Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Σάμαρανκ στην Αθήνα
  • [02] Διαφημιστική καμπάνια αρχίζει η Ν.Δ.
  • [03] Βρετανός τουρίστας έκοψε... τη μύτη ιδιοκτήτη μπαρ
  • [04] Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιταλία
  • [05] Κουφοντίνας: ''Το δικαστήριο δικάζει μία πολιτική, επαναστατική
  • [06] Αθώος δηλώνει ο Ανέστης Παπαναστασίου
  • [07] Αρνηση Γιωτόπουλου για κατ' αντιπαράθεση εξέταση με Τσελέντη
  • [08] Πορίσματα ψυχιάτρου και νευρολόγου προσκόμισε ο Σ. Ξηρός
  • [09] Πετάει και πάλι προς Σ. Αραβία η British Airways
  • [10] Δεκάδες νεκροί Ταλιμπάν σε συγκρούσεις με Αμερικανούς
  • [11] Ρόμπερτσον: Σταθερότητα επικρατεί πλέον στα Bαλκάνια
  • [12] Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν-Βρετανίας
  • [13] Σταδιακό συμβιβασμό με τη Β.Κορέα επιδιώκουν οι ΗΠΑ
  • [14] Ενας νεκρός σε διαδήλωση στη Δομηνικανή Δημοκρατία
  • [15] Αισιοδοξία Στρο ως προς το νέο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ
  • [16] Νεκρός Βρετανός πυροτεχνουργός στο Β. Ιράκ
  • [17] Επίθεση σε τέμενος Σουνιτών
  • [18] Ανοίγει τις πύλες της η 68η ΔΕΘ
  • [19] Τα οφέλη του κοινωνικού πακέτου
  • [20] Στην ΕΡΤ ο Γιάννης Διακογιάννης
  • [21] Σε περιπέτειες η Εθνική Ελπίδων
  • [22] Ηττα στην πρεμιέρα για την Εθνική Βόλεϊ
  • [23] Αισιοδοξία Μπέκαμ για τον αυριανό αγώνα επί της ΠΓΔΜ
  • [24] Pilobolus ενάντια στους νόμους της βαρύτητας
  • [25] Χανιά: Ερευνες για το σύνδρομο της άπνοιας
  • [26] Χώρισαν Λανς Αρμστρονγκ - Κριστίν

    [01] Συναντήσεις Σάμαρανκ στην Αθήνα

    5/9/2003 5:47:00 μμ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή, είχε την Παρασκευή ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, επέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς αντίγραφο του βιβλίου του "21 χρόνια στην προεδρία της ΔΟΕ'', η παρουσίαση του οποίου έγινε νωρίτερα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    Σάμαρανκ: Χωρίς τη Γιάννα η Αθήνα δεν θα κέρδιζε τους αγώνες

    Ο πρωθυπουργός ανταπέδωσε το δώρο, προσφέροντας στον κ. Σάμαρανκ ένα λεύκωμα με καϊκια του Γαλαξιδίου.

    Τον επίτιμο πρόεδρο της ΔΟΕ, συνόδευε στις επαφές του η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

    Νωρίτερα, παρουσιάζοντας το βιβλίο του και αναφερόμενος στην πρόεδρο της "Αθήνα 2004", ο επίτιμος πρόεδρος της ΔΟΕ δήλωσε ότι χωρίς τη Γιάννα Αγγελοπούλου, η Αθήνα δεν θα κέρδιζε τη διοργάνωση του 2004.

    Διαβάστε επίσης: Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ: 21 χρόνια στην προεδρία της ΔΟΕ

    [02] Διαφημιστική καμπάνια αρχίζει η Ν.Δ.

    5/9/2003 12:52:00 μμ

    Ραδιοφωνική καμπάνια άρχισε η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου, όπως δήλωσε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς, να αναδειχθεί όχι μόνο η αναποτελεσματικότητα αλλά και η μη τήρηση των υποσχέσεων από την κυβέρνηση Σημίτη. Η καμπάνια αφορά και την Θεσσαλονίκη αναφερόμενη στο Μετρό, την Εγνατία αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας. Σχολιάζοντας τα διαφημιστικά σποτ της Ν.Δ., ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ξοδεύει τόσα χρήματα για να επιβεβαιώσει τη σύγχυση και τον πανικό της. "Αν τα πράγματα ήταν όπως τα λένε, δεν θα χρειαζόταν διαφημιστική εκστρατεία, μία καμπάνια για το αυτονόητο, γι' αυτό που ο λαός θα βίωνε", σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε θλιβερό αδιέξοδο ασχολούμενη με σποτάκια γκρίζας διαφήμισης, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε θετικά μέτρα για τον πολίτη.

    [03] Βρετανός τουρίστας έκοψε... τη μύτη ιδιοκτήτη μπαρ

    Πηγή: ΑΠΕ 5/9/2003 7:30:00 μμ

    Αναβλήθηκε από το Αυτόφωρο Ηρακλείου για το Σάββατο η δίκη του Βρετανού τουρίστα ο οποίος την Τετάρτη επιτέθηκε εναντίον ιδιοκτήτη μπαρ στην περιοχή των Μαλλίων, κόβωντάς του τη μύτη, και, πιο συγκεκριμένα, όλα τα μαλακά μόρια της ρινικής κοιλότητας, όπως είπε ο ιατροδικαστής κ. Στειακάκης. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου που ζήτησε την αναβολή επειδή δεν υπήρχε διερμηνέας. Ζήτησε ακόμη να εξετασθεί ο Αγγλος από ιατροδικαστή επειδή, όπως υποστηρίζει, δέχθηκε και ο ίδιος επίθεση. Ο νεαρός Βρετανός μιλώντας στους δημοσιογράφους ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι έγινε κάτι παραπάνω πανω στα νεύρα του. Από την πλευρά του, ο 29χρονος ιδιοκτήτης μπαρ Μ.Κ., που δέχθηκε την επίθεση του Βρετανού, ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία του.

    [04] Συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στην Ιταλία

    5/9/2003 5:43:00 μμ

    Με κύριους άξονες συζήτησης το Μεσανατολικό και ιδιαίτερα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο Ιράκ, καθώς και το σχέδιο Συντάγματος που θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική στις 4 Οκτωβρίου στη Ρώμη, διεξάγεται σήμερα και αύριο το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίβα ντελ Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Μείζονα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν ή όχι το σχέδιο απόφασης που υποβάλλουν οι ΗΠΑ για τη διεύρυνση του ρόλου του ΟΗΕ στη διαδικασία σταθεροποίησης του Ιράκ, καθώς αναθεωρούν τώρα τη θέση τους για αποκλειστική άσκηση πολιτικής στην περιοχή.

    Γαλλία και Γερμανία αναβίωσαν τη συμμαχία τους και φαίνεται να διαφωνούν με την αμερικανική πρόταση, ή τουλάχιστον αναμένουν μια περισσότερο συμφέρουσα γι' αυτές συναλλαγή για να απαντήσουν θετικά για αποστολή διεθνούς δύναμης, υπό αμερικανική ηγεσία, στο Ιράκ.

    Παράλληλα, οι ΗΠΑ πιέζουν για επανεξέταση του Παλαιστινιακού και του ρόλου της Χαμάς. Συγκεκριμένα, πιέζουν έτσι ώστε η ΕΕ να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, την Εζεντίν ελ Κάσαμ, κάτι που δεν αντιπροσωπεύει τη Γαλλία, αλλά ούτε και την Ελλάδα, που φοβούνται για εκτράχυνση της κατάστασης στο Παλαιστινιακό.

    Στο θεσμικό τομέα, κυρίαρχο είναι το ζήτημα του σχεδίου Συντάγματος που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ'Εστέν, καθώς ήδη οι νέες ''μικρές'' χώρες-μέλη της διευρυμένης πλέον ΕΕ ζητούν να μην παραγκωνιστούν και να μη μειωθεί ο ρόλος τους στη λήψη αποφάσεων.

    Ενα άλλο θέμα που τίθεται προς συζήτηση είναι η άσκηση του βέτο και κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατόν σε κάθε περίπτωση στη λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική.

    Τέλος, ένα άλλο κρίσιμο θέμα είναι το κατά πόσον θα μνημονεύονται οι χριστιανικές αξίες στο νέο Σύνταγμα, κάτι που προωθούν ιδιαίτερα η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών αρχίζει αργά το μεσημέρι, στο μεταξύ όμως η μικρή και γραφική παραλίμνια τοποθεσία της Ρίβα ντελ Γκάρντα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας, καθώς έχουν αρχίσει οι αποκλεισμοί των δρόμων από τους διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Η αστυνομία και ο στρατός πανταχού παρόντες, τηρούν μέχρι στιγμής αμυντική στάση, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο από εναλλακτικούς δρόμους και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί αύριο η κατάσταση, οπότε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση με αφορμή όχι τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, αλλά τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Κανκούν του Μεξικού την άλλη εβδομάδα.

    Επεισόδια με διαδηλωτές λίγο πριν την έναρξη των εργασιών

    Εν τω μεταξύ επεισόδια έγιναν όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης.

    Τα επεισόδια άρχισαν όταν περίπου 200 διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό γύρω από το κέντρο όπου πραγματοποιείται η σύνοδος. Με τη συνοδεία μουσικής και πολύχρωμων πυροτεχνημάτων προσπάθησαν να πλησιάσουν το κτίριο αλλά τους απώθησαν οι αστυνομικοί.

    Αλλες ομάδες διαδηλωτών σκορπίστηκαν στους δρόμους τη μικρής πόλης, επιτέθηκαν σε τέσσερα σταθμευμένα αστυνομικά αυτοκίνητα, έσπασαν παράθυρα και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους.

    ''Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε τη συνάντηση'', φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με τη φράση: ''Από τη Ρίβα στο Κανκούν'', την πόλη του Μεξικού όπου την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Μετά από μια ώρα οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και τα πράγματα ηρέμησαν.

    [05] Κουφοντίνας: ''Το δικαστήριο δικάζει μία πολιτική, επαναστατική οργάνωση της Αριστεράς''

    5/9/2003 3:23:00 μμ

    Τον τελευταίο λόγο κράτησε για τον εαυτό του ο Δημήτρης Κουφοντίνας, λίγα λεπτά πριν ο πρόεδρος κηρύξει την λήξη της δίκης. Ο Κουφοντίνας ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο και αναφέρθηκε συνολικά στη δίκη και τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του, ενώ για ακόμη μια φορά υπερασπίστηκε τη δράση της οργάνωσης. Επανέλαβε με έμφαση το τέλος της παρέμβασής του, ότι η ''17 Νοέμβρη'' δεν είχε αρχηγούς ούτε καθοδηγητές ούτε "καπελώματα", όπως είπε. Ο Κουφοντίνας τόνισε ότι το δικαστήριο δικάζει μία πολιτική, επαναστατική οργάνωση της Αριστεράς. Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί, οπότε και θα αγορεύσει επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων ο εισαγγελέας έδρας Χρήστος Λάμπρου.

    Χαριτολογώντας μάλιστα όταν ο πρόεδρος του απάντησε ότι θα εκτιμηθούν τα πάντα από το δικαστήριο, είπε: ''Πιο πριν είπα στον κ. Λυκουρέζο να με αναλάβει γιατί κατάφερε να βγάλει τον κ. Γκουσίνσκι, έναν μεγαλοαπατεώνα, ότι έχει πολιτικά κίνητρα''.

    Απευθυνόμενος στο δικαστήριο ο Κουφοντίνας είπε: ''Έχω εμπιστοσύνη στη σύνθεση ότι μπορεί να εκτιμήσει τί συμβαίνει, αλλά βρίσκεται κάτω από ένα κλίμα πιέσεων και πολλαπλών εξαρτήσεων και θα είναι αδύνατο να βγάλετε μία απόφαση διαφορετική απ' αυτά που λέει το κατηγορητήριο".

    Σχολιάζοντας τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του ο Κουφοντίνας ανέφερε ότι είδε κάποιους κατηγορούμενους που ''πέρασαν'' από τη μεριά του κράτους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [06] Αθώος δηλώνει ο Ανέστης Παπαναστασίου

    5/9/2003 1:24:00 μμ

    Ολοκλήρωσε την απολογία του σήμερα ο Ανέστης Παπαναστασίου. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είναι αθώος και ότι δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση. ''Οτιδήποτε σκοτώνει ξεφεύγει και προστυχεύει'', κατέθεσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως διαφωνεί με τις ενέργειες της "17Ν", η οποία, όπως είπε, είχε απόψεις του 19ου αιώνα. Κατόπιν, ο Ανέστης Παπαναστασίου εξετάστηκε κατά αντιπαράσταση με τον εξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου.

    Νίκος Παπαναστασίου: Ο ξάδελφός μου δεν έχει καμία σχέση

    Ο Νίκος Παπαναστασίου είπε στο δικαστήριο ότι πιστεύει ακράδαντα πως ο ξάδελφός του δεν έχει καμία σχέση με τη ''17 Νοέμβρη'' και τόνισε ότι αν και ο ίδιος βρισκόταν στη θέση του, μπορεί και να σκεφτόταν όπως σκέφτεται και ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    Ο Νίκος Παπαναστασίου επανέλαβε στο δικαστήριο ότι δεν έχει σχέση με τη ''17 Νοέμβρη'' και έτσι δεν μπορεί να δώσει καμία εξήγηση για το πώς βρέθηκαν χειρόγραφα του Ανέστη Παπαναστασίου σε κρησφύγετα της οργάνωσης.

    Αγνοια επικαλείται ο Ανεστης Παπαναστασίου για το σχεδιάγραμμα του στρατοπέδου

    Νωρίτερα, κατά την απολογία του ο Ανεστης Παπαναστασίου, ερωτηθείς για το σκαρίφημα του στρατοπέδου, για το οποίο κατηγορείται, σημείωσε ότι στη φυλακή, όταν πρωτοσυνάντησε τον εξάδελφό του Νίκο Παπαναστασίου, τον ρώτησε αν έχει σχέση με αυτό και εκείνος του το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

    Επίσης, ο Παπαναστασίου ανέφερε πως για το ίδιο θέμα ρώτησε και τον Πάτροκλο Τσελέντη, ο οποίος του απάντησε ότι δεν το είχε δει ποτέ του. "Επειδή εγώ δεν ήξερα κανέναν από τους συγκατηγορουμένους μου, ο νους μου πάει στον εξάδελφό μου... θα προτιμούσα να μην είναι έτσι'', τόνισε ο Παπαναστασίου.

    [07] Αρνηση Γιωτόπουλου για κατ' αντιπαράθεση εξέταση με Τσελέντη

    5/9/2003 11:50:00 πμ

    Την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Πάτροκλο Τσελέντη, αρνήθηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον συγκατηγορούμενό του ως άθλιο ανθρωπάκι, που ψεύδεται για να τον ενοχοποιήσει. "Είναι ένα θλιβερό και άθλιο ανθρωπάκι, που προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε, μαζί με τον Κονδύλη, για να με καταδικάσετε. Δε θα συνεργήσω", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, απευθυνόμενος στους δικαστές. Ωστόσο, ο εφέτης Νίκος Ζαϊρης υπενθύμισε στον κατηγορούμενο ότι στις 6 Αυγούστου , όταν είχε ζητηθεί η κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους, είχε δεχθεί.

    Σκλήρη γλώσσα από τον εισαγγελέα Λάμπρου

    Ο συνήγορος του φερόμενου ως καθοδηγητή της "17Ν", κ. Γιάννης Ραχιώτης, έκανε λόγο για παράσταση, που επιθυμεί να δώσει ο Τσελέντης, στην οποία ο εντολέας του δεν πρόκειται να συνεργήσει.

    Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Πάτροκλου Τσελέντη, κ. Αριστείδης Οικονομίδης, σημείωσε πως από τη στιγμή, που αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί του, δεν έχει αντίρρηση να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση.

    Ο κ. Οικονομίδης συμβούλευσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο να μη συνεχίσει να σιωπά, λέγοντας πως ''στον τάφο της σιωπής δε θάβεται μόνο η αλήθεια, αλλά και ο αποκρύπτων την αλήθεια''.

    Στην τοποθέτησή του, ο εισαγγελέας της έδρας Χρήστος Λάμπρου επισήμανε ότι την κατ' αντιπαράσταση εξέταση δεν την θέλει όχι μόνο εκείνος, που είναι βουτηγμένος στο έγκλημα, αλλά και εκείνος που θέλει να εξαπατήσει το δικαστήριο και να περάσει την άποψή του.

    "Ένας άνθρωπος, που δε δούλεψε ποτέ, δεν έχει όνομα, με κουκούλες, με μάσκες. Και αυτός ο άνθρωπος, ο βουτηγμένος, προσπαθεί να εξαπατήσει. Τρέμει την αλήθεια και ότι οφείλει να σεβαστεί τους κανόνες του Ποινικού Δικαίου. Δεν ελπίζω, γιατί ξέρω τι είναι ο κ. Γιωτόπουλος'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου.

    Νωρίτερα, ο Σωτήρης Κονδύλης, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Λάμπρου, επέμεινε πως οι συναντήσεις του με τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ήταν στο πλαίσιο της "17Ν", ωστόσο σημείωσε πως αυτές ήταν πολιτικές και γενικές.

    [08] Πορίσματα ψυχιάτρου και νευρολόγου προσκόμισε ο Σ. Ξηρός

    5/9/2003 3:27:00 μμ

    O Σάββας Ξηρός προσκόμισε στο δικαστήριο πορίσματα ψυχιάτρου και νευρολόγου, σύμφωνα με τα οποία, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στον "Ευαγγελισμό", εμφάνιζε έντονη νοητική σύγχυση, διαταραχή της συνείδησής του και εικόνα υποβολιμαίου ατόμου. Ο κατηγορούμενος ζήτησε να εξεταστούν οι δύο γιατροί, ώστε να μη ληφθούν υπό' ψιν του δικαστηρίου οι προανακριτικές ομολογίες του. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του με το σκεπτικό ότι οι δύο γνωματεύσεις των τεχνικών συμβούλων θα συνεκτιμηθούν με αυτές των γιατρών του "Ευαγγελισμού". Ο Σάββας Ξηρός είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι τελεσίδικη γι' αυτόν και ότι δεν θα κάνει χρήση κανενός ενδίκου μέσου, ενώ προανήγγειλε ότι θα κατέβει σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την απόρριψη του αιτήματός του.

    Τελευταίος θα απολογηθεί ο Σ. Ξηρός

    Νωρίτερα, αίτημα να απολογηθεί ο Σάββας Ξηρός, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των απολογιών, υπέβαλε ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης.

    Αρχικά, ο πρόεδρος απάντησε πως έχει παρέλθει η σειρά του και πως το δικαστήριο θα επιφυλαχθεί.

    Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε δεκτό το αίτημα του να απολογηθεί τελευταίος.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Ανέστη Παπαναστασίου, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε στον Σάββα Ξηρό ότι μπορεί να ανέβει στο βήμα και να πει ότι επιθυμεί.

    [09] Πετάει και πάλι προς Σ. Αραβία η British Airways

    5/9/2003 6:28:00 μμ

    Το πράσινο φως για την έναρξη των δρομολογίων της από και προς τη Σαουδική Αραβία, έδωσε η διοίκηση της British Airways. Mε ανακοίνωση της, η βρετανική αεροπορική εταιρεία, τονίζει ότι τα δρομολόγια της, από Ριάντ και Τζέντα, θα επαναληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όπως ανέφερε, ο Διευθυντής Ασφάλειας της εταιρείας, Τζεφ Γουάντ, Βρετανοί αξιωματούχοι συνεργάσθηκαν στενά με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να εφαρμοσθούν συμπληρωματικά επαρκή και ισχυρά μέτρα ασφάλειας.

    Επαφές με Boeing - Airbus για τοποθέτηση αντιπυραυλικών συστημάτων

    Νωρίτερα, δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, ανέφερε, ότι η British Airways ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Airbus και την Boeing για την πιθανή εγκατάσταση στα αεροπλάνα της αντιπυραυλικών συστημάτων.

    Στο δημοσίευμα της, η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις του ίδιου του Διευθυντή Ασφάλειας της British Airways Τζεφ Γουάντ.

    ''Συζητούμε με την Boeing και την Airbus, αν εξοπλισμοί που είναι διαθέσιμοι για τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε επιβατικά αεροπλάνα'', δήλωσε ο Γουάντ στη βρετανική εφημερίδα.

    Νωρίτερα, άλλος εκπρόσωπος της British Airways επιβεβαίωσε πως η εταιρεία επιδιώκει να προστατέψει τα αεροσκάφη της από πιθανή επίθεση με πύραυλο.

    ''Εξετάζουμε διαρκώς τι μπορούμε να κάνουμε για την ασφάλεια των αεροσκαφών μας" τόνισε με δηλώσεις του προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    [10] Δεκάδες νεκροί Ταλιμπάν σε συγκρούσεις με Αμερικανούς

    5/9/2003 7:43:00 μμ

    Τουλάχιστον 30 αντάρτες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε ολονύκτιες μάχες με αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν, έγινε γνωστό την Παρασκευή. Όπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο επικαλούμενο τον Αφγανό στρατιωτικό διοικητή, στρατηγό Γκράνι, αμερικανικές και κυβερνητικές δυνάμεις σε επιχείρησή τους στην περιοχή Νομπαχάρ της επαρχίας Ζαμπούλ κατά ανταρτών Ταλιμπάν, σκότωσαν στη διάρκεια σκληρών μαχών περισσότερους από 30 μαχητές Ταλιμπάν και συνέλαβαν έναν στρατιώτη. Στις επιχειρήσεις, όπως πρόσθεσε ο στρατηγός Γκράνι, που διοικεί τις αφγανικές δυνάμεις στην ορεινή περιοχή της Ζαμπούλ, πήραν μέρος και αμερικανικά αεροσκάφη. Καταλήγοντας ο Αφγανός στρατηγός δήλωσε ότι τέτοιου είδους επιχειρήσεις εναντίον όσων Ταλιμπάν έχουν απομείνει στην περιοχή, θα συνεχιστούν, κυρίως κοντά στα σύνορα της χώρας με το Πακιστάν.

    [11] Ρόμπερτσον: Σταθερότητα επικρατεί πλέον στα Bαλκάνια

    5/9/2003 7:00:00 μμ

    Τζορτζ Ρόμπερτσον

    Τα Βαλκάνια έχουν ξεπεράσει τις εθνικιστικές συγκρούσεις που τα καθιστούσαν ''πυριτιδαποθήκη'' της Ευρώπης, όμως τώρα πρέπει να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Κατά τη διάρκεια συνόδου αξιωματούχων του τομέα της Αμυνας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, ο λόρδος Ρόμπερτσον τόνισε πως η περιοχή δεν ''εξάγει'' πλέον αστάθεια, επανέλαβε όμως την έκκληση για κοινές προσπάθειες στην καταπολέμηση άλλων ενδημικών προβλημάτων και στην αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών.

    ''Να ξεριζωθεί το έγκλημα και η διαφθορά''

    "Η νοτιανατολική Ευρώπη επανέρχεται στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η περιοχή αποβάλλει την πολύχρονη εικόνα της 'πυριτιδαποθήκης'. Η πιθανότητα επιστροφής στις σκοτεινές ημέρες των συγκρούσεων είναι περισσότερο παρά ποτέ αβάσιμη'', επισήμανε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    "Η πρόοδος πρέπει να συνεχιστεί, οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας, να ξεριζώσουν το έγκλημα και τη διαφθορά και να επιβάλουν το νόμο. Και επίσης πρέπει να συνεργαστούν με τους γείτονές τους'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    Τέλος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε τις βαλκανικές χώρες ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα παραμείνει δεσμευμένη στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά υπογράμμισε πως η βασική ευθύνη για την αντιμετώπιση της οικονομικής στασιμότητας, του εγκλήματος και της διαφθοράς ανήκει στους ηγέτες των χωρών.

    [12] Συνεχίζεται η ένταση στις σχέσεις Ιράν-Βρετανίας

    5/9/2003 3:09:00 μμ

    Καμάλ Χαραζί

    Ένταση μεταξύ της Ιρανικής και της Βρετανικής κυβέρνησης, προκαλεί η σύλληψη και συνεχιζόμενη κράτηση του πρώην πρεσβευτή του Ιράν στην Αργεντινή Χαντί Σολεϊμανπούρ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί διεμήνυσε την Παρασκευή στον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του πρώην πρεσβευτή του Ιράν στην Αργεντινή θα έχει ''καταστροφικές συνέπειες''. Ο Χαντί Σολεϊμανπούρ, συνελήφθη στη Βρετανία τον περασμένο μήνα μετά από αίτημα της Αργεντινής, για πιθανή εμπλοκή του στη βομβιστική επίθεση που έγινε το 1994 σε εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Αιρες κατά την οποία είχαν σκοτωθεί 85 άνθρωποι. Η ιρανική κυβέρνηση η οποία έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Σουλεϊμανπούρ, υποστηρίζει ότι τα κίνητρα της κράτησής του είναι πολιτικά και έχει απειλήσει με ''σκληρά μέτρα''.

    [13] Σταδιακό συμβιβασμό με τη Β.Κορέα επιδιώκουν οι ΗΠΑ

    5/9/2003 2:07:00 μμ

    Συμβιβαστικές κινήσεις στο πλαίσιο μίας διαδικασίας "βήμα προς βήμα" προτίθενται να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτόνωση της κρίσης που προκλήθηκε από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος. Παρότι ο αξιωματούχος αυτός δεν διευκρίνισε τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν οι ΗΠΑ, οι δηλώσεις που έκανε αντανακλούν την ευελιξία της Ουάσινγκτον στην κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

    Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους Βορειοκορεάτες, στις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, ότι θέλουν να συζητήσουν διάφορα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν πριν από την οριστική εγκατάλειψη εκ μέρους της Πιονγιάνγκ, των σχεδίων της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

    Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας ο αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι "καταστήσαμε σαφές πως μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τις ανησυχίες μας για θέματα ασφάλειας, στο πλαίσιο της εγκατάλειψης" του προγράμματος της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. "

    Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι (οι Βορειοκορεάτες) θα όφειλαν να κάνουν κάτι, πριν ακούσουν κάτι", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    [14] Ενας νεκρός σε διαδήλωση στη Δομηνικανή Δημοκρατία

    5/9/2003 1:36:00 μμ

    Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ οδηγών λεωφορείων, που διαδήλωναν στο Σαντο Ντομίνγκο, και αστυνομικών, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του ένας διαδηλωτής. Συγγενείς του νεκρού κατηγορούν την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών και χρησιμοποίησε δακρυγόνα, από τα οποία τυλίχθηκε στις φλόγες ένα λεωφορείο. Στο φλεγόμενο όχημα παγιδεύθηκε ο οδηγός, με συνέπεια να βρει τραγικό θάνατο.

    Οι οδηγοί των λεωφορείων είχαν αποκλείσει κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το Σάντο Ντομίνγκο με τα δυτικά της χώρας, ασκώντας πιέσεις για την απελευθέρωση του επικεφαλής του συνδικάτου τους.

    Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των λεωφορείων ανοίγοντας πυρ και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

    [15] Αισιοδοξία Στρο ως προς το νέο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ

    5/9/2003 7:13:00 μμ

    Την αισιοδοξία του εξέφρασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία όσον αφορά το νέο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ σχετικά με το Ιράκ που υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, και με το οποίο ζητείται διεθνής υποστήριξη στο μεταπολεμικό Ιράκ. ''Είμαι αισιόδοξος'' δήλωσε ο Στρο, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στην ιταλική πόλη Ρίβα ντελ Γκάρντα, εκφράζοντας έτσι ελπίδες ότι θα εγκριθεί το αμερικανικό σχέδιο από τον ΟΗΕ. ''Ορισμένοι εταίροι μας λένε ότι δεν προχωρά και πολύ το σχέδιο αυτό, αλλά ο καθένας αναγνωρίζει ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την ενίσχυση δηλαδή του ρόλου του ΟΗΕ για να επιταχυνθεί η διαδικασία που θα προσφέρει κυριαρχία στον ιρακινό λαό''.

    [16] Νεκρός Βρετανός πυροτεχνουργός στο Β. Ιράκ

    5/9/2003 6:59:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ένας Βρετανός πυροτεχνουργός, έχασε τη ζωή του κοντά στη Μοσούλη. Την είδηση του θανάτου του, έκανε νωρίτερα γνωστή, η εταιρεία στην οποία εργαζόταν η "Mines Advisory Group". Στην ενέδρα που είχε στηθεί από αγνώστους, τραυματίσθηκε σοβαρά και ο Ιρακινός βοηθός του, Σάλεμ Αχμεντ Μοχάμεντ, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [17] Επίθεση σε τέμενος Σουνιτών

    5/9/2003 6:00:00 μμ

    φωτό αρχείου

    Αγνωστοι γάζωσαν την Παρασκευή, με σφαίρες ένα τέμενος Σουνιτών στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις πιστοί, ο ένας από αυτούς σοβαρά, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση έγινε στο τέμενος Καμπάα στη συνοικία Αλ Σαάμπ, όπου διαμένουν κυρίως Σιίτες, και οι δράστες αμέσως μετά την επίθεση επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες κυκλοφορίες και διέφυγαν. Ο ιμάμης του τεμένους Ουαλίντ αλ Αζάουι έκανε λόγο πως για δράστες που επιθυμούν έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες. Η επίθεση αυτή πραγματοποιείται μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στη Νατζάφ, όπου έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών Μοχάμαντ Μπάκερ αλ Χακίμ. Σήμερα στη Νατζάφ χιλιάδες Σιίτες διαδήλωσαν φωνάζοντας ''Θάνατος στους οπαδούς του Μπαάθ'', ''Θάνατος στην Αμερική''.

    [18] Ανοίγει τις πύλες της η 68η ΔΕΘ

    5/9/2003 6:04:00 μμ

    Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται από σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον με αφορμή την 68η Διεθνή Έκθεση. Στις 18.00 ο απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έφθασε στην συμπρωτεύουσα όπου τον υποδέχτηκε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγκαινιάσει την Έκθεση με την εφ' όλης της ύλης ομιλία του για την οικονομία. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να αναφερθεί στην "χάρτα πραγματικής σύγκλισης" , την οποία θα ανακοινώσει σε λίγες μέρες, τονίζοντας ότι το κείμενο θα καταγράφει με δείκτες και ποσοτικούς στόχους την κυβερνητική πολιτική για να επιτευχθεί ο στόχος. Το διήμερο προμηνύεται πάντως "θερμό", καθώς με την ευκαιρία των εγκαινίων, σωματεία και φορείς διοργανώνουν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

    Η πορεία σύγκλισης στο επίκεντρο

    Μετά την ανακοίνωση του οικονομικού πακέτου των 2,3 δις ευρώ αλλά και την μείωση της ανεργίας στο 8,9% ,το δεύτερο τρίμηνο του έτους ,μέσω της Χάρτας θα τεθεί ο στόχος της πτώσης της στο 8% το επόμενο έτος με ταυτόχρονες δεσμεύσεις για πραγματικές αυξήσεις των εισοδημάτων.

    Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η πραγματική σύγκλιση, η οριστική επίλυση των εθνικών μας θεμάτων και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελούν τα διακυβεύματα για την εκλογική αναμέτρηση του 2004, αλλά και για ολόκληρη την επόμενη τετραετία την οποία θα αποκαλέσει κρίσιμη και υψηλού ρίσκου περίοδο.

    Οι τελευταίες λεπτομέρειες της πρωθυπουργικής επίσκεψης, εξετάστηκαν το πρωί της Παρασκευής στην ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Τύπου, Μακεδονίας και Θράκης, και του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι όλα είναι έτοιμα, σημειώνοντας πως ο Πρωθυπουργός κάθε χρόνο κάνει μια ομιλία και έχει μια πολιτική παρουσία, τόσο για αυτά που έχει κάνει, όσο και για αυτά που καλείται η κυβέρνηση να ανταποκριθεί και στο μέλλον.

    Τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο κ. Σημίτης χρησιμοποιεί το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να μοιράζει υποσχέσεις, που ποτέ δεν πραγματοποιούνται, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Στην τελετή των εγκαινίων θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Καστανίδης και ο πρόεδρος των δύο εταιριών, Helexpo και ΔΕΘ, Βασίλης Κουρτέσης.

    Κινητοποιήσεις φορέων και εργαζομένων

    Τόσο σήμερα το απόγευμα, στη διάρκεια των εγκαινίων, όσο και αύριο, κατά τη διάρκεια του δείπνου, φορείς της πόλης και συνδικάτα διοργανώνουν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

    Εκτός από τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής, στις 18:30 αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί θα συγκεντρωθούν στο Λευκό Πύργο, ενώ στις 19.00 το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Στην Καμάρα, θα συγκεντρωθούν μέλη της πρωτοβουλίας σωματείων, αδιόριστων εκπαιδευτικών και αντιεξουσιαστικών κινήσεων.

    Ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, σχολιάζοντας τις προγραμματισμένες διαδηλώσεις, σημείωσε ότι έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να διαδηλώνει μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας, χωρίς όμως να ενοχλεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών στη συμπρωτεύουσα

    Το "χάρτη" των κινητοποιήσεων

    [19] Τα οφέλη του κοινωνικού πακέτου

    5/9/2003 4:07:00 μμ

    Τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συνταξιούχοι αγρότες, οι αγρότες που μεταβιβάζουν τις περιουσίες τους, αλλά και το τι σημαίνει η στήριξη του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων, η πορεία της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ και η ενίσχυση των ανέργων, υπολογίστηκαν και παρουσιάστηκαν με πρακτικά παραδείγματα από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε κείμενο που αφορά παραδείγματα ενίσχυσης της αγροτικής οικογένειας, των συνταξιούχων του ΙΚΑ και των ανέργων, και τα οποία προκύπτουν από τα νέα μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής.

    Ωφελημένοι εις τριπλούν οι αγρότες

    Συνταξιούχος αγρότης και η σύζυγός του που λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ, με τη νέα ρύθμιση για την αύξηση των αγροτικών συντάξεων θα ωφεληθούν ο καθένας το μήνα κατά 30 ευρώ ή το έτος 420 ευρώ, δηλαδή συνολική ωφέλεια 60 ευρώ το μήνα ή 840 ευρώ το έτος και για τους δύο.

    Το παραπάνω προκύπτει από το δικαίωμα που απέκτησαν με το νόμο 1267/1982, για την βελτίωση παροχών συνταξιούχων του ΟΓΑ, με τον οποίο προβλέπεται η αυτοτελής συνταξιοδότηση των παντρεμένων γυναικών που είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ.

    Αν η παραπάνω οικογένεια τώρα έχει και ένα παιδί αγρότη, τότε η οικογένεια ωφελείται και από την μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου με ποσό 300 ευρώ το χρόνο περίπου. Επίσης αν στην αγροτική οικογένεια υπάρχει και παιδί φοιτητής, θα υπάρχει επιπρόσθετη ωφέλεια 1.000 ευρώ το έτος για την στέγαση του φοιτητή. Δηλαδή η συνολική ωφέλεια από τα νέα μέτρα θα είναι 4.000 ευρώ (1.340.750 δρχ).

    Η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ ήταν 44 ευρώ κατά το 1993. Με διαδοχικές αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σχεδόν πενταπλασιάστηκε φθάνοντας τα 200 ευρώ το 2004. Η πραγματική αύξηση κατά το διάστημα 1993-2003 είναι 130%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο η κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ αυξανόταν ετησίως κατά 8,7% πάνω από τον πληθωρισμό. Με τα νέα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, τα οποία θα ισχύσουν από 1/1/2004, η πραγματική αύξηση της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά το διάστημα 1993-2004 φθάνει το 161%.

    Μεγάλες αυξήσεις και σε ΕΚΑΣ συντάξεις ΙΚΑ και επίδομα ανεργίας

    Το ΕΚΑΣ

    Το ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης) στόχο έχει την υποστήριξη του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων. Το 1997, οπότε και θεσπίσθηκε, ανερχόταν σε 33 ευρώ, ενώ το 2003 τριπλασιάσθηκε φθάνοντας τα 111 ευρώ. Κατά το διάστημα αυτό το ΕΚΑΣ σημείωσε πραγματική αύξηση 171% που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο ετησίως το ΕΚΑΣ αυξήθηκε κατά 18% πάνω από τον πληθωρισμό. Μέσα από τις πρόσφατες ρυθμίσεις κοινωνικής πολιτικής το ΕΚΑΣ από 1/1/2004 θα ανέρχεται σε 140 ευρώ σημειώνοντας πραγματική αύξηση στο διάστημα 1997-2004 ίση με 231%.

    ΙΚΑ

    Η πορεία της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ (συμπεριλαμβάνοντας το ΕΚΑΣ) κατά τα τελευταία χρόνια σημειώνει ανοδική πορεία (από 321 ευρώ το 1997 έφθασε τα 474 ευρώ το 2003). Κατά την επταετία αυτή σημείωσε πραγματική αύξηση 20%, δηλαδή κατ'έτος η σύνταξη του ΙΚΑ αυξανόταν κατά 3% περίπου πάνω από τον πληθωρισμό. Οι πρόσφατες ρυθμίσεις αυξάνουν την σύνταξη του ΙΚΑ στα 533 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ), με αποτέλεσμα η πραγματική αύξηση κατά το διάστημα 1993-2004 να ανέρχεται σε 24%.

    Επίδομα ανεργίας

    Η ενίσχυση των ανέργων γίνεται πράξη μέσα από τη διαρκή ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας. Το επίδομα ανεργίας κατά το διάστημα 1993-2003 έχει υπερδιπλασιαστεί (από 5,3 ευρώ το 1993 αυξήθηκε σε 11,3 ευρώ το 2003), ενώ από 1/1/2004 αυξάνεται σε 12,4 ευρώ. Αρα η πραγματική αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά την δωδεκαετία 1993-2004 θα είναι ίση με 35%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το επίδομα ανεργίας σημείωσε πραγματική αύξηση 3% σε ετήσια βάση κατά το διάστημα 1993-2004.

    Ικανοποίηση από ΣΕΒ-ΓΣΕΕ

    Ικανοποιημένος από τα πακέτο των μέτρων εμφανίστηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, τονίζοντας ότι αυτή η πολιτική αναδιανομής των πόρων υπέρ των φτωχότερων πρέπει να συνεχιστεί.

    Μιλώντας από το βήμα ημερίδας που οργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ (Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης) με θέμα: "Περιφερειακή Ανάπτυξη και την Απασχόληση", είπε ότι τα μέτρα αυτά δίνουν μερικώς μεν, αλλά πάντως δίνουν ανακούφιση στα φτωχά στρώματα, ενώ επέκρινε όσους, όπως είπε, "επιχειρούν να λοιδορήσουν ή να απαξιώσουν αυτά τα μέτρα".

    "Σημαντικά και πλούσια" χαρακτήρισε τα μέτρα και ο παριστάμενος πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Σημείωσε ότι ο ΣΕΒ και οι εργοδότες δεν είναι αρνητικοί στα κοινωνικά μέτρα και την κοινωνική σύγκλιση, άφησε ωστόσο αιχμές σχετικά με το πώς εξασφαλίστηκαν οι πόροι.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, είπε μεταξύ άλλων ότι τα μέτρα έρχονται να δικαιώσουν τις απαιτήσεις ενός τμήματος του ελληνικού λαού, το οποίο δεν συμμετέχει επαρκώς και ανάλογα με τη συμβολή του στο οικονομικό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζει σταθερά την ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια.

    Μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυτό που απαιτείται είναι να χτίσουμε μια νέα εθνική συναίνεση με στόχο της ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Αυτή η συναίνεση πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ κράτους επιχείρησης και πολίτη. Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε μια νέα δεκαετία δημοκρατικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης.

    [20] Στην ΕΡΤ ο Γιάννης Διακογιάννης

    5/9/2003 7:22:00 μμ

    Ο Γιάννης Διακογιάννης θα μας "ενώνει και θα μας δονεί" ξανά με τη φωνή του τη νέα τηλεοπτική σεζόν, μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ. Ο κορυφαίος αθλητικογράφος, ενόψει των μεγάλων αθλητικών γεγονότων που έχει εξασφαλίσει η ΕΡΤ, θα συμμετέχει στις εκπομπές και τις μεταδόσεις των μεγάλων αγώνων του CHAMPIONS LEAGUE από τη ΝΕΤ, σχολιάζοντας με το δικό του μοναδικό τρόπο τις προσπάθειες των ελληνικών και ευρωπαϊκών ομάδων στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου.

    Ο έγκυρος σχολιασμός του θα δώσει ένα ξεχωριστό στίγμα στις μεταδόσεις των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου EURO 2004 στην Πορτογαλία από την ΕΡΤ.

    Με την εμπειρία του και τη γνώση του, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προετοιμασία των μεταδόσεων των Ολυμπιακών Αγώνων "ΑΘΗΝΑ 2004" και στο σχολιασμό των αθλημάτων κατά τη διάρκειά τους.

    [21] Σε περιπέτειες η Εθνική Ελπίδων

    5/9/2003 6:22:00 μμ

    Σε μπελάδες μπήκε η εθνική μας ομάδα των ελπίδων, που έμεινε στο 0-0 εναντίον της Αρμενίας, στην πόλη Γκιούμρι. Το συγκρότημα του Στέλιου Μανωλά παραμένει στην 2η θέση του 6ου προκριματικού ομίλου για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, με διαφορά ενός βαθμού από την πρωτοπόρο Ισπανίας, που όμως έχει πλέον ένα ματς λιγότερο. Οι διεθνείς μας παρουσίασαν μέτρια εικόνα και δεν κατάφεραν να σκοράρουν για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι (συμπεριλαμβανομένου και του φιλικού με τη Σουηδία). Υπενθυμίζουμε ότι στην επόμενη φάση, που περιλαμβάνει νοκ άουτ παιχνίδια, προκρίνονται οι πρώτοι των 10 ομίλων και οι έξι καλύτεροι δεύτεροι.

    Μία έκπληξη επεφύλασσε ο Στέλιος Μανωλάς, όσον αφορά τους αρχικούς 11 της εθνικής. Ο Σπύρος Βάλλας βρισκόταν στον πάγκο και στη θέση του χρησιμοποιήθηκε ο Χρυσάφης, σ΄ένα σαφώς πιο επιθετικογενές σχήμα με δύο σέντερ μπακ (Κουλουχέρης, Μόρας).

    Ωστόσο, η ελληνική ομάδα δεν βρισκόταν σε καλή μέρα κι αυτό φάνηκε από την αρχή όταν στο 6΄ από σέντρα του αρχηγού της Αρμενίας, Γκιγκοριάν ο Πετροσιάν με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, ένα γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

    Με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο στον πάγκο και τον Τάσο Αγρίτη σε κακή μέρα, η εθνική ήταν ακίνδυνη μπροστά και μάλιστα κινδύνευσε εκ νέου να δεχθεί γκολ στο 26΄ όταν ο Μανουτσαριάν με κεφαλιά προ κενής εστίας έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ.

    Οι μόνες καλές "ελληνικές" στιγμές στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σουτ του Φωτάκη στο 10΄ που εξεδουτέρωσε εύκολα ο Εντίμα Μπέτε κι ένα ακόμη από τον Φωτάκη στο 34΄ που απέκρουσε ο μαύρος γκολκίπερ. Ηταν ένας από τους τρεις Καμερουνέζος, μαζί με τον 17χρονο Λόμπε και τον 16χρονο Μπαλέπ που έχουν πάρει την αρμενική υπηκοότητα.

    Ελάχιστα πράγματα διαφοροποιήθηκαν στο β΄ ημίχρονο, ενώ όσο περνούσε ο χρόνος οι διεθνείς μας άρχισαν να "μένουν" από δυνάμεις, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι σε υψόμετρα άνω των 2.000μ., όπως του Γκιούμρι. Ετσι στο 64΄ η Αρμενία έχασε απίστευτη ευκαιρία, όταν ο Αμπάρης απέκρουσε διαδοχικά τα σουτ των Γκριγκοριάν και Πετροσιάν, ενώ στη συνέχεια ο Μόρας απομάκρυνε την τελευταία στιγμή προ του πανύψηλου Πετροσιάν.

    Η είσοδος του Σπέρτου, αλλά και του Δημήτρη Παπαδόπουλου βελτίωσε κάπως την εικόνα της εθνικής, όμως στην πιο κρίσιμη στιγμή ο Χρυσάφης έχασε την ισορροπία του σε τετ α τετ με τον Μπέτε στο 73΄. Λίγο αργότερα ο γκολκίπερ των γηπεδούχων απέκρουσε το φαλτσαριστό σουτ του Σπέρτου, όμως στο 80΄ ο Γιώργος Αμπάρης ήταν και πάλι ο "λυτρωτής" της ελληνικής ομάδας. Ο Νταφτιάν, στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, βρέθηκε μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα του Ηρακλή, ο οποίος κράτησε το "μηδέν".

    Οι συνθέσεις:

    ΑΡΜΕΝΙΑ: Μπέτε, Αλεξανιάν, Αρακελιάν (22΄ λ.τ. Μπαλέπ) Σαργκσιάν, Μκρτσιάν, Γκριγκοριάν, Πετροσιάν (79΄ Νταφτιάν), Πατσατζιάν, Λόμπε, Κιρακοσιάν, Μανουτσαριάν

    ΕΛΛΑΣ: Αμπάρης, Γαλανόπουλος, Κουλουχέρης, Μόρας, Δέντσας (54΄ Σπέρτος), Λαγός, Φωτάκης, Χρυσάφης, Αμανατίδης, Αγρίτης (60΄ Αγρίτης), Σαλπιγγίδης (68΄ Παπαδόπουλος)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες): Ισπανία 13, Ελλάδα (7αγ.) 12, Ουκρανία 8, Αρμενία 5, Β. Ιρλανδία (5αγ.) 1.

    [22] Ηττα στην πρεμιέρα για την Εθνική Βόλεϊ

    5/9/2003 6:55:00 μμ

    Πραγματοποιώντας πολύ κακή εμφάνιση, η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών ηττήθηκε με 3-0 σετ από το αντίστοιχο πολωνικό συγκρότημα, στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Γερμανία. Τα σετ (με πρώτη την Ελλάδα): 14-25, 22-25, 19-25.

    [23] Αισιοδοξία Μπέκαμ για τον αυριανό αγώνα επί της ΠΓΔΜ

    5/9/2003 2:48:00 μμ

    Έτοιμος ν' αγωνιστεί είναι ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στο αυριανό παιχνίδι της Εθνικής Αγγλίας, στα Σκόπια κόντρα στην αντίστοιχη της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004. Ο αρχηγός των ''λιονταριών'' αναμένεται να προπονηθεί την Παρασκευή και δήλωσε πως θα είναι στη διάθεση του Σβεν Γκόραν Ερικσον: ''Είμαι αισιόδοξος πως θα καταφέρω να παίξω. Δεν αισθάνομαι ενοχλήσεις και σήμερα θα προπονηθώ με την υπόλοιπη ομάδα'', δήλωσε ο σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στους προσαγωγούς από τον αγώνα της Ρεάλ με τη Βιγιαρεάλ, την Τρίτη για το Ισπανικό πρωτάθλημα. Η εξέλιξη αυτή ανακουφίζει τον Σβεν Γκόραν Ερικσον, καθώς αντιμετωπίζει ήδη αρκετά προβλήματα, αφού δεν υπολογίζει τους Σκόουλς, Τζέραρντ, Σινκλέρ και Φέρντιναντ.

    [24] Pilobolus ενάντια στους νόμους της βαρύτητας

    5/9/2003 3:15:00 μμ

    Pilobolus είναι ένα μικροσκοπικό μανιτάρι, που δεν ξεπερνά το 1/4 της ίντσας αλλά είναι ικανό να εκτοξεύει το σπόρο του σε ύψος 8 ποδιών. Την ίδια αίσθηση δύναμης ''εκτοξεύει'' και η εξαμελής ομάδα Pilobolus Dance Theatre από χορευτές, γυμναστές, γνώστες πολεμικών τεχνών, θεάτρου, παντομίμας, ακροβατικών που συγκροτεί τον ομώνυμο αμερικανικό καλλιτεχνικό οργανισμό, και δίνει δύο παραστάσεις, αύριο Σάββατο και την Κυριακή στο Ηρώδειο.

    Το αμερικανικό Pilobolus, ίδρυσε τη δεκαετία του '70, ο κορυφαίος χορογράφος Μόουζες Πέντλετον, ιδρυτής του εξίσου καινοτόμου συγκροτήματος Μomix, που είχε εμφανισθεί πέρσι στο Ηρώδειο.

    Η μαγεία των Pilobolus, δημιουργείται, όπως εξομολογούνται τα μέλη της, από τη συλλογικότητα και το συμπαγές του καλλιτεχνικού σχήματος και βασίζεται στην αυθεντικότητα της κίνησης και τον αυτοσχεδιασμό.

    Διαθέτουν όχι έναν, όπως συνηθίζεται, αλλά τέσσερις καλλιτεχνικούς διευθυντές και στον σχεδιασμό της χορογραφίας συμμετέχουν και οι έξι χορευτές.

    Μοντέρνος χορός, τσίρκο, αθλητικά ακροβατικά συνθέτουν το μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμά τους, με σώματα που εκτοξεύονται άλλοτε κάθετα, άλλοτε οριζόντια, έρποντα, ή αιωρούμενα, ξεχειλίζοντας από καλλιτεχνική έκφραση.

    [25] Χανιά: Ερευνες για το σύνδρομο της άπνοιας

    5/9/2003 3:52:00 μμ

    Ποσοστό 4 έως 10% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από το σύνδρομο των απνοιών, δηλαδή της διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται κυρίως για άνδρες, παχύσαρκους, καπνιστές και άτομα που παρουσιάζουν έντονο ροχαλητό. Θεραπεία στο συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως και σε άλλα νευρολογικά και ψυχιατρικά νοσήματα, έρχεται να δώσει το Ιατρείο Μελέτης Ύπνου, που ιδρύθηκε και λειτουργεί στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο των Χανίων, όπως επίσημα ανακοινώθηκε σήμερα.

    Μεγάλη η προσέλευση ασθενών

    Στην παρούσα φάση το Εργαστήριο Ύπνου μελετά το σύνδρομο της άπνοιας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο οργανισμός δεν οξυγονώνεται.

    Ο ασθενής, αφού διαπιστωθεί ότι παρουσιάζει συμπτώματα του συνδρόμου, καλείται να κοιμηθεί για μια νύχτα στο Εργαστήριο Ύπνου, όπως ακριβώς θα έκανε και στο σπίτι του. Στη συνέχεια, συνδέεται με ηλεκτρόδια και οι αντιδράσεις του καταγράφονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Οι ασθενείς παρακολουθούνται κλινικά ανά τετράμηνο ή ετησίως. Ήδη, η προσέλευση των ασθενών είναι μεγάλη, καθώς μέχρι στιγμής στην Κρήτη λειτουργούσε ένα Εργαστήριο Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ατέλειωτες λίστες αναμονής.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εξοπλισμός του ιατρείου αποτελεί δωρεά Χανιώτη, που αντιμετωπίζοντας προβλήματα ύπνου, περίμενε για μια εξέταση τέσσερις ολόκληρους μήνες.

    [26] Χώρισαν Λανς Αρμστρονγκ - Κριστίν

    5/9/2003 3:06:00 μμ

    Ο πέντε φορές νικητής του Ποδηλατικού Γύρου της Γαλλίας, Λανς Αρμστρονγκ, ο άνθρωπος που νίκησε τον καρκίνο και η σύζυγός του Κριστίν αποφάσισαν να τερματίσουν την πενταετή έγγαμη συμβίωσή τους. ''Ολα γίνονται απολύτως φιλικά και ήρεμα. Το πιο τρελό είναι ότι τώρα είμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και νιώθουμε βαθύτερη φιλία από κάθε άλλη φορά", δήλωσε ο 31χρονος Αμερικανός. Ο Λανς Αρμστρονγκ με τη σύζυγό του χώρισαν πριν από δυο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους από την Ισπανία στο σπίτι τους στο Οστιν του Τέξας. Ο Λας και η Κριστίν ζουν σε διαφορετικά σπίτια στο Οστιν μέχρις ότου εκδοθεί το διαζύγιο. Το ζευγάρι έχει τρια παιδιά. Γνωρίστηκαν το 1997, μερικές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας στην οποία είχε υποβληθεί ο Αρμστρονγκ για καρκίνο των γεννητικών οργάνων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 September 2003 - 17:07:08 UTC