Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον ανακριτή το πλήρωμα του ''Baltik Sky''
  • [02] Στα ύψη ο υδράργυρος!
  • [03] Κατεβασμένη δεύτερη ημέρα η σημαία στα ταξί
  • [04] Συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις
  • [05] ''Καταπατήθηκαν τα δικαιώματα του ασθενή Σάββα Ξηρού''
  • [06] Δύο νεκροί από τη συντριβή γαλλικού στρατιωτικού αεροσκάφους
  • [07] Κέντρο κατά της τρομοκρατίας στη Μαλαισία
  • [08] Κολομβία: Ενέδρα ανταρτών σε στρατιωτική φάλλαγγα
  • [09] Μπασκετ: ΑΕΚ-ΠΑΟ πράξη τέταρτη
  • [10] Πρόστιμο του ΣΔΟΕ στην ΑΕΚ
  • [11] Μεγάλες επιδόσεις στα ''Τσικλητήρεια''
  • [12] Για 8,4 εκατ. λίρες πωλήθηκαν τρεις πίνακες του Βαν Γκογκ
  • [13] Ν. Υόρκη: Βρέφος επέζησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο

    [01] Στον ανακριτή το πλήρωμα του ''Baltik Sky''

    25/6/2003 10:57:00 πμ

    Αλυτο παραμένει το μυστήριο με το πλοίο "Baltik Sky" και το εκρηκτικό φορτίο του, που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιος πραγματικά το παράγγειλε και για ποιο σκοπό. Οι σουδανικές αρχές αλλά και μία τυνησιακή εταιρία υποστηρίζουν ότι η παραγγελία ήταν σύννομη και τα εκρηκτικά θα χρησιμοποιούνταν για ειρηνικό σκοπό. Μέμφονται, μάλιστα, τις ελληνικές αρχές για τις ενέργειές τους. Στις αιτιάσεις του Σουδάν, έδωσαν αυστηρή απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ σήμερα θα απολογηθούν στον ανακριτή τα 7 μέλη του πληρώματος.

    ''Το πλοίο εκινείτο ύποπτα''

    "Η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει το λόγο της διαμαρτυρίας. Το πλοίο ακινητοποιήθηκε επειδή εκινείτο ύποπτα επί αρκετές ημέρες και εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβιάζοντας διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας και του ποινικού δικαίου", δήλωσε ο Γιώργος Ανωμερίτης.

    Τα εκρηκτικά πουλήθηκαν "με πλήρη νομιμότητα" από μια τυνησιακή σε μία εταιρεία στο Σουδάν και δεν έφτασαν στον προορισμό τους λόγω απληστίας του εφοπλιστή που ζητούσε συμπληρωματικό ναύλο, υποστήριξε και η Τυνησία.

    Ήδη, από τα αμπάρια του πλοίου απομακρύνθηκαν 4,5 τόνοι πυροκροτητές.

    Το ερώτημα εάν το "Baltik Sky" έχει σχέση με την τρομοκρατία απασχολεί όλα σχεδόν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Το CNN, το ABC, το CBS, το FOX και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί αναφέρθηκαν στο θέμα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι το πλοίο είχε ως προορισμό ανύπαρκτη εταιρεία χημικών στο Σουδάν, μια χώρα που χρησιμοποιείται ως η βάση διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [02] Στα ύψη ο υδράργυρος!

    25/6/2003 12:03:00 πμ

    Υψηλότερες από τις συνήθεις για την εποχή θα είναι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Κάποιοι επιστήμονες αποδίδουν την άνοδο της θερμοκρασίας στο αποκαλούμενο ως σύνδρομο της Σαχάρας, τη μεταφορά δηλαδή θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη Μεσόγειο.

    Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να σημειωθούν την Τετάρτη στην Αθήνα, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα και τη Λαμία, όπου το θερμόμετρο θα δείξει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και το Αργος ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 36 βαθμούς Κελσίου.

    Ιδανικοί προορισμοί για απόδραση από τη ζέστη αναδεικνύονται για αυτό το Σαββατοκύριακο οι Κυκλάδες και η Κρήτη όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου

    [03] Κατεβασμένη δεύτερη ημέρα η σημαία στα ταξί

    25/6/2003 11:21:00 πμ

    Χωρίς ταξί για δεύτερη ημέρα όλη η χώρα, λόγω της απεργίας των αυτοκινητιστών, που διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία τους υποχρεώνει να εγκαταστήσουν στα αυτοκίνητά τους ταμειακές μηχανές συνδεδεμένες με τα ταξίμετρα. Οι απεργοί πραγματοποιήσαν στις 10.30 το πρωί συγκέντρωση έξω από τα γραφεία τους στην οδό Μάρνη 17. Η απεργία θα λήξει στις 5 το πρωι της Πέμπτης.

    [04] Συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις

    Πηγή: ΑΠΕ 25/6/2003 9:30:00 πμ

    Την ανάγκη επιστροφής των ΗΠΑ και της ΕΕ σε ένα κλίμα συνεργασίας επισήμαναν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Πρόεδρος της υποεπιτροπής για θέματα Ευρώπης της Αμερικανικής Βουλής κ. Μπιρόιτερ, στη διάρκεια συζήτησης για τις διατλαντικές σχέσεις που διοργάνωσε το ίδρυμα "German Marhsall Fund". Στη συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Κογκρέσου, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, και τόνισε την επιθυμία της Ευρώπης να έχει μια πιο ισότιμη σχέση με την Αμερική καθώς οι δυο πλευρές του Ατλαντικού, παρά τις όποιες διαφορές τους, έχουν σε γενικές γραμμές τους ίδιους στόχους. "Θέλουμε να μας αντιμετωπίζετε ως ίσους" τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θέση που επανέλαβε και ο κ. Κοξ.

    Κοξ: Ισότιμος εταίρος η Ευρώπη των ΗΠΑ

    Ο κ. Γκρόσμαν τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι, εδώ και δεκαετίες, ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ όπως και της διεύρυνσής της και εκτίμησε ως θετική εξέλιξη την πρόσφατη "στρατηγική για την ασφάλεια της Ευρώπης" που παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Χαβιέ Σολάνα, λέγοντας ότι δείχνει πως η Ένωση έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει την διεθνή τρομοκρατία και την εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.

    Επιπλέον, απένειμε εύσημα στην ελληνική Προεδρία γιατί υποστήριξε ειλικρινά την ανάγκη του διατλαντικού διαλόγου και προώθησε την συζήτηση των "πραγματικών θεμάτων" που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα και είναι η τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι εξαγγελίες πρέπει να ακολουθούνται από πράξεις.

    Παράλληλα, ο κ. Γκρόσμαν μίλησε για "αναγκαία ευελιξία" έτσι ώστε να ακολουθείται η πολυμερής προσέγγιση όπου αυτό είναι δυνατό, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει η ετοιμότητα για τη χρήση βίας όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Τόνισε, επίσης, τη σημασία των κοινών αξιών που ενώνουν Αμερική και Ευρώπη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η ΕΕ δεν αποκλείει τη χρήση βίας αλλά θεωρεί ότι αυτή πρέπει να έχει τη νομιμοποίηση του ΟΗΕ, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αποφασισμένες να εξαντλήσουν όλα τα διπλωματικά και οικονομικά μέσα πριν αναγκασθούν να καταφύγουν στην έσχατη λύση της βίας.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κοξ, υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να συνεργάζονται περισσότερο και ζήτησε από την Αμερική να αποδεχθεί την Ευρώπη ως ισότιμο εταίρο. Πρότεινε μάλιστα στενή κοινοβουλευτική συνεργασία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η κοινή αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν και να αποφεύγονται οι πολύπλοκές διαδικασίες και οι διαστρεβλώσεις που ακολουθούν μετά την υιοθέτηση νόμων που συχνά οδηγούν σε συγκρούσεις.

    Ο κ. Κοξ σημείωσε ότι η Αμερική είναι με τεράστια διαφορά η ισχυρότερη πολεμική μηχανή που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης και αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά προειδοποίησε ότι παρά την παντοδυναμία τους οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους.

    Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τις ακραίες φωνές που υπάρχουν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού τόσο στα νομοθετικά σώματα όσο και μεταξύ αξιωματούχων.

    Μιλώντας εκ μέρους του Κογκρέσου, ο βουλευτής Μπιρόιτερ τάχθηκε υπέρ ενός ουσιαστικότερου ρόλου της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. "Ως προερχόμενος από αγροτική πολιτεία" έθιξε επίσης την ανάγκη να αποδεχθεί η Ευρώπη τα μεταλλαγμένα προϊόντα, ενώ σε ό,τι αφορά την πολυμερή αντιμετώπιση των κρίσεων εξήγησε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών και των δυο κομμάτων δεν βλέπουν τον ΟΗΕ ως απαραίτητο οργανισμό για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, και αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να κατανοήσουν και να λαμβάνουν υπόψη οι Ευρωπαίοι.

    Της ανοιχτής συζήτησης των αξιωματούχων, προηγήθηκε κλειστή συνάντηση και συζήτηση πενήντα περίπου ακαδημαϊκών και αναλυτών στρατηγικών ιδρυμάτων και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού στην οποία συμμετείχαν και οι Έλληνες καθηγητές κ.κ. Κουλουμπής και Τσούκαλης.

    [05] ''Καταπατήθηκαν τα δικαιώματα του ασθενή Σάββα Ξηρού''

    25/6/2003 9:55:00 πμ

    Με την κατάθεση του αναπληρωτή διευθυντή της Α' Παθολογικης Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Κωνσταντίνου Νικηφοράκη, άρχισε την Τετάρτη, η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17 Νοέμβρη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Ο κ. Νικηφοράκης, ο οποίος έχει προσέλθει να εξεταστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού, χαρακτήρισε βαρβαρότητα να ανακρίνονται ασθενείς, όπως είπε, μια μέρα μετά την αποσωλήνωση. "Το ιατρικό απόρρητο καταρρίφθηκε για το Σάββα Ξηρό. Δε θέλω να πω ότι οι γιατροί εκβιάστηκαν. Ισως να μην είχαν το θάρρος να υποστηρίξουν ακριβώς αυτό, που τους επιβάλει η ιατρική", είπε ο μάρτυρας, ο οποίος, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του Τύπου, το περασμένο καλοκαίρι, υποστήριξε πως "δεν τηρήθηκε η ιατρική δεοντολογία και καταπατήθηκαν τα δικαιώματα του Σάββα Ξηρού ως ασθενή".

    [06] Δύο νεκροί από τη συντριβή γαλλικού στρατιωτικού αεροσκάφους

    25/6/2003 10:47:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένα γαλλικό Μιράζ 2000 D της αεροπορική βάση 188 του Τζιμπουτί συνετρίβη αργά το βράδυ της Τρίτης, ενώ πραγματοποιούσε εκπαιδευτική άσκηση, προκαλώντας το θάνατο του πιλότου και του συγκυβερνήτη του αεροσκάφους, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. Το δυστύχημα σημειώθηκε στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης τη νύχτα. Το αεροσκάφος συντρίβη στο έδαφος, μέσα στη ζώνη όπου εκτελούνται εκπαιδευτικές ασκήσεις. Έρευνα θα διενεργηθεί από το Γραφείο Έρευνας για τα ατυχήματα στην Αμυνα, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

    [07] Κέντρο κατά της τρομοκρατίας στη Μαλαισία

    25/6/2003 10:41:00 πμ

    Η μαλαισιανή κυβέρνηση θα λειτουργήσει ένα αντιτρομοκρατικό κέντρο την επόμενη εβδομάδα στα πλαίσια της προσπάθειας να καταπολεμηθεί η τρομοκρατική απειλή στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Το Περιφερειακό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο Νοτιοανατολικής Ασίας (SEARCCT) θα λειτουργήσει την 1η Ιουλίου και θα συγκροτείται από τα 10 κράτη μέλη του οργανισμού ΑSEAN, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σαγιέντ Χαμίντ Αλμπάρ. Το Κέντρο, που θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση της Μαλαισίας, θα εστιάσει τις εργασίες του στις έρευνες για τις τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως επίσης και σαν συμβουλευτικό όργανο για την μεθοριακή ασφάλεια και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες από μία τρομοκρατική επίθεση.

    "Το κέντρο θα διαθέτει μία μονάδα ερευνών και καταχώρησης δεδομένων για την παρακολούθηση και την ανάλυση της τρομοκρατίας", τόνισε ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σταρ.

    Οι ΗΠΑ πρότειναν πέρυσι τη δημιουργία του αντιτρομοκρατικού αυτού κέντρου, μετά τις ευχαριστίες που απηύθυναν στον πρωθυπουργό της μουσουλμανικής χώρας Μαλαισίας, Μαχαθίρ Μοχάμεντ, για την υποστήριξη της κυβέρνησής του έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οι σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν εξαιτίας της αντίθεσης του Μαχαθίρ στον πόλεμο του Ιράκ, μολαταύτα συνέχισαν να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

    [08] Κολομβία: Ενέδρα ανταρτών σε στρατιωτική φάλλαγγα

    25/6/2003 9:24:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δεκατρείς κολομβιανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι επτά τραυματίσθηκαν την Τρίτη, όταν αριστεροί αντάρτες ανατίναξαν με τηλεχειρισμό το όχημά που επέβαιναν σε ενέδρα σε απομακρυσμένη οδική αρτηρία στα βόρεια της χώρας. Από την ένοπλη σύγκρουση που επακολούθησε σκοτώθηκαν και πέντε αντάρτες. Οι στρατιώτες συνόδευαν μία φάλαγγα από φορτηγά, λίγο πριν την επίθεση των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) του μεγαλύτερου ενόπλου κινήματος της χώρας. Η επίθεση αυτή αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα κατά του στρατού της Κολομβίας τους τελευταίους μήνες.

    [09] Μπασκετ: ΑΕΚ-ΠΑΟ πράξη τέταρτη

    25/6/2003 8:06:00 πμ

    Ωρα για τίτλο ή υπομονή μέχρι την Κυριακή; Το δίλημμα αυτό των φίλων των μπάσκετ, καλούνται ν` απαντήσουν αύριο ΑΕΚ και Παναθηναϊκός στον τέταρτο τελικό της Α1 που θα γίνει στο κλειστό των Ανω Λιοσίων. Οι Κυπελλούχοι Ελλάδος, προηγούνται ήδη 2-1 και με μια ακόμα νίκη, θα αποκτήσουν και πάλι τα σκήπτρα, μετά από διακοπή μιας χρονιάς. Από την άλλη, η κάτοχος του τίτλου ΑΕΚ, γνωρίζει πολύ καλά ότι αύριο παίζει το τελευταίο της ίσως χαρτί και γι΄αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να στείλει τη σειρά των τελικών σ` ένα πέμπτο παιχνίδι που (αν χρειαστεί) θα γίνει στο κλειστό των Πατησίων. Οπως και να` χουν τα πράγματα, ο τέταρτος τελικός θα ξεκινήσει στις 20.00 θα μεταδοθεί από το Supersport και τον διευθύνουν οι Καρούσης, Τανατζής.

    [10] Πρόστιμο του ΣΔΟΕ στην ΑΕΚ

    25/6/2003 10:25:00 πμ

    Πρώτη επίσημη συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ την Τετάρτη για τη νέα αγωνιστική περίοδο αλλά μαζί με τους παίκτες θα αρχίσει να τρέχει και η ΠΑΕ, όχι όμως για φυσική κατάσταση αλλά για τη νέα καμπάνα της ΣΔΟΕ, ύψους 23 εκ. ευρώ (περίπου 8 δισ. δραχμές), λόγω των εικονικών τιμολογίων που είχε εκδώσει η διοίκηση του Μάκη Ψωμίαδη. Το ποσό θεωρείται εξοντωτικό από τη διοίκηση της Ενωσης, που αναμένεται να προσβάλει την απόφαση και ίσως να ζητήσει την συνδρομή της Πολιτείας για μια πιο επιεική απόφαση.

    Λίγο μετά τις 8, οι Ενωσίτες έφτασαν στο προπονητήριο των Θρακομακεδόνων, έδωσαν αίμα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις και στην συνέχεια χωρίσθηκαν σε γκρουπ ξεκινώντας ελαφρά προπόνηση.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, που επέβλεπε την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών του, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στην ομάδα, εκφράζοντας τους φόβους του για τις πολλές πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμα, αλλά και γιατί τα πράγματα δεν βαδίζουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει με τη διοίκηση. "Υπό αυτές τις συνθήκες, θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, αφού δεν θα υπάρχει ηρεμία στην ομάδα", είπε χαρακτηριστικά ο Μπάγεβιτς.

    Οσον αφορά στο θέμα Νικολαϊδη, ο έμπειρος τεχνικός, επεσήμανε, ότι μιλήσανε την Τρίτη, ζητώντας την επιστροφή του, κάτι που προς το παρόν δεν σκέφτεται ο παίκτης, ενώ για αντικαταστάτη του, ο Μπάγεβιτς, τόνισε ότι θα οι μεταγραφές εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση του συλλόγου.

    Τέλος, ο Μπάγεβιτς αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες με τους παίκτες που πρέπει να υπογράψουν νέα συμβόλαια, χωρίς να μιλήσει για τον Βασίλη Τσάρτα: "Απομένει να υπογράψουν ο Ναλιτζής και ο Ιβιτς. Υπάρχει ένα θέμα και με τον Ράιτ που βρίσκεται με την εθνική ομάδα της χώρας του. Μιλήσαμε και του είπα να γυρίσει γρήγορα γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα τον υπολογίζω".

    Εκτός από τους Νικολαϊδη και Ράιτ, από την «πρώτη της ΑΕΚ απουσίασαν οι διεθνείς Λάκης, Καψής, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κατσουράνης, που θα επιστρέψουν την Δευτέρα, ο Γεωργάτος που έχει άδεια μέχρι την Παρασκευή, καθώς και οι Σεντένο και Πριέτο, οι οποίοι δεν υπολογίζονται από τον Μπάγεβιτς.

    [11] Μεγάλες επιδόσεις στα ''Τσικλητήρεια''

    25/6/2003 8:31:00 πμ

    Σπουδαίες επιδόσεις είχαμε για μία ακόμη φορά στο Σούπερ Γκραν Πρι στίβου της IAAF "Τσικλητήρεια 2003", το οποίο φέτος ο Πανελλήνιος διοργάνωσε στα Τρίκαλα. Την παράσταση έκλεψε στο τελευταίο χρονικά αγώνισμα του μίτινγκ ο Κώστας Κεντέρης στα 200μ, όπου παρέμεινε αήττητος, κερδίζοντας την κούρσα με 20.30. Στο τριπλούν γυναικών, νέο Πανελλήνιο ρεκόρ σημείωσε η Γωγώ Τσιλιγκίρη η οποία πέρασε τα 4.40μ, καταρρίπτοντας την προηγούμενη δική της επίδοση που ήταν 4.38μ από τις 8 Ιουνίου 2002 στη Μυτιλήνη. Στο δίσκο η Γερμανίδα Ντιτς κέρδισε στο τέλος την Τσέχα Ποσπισίλοβα και την Κατερίνα Βόγγολη που έμενε στην τρίτη θέση με 63.35μ.

    [12] Για 8,4 εκατ. λίρες πωλήθηκαν τρεις πίνακες του Βαν Γκογκ

    25/6/2003 10:07:00 πμ

    Τρεις πίνακες του διάσημου μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μεταξύ αυτών κι ένα σχέδιο με σινική μελάνη, που για χρόνια εθεωρείτο χαμένο, πωλήθηκαν την Τρίτη για περισσότερο από 8,4 εκατ. λίρες (14 εκατ. δολάρια) σε δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Κρίστις στο Λονδίνο. Ο οίκος δημοπρασιών διαπίστωσε μία ''έντονη αμερικανική παρουσία'' στη χθεσινή δημοπρασία Εμπρεσιονιστικής και Μοντέρνας Τέχνης, της οποίας τα έσοδα έφθασαν το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 24 εκατ. λιρών (41,63 εκατ. δολάρια).

    Σχεδόν 3.37 εκατ. λίρες (5,61 εκατ. δολάρια) απέφερε στους πωλητές του ο πίνακας ''Αναγνώστρια Μυθιστορημάτων'', ένας πίνακας που φιλοτέχνησε ο Βαν Γκογκ το 1888, λίγο προτού καταληφθεί από τη μεγάλη νευρική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον τσακωμό του με τον επιστήθιο φίλο του, κι επίσης μεγάλο ζωγράφο, Πολ Γκογκέν, και τον αυτοακρωτηριασμό του αριστερού αυτιού του.

    Το σχέδιο ''Το σπίτι του Βίνσεντ στην Αρλ'', που περιγράφεται στον κατάλογο των Κρίστις ως ένα ''σαγηνευτικό διερευνητικό σχέδιο με ένα γράμμα προς τον αδελφό του Τεό στο πίσω μέρος'' πωλήθηκε έναντι 842,250 λιρών (1.47 εκατ. δολάρια).

    Ο πίνακας ''Νεκρή φύση, Βάζο με γαρύφαλλα'', μία ελαιογραφία σε καμβά του 1890 πωλήθηκε έναντι 4,26 εκατ. λιρών (7,09 εκατ. δολάρια). Στην ίδια δημοπρασία διατέθηκαν και πολλά έργα άλλων διασήμων ζωγράφων, όπως του Ζορζ Μπρακ, του Πάμπλο Πικάσο, του Κλοντ Μονέ και του Πιερ-Ογκύστ Ρενουάρ.

    [13] Ν. Υόρκη: Βρέφος επέζησε πέφτοντας από τον 7ο όροφο

    25/6/2003 9:55:00 πμ

    Ένα κοριτσάκι ηλικίας δέκα μηνών που το έριξε ο πατέρας του από τον έβδομο όροφο κτιρίου στο Πίκσκιλ της Νέας Υόρκη, επέζησε ως εκ θαύματος, χωρίς καν να τραυματιστεί σοβαρά. "Είναι θαύμα που είναι ζωντανή", είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Μαρκ Ο' Μπουκ. "Η πτώση της ανακόπηκε από τα κλαδιά ενός δέντρου και προσγειώθηκε σε ένα στρώμα από άχυρα μουσκεμένα από τη βροχή που λειτούργησε σαν σφουγγάρι" εξήγησε. Η μικρή φέρει αμυχές και μώλωπες, αλλά κανένα σοβαρό τραύμα. Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν οι γονείς του παιδιού, που είναι σε διάσταση, άρχισαν να καυγαδίζουν και ο πατέρας, Ουίλι Ουίλιαμς, απείλησε να πετάξει την κόρη του από το παράθυρο. Η μητέρα προσπάθησε να καλέσει την αστυνομία, οπότε εκείνος πραγματοποίησε την απειλή του. Αμέσως μετά όμως μετέφερε ο ίδιος το παιδί στο νοσοκομείο, όπου και συνελήφθη από αστυνομικούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 June 2003 - 9:37:58 UTC