Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρήξεις βομβών στα Δικαστήρια της Ευελπίδων
  • [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την νέα Ολυμπιακή
  • [03] Ο Παπαδόπουλος δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Ντενκτάς
  • [04] Επίθεση με μολότοφ σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης
  • [05] Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου τα ''πόθεν έσχες''
  • [06] Παράμενει σιωπηλός ο Αλ. Γιωτόπουλος
  • [07] Μήνυμα Μπους για την δεύτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [08] Παλαιστίνιος νεκρός από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς
  • [09] Στο έλεος των πυρκαγιών ο Δυτικός Καναδάς
  • [10] Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 13χρονο Ιρακινό
  • [11] Το Ιράκ δεν δέχεται τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος του
  • [12] Σε μεξικάνικα χέρια η Ατλέτικο Μαδρίτης;
  • [13] Κριτική για τη φυσική κατάσταση των παικτών της Ρεάλ

    [01] Εκρήξεις βομβών στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

    5/9/2003 8:46:00 πμ

    Δύο εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών σημειώθηκαν στις 02.50 και στις 03.05 τα ξημερώματα της Παρασκευής στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι έξω από το κτίριο 7 και από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ένας αστυνομικός, που ανήκει στη φρουρά των δικαστηρίων, τραυματίστηκε ελαφρά, όταν μετά την πρώτη έκρηξη είχε σπεύσει στο κτίριο 7 για να δει τι είχε συμβεί. Αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής συνδέουν τις δύο εκρήξεις με τα εγκαίνια της ΔΕΘ και με την κατάθεση του φερόμενου ως αρχηγού της "17Ν", Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των εκρήξεων.

    Προβληματισμός στην Ασφάλεια Αττικής

    Δύο εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, που έγιναν με διαφορά περίπου 10 λεπτών η μία από την άλλη, στα Δικαστήρια της Ευελπίδων, προκάλεσαν συναγερμό προκάλεσαν στην Ασφάλεια Αττικής, καθώς οι αρμόδιοι προβληματίζονται για το χρόνο που επελέγη για το τρομοκρατικό χτύπημα.

    Οι δράστες μπήκαν στο χώρο των δικαστηρίων, κόβοντας το συρματόπλεγμα από την πλευρά του αλσυλλίου και τοποθέτησαν τους δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο πλατύσκαλο του κτιρίου 7 και σε θυρωρείο που δεν χρησιμοποιείται.

    Πριν από τις εκρήξεις δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, όπως είχε γίνει με τους "Επαναστατικούς Πυρήνες", που είχαν αναλάβει την ευθύνη των δύο εκρήξεων το 1997 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

    Αστυνομικός, που μετά την πρώτη έκρηξη ερευνούσε τί είχε συμβεί και έψαχνε για να διαπιστώσει πού είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, τραυματίστηκε από το ωστικό κύμα της δεύτερης έκρηξης στο αριστερό πόδι και ελαφρύτερα στο δεξί.

    Αμέσως, μεταφέρθηκε από συναδέλφους του στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

    Με το πρώτο φως της ημέρας πυροτεχνουργοί της Ασφάλειας Αττικής προσπαθούν να συλλέξουν τα θραύσματα των εκρηκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η συνδεσμολογία τους και να αποφανθούν αν σχετίζεται η τρομοκρατική ενέργεια με παρόμοιες που είχαν συμβεί στο παρελθόν.

    Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

    [02] Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την νέα Ολυμπιακή

    5/9/2003 9:08:00 πμ

    Με 52 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και 46 κατά από την αντιπολίτευση υπερψηφίστηκε τελικά η σχετική τροπολογία για την Ολυμπιακή, που προβλέπει την αντικατάστασή της από νέα εταιρία. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής τόνισε ότι με το νέο σχήμα θα γίνει εφικτό να βρει αγοραστή η Ολυμπιακή με την συνδρομή των Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση. Στο μεταξύ χάος επικράτησε χθες στο "Ελ. Βενιζέλος" λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΟΣΠΑ, αντιδρώντας στη νέα τροπολογία. Παρά το ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο, η Πέμπτη ήταν ημέρα ταλαιπωρίας με ακυρώσεις και ματαιώσεις πτήσεων από τη μη προσέλευση πολλών εργαζομένων, ως εκ τούτου η Ολυμπιακή προκειμένου να εξυπηρετήσει τους επιβάτες προχώρησε σε επανασχεδιασμό των δρομολογίων της για σήμερα.

    Χριστοδουλάκης: Μη βιώσιμη η σημερινή Ολυμπιακή

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, από τα Χανιά όπου βρίσκεται τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

    ''Αυτή η νέα εταιρεία θα έχει ένα έργο καθαρά πτητικό. Απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος αλλά και από τις άλλες παράπλευρες δραστηριότητες έτσι ώστε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά και να προσελκύσει έτσι ιδιωτικά κεφάλαια, να ιδιωτικοποιηθεί τουλάχιστον κατά το 51% ενδεχομένως και πλήρως, έτσι ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της και στο μέλλον. Η σημερινή Ολυμπιακή δεν μπορεί να είναι βιώσιμη και λειτουργική'', τόνισε.

    ''Σήμερα λοιπόν χρειάζεται να κάνουμε αυτό το βήμα, του μετασχηματισμού, ακριβώς για να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε την εταιρεία και να την βοηθήσουμε να πάει καλύτερα στο μέλλον'' κατέληξε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Πάγκαλος: "Η τροπολογία η μόνη σωτήρια λύση"

    Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος και Φοίβος Ιωαννίδης τόνισαν ότι η λύση που προτείνεται με την τροπολογία είναι η "μόνη σωτήρια λύση" για την Ολυμπιακή.

    Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι για τα προβλήματα και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία ευθύνες έχουν πρώτα από όλα οι πολιτικές ηγεσίες αλλά μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι εργαζόμενοι.

    Επικρίσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης:

    Δεν παρέχεται εγγύηση για το μέλλον της νέας εταιρίας, υποστηρίζουν.

    Από την άλλη πλευρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε ότι με τον τρόπο και το περιεχόμενο της συζήτησης πλήττεται το κύρος του Κοινοβουλίου και της πολιτικής ζωής της χώρας, καθώς η Βουλή κλήθηκε μέσα σε τρία λεπτά να αποφασίσει χωρίς να ξέρει τίποτα για το τι διακυβεύεται.

    Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το μέλλον της εταιρείας και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παράνομη απόφαση και τώρα και στο μέλλον δεν πρόκειται να δεσμεύσει την Ν.Δ. όταν έρθει στην εξουσία.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Τσιόγκας ανέφερε ότι από τις νέες ρυθμίσεις θα θιγούν περισσότερο οι εργαζόμενοι, είτε αυτοί φύγουν είτε μείνουν στην εταιρεία.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε την τροπολογία αντισυνταγματική και νομοθετικό τερατούργημα, που καταστρατηγεί κάθε έννοια δικαίου τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς.

    Επίσης, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η Ολυμπιακή είναι βιώσιμη εταιρεία και αν δεν είχε το βάρος του αεροδρομίου των Σπάτων θα ήταν από τις πιο κερδοφόρες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη.

    Σε επανασχεδιασμό των σημερινών δρομολογίων της προχώρησε η Ολυπιακή

    Τον επανασχεδιασμό των δρομολογίων της για σήμερα Παρασκευή αποφάσισε η Ολυμπιακή Αεροπορία, μετά χθεσινές ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις εσωτερικού - εξωτερικού, ενώ ματαιώνονται οι πτήσεις ΟΑ 187 (Αθήνα - Κοπεγχάγη -Αθήνα) και ΟΑ 147 (Αθήνα - Βρυξέλλες - Αθήνα).

    Ειδικά για τα υπερατλαντικά δρομολόγια, η Ολυμπιακή θα επανέλθει με νεώτερη ανακοίνωσή της, αφού, "επαναξιολογήσει την επικρατούσα κατάσταση".

    Οι επιβάτες που δεν κατάφεραν να προωθηθούν στους προορισμούς τους με τα φτερά της ΟΑ, διακινήθηκαν με άλλες αεροπορικές εταιρίες, άλλοι εξ' αυτών με ευθύνη της ΟΑ παρέμειναν σε ξενοδοχεία περιμένοντας την επόμενη ημέρα, ενώ άλλοι επαναπροωθούνται στον προορισμό τους σε άλλες ημερομηνίες, προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

    Χάος επικράτησε χθες στο Ελ. Βενιζέλος

    Μετ' εμποδίων πραγματοποιήθηκαν χθες οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες της, κυρίως στους προορισμούς του εξωτερικού να υποστούν αφάνταστη ταλαιπωρία και να αναζητούν, μάταια όμως, εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσουν στον προορισμό τους.

    Η 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει η ΟΣΠΑ, αν και χαρακτηρίστηκε παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της εταιρίας, είχε ως αποτέλεσμα μέχρι το απόγευμα να έχουν ματαιωθεί τουλάχιστον 17 προγραμματισμένες πτήσεις, κυρίως με προορισμούς του εξωτερικού.

    Μέλη της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών δήλωσαν το πρωί αιφνίδια μαζική ασθένεια, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία τόσο του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστου Βερελή, ο οποίος δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα σε βάθος, όσο και της διοίκησης της Ολυμπιακής, που άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν πειθαρχικές και άλλες κυρώσεις.

    Το πρωί, περίπου 200 απεργοί, συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή προκειμένου να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην τροπολογία, η συζήτηση της οποίας βρισκόταν σε εξέλιξη. Η συγκέντρωση σε γενικές γραμμές ήταν ειρηνική, αν και κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση, όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως η ηγεσία της ΟΣΠΑ θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη, χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια, καθώς τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

    Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΣΠΑ, προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    Η ΟΣΥΠΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως υποστηρίζει πλήρως τον δίκαιο, όπως τον χαρακτηρίζει, αγώνα των εργαζομένων στην Ολυμπιακή και ζητάει να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που έφεραν τον εθνικό μας αερομεταφορέα στη σημερινή του μορφή.

    Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει πλήρως τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

    [03] Ο Παπαδόπουλος δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Ντενκτάς

    5/9/2003 10:01:00 πμ

    Την άρνησή του να συναντηθεί προσωπικά με τον Ραούφ Ντενκτάς, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα έδινε την ευκαιρία στον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εκμεταλλευθεί το γεγονός για δικούς του σκοπούς, όπως έκανε και στο παρελθόν. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Σάιπρους Γουίκλι", ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε πως ο Ντενκτάς κατηγορείται ότι εγκατέλειψε την τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι θεωρεί το σχέδιο Ανάν νεκρό. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι μία συνάντηση μαζί του θα του δώσει λαβή να πει πως άρχισαν και πάλι διαπραγματεύσεις με τους όρους που θέτει εκείνος, δηλαδή να ξεχαστεί το σχέδιο Ανάν και να συζητήσουν σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, αλλά και πέρα από αυτό, είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα εκείνο της περιουσίας.

    [04] Επίθεση με μολότοφ σε τράπεζα της Θεσσαλονίκης

    5/9/2003 11:15:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Εμπρηστική επίθεση εναντίον τράπεζας σημειώθηκε, στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Αγνωστοι εκσφενδόνισαν δυο αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ εναντίον του υποκαταστήματος της Eurobαnk, που βρίσκεται επί της οδού Παπαναστασίου 85. Από την έκρηξη εκδηλώθηκε πυρκαγιά, την οποία έσβησαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ προκλήθηκαν και ζημιές, ύψους 50.000 ευρώ.

    [05] Στο μικροσκόπιο του Αρείου Πάγου τα ''πόθεν έσχες''

    5/9/2003 10:23:00 πμ

    Νομάρχες, δήμαρχοι, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων δημοσίων Οργανισμών, μέλη δημαρχιακών επιτροπών, δημοσιογράφοι, κ.ά. θα παραπεμφθούν σε δίκη για μη υποβολή δήλωσης του "πόθεν έσχες" στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ή για δήλωση με ανακριβή στοιχεία. Αυτό έγινε γνωστό από έγκυρους εισαγγελικούς κύκλους. Ειδικότερα, τα σχετικά παραπεμπτικά βουλεύματα είναι ήδη έτοιμα, ενώ υπάρχουν και μη παραπεμπτικά βουλεύματα. Ο συνολικός αριθμός των βουλευμάτων, αμφοτέρων των κατηγοριών, υπερβαίνει τα 100, από τα οποία όμως τα περισσότερα είναι μη παραπεμπτικά.

    [06] Παράμενει σιωπηλός ο Αλ. Γιωτόπουλος

    5/9/2003 9:53:00 πμ

    Με την υποβολή ερωτήσεων των συνηγόρων πολιτικής αγωγής προς τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17Ν". Ωστόσο, ο φερόμενος ως καθοδηγητής της οργάνωσης, καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αρνείται να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των πληρεξούσιων δικηγόρων των οικογενειών των θυμάτων. Μεταξύ άλλων, οι ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής αφορούν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε, καθώς και αν κάποιοι τον γνώριζαν και με το πραγματικό του όνομα, το πλαστό διαβατήριό του και την άποψή του για συγκεκριμένα χτυπήματα της οργάνωσης, όπως τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.

    [07] Μήνυμα Μπους για την δεύτερη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

    5/9/2003 10:20:00 πμ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλέξουν τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, με αφορμή τις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης που ξεκινούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ για την επέτειο των δύο ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. ''Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε σε μια χρονική στιγμή και υπό συνθήκες που καθόρισαν άλλοι. Θα ολοκληρωθεί σε μια χρονική στιγμή και υπό συνθήκες που θα επιλέξουμε εμείς" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο, από την πλευρά του, το FBI φοβάται ότι επίκεινται και νέες επιθέσεις από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Μπους: ''Πηγή έμπνευσης όσοι επέζησαν''

    Στο μήνυμά του, ο Τζορζτ Μπους σημειώνει ότι το πέρασμα του χρόνου δεν έσβησε τον πόνο και τη σύγχυση που προκλήθηκε στον αμερικανικό λαό από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Θα θυμόμαστε πάντα εκείνους που χάθηκαν με βίαιο τρόπο. Και θα παρακαλούμε τον Θεό να ενισχύει εκείνους που επέζησαν. Το κουράγιο τους και η αποφασιστικότητά θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για το λαό μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανικός Πρόεδρος.

    Τέλος, ο κ. Μπους υπογράμμισε ότι τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ενίσχυσαν το πνεύμα αντίστασης του αμερικανικού λαού, σημειώνοντας ότι "η μεγάλη δύναμη της Αμερικής είναι η καρδιά και η ψυχή του αμερικανικού λαού".

    Το FBI φοβάται για νέες επιθέσεις της Αλ Κάιντα

    Στο μεταξύ, τον κίνδυνο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος από την Αλ Κάιντα, αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αξιωματούχοι του FBI εκτιμούν ότι μέλη του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν εξακολουθούν να βρίσκονται στο αμερικανικό έδαφος.

    Ο Λάρι Μίφορντ, βοηθός διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του FBI τόνισε πως το δίκτυο της Αλ Κάιντα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ από οποιονδήποτε μεμονωμένο τρομοκράτη.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο λόγος είναι ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα έχουν αποδείξει ότι δεν έχουν αναστολές, ούτε κανόνες.

    Ο Λάρι Μίφορντ ανησυχεί πως οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα μπορεί να συνεχίσουν να θεωρούν στόχο τους Αμερικανούς και να εμπλακούν σε νέες επιθέσεις, ενώ σημείωσε ότι το FBI έχει σαφή στοιχεία ότι υπάρχει μικρή παρουσία της οργάνωσης σε αμερικανικό έδαφος.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε την Πέμπτη ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει τις προσπάθειες για επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και αμερικανικών συμφερόντων στο εξωτερικό.

    Ωστόσο, στη σχετική προειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, που εκδόθηκε με βάση την εξέταση πληροφοριών της αντικατασκοπίας ενόψει της δεύτερης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για άτομα που μπορεί να αποτελούν στόχους ή για ημερομηνίες πιθανών επιθέσεων.

    [08] Παλαιστίνιος νεκρός από ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς

    5/9/2003 9:16:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με ισραηλινή στρατιωτική περίπολο στην πόλη της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Οι στρατιώτες περικύκλωσαν ένα κτήριο στη συνοικία Αλ Μάχσια και τρεις ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή. Σύμφωνα με Ισραηλινό στρατιωτικό εκπρόσωπο, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον των στρατιωτών. Στη συνέχεια, ακολούθησε ανταλλαγή των πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Παλαιστίνιος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. Με τον θάνατο του Παλαιστινίου ανήλθε σε 3.447 ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της παλαιστινιακής Ιντιφάντα τον Σεπτέμβριο του 2000, εκ των οποίων 2.585 Παλαιστίνιοι και 801 Ισραηλινοί.

    [09] Στο έλεος των πυρκαγιών ο Δυτικός Καναδάς

    5/9/2003 9:04:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Χιλιάδες κάτοικοι στη Βρετανική Κολούμπια, των καναδικών ακτών του Ειρηνικού υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς οι ισχυροί άνεμοι αναζωπύρωσαν τις πυρκαγιές. Στην περιοχή Κελόουνα, 300 χλμ. ανατολικά του Βανκούβερ, 3.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, καθώς απειλούνται άμεσα από τις φωτιές που καταστρέφουν τα γύρω δάση. Πριν από δύο εβδομάδες, στην ίδια περιοχή είχαν καταστραφεί 230 σπίτια και περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι είχαν υποχρεωθεί να φύγουν από τα σπίτια τους, για να μην εγκλωβισθούν στα πύρινα μέτωπα. Παρόλο που οι πυροσβέστες είχαν θέσει τότε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές, οι άνεμοι που πνέουν το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή αναζωπύρωσαν πολλά μέτωπα, που απειλούν και πάλι κατοικημένες ζώνες.

    [10] Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 13χρονο Ιρακινό

    5/9/2003 10:58:00 πμ

    Ένας ανήλικος Ιρακινός έχασε τη ζωή του από τα πυρά Αμερικανών στρατιωτών το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη Μπαάκουμπα, όπως δήλωσε ο πατέρας του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τον 13χρονο Ομαρ Σάαντ Τζάσεμ, ο οποίος πυροβολήθηκε κατά λάθος από τους Αμερικανούς στρατιώτες που καταδίωκαν έναν μοτοσικλετιστή. ''Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του μοτοσικλετιστή αλλά σκότωσαν τον Ομαρ που περνούσε τυχαία από την περιοχή'' τόνισε ο πατέρας του. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε με αμερικανικό ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [11] Το Ιράκ δεν δέχεται τουρκικά στρατεύματα στο έδαφος του

    5/9/2003 8:56:00 πμ

    Εξηγήσεις για τα ανησυχητικά σχόλια του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θέλει τουρκικά ειρηνευτικά στρατεύματα στη χώρα του, αναμένει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Χοασγιάρ Ζεμπάρι, κουρδικής καταγωγής, έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ. "Οι γειτονικές μας χώρες έχουν τη δική τους πολιτική ατζέντα, την οποία θα μπορούσαν να φέρουν στο Ιράκ, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση στη χώρα", υποστήριξε ο Ζεμπάρι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα και προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της Τουρκίας.

    Οι Τούρκοι ζητούν εξηγήσεις από τις ΗΠΑ

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται ότι η δήλωση του Ιρακινού αξιωματούχου, η θέση του οποίου είναι δεδομένη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι ΗΠΑ προς την τουρκική κυβέρνηση.

    "Ελπίζουμε ότι θα είναι διαθέσιμη μια εξήγηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες", καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου.

    [12] Σε μεξικάνικα χέρια η Ατλέτικο Μαδρίτης;

    5/9/2003 11:35:00 πμ

    Ο Μεξικάνος παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών, Χόρχε Βεργκάρα, δήλωσε πως είναι κοντά στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ισπανικής ομάδας, στην οποία αγωνίζεται και ο Ντέμης Νικολαίδης. Ο Βεργκάρα που την προηγούμενη χρονιά αγόρασε συλλόγους πρώτης κατηγορίας στην Κόστα Ρίκα και στη χώρα του αποκάλυψε πως ελπίζει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Ατλέτικο Μαδρίτη. "Θα είμαι στη Μαδρίτη την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη για να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία σε αυτό το χρονικό διάστημα", ανέφερε ο Βεργκάρα.

    Ο Μεξικανός αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει για την αγορά της Ατλέτικο.

    Αυτό που είπε είναι πως θα φτάσει κοντά στην τιμή με την οποία έγινε ιδιοκτήτης της Γκουανταλαχάρα, περίπου, δηλαδή, 120 εκατομμύρια δολάρια.

    [13] Κριτική για τη φυσική κατάσταση των παικτών της Ρεάλ

    5/9/2003 11:31:00 πμ

    Η προετοιμασία της Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν αυτή που έπρεπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αγωνιστική κατάσταση του Ρονάλντο και του Ρομπέρτο Κάρλος, δήλωσε ο υπεύθυνος για τη φυσική κατάσταση της Εθνικής Βραζιλίας, Μορασί Σαντ Ανα. Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μπαίνει στο χορό των προκριματικών του Μουντιάλ 2006, καθώς την Κυριακή αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Κολομβία και την Τετάρτη, εντός έδρας, τον Ισημερινό και ο Βραζιλιάνος γυμναστής επιτέθηκε στην απόφαση της Ρεάλ να δώσει σειρά φιλικών αγώνων στην Ασία. "Πιστεύω, όπως είδα τους Ρομπέρτο Κάρλος και Ρονάλντο, πως δεν έγινε η σωστή προετοιμασία στην Ρεάλ. Προτίμησε να δώσει σειρά φιλικών παιχνιδιών στην Ασία για εμπορικούς λόγους, αφήνοντας πίσω τη δουλειά στη φυσική κατάσταση των παικτών της. Γι' αυτό ο Ρονάλντο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Δεν δούλεψε όπως έπρεπε και σίγουρα δεν έφταιγε ο ίδιος, αλλά το λάθος πρόγραμμα προετοιμασίας της Ρεάλ".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 September 2003 - 9:21:09 UTC