Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη του Υπουργικού για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • [02] Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική
  • [03] Στο λιμάνι της Καβάλας το τουρκικό πλοίο με το λευκό τσιμέντο
  • [04] Αυστραλία:Επικρίσεις για προσφυγή ΔΣΑ στο ΔΠΔ
  • [05] Αρνείται τα πάντα ο Χριστόδουλος Ξηρός
  • [06] Συνέντευξη Τύπου Κ. Ανάν για τις διεθνείς εξελίξεις
  • [07] Πυρκαγιές μαίνονται στα νησιά της Κροατίας
  • [08] Πέντε νεκροί από ισχυρή έκρηξη στη Βομβάη
  • [09] Σε συνθήκες αναταραχής ακόμα οι Φιλιππίνες
  • [10] Βραζιλία: Προς απαλλοτρίωση περιουσίας της Φολκσβάγκεν
  • [11] Την έκδοση του Φουτζιμόρι από την Ιαπωνία ζητά το Περού
  • [12] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών
  • [13] Αρχισε ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων
  • [14] Εκτακτη σύνοδος των υπ. Πετρελαίου του ΟΠΕΚ
  • [15] Απέχουν από τις προπονήσεις οι παίκτες της ΑΕΚ
  • [16] Ηττήθηκε η εθνική εφήβων υδατοσφαίρισης
  • [17] Πόλο (Ευρωπαϊκό εφήβων): Ελλάδα-Ουγγαρία 4-10

    [01] Σύσκεψη του Υπουργικού για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    31/7/2003 10:32:00 πμ

    Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων και η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας βρίσκονται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνεδρίαζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα μιλήσει στη πανελλαδική σύσκεψη αγροτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    [02] Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική

    31/7/2003 11:13:00 πμ

    Σεισμική δόνηση 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα μεσάνυχτα στη Χαλκιδική. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε, σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κασσάνδρας, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και 15 χιλιομέτρων δυτικά του ακρωτηρίου Ποσειδίου.

    [03] Στο λιμάνι της Καβάλας το τουρκικό πλοίο με το λευκό τσιμέντο

    31/7/2003 10:29:00 πμ

    Παραμένει και σήμερα φορτωμένο στο νέο λιμάνι της Καβάλας το πλοίο, με σημαία Τουρκίας, το οποίο μεταφέρει 2700 τόννους λευκού τσιμέντου. Το τσιμέντο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων της ομοσπονδίας εργαζομένων στις τσιμεντοβιομηχανίες, είναι χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών και μικρότερης αντοχής σε σχέση με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά. Την Τετάρτη, οι λιμενεργάτες προχώρησαν σε διαμαρτυρία, γιατί όπως υποστηρίζουν χάνουν το μεροκάματο της εκφόρτωσης του πλοίου υπενθυμίζοντας ότι, σε εβδομαδιαία βάση ξεφορτώνονται τόννοι μαρμάρων και αγροτικά προϊόντα προερχόμενα από την Τουρκία.

    [04] Αυστραλία:Επικρίσεις για προσφυγή ΔΣΑ στο ΔΠΔ

    31/7/2003 10:24:00 πμ

    Τζον Χάουαρντ

    Με τίτλο "Δικαιοσύνη για ηλίθιους" ο γνωστός, για τις συντηρητικές του ιδέες, αρθρογράφος της αυστραλιανής εφημερίδας Herald Sun, που κυκλοφορεί στη Μελβούρνη και έχει την μεγαλύτερη ημερήσια κυκλοφορία στην Αυστραλία, Αντριου Μπολτ, πραγματοποιεί οξύτατη επίθεση εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, της αυστραλιανής κυβέρνησης, που το αποδέχθηκε και του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, τριών υπουργών του και τεσσάρων Βρετανών αξιωματούχων, που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στον εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λούις Μορένο Οκάμπο, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, ο Άντριου Μπολτ γράφει: "Μια ομάδα Ελλήνων δικηγόρων σκοπεύει να καθίσει στο σκαμνί τον Τζον Χάουαρντ, (πρωθυπουργό της Αυστραλίας) και να τον δικάσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου".

    Επικρίσεις και στην κυβέρνηση που αποδέχτηκε το ΔΠΔ

    "Αν η προσφυγή των Ελλήνων γίνει δεκτή, τότε ο Χάουαρντ δεν θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, που θα μπορούσε να τον εκδώσει στο Ποινικό Δικαστήριο τη Χάγης και να καταλήξει στις φυλακές του". Ο αρθρογράφος παραδέχεται, ότι το σενάριο αυτό είναι "χαζό" για να προσθέσει ότι "ηλίθια" ήταν και η απόφαση της Αυστραλίας να αποδεχθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, έστω και αν "η αρχική πρόθεση της δημιουργίας του ήταν καλή".

    Ακολούθως δίνει, από την δική του οπτική γωνία, το ιστορικό της ελληνικής μήνυσης κατά του Μπλερ, σημειώνοντας, ότι οι 22 κατηγορίες, που του αποδίδονται στηρίζονται σε δημοσιεύματα και εκπομπές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία κατηγορεί, "ως ακόμα πιο μονόπλευρα αντιπολεμικά και από το δικό μας (το κρατικό αυστραλιανό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο) ABC και επικρίνει τον κ, Οκάμπο που δέχτηκε τους Έλληνες και "θα μελετήσει την αναφορά τους" αντί "να τους διώξει".

    Αναφορικά με την πιθανή δίωξη του Αυστραλού Πρωθυπουργού αναφέρει, ότι του το επιβεβαίωσε και η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία φέρεται να του είπε, ότι "ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει τον κ. Χάουαρντ και Αυστραλούς στρατιώτες" αφού η Αυστραλία αναγνωρίζει το ΔΠΔ με τον Μπολτ να επισημαίνει, περίπου, "καλά να πάθει η κυβέρνηση αφού το επικύρωσε".

    Ο Άντριου Μπολτ παρατηρεί, πως η κίνηση των Ελλήνων δικηγόρων δεν θα έχει αποτέλεσμα και είναι κυρίως "για την δημιουργία εντυπώσεων" και διερωτάται: "Γιατί οι Έλληνες δικηγόροι κυνηγούν τόσο σκληρά τον Μπλερ ή τον Χάουαρντ, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν παραμένει ασύλληπτος και κρύβεται στους τάφους των χιλιάδων θυμάτων του; Θα πρέπει να κυνηγήσουν τους πραγματικούς φονιάδες ή δεν δημιουργήθηκε γι αυτό το λόγο το νέο δικαστήριο;".

    [05] Αρνείται τα πάντα ο Χριστόδουλος Ξηρός

    31/7/2003 11:33:00 πμ

    Με την εξέταση του Χριστόδουλου Ξηρού απο τους συνηγόρους υπεράσπισης συνεχιζεται αυτη την ώρα η δικη της 17Ν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Για υποθετικές υποσχέσεις κενές περιεχομένου έκανε λόγο ο κατηγορουμενος απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα για το αν είχε δεχθεί κάποιες υποσχέσεις ή απειλές από συγκατηγορούμενούς του, ακόμη και για οικονομικές απολαβές από τις ληστείες της 17Ν. Ο Χριστόδουλος Ξηρος επανέλαβε, ότι δεν χρειάστηκε τη βοήθεια κανενός για να περιγράψει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η προανακριση μετά τη σύλληψη του, όταν ρωτήθηκε ευθέως για το αν είχε δεχθεί υποδείξεις από τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Νωρίτερα αναγνώστηκαν οι προανακριτικές καταθέσεις του καθώς και η απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός κατά τη διάρκεια της χθεσινής του απολογίας εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι σε δικαστές και συνηγόρους πολιτικής αγωγής και αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση της 17Ν. Νωρίτερα το δικαστήριο είχε απορρίψει ως αβάσιμη την ένσταση ζητώντας να ακυρωθούν οι προανακριτικές καταθέσεις του, καθώς και η απολογία του στην 4η τακτική ανακρίτρια.

    [06] Συνέντευξη Τύπου Κ. Ανάν για τις διεθνείς εξελίξεις

    31/7/2003 8:37:00 πμ

    Στο θέμα της Λιβερίας, τις εμφύλιες διαμάχες στην Αφρική, το Ιράκ, το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, καθώς και στο ρόλο του ΟΗΕ σε σχέση με το ενδεχόμενο αναδιαμόρφωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας συνέντευξης Τύπου. Την τακτική των "ίσων αποστάσεων" κράτησε ο Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, για το Κυπριακό επισημαίνοντας ότι χωρίς "αληθινή, αυθεντική πολιτική βούληση από τις δυο πλευρές" δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Ο κ. Ανάν απέφυγε να συνδέσει την προοπτική προόδου σε περίπτωση αποχώρησης του Ραούφ Ντενκτάς από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, ωστόσο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών παραμένει το σχέδιό του για την επίλυση του προβλήματος.

    Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι είναι προετοιμασμένος να προχωρήσει ξανά και να βοηθήσει εφόσον υπάρξει μια αληθινή, αυθεντική πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.

    Οπως ανέφερε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε πρόσφατα κάποιες προτάσεις για κινητικότητα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά η αντίδραση της άλλης πλευράς ήταν η υπενθύμιση της ύπαρξης μιας πρότασης, ενός σχεδίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσπαθώντας να εργαστούμε και να κινηθούμε πάνω σ' αυτή τη βάση. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι ενημερωμένος ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο τον Δεκέμβριο.

    "Δεν γνωρίζω τι θα επιφέρουν και τι αλλαγές θα επέλθουν για εμάς, αλλά η θέση μου είναι ότι αν τα μέρη πραγματικά το επιθυμούν, θα τα βοηθήσουμε, αλλά μέχρι τότε δεν νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο (η εκδήλωση μιας νέας πρωτοβουλίας)", επεσήμανε ο κ. Ανάν.

    Για την κατάσταση στο Ιράκ υποστήριξε ότι απαιτείται μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με σκοπό τη διεθνοποίηση του ιρακινού ζητήματος, κάτι που ζητούν ολοένα και περισσότερα κράτη που τάσσονται υπέρ της πολυμερούς διπλωματίας. "Δεν είμαι σίγουρος για τον αν πλησιάζουμε στην λήψη μιας νέας απόφασης, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά στο Μεσανατολικό ανέφερε ότι υπάρχει "κάποια πρόοδος", λόγω της παύσης των εχθροπραξιών εδώ και δύο εβδομάδες και της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από ορισμένες περιοχές της Γάζας και της Βηθλεέμ, "κινήσεις που θα μπορούσαν να συνεχιστούν".

    Αναφερόμενος στον Οδικό Χάρτη παρατήρησε ότι απαιτούνται "παράλληλα βήματα" από τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Σε ερώτηση για το ισραηλινό "τείχος ασφάλειας" παρατήρησε ότι "η καλή γειτονία διευκολύνεται από την κατασκευή περιφράξεων, αλλά αυτό συμβαίνει όταν παρόμοιες κατασκευές αναλαμβάνονται στην περιοχή κάποιου χωρίς να αναστατώνεται η ζωή του γείτονά του".

    Για τη Λιβερία και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την άφιξη ξένων δυνάμεων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ανάπτυξη της δύναμης της ECOWAS (Economic Community of West African States), ενώ ταυτόχρονα υπενθύνισε την επίδοση επιστολής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, με την οποία ζητεί την επιτάχυνση των εργασιών του οργάνου για την ψήφιση σχετικής απόφασης.

    Τέλος, για την προοπτική αλλαγών του ρόλου και της σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, o Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "θα δοθεί στο θέμα αυτό η δέουσα προσοχή καθώς, κατά τη διάρκεια της ιρακινής κρίσης, πολλά κράτη θεώρησαν ότι δεν μπόρεσαν να εκφέρουν, στο πλαίσιο των υπαρχόντων δομών, τις απόψεις τους".

    Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται να επαναγραφούν οι διεθνείς κανόνες που αναφέρονται σε ζητήματα ανάληψης στρατιωτικής δράσης, παραδέχθηκε την ύπαρξη μιας γενικότερης συζήτησης για τον τρόπο αντιμετώπισης καινοφανών απειλών, όπως οι προϋποθέσεις ανάληψης αποτρεπτικής δράσης και η αρμοδιότητα λήψης παρόμοιων αποφάσεων.

    [07] Πυρκαγιές μαίνονται στα νησιά της Κροατίας

    31/7/2003 9:22:00 πμ

    Δεκάδες πυρκαγιές μαίνονται σε διάφορα μέτωπα από το απόγευμα της Τετάρτης στα νησιά της Κροατίας στην Αδριατική Μπρατς, Χβαρ και Μπίσεβο, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο HRT. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο από τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί εκατοντάδες εκτάρια πευκοδάσους σε κάθε νησί. Στο Μπίσεβο από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν και σπίτια αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Εκατοντάδες πυροσβέστες και στρατιώτες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές. Ωστόσο οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

    [08] Πέντε νεκροί από ισχυρή έκρηξη στη Βομβάη

    31/7/2003 9:14:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν στη Βομβάη από μια ισχυρή έκρηξη που διέλυσε το σπίτι ενός "στάντμαν" - ενός επαγγελματία ειδικευμένου σε δύσκολες κινηματογραφικές σκηνές - ο οποίος χρησιμοποιούσε εκρηκτικά σε ταινίες του ινδικού κινηματογράφου, αναφέρουν αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για δυστύχημα και όχι για βομβιστική επίθεση. Γιατρός στο νοσοκομείο Κούπερ της Βομβάης δήλωσε ότι δύο από τους 26 τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    ''Πρόκειται για ατύχημα''

    Σύμφωνα με την αστυνομία η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε σε πολυσύχναστο προάστιο της πόλης, ήταν τόσο ισχυρή, που πέντε ή έξι κατοικίες στην περιοχή κατέρρευσαν.

    ''Πρόκειται για ατύχημα'', είπε επιθεωρητής της αστυνομίας.

    Τη Δευτέρα μια βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο σκότωσε δύο ανθρώπους και προκάλεσε ένταση στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ η Ινδία γιορτάζει μια Ινδουϊστική γιορτή και εν μέσω αυστηρών μέτρων ασφαλείας.

    [09] Σε συνθήκες αναταραχής ακόμα οι Φιλιππίνες

    31/7/2003 10:54:00 πμ

    Απέρριψε τις εκκλήσεις για άρση της κατάστασης "αντιμετώπισης ανταρσίας", στην οποία έχει θέσει την χώρα από την Κυριακή, η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο, παράλληλα, ωστόσο, απέκλεισε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Υποστήριξε μάλιστα ότι "απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει", η συνομωσία των επίδοξων πραξικοπηματιών εναντίον της κυβέρνησής της αλλά διαβεβαίωσε την κοινή γνώμη, ότι λαμβάνονται "προληπτικά μέτρα" για να τερματισθεί η κρίση. Υπάρχουν "εχθροί του Συντάγματος, που δεν έχουν βρεθεί. Συνωμότες, ενεργούμενά τους, χρηματοδότες και υποστηρικτές τους, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης", δήλωσε η Αρόγιο και προειδοποίησε ότι "θα τους αποκαλύψουμε και θα τους προσάγουμε στην δικαιοσύνη". Την Κυριακή 300 στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν και παγίδευσαν με εκρηκτικά εμπορικό κέντρο στην οικονομική συνοικία Μακάτι, αξιώνοντας την παραίτηση της Αρόγιο και κορυφαίων αξιωματούχων. Παραδόθηκαν μετά από 19 ώρες.

    Ωστόσο οι ηγέτες τους προειδοποίησαν με νέες κινήσεις αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά τους. Η κατάσταση στη χώρα "περιορίζεται και σύντομα θα βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο", είπε η Αρόγιο, τονίζοντας, πως λαμβάνονται "προληπτικά μέτρα-διοικητικά, επιχειρησιακά και πολιτικά".

    Ο επικεφαλής του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ναρκίσο Αμπάγια συμφωνόντας με την Πρόεδρο Αρόγιο τόνισε σε επιτροπή του Κογκρέσου που ερευνά τη στάση της Κυριακής, "η απειλή είναι ακόμα ζωντανή".

    "Βάσει πληροφοριών, που διαθέτουμε, γνωρίζουμε, ότι διαφεύγουν πολλοί, που αναμίχθηκαν στην απόπειρα πραξικοπήματος", κατέληξε ο ο στρατηγός ο στρατηγός Αμπάγια.

    [10] Βραζιλία: Προς απαλλοτρίωση περιουσίας της Φολκσβάγκεν

    31/7/2003 9:35:00 πμ

    Ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος Λουΐς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης της περιουσίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Φολκσβάγκεν (Volkswagen), στο Σάο Μπερνάρντο της επαρχίας Σάο Πάολο, προς όφελος των 4.000 άστεγων οικογενειών που την έχουν καταλάβει, σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας. Ο Λούλα σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η έκταση, συνολικού εμβαδού 170.000 τετραγωνικών μέτρων, ''δωρίστηκε'' στην αυτοκινητοβιομηχανία πριν από 30 χρόνια. Μεγάλο μέρος της γης παραμένει ανεκμετάλλευτο επί δεκαετίες. Η Φολκσβάγκεν υποστηρίζει ότι αγόρασε τη γη από την Κράισλερ το 1979, και ότι δεν της δόθηκε δωρεάν. Ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η βιομηχανία λειτουργούσε εκεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ημιφορτηγών.

    [11] Την έκδοση του Φουτζιμόρι από την Ιαπωνία ζητά το Περού

    31/7/2003 9:07:00 πμ

    Οι αρχές του Περού ζήτησαν επίσημα την έκδοση του πρώην προέδρου της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι από την Ιαπωνία, ώστε να δικαστεί για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν περί έγκρισης σφαγών από στρατιωτικά τάγματα θανάτου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλαν Βάγκνερ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανέφερε ότι θα χειριστεί το αίτημα έκδοσης του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ''όπως ορίζει ο εγχώριος νόμος'', αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Τόκιο πιθανόν να μην παραδώσει τον πρώην Περουβιανό πρόεδρο για να περάσει από δίκη.

    ''Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά γενικά, όταν ένας φυγόδικος εγκληματίας έχει ιαπωνική υπηκοότητα, δεν τον εκδίδουμε'', δήλωσε ο Ιάπωνας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιασούο Φουκουντά.

    Οι κατηγορίες δολοφονιών που βαρύνουν τον πρώην Περουβιανό πρόεδρο προκύπτουν από τις σφαγές στην διάρκεια του πολέμου εναντίον της αντάρτικης μαοϊκής οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι", που διηύθυνε ο ίδιος. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Φουχιμόρι ότι φέρει προσωπική ευθύνη, επειδή έδωσε εξουσιοδότηση σε ομάδες θανάτου να δολοφονήσουν 15 ύποπτους για συμμετοχή στην οργάνωση το 1991 καθώς και εννέα φοιτητές και έναν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λα Καντούτα, το 1992.

    Ο Φουτζιμόρι, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν και κατηγορίες διαφθοράς, αρνείται όλες τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει "πλεκτάνη των πολιτικών του αντιπάλων".

    Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι διέφυγε στην Ιαπωνία το 2000 μετά το ξέσπασμα οικονομικού σκανδάλου που προκάλεσε ο πρώην επικεφαλής της κατασκοπείας Βλαντίμιρο Μοντεσίνος. Ο Φουτζιμόρι, ο οποίος καθαιρέθηκε από το Κογκρέσο, θεωρείται Ιάπωνας πολίτης επειδή οι μετανάστες γονείς του είχαν καταγράψει την γέννησή του στις λίστες των προξενικών αρχών της Ιαπωνίας.

    [12] Νέα επίθεση κατά Αμερικανών στρατιωτών

    31/7/2003 11:15:00 πμ

    Ενας Αμερικανός στρατιώτης της 4ης μεραρχίας πεζικού σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με αυτόματα όπλα χθες το βράδυ βορειο-ανατολικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο αμερικανικός στρατός διευκρινίζεται ότι η επίθεση σημειώθηκε στις 23.00 τοπική ώρα σε περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Μπαακούμπα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα, που συνορεύει με το Ιράν. Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, οι Αμερικανοί στρατιώτες απάντησαν στα πυρά τραυματίζοντας "τέσσερα άτομα, τουλάχιστον τρία από τα οποία συμμετείχαν στην επίθεση".

    Εξάλλου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέντε βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν τη νύχτα εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο της Μπαακούμπα. Οι αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν κάνοντας χρήση διαφόρων όπλων. Οι Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν τέσσερις χωρικούς στους κοντικούς αγρούς. Οι αντιαμερικανικές επιθέσεις έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Ντιγιάλα.

    Από την 1η Μαΐου, που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον τερματιστμό των ευρείας κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, τουλάχιστον 51 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες, ενώ άλλοι 56 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός μάχης στο Ιράκ.

    [13] Αρχισε ο εφοδιασμός των πρατηρίων καυσίμων

    31/7/2003 8:20:00 πμ

    Από τις 4 τα ξημερώματα άρχισε ο εφοδιασμός των πρατηρίων υγρών καυσίμων, καθώς λίγο πριν τα μεσάνυχτα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων μεταφορών πετρελαιοειδών αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας. Είχε προηγηθεί συνάντηση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας τους με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομίας και Μεταφορών, όπου συμφωνήθηκε να γίνει μια μικρή αύξηση στα μεταφορικά, από 1/1/2004, η οποία θα καταβληθεί από τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Το Σωματείο Β. Ελλάδος, ωστόσο, διαχωρίζει τη θέση του και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να στερεύουν τα πρατήρια. Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζει ήδη το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Επιβολή πλαφόν με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας

    Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε δώσει εντολή από το βράδυ της Τετάρτης να παραμείνουν ανοικτά τα κρατικά και τα ιδιωτικά διυλιστήρια καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον έγκαιρο ανεφοδιασμό της αγοράς.

    Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν με στόχο την πάταξη της αισχροκέρδειας, καθώς οι τιμές των καυσίμων στις τουριστικές περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μετά από σχετικούς ελέγχους διαπιστώθηκε πως οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές, όπως Κρήτη, Αρτα, Κέρκυρα, Δωδεκάνησα και Ιωάννινα.

    [14] Εκτακτη σύνοδος των υπ. Πετρελαίου του ΟΠΕΚ

    31/7/2003 8:31:00 πμ

    Τη διατήρηση του ανώτατου ορίου ημερήσιας παραγωγής στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 25,4 εκατομμύρια βαρέλια (ένα βαρέλι αντιστοιχεί σε 159 λίτρα), αναμένεται να αποφασίσουν κατά τη σημερινή έκτακτη σύνοδό τους στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη, οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών). Τα μέλη του ΟΠΕΚ εκφράζουν την ικανοποίηση τους ως προς τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου, όπου, εξαιτίας της σχετικά υψηλής ζήτησης για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ, οι τιμές διαμορφώνονται προς τα επάνω, στο εύρος μεταξύ 22 και 28 δολαρίων που είχαν αποφασίσει στην τακτική σύνοδό τους οι υπουργοί πετρελαίου.

    Ενόψει της αναμενόμενης από τη σύνοδο στη Βιέννη διατήρησης του ύψους παραγωγής, η μέση τιμή για επτά είδη αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε αρχές της εβδομάδας στα 27,02 δολάρια, κάπως χαμηλότερη από τα 27,47 δολάρια, που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας.

    Αναλυτές θεωρούν φαινομενική μόνον τη σταθερότητα στις διεθνείς αγορές, αφού παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το μέλλον της ιρακινής βιομηχανίας πετρελαίου μια και, ενόσω επικρατεί εκεί ασαφής όσο και χαοτική κατάσταση, δεν πρόκειται, όπως τονίζουν, να υπάρξει η παραμικρή επένδυση. Με την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράκ επέστρεψε μεν στη διεθνή αγορά πετρελαίου, όμως δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις για σύντομη πτώση των τιμών.

    Η αποκατάσταση της παραγωγής του γίνεται σε πολύ βραδείς ρυθμούς, για τον επόμενο μήνα οι ημερήσιες εξαγωγές του αναμένεται να φθάσουν μόλις στα 650 χιλιάδες βαρέλια έναντι των δύο εκατομμυρίων που ήταν πριν τον πόλεμο, και που μόνον εάν επιτευχθεί και πάλι -ύστερα από τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τους ειδικούς- θα προκαλέσει μια μείωση της τιμής.

    [15] Απέχουν από τις προπονήσεις οι παίκτες της ΑΕΚ

    31/7/2003 10:16:00 πμ

    Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην ΠΑΕ ΑΕΚ. Οι παίκτες της Ενωσης, μετά από συνάντηση που είχαν με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Πέτρο Στάθη, αποφάσισαν να απέχουν από τις προπονήσεις, έως ότου δουν το... χρώμα του χρήματος. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, επρόκειτο να πληρωθούν την Τετάρτη, όμως όπως τους ενημέρωσε ο κ. Στάθης, τα οικονομικά του συλλόγου πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, γεγονός που δεν επιτρέπει στη διοίκηση να ξεκινήσει τις πληρωμές. Αρχικά, ο κ. Στάθης ενημέρωσε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για τη νέα αυτή εξέλιξη, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τους τέσσερις αρχηγούς της Ενωσης, οι οποίοι αμέσως μετά ανακοίνωσαν την απόφασή των ποδοσφαιριστών ν' απέχουν από τις προπονήσεις.

    [16] Ηττήθηκε η εθνική εφήβων υδατοσφαίρισης

    30/7/2003 8:11:00 μμ

    Την πρώτη της ήττα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, γνώρισε η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των εφήβων. Η ομάδα του Νίκου Βλαζάκη έχασε από την Ουγγαρία με 4-10, στο πρώτο της παιχνίδι για τον πρώτο προημιτελικό όμιλο, ένα αποτέλεσμα που την οδήγησε στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, καθώς στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Ισπανία νίκησε 7-6 την Ρωσία. Επόμενος αντίπαλος για την ελληνική ομάδα η Ρωσία (31/07, 16:15).

    Τα επτάλεπτα: 1-2, 1-2, 0-3, 2-3

    Τα ελληνικά τέρματα σημείωσαν οι Δουδέσης, Φουντούλης, Μυλωνάκης, Λιοτσάκης.

    [17] Πόλο (Ευρωπαϊκό εφήβων): Ελλάδα-Ουγγαρία 4-10

    30/7/2003 8:00:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την πρώτη της ήττα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, γνώρισε η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των εφήβων. Η ομάδα του Νίκου Βλαζάκη έχασε από την Ουγγαρία με 4-10, στο πρώτο της παιχνίδι για τον πρώτο προημιτελικό όμιλο, ένα αποτέλεσμα που την οδήγησε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, καθώς στο άλλο παιχνίδι της ημέρας, η Ισπανία νίκησε 7-6 την Ρωσία. Επόμενος αντίπαλος για την ελληνική ομάδα η Ρωσία (31/07, 16:15). Τα επτάλεπτα: 1-2, 1-2, 0-3, 2-3 Τα ελληνικά τέρματα σημείωσαν οι Δουδέσης, Φουντούλης, Μυλωνάκης, Λιοτσάκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 July 2003 - 9:09:11 UTC