Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-07-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστάτωση από τους σεισμούς σε Κοζάνη - Κορινθία
  • [02] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Παπανδρέου για εκλογικό νόμο
  • [03] Προφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος
  • [04] Ισόβια στον Κώστα Πάσσαρη
  • [05] Υψηλών προδιαγραφών τα λιμάνια Λαυρίου-Ραφήνας
  • [06] Απάντηση Τσοβόλα στην επιστολή Γλέζου
  • [07] Συνέντευξη Τύπου Μπους για Ιράν - Β. Κορέα
  • [08] Ισπανία: Στήριξη των κακοποιημένων γυναικών
  • [09] Μαίνονται οι φωτιές στη Γαλλία
  • [10] Μυστήριο οι δολοφονίες 10 γυναικών στη Μόσχα
  • [11] Διεκόπη η δίκη Μιλοσεβιτς λόγω προβλημάτων υγείας του κατηγορούμενου
  • [12] Για ένα χρόνο εκτός ΟΗΕ οι ''Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα''
  • [13] Διακοπή των επισκέψεων μη μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τζαμιών
  • [14] Αυθεντικό το μήνυμα του Σαντάμ, λέει η CIA
  • [15] Ο Αλ-Τζααφάρι, πρώτος πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου
  • [16] Συνεχίζονται αμείωτες οι αμερικανικές επιδρομές
  • [17] Σε λειτουργία ο πρώτος Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών
  • [18] Στη Λάρισα ο Κ. Κουλούρης για τον έλεγχο των τιμών
  • [19] Ενταση στη Βουλή για τους κωδικούς στο Χ.Α.Α.
  • [20] Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης
  • [21] Αρης: Παραιτήθηκε ο Γιώργος Φοιρός
  • [22] ''Πρεμιέρα'' για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών
  • [23] ''Στο χορό της δημιουργίας'' του Γιώργου Ψαραδέλη
  • [24] Πρόγραμμα Βάκχος: Προστασία εξ ουρανού για τα αμπέλια
  • [25] Αναβόσβηνε το φλας και ...σχόλασε ο γάμος!

    [01] Αναστάτωση από τους σεισμούς σε Κοζάνη - Κορινθία

    30/7/2003 7:54:00 μμ

    Αναστάτωση προκάλεσαν σε κατοίκους και παραθεριστές στο Δερβένι Κορινθίας και την Ακράτα οι τρεις σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα δεκατριών ωρών. Οι σεισμοί χαρακτηρίζονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ως ασθενείς. Ωστόσο η συχνότητά τους κάνει τους σεισμολόγους να παρακολουθούν το φαινόμενο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε το μεσημέρι στους κατοίκους της Κοζάνης, η ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή κοντά στη λίμνη Πολυφύτου.

    Στην Κορινθία, η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στη 1.45 τη νύχτα, με επίκεντρο την περιοχή νότια του Δερβενίου, 120 χλμ. δυτικά της Αθήνας, και είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Η ίδια περιοχή έδωσε 11 ώρες μετά, στις 12.45 το μεσημέρι μια μεγαλύτερη δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ δυόμισι ώρες μετά, στις τρεις και μισή, σημειώθηκε δόνηση 4,1 βαθμών.

    Σε ότι αφορά το σεισμό της Κοζάνης, οι σεισμολόγοι του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσαν ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    [02] Συνάντηση Σκανδαλίδη-Παπανδρέου για εκλογικό νόμο

    30/7/2003 7:36:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις προτάσεις του κ. Σκανδαλίδη για τον εκλογικό νόμο και τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι η δύναμη για σύνθεση διαφορετικών απόψεων. Η πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο είναι μακρόπνοη και ακουμπά σε γερά θεμέλια, ο διάλογος γίνεται φωναχτά κι αυτό είναι καλύτερο σε σχέση με εκείνους που τον αντιμετωπίζουν με σιωπηλές αντιδράσεις. Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συμπίπτουν οι απόψεις του με τον κ. Σκανδαλίδη, ενώ στο ερώτημα δε αν υπήρξαν κάποιες ενστάσεις, απάντησε ότι πάντα υπάρχουν ενστάσεις, αλλά πάντα υπάρχει διάλογος. Στο μεταξύ, ο κ. Σκανδαλίδης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο.

    Συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά

    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ. Σαμαράς για το ζήτημα της λίστας, της διπλής κάλπης και των βουλευτών ''δύο ταχυτήτων'', μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης υποστήριξε πως ένας νέος εκλογικός νόμος θα πρέπει να έχει μακρά διάρκεια, που σημαίνει τη συναίνεση του μέγιστου δυνατού αριθμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ώστε να περιβληθεί με κύρος και αξιοπιστία.

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι το κόμμα του θα μελετήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα εκφράσει τις απόψεις του για καθεμία ξεχωριστά.

    [03] Προφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος

    30/7/2003 6:33:00 μμ

    Προφυλακιστέος κρίθηκε την Τετάρτη μετά την απολογία του στον ανακριτή ο 32χρονος οικοδόμος ο οποίος το περασμένο Σάββατο φέρεται να κακοποίησε μέχρι θανάτου το ηλικίας μόλις 48 ημερών παιδί του. Σε βάρος του έχει απαγγελθεί κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε στον ανακριτή ότι χτύπησε το νεογέννητο κοριτσάκι του, ωστόσο υποστήριξε πως σε καμία περίπτωση δεν είχε πρόθεση να του προξενήσει κακό.

    [04] Ισόβια στον Κώστα Πάσσαρη

    30/7/2003 4:54:00 μμ

    Σε ισόβια ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε την Τετάρτη από ρουμανικό δικαστήριο ο κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος κατηγορείτο για τη διπλή δολοφονία και την ένοπλη ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, τη νύχτα της 24ης προς 25 Νοεμβρίου 2001. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάσσαρης αρνήθηκε την κατηγορία και δήλωσε αθώος, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα σκευωρίας της ρουμανικής μαφίας.

    [05] Υψηλών προδιαγραφών τα λιμάνια Λαυρίου-Ραφήνας

    30/7/2003 1:15:00 μμ

    Τα εκτελούμενα έργα στα μεγάλα λιμάνια της χώρας επιθεωρεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης. Χθες Τρίτη ο Υπουργός επισκέφθηκε τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, όπου είχε και συναντήσεις με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους όλων των παραγωγικών τάξεων, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα γενικού ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζουν οι ευρύτερες περιοχές. Σήμερα Τετάρτη ο κ. Πασχαλίδης επισκέπτεται το λιμάνι της Ελευσίνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναβάθμιση στην ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών

    Σε τόπους υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών ποιότητας εξυπηρέτησης του πολίτη φιλοδοξεί να μετατρέψει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

    Τα έργα που πραγματοποιούνται, συνολικής δαπάνης 370 εκ ευρώ, δείχνουν τα όρια ανάπτυξης σε ό,τι αφορά στον όγκο και την μορφή της εργασίας καθώς και την κατεύθυνση των δραστηριοτήτων σε κάθε λιμάνι.

    Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες κύκλο επισκέψεων στους λιμένες που έχουν μετατραπεί ήδη σε ανώνυμες εταιρείες. Τη Τρίτη επισκέφθηκε το Λαύριο και τη Ραφήνα.

    Τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, εκτός του ότι είναι εθνικής σημασίας, προσδιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τη φυσιογνωμία της περιοχής.

    Ειδικά στο Λαύριο, σε συνεργασία με το Δημαρχείο, τη Νομαρχία, την περιφέρεια και το υπουργείο, συμφωνήθηκε να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεννόησης για το θέμα της πετρέλευσης των πλοίων.

    Το μόνο πρόβλημα, οι χρόνοι που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στα λιμάνια αυτά, λόγω των έργων. Η καθημερινή κίνηση Υπομονή!

    [06] Απάντηση Τσοβόλα στην επιστολή Γλέζου

    30/7/2003 3:46:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της Αριστεράς επισημαίνει με επιστολή του στην "Ελευθεροτυπία" ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος χαρακτηρίζει αδιανόητο οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς να αγωνιούν να περάσουν το κατώφλι του 3% για τη Βουλή και χαρακτηρίζει απαράδεκτο οι δυνάμεις αυτές να ανταγωνίζονται για το ποιος είναι πιο γνήσιος εκφραστής της λαϊκής θέλησης. Με αφορμή την επιστολή αυτή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του κόμματός του για ενότητα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στο νεοφιλελεύθερο δικομματισμό και χαρακτήρισε άδικο και αποπροσανατολιστικό, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, ο κ. Γλέζος να κατηγορεί όλες τις ηγεσίες των αριστερών κομμάτων για αδικαιολόγητη άρνηση να συμβάλουν στην ενότητα δράσης της Αριστεράς.

    [07] Συνέντευξη Τύπου Μπους για Ιράν - Β. Κορέα

    30/7/2003 7:28:00 μμ

    Τη διεθνή κοινότητα και κυρίως την Ευρώπη να ενώσει τη φωνή της με αυτή των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, προέτρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Λευκό Οίκο. Επίσης, ο Τζορτζ Μπους ανέφερε ότι είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Τζιντάο στο πλαίσιο των προσπαθειών του να εξουδετερώσει τον πυρηνικό κίνδυνο που συνιστά η Βόρεια Κορέα.

    ''Έχουμε ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο''

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι "πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος να διαπραγματευτούμε με τους Ιρανούς τώρα είναι να ενωθούν και άλλοι μαζί μας με μια σαφή τους διακήρυξη ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Χρειάζονται περισσότερες από μία φωνή''.

    ''Πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα αυτό ειρηνικά, αλλά είναι ένα ζήτημα που θέλει τη συμβολή και την προσπάθεια και άλλων χωρών σε όλον τον κόσμο και ειδικά την Ευρώπη για να μιλήσουμε όλοι μαζί ξεκάθαρα στους Ιρανούς'', κατέληξε ο Τζορτζ Μπους.

    "Μίλησα σήμερα το πρωί με τον Χου Τζιντάο. Είπα στον πρόεδρο ότι είναι πολύ σημαντικό για μας να επιτύχουμε και την παρέμβαση της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας'', για να έχουμε σίγουρα αποτελέσματα, τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    Η συνομιλία του κ. Μπους με τον κινέζο πρόεδρο είχε ως στόχο ''να τον ενθαρρύνει να παραμείνει δεσμευμένος στην διαδικασία συνομιλιών με τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ιλ'', όπως επισήμανε ο κ. Μπους στη διαρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    ''Εχουμε ήδη επιτύχει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το μοίρασμα των ευθυνών για το ζήτημα αυτό, τόση που νομίζω ότι έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια αλλαγή τακτικής από την πλευρά του βορειοκορεάτη προέδρου'', πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Στο μεταξύ, η Πιονγιάνγκ επιθυμεί να έχει διμερείς συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις για την ασφάλειά της και για μια οικονομική βοήθεια ώστε να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ από την πλευρά τους οι Αμερικανοί επιθυμούν να μετάσχουν στις συνομιλίες και άλλες χώρες, αρνούμενοι να διαπραγματευτούν τετ-α-τετ με τους Βορειοκορεάτες.

    Η Κίνα έχει προτείνει να υπάρξει ένα πολυμερές πλαίσιο με διμερείς διαπραγματεύσεις εντός του πλαισίου αυτού, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

    [08] Ισπανία: Στήριξη των κακοποιημένων γυναικών

    30/7/2003 5:59:00 μμ

    Νομοσχέδιο για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, ψηφίσαν ομόφωνα την Τετάρτη οι Ισπανοί βουλευτές, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου του κοινοβουλίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει νομική και οικονομική βοήθεια στις γυναίκες μέσα σε διάστημα 24 ως 72 ωρών μετά την κατάθεση αγωγής εναντίον του δράστη ή μετά από πρωτοβουλία δικαστή, καθώς και την γρήγορη εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων. Στα μέτρα προστασίας περιλαμβάνεται η απομάκρυνση του δράστη από το θύμα, ακόμα και η προληπτική φυλάκισή του, αν κριθεί αναγκαίο. Επίσης, προβλέπεται η χορήγηση οικονομικής βοήθειας 300 ευρώ μηνιαίως για διάστημα δέκα μηνών στα θύματα που δεν έχουν οικονομικούς πόρους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 52 γυναίκες, θύματα οικογενειακής βίας, έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία το 2002 και 43 από τις αρχές του 2003.

    [09] Μαίνονται οι φωτιές στη Γαλλία

    30/7/2003 11:57:00 πμ

    Καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται για τρίτη ημέρα στη νοτιοανατολική Γαλλία και την Κορσική. Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αφανίζονται δάση σε έκταση χιλιάδων εκταρίων. Χιλιάδες άνθρωποι- κυρίως παραθεριστές- έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και στρατιωτικές βάσεις ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που έχει αποτεφρώσει χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης. Περίπου 1700 πυροσβέστες, με τη βοήθεια εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών και ιταλικών ενισχύσεων, δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τα ήδη απανθρακωμένα δέντρα ψεκάζονται με νερό για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση, μια και δεν αναμένονται βροχές. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ κατήγγειλε οργισμένος ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών και ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν εξαιρετικά βαριές κυρώσεις στους υπεύθυνους. Ένας 30χρονος άνδρας ανακρίνεται από την αστυνομία, μετέδωσε το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

    [10] Μυστήριο οι δολοφονίες 10 γυναικών στη Μόσχα

    30/7/2003 5:19:00 μμ

    Εντατικές έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές στη Μόσχα για να βρουν την άκρη του νήματος στις μυστηριώδεις δολοφονίες νεαρών γυναικών στη ρωσική πρωτεύουσα. Το πτώμα ακόμα μίας στραγγαλισμένης γυναίκας εντοπίστηκε σε βόρεια περιοχή της Μόσχας, ανεβάζοντας σε 10 το συνολικό αριθμό των θυμάτων. Αν και επίσημα η ρωσική αστυνομία, απορρίπτει το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από τις δολοφονίες ένας μανιακός δολοφόνος, στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για κοινά στοιχεία στις έξι από τις δέκα δολοφονίες.

    Από τις αρχές Ιουλίου έχουν βρεθεί δώδεκα νεκρές γυναίκες, οι δέκα από αυτές στραγγαλισμένες, σε βόρειες ή βορειοανατολικές περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για νέες γυναίκες που περπατούσαν μόνες τους στο δρόμο, συνήθως κοντά σε ένα πάρκο ή σε μια μικρή λίμνη.

    Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί μόνο οι δυο από τις δώδεκα δολοφονίες. Η μια διαπράχθηκε με σκοπό τη ληστεία και η άλλη κατά τη διάρκεια καυγά τους θύματος με το φίλο του.

    Η Μόσχα, έχει και στο παρελθόν ιστορικό μανιακών δολοφόνων.

    Ένας από τους πρώτους κατ εξακολούθηση δολοφόνους που τρομοκράτησαν τη Μόσχα ήταν, τη δεκαετία του '20, ο Βασίλι Κομάροφ, γνωστός ως "ο λύκος της Μόσχας".

    Ο Κομάροφ είχε σκορπίσει το θάνατο σε 33 ανθρώπους.

    Ωστόσο, ο πιο γνωστός κατ εξακολούθηση δολοφόνος στη Ρωσία ήταν ο Αντρέι Τσικατίλο. Ο Τσικατίλο, είχε δολοφονήσει 53 εφήβους και παιδιά

    [11] Διεκόπη η δίκη Μιλοσεβιτς λόγω προβλημάτων υγείας του κατηγορούμενου

    30/7/2003 3:39:00 μμ

    Σε προβλήματα υπέρτασης οφείλεται η νέα διακοπή αυτή την εβδομάδα της μαραθώνιας δίκης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, ανακοίνωσαν οι δικαστές του ΟΗΕ. Από την περασμένη εβδομάδα ο Μιλόσεβιτς δεν ήταν σε θέση να παρακολουθήσει τη δίκη και η διαδικασία αναβλήθηκε για τα τέλη Αυγούστου, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία που συνεδριάζει στη Χάγη θα επιστρέψει από θερινές διακοπές τριών εβδομάδων. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Μέι ανακοίνωσε την Τετάρτη στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, στην οποία δεν παρευρέθη ο κατηγορούμενος, πως πληροφορήθηκε ότι ο Μιλόσεβιτς ''πάσχει από προβλήματα υπέρτασης'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Τζιμ Λαντέιλ. Ο Μέι διευκρίνισε πως δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ιατρική έκθεση.

    [12] Για ένα χρόνο εκτός ΟΗΕ οι ''Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα''

    30/7/2003 2:44:00 μμ

    Την αναστολή για ένα χρόνο, της συμμετοχής της ομάδας "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα", (RSF) στις εργασίες του ΟΗΕ αποφάσισε ο διεθνής οργανισμός. Η απόφαση ελήφθη μετά τη διαμαρτυρία της ομάδας τον περασμένο Μάρτιο, στην απόφαση ορισμού της Λιβύης ως προεδρεύουσας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Τα μέλη της ομάδας μοίρασαν φυλλάδια με τα οποία ασκούσαν κριτική στη Λιβύη για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης της ετήσιας συνόδου της επιτροπής, διακόπτοντας προσωρινά τις εργασίες. Στην επιλογή της Λιβύης αντέδρασαν και άλλες ομάδες όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ωστόσο, μόνο η ομάδα RSF μετέφερε τις διαμαρτυρίες της μέσα στις αίθουσες του ΟΗΕ, κάτι που για τον οργανισμό αντιτίθεται στις αποφάσεις του για τις σχέσεις του με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Η απόφαση σημαίνει, ότι η ομάδα RSF δεν θα μπορεί να παρουσιάζει στοιχεία για την παραβίαση ελευθεριών του Τύπου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης και της ετήσιας συνόδου της επόμενης χρονιάς.

    Εκπρόσωπος των "Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα" αποκάλεσε την απόφαση δικτατορική και πρόσθεσε, ότι αύξησε την ανησυχία ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταληφθεί από χώρες με φτωχές επιδόσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [13] Διακοπή των επισκέψεων μη μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τζαμιών

    30/7/2003 2:28:00 μμ

    Η ισραηλινή αστυνομία ανέστειλε τις επισκέψεις μη μουσουλμάνων στην Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, τις οποίες επέτρεπε εδώ και αρκετές εβδομάδες παρά τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων. ''Αποφασίσαμε για επιχειρησιακούς λόγους να απαγορεύσουμε προς το παρόν αυτές τις επισκέψεις", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια, που θα έχει αυτή η απαγόρευση. Διάφορες μικρές υπερεθνικιστικές ισραηλινές οργανώσεις, οι οποίες απαιτούν το δικαίωμα των εβραίων να προσεύχονται στην Πλατεία, είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μεταβούν στην Πλατεία με την ευκαιρία της εβραϊκής γιορτής Τίσα Μπεάβ στις 6 Αυγούστου, σε ανάμνηση της καταστροφής του Ναού στη βιβλική εποχή.

    Η παλαιστινιακή ηγεσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις επισκέψεις εβραίων υπερεθνικιστών στο χώρο, οι οποίες οργανώνονται από τις αρχές Ιουνίου υπό την προστασία της ισραηλινής αστυνομίας.

    Η Πλατεία των Τζαμιών του Αλ-Ακσα και του Θόλου του Βράχου είναι ο τρίτος πιο ιερός τόπος του Ισλάμ. Εκτείνεται εν μέρει στην τοποθεσία του εβραϊκού Ναού (Όρος του Ναού), ο οποίος καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ. και απομένει απ' αυτόν το Τείχος των Δακρύων, που βρίσκεται κάτω από την Πλατεία.

    [14] Αυθεντικό το μήνυμα του Σαντάμ, λέει η CIA

    30/7/2003 7:26:00 μμ

    Το ενδεχόμενο να είναι αυθεντικό το ηχογραφημένο μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε η CIA μετά από την τεχνική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, όπως δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας στο Ρόιτερ. Ο πρώην Ιρακινός πρόεδρος στο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε από διάφορα ΜΜΕ την εβδομάδα αυτή, θρηνεί για το θάνατο των δυο γιων του, Ουντάι και Κουσάι και τους χαρακτηρίζει μάρτυρες που πέθαναν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. "Θρηνώ για τους θανάτους των Ουντάι και Κουσάι και αυτών που πολέμησαν μαζί τους. Είστε η τιμή αυτού του έθνους" αναφέρει χαρακτηριστικά και προαναγγέλλει την ήττα των ΗΠΑ.

    [15] Ο Αλ-Τζααφάρι, πρώτος πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου

    30/7/2003 5:28:00 μμ

    Ο Ιμπραήμ αλ-Τζααφάρι, εκπρόσωπος του ιρακινού σιιτικού κόμματος "Αλ-Ντάουα", ορίστηκε την Τετάρτη, πρώτος πρόεδρος του ιρακινού μεταβατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ο Μπαράμ Σαλέχ, εκπρόσωπος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (ΠΕΚ). Το μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο ιδρύθηκε στις 13 Ιουλίου από την αμερικανική πολιτική διοίκηση στο Ιράκ, αποφάσισε ότι τα εννέα μέλη της εναλλασσόμενης προεδρίας, τα οποία επελέγησαν την Τρίτη, θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους με αλφαβητική σειρά. ''Υπάρχει συναίνεση στην αλφαβητική σειρά. Ήταν η καλύτερη λύση'', δήλωσε ο Σαλέχ. Ο αλ-Τζααφάρι θα προεδερεύσει του μεταβατικού Κυβερνητικού Συμβουλίου για ένα μήνα. Θα ακολουθήσουν δύο άλλοι σιίτες, ο Αχμαντ Σάλαμπι και ο Ιγιάντ αλ-Αλάουι.

    [16] Συνεχίζονται αμείωτες οι αμερικανικές επιδρομές

    30/7/2003 1:52:00 μμ

    Οπαδούς του ανατραπέντος Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν και πρόσωπα, που διέπραξαν αδικήματα μετά το τέλος του πολέμου, αναζητούν τώρα οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, που πραγματοποίησαν 58 επιδρομές και προέβησαν σε 176 συλλήψεις στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. "Οι επιδρομές και οι περιπολίες επέτρεψαν τη σύλληψη 176 προσώπων για διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες, εκ των οποίων 17 για φόνο, δύο για απαγωγή, πέντε για κλοπές αυτοκινήτων, πέντε για βίαια επεισόδια, δέκα για κλοπή και δύο για λεηλασία", ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κεντρική Διοίκηση (Centcom) των αμερικανικών δυνάμεων. "Οι στρατιώτες της 4ης μεραρχίας πεζικού διεξήγαγαν επιχείρηση σε καφενείο κοντά στη Μοσούλη και κατέσχεσαν δύο όλμους των 120 χιλιοστών, δύο άλλους των 60 χιλιοστών και τρεις εκτοξευτήρες ρουκετών, καθώς και 2.000 αντιαρματικές ρουκέτες. Μια άλλη περίπολος της ίδιας μεραρχίας κατέσχεσε 1.000 χειροβομβίδες, που ήταν κρυμμένες σε δεμάτια άχυρο κοντά στο Σαλμάν Πακ, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στη Σαμάρα, στο δρόμο για το Τικρίτ, μια περίπολος της μεραρχίας ανακάλυψε μια κρύπτη, που περιείχε "πλαστικά εκρηκτικά C4, οκτώ Καλάσνικοφ, 18 πυροκροτητές, 32 σιγαστήρες, 15 ράβδους δυναμίτη, τρεις αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, δύο χειροβομβίδες, 2.500 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και ένα δοχείο γεμάτο σφαίρες".

    Στο μεταξύ, από αυτόπτες μάρτυρες και το στρατό έγινε γνωστό, πως οι αμερικανικές δυνάμεις δέχθηκαν σήμερα επιθέσεις στη Φαλούτζα, τη Μοσούλη και την Μπαακούμπα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν θύματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα αμερικανικό άρμα μάχης επλήγη από ρουκέτα το πρωί στη δυτική όχθη του Τίγρη κοντά στη Φαλούτζα, 50 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης.

    Η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν αν υπήρξαν θύματα. Ο αμερικανικός στρατός δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την επίθεση αυτή. Ωστόσο ένας Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο βολές όλμων γύρω στις 04.00 τοπική ώρα, 03.00 ώρα Ελλάδας, εναντίον βάσης στη Μοσούλη. Τα πυρά δεν έπληξαν παρά ένα απορριμματοφόρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Μια επίθεση με όλμο πραγματοποιήθηκε επίσης στη διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς την Τετάρτη εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Μπαακούμπα, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες προσθέτοντας ότι τα πυρά δεν βρήκαν το στόχο τους. Σύμφωνα με κατοίκους, οι Αμερικανοί στρατιώτες έριξαν στη συνέχεια 15 ως 20 βομβίδες, που προκαλούν εκκωφαντικό κρότο και οι εκρήξεις τους συγκλόνισαν την πόλη χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

    [17] Σε λειτουργία ο πρώτος Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών

    30/7/2003 6:47:00 μμ

    Πραγματικότητα αποτελεί ο πρώτος Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΣΤΕΠ) στην Α' Εφορία Καλλιθέας. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας εγκαινίασε την Τετάρτη το σταθμό, ο οποίος θα λειτουργήσει πιλοτικά και έχει στόχο να εξυπηρετεί τους φορολογούμενους από έναν και μόνο υπάλληλο της εφορίας, χωρίς ταλαιπωρία μέσα από μια νέα απλή και αυτοματοποιημένη εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος taxis. "Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα προς μία νέα αντίληψη του τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Τέλος στη γραφειοκρατία υπόσχονται οι Σταθμοί

    Να νικήσει το τέρας της γραφειοκρατίας, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών, με τη σύσταση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Πολιτών, μέσα στις ΔΟΥ.

    Στους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Πολιτών οι περισσότερες συναλλαγές των πολιτών ολοκληρώνονται από ένα και μόνο υπάλληλο και από μια διαδικασία απλή και αυτοματοποιημένη.

    Οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι σταθμοί αφορούν στην παραλαβή δηλώσεων, αιτήσεων, γνωστοποιήσεων, καταστάσεων και μισθωτήρια, ενώ χορηγούν πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, εκδίδουν διπλότυπα και φορολογικές ενημερότητες, επικυρώνουν φωτοαντίγραφα και θεωρούν το γνήσιο της υπογραφής.

    Ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να προσέλθει αυτοπροσώπως στην εφορία ή να επικοινωνήσει με e-mail, ταχυδρομικά ή με φαξ.

    Σύντομα και άλλοι σταθμοί σε μεγάλες εφορίες

    Ο Σταθμός Εξυπηρέτησης Πολιτών θα λειτουργήσει πιλοτικά για ενάμιση μήνα στην Α Καλλιθέας, ενώ από την Πέμπτη, ανάλογο σταθμό θα διαθέτουν οι εφορίες Ιλίου, Αιγάλεω, Νέας Φιλαδέλφειας και Β' Περιστερίου.

    Μετά το Σταθμό της Καλλιθέας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αντίστοιχων σταθμών σε 25 μεγάλες εφορίες στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

    [18] Στη Λάρισα ο Κ. Κουλούρης για τον έλεγχο των τιμών

    30/7/2003 6:18:00 μμ

    Την λαϊκή αγορά της Λάρισας επισκέφθηκε το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης και διαπίστωσε ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ικανοποιητικές και η ποιότητα εξαιρετική. Ο κ. Κουλούρης δέχτηκε, όμως, και τις διαμαρτυρίες των παραγωγών για το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους. Tην ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες του ΣΔΟΕ σε διάφορες τουριστικές περιοχές, σε πλοία, αεροδρόμια, λιμάνια και αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το ΙΝΚΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι στην πρώτη θέση των παραπόνων των καταναλωτών βρίσκονται φέτος οι καταγγελίες για κερδοσκοπία.

    Ικανοποίηση Κουλούρη για τις τιμές

    Ικανοποιημένος εμφανίσθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, κατά την επίσκεψη του στη Λαϊκή Αγορά Λάρισας, διαπιστώνοντας ότι οι τιμές κινούνται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.

    Όπως τόνισε, το υπουργείο θα αναθεωρήσει το νόμο 2323 με στόχο την πάταξη του παραεμπορίου και προανήγγειλε τη ψήφιση νόμου για την αναδιοργάνωση των επιμελητηρίων προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία τους με το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Εξήγγειλε επίσης την επέκταση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών από το Σεπτέμβριο και σε Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα, να ενισχυθεί το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα.

    Στον εισαγγελέα για αισχροκέρδεια

    Τη Δευτέρα, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσπώπους των Ομοσπονδιών Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ζήτησε την απομάκρυνση των παραγωγών και των πωλητών οπωροκηπευτικών οι οποίοι αισχροκερδούν.

    Παράλληλα 30 πωλητές λαϊκών αγορών και ιδιοκτήτες οπωροπωλείων παραπέμπονται στον εισαγγελέα για υπερβολικό κέρδος που έφτανε έως το 230%, μετά από διεξοδικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το υπουργείο για την πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά.

    Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του ΙΝΚΑ επισημαίνεται ότι στην πρώτη θέση των παραπόνων βρίσκονται φέτος οι καταγγελίες για κερδοσκοπία, καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 5.969 καταγγελίες.

    Η επικέντρωση της προσοχής των καταναλωτών στις τιμές των οπωροκηπευτικών, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή χαλάρωση, δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς επιχειρηματίες για αυξημένες κερδοσκοπικές πρακτικές σε όλους τους τομείς, επισημαίνει το Ινστιτούτο. Ειδικά στις τουριστικές περιοχές, παρατηρούνται αυξανόμενα φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και κερδοσκοπικών πρακτικών, ιδιαίτερα στους χώρους εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες κ.α.), στα καύσιμα, στα "mini market" και στα περίπτερα.

    Απροειδοποίητες αυξήσεις παρουσιάζονται σε προϊόντα και υπηρεσίες (τρόφιμα, είδη νοικοκυριού και προσωπικής φροντίδας), αλλά και καταχρηστικές αυξήσεις σε υπηρεσίες (ασφάλειες, σέρβις αυτοκινήτων κλπ.).

    Παράλληλα συνεχίζεται η πλήρης ασυδοσία, όπως τονίζει το ΙΝΚΑ, των Κέντρων Αδυνατίσματος και άλλων επιχειρήσεων παραϊατρικών υπηρεσιών, των επιχειρήσεων χρονομεριστικών μισθώσεων (time sharing), των επιχειρήσεων πωλήσεων από απόσταση (και όχι μόνο), με την ''προθυμότατη'' συνεργασία των τραπεζών στην -ουσιαστικά- αυθαίρετη έκδοση πιστωτικών καρτών.

    Τσουχτερά πρόστιμα για παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων

    Την ίδια ώρα, φρούτα και λαχανικά, κυρίως φράουλες, σταφύλια, ροδάκινα, αγγούρια και σπανάκι βρέθηκαν φορτωμένα με επικίνδυνα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

    Αμεση ήταν η κινητοποίηση του υπουργείου Γεωργίας το οποίο επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε επιχειρήσεις, παραγωγούς και γεωπόνους για την παράνομη χρήση φυτοφαρμάκων στα νωπά αγροτικά προϊόντα.

    "Να απομονώσουμε τους λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταναλωτών", τονίζει στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης.

    "Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν σωστά οι κανόνες της αγοράς κι έχουμε για αυτό πολλή δουλειά ακόμη", τονίζει στη ΝΕΤ 105,8 ο Κίμων Κουλούρης.

    Με εντατικότερο ρυθμό θα πραγματοποιούνται τους επόμενους μήνες οι έλεγχοι και στις επιχειρήσεις τροφίμων, δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χριστίνα Παπανικολάου.

    [19] Ενταση στη Βουλή για τους κωδικούς στο Χ.Α.Α.

    30/7/2003 3:46:00 μμ

    Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε στη Βουλή η τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την θέσπιση του υποχρεωτικού ελέγχου των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων των βουλευτών, αλλά και των ανώτατων κρατικών λειτουργών. Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως με την αντιπαράθεση Καραμανλή-Σκανδαλίδη. Την Πέμπτη θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί της νομοθετικής προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας.

    Οξύτατη αντιπαράθεση

    Για ''σκανδαλώδη ασυλία των κυρίως υπεύθυνων του εγκλήματος του Χρηματιστηρίου, των διοικητών των ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών, της Εθνικής, της Εμπορικής και της Αγροτικής, που αποδεδειγμένα πήραν μέρος στην κρατική παρέμβαση ενόψει των εκλογών του 2000'', έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας του κόμματός του για τη βελτίωση του ελέγχου του ''πόθεν έσχες'' των κάθε είδους χρηματιστηριακών συναλλαγών των πολιτικών προσώπων και γενικότερα στελεχών του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ''οι κωδικοί των βουλευτών της ΝΔ είναι στη διάθεση της Επιτροπής "πόθεν έσχες" της Βουλής'' και τόνισε ότι ''η ΝΔ δεν θεωρεί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως υπόπτους χρηματιστηριακών συναλλαγών, όπως τους θεωρεί ο πρωθυπουργός". "Εμείς, είπε, τους καταλογίζουμε πολιτική ευθύνη για την άρνηση σύστασης εξεταστικής επιτροπής''. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''διαιωνίζει το καθεστώς ατιμωρησίας και θέλει να κρατήσει εκτός ελέγχου όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, επιδιώκοντας έτσι τον ευτελισμό του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής'', προσθέτοντας ότι ''αντί να θέσει σε διαθεσιμότητα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που ευθύνεται για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, αναγορεύει σε ελεγκτές τους ελεγχόμενους''.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε για τροπολογία ''μνημείο γενικολογίας και προχειρότητας'' και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ''συντηρεί κλίμα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την οικονομία, καθώς ο πολιτικός κόσμος αμύνεται για την τιμή και την υπόληψη του, την ώρα που το Χρηματιστήριο ομαλοποιεί τη συμπεριφορά του''.

    Οσον αφορά στην τροπολογία, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι ''κρούει ανοιχτές πόρτες'', καθώς για τον μεν πρωθυπουργό, τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων και τους υπουργούς και υφυπουργούς ισχύει η απαγόρευση του νόμου του 2000 για πάσης φύσεως χρηματιστηριακές συναλλαγές, που έχει επεκταθεί και στους βουλευτές, νομάρχες και δημάρχους. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες είπε ότι ισχύει το δικαίωμα ελέγχου -βάσει του νόμου-εκ μέρους του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Και κατέληξε λέγοντας ότι ''η αντιπαράθεση γίνεται περί όνου σκιάς και επαναλαμβάνονται ανεφάρμοστες και ανεδαφικές προτάσεις''.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος στην ομιλία του μίλησε για ''άλλη μια φάση καυγά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη διαφάνεια και τη διαπλοκή'' και αναφέρθηκε σε ''οδούς διαφυγής για τους επιτήδειους που μπορούν να καλύπτουν τα παράνομα κέρδη τους μέσω τρίτων προσώπων και off shore εταιρειών''. Ζήτησε όλες οι μετοχές και οι τίτλοι να είναι ονομαστικοί, να απαγορευθεί η εξαγωγή κεφαλαίων και να αρθεί το επιχειρηματικό απόρρητο. Πάντως τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας της ΝΔ.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει την τροπολογία, ωστόσο επισήμανε ότι ''με τους νόμους που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ και τους ελέγχους που ζητά η ΝΔ δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, εφόσον οι νόμοι δεν εφαρμόζονται και οι έλεγχοι δεν είναι αποτελεσματικοί''. Παράλληλα, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα ότι ''παίζουν τη δικομματική τυφλόμυγα για τη διαπλοκή και τη διαφθορά'' και πως δημιουργούν ''μία εναλλασσόμενη δημοκρατία, της κοινωνικής συνενοχής και του εκφυλισμού''.

    Ως ''μείζον σημείο" εξάλλου θεώρησε το ''αν έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης πολιτικά πρόσωπα ή δημόσιοι λειτουργοί απο μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα και αν έχουν δηλωθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω του ενιαίου συστήματος συναλλαγών''.

    [20] Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης

    30/7/2003 3:13:00 μμ

    Μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την απασχόληση, που παρουσίασε το πρωί σε ειδική επιτροπή στο Ζάππειο Μέγαρο, ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη μερική απασχόληση για τους νέους και τις γυναίκες, όχι μόνο στον Δημόσιο, αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται και η αναπροσαρμογή του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τις επιδοτήσεις.

    Ασφάλεια στην εργασία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

    Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο δίπτυχο ασφάλεια της εργασίας και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τόνισε ότι με τα μέτρα που διαμορφώνονται θα επιτευχθεί ο στόχος για 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η μείωση της ανεργίας κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα εντός του 2004.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε την παρακολούθηση των προγραμμάτων απασχόλησης και την αποτύπωση των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται καθώς και την σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου για τη μείωση της ανεργίας.

    [21] Αρης: Παραιτήθηκε ο Γιώργος Φοιρός

    30/7/2003 1:12:00 μμ

    Νέο σοκ στον Αρη, καθώς ο Γιώργος Φοιρός υπέβαλε την παραίτηση του και αποτελεί παρελθόν από τους "κίτρινους". Αν και σίγουρα πρόκειται για μία αρνητικότατη εξέλιξη για τον ιστορικό σύλλογο, η παραίτηση του έμπειρου τεχνικού ήταν αναμενόμενη, αφού πρόσφατα είχε ξεκαθαρίσει, ότι εφόσον δεν λυθούν τα οικονομικά προβλήματα, θα αποχωρήσει από την ομάδα.

    [22] ''Πρεμιέρα'' για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών

    30/7/2003 1:42:00 μμ

    Την Πέμπτη 31 Ιουλίου γίνονται από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο τα επίσημα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών. Κτισμένο στις βόρειες υπώρειες του βράχου της Ακρόπολης των Μυκηνών, ενταγμένο οργανικά στις αρχαιότητες του περιβάλλοντος του, τα κτιριακά συγκροτήματα έξω από τα "κυκλώπεια" τείχη και τα νεκροταφεία με τους θολωτούς και τους θαλαμωτούς τάφους, το Μουσείο των Μυκηνών φιλοξενεί σήμερα χιλιάδες ευρήματα που ήλθαν στο φως από τη στιγμή που η σκαπάνη του Ερρίκου Σλήμαν, το 1876, αποκάλυψε μέσα στην Ακρόπολη θαυμαστά έργα ενός από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της Ελληνικής Προϊστορίας, που πήρε το όνομα του από το σημαντικό αυτό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα, κυρίως πήλινα τέχνεργα, αλλά και έργα μεταλλοτεχνίας, λιθοτεχνίας, χρυσοχοΐας και ελεφαντουργίας παρουσιάζονται για πρώτη φορά όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό.

    Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται 2.500 έργα που προέρχονται από τις Μυκήνες και τη ευρύτερη περιοχή και ήλθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και εξής από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και τη Δ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Βασικός στόχος της έκθεσης που είναι οργανωμένη κατά θεματικές ενότητες και πλαισιωμένη με το ανάλογο εποπτικό υλικό είναι να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να προσεγγίσουν την πολύπλευρη πολιτιστική φυσιογνωμία του Μυκηναϊκού κόσμου που επηρέασε καθοριστικά τους Έλληνες των Ιστορικών χρόνων.

    Η άμεση γειτνίαση του Μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο καθόρισε την παρουσίαση των ευρημάτων κατά τοπογραφικές ενότητες. Το σύνολο των εκθεμάτων κατανέμεται σε τέσσερις αυτοτελείς ενότητες, στις οποίες ο αριθμός τους ποικίλει, ενώ ορισμένες υπο - ενότητες εντάσσονται στη γενικότερη δομή.

    Η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών είναι έργο της Επιστημονικής Επιτροπής των Μυκηνών του Ταμείου του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [23] ''Στο χορό της δημιουργίας'' του Γιώργου Ψαραδέλη

    30/7/2003 1:35:00 μμ

    ''Στο χορό της δημιουργίας'' είναι ο τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης γλυπτικής του Κρητικού γλύπτη Γιώργου Ψαραδέλη η οποία θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί του Elounda Beach στο Λασήθι Κρήτης από 2 Αυγούστου έως 2ο Αυγούστου 2003. Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν στο χώρο της Γκαλερί το Σάββατο 2 Αυγούστου και ώρα 20.15, θα παρουσιασθούν 73 έργα σμιλεμένα σε ξύλο, μάρμαρο, πέτρα και βότσαλα, διαφόρων διαστάσεων.

    Οπως δηλώνει η ιστορικός τέχνης του Πανεπιστημίου Κρήτης Δήμητρα Σαρρή, ''ο Γιώργος Ψαραδέλης, καταφέρνει να περάσει μέσα από τα έργα του τα μηνύματα αγάπης, ειρήνης και αδελφοσύνης προτρέποντας τον παράλληλα να προχωρήσει στη ζωή έχοντας αναθεωρήσει πολλές από τις απόψεις της ζωής για το σκοπό και την ποιότητα της ύπαρξης του...''.

    Ο γλύπτης Γιώργος Ψαραδέλης, ο οποίος γεννήθηκε στα Χανιά, ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο έχει βραβευτεί σε διαγωνισμό ζωγραφικής από τον ηθοποιό Αντονι Κουϊν, ενώ όπως και ο ίδιος δηλώνει δεν έχει σταματήσει να μορφώνεται πάνω σε θέματα τέχνης μέσα από τη συνεχή σπουδή.

    [24] Πρόγραμμα Βάκχος: Προστασία εξ ουρανού για τα αμπέλια

    30/7/2003 11:52:00 πμ

    Το κρασί που θα πίνετε σε λίγα χρόνια μπορεί να έχει παραχθεί με τη βοήθεια της διαστημικής τεχνολογίας. Δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος χρησιμοποιούνται για να εκπέμπουν εικόνες των αμπελώνων, οι οποίες μπορούν να παρέχουν ζωτικές πληροφορίες για τα γεωλογικά δεδομένα των οινοπαραγωγών περιοχών. Το πρόγραμμα "Βάκχος" υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εμπλέκει 14 εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς οινοπαραγωγών στην Ευρώπη.

    Στόχος είναι η χαρτογράφηση των ευρωπαϊκών αμπελώνων με πλήρη λεπτομέρεια, και η παροχή πληροφοριών σχετικών με τις κλίσεις και την υγρασία της περιοχής.

    Οι δορυφόροι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του χρώματος και του σχήματος των σταφυλιών καθώς αυτά μεγαλώνουν.

    Οι εικόνες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καλλιεργητές στο να αποφασίσουν για το ποια είναι η σωστή στιγμή για τον τρύγο.

    Πηγή: ICT Weekly / BBC News

    [25] Αναβόσβηνε το φλας και ...σχόλασε ο γάμος!

    30/7/2003 1:26:00 μμ

    Νιόπαντρος Σαουδάραβας στο Ντουμπάι χώρισε τη σύζυγό του αμέσως μετά τη γαμήλια τελετή, γιατί ο αδελφός της νύφης επέμενε ν'απαθανατίζει με τη φωτογραφική του μηχανή κάθε στιγμιότυπο του χαρμόσυνου αυτού γεγονότος των νεονύμφων, σύμφωνα με την εφημερίδα Arab News. Ο ζήλος, που επιδείκνυε ο φωτογράφος και κουνιάδος του γαμπρού να μην αφήσει λεπτό ήσυχο το ζευγάρι δεν άρεσε καθόλου στο δεύτερο, ο οποίος και απείλησε να του επιτεθεί. Γρήγορα, όμως, μεταπείστηκε, χάρη στην παρέμβαση τρίτων. Ωστόσο ο γαμπρός επανήλθε και απείλησε αυτή τη φορά να χωρίσει τη γυναίκα του στη στιγμή, όπως και έκανε. Ο ισλαμικός νόμος προβλέπει, ότι ο άνδρας παίρνει διαζύγιο εάν πει στη σύζυγό του τρεις φορές, ότι τη χωρίζει. Οι συντηρητικότεροι πιστοί του ισλάμ δεν θέλουν τη λήψη φωτογραφιών, καθώς αυτό απαγορεύεται από τη θρησκεία. Στην παραδοσιακά κλειστή κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας οι γάμοι συνήθως κανονίζονται μεταξύ των οικογενειών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 July 2003 - 16:55:08 UTC