Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Σημίτης: Τετραετία υψηλού ρίσκου η επόμενη
  • [02] Ήθελαν ''νεκρούς'' οι δράστες της Ευελπίδων
  • [03] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ
  • [04] ''Προεκλογικό βήμα η ΔΕΘ'', υποστηρίζει η ΝΔ
  • [05] Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά ο Καραμανλής
  • [06] Παραλίγο τραγωδία με τρόλεϊ για λάθος στάση!
  • [07] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χάρτου στα Οινόφυτα
  • [08] Πρωτοβουλία Μπερλουσκόνι για Μ.Ανατολή
  • [09] Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή
  • [10] Διάσημο Αραβα δημοσιογράφο συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές
  • [11] Λύση στο Κυπριό θέλει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση
  • [12] Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για τη μαύρη επέτειο
  • [13] Επιπλέον βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ
  • [14] Η μελλοντική αντιπροσώπευση του Ιράκ στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου
  • [15] Νεκροί 14 Ιρακινοί από διαρροή χημικού αερίου

    [01] Κ. Σημίτης: Τετραετία υψηλού ρίσκου η επόμενη

    5/9/2003 10:37:00 μμ

    Τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την 68η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε την επόμενη τετραετία υψηλού ρίσκου και αναφέρθηκε στα στοιχήματα, που καλείται να κερδίσει η χώρα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Κοινωνική Σύγκλιση και τα εθνικά θέματα.

    Οι προκλήσεις της επόμενης τετραετίας

    Σε ενότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των διλημμάτων της προσεχούς τετραετίας κάλεσε τους Έλληνες ο Πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή, στα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Δίνοντας το στίγμα, της επόμενης τετραετίας, ο Κώστας Σημίτης, χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα της χώρας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τονίζοντας, ότι οι πόροι, που διατίθενται τώρα για τα ολυμπιακά έργα, θα κατευθυνθούν μετά τους Αγώνες στην ελληνική περιφέρεια.

    Εξίσου σημαντική το επόμενη διάστημα, θα είναι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό και η πορεία των εθνικών θεμάτων, του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Το 2004 είναι χρονιά σταθμός για την Ελλάδα και τον ελληνισμό των τελευταίων 30 χρόνων. Τώρα θα πρέπει να δώσουμε οριστικά θετική διέξοδο στα δύο εθνικά μας θέματα", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η αποδέσμευση πόρων από τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες θα διατεθούν προς ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και ανάπτυξης.

    Ο Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε επίσης τη σπουδαιότητα, που έχει για την Ελλάδα και τους Έλληνες η σύγκλιση της Ελλάδας με το μέσο όρο της Ε.Ε., σε όλους τους τομείς και κυρίως στην οικονομία.

    "Πρέπει εδώ και τώρα να εξισώσουμε όλες τις παροχές στη χώρα με εκείνες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε πρόκειται για μισθούς είτε για επιδόματα είτε για δικαιώματα", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας, ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι ο εργαζόμενος και η βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος για τον οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν κομματικά σύνορα.

    "Είναι και πρέπει να είναι κοινός στόχος για όλα τα πολιτικά κόμματα", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα, που δεν προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

    Απάντηση Σημίτη για το κοινωνικό πακέτο

    Αναφερόμενος στις κοινωνικές παροχές ύψους 1,7 δις ευρώ, που ανακοίνωσε πριν από δυο μέρες, ξεκαθάρισε, ότι πρόκειται για κοινωνικό πακέτο σύμφωνο με τον προϋπολογισμό του 2004, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

    "Πετυχαίνουμε τη σύγκλιση. Το κλείσιμο της ψαλίδας, το οποίο πετύχαμε με τη δουλειά μας, με την πολιτική μας, δεν έγινε σε βάρος της οικονομίας, όπως προσπαθούν ισχυριστούν μερικοί", είπε χαρακτηριστικά.

    Τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής

    Ο Πρωθυπουργός τοποθέτησε στην κορυφή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης, την ανάκτηση της εθνικής αυτοπεποίθησης.

    "Η σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων ετών, είναι η εμπέδωση μιας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης, την οποία αισθάνεται κάθε Ελληνας και κάθε Ελληνίδα", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρωθυπουργός, υπεραμύνθηκε επίσης του κυβερνητικού έργου, κάνοντας αναφορά στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως είπε:

    Η Ελλάδα την περίοδο 2000 -2003 αναπτύχθηκε με μέσο ρυθμό 4,0%, υπερτριπλάσιο από το 1,2% της περιόδου 1991-95 Οι επενδύσεις στην πενταετία 1999-2003 αυξήθηκαν κατά 7,3% ετησίως, ενώ στην Ε.Ε. κατά 1,6%, Η Ελλάδα το 2002 παρουσίασε το δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας μετά την Ιρλανδία Στον τομέα της Γεωργίας, την περίοδο 1999-2002 σημειώθηκε αύξηση του κατά κεφαλήν γεωργικού εισοδήματος κατά 14%. Η ανεργία, στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 μειώθηκε στο 8,9%, από το 9,9% που ήταν το 2002

    Κοινωνικές πτυχές του κυβερνητικού έργου

    Επεσήμανε επίσης τις κοινωνικές πτυχές του κυβερνητικού έργου, υπογραμμίζοντας τις αλλαγές, που γίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από τη δημιουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, τη μεταρρύθμιση του ΙΚΑ, τα ολοήμερα σχολεία, τα νέα σχολικά κτίρια, τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, τις πολιτικές για τους αδύναμους της τρίτης ηλικίας.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Την ομιλία του Πρωθυπουργού σχολίασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    "Για πρώτη φορά στα 68 χρόνια του θεσμού, η ΔΕΘ χρησιμοποιήθηκε φέτος ως βήμα προεκλογικής, κομματικής προπαγάνδας" δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης έκανε λόγο για συγκάλυψη και αναστροφή της πραγματικότητας.

    Ο ΣΥΝ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί τη ρητορία της σύγκλισης για να αποκρύψει τα προβλήματα καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σχολίασε ότι ο Πρωθυπουργός είναι κλεισμένος σε γυάλα και δεν μπορεί να δει την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

    [02] Ήθελαν ''νεκρούς'' οι δράστες της Ευελπίδων

    5/9/2003 7:53:00 μμ

    Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση ''Επαναστατικός Αγώνας'' ανέλαβε την ευθύνη για το διπλό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τα ξημερώματα. Στον προαύλιο χώρο των δικαστηρίων σημειώθηκαν δύο εκρήξεις, σε διάστημα 17 λεπτών και τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός. Τις αστυνομικές αρχές προβληματίζει ο χρόνος του χτυπήματος, που έγινε την επομένη της απολογίας Γιωτόπουλου και το γεγονός ότι θα μπορούσε να υπάρξουν θύματα, καθώς δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

    Δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα

    Θύματα - αστυνομικούς, ήθελαν, οι δράστες της διπλής βομβιστικής επίθεσης, τα ξημερώματα, στα δικαστήρια, της οδού Ευελπίδων.

    Δεν υπήρξε τηλεφώνημα, που να προειδοποιεί, ενώ ο χρόνος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης έκρηξης ήταν μόλις 17 λεπτά.

    Τύχη -βουνό είχε ο αστυνομικός της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών ο οποίος τραυματίστηκε, ελαφρά στο πόδι από το ωστικό κύμα.

    Οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν, γνήσιο το τηλεφώνημα, που έγινε για την ανάληψη ευθύνης στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ελάχιστα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, δεν παραπέμπουν σε κάποια οργάνωση.

    Συνδέεται με την απολογία Γιωτόπουλου;

    Ο άγνωστος που τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει ο "Επαναστατικός Αγώνας", οργάνωση, η οποία εμφανίζεται, πρώτη φορά.

    Στο κτίριο της οδού Ευελπίδων υπάρχουν κάμερες οι οποίες "είδαν" τους δράστες.

    Δεν έχει γίνει όμως γνωστό εάν κατέγραψαν τις κινήσεις τους, δεδομένου, ότι δεν είναι κάμερες εγγραφής αλλά επιτήρησης.

    Η επίθεση προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία της αστυνομίας.

    Οι δύο εκρήξεις, έγιναν μία μέρα, μετά την απολογία Γιωτόπουλου και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παραπομπής σε δίκη, μελών του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα.

    Αντιδράσεις

    Για έργο ανόητων και ανεγκέφαλων που νομίζουν ότι στέλνουν μηνύματα" έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    ''Αν οι δράστες ήθελαν με την τοποθέτηση της βόμβας να επηρεάσουν την δικαιοσύνη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Δικαιοσύνη της χώρας είναι εντελώς απερίσπαστη και δεν επηρεάζεται από κανέναν'', σχολίασε από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος.

    Το χρονικό των εκρήξεων

    Η πρώτη ωρολογιακή βόμβα εξερράγη στις 2.46 και ήταν τοποθετημένη στην πλαϊνή πόρτα του κτιρίου 7, όπου δικάζονται αυτόφωρα αδικήματα.

    Δεκαεπτά λεπτά αργότερα έγινε η δεύτερη έκρηξη.

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στο θυρωρείο, δίπλα στην περίφραξη.

    Οι πυροτεχνουργοί που το πρωί έκαναν νέα αυτοψία στο χώρο βρήκαν υπολείμματα μπαταρίας 9 Βόλτ και ρολογιού.

    Το θυρωρείο, που είχε τοποθετηθεί η δεύτερη βόμβα λειτουργεί μέχρι τις δύο το μεσημέρι και σε αυτό υπάρχει αστυνομικός.

    [03] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα εγκαίνια της ΔΕΘ

    5/9/2003 10:41:00 μμ

    Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις δέκα το βράδυ οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ,που πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη, φορείς και συνδικάτα με αφορμή τα εγκαίνια της 68ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς και διαδήλωσαν κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης εκφώνησαν ομιλίες εκπρόσωποι σωματείων και ειρηνιστικών οργανώσεων, που έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Τις ομιλίες ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Στο πλακόστρωτο του Λευκού Πύργου συγκεντρώθηκαν ένστολοι άνδρες και γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας, διαδηλώνοντας το αίτημα να χαρακτηριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

    ''Στους δρόμους'' και τα σώματα Ασφαλείας

    Στη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές έκαναν πορεία, προς το συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", όπου τελούνταν τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό. Εκεί τους σταμάτησαν συνάδελφοί τους σε υπηρεσία. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν αστυνομικοί που κρατούσαν φωτογραφίες συναδέλφων τους στις οποίες αναγράφονταν "Έπεσε εν ώρα καθήκοντος", ενώ με το κεντρικό πανό ζητούσαν "Λίγο σεβασμό στους νεκρούς μας".

    Στην πορεία συμμετείχαν και ένστολοι αστυνομικοί με τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους και με ανοιχτές σειρήνες.

    Μηχανοκίνητη πορεία προς τις φυλακές Διαβατών

    Νωρίτερα το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ διαμαρτυρήθηκε στην πλατεία της ΧΑΝΘ με μια παράσταση Καραγκιόζη με πολιτικό περιεχόμενο. Την ίδια ώρα μέλη της πρωτοβουλίας σωματείων και συνδικαλιστών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Καμάρας και πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε μπροστά από το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου αφού φώναξαν συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αποχώρησαν.

    Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν επίσης, μέλη της αντιεξουσιαστικής συνέλευσης αλληλεγγύης, τα οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με μοτοσικλέτες στις φυλακές Διαβατών με αίτημα την απελευθέρωση των εφτά προφυλακισμένων, που κατηγορούνται για τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής.

    Το απόγευμα κατά την άφιξη του Πρωθυπουργού συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του αεροδρομίου και διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων του κλάδου τους.

    Το αυριανό πρόγραμμα

    Αύριο στις 11.00 το πρωί η ΟΝΝΕΔ θα πραγματοποιήσει χάπενινγκ-καταγγελία για την υπόθεση του Μετρό. Στις 6:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Κοινωνικού Φόρουμ, της "Γένοβα 2001", της "Συμμαχίας Σταματήστε τον πόλεμο" και 140 ακόμη φορέων της πόλης.

    Θα ακολουθήσει πορεία προς τη ΧΑΝΘ και το προξενείο των ΗΠΑ. Στις 19:00 θα γίνει συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και πορεία προς τη ΧΑΝΘ και το προξενείο των ΗΠΑ, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει στην Καμάρα συγκέντρωση της πρωτοβουλίας σωματείων και συνδικαλιστών από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    [04] ''Προεκλογικό βήμα η ΔΕΘ'', υποστηρίζει η ΝΔ

    5/9/2003 10:14:00 μμ

    Καυστικά αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση στην ομιλία του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Θόδωρου Ρουσόπουλου, που τόνισε χαρακτηριστικά ότι "για πρώτη φορά στα 68 χρόνια του θεσμού, η ΔΕΘ χρησιμοποιήθηκε φέτος ως βήμα προεκλογικής, κομματικής προπαγάνδας. Το πανάκριβο προεκλογικό σποτ, που προβλήθηκε σήμερα, στην τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως, θα μείνει στην ιστορία ως ντοκουμέντο ντροπής. Και, ως τέτοιο, θα στιγματίζει και τους εμπνευστές του".

    ''Μπόλικα ψέμματα'', βλέπει το ΚΚΕ

    Για συγκάλυψη και αναστροφή της πραγματικότητας κάνει λόγο το ΚΚΕ τονίζοντας ότι η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ "εν μέσω θριαμβολογίας περιείχε μπόλικα ψέματα".

    "Ο Κ. Σημίτης απέκρυψε το γεγονός, ότι από την ανάπτυξη που συντελείται στην Ελλάδα κερδισμένη είναι η πλουτοκρατία και χαμένοι η εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα. Εμφάνισε όλους κερδισμένους! Και επιπλέον, όλους ευτυχείς! Η μόνη πεποίθηση που έχει σχηματίσει η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι, ότι μετά το 2004 θα έρθουν πιο μαύρες μέρες γι αυτούς. Ότι η ανασφάλεια για τους ίδιους και ιδιαίτερα για τα παιδιά τους μεγαλώνει. Ότι οι πόλεμοι κατά των λαών, που συμμετέχει και η Ελλάδα, δεν τέλειωσαν. Ότι αν δεν χρεωθούν στις Τράπεζες δεν θα μπορούν να βγάλουν πέρα στοιχειώδεις ανάγκες».

    ''Για επικοινωνιακή προβολή'', έκανε λόγο ο ΣΥΝ

    Με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ επιτίθεται στον Πρωθυπουργό αναφέροντας ότι "ο κ. Σημίτης επιμένει, σε πείσμα της καθημερινότητας, που βιώνει ο Έλληνας πολίτης και των αδιαμφισβήτητων στοιχείων για την πορεία της οικονομίας μας, να εξαντλείται στην επικοινωνιακή προβολή μιας εικονικής πραγματικότητας εξωραϊσμού για λόγους προφανών προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κ. Σημίτης χρησιμοποιεί τη ρητορεία της σύγκλισης ενώ ταυτόχρονα, για μια ακόμα φορά, καταδεικνύει την έλλειψη στρατηγικής για τη σύγκλιση, αφού οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης μόνο αποκλίσεις και ανισότητες δημιουργούν".

    ''Δεν μπορεί να δει την ελληνική πραγματικότητα'', λέει ο Τσοβόλας

    "Σήμερα, ο κ. Πρωθυπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά τον εαυτό του", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας και συνεχίζει «μίλησε για ανάπτυξη και επικαλέστηκε την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ γνωρίζει ότι αυτή οφείλετε σε εισροές από την Ε.Ε., οι οποίες θα τελειώσουν σε τρία χρόνια και όχι στην πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με των άλλων χωρώ. Αποδείχτηκε για πολλοστή φορά, ο κ. Πρωθυπουργός, ότι είναι κλεισμένος σε γυάλα και δεν μπορεί να δει την ελληνική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα".

    [05] Αμεση προσφυγή στις κάλπες ζητά ο Καραμανλής

    5/9/2003 9:06:00 μμ

    "Εκλογές τώρα" ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας την Παρασκευή στη Χαλκίδα, στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της Ν.Δ. από τις εκλογές τού 2000. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε στην παραγωγή πολιτικής και επιδίδεται τώρα, όπως είπε, στην κατασκευή εντυπώσεων με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Στο μεταξύ, ραδιοφωνική καμπάνια άρχισε η Ν.Δ., προκειμένου, όπως δήλωσε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς, να αναδειχθεί όχι μόνο η αναποτελεσματικότητα αλλά και η μη τήρηση των υποσχέσεων από την κυβέρνηση Σημίτη. Σχολιάζοντας τα διαφημιστικά σποτ της Ν.Δ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ξοδεύει τόσα χρήματα για να επιβεβαιώσει τη σύγχυση και τον πανικό της.

    ''Ώρα για νέο ξεκίνημα''

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε από τη Χαλκίδα την κυβέρνηση για εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε αλόγιστες, όπως τις χαρακτήρισε, δανειακές συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, προσθέτοντας ότι για όλα αυτά θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για την ''κραυγαλέα περίπτωση υπερκοστολόγησης στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οποία θα στοιχίσει στη χώρα ένα ιλιγγιώδες ποσό'' για να προειδοποιήσει ότι ''εγκλήματα σε βάρος του τόπου δεν συγχωρούνται, δεν διαγράφονται και δεν παραγράφονται".

    Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι, ως μελλοντική κυβέρνηση, θα επανεξετάσει όλες τις υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία παραβίασης της νομιμότητας.

    ''Αφού ξέχασαν για οκτώ χρόνια τους 'μη προνομιούχους', τους θυμήθηκαν προεκλογικά", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ. "Μπροστά στο τέλος του βίου της, η κυβέρνηση Σημίτη επιδεικνύει περίεργη και ύποπτη βιασύνη. Δείχνει πρεμούρα στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην υπογραφή συμβάσεων για προμήθειες τεράστιου ύψους. Ακολουθεί αδιαφανείς διαδικασίες. Παρακάμπτει τους νόμους. Περιφρονεί κάθε αρχή που αφορά στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος'', είπε ο ίδιος.

    Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του το οποίο χαρακτήρισε ''συγκροτημένο, ρεαλιστικό και ελπιδοφόρο'', με πρώτη επιλογή την επένδυση στον πολιτισμό, την παιδεία και τις νέες τεχνολογίες. Αλλα στοιχεία δε, του προγράμματος αυτού, αποτελούν η επανίδρυση του κράτους, η αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους και η δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, που διαχέει τους καρπούς της παντού στην Ελλάδα.

    ''Ήμασταν και είμαστε σταθερά στο πλευρό των οικονομικά αδύναμων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Η κοινωνική πολιτική είναι μόνιμη υποχρέωση για κάθε κυβέρνηση και όχι σημαία ευκαιρίας για την προεκλογική περίοδο'', δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε την ανάγκη μιας ''νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και πολιτικής''.

    ''Χρειάζονται, επιτέλους, νέοι ρυθμοί, νέα δυναμική, νέοι άνθρωποι. Είναι η ώρα να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα. Για μια νέα διακυβέρνηση. Μια νέα κυβέρνηση μακράς πνοής. Και τη λύση αυτή μπορεί να τη δώσουν μόνο οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Δεν αντέχει άλλα κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της. Χρειάζεται εκλογές, τώρα. Η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη για μια νέα προοπτική''.

    Πρωτόπαπας: ''Σποτάκια γκρίζας διαφήμισης''

    Σχετικά με την διαφημιστική καμπάνια της Ν.Δ., αυτή αφορά και την Θεσσαλονίκη αναφερόμενη στο Μετρό, την Εγνατία αλλά και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας.

    "Αν τα πράγματα ήταν όπως τα λένε, δεν θα χρειαζόταν διαφημιστική εκστρατεία, μία καμπάνια για το αυτονόητο, γι' αυτό που ο λαός θα βίωνε", σημείωσε ο κ. Πρωτόπαπας, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε θλιβερό αδιέξοδο ασχολούμενη με σποτάκια γκρίζας διαφήμισης, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά σε θετικά μέτρα για τον πολίτη.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανέφερε ότι "τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο κ. Σημίτης χρησιμοποιεί το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να μοιράζει υποσχέσεις, που ποτέ δεν πραγματοποιούνται". Ως εκ τούτο, είπε, "τα ραδιοφωνικά σποτ της Ν.Δ. το μόνο που κάνουν είναι να αναπαράγουν τον λόγο του Πρωθυπουργού, να υπενθυμίζουν τις υποσχέσεις του, να επισημαίνουν την αναξιοπιστία του".

    [06] Παραλίγο τραγωδία με τρόλεϊ για λάθος στάση!

    5/9/2003 11:16:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Ένα ασυνήθιστο τροχαίο με τρόλεϊ συνέβη την Παρασκευή το βράδυ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών επιβατών. Ένας επιβάτης, αλβανικής καταγωγής, ζήτησε από τον οδηγό του τρόλεϊ να κάνει στάση στην οδό Λένορμαν στο ύψος 160. Εκείνος αρνήθηκε και τότε ο αλλοδαπός έπιασε τον οδηγό από το λαιμό, τον τράβηξε από τη θέση του οδηγού και τον σήκωσε στον αέρα. Το τρόλεϊ συνέχισε την πορεία του ακυβέρνητο με αποτέλεσμα να διαγράψει τρελή πορεία και να "καρφωθεί" πάνω στις προστατευτικές κολόνες της διαχωριστικής νησίδας.

    Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις επιβάτες

    Από την πρόσκρουση του τρόλεϊ τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις επιβάτες, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και όπως είπαν οι γιατροί δεν διατρέχουν κίνδυνο. Ο Αλβανός μετά την πράξη του βγήκε από το τρόλεϊ και τράπηκε σε φυγή.

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του με βάση τα χαρακτηριστικά του όπως τα περιέγραψαν οι επιβάτες και ο οδηγός αλλά μέχρι στιγμής παραμένει ασύλληπτος. Το περιστατικό έγινε στις 9.30 το βράδυ και ενώ τίποτα δεν προμήνυε τη διένεξη μεταξύ του Αλβανού και του οδηγού.

    [07] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο χάρτου στα Οινόφυτα

    Πηγή: ΑΠΕ 5/9/2003 10:54:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Εξήντα πυροσβέστες με είκοσι οχήματα παίρνουν μέρος στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο χάρτου στη βιομηχανική ζώνη στα Οινόφυτα. Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην πρώτη αποθήκη του εργοστασίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών, πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Υπήρξε κίνδυνος επέκτασης στη βιοτεχνία ΠΑΚ Ελλάς παραγωγής και συσκευασίας ελαίου που είναι ακριβώς δίπλα από την ΠΑΚ Ελλάς Χάρτου και είναι θυγατρική της. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να αποσοβήσουν αυτό τον κίνδυνο και δίνουν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά από την άλλη πλευρά του κτιρίου, καθώς περιμετρικά του εργοστασίου Χάρτου βρίσκονται άλλες βιομηχανίες και υπάρχουν μεγάλες ποσότητες χημικών και καυσίμων.

    [08] Πρωτοβουλία Μπερλουσκόνι για Μ.Ανατολή

    5/9/2003 9:45:00 μμ

    Τη διοργάνωση μιας Συνόδου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή προετοιμάζει η Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε, που θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της Ε.Ε Σίλβιο Μπερλουσκόνι Ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, κυρίως για τον τόπο, όπου θα διεξαχθεί η πιθανή Σύνοδος του Κουαρτέτου. Σημειώνεται πάντως ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με θέμα τη Μέση Ανατολή θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Το κουαρτέτο, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ, τη Ρωσία και την ΕΕ έχει εκπονήσει τον ''Οδικό Χάρτη'' το τελευταίο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, που λόγω της μεγάλης έντασης στην περιοχή, παραμένει γράμμα κενό.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι έκανε τις δηλώσεις του έχοντας δίπλα του τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Πιερ Ραφαρέν, στους οποίους θα παραθέσει δείπνο σήμερα το βράδυ στη βίλα του στο Πόρτο Ροτόντο της Σαρδηνίας.

    [09] Το Ευρωκοινοβούλιο τιμά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

    5/9/2003 8:17:00 μμ

    Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα τιμήσει το απόγευμα της Δευτέρας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδίδοντας το όνομά του σε χώρο του μεγάρου του Κοινοβουλίου. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, θα αποκαλύψει τιμητική πλακέτα, ενώ στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μάρτενς, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης και, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Κώστας Καραμανλής.

    Επιπλέον, θα παραστούν Έλληνες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων.

    Το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσει ο Παν. Αντωνακόπουλος και τον ΣΥΝ η Ιωάννα Στεργίου.

    Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί παλαιοί φίλοι και συνεργάτες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Την οικογένεια Καραμανλή θα εκπροσωπήσει ο Αχιλλέας Καραμανλής και το Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Καραμανλής" ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Πέτρος Μολυβιάτης.

    [10] Διάσημο Αραβα δημοσιογράφο συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές

    5/9/2003 10:44:00 μμ

    Ταϊσίρ Αλούνι

    Έναν κορυφαίο πολεμικό ανταποκριτή του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα συνέλαβαν οι ισπανικές αρχές στην πόλη Γρανάδα, ως ύποπτο μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα. Δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη δήλωσαν πως ο Σύριος Ταϊσίρ Αλούνι είναι ύποπτος για τη μετάδοση μυστικών μηνυμάτων σε επιχειρησιακά στελέχη της Αλ Κάιντα στη Ευρώπη, τα οποία πιθανόν περιείχαν μηνύματα για τον ίδιο τον Οσάμα μπιν Λάντεν, καθώς και για την επίδοση χρηματικών ποσών σε αυτούς. Σε συνέντευξή της στο Αλ Τζαζίρα, η σύζυγος του δημοσιογράφου αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    Ισπανός ο Αλούνι σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα

    Δικαστικές πηγές δήλωσαν, επίσης, πως ο Αλούνι κατηγορείται ότι ανήκε στον ίδιο πυρήνα με τον Ιμάντ Εντίμ Μπαράκατ Γιάρκας, γνωστό επίσης ως Αμπού Ντάχνταχ, που κρατείται στην Ισπανία ως ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Αλούνι έγινε διάσημος στον αραβικό κόσμο με την κάλυψη τού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολέμου στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ.

    Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως ο Αλούνι, ο οποίος σύμφωνα με το κανάλι είναι Ισπανός πολίτης, συνελήφθη από την αστυνομία στο σπίτι του στη Γρανάδα.

    Η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο ανέφερε στην ιστοσελίδα της πως ο Αλούνι επρόκειτο να γίνει ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στην Ισπανία και πως στη δεκαετία του '90 είχε εργαστεί στη Γρανάδα για την αραβόφωνη υπηρεσία του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων, EFE.

    Ο Αλούνι συνελήφθη με εντολή του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρσόν, που έγινε περισσότερο γνωστός για την ανεπιτυχή προσπάθειά του να οδηγήσει τον πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο Γκαρσόν έχει αναλάβει επίσης την υπόθεση Αμπού Ντάχνταχ.

    [11] Λύση στο Κυπριό θέλει η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση

    5/9/2003 11:26:00 μμ

    Οι ηγέτες των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων στα κατεχόμενα δήλωσαν ότι προσδοκούν να εξασφαλίσουν ποσοστό 65% με 75% στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου και να απομακρύνουν τον Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του συνομιλητή. Σε περίπτωση νίκης των κομμάτων τους τα τρία κόμματα θα συνεργασθούν με βάση τη συμφωνία, που έχουν υπογράψει και αναμένεται να ορισθεί ως νέος διαπραγματευτής ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος προορίζεται ως νέος λεγόμενος πρωθυπουργός.

    Ο Μουσταφά Ακκιντζί, αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, δήλωσε απόψε στην Τηλεόραση του ΡΙΚ, ότι οι Τουρκοκύπριοι έδωσαν το μήνυμα, πως ήρθε η ώρα να λυθεί το Κυπριακό και ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η αντιπολίτευση να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε, ότι το κλίμα είναι διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν.

    "Ο κόσμος, είπε, προσδοκά λύση στην Κύπρο και γνωρίζει πολύ καλά, ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι δυνάμεις, που υποστηρίζουν τη λύση πρέπει να νικήσουν στις εκλογές".

    Εξάλλου, ο Αλί Ερέλ, αρχηγός του Κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε, ότι πέραν του 75% του κόσμου ζητά λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. "Για να γίνει αυτό, είπε, πρέπει να απομακρυνθεί ο Ραούφ Ντενκτάς γιατί στην πραγματικότητα ήταν πάντα ένας μη διαπραγματευτής και όχι διαπραγματευτής".

    [12] Εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη για τη μαύρη επέτειο

    5/9/2003 10:58:00 μμ

    Δυο χρόνια συμπληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο. Ο Δήμος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη δεύτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, το οποίο θα αρχίσει στις 8:30 π.μ., με την τήρηση ενός λεπτού σιγή σε όλη την πόλη. Στη συνέχεια, θα αρχίσει η ανάγνωση των ονομάτων των θυμάτων από 200 παιδιά, με τη συνοδεία κωδωνοκρουσιών από καμπάνες ναών σε όλες τις περιφέρειες της Νέας Υόρκης. Η ανάγνωση των ονομάτων θα διακοπεί τρεις φορές για να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, στις 9:03, τη στιγμή που προσέκρουσε το δεύτερο αεροπλάνο, στις 9:59, όταν κατέρρευσε ο ένας πύργος και στις 10:29, όταν κατέρρευσε και ο δεύτερος. Το πρόγραμμα της μαύρης επετείου θα ολοκληρωθεί με μουσική παράσταση. Με τη δύση του ηλίου θα ανάψουν οι δυο γιγάντιες φωτεινές στήλες προς τον ουρανό, συμβολίζοντας του δίδυμους ουρανοξύστες και τα 2.800 θύματα.

    Ανασφαλείς αισθάνονται οι Νεοϋορκέζοι

    Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης από μουσεία, κοινωνικούς φορείς και κοινοτικά συμβούλια, ενώ οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ετοιμάζουν ειδικά αφιερώματα.

    Στο μεταξύ, συγγενείς των θυμάτων διαμαρτύρονται για την απόφαση της πολιτείας να ανεγερθεί νέο οικοδομικό συγκρότημα στην περιοχή της τραγωδίας, υποστηρίζοντας ότι όλος ο χώρος θα πρέπει να μετατραπεί σε μνημείο.

    Πάντως, δυο χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση, το 85% των Νεοϋορκέζων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα η πόλη τους να πληγεί με νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

    [13] Επιπλέον βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ

    5/9/2003 10:57:00 μμ

    Την ενίσχυση των βρετανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο Ιράκ ανακοίνωσε την Παρασκευή το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, με την αποστολή αυτό το Σαββατοκύριακο 120 στρατιωτών του πεζικού στην περιοχή της Βασόρας. ''Οι πεζικάριοι αυτοί, που έχουν τώρα τη βάση τους στην Κύπρο, θα σταλούν στο Ιράκ αυτό το Σαββατοκύριακο'', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η αποστολή αυτή μπορεί να προαναγγέλλει μια πιο σημαντική ενίσχυση της δύναμης των περίπου 10.500 Βρετανών στρατιωτών που βρίσκονται τώρα στο Ιράκ, καθώς ο υπουργός Αμυνας έχει ζητήσει από τους στρατιωτικούς υπευθύνους επί τόπου να τον ενημερώσουν για τις ανάγκες τους.

    [14] Η μελλοντική αντιπροσώπευση του Ιράκ στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

    5/9/2003 10:31:00 μμ

    Αμρ Μούσα

    Σην προσεχή υπουργική σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, στις 8 του τρέχοντος μηνός, ένα από τα θέματα συζήτησης θα είναι η μελλοντική αντιπροσώπευση του Ιράκ, δήλωσε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα από το Τσερνόμπιο της βόρειας Ιταλίας. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Μούσα ανέφερε ότι το Ιράκ παραμένει μέλος του Αραβικού Συνδέσμου καθώς ούτε έχει διαγραφεί ούτε έχει ανασταλεί γι' αυτό η ιδιότητα του μέλους του Αραβικού Συνδέσμου. Από την πλευρά του, το ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό συμβούλιο είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν προσκαλείτο θα έστελνε στην παραπάνω υπουργική σύνοδο τον ''υπουργό Εξωτερικών'', Χοσιάρ Ζεμπάρι.

    Ο εκπρόσωπος του προσωρινού Κυβερνητικού συμβουλίου, Σαφφα αλ Μπαγιάτι, δεν μπόρεσε πάντως να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική της υπουργικής συνόδου σύσκεψη των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών στον Αραβικό Σύνδεσμό, η οποία έγινε στην έδρα του στο Κάιρο.

    Το ιρακινό προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο άρχισε να λειτουργεί στις 13 Ιουλίου φέτος υπό αμερικανική αιγίδα και στις 24 Αυγούστου εκπρόσωπός του ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο διαπίστευση για μέλος του Συμβουλίου, χωρίς ο Αραβικός Σύνδεσμος να έχει μέχρι στιγμής τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος αυτού.

    Υπέρ της αποδοχής αυτού του αιτήματος διαπίστευσης είναι το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ από την πλευρά του το Κουβέιτ απλώς δέχεται ο εκπρόσωπος του ιρακινού προσωρινού Κυβερνητικού Συμβουλίου να παρακολουθήσει τις εργασίες της συνόδου των Αράβων υπουργών.

    Στις 5 Αυγούστου, 12 υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου απέφυγαν να αναγνωρίσουν ρητά το προσωρινό Κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ.

    [15] Νεκροί 14 Ιρακινοί από διαρροή χημικού αερίου

    5/9/2003 8:31:00 μμ

    Δεκατέσσερις Ιρακινοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους μετά από ολονύκτια διαρροή χημικού αερίου από εργοστάσιο κατασκευής πλαστικών ειδών κοντά στη Βαγδάτη, προκαλώντας σοκ στους κατοίκους της γύρω από το εργοστάσιο περιοχής. ''Δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν ήταν πραγματικά δυστύχημα ή ενέργεια σαμποτάζ'', τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλη Μπουάμπ αλ Σαμ, που βρίσκεται λίγο έξω από τη Βαγδάτη.

    Οι περίοικοι ανέφεραν, ότι στην περιοχή είχε απλωθεί μια πολύ ισχυρή μυρωδιά χημικών και πρόσθεταν, ότι όταν έφτασαν στο χώρο του εργοστασίου βρέθηκαν μπροστά στα παραμορφωμένα πτώματα μιας οικογένειας, που ζούσε μέσα και φύλαγε το χώρο.

    Ορισμένοι άλλοι πολίτες, που τα σπίτια τους γειτονεύουν με το εργοστάσιο πέθαναν λίγο αργότερα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 14, ανέφεραν εκπρόσωποι του τοπικού νοσοκομείου. Δώδεκα ακόμα κάτοικοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

    ''Περιμένουμε να συνδεθεί και πάλι το ηλεκτρικό για να εντοπίσουμε αυτήν την πολύ έντονη μυρωδιά χημικών'', είπε ένας άνδρας, ενώ από την αστυνομία ανακοινώθηκε, ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν τι είδους χημικά προκάλεσαν το θάνατο τόσων ανθρώπων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 September 2003 - 21:11:54 UTC