Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακινητοποιημένα τα ταξί και την Τετάρτη
  • [02] Φυσικό αέριο και στο Παλαιό Φάληρο
  • [03] Φόνος στην Κέρκυρα
  • [04] Θετικά μηνύματα από Παπαντωνίου-Ιβανόφ
  • [05] Κρίσιμη Σύνοδος για τις ευρωατλαντικές σχέσεις
  • [06] Κοινή στάση για τη ΧΑΜΑΣ ζητούν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.
  • [07] Σχόλια για διώξεις μελών της 17Ν από οικογένειες θυμάτων
  • [08] Εμπόδιο στον οδικό χάρτη η στάση του Ισραήλ
  • [09] Μπους: Χρειάζεται χρόνος για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα
  • [10] Νέα έκρηξη πετρελαιαγωγού
  • [11] Νέα αναβολή για Οκκά-Γεωργιάδη-Καφέ
  • [12] Eύκολη ξεκίνημα για την Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον

    [01] Ακινητοποιημένα τα ταξί και την Τετάρτη

    24/6/2003 10:59:00 μμ

    Χωρίς ΤΑΧΙ θα μείνει και την Τετάρτη όλη η χώρα, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η 48ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ και αγοραίων, αντιδρώντας στον τρόπο φορολόγησής τους, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τρίτη, πρώτη ημέρα της απεργίας, η συμμετοχή σε αυτήν ήταν καθολική. Στη συνεδρίαση του σωματείου τους οι αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ, αποφάσισαν να συστήσουν επιτροπή προκειμένου να συζητήσει με τα συναρμόδια υπουργεία το φορολογικό σύστημα των ΤΑΧΙ. Το πρωί της Τετάρτης οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Σωματείου τους και στη συνέχεια, ενδέχεται να κάνουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

    [02] Φυσικό αέριο και στο Παλαιό Φάληρο

    24/6/2003 10:22:00 μμ

    Τη σύνδεση του φυσικού αερίου με το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί στο δήμο Παλαιού Φαλήρου, εγκαινίασε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ μαζί με τον υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου εγκαινίασαν και τη σύνδεση του φυσικού αερίου με δημοτικό σχολείο της περιοχής. Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Εταιρία Παροχής Αερίου Αττικής υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι το φυσικό αέριο αξίζει να γίνει η βασική ενεργειακή πηγή στην κατανάλωση των πολιτών. Όπως είπε, όχι μόνο είναι η πιο φτηνή και η πιο καθαρή ενέργεια, αλλά είναι και ιδιαίτερα ακίνδυνη, καθώς τα επίπεδα ασφάλειας στη χρήση του είναι πολύ υψηλά.

    ''Έξυπνη, καθαρή και οικονομική πηγή ενέργειας''

    Όσον αφορά την επάρκεια της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι αυτή έχει εξασφαλιστεί μέσα από τη διασύνδεση που έχει επιτευχθεί με το σιβηρικό αγωγό, ο οποίος μας δίδει 6 δισ. κυβικά το χρόνο.

    Παράλληλα σημαντική επάρκεια αναμένεται να προσφέρουν και οι προβλεπόμενες από το 2005 νέες διασυνδέσεις μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία και συγκεκριμένα από τις περιοχές Αζερμπαϊτζάν, Ιράν και Τουρκία.

    Στο πλαίσιο της διάδοσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας στο νομοσχέδιο για τη γεωθερμία που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, περιλαμβάνεται μία σειρά από ευνοϊκά μέτρα τα οποία διευκολύνουν τη χρήση του φυσικού αερίου σε δημόσιους οργανισμούς, υπηρεσίες και βιομηχανίες.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΑ Αττικής, Ανδρέας Παπανδρέου επισήμανε ότι το φυσικό αέριο συμβάλλει τα μέγιστα στην καλύτερη ποιότητα ζωής, αφού, όπως ανέφερε, είναι ένα καύσιμο καθαρό, φιλικό προς το περιβάλλον και εύκολο στη χρήση του.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τη σύνδεση αυτή ως έξυπνη και καθαρή ενέργεια που θα ωφελήσει τα νοικοκυριά του δήμου, θα δημιουργήσει περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές και εν τέλει θα ωφελήσει την εθνική οικονομία.

    Το 2002 η ΕΠΑ Αττικής, θυγατρική των ΔΕΠΑ-ΕΔΑ Αττικής και της Κοινοπραξίας Cinergyshell πούλησε 48 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με έσοδα 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η κατασκευή περίπου 30 χιλιομέτρων δικτύου 4 bar.

    Στην επόμενη πενταετία μαζί με τις εταιρίες λιανικής πώλησης η ΕΠΑ Αττικής φιλοδοξεί να επιτύχει περίπου 90.000 νέες συνδέσεις στην οικιακή, εμπορική και βιομηχανική κατανάλωση και ταυτόχρονα να εμπλουτίσει το δίκτυο του λεκανοπεδίου με 2.200 χιλιόμετρα.

    Επέκταση του δικτύου σε δώδεκα ακόμα περιοχές μέχρι το τέλος του 2003

    Σήμερα υπάρχει ενεργοποιημένο δίκτυο φυσικού αερίου στις παρακάτω περιοχές: Σύνταγμα, Λυκαβηττός, Πεδίο του Αρεως, Κάτω Πατήσια, Ζάππειο, Φιλοπάππου, Ιστορικό κέντρο της Αθήνας, Κυψέλη, Πειραιάς, Σταθμός Λαρίσης, Ζωγράφου, Ιλίσια, Γουδί, Καλλιθέα, Βιομηχανική Περιοχή Ελαιώνα και από την Τρίτη και στο Παλαιό Φάληρο.

    Μέχρι τα τέλη του 2003 αναμένεται η επέκταση του δικτύου και η ενεργοποίησή του στις περιοχές Παπάγου, Νέας Ιωνίας, Πεύκης, Νέας Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας, Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Καισαριανής, Περιστερίου, Νίκαιας και Δραπετσώνας.

    Το φυσικό αέριο αντικαθιστά το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το υγραέριο, την ηλεκτρική ενέργεια και το μαζούτ.

    Η χρήση του γίνεται με μοντέρνες και εργονομικές συσκευές οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, ή με προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό, καλύπτοντας ένα ευρύ πεδίο, στο οποίο περιλαμβάνονται: κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση, μαγείρεμα-ψήσιμο, αγωγή ζεστού νερού, παραγωγή ατμού, ξήρανση, βιομηχανικές εφαρμογές, κλιματισμός, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού-θερμότητας.

    Τέλος, το φυσικό αέριο, όπως τονίστηκε αποδεδειγμένα αποτελεί την πιο φτηνή μορφή ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι 20% πιο οικονομικό από το πετρέλαιο θέρμανσης, ως 60% από το ηλεκτρικό ρεύμα και ως 35% από το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο.

    [03] Φόνος στην Κέρκυρα

    24/6/2003 10:56:00 μμ

    Τριαντάχρονος Αλβανός δολοφονήθηκε στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης, την ώρα που βρισκόταν στο μπάνιο του σπιτιού του από άγνωστο, ή άγνωστους δράστες που χρησιμοποίησαν κυνηγετικό όπλο. Το θύμα είναι ο Ιλία Λόκα, 30 ετών, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του διέμενε τα τελευταία χρόνια στο χωριό Αγρός του δήμου Αγίου Γεωργίου στη βόρεια Κέρκυρα. Ο Λόκα δεν έχει απασχολήσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τις διωκτικές αρχές, ενώ οι κάτοικοι του Αγρού τον χαρακτηρίζουν ως ένα εργατικό και φιλήσυχο άνθρωπο. Οι διωκτικές αρχές της Κέρκυρας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δολοφόνων

    [04] Θετικά μηνύματα από Παπαντωνίου-Ιβανόφ

    24/6/2003 7:52:00 μμ

    Την συνέχιση της αλληλοενημέρωσης, ακόμα και με κοινή αντίδραση, για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων ασφαλείας, συμφώνησαν Ελλάδα και Ρωσία κατά τις συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας Παπαντωνίου και Ιβανόφ, στη Μόσχα. Στη συνάντηση εξετάσθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και το Κυπριακό. Επίσης εξετάσθηκε η προοπτική περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θα συμμετάσχει στον επικείμενο ελληνικό διαγωνισμό για την προμήθεια 100 τεθωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων.

    Ταύτιση απόψεων στα διεθνή ζητήματα

    Ειδικότερα οι δύο υπουργοί Αμυνας με δηλώσεις τους ζήτησαν ''να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο Ισραήλ - ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πολιτική στους εποικισμούς - και να στηριχθεί η ηγεσία των Παλαιστινίων συμπεραλαμβανομένου και του Γιάσερ Αραφάτ'', όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    Εξάλλου για τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας που συνδέονται με ορισμένες πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι ''η Ελλάδα στηρίζει τη Ρωσική Ομοσπονδία σε όλες τις ενέργειες που αναλαμβάνει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε περιοχές που θίγουν την εθνική της ασφάλεια.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια είπε ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα '' την απόφαση της ρωσικής ομοσπονδίας να περιορίσει τη στρατιωτική της παρουσία αλλά να επιμείνει σε ότι αφορά την πολιτική της επιρροή στην κατεύθυνση της εδραίωσης της δημοκρατίας προς τις βαλκανικές χώρες''.

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση η γείτονα να αλλάξει στάση και να υιοθετήσει αποδεκτούς κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς τόσο στο Κυπριακό όσο και στο Αιγαίο.

    Οσον αφορά στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των εξοπλισμών ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την πολιτική απόφαση της Ελλάδας να διαφοροποιήσει τις πηγές προμηθειών των οπλικών της συστημάτων αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρωσική βιομηχανία. Υπενθύμισε δε ότι η χώρα μας επιμένει στην αυστηρή τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού και των κριτηρίων.

    Αύριο ο κ. Παπαντωνίου θα επισκεφθεί τη Δούμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγία Πετρούπολη με την ευκαιρία των εγκαινίων Διεθνούς Ναυτικής Εκθεσης.

    [05] Κρίσιμη Σύνοδος για τις ευρωατλαντικές σχέσεις

    24/6/2003 11:25:00 μμ

    Κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη Διεθνή Κοινότητα, θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης ο οποίος βρίσκεται ήδη Ουάσιγκτον. Στις συζητήσεις, που είναι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για να ξεπεραστεί η κρίση που δημιουργήθηκε με τον πόλεμο του Ιράκ και να βρεθεί κοινός δρόμος για την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων του πλανήτη. Θέματα αιχμής θα είναι ακόμη η διεθνής τρομοκρατία, το Μεσανατολικό, καθώς και το ζήτημα του Ιράν.

    Γ. Παπανδρέου: Ευκαιρία για συνεργασία Ε.Ε. - ΗΠΑ

    Η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- ΗΠΑ θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναδείξουν τους πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος όλων.

    Αυτό εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από την αμερικανική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι παρά τις διαφορές που αναδείχθηκαν μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, υπάρχουν πεδία συνεργασίας όπως για παράδειγμα η Μέση Ανατολή.

    "Δεν συμφωνούμε πάντα, αλλά η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την πολυμερή αντιμετώπιση των προβλημάτων'', δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κείμενο για τη στρατηγική ασφάλειας της Ευρώπης του Χαβιέ Σολάνα, το οποίο αναδεικνύει την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών χωρών να παρουσιάσουν μια κοινή θέση σε ότι αφορά τις προκλήσεις των καιρών.

    Η ατζέντα της συνάντησης

    Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας θα είναι ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Η συνοδεία των επικεφαλής θα αποτελείται από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γιώργο Παπανδρέου, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και Θεμάτων Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο και τους επιτρόπους της Κομισιόν Λ. Ντε Παλάθιο και Α. Λαμί.

    Επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς θα είναι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος θα πλαισιώνεται από τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, τους υπουργούς Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, Οικονομικών Τζον Σνόου, Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, Εμπορίου Ντόναλντ Έβανς, Μεταφορών Νόρμαν Μινέτα, Ενέργειας Σπένσερ Αμπρααμ και Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ.

    Τη Σύνοδο θα παρακολουθήσουν ακόμη ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο Μπομπ Ζέλικ, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ.

    Η Συνάντηση Κορυφής θα αρχίσει με κατ' ιδίαν συνάντηση των κ. Μπους, Σημίτη και Πρόντι, και θα ακολουθήσουν οι συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών, που θα ολοκληρωθούν με γεύμα εργασίας.

    Οι τρεις ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο και στη συνέχεια οι κ. Σημίτης και Πρόντι θα ενημερώσουν τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο τους.

    Την ίδια ημέρα, στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, θα υπογραφούν οι συμφωνίες αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και έκδοσης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ.κ. Φ. Πετσάλνικο και Τζον Ασκροφτ, ο οποίος στη συνέχεια θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Ελληνα ομολόγου του.

    Χόλμπρουκ: Επιτακτική η αρμονική σχέση ΗΠΑ - Ε.Ε.

    Στο μεταξύ, την ελπίδα ότι η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα αποκατάστασης των σχέσεων των δυο πλευρών, μετά το ρήγμα που δημιουργήθηκε στις σχέσεις τους λόγω διαφορετικής στάσης απέναντι στο θέμα του Ιράκ, εξέφρασε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε. για τους χειρισμούς της μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κρίσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    "Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε μια ιδιαίτερα ευφυή πορεία" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χόλμπροουκ και χαρακτήρισε πολύ επιδέξιους χειρισμούς τόσο του ίδιου του Ελληνα πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

    Υπογράμμισε επίσης ότι είναι επιβεβλημένο ΗΠΑ και Ε.Ε. να επιστρέψουν στην αρμονική σχέση του παρελθόντος και διαπίστωσε υπερβολές στον τρόπο χειρισμού του διαφορών τους γύρω από το Ιράκ, τους πρώτους μήνες του 2003.

    [06] Κοινή στάση για τη ΧΑΜΑΣ ζητούν οι ΗΠΑ από την Ε.Ε.

    24/6/2003 10:07:00 μμ

    Σύμπνοια για το Μεσανατολικό και τη στάση της γύρω από τη Χαμάς, επιθυμεί η Ουάσινγκτον από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, οι ΗΠΑ επιθυμούν από την Ε.Ε. να ακολουθήσουν τον ίδιο βηματισμό γύρω από τα θέματα της Μέσης Ανατολής και να αποκηρύξουν στο σύνολο της όλες τις πτέρυγες της Χαμάς, είτε πρόκειται για το πολιτικό είτε για το στρατιωτικό της σκέλος."Δεν πιστεύουμε ότι υφίσταται λόγος να γίνεται διάκριση" δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπους, χωρίς ωστόσο να θέλει να αναφέρει αν το θέμα της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης θα τεθεί στην επικείμενη συνάντηση κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κρίνεται από την αμερικανική κυβέρνηση ως ''τρομοκρατική οργάνωση'' στο σύνολό της.

    [07] Σχόλια για διώξεις μελών της 17Ν από οικογένειες θυμάτων

    24/6/2003 11:22:00 μμ

    Με πληρωμένη καταχώρηση στην "Ουάσιγκτον Τάιμς", οι οικογένειες των τεσσάρων Αμερικανών που έπεσαν θύματα της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για τις μέχρι τώρα συλλήψεις, αλλά τονίζουν ότι πολλά από τα εγκλήματα δεν έχουν ακόμη εξιχνιασθεί. Χαρακτηρίζουν, επίσης το ελληνικό δικαστικό σύστημα "χαλαρό", καλούν τον Έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ολοκληρωτική πάταξη της τρομοκρατίας και ζητούν την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί παραγραφών, έτσι ώστε να μην υφίσταται το ενδεχόμενο αυτό σε περιπτώσεις τρομοκρατικών εγκλημάτων. Σημειώνεται ότι η "Ουάσιγκτον Τάιμς" είναι πολύ μικρότερης κυκλοφορίας και έχει αισθητά λιγότερη επιρροή σε σχέση με την άλλη εφημερίδα της πόλης, την "Ουάσιγκτον Ποστ"

    [08] Εμπόδιο στον οδικό χάρτη η στάση του Ισραήλ

    24/6/2003 10:37:00 μμ

    Το Ισραήλ, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, εμμένει στην σκληρή στάση του έναντι της Παλαιστίνης. Τη νύχτα της Δευτέρα, σε ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, συνελήφθησαν 160 Παλαιστίνιοι. Την ίδια ώρα και παρά τα εμπόδια, η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την υιοθέτηση του οδικού χάρτη. Στη Μ. Ανατολή, μεταβαίνει το Σαββατοκύριακο η Κοντολίζα Ράις, σε μία προσπάθεια, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, να δοθεί συνέχεια στις διπλωματικές προσπάθειες του Κόλιν Πάουελ που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην περιοχή. Διπλωματικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του οδικού χάρτη αναλαμβάνει και η Ε.Ε. Συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, είχε στο Κάιρο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ενώ ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στις αραβικές χώρες πρέπει να γίνουν εκ των έσω.

    Ισραήλ: Θέλαμε να χτυπήσουμε τον πυρήνα της Χαμάς

    Ευρείας κλίμακας επιχείρηση πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός σε μία προσπάθεια να φθάσει στον πυρήνα της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς.

    Όπως υποστηρίζει το Ισραήλ, στη Χεβρώνα, βρίσκεται ένα σημαντικό κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, από όπου συντονίστηκε και η τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στις 11 Ιουνίου σε λεωφορείο στη Δυτική Ιερουαλήμ.

    Για την πολιτική όπλων που ακολουθεί το Ισραήλ, έχει εκφράσει την έντονη δυσφορία της τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα υπόλοιπα μέρη του κουρτέτου που προωθεί τον οδικό χάρτη.

    "Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προχωρεί σε επιθέσεις εναντίον Παλαιστίνιων που θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες", δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ απαντώντας στις επικρίσεις.

    Συμφωνία Αμπάς - Χαμάς για κατάπαυση του πυρός;

    Η επιχείρηση των Ισραηλινών, έρχεται σε μία χρονική στιγμή όπου ελπίδες για τη σωτηρία του οδικού χάρτη γεννά η πληροφορία ότι κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός βρίσκονται η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, δήλωσαν τη Δευτέρα, ότι ο Μαχμούντ Αμπάς, η Χαμάς αλλά και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις βρίσκονται κοντά στην πολυπόθητη ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός.

    Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από εκπρόσωπο της Χαμάς, που όμως θέλησε να την τοποθετήσει χρονικά για αργότερα.

    Την επικείμενη συμφωνία, αμφισβητεί ανοιχτά το Ισραήλ και κάνει λόγο για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

    Συνάντηση Μπερνς- Μουμπάρακ

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, δήλωσε την Τρίτη ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί η Ουάσινγκτον να γίνουν στις αραβικές χώρες θα πρέπει να προέλθουν από το εσωτερικό τους και όχι να επιβληθούν από το εξωτερικό.

    Ο Μπερνς, ο οποίος για πρώτη φορά συναντήθηκε την Τρίτη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, επανέλαβε την προσωπική δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους να προωθήσει την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ως απόδειξη της δέσμευσης αυτής ανέφερε την αποστολή που θα πραγματοποιήσει το σαββατοκύριακο στη Μέση Ανατολή η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

    [09] Μπους: Χρειάζεται χρόνος για την εξάρθρωση της Αλ Κάιντα

    24/6/2003 11:34:00 μμ

    Για εξουδετέρωση της ηγεσίας της Αλ Κάιντα έκανε λόγο την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να τελειώσει το έργο της εξάρθρωσης των τρομοκρατικών δικτύων. ''Εξουδετερώσαμε τα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα'', δήλωσε ο Μπούς στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Pακιστανό πρόεδρο στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ. ''Αργά αλλά σταθερά εξαρθρώνουμε τα δίκτυα'', δήλωσε ο Μπούς και σημείωσε: ''Μπορεί να χρειαστεί μια ημέρα ή ένας μήνας ή και χρόνια''. Εξάλλου, πακέτο βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολλαρίων υποσχέθηκε στο Πακιστάν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος ζήτησε να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, σε συνάντηση που είχε με τον Πακιστανό ομόλογό του Περβέζ Μουσάραφ

    ''Ο Μπιν Λάντεν περιφέρεται ανάμεσα σε Αφγανιστάν- Πακιστάν''

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε επίσης ότι η σύλληψη των στενών συνεργατών του Μπίν Λάντεν έχει αποδυναμώσει την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης.

    Ο κ. Μουσάραφ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι ο Μπίν Λάντεν μπορεί να κινείται ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν σε ανεξέλεγκτες περιοχές των συνόρων. "Η πιθανότητα να περνάει από την μία πλευρά των συνόρων στην άλλη είναι υπαρκτή", σημείωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν.

    Ο κ. Μουσάραφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στρατός του Πακιστάν, που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε περιοχές διαφόρων φυλών κοντά στα σύνορα, θα βρει το οποιοδήποτε ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα κρύβεται εκεί.

    Τρία δις δολάρια η αμερικανική βοήθεια στο Πακιστάν

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, εξάλλου, υποσχέθηκε στον πρόεδρο του Πακιστάν στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θα συνοδευτεί από συμφωνία-πλαίσιο για αμερικανικές επενδύσεις και εμπορικές συναλλαγές στο Πακιστάν.

    Τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το Πακιστάν για να ευημερήσει πρέπει να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

    [10] Νέα έκρηξη πετρελαιαγωγού

    24/6/2003 11:29:00 μμ

    Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης σε πετρελαιαγωγό στην περιοχή της Μπαρουάνα, σε απόσταση περίπου 250 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα. Το κανάλι έδειξε εικόνες όπου φαίνονταν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου να έχουν κατακλύσει φοινικοδάση και αγροκτήματα, αλλά δεν υπήρχε όμως καμία ένδειξη καπνού ή φωτιάς. Αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου -- εγκαταστάσεις κρίσιμης σημασίας για τις ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να ξαναρχίσει η εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου -- έχουν υποστεί ζημιές από εκρήξεις σε τρεις περιπτώσεις τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες. Να σημειωθεί ότι η αμερικανο-βρετανική συμμαχία στο Ιράκ παραδέχτηκε την Τρίτη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορες πράξεις σαμποτάζ.

    [11] Νέα αναβολή για Οκκά-Γεωργιάδη-Καφέ

    24/6/2003 8:00:00 μμ

    Για την ερχόμενη Πέμπτη αναβλήθηκε, από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, η εκδίκαση των προσφυγής του Γιώργου Γεωργιάδη κατά του ΠΑΟΚ, με την οποία ζητά να μείνει ελεύθερος, λόγω οικονομικών οφειλών της ΠΑΕ, ενώ για την ίδια ημέρα ορίστηκε και η προσφυγή του δικέφαλου για εξάμηνη διακοπή συμβολαίου στον Γιαννάκη Οκκά. Οσον αφορά στην... τρίτη προσφυγή του Παντελή Καφέ κατά του ΠΑΟΚ αναβλήθηκε για τις 8 Ιουλίου, ενώ συζητήθηκαν σήμερα η πρώτη και η δεύτερη, με τις οποίες ζητά να μείνει ελεύθερος και 863.000 ευρω, που, όπως υποστηρίζει, του οφείλονται. Η απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών για αυτή την προσφυγή αναμένεται να εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Ο ΠΑΟΚ που υπέβαλε το αίτημα για την αναβολή των προσφυγών Γεωργιάδη και Καφέ, κατάφερε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

    Οσον αφορά στο αίτημα της αναβολής της υπόθεσης του Οκκά, υποβλήθηκε από την πλευρά του ποδοσφαιριστή.

    Πάντως, ο δικηγόρος του ποδοσφαιριστή είχε ζητήσει να εκδικαστεί μετά από την Πέμπτη η υπόθεση, αφού ο Οκκάς που ήθελε να παραβρεθεί στην εκδίκαση πρόκειται να έλθει την Παρασκευή στην Αθήνα. Οπως είναι γνωστό, ο ΠΑΟΚ ζητά την εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του Οκκά, γιατί δεν συμμετείχε στην αποστολή για τον αγώνα με τα Γιάννινα.

    [12] Eύκολη ξεκίνημα για την Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον

    24/6/2003 7:57:00 μμ

    "Καρμπόν" με πέρυσι ήταν το ξεκίνημα της Λένας Δανιηλίδου στο Γουίμπλεντον. Η Ελληνίδα τενίστρια, Νο14 στο ταμπλό του φημισμένου τουρνουά του Λονδίνου, επικράτησε εύκολα της Ελενα Κόστανιτς από την Κροατία με 2-0 σετ (6-2, 6-2) και πέρασε στον δεύτερο γύρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και πέρυσι οι δύο αθλήτριες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες στον πρώτο γύρο, με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια να κερδίζει και μάλιστα σχεδόν με πανομοιότυπο σκορ (6-2, 6-3). Επόμενη αντίπαλος της Δανιηλίδου θα είναι η νικήτρια της αναμέτρησης ανάμεσα στην Γαλλίδα Μαίρη Πιρς (Νο86 στην παγκόσμια κατάταξη) και την Αμερικανίδα Ανσλεϊ Κάργκιλ (Νο92). Η πρώτη είναι ένα μεγάλο όνομα του παγκοσμίου τένις, που όμως στα 28 της και μετά από αρκετά προβλήματα τραυματισμών, δεν θυμίζει σε τίποτα την αθλήτρια που είχε φτάσει το 1995 ως το Νο3 του κόσμου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 June 2003 - 20:55:20 UTC