Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογικούς καταλόγους και μυστικά κονδύλια ''μαγειρεύει'' ο Ντενκτάς
  • [02] Ανοιχτός ο κύκλος αίματος στις συμμορίες νονών της νύχτας
  • [03] Πέθανε από τσίμπημα σφήκας αγρότης στους Λειψούς
  • [04] ''Ο Τσελέντης πυροβόλησε τον αστυνόμο Μάτη''
  • [05] Δραστικά μέτρα από ΟΗΕ ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος
  • [06] Σε πρόωρες εκλογές η Τουρκία;
  • [07] Ινδονησία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή του Αμρόζι
  • [08] ΗΠΑ: Δικαστήριο καταδίκασε το Ιράν για επίθεση της Χαμάς
  • [09] Ιαπωνία: Εκρηξη μετά από ομηρία - Τρεις νεκροί
  • [10] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βιρτζίνια
  • [11] Μπαγκλαντές: Πούλησε το παιδί της για 10 δολάρια
  • [12] Διαδηλώσεις στη Βολιβία για το φορολογικό σύστημα
  • [13] Αναβλήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές της Καλιφόρνια
  • [14] Κατάσχεση 3,5 τόνων κοκαΐνης στη βόρεια Αδριατική
  • [15] Επίθεση ανταρτών εναντίον Αλβανών στρατιωτών
  • [16] Η ασφάλεια στο ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο
  • [17] Συγκρούσεις Αμερικανών με Ιρακινούς αστυνομικούς
  • [18] Επιθέσεις με όλμους εναντίον Αμερικανών
  • [19] Ρυθμίσεις καταβολής χρεών για πληγέντες της Λευκάδας
  • [20] Γιορτάζουμε και τιμούμε την Ειρήνη
  • [21] Μυτιλήνη: Έκθεση απολιθωμάτων ελιάς και δάφνης
  • [22] Για ένα ξενοδοχείο με αρχαιολογική υποδομή
  • [23] Ενας ''Ατλαντας'' ετών... τεσσάρων!

    [01] Εκλογικούς καταλόγους και μυστικά κονδύλια ''μαγειρεύει'' ο Ντενκτάς

    16/9/2003 11:09:00 πμ

    Υπό το βάρος των έντονων επικρίσεων από όλες τις πλευρές, ο Ραούφ Ντενκτάς επιχειρεί να διαψεύσει το γεγονός, ότι παραχωρεί τη λεγόμενη υπηκοότητα του ψευδοκράτους σε χιλιάδες Τούρκους με σκοπό να λάβουν μέρος στις παράνομες εκλογές του Δεκεμβρίου. Ισχυρίστηκε, ότι ο εκλογικός κατάλογος παραμένει ο ίδιος με εκείνο των λεγόμενων τοπικών εκλογών του περασμένου Ιουνίου. Ο Ντενκτάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ότι δημιουργεί αναταραχή και ενισχύει τη θέση των Ελληνοκυπρίων. Η αντιπολίτευση, υποστήριξε, δίνει την εντύπωση, ότι παραχωρείται υπηκοότητα σε χιλιάδες ανθρώπους γεγονός από το οποίο επωφελούνται οι Ελληνοκύπριοι. Εξάλλου, ο Ντενκτάς προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από χθεσινό δημοσίευμα της "Αφρίκα" για τα χρήματα, που δίνονται από τα μυστικά κονδύλια του λεγόμενου προεδρικού σε διάφορα άτομα.

    Ψάχνει για ''κατασκόπους''

    Το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα κατηγόρησε χθες το κατοχικό καθεστώς, ότι παραχώρησε μυστικά τη λεγόμενη υπηκοότητα σε χίλιους Τούρκους κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Ο αρχηγός του κόμματος Μεχμέτ Αλι Ταλάτ κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να τερματίσει αμέσως την παραχώρηση της λεγόμενης υπηκοότητας για να μην υπάρξει νοθεία στις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε, ότι τα χρήματα από τα μυστικά κονδύλια δίνονται ως βοήθεια και επέκρινε αυτούς που αποκάλυψαν τον κατάλογο με τα ονόματά και τα ποσά που εισπράττουν. Όπως είπε ο Ντενκτας,"αυτοί που αποκάλυψαν τα στοιχεία είναι άτομα, που χρηματίζονται από μυστικά κονδύλια ξένων κρατών και κατ΄ αυτό τον τρόπο προσπαθούν να καλύψουν την ντροπή τους".

    Επέκρινε επίσης και τους υπαλλήλους, που έδωσαν στον Τύπο τον κατάλογο. Η "Αφρίκα" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στις οργισμένες δηλώσεις του Ντενκτάς και ο τίτλος της είναι "ψάχνει για κατασκόπους στην υπηρεσία".-

    [02] Ανοιχτός ο κύκλος αίματος στις συμμορίες νονών της νύχτας

    Πηγή: ΝΕΤ 16/9/2003 10:05:00 πμ

    Η Ασφάλεια συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας το απόγευμα της Δευτέρας του ηλεκτρολόγου Παναγιώτη Μαριόλη. Σημαντική θεωρείται η κατάθεση της γυναίκας που ήταν παρούσα την στιγμή της εν ψυχρώ εκτέλεσης. Ο 34χρονος ήταν το δεξί χέρι της βιοτεχνίας που ανήκει στον Μιχάλη Τσακογιάννη. Οι Αρχές ερευνούν εάν η δολοφονία σχετίζεται με τον θάνατο της Κυριακής Γρηγοράκου, το βράδυ της Κυριακής στον Αγιο Δημήτριο. Ο Παναγιώτης Μαριόλης έπεσε νεκρός μέσα στην βιοτεχνία του στην Κάτω Ηλιούπολη από πυρά αγνώστου.

    Ερευνες των Αρχών για τα αναπάντητα ερωτήματα

    Φώτο αρχείου

    Με καταθέσεις μαρτύρων η αστυνομία προσπαθεί να ρίξει φως στην εν ψυχρώ εκτέλεση του ηλεκτρολόγου Παναγιώτη Μαριόλη. Μετά και τον μυστηριώδη θάνατο της Κυριακής Γρηγοράκου λίγες ώρες νωρίτερα, η υπόθεση παίρνει νέες διαστάσεις.

    Το ερώτημα για τις Αρχές είναι αν επρόκειτο για τυχαία περιστατικά ή αν ανοίγει ένας νέος κύκλος αίματος.

    Ένας "πόλεμος" που άρχισε το 1996 και συνεχίστηκε το 2000 με τον αλληλοσπαραγμό ανθρώπων της νύχτας.

    Στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας άγνωστος εισέβαλε στην βιοτεχνία πλαστικών ιδιοκτησίας του Μιχάλη Τσακογιάννη, ζήτησε από μια υπάλληλο να μιλήσει με το αφεντικό και εκείνη τον οδήγησε στα γραφεία του υπεύθυνου. Λίγο μετά ο Παναγιώτης Μαριόλης,34 χρόνων, έπεφτε νεκρός.

    Η Κυριακή Γρηγοράκου βρέθηκε νεκρή το βράδυ της Κυριακής, μέσα στο αυτοκίνητό της. Ο ιατροδικαστής δεν διαπίστωσε κακώσεις. Οι τοξικολογικές εξετάσεις που θα ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες αναμένεται να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια θανάτου.

    Μέσα σε δύο χρόνια, το 2000 και το 2002 ο πατέρας της και τα δύο αδέρφια της δολοφονήθηκαν με μαφιόζικο τρόπο. Ο θάνατος της Κυριακής είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των θανάτων της οικογένειας Γρηγοράκου. Σύνφωνα με Αστυνομικές πηγές η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή.

    [03] Πέθανε από τσίμπημα σφήκας αγρότης στους Λειψούς

    16/9/2003 8:08:00 πμ

    Από τσίμπημα σφήκας πέθανε 33χρονος αγρότης στους Λειψούς. Πρόκειται για τον Νικόλαο Εργο, ο οποίος το πρωί, ενώ εργαζόταν σε θερμοκήπια δέχθηκε στο κεφάλι το τσίμπημα του εντόμου, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει μεγάλο οίδημα στο κεφάλι, που σχεδόν τον παραμόρφωσε. Αμέσως μεταφέρθηκε από άλλους εργαζόμενους στο ιατρείο των Λειψών, αλλά ήταν αργά, καθώς ο άτυχος αγρότης πέθανε από αλλεργικό σοκ, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο γιατρός για να τον κρατήσει στη ζωή.

    [04] ''Ο Τσελέντης πυροβόλησε τον αστυνόμο Μάτη''

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 11:57:00 πμ

    Με την έναρξη της αγόρευσης του Σταύρου Γεωργίου, συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής, που εκπροσωπεί την οικογένεια του αστυνόμου Χρήστου Μάτη, συνεχίζεται η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στη δολοφονία του αστυνομικού κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων, το 1984 και υποστήριξε ότι ο άνθρωπος, που πυροβόλησε και σκότωσε το Μάτη δεν ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως δέχεται το βούλευμα, αλλά ο Πάτροκλος Τσελέντης. Οπως τόνισε ο κ. Γεωργίου, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, ο δράστης, ο οποίος ήταν ντυμένος αστυνομικός, δηλαδή ο Δημήτρης Κουφοντίνας, απλά είχε ακινητοποιήσει τον αστυνομικό φρουρό της τράπεζας, τον οποίο πυροβόλησε άλλο άτομο, ντυμένο με πολιτικά. Η αγόρευση του κ. Γεωργίoυ συνεχίζεται.

    [05] Δραστικά μέτρα από ΟΗΕ ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

    16/9/2003 12:04:00 μμ

    Αντιμέτωπη με μια θύελλα διεθνών αντιδράσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι δεν θα εφαρμόσει άμεσα την κατ' αρχήν απόφασή της για εκδίωξη του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Το Συμβούλιο Ασφάλειας παρά την απειλή του αμερικανικού βέτο πρόκειται να ψηφίσει σήμερα επί του σχεδίου απόφασης του Αραβικού Συνδέσμου, που αξιώνει από το Ισραήλ να μην εκδιώξει, ούτε να βλάψει, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο. Στο μεταξύ, εκεχειρία της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ πρότεινε ο συνταγματάρχης Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αραφάτ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο και διαβεβαίωσε, πως η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να επιβάλει την ηρεμία σε Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ. Την ίδια ώρα, ένας ακόμα μαχητής της Τζιχάντ σκοτώθηκε σήμερα κατά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δ. Οχθης.

    Διπλωματικός πυρετός για να σταματήσουν κάθε ενέργεια απομάκρυνσης Αραφάτ

    Κάλεσε, τέλος, το Ισραήλ να βάλει τέλος στην πολιτική εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη και να σταματήσει την ανέγερση του τείχους προστασίας των ισραηλινών εδαφών.

    Η Ουάσινγκτον, που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, κατέστησε σαφές ότι "δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει την απόφαση (το σχέδιο απόφασης των αραβικών χωρών) στην παρούσα μορφή της, επειδή δεν καταδικάζει την τρομοκρατία των παλαιστινιακών ριζοσπαστικών οργανώσεων και είναι πολύ μονόπλευρη κατά του Ισραήλ", όπως δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε.

    Το Συμβούλιο αποφάσισε χθες να προχωρήσει σήμερα στην ψηφοφορία , που αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα. Η χθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας κράτησε 8 ώρες καθώς οι εκπρόσωποι πάνω από 40 κυβερνήσεων καταδίκασαν τα σχέδια του Ισραήλ να "ξεφορτωθεί" τον Αραφάτ. Ωστόσο οι ΗΠΑ, παρά το βέτο, δηλώνουν πως "δεν στηρίζουν ούτε την εξόντωση, ούτε την εξορία του Γιάσερ Αραφάτ, διότι δεν συμβάλλουν στην προώθηση τους σχεδίου ειρήνευσης".Το σχέδιο απόφασης, που θα τεθεί στη σημερινή ψηφοφορία, διαμορφώθηκε κατά την έκτακτη σύνοδο των μονίμων αντιπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

    Στο ανακοινωθέν ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ''να υιοθετήσει ένα σχέδιο απόφασης που έχουν επεξεργαστεί οι αραβικές και οι αδέσμευτες χώρες, στο οποίο ζητείται από τις κατοχικές ισραηλινές δυνάμεις να σταματήσουν κάθε ενέργεια που αποβλέπει στην απομάκρυνση του Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ ή στρέφεται κατά της ασφάλειάς του''. Επίσης, αναφέρεται ότι ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει την οργανωμένη τρομοκρατία ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ το οποίο αρνείται να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του.

    Ο Σύνδεσμος καλεί επίσης τα μέλη του Κουαρτέτου των μεσολαβητριών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, ΟΗΕ, ΕΕ) να παρέμβουν άμεσα στην κυβέρνηση Μπους και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να μην εφαρμοστεί η απειλή της κυβέρνησης Σαρόν-όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο Μοχάμαντ Σομπέι. Στη διάρκεια της συνεδρίασης σε επίπεδο αντιπροσώπων των χωρών-μελών, ο Σομπέι υπέβαλε μνημόνιο στο οποίο τονίζεται ότι η ισραηλινή απόφαση για την τύχη του Αραφάτ ''αποτελεί πρόκληση προς όλους τους νόμους και τους διεθνείς κανόνες και συνιστά απειλή για την ειρηνευτική διαδικασία''.

    Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών θα πραγματοποιήσουν σε μία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη έκτακτη σύνοδο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την ισραηλινή απόφαση για τον Αραφάτ.

    Πάντως, ο ειδικός συντονιστής του Οργανισμού για τη Μέση Ανατολή εξέφρασε φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στην περιοχή. "Υπάρχει εμπλοκή στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων" παραδέχτηκε ο Τέργε Ρεντ Λάρσεν, κηρύσσοντας την έναρξη της μηνιαίας ανοικτής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    [06] Σε πρόωρες εκλογές η Τουρκία;

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 11:11:00 πμ

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα στην Αγκυρα θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αν ακυρωθούν οι ψήφοι που έλαβε το κουρδικό κόμμα DEHAP στις τελευταίες εκλογές, γεγονός που δίνει το δικαίωμα εισόδου στη Βουλή του κεντροδεξιού κόμματος του Ορθού Δρόμου. Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Αγκυρα πρόκειται να αποφασίσει τον επόμενο μήνα αν θα ακυρωθούν οι ψήφοι του κουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού κόμματος, που κατηγορείται ότι πλαστογράφησε έγγραφα για να μπορέσει να κατέλθει στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Αν ακυρωθούν οι ψήφοι του DEHAP, τότε το κόμμα του Ορθού Δρόμου αποσπά το απαιτούμενο 10% των ψήφων και θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή αφαιρώντας έτσι πολλές έδρες από το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με την αφαίρεση των εδρών αυτών το κυβερνών κόμμα θα στερηθεί της διευρυμένης πλειοψηφίας που διαθέτει για την αλλαγή του συντάγματος της χώρας.

    ''Θα επανέλθουμε με ακόμη ευρύτερη πλειοψηφία''

    ''Αν η απόφαση του Δικαστηρίου δεν είναι υπέρ μας τότε θα προκηρύξουμε πρόωρες εκλογές. Θα επανέλθουμε με ακόμη ευρύτερη πλειοψηφία'' τόνισε ο Γκιούλ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

    Το κόμμα του Ορθού Δρόμου δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει για λίγο το όριο του 10% στις τελευταίες εκλογές και αν ακυρωθεί το DEHAP μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές και εξασφαλίζει έτσι το εκλογικό μέτρο.

    [07] Ινδονησία: Επικυρώθηκε η θανατική ποινή του Αμρόζι

    16/9/2003 11:04:00 πμ

    Εφετείο της Ινδονησίας επικύρωσε σήμερα την ποινή του θανάτου, που επιβλήθηκε τον Αύγουστο κατά του Ινδονήσιου ισλαμιστή Αμρόζι για τη συμμετοχή του στη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί, στις 12 Οκτωβρίου 2002, κατά την οποία σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί τουρίστες. Οι συνήγοροι του Αμρόζι σκοπεύουν να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. "Ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός επτά ημερών και σκοπεύουμε να κάνουμε χρήση του δικαιώματος αυτού", δήλωσε ο Βιραουάν Αντνάν, ένας εκ των δικηγόρων του Αμρόζι.

    [08] ΗΠΑ: Δικαστήριο καταδίκασε το Ιράν για επίθεση της Χαμάς

    16/9/2003 10:57:00 πμ

    φωτό Αρχείου

    Αμερικανικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 420 εκατομμυρίων δολαρίων, που πρέπει να καταβάλουν οι ιρανικές αρχές σε 12 Αμερικανούς, θύματα επίθεσης αυτοκτονίας το 1997 στην Ιερουσαλήμ, την οποία διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, υποστηρίζεται από το Ιράν. Το δικαστήριο καταδίκασε "ερήμην" την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το ιρανικό υπουργείο Πληροφόρησης και Ασφαλείας, καθώς και τους Φρουρούς της Επανάστασης, που δεν παρουσιάστηκαν στην ακροαματική διαδικασία, η οποία έγινε τον Ιανουάριο, αναφέρει η δικαστική απόφαση. Η δίκη έγινε μετά από αγωγή 8 τραυματιών της επίθεσης αυτοκτονίας με πέντε νεκρούς και περίπου 200 τραυματίες στις 4 Σεπτεμβρίου 1997 σε αγορά της Ιερουσαλήμ.

    Δύο μέλη της Χαμάς είχαν συλληφθεί σε σχέση με την επίθεση αυτή. Το δικαστήριο έκρινε ότι η Χαμάς "διατηρεί στενή σχέση με το Ιράν" και ότι "το Ιράν συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση για τρομοκρατία και οικονομική βοήθεια στη Χαμάς".

    Εμπειρογνώμονες δήλωσαν κατά την ακροαματική διαδικασία ότι το υπουργείο Πληροφόρησης και Ασφαλείας του Ιράν "δαπανά 50 με 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να στηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες διαφόρων οργανώσεων, όπως η Χαμά".

    [09] Ιαπωνία: Εκρηξη μετά από ομηρία - Τρεις νεκροί

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 9:06:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Toυλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης στην Ναγκόγια της Κ. Ιαπωνίας, σε έκρηξη που κατέστρεψε έναν ολόκληρο όροφο κτηρίου, όπου είχε καταφύγει ένας ένοπλος με οκτώ ομήρους. Η έκρηξη, οι εικόνες της οποίας μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση, σημειώθηκε στις 07.00 ώρα Ελλάδος και ήταν πολύ ισχυρή με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια του κτηρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία εταιρείας μεταφορών. Ενας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι είχε εισβάλει το πρωί στο κτήριο και αφού έβρεξε τα ρούχα του με ένα εύφλεκτο υγρό, απειλούσε να πυρποληθεί. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο δράστης είναι πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία, που ζητούσε δεδουλευμένες αποδοχές του που δεν τού είχαν καταβληθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

    [10] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βιρτζίνια

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 8:29:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Η κυβέρνηση της πολιτείας της Βιρτζίνιας κήρυξε όλη την αμερικανική πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της επικείμενης διέλευσης του τυφώνα Ισαβέλλα, που τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, είχε φθάσει σε απόσταση σχεδόν 750 χλμ. από τις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τοπικές κρατικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και έχουν διαταχθεί από τον κυβερνήτη της Βιρτζίνιας, Μαρκ Ουόρνερ, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να προστατευτούν η ασφάλεια και η υγεία των κατοίκων της αμερικανικής πολιτείας.

    [11] Μπαγκλαντές: Πούλησε το παιδί της για 10 δολάρια

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 11:41:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Κάτι λιγότερο από 10 δολάρια πήρε μία μητέρα στο Μπαγκλαντές για να πουλήσει το μόλις 20 ημερών βρέφος της, ελπίζοντας έτσι να εξασφαλίσει χρήματα για να ταΐσει τα άλλα τέσσερα παιδιά της. Οπως γράφει η εφημερίδα Ομπσέρβερ του Μπαγκλαντές, η Παρβίν Μπέγκουμ, πούλησε το πέμπτο παιδί της, ένα κοριτσάκι, σε άκληρο ζευγάρι, που τής έδωσε 500 Τάκα (το εθνικό νόμισμα του Μπαγκλαντές). Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με λιγότερο από 10 δολάρια. Η πώληση του βρέφους έγινε σε χωριό κοντά στη μεθοριακή κωμόπολη Τζενιντάχ, στο δυτικό Μπαγκλαντές. Οι γείτονες της οικογένειας που πούλησε το παιδί της ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η Παρβίν Μπέγκουμ και ο αγρότης σύζυγός της ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχιας.

    [12] Διαδηλώσεις στη Βολιβία για το φορολογικό σύστημα

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 10:31:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ και στο διεθνές αεροδρόμιο, διαμαρτυρόμενοι για το φορολογικό σύστημα και για τη σύλληψη του επικεφαλής των αγροτικών συνδικάτων Φρέντι Ουάμπο, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός ζωοκλέφτη. Ένας από τους επικεφαλής των αγροτών στις κινητοποιήσεις, ο Φελίπε Κουίσπε, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία υποχώρηση έναντι της κυβέρνησης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να τερματίσει τους αποκλεισμούς των κεντρικών οδικών αρτηριών.

    [13] Αναβλήθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές της Καλιφόρνια

    16/9/2003 9:39:00 πμ

    Ο κυβερνήτης Γκρέι Ντέιβις

    Την αναβολή επ' αόριστον των επαναληπτικών εκλογών της 7ης Οκτωβρίου στην Καλιφόρνια αποφάσισε την Δευτέρα το Ομοσπονδιακό Εφετείο της αμερικανικής πολιτείας, εξαιτίας της παλαιότητας των μηχανημάτων καταμέτρησης των ψήφων, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με το CNN, το Εφετείο έδωσε εντολή στους αξιωματούχους της πολιτείας της Καλιφόρνια να σταματήσουν τις προετοιμασίες για αυτήν την άνευ προηγουμένου ψηφοφορία εν αναμονή περαιτέρω ακρόασης της υπόθεσης εντός επτά ημερών, κατά τις οποίες ο εντεταλμένος αξιωματούχος της πολιτείας της Καλιφόρνιας θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει στο δικαστήριο ότι η εκλογική διαδικασία εξασφαλίζει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων των εκλογών. Σημειώνεται ότι στην εκλογική αναμέτρηση θα κρινόταν αν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκρέι Ντέιβις θα παραμείνει στη θέση του.

    [14] Κατάσχεση 3,5 τόνων κοκαΐνης στη βόρεια Αδριατική

    16/9/2003 8:30:00 πμ

    Σχεδόν 340 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν στη χερσόνησο της Ιστριας και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Αδριατικής Ρόβινιε από την κροατική αστυνομία, με τη συνδρομή και των ιταλικών αρχών. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε πλοίο υπό αυστριακή σημαία, ενώ τρεις ένοπλοι Κροάτες και ένας Σλοβένος συνελήφθησαν. Προέλευση της κοκαΐνης, η οποία εκτός της Κροατίας και της Σλοβενίας θα διοχετεύονταν και σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται η Λατινική Αμερική και η αξία της εκτιμάται στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

    [15] Επίθεση ανταρτών εναντίον Αλβανών στρατιωτών

    16/9/2003 11:44:00 πμ

    Αντάρτες επιτέθηκαν με χειροβομβίδα εναντίον Αλβανών στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ, με συνέπεια να τραυματίσουν τουλάχιστον έναν Αλβανό και 13 Ιρακινούς, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κατοχική δύναμη. Η επίθεση έγινε χθες το απόγευμα, έξω από δημοτικό κτίριο στη Μοσούλη. Λεπτομέρειες της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι Ιρακινοί, που τραυματίσθηκαν ήταν περαστικοί και όχι ένοπλοι. Από νοσοκομειακές πηγές στη Μοσούλη έγινε γνωστό, ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας Ιρακινός και τραυματίσθηκαν τρεις Αλβανοί στρατιώτες. Οι ίδιες πηγές αναφέρονται σε τουλάχιστον δύο εκρήξεις χειροβομβίδων, τις οποίες ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από στρατιωτικές πηγές.

    [16] Η ασφάλεια στο ιρακινό κυβερνητικό συμβούλιο

    16/9/2003 11:14:00 πμ

    Το ιρακινό προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεδρίασε στην πόλη Αν-Νατζάφ, για να εξετάσει θέματα ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά, που το διορισμένο από τους Αμερικανούς συμβούλιο συγκαλείται εκτός Βαγδάτης. Η σύγκληση του στην Αν-Νατζάφ, που είναι ιερή πόλη για τους Σιίτες, θεωρείται ενέργεια για να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη του κυβερνητικού συμβουλίου προς τους Σιίτες, μετά τη βομβιστική επίθεση, που έγινε στο τέλος Αυγούστου και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 80 ανθρώπους. Μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου, Αχμαντ Τσαλαμπί, δήλωσε, ότι ο κύριος στόχος της ιρακινής ηγεσίας είναι η αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ.

    [17] Συγκρούσεις Αμερικανών με Ιρακινούς αστυνομικούς

    16/9/2003 10:45:00 πμ

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Ιράκ μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών, όπως μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. Οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών έγιναν στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ και στην επαρχία Ντιζάλα. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ούτε διευκρινίσθηκε με ποια αφορμή συγκρούσθηκαν οι Αμερικανοί στρατιώτες με τους Ιρακινούς αστυνομικούς. Στο μεταξύ στην πόλη αλ-Χαλντίγια, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ, δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. Στη Φαλούτζα την περασμένη εβδομάδα Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας 10 Ιρακινούς αστυνομικούς. Νέες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Σαμάρα και Μοσούλη. Σύμφωνα με το Αλ-Αραμπίγια από τις επιθέσεις υπέστησαν ζημιές ένα τρένο, που χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά υλικού των αμερικανικών δυνάμεων στη Μοσούλη και ένα άρμα μάχης στη Σαμάρα.

    [18] Επιθέσεις με όλμους εναντίον Αμερικανών

    16/9/2003 10:40:00 πμ

    Δύο επιθέσεις με όλμους εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής βάσης σε αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Μπαακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης, εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένοπλοι Ιρακινοί, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, δίχως να είναι σε θέση να πουν αν υπήρξαν θύματα. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν έξι βλήματα όλμων εξερράγησαν στο αεροδρόμιο Ιμπν Φερνάς (60 χλμ βορειοανατολικά της Βαγδάτης), όπου στεγάζονται Αμερικανοί στρατιώτες. Μετά την επίθεση μια στήλη καπνού αναδύθηκε από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, τόνισαν οι ίδιες πηγές. Λίγες ώρες αργότερα οι ένοπλοι εξαπέλυσαν με τέσσερις όλμους και δεύτερη επίθεση στο αεροδρόμιο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό με τη βοήθεια ελικοπτέρων για τη σύλληψη των δραστών.

    [19] Ρυθμίσεις καταβολής χρεών για πληγέντες της Λευκάδας

    16/9/2003 9:15:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Σε 24 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς την εφορία οι πληγέντες από το σεισμό της Λευκάδας, ενώ θα μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις ΦΠΑ και άλλων φόρων έως τα τέλη Φεβρουαρίου χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, δύο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Φωτιάδη που στοχεύουν στη διευκόλυνση όσων επλήγησαν από το σεισμό της 14ης Αυγούστου.

    Ειδικότερα οι αποφάσεις προβλέπουν ότι οι πληγέντες από το σεισμο κάτοικοι του νομού Λευκάδας και περιοχών των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Πρεβέζης μπορούν να ρυθμίσουν χρέη προς το δημόσιο και άλλους φορείς, τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 29 Αυγούστου, σε 24 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ.

    Παράλληλα, προβλέπεται παράταση έως τις 27 Φεβρουαρίου της πληρωμής των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

    Επίσης παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η προθεσμία για την υποβολή περιοδικών δηλώσεων φόρων (ΦΠΑ, τελών, εισφορών, πάσης φύσεως φόρων).

    [20] Γιορτάζουμε και τιμούμε την Ειρήνη

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 9:15:00 πμ

    Με σειρά εκδηλώσεων, που άρχισαν την Δευτέρα και θα διαρκέσουν ως και τις 26 Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης (21η Σεπτεμβρίου). Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, στα οποία συμμετέχουν ο τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι και ο πρώην πρωταθλητής Βαρέων βαρών της πυγμαχίας Μοχάμεντ Αλι. Στην έδρα του ο ΟΗΕ έχει διοργανώσει αρκετές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως είναι η κωδωνοκρουσία με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο του θεάματος και της Τέχνης.

    Οι αντιπολεμικές φωνές των νέων σε 70 χώρες

    Σπουδαστές και παιδιά από 30 χώρες που συμμετείχαν σε συρράξεις ή υπήρξαν θύματα εμπόλεμων συγκρούσεων, με βιντεοσκοπημένα μηνύματα τους στέλνουν μηνύματα ειρήνης και αγάπης σε κάθε γωνιά της γης.

    Στα βιντεοσκοπημένα μηνύματα τους που περιλαμβάνονται πραγματικές στιχομυθίες τους για την ειρήνη, αναμένεται να προβληθούν από περίπου 200 εκατομμύρια δέκτες τηλεοράσεων σε 70 χώρες μέσω του History Channel.

    [21] Μυτιλήνη: Έκθεση απολιθωμάτων ελιάς και δάφνης

    16/9/2003 11:04:00 πμ

    Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2003, που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επέλεξε ως θεματικό αντικείμενο των εκδηλώσεων που διοργανώνει την παρουσίαση της ιδιαίτερης σχέσης της ελιάς και της δάφνης με την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μιας σχέσης που συνδέει τα δύο αυτά φυτά με το τοπίο, την θρησκεία, την καθημερινή ζωή, και την καλλιτεχνική δημιουργία. Τα δύο αυτά φυτά άλλωστε επιλέχθηκαν ως σύμβολα και νικητήρια τρόπαια για τους νικητές αγώνων στην αρχαία Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 25 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορέσουν να απολαύσουν μοναδικά δημιουργήματα της Φύσης που προέρχονται από τις συλλογές των Μουσείων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μουσείου της Λέσβου.

    Στη Λέσβο βρέθηκαν τα πρώτα φύλλα ελιάς

    Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί απολιθωμένα πάρα πολλά είδη της οικογένειας των δαφνίδων. Στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους Έβρου ηλικίας 25.000.000 ετών, έχει βρεθεί μία από τις παλαιότερες εμφανίσεις.

    Στο απολιθωμένο δάσος της Λέσβου ηλικίας 20.000.000 ετών, οι δαφνίδες συμμετέχουν με πολύ μεγάλο αριθμό ειδών. Πολλά είδη επίσης δαφνίδων έχουν βρεθεί σε νεογενή ιζήματα της Εύβοιας και στα νεότερα ιζήματα της λεκάνης των Βεγόρων στη δυτική Μακεδονία. Τα πρώτα απολιθωμένα φύλλα ελιάς στον Ελληνικό χώρο εντοπίσθηκαν από τον καθηγητή Ε. Βελιτζέλο σε στρώματα ηφαιστειακής τέφρας στη Σαντορίνη. Τα απολιθωμένα φύλλα ελιάς βρέθηκαν εκεί μαζί με απολιθωμένα φύλα φυστικιάς και ηλικίας 60.000 ετών. Νεώτερες έρευνες έφεραν στο φως απολιθωμένα φύλλα ελιάς και σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης από τη Νίσυρο ηλικίας 30.000 ετών. Τα σημαντικά αυτά ευρήματα πιστοποιούν την μακρόχρονη παρουσία της ελιάς στον ελληνικό χώρο.

    Η έκθεση "Ελιά και Δάφνη" έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό - και ιδιαίτερα τους νέους - για την ιστορία και τη σημασία των δύο αυτών φυτών που οι ρίζες τους πηγαίνουν πολύ βαθιά στο χρόνο και η παρουσία τους άφησε ανεξίτηλα ίχνη στο χώρο και στον πολιτισμό μας.

    Με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία που αποτελούν ταυτόχρονα σημαντικά γεωλογικά μνημεία και γεωτόπους, δηλαδή θέσεις που αξίζει να διατηρηθούν για τις ανάγκες της έρευνας και της εκπαίδευσης, αλλά και για λόγους αισθητικούς και πολιτιστικούς.

    Η έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες:

    την δημιουργία - έκθεση φυτικών απολιθωμάτων Ελιάς και Δάφνης από όλο τον Ελληνικό χώρο, τη σχέση με το Ελληνικό τοπίο - με εντυπωσιακές φωτογραφίες παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα ελληνικά τοπία στα οποία κυριαρχούν τα δύο φυτά, τη σχέση με τον άνθρωπο - αρχαία και σύγχρονα καλλιτεχνικά δημιουργήματα με θέμα την Ελιά και τη Δάφνη, και τέλος τη σχέση με τους αρχαίους αγώνες.

    Οι παραπάνω ενότητες πλαισιώνονται από προβολές του ηχοράματος "Η Ελιά στην Ελλάδα" του φωτογράου Δημήτρη Ταλιάνη, οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

    Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία αυτών των φυτών αλλά και τους συμβολισμούς στην αρχαία Ελλάδα, τις χρήσεις τους στην καθημερινή μας ζωή και στην λαϊκή μας παράδοση, θα παρατηρήσουν τα μορφολογικά τους γνωρίσματα αλλά και τη σημασία τους στο νησί της Λέσβου σήμερα.

    Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 8.00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

    [22] Για ένα ξενοδοχείο με αρχαιολογική υποδομή

    Πηγή: ΑΠΕ 16/9/2003 9:54:00 πμ

    Γάλλος επιχειρηματίας κατεδάφισε μέρος παλιού τείχους των Ινκα προκειμένου να χτίσει ξενοδοχείο στην ιστορική πόλη Κούσκο, πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ινκα, το οποίο και προτίθετο να ονομάσει ''Ο Αρχαιολόγος''! Η εφημερίδα ''Ελ Κομέρσιο'' έγραψε ότι ο Ζοέλ Ρεϊμόντ σχεδίαζε να υψώσει μεγάλο τσιμεντένιο τοίχο στη θέση του μεγάλου πλίνθινου τείχους που δέσποζε εκεί πριν και από την απαρχή του ισπανικού αποικισμού του Περού το 16ο αιώνα.

    Ο επιχειρηματίας ζήτησε συγνώμη

    Οι περουβιανές Αρχές έσπευσαν μεν αλλά βραδέως, αφού σταμάτησαν τουλάχιστον την ανέγερση του συγκροτήματος.

    Οσο για τον επιχειρηματία, ζήτησε συγνώμη για το συμβάν, ωστόσο τι ποινές θα του επιβληθούν γι αυτό δεν έγινε γνωστό.

    Η πόλη Κούσκο είναι κοντά στο Μάτσου Πίτσου στις Ανδεις, όπου βρίσκονται τα περίφημα ερείπια της παλιάς πόλης των Ινκα, σημαντικό τουριστικό θέρετρο της χώρας.

    [23] Ενας ''Ατλαντας'' ετών... τεσσάρων!

    16/9/2003 10:26:00 πμ

    Ενας 4χρονος μικρούλης από την κεντρική Κίνα είναι τόσο δυνατός που μπορεί να σηκώνει, έως και 7 εκατοστά από το έδαφος, μια γυναίκα βάρους 50 κιλών. Ο φοβερός πιτσιρικάς από την πόλη Ζενγκζού της επαρχίας Χενάν, κατάφερε να σηκώσει επίσης ένα δοχείο που περιείχε 20 λίτρα νερό. Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Τσάινα Ντέιλι'' ο πατέρας του μικρού δήλωσε ότι το παιδί δεν έχει κάποια ειδική εκπαίδευση απλά τρώει πολύ περισσότερο απο άλλα παιδιά της ηλικίας του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 September 2003 - 9:41:54 UTC