Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα κόμματα οι αλλαγές για τον εκλογικό νόμο
  • [02] Νέα αίτηση αποφυλάκισης από τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο
  • [03] Χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί ταξί
  • [04] Το Δ' ΚΠΣ συζητήθηκε στο Μαξίμου
  • [05] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες αυθαίρετα
  • [06] Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις των βουλευτών
  • [07] Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο Στεφανόπουλος
  • [08] Με τους εφοπλιστές συναντήθηκε ο Καραμανλής
  • [09] Επίσκεψη Πετσάλνικου στην Κοζάνη
  • [10] Στήριξη του ΣΥΝ στα αιτήματα της ΕΝΑΕ
  • [11] Οδηγία για την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών
  • [12] Δριμύ κατηγορώ από τον H. Αναγνωστόπουλο
  • [13] Σαουδική Αραβία: 67 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή
  • [14] Ξεκινά η δεύτερη φάση ακροάσεων για την υπόθεση Κέλι
  • [15] Αυξάνονται διεθνώς οι χρήστες του ''έκσταση''
  • [16] Ένοχοι 13 για το φόνο ιεραπόστολου στην Ινδία
  • [17] Νεκρός ο αρχηγός της ιρακινής αστυνομίας στη Φαλούτζα
  • [18] Βίαιοι οι Αμερικανοί στρατιώτες απέναντι στον ιρακινό πληθυσμό
  • [19] Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε έκρηξη
  • [20] Παραπομπή των καπνοβιομηχανιών για αυξήσεις
  • [21] Στο 27,7% του ΑΕΠ οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας
  • [22] Μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα προωθεί το υπ. Οικονομικών
  • [23] Καθυστερεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη
  • [24] Κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Καταναλωτών
  • [25] Aθλητές με κινητική αναπηρία θα διασχίσουν το Αιγαίο
  • [26] Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Κάλλας
  • [27] Νταλάρας-Μαρινέλλα στο πλευρό των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις

    [01] Στα κόμματα οι αλλαγές για τον εκλογικό νόμο

    15/9/2003 6:56:00 μμ

    Δύο νέα εναλλακτικά σενάρια του νέου εκλογικού νόμου, τα οποία διασφαλίζουν αναλογικότητα από 81 ως 88%, έστειλε την Δευτέρα στους αρχηγούς των κομμάτων, ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι 240 έδρες κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή και επιπλέον δίνονται 48 έδρες στο πρώτο κόμμα και 12 στο δεύτερο. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, κατανέμονται αναλογικά οι 255 έδρες και οι υπόλοιπες 45 δίνονται στο πρώτο κόμμα. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη σημερινή παρουσίαση των προτάσεων, ο κ. Σκανδαλίδης - σχετικά με τις απόψεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ως προς το νέο εκλογικό νόμο- είπε ότι ''δεν υπάρχει κανένα αγκάθι στις σχέσεις κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η κυβέρνηση πρότεινε επτά αρχές που είναι αδιαπραγμάτευτες και 3-4 θέματα για διάλογο τα οποία συζητάει και ο καθένας λέει τη γνώμη του''.

    Το τελικό σχέδιο τον Οκτώβριο στη Βουλή

    Εξάλλου, ο κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στη συμπόρευση τριών μικρών κομμάτων υπέρ της απλής αναλογικής, τη χαρακτήρισε ''θετική δεδομένου ότι αναδεικνύεται το θέμα του εκλογικού νόμου σε κεντρικό θέμα της πολιτικής ζωής της χώρας".

    Αντίθετα, χαρακτήρισε ''έωλη επιχειρηματολογία και μηδενιστική και αρνητική" τη στάση της ΝΔ και του κ. Καραμανλή απέναντι στο ζήτημα. Αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών στις πρόσφατες δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για το εκλογικό σύστημα, είπε ότι η θέση που πήρε ο αρχηγός της ΝΔ ήταν υπέρ του γερμανικού συστήματος, το οποίο είναι ριζικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει σήμερα. Επίσης, κατέκρινε την άρνηση του Κ. Καραμανλή να πάρει θέση σε ένα διάλογο για το θέμα του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει από το 2008.

    Σε σχέση με τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή για τα σενάρια περί "δεξιάς παρένθεσης", ο κ. Σκανδαλίδης βεβαίωσε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ τέτοιων σεναρίων και προέτρεψε τον κ. Καραμανλή να αναζητήσει αλλού ποιος τα καλλιεργεί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι ο νικητής των επόμενων εκλογών θα είναι νικητής για τα τέσσερα επόμενα χρόνια γιατί δεν πρέπει με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας να πηγαίνει η χώρα σε εκλογές. Και αυτό, υπογράμμισε, ενώ το ΠΑΣΟΚ το υποστήριζε στο Σύνταγμα, ο κ. Καραμανλής το καταψήφισε και τώρα γίνεται επικριτής για το αν το ΠΑΣΟΚ θέλει εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάτμηση της Α' Αθηνών, του υπολοίπου Αττικής και του υπολοίπου Θεσσαλονίκης σε δύο περιφέρειες και της Β' Αθηνών σε πέντε, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της διπλής κάλπης, καθώς και το θέμα της κατάργησης του ψηφοδελτίου επικρατείας και της αντικατάστασής του με λίστα βουλευτών περιφέρειας.

    Για τη συζήτηση των δύο προτάσεων, συγκαλείται την επόμενη εβδομάδα η διακομματική επιτροπή, ενώ το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις βουλευτικές εκλογές του 2008.

    Τα βασικά σημεία της πρότασης

    Τα κύρια χαρακτηριστικά της πρότασης αυτής, που θα συζητηθεί από την Τετάρτη στη διακομματική Επιτροπή, έχουν ως εξής:

    Ο συνολικός αριθμός των εδρών κάθε κόμματος προσδιορίζεται αποκλειστικά από το εθνικό του ποσοστό στην επικράτεια. Οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σε μια και μόνη κατανομή και στο επίπεδο της μιας εκλογικής περιφέρειας . Οι εκλογικοί σχηματισμοί, εφόσον συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% στο σύνολο της επικράτειας, εκλέγουν αριθμό βουλευτών ίσο τουλάχιστον με το 80% της εκλογικής τους δύναμης. Ενισχύεται το πρώτο κόμμα ώστε να επιτυγχάνεται κοινοβουλευτική αυτοδυναμία με σχετικά χαμηλό ποσοστό. Διευκολύνονται οι προγραμματικές συγκλίσεις και οι προεκλογικές συνεργασίες (δεν ισχύει η μέχρι πρότινος ενίσχυση του πρώτου κόμματος όταν διαθέτει αυτοτέλεια). Επανασχεδιάζονται οι εκλογικές περιφέρειες της χώρας με κεντρική επιδίωξη την κατάτμηση των μεγάλων βασικών εκλογικών περιφερειών.

    Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, προτείνονται οι εξής δυο εκδοχές:

    Τα κόμματα μοιράζονται αναλογικά τις 240 έδρες (80% αναλογικότητα) εξ ολοκλήρου και οι υπόλοιπες 60 κατανέμονται με αναλογία στο 4:1 ή 48:12 ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα αντίστοιχα. Τα κόμματα μοιράζονται αναλογικά τις 255 έδρες (85% αναλογικότητα) εξ ολοκλήρου και οι υπόλοιπες 45 κερδίζονται από το πρώτο κόμμα.

    Εξάλλου, στις μονοεδρικές την έδρα κερδίζει ο πλειοψηφών σχηματισμός. Στις υπόλοιπες περιφέρειες:

    Προσδιορίζεται το εκλογικό μέτρο κάθε περιφέρειας, που ισοδυναμεί με το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων δια του αριθμού των εδρών της. Κάθε σχηματισμός παίρνει σε κάθε εκλογική περιφέρεια τις έδρες που αντιστοιχούν στο ακέραιο μέρος του πηλίκου των ψήφων του δια του εκλογικού μέτρου. Στις διεδρικές εκλογικές περιφέρειες, η αδιάθετη ή οι αδιάθετες έδρες αποδίδονται στο ή (στα) κόμματα που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Για τις υπόλοιπες αδιάθετες έδρες, η κατανομή γίνεται με βάση τα μεγαλύτερα κατά σειρά υπόλοιπα ξεκινώντας από τον μικρότερο προς τον μεγαλύτερο εκλογικό σχηματισμό Στο σημείο αυτό, συζητείται εναλλακτικά η κατανομή να γίνεται με βάση τον ισχυρότερο μέσο όρο ψήφων ανά έδρα αντί της χρήσεως των υπολοίπων.

    Επίσης, δίνεται η δυνατότητα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και σε ευρείες περιφέρειες - πέραν των βασικών εκλογικών περιφερειών - έτσι ώστε να αντιστοιχηθούν με τις αναπτυξιακές διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Η μία εκδοχή είναι η ισχύουσα (12 ή 15 βουλευτές στο Επικρατείας), η άλλη αφορά τη σταυροδότηση των 240 βουλευτών, κατάργηση του ψηφοδελτίου επικρατείας και λίστα 60 βουλευτών σε ευρείες εκλογικές περιφέρειες.

    Για τον καθορισμό των ευρειών εκλογικών περιφερειών μπορούν οι 60 έδρες να κατανεμηθούν είτε στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας είτε σε ευρύτερες αναπτυξιακές περιοχές (7 ή 8 ευρείες εκλογικές περιφέρειες) με σταυρό στο νομό και λίστα στην ευρεία περιφέρεια.

    Η κατάτμηση των μεγάλων βασικών εκλογικών περιφερειών έχει ως εξής: Σε δυο η Α' Αθηνών, η Α' Θεσσαλονίκης και υπόλοιπο Αττικής και σε πέντε η Β' Αθηνών.

    Τέλος, στην πρόταση διαλόγου τίθενται προς συζήτηση και τα θέματα:

    Αν ο πολίτης πέρα από την ψήφο του στο κόμμα μπορεί να επιλέξει σταυροδότηση περισσοτέρων κομμάτων. Ο αριθμός των υποψηφίων στις βασικές εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο υποψήφιος.

    [02] Νέα αίτηση αποφυλάκισης από τον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο

    15/9/2003 7:41:00 μμ

    Την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης, δεύτερη κατά σειρά, που υπέβαλε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος εισηγείται με πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά να απορριφθεί η αίτηση, καθώς κρίνει πως ο κατηγορούμενος εκδότης, για την υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών, είναι ύποπτος για την διάπραξη νέων αδικημάτων. Στην αίτησή του, ο κ. Μιχαλόπουλος επικαλείται λόγους υγείας. Πριν λίγους μήνες, ο εκδότης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που αφορούν εκβίαση, απόπειρα εκβίασης, απόπειρα απάτης και πλαστογραφία.

    [03] Χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί ταξί

    15/9/2003 7:36:00 μμ

    Προς απεργιακές κινητοποιήσεις για το ερχόμενο δεκαπενθήμερο, προσανατολίζεται το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, η οποία είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου. Οι οδηγοί ταξί θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ αναμένεται να τραβήξουν χειρόφρενο από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου έως και την Πέμπτη 25 του μηνός. Μεταξύ άλλων, το συνδικάτο ζητά την αναπροσαρμογή του κομίστρου, αλλά και ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες. Τη Δευτέρα, εκπρόσωποι του ΣΑΤΑ είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη και την Τρίτη θα συναντηθούν με εκπροσώπους του υπουργείου Μεταφορών.

    [04] Το Δ' ΚΠΣ συζητήθηκε στο Μαξίμου

    15/9/2003 1:37:00 μμ

    Το λογιστικό κλείσιμο του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αλλά και το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-2013 βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τη Βάσω Παπανδρέου, το Νίκο Χριστοδουλάκη, το Χρήστο Βερελή και τον Χρήστο Πάχτα. "Από την καλή πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, εξαρτάται η διασφάλιση πόρων για το "4ο Πακέτο", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας μετά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι υπουργοί δεν προέβησαν σε δηλώσεις ενώ ο κ. Πάχτας είπε ότι συζητήθηκαν οι διαδικασίες προετοιμασίας για το "4ο Πακέτο" και το κλείσιμο του "2ου Πακέτου".

    Επίσπευση των δράσεων του Γ' ΚΠΣ

    Κυβερνητικός στόχος για το 2007-2013 είναι η ενίσχυση των περιφερειών και η εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων. Σε ό,τι αφορά το "2ο Πακέτο" έχει εισπραχθεί μέχρι τώρα το 30% των ετησίων πληρωμών και ένα ακόμα 20% θα εισπραχθεί αργότερα.

    Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν αρκετές συσκέψεις με θέμα την πορεία του Γ' Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης και τις διαδικασίες επίσπευσης των έργων, ενεργειών και δράσεων, που έχουν ενταχθεί σ' αυτό.

    [05] Ευνοϊκές ρυθμίσεις για χιλιάδες αυθαίρετα

    15/9/2003 1:09:00 μμ

    Λύση στο θέμα των χιλιάδων αυθαιρέτων επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Οι τελικές ρυθμίσεις θα τεθούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου ο τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών θα απλουστευθεί, ενώ θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις στους μηχανικούς για παραβάσεις, που θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση της αδείας τους αλλά και πρόστιμα στους δημάρχους των περιοχών. Επίσης θα μειωθεί ο αριθμός μελετών και δικαιολογητικών, οι άδειες για τις εντός σχεδίου περιοχές θα εκδίδονται σε πέντε ημέρες, ενώ δεν θα απαιτείται άδεια για απλές επισκευές. Δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αυθαιρέτων αλλά για μία διευθέτηση η διαδικασία της οποίας έχει αρχίσει εδώ και καιρό και αφορά 600.000 ιδιοκτήτες, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ροδούλα Ζήση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνδεθούν άμεσα με το δίκτυο της ΔΕΗ όσα αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές, όπου έχουν εκπονηθεί γενικά πολεοδομικά σχέδια.

    Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω αυθαιρέτων θα μπορούν μετά την δημοσίευση του νόμου να ζητήσουν από τον Δήμο τους μία βεβαίωση την οποία θα προσκομίζουν στα αρμόδια καταστήματα της ΔΕΗ. Η ρύθμιση αυτή υπολογίζεται ότι αφορά 150.000 ιδιοκτήτες.

    Με βάση της νέες ρυθμίσεις τα αυθαίρετα θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την χρήση τους αλλά όπως υπογραμμίζεται αρμοδίως δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα που βρίσκονται σε δάση, αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο να γίνουν σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα που αφορούν αυθαίρετα πρώτης κατοικίας και να συνδεθεί στο ύψος του προστίμου με κοινωνικά κριτήρια. Με την ρύθμιση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν εκατοντάδες Ελληνοπόντιοι που έχουν χτίσει σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου, της Μάνδρας κ.α.

    Πάντως η περιφέρεια Αττικής προχώρησε την Δευτέρα στην κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Πεντέλη για τα οποία είχαν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

    [06] Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις των βουλευτών

    15/9/2003 4:11:00 μμ

    Εκπνέει σήμερα Δευτέρα η προθεσμία που έθεσε με επιστολή του από τις 21 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να καταθέσουν δηλώσεις για τις χρηματιστηριακές τους συναλλαγές την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 1997 έως 31 Δεκεμβρίου 2002. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο σχεδόν των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος (περιλαμβάνονται οι 9 ευρωβουλευτές και όσοι εξελέγησαν το 2000 αλλά έχασαν την έδρα τους για διάφορους λόγους) κατέθεσαν τη δήλωση που τους είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Ν. Λεβογιάννης, αρμόδιος για τη συλλογή των δηλώσεων, είπε ότι ο αριθμός των βουλευτών που έως το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχαν καταθέσει τη δήλωσή τους ήταν μονοψήφιος, και αυτό οφειλόταν σε πρακτικούς λόγους (π.χ. απουσία στην επαρχία). Όσο για τους βουλευτές που κατέθεσαν επιστολές προς τον Πρωθυπουργό ή προς τον Πρόεδρο της Βουλής είπε ότι, με αυτές τις επιστολές "καλύπτονται".

    Πρωτόπαπας: ''Νωρίς για οποιοδήποτε σχόλιο''

    Με την επισήμανση πως αυτή την ώρα είναι πρόωρο οποιοδήποτε σχόλιο ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί, πώς κατά την εκτίμησή του δεν θα υπάρξουν προβλήματα από την ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοβουλία και πως πρόκειται για μια πολιτική πράξη που εντάσσεται στο πλαίσιο ''μιας επίθεσης διαφάνειας''.

    Ο κ. Πρωτόπαπας δεν διέψευσε επίσης την πληροφορία κατά την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός προτίθεται να ζητήσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το άνοιγμα των κωδικών όλων των βουλευτών, επισημαίνοντας πως οι βουλευτές των άλλων κομμάτων δεν κινήθηκαν ανάλογα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Γκούσκος έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη (την κοινοποιεί και στον κ. Λεβογιάννη) με την οποία αναφέρει ότι δεν έχει να δηλώσει τίποτα διαφορετικό από όσα αναγράφονται στο ετήσιο "πόθεν έσχες". Τονίζει, δε ότι "η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των δηλώσεων των βουλευτών και μόνον -όταν δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος εκείνων που άσκησαν εξουσία και διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα- υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο το κύρος του κοινοβουλίου".

    Ανάλογη επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής (που κοινοποιεί στο γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) απέστειλε και ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Στ. Παπαθεμελής.

    Ο κ. Παπαθεμελής σημειώνει ότι οι βουλευτές με αυτή την ιδιότητά τους δεν μπορούν να έχουν εσωτερική πληροφόρηση και ότι "οι δράστες των κακουργημάτων των 37 τρισ. του Χρηματιστηρίου πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους κύκλους, και δη σ' αυτούς της υψηλής και ειδικής κρατικής, οικονομικής και λοιπής διαπλέκουσας εξουσίας, οι οποίοι είναι και οι μόνοι δυνάμενοι να έχουν τέτοια πληροφόρηση".

    Αναφέρει πάντως ότι δεν έχει τίποτε επιπλέον να δηλώσει πέραν των όσων περιλαμβάνονται στο "πόθεν έσχες" ενώ - όπως και ο κ. Γκούσκος - "τίθεται στην απόλυτη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για κάθε μορφή ελέγχου".

    Επιστολή με την οποία θα παραπέμπει στο "πόθεν έσχες" του αναμένεται να καταθέσει και ο βουλευτής Β' Πειραιώς Π. Κρητικός.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Ακριβάκη δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην υποβολή των δηλώσεων.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Λεβογιάννης, οι δηλώσεις θα υποβληθούν εντός της εβδομάδας στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία αναμένει να ολοκληρώσει τη διερεύνησή της μέχρι τα Χριστούγεννα καθώς οι περισσότεροι βουλευτές είτε δεν έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές, είτε κρατούν "παγωμένα" τα χαρτοφυλάκιά τους.

    [07] Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις ο Στεφανόπουλος

    15/9/2003 3:10:00 μμ

    Την ευκαιρία να δει από κοντά διάφορες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είχε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφτηκε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο ΟΑΚΑ, καθώς επίσης και τα Ολυμπιακά έργα του Κέντρου Σκοποβολής και του Ιππικού Κέντρου, στο Μαρκόπουλο Αττικής. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι και τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις, συνοδευόμενοι από τον υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για τα Ολυμπιακά έργα, κ. Νάσο Αλευρά, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΟΕΟΑ "ΑΘΗΝΑ 2004" κ. Ιωάννη Πυργιώτη και τον αντιπρόεδρο της Αθηναϊκής Ολυμπιακής Ραδιοτηλεοπτικής (ΑΟΒ) Γιάννη Έξαρχο.

    [08] Με τους εφοπλιστές συναντήθηκε ο Καραμανλής

    15/9/2003 2:57:00 μμ

    Συνάντηση με εκπροσώπους των εφοπλιστών είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ναυτιλιακό τομέα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε, ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων θα πρέπει να γίνουν φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις, υποσχέθηκε στήριξη των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας στην Ευρώπη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις διεθνείς συνθήκες, αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και μια γνήσια ασφαλιστική μεταρρύθμιση με μείωση εργοδοτικών και εργατικών εισφορών και εξεύρεση πόρων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΝΑΤ. Στη συνάντηση ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Νίκος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου Επαμεινώνδας Εμπειρίκος και ο πρόεδρος του Nαυτιλιακού Επιμελητηρίου Σπύρος Αλεξανδράτος. Από πλευράς ΝΔ συμμετείχαν ο συντονιστής Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο τομεάρχης Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

    [09] Επίσκεψη Πετσάλνικου στην Κοζάνη

    15/9/2003 6:21:00 μμ

    Το Νομό Κοζάνης και, πιο συγκεκριμένα, την Νεάπολη Βοΐου και την Πτολεμαΐδα, επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, διερευνώντας επιτόπου τη δυνατότητα απόκτησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάλληλων οικοπέδων, προκειμένου να ανεγερθούν σύγχρονα Δικαστικά Μέγαρα. Οι νέοι χώροι που αναζητούνται θα στεγάσουν το Ειρηνοδικείο Νεάπολης, το οποίο λειτουργεί προσωρινά σε χώρο εντός του Δημαρχείου, καθώς και το Ειρηνοδικείο Πτολεμαΐδας, το οποίο λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε συνεργασία με τον Νομάρχη Κοζάνης, τους Δημάρχους Νεάπολης και Πτολεμαΐδας, Βουλευτές του Νομού καθώς και με το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης.

    Δέσμευση των δήλων για την παραχώρηση οικοπέδων

    Κατά τη συνάντηση, οι Δήμοι δεσμεύτηκαν ότι θα επιλέξουν και θα παραχωρήσουν οικόπεδα, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών και στη συνέχεια η προκήρυξη για την κατασκευή των νέων Δικαστικών Μεγάρων.

    Παράλληλα, ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται εντός του Σεπτεμβρίου η μελέτη για την ανέγερση του νέου Ειρηνοδικείου Σερβίων στο νομό Κοζάνης, ενώ τον Οκτώβριο θα γίνει η προκήρυξη της κατασκευής του, σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Σερβίων.

    Η έναρξη των εργασιών τοποθετείται περί το τέλος Οκτωβρίου, ενώ η περάτωση του έργου υπολογίζεται εντός του 2004. Το συνολικό εμβαδόν του κτιρίου είναι 570 τετραγωνικά μέτρα και προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 645.635 ευρώ (220 εκατ. δρχ.).

    [10] Στήριξη του ΣΥΝ στα αιτήματα της ΕΝΑΕ

    15/9/2003 5:01:00 μμ

    Τη στήριξη του ΣΥΝ στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης ζήτησε η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά, η οποία επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη και δημοκρατική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, κάτι που σημαίνει πέραν των άλλων οικονομική αυτοδυναμία και οικονομική ανεξαρτησία έτσι ώστε να μπορεί να επιτελεί τον πολιτικό της ρόλο μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος.

    Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι γίνεται ένας μεγάλος διάλογος για την μετεξέλιξη στην αυτοδιοίκηση, κυρίως στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και εμείς ως ΕΝΑΕ οφείλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το διάλογο και πιστεύουμε ότι η όποια μετεξέλιξη, πρέπει να περάσει πρώτα από την ισχυροποίηση του θεσμού.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός και για την ισόρροπη ανάπτυξη και για την αξιοβίωτη καθημερινότητα των πολιτών και πρόσθεσε ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε οριακό σημείο καθώς αντιμετωπίζει οικονομική αβεβαιότητα και ανασφάλεια.

    [11] Οδηγία για την εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών

    15/9/2003 7:17:00 μμ

    Την εφαρμογή μιας νέας Οδηγίας σχετικά με την υποχρεωτική εκπαίδευση των επαγγελματιών οδηγών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η Οδηγία, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 10 Σεπτεμβρίου 2003, προσδιορίζει τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι οδηγοί συγκεκριμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά προϊόντων και επιβατών. Επίσης, με τη νέα Οδηγία προσδιορίζεται η υποχρεωτική περιοδική εκπαίδευση των εν λόγω οδηγών.

    Υποχρεωτική η περιοδική εκπαίδευση

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, σε ότι αφορά τις αρχικές προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να γίνει επαγγελματίας οδηγός, όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εφαρμόσουν τις διατάξεις της νέας Οδηγίας με δύο εναλλακτικούς τρόπους.

    Συγκεκριμένα, κάθε υποψήφιος επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να συμμετάσχει είτε σε μια θεωρητική και πρακτική εξέταση διάρκειας έξι ωρών είτε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης (διάρκειας 280 ωρών) που θα συνοδεύεται και από μία ανάλογη εξέταση γνώσεων.

    Εξάλλου, τα κράτη μέλη μπορούν να εισαγάγουν τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των οδηγών, μέσα στο πλαίσιο εργασίας τους (διάρκειας από 6 μήνες ως 3 χρόνια) και τμήματα εκπαίδευσης (διάρκειας 140 ωρών) για υποψήφιους οδηγούς που επιθυμούν να οδηγήσουν οχήματα μικρότερου βάρους και διαστάσεων.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, σημειώνεται η σημασία της επαναξιολόγησης της πρακτικής γνώσης που διαθέτουν οι επαγγελματίες οδηγοί μέσα από την υποχρεωτική περιοδική εκπαίδευση που καθιερώνεται με τη νέα Οδηγία. Η περιοδική αυτή εκπαίδευση θα πρέπει να έχει διάρκεια 35 ωρών κάθε 5 χρόνια. Οι επαγγελματίες οδηγοί που εργάζονται ήδη, εξαιρούνται από τις διατάξεις της Οδηγίας περί αρχικών προϋποθέσεων, υποχρεούνται όμως σε περιοδική εκπαίδευση κάθε πέντε χρόνια.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Οδηγία αποσκοπεί στο να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, καθώς και η ασφάλεια στα σημεία που κάνουν στάσεις τα οχήματα, να διασφαλιστεί η σωστή τοποθέτηση του φορτίου στα οχήματα σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας και να βελτιωθεί η γνώση των οδηγών σε ότι αφορά την αντιμετώπιση εκτάκτων περιπτώσεων.

    Αλλοι στόχοι της νέας Οδηγίας είναι ο περιορισμός της ρύπανσης μέσω της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμων, η πρόληψη της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η διασφάλιση της άνετης και ασφαλούς μεταφοράς των επιβατών.

    [12] Δριμύ κατηγορώ από τον H. Αναγνωστόπουλο

    15/9/2003 3:43:00 μμ

    Λαθραίο και αφορολόγητο "γκουρού" της τρομοκρατίας, χαρακτήρισε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών των Αμερικανών θυμάτων της 17Ν και του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς Ηλίας Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε, πως οι ισχυρισμοί του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου περί σκευωρίας των μυστικών υπηρεσιών είναι παιδαριώδεις και προκαλούν την κοινή λογική. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, κατά τη διάρκεια της δράσης της οργάνωσης, είχε το ρόλο του "μιλιταριστή ομαδάρχη της 17Ν". "Όλη η ενήλικη ζωή του είναι φόνοι, εκρήξεις και ληστείες. Ένας πεπεισμένος δολοφόνος κατ' εξακολούθηση. Συνάμα, θησαυροφύλακας, αρχειοφύλακας και κειμηλιοφύλακας της οργάνωσης", είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφερόμενος στο Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ τόνισε, ότι τη φονική του δράση γνώριζε και η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία του συμπαραστεκόταν. Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα συνεχιστεί την Τρίτη με την αγόρευση του πληρεξούσιου συνηγόρου της οικογένειας του αστυνομικού Χρήστου Μάτη, κ. Σταύρου Γεωργίου.

    ''Ανάλγητος εξολοθρευτής ο Χριστόδουλος''

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε, ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός έδειχνε, πως ήταν ο ωμός και ανάλγητος εξολοθρευτής της οργάνωσης. "Θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής έργων τρόμου. Αλλά δρούσε στην πραγματικότητα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

    Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής μίλησε και για τον Σάββα Ξηρό, τον οποίο περιέγραψε ως "μηχανή θανάτου", έναν άνθρωπο ακούραστο στην αναζήτηση εγκληματικών μεθόδων. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο να αξιολογήσει ως αποδεικτικό στοιχείο τις προανακριτικές και ανακριτικές ομολογίες των κατηγορουμένων, επισημαίνοντας ότι "σε δίκες τρομοκρατικών εγκληματικών οργανώσεων, οι απολογίες (και οι ομολογίες) των συγκατηγορουμένων αποτελούν ένα από τα σοβαρότερα αποδεικτικά στοιχεία, διότι η συνωμοτική δομή των οργανώσεων αυτών δεν επιτρέπει σε τρίτους άσχετους (μη μέλη) να είναι μάρτυρες του σχεδιασμού και της εκτέλεσης των εγκληματικών πράξεων".

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε επίσης τις εκπληκτικές, όπως είπε, ομοιότητες, που εμφανίζει το καταστατικό της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΛΕΑ με αυτό της 17Ν. Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, υπάρχει μοιομορφία στο γλωσσικό ύφος και στο περιεχόμενό τους.

    [13] Σαουδική Αραβία: 67 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακή

    15/9/2003 6:42:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και είκοσι τραυματίστηκαν σοβαρά, μεταξύ των οποίων και τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, από πυρκαγιά που ξέσπασε στη μεγαλύτερη φυλακή του Ριάντ. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή των σαουδαραβικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων, η πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και σωστικά συνεργεία έσπευσαν αμέσως στη φυλακή. Επίσημη σαουδαραβική πηγή σημείωσε πως η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται. Ο υπουργός Εσωτερικών Νάγεφ Μπεν Αμντελαζίζ έδωσε εντολή για τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής για τα αίτια και τις συνέπειες της πυρκαγιάς.

    [14] Ξεκινά η δεύτερη φάση ακροάσεων για την υπόθεση Κέλι

    15/9/2003 2:12:00 μμ

    Την προσεχή Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, θα καταθέσει για δεύτερη φορά, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της αυτοκτονίας του Ντέιβιντ Κέλι, επιστημονικού συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα ο Τζέιμς Ντίνγκεμαν, σύμβουλος του δικαστή Μπράιαν Χάτον, ανοίγοντας τη δεύτερη φάση των ακροάσεων. Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, κλήθηκε επίσης να καταθέσει για μια ακόμα φορά, την ίδια ημέρα με τον Χουν, πρόσθεσε ο Ντίγκεμανς. Ο Κάμπελ ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 29 Αυγούστου. Η πρώτη σειρά των ακροάσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Χουν, καθώς η χήρα του Κέλι κατέθεσε πόσο "προδομένος" είχε νιώσει ο σύζυγός της από το υπουργείο του, το οποίο τον είχε διαβεβαιώσει, ότι δεν θα αποκαλυπτόταν το όνομά του.

    [15] Αυξάνονται διεθνώς οι χρήστες του ''έκσταση''

    15/9/2003 12:52:00 μμ

    Εκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας να λάβουν δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της μάστιγας των "συνθετικών ναρκωτικών" τύπου "έκσταση" απηύθυνε η Σιγκαπούρη, καθώς αυξάνεται δραματικά στην περιοχή ο αριθμός των χρηστών. "Αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων, που παίρνουν συνθετικά ναρκωτικά έχει αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, ενώ των χρηστών ινδικής κάνναβης κατά τρία εκατομμύρια", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης της Σιγκαπούρης, Χο Πενγκ Κι, επικαλούμενος έκθεση του ΟΗΕ. "Το πιο ανησυχητικό είναι, ότι η αύξηση στους χρήστες συνθετικών ναρκωτικών είναι πολύ μεγαλύτερη στη νοτιοανατολική Ασία", πρόσθεσε. Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Αυστραλίας δήλωσε, ότι τον Ιούνιο η χώρα κατακλύστηκε από χάπια "έκσταση" από την Ευρώπη και την Ασία.

    Περίπου 1,3 τόνοι συνθετικών ναρκωτικών κατασχέθηκαν στην Αυστραλία το 2003, από 300 κιλά, που είχαν κατασχεθεί τον περασμένο χρόνο.

    Η Σιγκαπούρη έχει ένα από τα πιο αυστηρά νομικά πλαίσια για την αντιμετώπιση του "λευκού θανάτου", περιλαμβανομένης και της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ και το Λάος, που αποτελούν το λεγόμενο "χρυσό τρίγωνο" της παραγωγής ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    [16] Ένοχοι 13 για το φόνο ιεραπόστολου στην Ινδία

    15/9/2003 12:39:00 μμ

    Ινδικό δικαστήριο έκρινε σήμερα ενόχους 13 ανθρώπους για τη δολοφονία ενός Αυστραλού ιεραποστόλου και των δυο γιων του πριν από τέσσερα χρόνια. Ο Γκράχαμ Στιούαρτ Στέινς και τα δυο του παιδιά, ηλικίας 10 και 8 ετών, κάηκαν ζωντανοί μέσα στο τζιπ τους, στο οποίο κοιμόντουσαν, στο κρατίδιο Ορίσα της ανατολικής Ινδίας, στη διάρκεια επιθέσεων εναντίον Χριστιανών. Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι ο Ντάρα Σινγκ, μέλος εξτρεμιστικής ινδουιστικής οργάνωσης, ο οποίος μαζί με τους άλλους 12 πυρπόλησε το αυτοκίνητο του Αυστραλού ιεραποστόλου. Η ποινή τους θα ανακοινωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Στέινς και η σύζυγός του Γκλάντις εργάζονταν επί 34 χρόνια για τους λεπρούς της περιοχής Μπαριπάντα, του κρατιδίου Ορίσα.

    [17] Νεκρός ο αρχηγός της ιρακινής αστυνομίας στη Φαλούτζα

    15/9/2003 5:25:00 μμ

    Ο αρχηγός της αστυνομίας της Χαλντίγια, περίπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη, σκοτώθηκε τη Δευτέρα από αγνώστους, στην είσοδο της Φαλούτζα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. ''Αργά το μεσημέρι, τρεις άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του αρχηγού της αστυνομίας της Χαλντίγια, του συνταγματάρχη Χονταγίρ Αλί Μουχλίφ'', δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζαλάλ Σάμπρι. ''Ο ίδιος σκοτώθηκε και δύο λοχίες που τον συνόδευαν τραυματίστηκαν'', πρόσθεσε.

    [18] Βίαιοι οι Αμερικανοί στρατιώτες απέναντι στον ιρακινό πληθυσμό

    15/9/2003 5:05:00 μμ

    ''Τη βία και την περιφρόνηση'' με τις οποίες αντιμετωπίζουν τον πληθυσμό τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, κατήγγειλε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη, ένα μέλος του ιρακινού προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου, η δρ. Ράτζα Χαμπίμπ αλ Χουζάι. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών Ανα Παλάθιο, η Ιρακινή αξιωματούχος δήλωσε πως ''στην πλειοψηφία τους, οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τη βία και επιδεικνύουν περιφρόνηση'' προς τους Ιρακινούς. Η στάση αυτή, πρόσθεσε, ''αρχίζει να προκαλεί δυσφορία στον πληθυσμό''.

    Η ίδια διαβεβαίωσε πως, μπροστά στην κακή συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτικών, τα ισπανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο νότιο Ιράκ ''κάνουν καλή εντύπωση'' και ''δεν αντιμετωπίζονται ως δυνάμεις κατοχής''.

    Η Ράτζα Χαμπίμπ αλ Χουζάι δήλωσε πως οι διάφορες επιθέσεις που γίνονται στο Ιράκ, διαπράττονται από οπαδούς του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν που έχουν συμμαχήσει με στοιχεία του τρομοκρατικού δικτύου αλ-Κάιντα. ''Αυτό που κάνουν είναι σαμποτάζ, δεν είναι αντίσταση'', δήλωσε. ''Αντίσταση δεν είναι η επίθεση στην έδρα του ΟΗΕ ή στην πρεσβεία της Ιορδανίας'' στη Βαγδάτη, υπογράμμισε.

    [19] Αμερικανός στρατιώτης νεκρός σε έκρηξη

    15/9/2003 2:50:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα στη Βαγδάτη σε επίθεση με αυτοπροωθούμενες οβίδες (RPG) εναντίον της περιπόλου του, δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος. Ο στρατιώτης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού τραυματίσθηκε γύρω στις 01.10, τοπική ώρα, 00.10 ώρα Ελλάδας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του, πρόσθεσε χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Πρόκειται για τον δεύτερο Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Ιράκ μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Χθες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός ενώ περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους στην είσοδο της Φαλούτζα, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

    [20] Παραπομπή των καπνοβιομηχανιών για αυξήσεις

    15/9/2003 4:01:00 μμ

    Νέες παρεμβάσεις προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα του εμπορίου, με στόχο την έλεγχο των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας. Ηδη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης παραπέμπει τις καπνοβιομηχανίες στην Eπιτροπή Aνταγωνισμού, λόγω των αυξήσεων κατά 8-9% των τιμών των τσιγάρων, που έγιναν στη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχει άλλη αύξηση, που να την δικαιολογεί. Παράλληλα, παραπέμπονται στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών 20 κυλικεία ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων για παραβίαση φορολογικών και υγειονομικών διατάξεων. Εξάλλου, η πατάτα, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και τα αχλάδια εντάσσονται στην κατηγορία των ειδών ελεγχόμενου κέρδους.

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου οι παραβάτες

    Ειδικότερα, παραπέμπονται 20 κυλικεία ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίου (από τα 25 που ελέγχθηκαν) στον εισαγγελέα και στις αρμόδιες νομαρχίες για την επιβολή προστίμων (ο νόμος προβλέπει μέχρι 30.000 ευρώ) διότι παραβιάζουν αγορανομικές, φορολογικές αλλά και υγειονομικές διατάξεις.

    Ιδιαίτερα για το τελευταίο θέμα θα γίνει επανέλεγχος από κλιμάκια του ΕΦΕΤ, ενώ θα γίνει επανέλεγχος και από κλιμάκια του ΣΔΟΕ για τα φορολογικά θέματα.

    Ακόμα παραπέμφθηκε ο χονδρέμπορος της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη Γιώργος Μαντζιαβράς, διότι διοχέτευσε σε περίπου 200 πάγκους λαϊκής 14 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια με κέρδος μέχρι και 300% (αντί για το νόμιμο 10%).

    Επιπλέον, διεξάγεται έρευνα για 15 παραγωγούς-πωλητές Λαϊκών Αγορών εάν και κατά πόσο είναι νόμιμοι παραγωγοί, καθώς και για έξι χονδρέμπορους πατάτας και μπανάνας για διαπίστωση της νόμιμης διακίνησης αυτών των προϊόντων.

    Νέα δέσμη θεσμικών μέτρων

    Εκτός από τους ελέγχους, προωθείται νέα δέσμη θεσμικών μέτρων.

    Συγκεκριμένα:

    - Η πατάτα, τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και τα αχλάδια, εντάσσονται στην κατηγορία των ειδών ελεγχόμενου κέρδους, δηλαδή το χονδρεμπορικό κέρδος ορίζεται σε 7% και το λιανεμπορικό σε 22-25%. Πριν ελέγχονταν τα είδη αυτά με το καθεστώς για υπερβολικό κέρδος.

    - Οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εισαγωγείς τροφίμων, ποτών και βιομηχανικών προϊόντων (συνολικά 100 κλάδοι) με ετήσιο τζίρο από 7,3 εκ. ευρώ και άνω, (πριν ήταν 2,5 δισ. δρχ.) υποχρεούνται να ενημερώσουν το υπουργείο Ανάπτυξης 30 ημέρες πριν από κάθε μεταβολή των τιμών τους, ενώ παρόμοια υποχρέωση έχουν οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών με ετήσιο τζίρο τρία εκατομμύρια ευρώ και άνω, καθώς και όσες από τις επιχειρήσεις ασκούν μικτή δραστηριότητα με ετήσιο τζίρο 5 εκατ. ευρώ και άνω.

    Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι έχουν "παγώσει" ή μειωθεί οι τιμές στα σουπερμάρκετ, στο ψωμί, στο κρέας, στα δίδακτρα, στα βιβλία, στα εστιατόρια, στις αλυσίδες φαστ φουντ και στις καφετέριες (εκπρόσωποι των Goody' s και Mc Donalds θα συναντηθούν τις προσεχείς ημέρες με τον υφυπουργό, ενώ έχουν δεσμευτεί ''Γρηγόρης'' και ''Everest'') στα ανταλλακτικά και τα συνεργεία αυτοκινήτων, στα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά.

    Τις προσεχείς ημέρες ο υφυπουργός θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους δέκα ιδιωτικών νοσηλευτηρίων για το ύψος των νοσηλείων.

    [21] Στο 27,7% του ΑΕΠ οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας

    15/9/2003 6:12:00 μμ

    Στο 27,7% του ΑΕΠ ανήλθαν το 2002 οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει φθάσει και πιθανότητα ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα αυτό. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία οι σχετικές δαπάνες παρουσίασαν αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2001 διαμορφώθηκαν στο 27,2% του ΑΕΠ, ενώ το 2000 ανέρχονταν στο 26,1% του ΑΕΠ. Αναφερόμενος σχετικά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη συγκλίνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο μέτωπο της κοινωνικής προστασίας.

    Στην Ευρώπη σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (έτους 2000) οι κοινωνικές δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανήλθαν στο 27,3% του ΑΕΠ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας εκφραζόμενες σε σταθερές δραχμές το 1999 ξεπερνούν πλέον το ένα εκατομμύριο κατ' άτομο σημειώνοντας συνολική αύξηση 57,6% απο το 1995 το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι δαπάνες αυτές παρουσίασαν αύξηση 5,9% το 2002, 8,3% το 2001, 7,7% το 2000, 8,2% το 1999 και 7,3% το 1998.

    Το 2002 οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας ανήλθαν συνολικά σε 39,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2001.

    [22] Μειωμένο ΦΠΑ στα ακίνητα προωθεί το υπ. Οικονομικών

    15/9/2003 5:00:00 μμ

    Τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (8%) στα νέα ακίνητα που αφορούν σε πρώτη κατοικία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ του Σαββατοκυριάκου και όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην περίπτωση που εγκριθεί το μέτρο αυτό η εισαγωγή του ΦΠΑ στα νέα ακίνητα πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα θα γίνει με συντελεστή 8% και όχι 18% όπως προβλέπεται με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία. Η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου οκταμήνου.

    Εξάλλου, ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι το 2004 δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στη φορολογία, προσθέτοντας ωστόσο ότι στο μέλλον θα γίνει νέα αξιολόγηση των φοροαπαλλαγών προκειμένου να διαπιστωθεί τί αποδίδουν, ποιές πρέπει να αναπροσαρμοστούν και με ποιόν τρόπο. ''Οι φοροαπαλλαγές δεν είναι ταμπού, κατά καιρούς άλλες αναθεωρούνται, άλλες καταργούνται και άλλες εισάγονται" είπε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    [23] Καθυστερεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη

    15/9/2003 3:03:00 μμ

    Για το 2004 μετατίθεται τώρα η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ε.Ε σύμφωνα με το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης η γενική διαπίστωση του ECOFIN, που συνεδρίασε στη Στρέσα της Ιταλίας, ήταν ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε καθυστερεί και ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 2003 το 0,7%. Η ανάκαμψη μετατίθεται για το 2004 οπότε και αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Ταυτόχρονα τόσο η ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ θα εξελιχθεί για μια ακόμη χρονιά καλύτερα από ότι στην ΕΕ. Για το 2003 η δραστηριότητα αυτή θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2003 και κατά 3,7% το 2004. Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τον ΦΠΑ.

    Σεβαστό το Σύμφωνο Σταθερότητας

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα δημόσια οικονομικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να γίνει σεβαστό, αξιοποιώντας όλη την ευελιξία που διαθέτει. Όλοι οι άλλοι υπουργοί, που συμμετείχαν στο ECOFIN επαναβεβαίωσαν την αναγκαιότητα τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης και ζήτησαν από τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα (Γερμανία, Γαλλία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διαταραχθεί η αξιοπιστία του ευρώ.

    Μείωση του ΦΠΑ εξετάζει η Κομισιόν

    Τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (8%) στα νέα ακίνητα, που αφορούν σε πρώτη κατοικία εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το θέμα συζητήθηκε στο ΕΚΟΦΙΝ και όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στην περίπτωση που εγκριθεί το μέτρο αυτό η εισαγωγή του ΦΠΑ στα νέα ακίνητα πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα θα γίνει με συντελεστή 8% και όχι 18% όπως προβλέπεται με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

    Η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ληφθεί εντός του επόμενου οκταμήνου. Επίσης στο άτυπο ΕΚΟΦΙΝ έγινε συζήτηση χωρίς να υπάρξει σχετική απόφαση για αιτήματα που έχουν υποβάλει διάφορα κράτη-μέλη σχετικά με μετατάξεις προϊόντων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

    Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη μετάταξη στο χαμηλό συντελεστή για τα κράνη και τα γεωργικά μηχανήματα.

    Φοροαπαλλαγές

    Ο κ. Χριστοδουλάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα της επανεξέτασης των φοροαπαλλαγών, που προβλέπεται στην κοινωνική χάρτα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Είπε ότι "οι φοροαπαλλαγές δεν είναι ταμπού, κατά καιρούς άλλες αναθεωρούνται, άλλες καταργούνται και άλλες εισάγονται".

    Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας στο μέλλον θα γίνει νέα αξιολόγηση τους προκειμένου να διαπιστωθεί τι αποδίδουν, ποιες πρέπει να αναπροσαρμοστούν και με ποιόν τρόπο. Τόνισε ωστόσο, ότι το 2004 δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά αλλαγή στη φορολογία.

    [24] Κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Καταναλωτών

    15/9/2003 5:15:00 μμ

    Σειρά κινητοποιήσεων προετοιμάζει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας στο σύνολο της χώρας, το μήνα Οκτώβριο, για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας. Αυτό αποφασίστηκε στην Ολομέλεια της Ένωσης Καταναλωτών. Αφετηρία των εκδηλώσεων θα είναι οι πρωτεύουσες των νομών και θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση Ανοικτής Εκδήλωσης στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατροφή. Οι Ενώσεις Καταναλωτών τονίζουν, ότι το κόστος ζωής παραμένει υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα τα δυο τελευταία χρόνια. Μάλιστα το ΙΝΚΑ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για αυξήσεις μέχρι 11,27% πριν το "πάγωμα" των τιμών υπογραμμίζοντας, ότι η έναρξη του παγώματος των τιμών άρχισε από τη Δευτέρα προφανώς για να δοθεί χρόνος να ενσωματωθούν και ορισμένες νέες αυξήσεις στις τελικές τιμές καταναλωτικών προϊόντων.

    [25] Aθλητές με κινητική αναπηρία θα διασχίσουν το Αιγαίο

    15/9/2003 7:41:00 μμ

    Πέντε αθλητές με κινητική αναπηρία, μεταξύ των οποίων και ο χρυσός Παραολυμπιονίκης του Σίδνεϊ, Κωνσταντίνος Φύκας, και δυο προπονητές - κολυμβητές πρόκειται να διασχίσουν το Αιγαίο πέλαγος, κολυμπώντας από το Σούνιο ως τη Μήλο. Ο κολυμβητικός αυτός μαραθώνιος, με το διακριτικό όνομα "Αιγαίαθλον", θα λάβει τη μορφή σκυταλοδρομίας. Η εκκίνηση θα δοθεί στη θέση Καβοκολόνες του Σουνίου νωρίς το πρωί του Σαββάτου, 20 Σεπτεμβρίου 2003, και ο διάπλους θα ολοκληρωθεί το σούρουπο της Τετάρτης 24 Σεπτεμβρίου 2003, με την άφιξη των Αιγαιαθλητών στον Αδάμαντα της Μήλου. Ενδιάμεσοι σταθμοί του διάπλου θα αποτελέσουν οι νήσοι Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος και Κίμωλος.

    Με πρωτοβουλία των αθλητών

    Το εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία των αθλητών και πραγματοποιείται με τη συνεργασία και τη στήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, έναν ακριβώς χρόνο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (17 - 28 Σεπτεμβρίου 2004).

    Στόχος του Αιγαίαθλου είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις δυνατότητες και τα επιτεύγματα των αθλητών με αναπηρία. Παράλληλα, θα προβληθεί ο τοπικός πολιτισμός και οι φυσικές ομορφιές των νησιών - σταθμών, μέσα από την ενεργή συμμετοχή των τοπικών αρχών και κοινωνιών στο εγχείρημα.

    Η απόσταση από το Σούνιο ως τη Μήλο είναι 145 χλμ. (78 ν.μ.). Ωστόσο, η απόσταση που αναμένεται να καλύψουν οι Αιγαιαθλητές στην πενθήμερη σκυταλοδρομία τους υπολογίζεται σε 160 -170 χλμ. (85-92 ναυτικά μίλια), καθώς εξαρτάται από τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσουν κατά τον διάπλου.

    Οι Αιγαιαθλητές θα κολυμπούν καθημερινά από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ αποκλειστικά με τις δικές τους δυνάμεις (χωρίς βοηθητικά μέσα όπως βατραχοπέδιλα ή τεχνητά μέλη). Θα συνοδεύονται από φουσκωτό και σκάφη με εκπαιδευμένα πληρώματα και ιατρική υποστήριξη.

    Στο Αιγαίαθλον συμμετέχουν οι: Κωνσταντίνος Φύκας (χρυσός Παραολυμπιονίκης), καθώς και οι διεθνείς Παραολυμπιακοί αθλητές Σάκης Κωστάρης, Μαριάννα Μπατσαλιά, Νίκος Πατεράκης, Γιάννης Χατζήμπεης.

    Συμμετέχουν, επίσης, οι κολυμβητές-προπονητές: Γιώργος Μαθάς (διέσχισε τη Μάγχη) και Πέτρος Τσιάλλας (για πολλά χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων).

    Όλοι οι Αιγαιαθλητές έχουν προηγούμενη εμπειρία σε κολυμβητικούς μαραθώνιους ανοιχτής θάλασσας.

    [26] Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την Κάλλας

    15/9/2003 6:59:00 μμ

    Με την 26η επέτειο από το θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας υψιφώνου Μαρίας Κάλλας συμπίπτει το γκαλά όπερας που διοργανώνει το βράδυ της Τρίτης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά που το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τιμά την επέτειο του θανάτου της Κάλλας, ταυτίζοντας την έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου του με τη διοργάνωση του γκαλά όπερας. Το πρόγραμμα του γκαλά περιλαμβάνει άριες από τις όπερες "Ο Κουρέας της Σεβίλλης" του Ροσίνι, "Τόσκα" του Πουτσίνι "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ, "Αρλεζιάνα" του Φραντσέσκο Τσιλέα, "Αδελφή Αγγελική" του Τζιάκομο Πουτσίνι και "Βέρθερος" του Ζιλ Μεσνέ. Βασικοί ερμηνευτές στο γκαλά όπερας είναι η Βασελίνα Κασάροβα (μέτζο σοπράνο) και ο Εμίλ Ιβάνοφ (τενόρος) και οι δύο τους από τη Βουλγαρία.

    "Η Κάλλας ήταν μοναδικό φαινόμενο ερμηνεύτριας αλλά και προσωπικότητας. Δεν θα επιχειρούσα σε καμία περίπτωση να την αντιγράψω, ακόμα και σε ένα γκαλά όπερας που είναι αφιερωμένο στη μνήμη της", ανέφερε η Β. Κασάροβα.

    Στη Θεσσαλονίκη -αλλά και στην Ελλάδα- η Βασελίνα Κασάροβα εμφανίζεται για πρώτη φορά.

    Στο ντεμπούτο της αυτό καλείται να ερμηνεύσει άριες και ντουέτι (με την ερμηνευτική αρωγή του συμπατριώτη της τενόρου Εμίλ Ιβάνοφ) από όπερες που "σφραγίστηκαν" από την ερμηνεία του θρύλου της Μαρίας Κάλλας.

    Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα διευθύνει στη διάρκεια του γκαλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Αθηναίος.

    Τα εισιτήρια για τη συναυλία στοιχίζουν 60, 50, 40, 25 και 12 ευρώ.

    [27] Νταλάρας-Μαρινέλλα στο πλευρό των ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις

    15/9/2003 6:31:00 μμ

    Ο Γιώργος Νταλάρας και η Μαρινέλλα ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία, στο θέατρο του Λυκαβηττού, 17 και 18 του μηνός. Τα έσοδα των παραστάσεων θα διατεθούν για τη δημιουργία της δεύτερης, στη χώρα μας, ειδικής μονάδας νευρομυϊκών παθήσεων. Το πρόγραμμα της συναυλίας ακολουθεί αυτό του Μεγάρου, όπου εμφανίστηκαν την περασμένη χρονιά οι δυο καλλιτέχνες, και για να εκπληρώσουν, όπως είπε ο Γιώργος Νταλάρας την υπόσχεση που έδωσαν στο κοινό για περισσότερες παραστάσεις, θα εμφανιστούν στον Βύρωνα και στη Νίκαια, στο Κατράκειο και το Θέατρο των Βράχων, αντίστοιχα.

    Η πρώτη ειδική μονάδα λειτουργεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, στο νοσοκομείο παίδων "Αγία Σοφία", όμως είναι απαραίτητες και άλλες τέτοιες μονάδες στην Αθήνα και στην περιφέρεια, τονίζουν τα μέλη του Σωματείου για τη Φροντίδα των Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις, που σκοπός του είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με τέτοιου είδους παθήσεις.

    "Αυτά τα θέματα θα έπρεπε να τα λύνει το κράτος, χωρίς βέβαια να μεμφόμαστε την πολιτεία που δεν μπορεί να τα προφταίνει όλα", τόνισε ο Γιώργος Νταλάρας και μαζί του συμφώνησε και η Μαρινέλλα, παρακινώντας κι άλλους καλλιτέχνες να συμμετέχουν έστω και συμβολικά, προς αυτή την κατεύθυνση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 September 2003 - 17:17:22 UTC