Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Καραμανλή στο δήμο Αλίμου
  • [02] Συνάντηση Ευθυμίου με ΔΣ Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος
  • [03] Καταδικάστηκαν οι Βρετανοί τουρίστες
  • [04] Απερρίφθη αίτημα του Γ. Μιχαλόπουλου
  • [05] ΗΠΑ: Νέα διαβατήρια με ψηφιακή υπογραφή

    [01] Ομιλία Καραμανλή στο δήμο Αλίμου

    30/7/2003 10:27:00 μμ

    Στο θέμα της ακρίβειας, μιλώντας για όψιμους διώκτες του προβλήματος, αναφέρθηκε την Τετάρτη σε ανοικτή συγκέντρωση στον Αλιμο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Επιτιθέμενος για ακόμα μία φορά στην κυβέρνηση, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ο τρόπος με τον οποίο στέκεται απέναντι στην ακρίβεια η κυβέρνηση μοιάζει με κυνήγι μαγισσών" και ζήτησε την άμεση λήψη τολμηρών μέτρων όπως τη συγκράτηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την αναμόρφωση του συστήματος διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για έξαρση της εγκληματικότητας, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να παρουσιάσει μια άλλη εικόνα, ενώ όσον αφορά το κόμμα του μίλησε για "Συμβόλαιο με τον πολίτη" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογικές υποσχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ''μπορεί να νομίζουν ότι μπορούν να εξαπατούν τον κόσμο είναι οι ίδιοι που τάζουν τα πάντα και υλοποιούν τα ελάχιστα. Είναι αυτοί που κυβερνούν 20 χρόνια και υπόσχονται εκείνα που υπόσχονταν και πριν από τις εκλογές. Για μας αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει εδώ''.

    Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του θα εφαρμόσει, εν είδει συμβολαίου με τους πολίτες, όσα θα πει προεκλογικά σημειώνοντας '' τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών του λεκανοπεδίου δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζονται. Η ζωή στην Αθήνα δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Αυτά που λέμε μεταξύ μας πολίτες και πολιτικοί πρέπει να είναι συμβόλαιο και για μένα ο πολιτικός λόγος είναι συμβόλαιο. Είναι το συμβόλαιο με τους πολίτες".

    Στόχος των επισκέψεών του, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η κινητοποίηση των πολιτών και η συμμετοχή τους στα κοινά ενώ υπογράμμισε ''τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα δεν είναι ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, ούτε γαλάζια, το κυκλοφοριακό, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η ακρίβεια, η ανεργία, η αύξηση της εγκληματικότητας, βασανίζουν όλους τους πολίτες και γι' αυτό θέλω να ζητήσω απ' όλους συμμετοχή στα κοινά γιατί δεν νοείται σύγχρονος άνθρωπος και ενεργός πολίτης που δεν συμμετέχει στα κοινά''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα εντείνει τους ελέγχους για τα μεγάλα έργα καθώς '' οι περισσότερες κακοτεχνίες γίνονται στο τέλος όπως και οι περισσότερες υπερβάσεις, γι' αυτό τους επόμενους μήνες να έχουμε τα μάτια μας δέκα τέσσερα να μην αφήσουμε να γίνουν προχειρότητες, να μην αφήσουμε να συνεχιστεί η υπερκοστολόγηση και να χαθούν μικρές ή μεγάλες ευκαιρίες''.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στα καθημερινά προβλήματα επικρίνοντας την κυβέρνηση για την πολιτική της ενώ σε ότι αφορά την ακρίβεια είπε ότι το κυβερνών κόμμα κάνει κυνήγι μαγισσών και πρόσθεσε, η ακρίβεια κυνηγά τον μέσο Έλληνα όχι μόνο στον τόπο κατοικίας του αλλά και στον τόπο διακοπών του.

    Από τη μια οι τιμές στα ταμεία των καταστημάτων ακολουθούν ευρωπαϊκά στάνταρς και από την άλλη οι τσέπες παραμένουν ραμμένες σε ελληνικά μέτρα.

    Το κόστος ζωής στην Ελλάδα αγγίζει το 90% του μέσου κοινοτικού όρου ενώ οι μισθοί μετά βίας πλησιάζουν το 57,3% του μισθού που έχει ο ευρωπαίος μισθωτός.

    Ο μέσος όρος απολαβών στην Ευρωζώνη υπολογίζεται στα 2.141 ευρώ μηνιαίως όταν ο μέσος Ελληνας λαμβάνει 1.141 ευρώ το μήνα.

    [02] Συνάντηση Ευθυμίου με ΔΣ Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

    30/7/2003 10:34:00 μμ

    Το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών, η αύξηση των δαπανών για την παιδεία, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ο Κανονισμός Λειτουργίας Σχολείων, η αναπλήρωση των εκπαιδευτικών, ήταν τα θέματα που τέθηκαν την Τετάρτη στην συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΟΕ. Ο Υπουργός απαντώντας στο οικονομικό αίτημα δήλωσε ότι το νέο μισθολόγιο που ανακοινώθηκε περιέχει θετικά στοιχεία για τους ΔΥ, το επίδομα όμως των 176 ευρώ δεν θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς και παρέπεμψε την όποια οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σεπτέμβρη.

    Για το θέμα της αύξησης των δαπανών για την παιδεία απάντησε ότι το 5% επί του ΑΕΠ, θα υλοποιηθεί μέχρι το 2008. Για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ανέφερε ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα που του έθεσε το ΔΣ της ΔΟΕ επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο μέλλον.

    Το ΔΣ της ΔΟΕ εκτιμά ότι συνεχίζεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ η ίδια παρελκυστική τακτική, που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν, ιδιαίτερα δε στο οξύτατο οικονομικό πρόβλημα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση.

    Μετά από αυτά το ΔΣ προσανατολίζεται σε απεργιακές κινητοποιήσεις με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

    [03] Καταδικάστηκαν οι Βρετανοί τουρίστες

    30/7/2003 8:18:00 μμ

    Ένοχοι κρίθηκαν τελικά οι τρεις από τους τέσσερις Βρετανούς τουρίστες, που ξυλοκόπησαν έναν καταστηματάρχη την περασμένη Κυριακή στην Πλάκα. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τους επέβαλε στη Βρετανίδα και τους δυο γιους της ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες ως ένα χρόνο, ενώ αθώος κρίθηκε ο σύζυγος της γυναίκας, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία εξύβρισης. Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι υπαίτιος για το περιστατικό ήταν ο καταστηματάρχης, ο οποίος τους απείλησε με σιδηρολοστό.

    Η Βρετανίδα, καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης τριών μηνών ενώ τα δυο παιδιά της κρίθηκαν ένοχα για την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στην οποία δόθηκε τριετής αναστολή.

    Για όλες τις ποινές το δικαστήριο όρισε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.

    Η τετραμελής οικογένεια κρίθηκε αθώα για την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.

    [04] Απερρίφθη αίτημα του Γ. Μιχαλόπουλου

    30/7/2003 10:18:00 μμ

    Απορρίπτει με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την αίτηση αντικατάστασης προσωρινής κράτησης που υπέβαλε ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο οποίος προφυλακίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα για την υπόθεση των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών. Η αίτηση απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

    [05] ΗΠΑ: Νέα διαβατήρια με ψηφιακή υπογραφή

    30/7/2003 8:11:00 μμ

    Τα νέα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν φωτογραφίες των κατόχων τους με ψηφιακή υπογραφή, έως το τέλος του 2004. Τα νέα διαβατήρια θα περιλαμβάνουν ένα ενσωματωμένο μικροκύκλωμα, που θα αποθηκεύει μια συμπιεσμένη φωτογραφία του προσώπου του κατόχου. Αυτά τα μικροκυκλώματα έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποτρέπουν την πλαστογραφία, ενώ κάθε ψηφιακή εικόνα έχει υπογραφεί κρυπτογραφικά ώστε να εγγυάται την αυθεντικότητά της. Αλλά και οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες ίσως χρειαστεί να φέρουν διαβατήρια που περιέχουν βιομετρικές πληροφορίες. Τον Ιούνιο του 2003, η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 140 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός βιομετρικού συστήματος.

    Τα ευρωπαϊκά διαβατήρια αναμένεται να περιλαμβάνουν τόσο δακτυλικά αποτυπώματα όσο και βιομετρικά δεδομένα από την ίριδα του ματιού.

    Τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι απεικονίσεις της ίριδας είναι ευκολότερο να διασταυρωθούν στους υπολογιστές από ότι οι φωτογραφίες.

    Οι διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να καθορίσουν εάν κάποιος χρησιμοποιεί πολλαπλά διαβατήρια.

    Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την εισαγωγή τέτοιων βιομετρικών διαβατηρίων αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να βρεθούν υπό πίεση για να συμμορφωθούν με τα στάνταρντ των ΗΠΑ.

    Πηγή: ICT Weekly

    http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99993975


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 July 2003 - 20:55:20 UTC