάννη, ο οποίος δεν βρισκόταν στη βιοτεχνία του. Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Τσακογιάννης ήταν κουμπάρος του Νίκου Γρηγοράκου.

    Στο μεταξύ, νεκρή βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητό της η αδελφή του Νίκου, Κυριακή Γρηγοράκου, 36 χρόνων, το βράδυ της Κυριακής, στην οδό Αγίου Δημητρίου 227. Ο ιατροδικαστής από την νεκροτομή δεν διαπίστωσε εμφανή στοιχεία που να παραπέμπουν σε εγκληματική ενέργεια και τα αίτια θανάτου της γυναίκας, αναμένεται να γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.

    Ο θάνατος της αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στη αλυσίδα των θανάτων στην οικογένεια Γρηγοράκου.

    Στις 7 Ιουνίου του 2000 δολοφονήθηκε, ο Νίκος Γρηγοράκος, έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, στις 15 Ιουλίου του 2000, οι δολοφόνοι έστησαν καρτέρι στον πατέρα του, Βασίλη και στις 28 Ιανουαρίου του 2002 δηλητηριάστηκε με υδροκυάνιο, από συγκρατούμενούς του, μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ο αδερφός του Νίκου, Θόδωρος Γρηγοράκος.

    Πηγές: ΑΠΕ, ΝΕΤ.

    [03] Συμβούλιο υπουργών Ισότητας στις Συρακούσες

    15/9/2003 9:03:00 μμ

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Συρακούσες το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ισότητας της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ιταλικής προεδρίας. Στο Συμβούλιο συμμετείχαν η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αννα Καραμάνου, και η γ.γ. Ισότητας, Εφη Μπέκου. Με πρόταση της Ιταλίδας υπουργού Ίσων Ευκαιριών, Στεφανία Πρεστιτζιακόμο και της επιτρόπου κ. Διαμαντοπούλου, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την κ. Καραμάνου να μεταφέρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου στους αρχηγούς όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στόχος η αληθινή δημοκρατία

    Στα συμπεράσματα, μεταξύ άλλων, τονίζεται:

    Κοινός στόχος παραμένει η αληθινή δημοκρατία και η ίση κατανομή της εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ανάγκη πλήρους εκπροσώπησης όλων των συστατικών της κοινωνίας, ως προϋπόθεση για τη δημοκρατία. Η επαναδέσμευση των υπουργών, για την προώθηση της ίσης πρόσβασης και της πλήρους συμμετοχής των γυναικών στις δομές εξουσίας και στη λήψη αποφάσεων. Όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν ότι τουλάχιστον το 1/3 των υποψηφίων τους στις ευρωεκλογές του 2004 θα είναι γυναίκες. Να υποστηρίζουν τους στόχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Λισαβόνας για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και της Βαρκελώνης για την ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών (τουλάχιστον 60% δείκτη γυναικείας απασχόλησης μέχρι το 2010 και επαρκείς υποδομές φροντίδας παιδιών). Η μάχη κατά της βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών (trafficking) πρέπει να δοθεί, τόσο από τις χώρες προέλευσης όσο και από τις χώρες transit και προορισμού.

    Τέλος, η ιταλική προεδρία πρότεινε, και έγινε αποδεκτό, να τιμηθεί η μνήμη της αδικοχαμένης Σουηδής υπουργού Ανα Λιντ και ο αγώνας των γυναικών για συμμετοχή στην πολιτική, με μεγάλη συγκέντρωση γυναικών στη Στοκχόλμη στις 9 Δεκεμβρίου.

    [04] ΗΠΑ: Αναβολή των εκλογών στην πολιτεία της Καλιφόρνια

    15/9/2003 9:56:00 μμ

    Απόφαση σύμφωνα με την οποία αναβάλλονται για αδιευκρίνιστη ημερομηνία οι επαναληπτικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στην Καλιφόρνια, εξέδωσε τη Δευτέρα το Ομοσπονδιακό Εφετείο της Καλιφόρνια, εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων καταμέτρησης των ψήφων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με το CNN, το Εφετείο έδωσε εντολή στους αξιωματούχους της πολιτείας της Καλιφόρνια να σταματήσουν τις προετοιμασίες για την άνευ προηγουμένου αυτή ψηφοφορία, στην οποία θα κρινόταν αν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκρέι Ντέιβις θα παραμείνει στη θέση του. Υποψήφιος αντικαταστάτης του είναι ο γνωστός ηθοποιός Αρνολντ Σβαρτζενεϊγκερ. Μέσα σε επτά ημέρες ο εντεταλμένος αξιωματούχος της πολιτείας θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η εκλογική διαδικασία εξασφαλίζει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των εκλογών.

    [05] Υπεραμύνθηκε ο Χαταμί του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

    15/9/2003 7:52:00 μμ

    Η φύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας του είναι ειρηνική, επανέλαβε τη Δευτέρα ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. ''Η απάντησή μας όσον αφορά την ατομική βόμβα και τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι όχι, όχι, όχι. Αλλά όσον αφορά την πρόοδο και την τεχνολογία και ειδικότερα την τεχνολογία που σχετίζεται με τα πυρηνικά είναι ναι, ναι, ναι'', επεσήμανε ο Ιρανός πρόεδρος. Οι ανωτέρω δηλώσεις του κ. Χαταμί έγιναν κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπευθύνων των Φρουρών της Επανάστασης.

    Τελεσίγραφο της ΙΑΕΑ

    ''Κανείς δεν πρόκειται να μας παρεμποδίσει στο δρόμο αυτό. Δεν θέλουμε την τεχνολογία όσον αφορά τα πυρηνικά για να καταστρέψουμε άλλους'', πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, η χώρα του οποίου έχει λάβει ένα τελεσίγραφο από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με βάση το οποίο πρέπει έως τις 31 Οκτωβρίου να δώσει εγγυήσεις για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση του πυρηνικού του προγράμματος.

    Σημειώνεται ότι η Τεχεράνη έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι αναπτύσσει για στρατιωτικούς σκοπούς πυρηνικό πρόγραμμα. ''Οι ΗΠΑ εξαπολύουν κατηγορίες χωρίς καμία βάση, κάτι που κάνουν παραδοσιακά, ενώ στο όνομα του αγώνα κατά των επιθέσεων, καταπιέζουν τους άλλους'', κατέληξε ο Μοχάμαντ Χαταμί.

    [06] Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει την αμοιβή για την εύρεση των γιων του Σαντάμ

    15/9/2003 10:13:00 μμ

    Λόγους ασφαλείας επικαλούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη μη καταβολή της αμοιβής των 30 εκατομμυρίων δολαρίων στον πληροφοριοδότη των αμερικανικών δυνάμεων, που κατέδωσε το κρησφύγετο των γιων του Ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, στις 22 Ιουλίου. ''Η αμοιβή δεν έχει παραδοθεί'' υπογράμμισε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, και επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, αρκούμενος να δηλώσει ότι το ζήτημα θα διαλευκανθεί συντόμως. Η ταυτότητα του πληροφοριοδότη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο πολλοί Ιρακινοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στη Μοσούλη όπου είχαν καταφύγει και βρήκαν το θάνατο ο Ουντάι και ο Κουσάι με τους προσωπικούς τους φρουρούς.

    [07] Υβρίδιο ανθρώπου-αγελάδας από τον δρ. Ζαβό

    Πηγή: ΝΕΤ 15/9/2003 9:21:00 μμ

    Ταράζει πάλι τα νερά ο Ελληνοκύπριος γενετιστής Παναγιώτης Ζαβός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πελώριο από ιατρική, κοινωνική και ηθική άποψη, ζήτημα της κλωνοποίησης. O κ. Ζαβός ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο Λονδίνο ότι κατάφερε να δημιουργήσει έμβρυα "ανθρώπου και αγελάδας". Τα έμβρυα δεν επέζησαν, κατά τον διάσημο γενετιστή, ωστόσο θα μπορούσαν να εμφυτευτούν σε γυναικεία μήτρα. Ο δόκτορας Ζαβός, μιλώντας στη ΝΕΤ, υποστήριξε ότι στόχος του δεν είναι η κατασκευή τεράτων, αλλά η βελτίωση τής τεχνικής για την κλωνοποίηση ανθρώπου.

    Προκαλεί και πάλι ο Ελληνοκύπριος γενετιστής

    Ο δρ. Παναγιώτης Ζαβός ανακοίνωσε στις 2.30 το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο Κλίφτονφόρ του Λονδίνου την επιτυχή κατάληξη ενός ακόμη πειράματος που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των προσπαθειών της ομάδας του για την κλωνοποίηση ανθρώπινου εμβρύου.

    Ο Ελληνοκύπριος γενετιστής υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως κατάφερε να δημιουργήσει ανθρώπινο έμβρυο που συνδυάζει ανθρώπινο DNA και ωάρια αγελάδας, προκαλώντας για μια ακόμη φορά σοκ στην επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινή γνώμη.

    Το υβρίδιο "άνθρωπος-αγελάδα" επέζησε για δύο εβδομάδες και θεωρητικά θα μπορούσε να εμφυτευτεί σε ανθρώπινη μήτρα, να γεννηθεί και να αναπτυχθεί.

    Στόχος του γενετιστή με αυτά τα πειράματα είναι να τελειοποιήσει τις τεχνικές κλωνοποίησης, καθώς σκοπεύει να αναπτύξει πλήρη ανθρώπινο κλώνο εντός του 2004. Εξάλλου, όπως τόνισε σε καμία περίπτωση δεν θα επέτρεπε να γεννηθεί τέτοιο υβρίδιο ανθρώπου αγελάδας.

    Όλα δείχνουν πως η κλωνοποίηση του ανθρώπου αποτελεί μια πραγματικότητα σε αναμονή, καθώς δεκάδες εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται, φανερά ή κρυφά, στο νέο πεδίο της γενετικής, που κυριολεκτικά αλλάζει τον χάρτη της ανθρώπινης εξέλιξης με απρόβλεπτες συνέπειες.

    Ωστόσο, σε επιστημονικό πεδίο κανείς δεν μπορεί, ενόψει ηθικών διλημμάτων, να διαγράψει τις έρευνες στο σύνολό τους, δεδομένων των θεραπευτικών δυνατοτήτων που υπόσχονται.

    Το σίγουρο είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στο πεδίο της κλωνοποίησης θα είναι απρόβλεπτες όσο και ραγδαίες, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι ανακοινώσεις του δρ. Παναγιώτη Ζαβού.

    [08] Επίσημη ''πρεμιέρα'' για τον Hellas Sat

    15/9/2003 3:42:00 μμ

    Με τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα η λειτουργία του ελληνοκυπριακού δορυφόρου Hellas Sat, στο πλαίσιο εκδήλωσης στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Αθήνα. "Η Ελλάδα ανήκει πλέον στην ομάδα των διαστημικών χωρών της Ευρώπης" τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μια νέα σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα υψηλής τεχνολογίας.

    Η διαστημική ''γειτονιά'' του Ελληνισμού

    Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ανήκει πλέον στις χώρες που έχουν ενεργό παρουσία στο διάστημα και σημείωσε ότι η λειτουργία του Hellas Sat αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για να εντάξουμε τη χώρα μας στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης, καθώς θα συμβάλει στην προώθηση της τηλεϊατρικής, της τηλεκπαίδευσης, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

    Παράλληλα θα συμβάλει στην ψηφιακή σύγκλιση της Ελλάδας σε σχέση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές και μη χώρες, ενώ θα αποτελέσει το βασικό μοχλό για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

    Κατά τον κ. Σημίτη, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν το υπόβαθρο για την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ενώ ο Hellas Sat ήλθε να καλύψει τις νέες ανάγκες που δημιούργησε η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, μια αγορά που όπως είπε, έγινε πιο ανταγωνιστική προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας, καθώς δημιουργεί επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

    Ο κ. Σημίτης ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα μέλος της ομάδας που υπάρχει στην Ε.Ε. με τις χώρες που έχουν διαστημικό πρόγραμμα.

    Χαριτολογώντας, τέλος, με αφορμή δήλωση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, ότι η Ελλάδα απέκτησε το δικό της "οικόπεδο στο διάστημα", ο κ. Σημίτης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το οικόπεδο αυτό δεν είναι αυθαίρετο αλλά νόμιμο.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Σημίτης είχε τρεις δορυφορικές συνδέσεις. Η πρώτη με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο, η δεύτερη με τον διοικητή της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, ταγματάρχη Μιλτιάδη Κολάτο και η τρίτη με τον δήμαρχο των Φούρνων Ικαρίας Γιάννη Μανούση.

    "Ο Ελληνισμός έχει πια τη δική του γειτονιά στο διάστημα. Η Ελλάδα και η Κύπρος συγκατοικούν στον Hellas Sat στις 39ο Ανατολικά, 36.000 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό" ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής.

    Κατά την ομιλία του ο κ. Βερελής, αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η χώρα μας απο την εμπορική λειτουργία του Hellas Sat, σημειώνοντας ότι στα 17 χρόνια που θα βρίσκεται ο δορυφόρος στο διάστημα, θα αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα ανοίγει μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις τηλεπικοινωνίες της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση έκανε λόγο για μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, επιχειρηματική αλλά και τεχνολογική της χώρας μας.

    Επεσήμανε επιπροσθέτως την κρίσιμη στρατηγική σημασία του για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς όλο το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα σε διακλαδική βάση θα διεξαχθεί απολύτως μέσω αυτού του δορυφόρου.

    "Για εμάς είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, που θα επιτρέπει να επικοινωνήσουμε σε χρόνο μηδέν, σε ώρα κρίσης ή πολέμου με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο" τόνισε ο υπουργός Αμυνας.

    "Πολύ σημαντική εξέλιξη, με την οποία ουσιαστικά η Κύπρος εισέρχεται στη διαστημική οικογένεια" χαρακτήρισε από την Αθήνα, την έναρξη της λειτουργίας του δορυφόρου, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Κίκης Καζαμίας.

    Ο κ. Καζαμίας, που βρέθηκε στα εγκαίνια, έκανε μνεία στα οικονομικά και άλλα οφέλη που θα αποκομίσει η Κύπρος αναφέροντας ως παράδειγμα την άμεση έναρξη της μετάδοσης μέσω του δορυφόρου του προγράμματος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για τους αποδήμους. "Ουσιαστικά", ανέφερε, "η μετάδοση θα γίνεται δωρεάν, ενώ μέχρι τώρα καταβαλλόταν σημαντικό ποσό και ταυτόχρονα η εμβέλεια της εκπομπής θα μπορεί να επεκταθεί με μικρό κόστος".

    Επιπλέον, είπε πως μέσω του δορυφόρου θα υπάρχει άμεση σύνδεση του υπουργείου Εξωτερικών με όλες τις πρεσβείες, ενώ θα παρέχονται οι υπηρεσίες για ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικών εκπομπών.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος χαρακτήρισε τον Hellas Sat ως τον τέλειο δορυφόρο, που οδηγεί τον ΟΤΕ σε περίοπτη θέση στην ευρωπαϊκή αγορά, προσδίδει στην Ελλάδα αυτόνομη παρουσία στο διάστημα, ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία και το κύρος της χώρας και θα συμβάλει αποφασιστικά στην αρτιότερη διοργάνωση της Ολυμπιάδας.

    Ο Hellas Sat

    Ο Hellas Sat είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Σχεδιάστηκε από τον Έλληνα Γιάννη Καρρά, κατασκευάστηκε από την εταιρία ASTRIUM και εκτοξεύτηκε στις 13 Μαΐου του 2003 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

    Τέθηκε σε τροχιά αμέσως μετά και πήρε την οριστική του θέση στο διάστημα σε ύψος 37.500 χλμ. Ο Hellas Sat θα καλύπτει τηλεπικοινωνιακά και με ασφάλεια ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο και περίπου άλλες 25 χώρες της ευρύτερης περιοχής.

    Στις δυνατότητές του περιλαμβάνονται εφαρμογές τηλεφωνίας, Ιντερνετ, τηλεϊατρικής, άμυνας και ψηφιακής τηλεόρασης.

    Πρέπει να σημειωθεί οτι ο μέσος όρος ζωής του δορυφόρου είναι περίπου 15 χρόνια, αλλά επειδή η εκτόξευσή του ήταν απόλυτα επιτυχής και τον έφερε από την πρώτη στιγμή σε σωστή θέση, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση καυσίμων, γεγονός που θα παρατείνει τη ζωή του δορυφόρου για άλλα δυο χρόνια.

    Η μεγίστη χωρητικότητα του Hellas Sat, ο οποίος συνολικά στοίχισε 170 εκατ. δολάρια, ανέρχεται σε 30 αναμεταδότες των 36 MHz και οι δυνατότητες κάλυψης εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο περιλαμβάνει τα Βαλκάνια, τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη με δυο σταθερές δέσμες, μέρος της Ασίας αλλά και της Αφρικής.

    [09] Χωρίζουν Τζένιφερ Λόπεζ και Μπεν Αφλεκ;

    15/9/2003 7:37:00 μμ

    Ο Aμερικανός ηθοποιός Μπεν Αφλεκ και η τραγουδίστρια-ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ χωρίζουν αντί να παντρευτούν, γράφει το περιοδικό People. ''Ο χωρισμός είναι συνέχεια της απόφασής τους που ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ν' αναβάλουν το γάμο τους που είχαν προγραμματίσει για την Κυριακή, στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνιας με 400 καλεσμένους'', αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό. Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που επικαλείται ο συντάκτης του δημοσιεύματος, ο Μπεν Αφλεκ είναι εκείνος που αποφάσισε να προχωρήσει στη λύση του δεσμού. Την Τετάρτη η 33χρονη σταρ και ο 31 ετών διάσημος ηθοποιός και παραγωγός περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι η ματαίωση της γαμήλιας τελετής οφείλεται στην υπέρ το δέον προσοχή των μέσων ενημέρωσης στα προσωπικά τους.

    Ο σκανδαλοθηρικός Τύπος, ωστόσο, κάνει διάφορες υποθέσεις για τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν το ζευγάρι στην απόφαση να ματαιώσει το γάμο του.

    Το Σάββατο, η Λόπεζ εμφανίστηκε μόνη της σε παραλία του Μαϊάμι όπου κολύμπησε και έκανε τζόκινγκ κοντά στο σπίτι της, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό. Ο Μπεν Αφλεκ παρέμεινε στο Λος Αντζελες και μόλις χθες βράδυ πήγε στο Λας Βέγκας για να παρακολουθήσει έναν αγώνα πυγμαχίας.

    Η Λόπεζ και ο μέχρι πρότινος μνηστήρας της που έπαιξε στην ταινία ''Pearl Harbor'' είχαν ανακοινώσει το Νοέμβριο του 2001 τον αρραβώνα τους. Η ηθοποιός με δύο γάμους στο ενεργητικό της, μόλις είχε χωρίσει τότε από τον χορευτή Κρις Τζούντ. Ο Μπεν Αφλεκ δεν έχει παντρευτεί ποτέ.

    [10] Αλλάζει ο αριθμός κλήσης της ΕΛΠΑ

    15/9/2003 7:23:00 μμ

    Σε 10400 μετατράπηκε το 104, ο αριθμός κλήσης της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ από σταθερό τηλέφωνο. Ο ίδιος αριθμός 10400, θα ισχύει για την κλήση οδικής βοήθειας της ΕΛΠΑ και από κινητό τηλέφωνο, από όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στις ερχόμενες μέρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 September 2003 - 20:57:20 UTC