Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαδόπουλος: Έτοιμος για συνομιλίες βάσει του σχεδίου Ανάν
  • [02] Ποινική δίωξη για την κρεαταγορά του Ρέντη
  • [03] Καμία παράταση για τις άδειες παραμονής - εργασίας
  • [04] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Αδειες για διακυβέρνηση πλοίων αναψυχής από το ΥΕΝ
  • [06] Αντιδράσεις από ΠΑΜΕ-ΣΥΝ για δικαστική συνθήκη ΕΕ-ΗΠΑ
  • [07] Επεισόδια στον Ασπρόπυργο για τα αυθαίρετα
  • [08] Καταγγελία των μεθόδων ανάκρισης στο Γκουαντανάμο
  • [09] Σύλληψη Αφγανών λαθρομεταναστών
  • [10] Δρυς: ''Ήρθε η ώρα της απόφασης για την ΚΑΠ''
  • [11] Το φθινόπωρο γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για Τρισέ
  • [12] Φερχόιγκεν για τα βασανιστήρια στην Τουρκία
  • [13] Συνέδριο-τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ
  • [14] Κοινή στάση χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ για το Σύνταγμα
  • [15] Μάρτυρες υπεράσπισης του Θ. Ψαραδέλη
  • [16] Προσφυγή Σ. Ξηρού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [17] Σε επιφυλακή στη Δ. Οχθη-Επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας
  • [18] Συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου στο Ιράν
  • [19] Αγριο κυνήγι εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Υεμένη
  • [20] Διχάζει την ιταλική κυβέρνηση η λαθρομετανάστευση
  • [21] Γερμανός στρατηγός επικεφαλής της ISAF στο Αφγανιστάν
  • [22] Την υποστήριξή της στον Πούτιν εξέφρασε η β. Ελισάβετ
  • [23] Ουγκάντα: Απελευθερώθηκαν 82 απαχθείσες μαθήτριες
  • [24] Ελεύθεροι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση Καρζάι
  • [25] Έρευνα από ευρω-δικαστές για τη δολοφονία Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου
  • [26] 'Κατά τις έρευνες για κρυμμένα όπλα σκοτώθηκαν οι 6 Βρετανοί'
  • [27] Φήμες για τη σύλληψη του Μοχάμαντ αλ Σαχάφ
  • [28] Πειθαρχική δίωξη κατά Κ. Μπουρμπούλια
  • [29] Καμία αύξηση προς το παρόν στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • [30] Με point system οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων
  • [31] Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια απουσίας του Παλαμά
  • [32] Εκθεση Γιάννη Κουνέλλη στην UNESCO
  • [33] Οι νεαροί Aγγλοι προτιμούν τα SMS
  • [34] Λονδίνο: Xίλιες λίρες πρόστιμο για ''φλύαρους'' οδηγούς
  • [35] Στη φυλακή για 28 χρόνια... χωρίς κατηγορία

    [01] Παπαδόπουλος: Έτοιμος για συνομιλίες βάσει του σχεδίου Ανάν

    25/6/2003 1:26:00 μμ

    Έτοιμος για συνομιλίες, οποτεδήποτε προσκληθεί, χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, στη βάση του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε ότι είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το σχέδιο χρήζει πολλών τροποποιήσεων και βελτιώσεων, όχι επί της φιλοσοφίας ή των βασικών θεμάτων, αλλά για να είναι η λύση λειτουργική και βιώσιμη. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση για τους Τουρκοκυπρίους αποσκοπούν στο να καλυφθεί το χάσμα στο βιοτικό επίπεδο των δύο κοινοτήτων "και για να εμπνεύσουμε στους Τουρκοκυπρίους το αίσθημα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εδώ".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος θα ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε υπάρξει λύση που θα επιτρέψει την εισδοχή μιας επανενωμένης χώρας, είτε δεν υπάρξει.

    Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για οποιαδήποτε δυνατότητα συμφωνίας, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς.

    [02] Ποινική δίωξη για την κρεαταγορά του Ρέντη

    25/6/2003 7:19:00 μμ

    Ποινική δίωξη για παράνομη λειτουργία της κρεαταγοράς του Ρέντη άσκησε η εισαγγελία Πειραιώς εναντίον όλων των μελών του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης, καθώς και κατά όλων των ιδιοκτητών των κρεοπωλείων, που λειτουργούν στην αγορά. Η δίωξη, που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, ασκήθηκε ύστερα από την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε, μετά την επίσκεψη στην Αγορά κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οποία σημειώνεται ότι οι συνθήκες λειτουργίας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις, που θέτει η Ε.Ε με τη σχετική νομοθεσία της και ζητείται η άμεση προσαρμογή σε αυτές. Η βαθμολογία, που έβαλαν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρεαταγορά του Ρέντη ήταν επιεικώς απογοητευτική, σημειώνοντας ότι δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, συντήρησης και καθαριότητας. Στην έκθεση αναφερόταν επίσης, ότι σε πολλά καταστήματα παρατηρήθηκε έλλειψη βασικού εξοπλισμού, δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις για τον καθαρισμό και την απολύμανση των εργαλείων με ζεστό νερό κ.α.

    [03] Καμία παράταση για τις άδειες παραμονής - εργασίας

    25/6/2003 7:14:00 μμ

    Μεγάλες ουρές δημιουργήθηκαν το πρωί σε νομαρχίες και δήμους από αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας και διεκδικούν οριστική άδεια παραμονής. Τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και πολλοί δεν προσήλθαν εγκαίρως, παρόλο που είχε δοθεί 18μηνη παράταση. Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών και διευκρίνισε ότι κανένας αλλοδαπός δεν κινδυνεύει να απελαθεί εφόσον έχει καταθέσει την αίτηση και είναι εφοδιασμένος με τη σχετική βεβαίωση που χορηγείται.

    Ανοιχτά το Σαββατοκύριακο τα κέντρα εξυπηρέτησης αλλοδαπών

    Συνωστισμός, ουρές και σε αρκετές περιπτώσεις εκνευρισμός επικράτησε το πρωί στα ειδικά κέντρα εξυπηρέτησης αλλοδαπών στις νομαρχίες.

    Αιτία, η λήξη την επόμενη Δευτέρα της προθεσμίας για την υποβολή δικαιολογητικών για την έκδοση άδειας παραμονής ή εργασίας.

    Λόγω της μεγάλης προσέλευσης που παρατηρείται, η νομαρχία Αθηνών αποφάσισε να κρατήσει ανοικτά τα κέντρα εξυπηρέτησης αλλοδαπών και το Σαββατοκύριακο.

    Δηλώσεις Παπαδήμα

    Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, επεσήμανε ότι δεν θα δοθεί παράταση καθώς αυτή δεν θα έλυνε αλλά θα μετέθετε χρονικά το πρόβλημα.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν την παραλαβή των αιτήσεων από όλους τους αλλοδαπούς που θα προσέλθουν μέχρι και την 30η Ιουνίου και να τους χορηγήσουν τις βεβαιώσεις κατάθεσής των.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις που η μαζική προσέλευση μεταναστών δημιουργεί συνθήκες αδυναμίας εξυπηρέτησής των, έχουν δοθεί οδηγίες στις Ν.Α. και τους Δήμους να εφοδιάζουν τους μετανάστες με κάρτες προτεραιότητας, όπου θα αναγράφεται ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών τους μεταξύ 1ης 4ης Ιουλίου.

    [04] Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ

    25/6/2003 5:56:00 μμ

    Χωρίς την πολιτική σημασία των προηγούμενων εσωκομματικών αναμετρήσεων και εν αναμονή των πολιτικών πρωτοβουλιών του Κώστα Σημίτη, διεξάγονται σήμερα και την Κυριακή οι εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των νέων Νομαρχιακών Επιτροπών και των γραμματέων τους στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κορινθία. Τά μέλη του κυβερνώντος κόμματος ψηφίζουν για την ανάδειξη Γραμματέων, Νομαρχιακών Επιτροπών και για νέες νομαρχιακές και περιφερειακές επιτροπές. Ο συνολικός αριθμός των μελών του ΠΑΣΟΚ, ανέρχεται σε 150.000. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι εσωκομματικές εκλογές θά διεξαχθούν την Κυριακή 29 Ιουνίου.

    [05] Αδειες για διακυβέρνηση πλοίων αναψυχής από το ΥΕΝ

    25/6/2003 4:23:00 μμ

    Την καθιέρωση άδειας διακυβέρνησης πλοίων αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2005 όσοι κυβερνούν ιδιωτικό σκάφος αναψυχής άνω των 7 μέτρων θα πρέπει να διδαχθούν συγκεκριμένη ύλη και να λάβουν πιστοποιημένη άδεια κυβερνήτη πλοίου. Κύριος στόχος της απόφασης είναι η μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, καθώς και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα σχολεία των κυβερνητών για μηχανοκίνητα πλοία, ιστιοφόρα πλοία και μηχανοκίνητα και ιστιοφόρα θα λειτουργούν μέσα από ιστιοπλοϊκούς ομίλους, ναυταθλητικά σωματεία και ιδιωτικές σχολές ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης.

    Με εξετάσεις η χορήγηση της άδειας - Εξαιρούνται όσοι κατέχουν άδειες πάνω απο τρία χρόνια

    Διευθυντής του σχολείου κυβερνητών ορίζεται απόφοιτος Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ενώ ως εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσλαμβάνονται διπλωματούχοι πλοίαρχοι και μηχανικοί Γ' τουλάχιστον τάξης με προϋπηρεσία τουλάχιστον τριών ετών.

    Η διδακτέα ύλη θα περιλαμβάνει τα μαθήματα: Ναυτιλία, Ναυτική Τέχνη-Μετεωρολογία, Σχολεία Μηχανών-Επικοινωνίες, Ναυτικό Δίκαιο και Στοιχεία Ιστιοπλοΐας για τους ιστιοπλόους.

    Για τη θεωρητική κατάρτιση θα γίνονται 30 ώρες διδασκαλίας και 20 ώρες για πρακτική εξάσκηση επί πλοίου.

    Η άδεια διακυβέρνησης θα παρέχεται από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, μετά από επιτυχείς εξετάσεις στις σχολές.

    Από την υποχρέωση απόκτησης άδειας κυβερνήτη εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και όσοι έχουν ήδη επί τριετία τουλάχιστον άδεια κατοχής πλοίου και επί πενταετία άδεια χειριστή ταχύπλοου.

    Ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε σχετικά με την απόφαση: ''Με την απόφαση αυτή όλοι όσοι κυβερνούν σκάφος θα γνωρίζουν τις αναγκαίες συνθήκες διακυβέρνησης. Κύριος στόχος είναι η μείωση των ατυχημάτων στη θάλασσα, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ο καθολικός έλεγχος των σκαφών αναψυχής. Δεν είναι δυνατό σε μια θαλασσινή και ναυτική χώρα, οι κυβερνήτες σκαφών αναψυχής να μην έχουν πιστοποιημένο δίπλωμα. Χαίρομαι επίσης γιατί το σύνολο της διδασκαλίας αυτής θα την κάνουν ναυταθλητικοί όμιλοι και ναυτικές σχολές, απασχολώντας το έμπειρο προσωπικό των ΑΕΝ. Με την απόφαση αυτή η ναυτιλία στο χώρο των μικρών σκαφών αποκτά και αυτή τη δική της ποιότητα''.

    [06] Αντιδράσεις από ΠΑΜΕ-ΣΥΝ για δικαστική συνθήκη ΕΕ-ΗΠΑ

    25/6/2003 4:19:00 μμ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, είχε την Τετάρτη η γραμματεία Αθήνας του Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), προκειμένου να του εκφράσει τη δυσφορία της για τη συμφωνία για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση πολιτών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπογράφεται σήμερα από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ως προεδρεύοντα των Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε "λογική και θετική" την ευαισθητοποίηση για τη συμφωνία, καθώς "αφορά τα ατομικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαιικό σύστημα της Ευρώπης και ειδικότερα της χώρας μας, αλλά και το δικαιικό σύστημα των ΗΠΑ, που σήμερα προκαλεί με τη λειτουργία του δικαιολογημένες ανησυχίες και επιφυλάξεις". Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία στις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου - όπως έχει ζητηθεί από το ΚΚΕ - αλλά και στην Ολομέλεια. Την έντονη αντίδραση του στην υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, χαρακτηρίζοντας την "όνειδος για την ελληνική Προεδρία".

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για τις ευρωατλαντικές σχέσεις, χαρακτήρισε την υπογραφή της συνθήκης μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., "όνειδος για την ελληνική Προεδρία" και πολιτικό στίγμα για την ελληνική κυβέρνηση, την αποδοχή ενός πλαισίου ρυθμίσεων που είναι πίσω από τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών Συνταγμάτων.

    "Αυτά τα οποία υπογράφει σήμερα ο κ. Σημίτης, ως Προεδρεύων της Ε.Ε., είναι σε αντίθεση και με την θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και όλων των λαών της Ευρώπης, όπως αυτή εκδηλώθηκε τόσο στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και στα συλλαλητήρια υπέρ της ειρήνης, όσο και στις μεγάλες εκδηλώσεις των κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης στις αντισυνόδους των διασκέψεων Κορυφής της Ε.Ε." υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος σε δήλωση του χαρακτήρισε τη συμφωνία "βαρύτατο πλήγμα στον πολιτισμό του δικαίου και στις ατομικές ελευθερίες του ευρωπαίου και του Ελληνα πολίτη".

    [07] Επεισόδια στον Ασπρόπυργο για τα αυθαίρετα

    25/6/2003 4:18:00 μμ

    Σοβαρά επεισόδια μεταξύ κατοίκων του Ασπροπύργου και αστυνομικών των ΜΑΤ έγιναν στις 10.30 το πρωί στο φανάρι Διυλιστηρίων του Ασπροπύργου, όταν κάτοικοι της περιοχής αποπειράθηκαν να αποκλείσουν τον εθνικό δρόμο. Οι κάτοικοι, που αντιδρούν στην καταβολή τιμήματος για την νομιμοποίηση των κατοικιών τους, πετούσαν στους αστυνομικούς ξύλα και πέτρες και εκείνοι ανταπάντησαν ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα. Λίγη ώρα αργότερα τα επεισόδια σταμάτησαν.

    Τραυματισμοί και συλλήψεις

    Για πολλές ώρες η κίνηση των αυτοκινήτων και στα δύο ρεύματα γινόταν με δυσκολίες.

    Για κάθε ενδεχόμενο, όμως, αστυνομικοί των ΜΑΤ φρουρούν την περιοχή, ώστε να μην αποκλειστεί ο εθνικός δρόμος από τους κατοίκους.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 10 συλλήψεις και οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Αιγάλεω ενώ σημειώθηκαν και μικροτραυματισμοί.

    [08] Καταγγελία των μεθόδων ανάκρισης στο Γκουαντανάμο

    25/6/2003 3:14:00 μμ

    Τη χρησιμοποίηση βασανιστηρίων καθώς και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο καταγγέλει το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΙΜΔΑ), με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των θυμάτων των Βασανιστηρίων. Ως ''κολαστήριο κρατουμένων'' χαρακτηρίζει την αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, ενώ επισημαίνει οτι αποτελεί πρόκληση σε διεθνές επίπεδο καθώς περιλαμβάνει ειδική αίθουσα διεξαγωγής "δικών" χωρίς ακροατήριο, δικηγόρους και δικαίωμα έφεσης αλλά και ειδικούς χώρους για θανατικές εκτελέσεις.

    ''Πρόκληση σε διεθνές επίπεδο''

    Σύμφωνα με το ΙΜΔΑ, οι έγκλειστοι ανέρχονται στους 680 και προέρχονται από 42 χώρες, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και κρατούμενοι 15 ετών καθώς και ηλικιωμένοι 70 ετών. Αρκετοί έχουν υποστεί το βασανιστήριο της "πλήρους αισθητηριακής αποστέρησης", με καλυμμένα μάτια, αυτιά, μύτη, με σκοπό τη νέκρωση των αισθητηρίων τους.

    Παρ' όλα αυτά, η μεγαλύτερη πρόκληση των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει το ΙΜΔΑ, βασίζεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανικές Αρχές επέλεξαν το Γκουντανάμο της Κούβας, ώστε να μην θεωρείται αμερικανικό έδαφος και επομένως να μην ισχύουν οι διατάξεις του Αμερικανικού Συντάγματος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

    Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν ήδη φροντίσει να εξαιρεθούν της αρμοδιότητας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    [09] Σύλληψη Αφγανών λαθρομεταναστών

    25/6/2003 1:08:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Οκτώ Αφγανούς λαθρομετανάστες συνέλαβαν την Τετάρτη οι άνδρες της ασφάλειας Σάμου στην περιοχή της ''Ζωοδόχου Πηγής''. Οι λαθρομετανάστες είναι όλοι άνδρες και πέρασαν τα στενά της Μυκάλης με την βοήθεια Τούρκου δουλεμπόρου ο οποίος διέφυγε τη σύλληψη. Οι 8 Αφγανοί εξετάστηκαν από γιατρούς και στην συνέχεια οδηγήθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λαθρομεταναστών, υπάρχουν και άλλοι συμπατριώτες τους στα μικρασιατικά παράλια που περιμένουν καρτερικά να περάσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [10] Δρυς: ''Ήρθε η ώρα της απόφασης για την ΚΑΠ''

    25/6/2003 7:48:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Με δυο-τρεις ''παραχωρήσεις'' της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της Επιτροπής, άρχισε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, στο οποίο προεδρεύει ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Δρυς. Αποκλειστικό θέμα συζήτησης η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ. Δρυς τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της απόφασης, τώρα, πρέπει να πάρουμε την τελική απόφαση που είναι μια πολιτική απόφαση". Και επισήμανε ότι "στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μέσα σε μία ημέρα σημαντικά θέματα, όπως το Σύνταγμα της Ενωσης, η πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση και θέματα ασφάλειας, ενώ οι υπουργοί Γεωργίας συζητούν εδώ και ένα χρόνο για την ΚΑΠ, θέμα το οποίο έχει εξαντληθεί σε τεχνικό επίπεδο.

    Μαραθώνια η συνεδρίαση

    Στόχος μας, κατέληξε ο κ. Δρυς, είναι να δώσουμε προς όλους τους αγρότες, τους καταναλωτές, τους φορολογούμενους, την κοινωνία και τους εμπορικούς εταίρους μας, ένα σαφές μήνυμα. Εχουμε μια νέα ΚΑΠ που στηρίζει το μοντέλο της ευρωπαϊκής γεωργίας. Παράλληλα, γνωρίζουμε στους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε ότι στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ είμαστε ενωμένοι.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία που επέλεξε η Προεδρία, στο Συμβούλιο βρίσκεται ο πρόεδρος, ο αρμόδιος Επίτροπος και ο υπουργός κάθε μίας από τις 15 χώρες-μέλη.

    Με καθεμία χώρα γίνεται ''δημόσια, εν συμβουλίω'' διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ερωτά ο πρόεδρος (εν προκειμένω ο κ. Γ. Δρυς) τι ζητεί ο κάθε υπουργός. Στη συνέχεια ερωτάται ο Επίτροπος αν η Επιτροπή μπορεί να ικανοποιήσει το κάθε προβαλλόμενο αίτημα και ζητείται η τελική τοποθέτηση του κάθε υπουργού Γεωργίας.

    Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

    Οπως έγινε γνωστό, οι τελευταίες ''παραχωρήσεις'' της Επιτροπής αφορούν τη μείωση της τιμής των σιτηρών σε ένα επίπεδο μεταξύ 1,5-2% από 2,5% που ήταν στην τελευταία συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας, την αναγνώριση ενός ετήσιου ποσού ως πριμ σφαγής βοοειδών στην Ιταλία, καθώς και τη χορήγηση μιας ποσόστωσης γάλακτος στην Ελλάδα 120-150.000 τόνους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γαλλία εξακολουθεί να προβάλλει αντιρρήσεις και επιμένει να αρχίσουν οι όποιες ρυθμίσεις το 2006.

    Οι πρώτες αποφάσεις

    Στον πρώτο γύρο νωρίς το βράδυ είχαν αποφασιστεί τα εξής.

    Αν δεν υπάρξει μείωση στις τιμές των αροτραίων θα εφαρμοστεί δραστική μείωση στις μηνιαίες προσαυξήσεις. Η μείωση των τιμών στο βούτυρο θα ολοκληρωθεί σε μία τετραετία με ρυθμό 7%, 7%, 7%, 4%, ώστε να φτάσει στο 25%. Ακόμη η παρέμβαση μπορεί να φτάσει τους 50.000 τόνους. Όλες οι ρυθμίσεις που ισχύουν στις υπερπεριφερειακές περιοχές (μειωμένοι δασμοί, μικρότερο ΦΠΑ, επιδότηση μεταφορικών, κ.ά.) της Ε.Ε, όπως είναι οι Αζόρες, η Κορσική, περιοχές της Ιρλανδίας επεκτείνονται και στα νησιά του Αιγαίου.

    Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος στα νησιά μας.

    [11] Το φθινόπωρο γνωμοδότηση του Ευρωκοινοβουλίου για Τρισέ

    25/6/2003 7:05:00 μμ

    Ο Γάλλος τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ευνοούμενος διάδοχος του Ολλανδού Βιμ Ντουίζενμπεργκ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πιθανότατα την 11η Σεπτεμβρίου. Η ακρόαση αυτή έχει προκαταρκτικό χαρακτήρα, ενώ στις 24-25 του ίδιου μήνα ο Τρισέ θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ευρωκοινοβουλίου η ακριβής ημερομηνία της κατάθεσης-ακρόασης του κ. Τρισέ ενώπιον της ανωτέρω επιτροπής δεν έχει μεν οριστικοποιηθεί, σύμφωνα όμως με το χρονοδιάγραμμα των ακροάσεών της, η παραπάνω ημερομηνία είναι ασφαλώς η επικρατέστερη.

    Ας σημειωθεί πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει συμβουλευτικού χαρακτήρα γνωμοδότηση για τον διορισμό του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, η γαλλική κυβέρνηση απέσπασε την υποστήριξη αρκετών ευρωπαίων εταίρων στην υποψηφιότητα Τρισέ για τη διαδοχή του Βιμ Ντούιζενμπεργκ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία διαδοχής θα παίξει η εισήγηση που θα κάνουν για το θέμα οι υπουργοί των Οικονομικών των 15 στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών, πιθανώς στο μέσον του Ιουλίου.

    [12] Φερχόιγκεν για τα βασανιστήρια στην Τουρκία

    25/6/2003 5:49:00 μμ

    Να θέσει τέρμα στα βασανιστήρια κάθε είδους και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, ζητά από την Τουρκία ο Γκύντερ Φερχόϊγκεν, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση. Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννας Καραμάνου, σχετικά με τον άγριο βασανισμό δύο γυναικών κρατουμένων στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και τη διαδεδομένη στην Τουρκία πρακτική των βασανισμών στις φυλακές, ο κ. Φερχόϊγκεν υπογραμμίζει, ότι τα βασανιστήρια στο στάδιο της προφυλάκισης και η άσκηση σεξουαλικής και σωματικής βίας κατά των γυναικών εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα στην Τουρκία.

    ''Πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια''

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φερχόιγκεν επισημαίνει ότι "η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης" και υπογραμμίζει ότι "στο πλαίσιο αυτών των κριτηρίων είναι αναγκαίο να τεθεί τέρμα στα βασανιστήρια κάθε είδους και να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πράξεις στις οποίες η Τουρκία συμμετέχει".

    Εξάλλου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα Βασανιστηρίων, η Αννα Καραμάνου υποστήριξε ότι "δυστυχώς, παρά την ολοένα αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, η φρικιαστική, όσο και πανάρχαια πρακτική των βασανιστηρίων εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο 1/3 των χωρών του πλανήτη, υποκινούμενη από τη δίψα για εξουσία και την παντελή απουσία σεβασμού προς τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    [13] Συνέδριο-τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ

    25/6/2003 5:11:00 μμ

    Συνέδριο-τηλεδιάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ, με τη συμμετοχή ομιλητών από τα κράτη μέλη τα υπό ένταξη και τα υποψήφια κράτη, πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα η ένωση ''Φίλοι της Ευρώπης'', στις Βρυξέλλες. Κύρια θέματά του συνεδρίου-τηλεδιάσκεψης είναι ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ, οι αξίες της ΕΕ στον 21ο αιώνα, η θεσμική μεταρρύθμιση της ΕΕ και οι οικονομικές προοπτικές μιας διευρυμένης ΕΕ. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, την οποία διηύθυνε ο γραμματέας της ένωσης ''Φίλοι της Ευρώπης'', Ζίλ Μερίτ, συμμετείχαν η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ολλανδία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, που λαμβάνει μέρος στις εργασίες, υπογράμμισε τη σημασία της διεύρυνσης και του υπό διαμόρφωση Συντάγματος της ΕΕ, αλλά και του υπό διαμόρφωση δόγματος ασφαλείας της ΕΕ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, και τόνισε ότι για πρώτη φορά στη διάρκεια μίας και μόνο προεδρίας συντελέστηκε σημαντική πρόοδος σε τόσο διαφορετικούς τομείς.

    Ερωτηθείς για το αν η ελληνική κοινή γνώμη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί έναν Ελληνα επίτροπο, μη-πλήρες μέλος της Επιτροπής, ο Τ. Γιαννίτσης τόνισε την ανάγκη ίσης μεταχείρισης όλων των χωρών ως προϋπόθεση για την αποδοχή από την πλευρά των πολιτών των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη μελλοντική συνύπαρξη δύο προέδρων -του Συμβουλίου και της Επιτροπής- ο κ. Γιαννίτσης σημείωσε ότι ''δεν είναι ίσως η ιδανική λύση αλλά δεν είναι εξ ορισμού προβληματική, εφόσον βρεθούν οι κατάλληλες ισορροπίες''.

    Τέλος, ερωτηθείς για το προσχέδιο Συντάγματος, επανέλαβε πως αυτό αποτελεί μια καλή βάση, που όμως επιδέχεται περαιτέρω επεξεργασίας και τροποποιήσεων.

    Από ελληνικής πλευράς, εταίρος της διοργάνωσης ήταν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ομιλητές ήταν εκτός από τον ο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Παναγιώτης Θωμόπουλος και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Τσακλόγλου.

    Ο κ. Θωμόπουλος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, κυρίως σε ό,τι αφορά το συντονισμό της φορολογικής πολιτικής των χωρών μελών, ενώ ο καθηγητής κ. Τσακλόγλου επεσήμανε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας των χωρών μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο δημιουργίας μιας Ευρώπης ''δύο ταχυτήτων''.

    [14] Κοινή στάση χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ για το Σύνταγμα

    25/6/2003 3:38:00 μμ

    Οι τέσσερις χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ, δηλαδή η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία αποφάσισαν την Τετάρτη 25 Ιουνίου να προωθήσουν μία κοινή θέση σχετικά με το μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμφωνία προήλθε έπειτα από συνάντηση των πρωθυπουργών των τεσσάρων χωρών και με στόχο οι εν λόγω πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης να μιλήσουν με μία φωνή κατά τη διακυβερνητική διάσκεψη της ΕΕ που θα έχει ως αντικείμενο το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Η Πολωνία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μία συμφωνία της ομάδας του Βίζεγκραντ (...) για το μελλοντικό Σύνταγμα της ΕΕ, ώστε να πεισθούν οι άλλες χώρες να λάβουν υπόψη την κοινή μας θέση'', δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Λέτσεκ Μίλερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνάντησης των πρωθυπουργών της Ομάδας του Βίζεγκραντ που πραγματοποιήθηκε στο ορεινό θέρετρο της Σλοβακίας Τάλε.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος οι πρωθυπουργοί της Σλοβακίας Μίκουλας Ντζουρίντα, της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ, της Τσεχίας Βλαντίμιρ Σπίντλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Λάζλο Κόβατς.

    Οπως διευκρίνισε ο Λέτσεκ Μίλερ, η Ομάδα Βίζεγκραντ θα συναντηθεί και πάλι τον Σεπτέμβριο στην Τσεχία για να διαμορφώσει την κοινή της θέση επί του προτεινομένου ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [15] Μάρτυρες υπεράσπισης του Θ. Ψαραδέλη

    25/6/2003 3:47:00 μμ

    Αδικη χαρακτήρισε την εμπλοκή τόσο του Θεολόγου Ψαραδέλη όσο και του Γιάννη Σερίφη στην υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'', ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Περόν, ο οποίος κατέθεσε στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας παρομοίωσε τα σε βάρος του στοιχεία με "άδειο ντοσιέ", ενώ χαρακτήρισε τη ''17Ν'' και τα μέλη της ''είδος εξωγήινων χωρίς τροχιά'' που οι ιστορικοί δεν θα βρουν καμία σχέση τους με την κοινωνία. Στην προσωπικότητα του Θεολόγου Ψαραδέλη αναφέρθηκαν ο γαμπρός του, Χαράλαμπος Καράς, και ο συνταξιούχος δικηγόρος, Εμμανουήλ Δρίβας, ο οποίος υποστήριξε ότι είναι παρανοϊκό αυτός ο άνθρωπος να ήταν μέλος αυτής της οργάνωσης.

    Νταβανέλος: ''Ο Ψαραδέλης αντιστάθηκε στην δικτατορία''

    Αναφερόμενος στον Θεολόγο Ψαραδέλη, ο Ζιλ Περόν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετείχε στην ''17Ν'', επειδή, όπως είπε, είναι απολύτως αντιφατικό κάποιος που ανήκει στην 4η Διεθνή να συμμετέχει σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Ο φωτογράφος Ιωάννης Καλογρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Θεολόγος Ψαραδέλης να έχει διαπράξει οποιαδήποτε πράξη ανθρωποκτονίας.

    Μάρτυρας: Ηταν πολύ κοινωνικός. Γνώριζε όλο τον κόσμο από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Δεν θα ήξερε ότι ήταν της ''17Ν". Δεν θα μπορούσε έστω και έμμεσα να έχει σχέση με τη ''17Ν''.

    Πρόεδρος: Η ''17Ν'' ως κλειστή οργάνωση θα μπορούσε να τον πάρει μαζί της;

    Μάρτυρας: Ο Θεολόγος δεν θα το ήξερε.

    Πρόεδρος: Είναι δυνατόν η ''17Ν'' να πάρει έναν εξωτερικό συνεργάτη;

    Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ για τη ''17Ν''.

    Το ενδεχόμενο να συμμετείχε στη ''17Ν'' απέκλεισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος κατέθεσε στη συνέχεια. ''Ήταν από τους ανθρώπους που κράτησαν αυτό που λένε αντίσταση στη δικτατορία. Είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του. Δεν ταιριάζει στην πολιτική του, στην ιδεολογία του, στην πρακτική του αυτή η κατηγορία της συμμετοχής στη ''17Ν'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Νταβανέλος.

    Πολιτικό λάθος χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σωτηράκος, ο οποίος εξετάστηκε απο το δικαστήριο, τη συμμετοχή του Θεολόγου Ψαραδέλη σε μία ληστεία. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ωστόσο του απάντησε: ''για μας είναι ποινικό και όχι πολιτικό λάθος''.

    Στην κατάθεσή του ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός ανέφερε μεταξύ άλλων οτι το Δεκέμβριο του 2001 είχαν επισκεφθεί τις υπηρεσίες του Δημοτολογίου του δήμου δυο αστυνομικοί και ζητούσαν στοιχεία για τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι, αλλά μεγάλωσε στο Χαλάνδρι.

    Μέχρι το τέλος της διαδικασίας το μεσημέρι, κατέθεσαν συνολικά 14 μάρτυρες υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη, οι οποίοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής του στη ''17Ν''.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη, με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλλη και του Πάτροκλου Τσελέντη.

    [16] Προσφυγή Σ. Ξηρού στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    25/6/2003 12:51:00 μμ

    Σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει ο Σάββας Ξηρός, με δήλωσή του στο δικαστήριο, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι προανακριτικές του καταθέσεις. Ο Σάββας Ξηρός κατηγόρησε τον Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ότι είναι ο "αρχιτέκτονας των ομολογιών" που έδωσε κατά την διάρκεια της νοσηλείας του και τον χαρακτήρισε επίορκο εισαγγελέα. Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για παρανομίες και επανέλαβε τις καταγγελίες του περί χορήγησης ψυχοφαρμάκων.

    ''Εκσυγχρονισμένα βασανιστήρια''

    ''Προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για χρήση ψυχοφαρμάκων και ψυχοτρόπων και ατράντακτες αποδείξεις για ακραίες μεθόδους εκσυγχρονισμένων βασανιστηρίων. Αυτό με αναγκάζει να παραβώ τις αρχές μου για να μην βιώσει κανείς άλλος τη φρικτή αυτή δοκιμασία και, πολεμώντας με τα όπλα σας, να προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα διαπιστώσουμε τότε εάν η Σοσιαλιστική Ελλάδα του 2002 είναι φασιστικότερη της δικτατορίας'', ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Σάββας Ξηρός

    Ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Σταύρος Γεωργίου, επανέφερε το θέμα της διαβίβασης στο δικαστήριο των κασετών οι οποίες, όπως υποστηρίζει ο Σάββας Ξηρός, υπάρχουν από την προανάκριση στον ''Ευαγγελισμό''.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι εφόσον υπάρχουν τέτοιες κασέτες και συμφωνεί ο ίδιος ο κατηγορούμενος, να διαβιβαστούν στο δικαστήριο.

    Στη συνέχεια, κατέθεσε ο Γάλλος συγγραφέας Ζιλ Περόν, μάρτυρας υπεράσπισης του Θεολόγου Ψαραδέλη. Ο μάρτυρας ήταν ο συντάκτης του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ''Monde Diplomatique'' με τον τίτλο ''Η εκδίκηση των Ελλήνων δικαστών στη δίκη της ''17 Νοέμβρη'' και είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του προέδρου του δικαστηρίου, ο οποίος είχε πει: ''Εδώ δεν είναι η δίκη του Ντρέιφους που νομίζουν οι Γάλλοι. Ας έρθουν εδώ να τα πουν αυτά''.

    Ο μάρτυρας υπεραμύνθηκε του περιεχομένου του άρθρου, το οποίο, όπως είπε, θα ξαναέγραφε, όχι όμως και του τίτλου του, για τον οποίο ευθύνονται οι αρχισυντάκτες της εφημερίδας. ''Εξέπληξε και εμένα ο τίτλος. Τον βρήκα πολύ ηλίθιο και καμία σχέση δεν έχει με το άρθρο''. Ο κ. Περόν ερωτήθηκε από την έδρα για το περιεχόμενο του άρθρου.

    Μάρτυρας: Υποστηρίζω κάθε γραμμή που έγραψα.

    Χρ. Γεωργαντόπουλος: Αναφέρετε τη λέξη ''σκανδαλώδης''. Επιμένετε;

    Μάρτυρας: Κρατάω αυτή τη λέξη. Η προανάκριση έγινε με ταχύτητα τρομακτική.

    Χρ. Γεωργαντόπουλος: Επιμένετε; Τώρα που βλέπετε τη δίκη έχετε την ίδια άποψη;

    Μάρτυρας: Απ' ό,τι βλέπω η δίκη διεξάγεται με κανονικό τρόπο.

    Χρ. Γεωργαντόπουλος: Θα το γράψετε αυτό; Θα το μεταφέρετε στην εφημερίδα που εργάζεστε;

    Μάρτυρας: Είμαι χαρούμενος που ακούω από τον πρόεδρο για πρόθεση ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Μάλλον θα περιμένω και την απόφασή σας για να γράψω άλλο άρθρο.

    [17] Σε επιφυλακή στη Δ. Οχθη-Επεισόδια στη Λωρίδα της Γάζας

    25/6/2003 4:12:00 μμ

    Σε κατάσταση επιφυλακής κατά μήκος της λεγόμενης ''πράσινης γραμμής'' που διαχωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, έχουν τεθεί η ισραηλινή αστυνομία και μεθοριακοί φρουροί, μετά τις πληροφορίες των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας για ενδεχόμενες παλαιστινιακές επιθέσεις. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κυρίως γύρω από τις πόλεις Πέταχ-Τίκβα, Ρος Χαάϊν και Κφαρ Σάμπα, ενώ έχουν τοποθετηθεί εκεί πολλά οδοφράγματα, προκαλώντας μποτιλιαρίσματα. Νωρίτερα αυτοσχέδια ρουκέτα τύπου Κασάμ εκτοξεύτηκε στην ισραηλινή πόλη Σντερότ, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσει θύματα. Στο μεταξύ, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοινώθηκε από την ισλαμική οργάνωση.

    Πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία ανώτερου στελέχους της Χαμάς

    Το τελευταίο αυτό βίαιο περιστατικό ακολούθησε τις μαζικές συλλήψεις υπόπτων μελών και υποστηρικτών της Χαμάς στη Δυτική Όχθη την Τρίτη, γεγονός που έχει αρνητική επίδραση στις προσπάθειες εφαρμογής του ''οδικού χάρτη'' για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διαρκούν ήδη 33 μήνες.

    Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ότι η επίθεση αποτελεί πράξη αντεκδίκησης για τη δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό του Αμπντάλα Καουάσμε, ανώτερου στελέχους της Χαμάς, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.

    Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δύο ένοπλοι είχαν οχυρωθεί μέσα σε ένα σπίτι στην Μπεΐτ Χανούν και αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες, αλλά δεν επιβεβαίωσε τους θανάτους των μαχητών της Χαμάς. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς έχει ξεκινήσει προσπάθειες προσπαθεί να πείσει, μαζί με άλλες μαχητικές οργανώσεις, να συμφωνήσουν σε μία προσωρινή κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

    Απόπειρα δολοφονίας του Νετανιάχου στο Παρίσι

    Ο Β. Νετανιάχου

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Γεντιότ Αχαρονότ", ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Βενιαμίν Νετανιάχου έπεσε θύμα επίθεσης τη Δευτέρα στο Παρίσι. Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών και πρώην πρωθυπουργός καθόταν σε καφετέρια στο Παρίσι. Ξαφνικά ένας άνδρας τον πλησίασε με ταχύτητα και επιχείρησε να τον χτυπήσει σηκώνοντας απειλητικά το χέρι του. Επενέβη ένας άνδρας της γαλλικής ασφάλειας που συνόδευε τον Νετανιάχου και κατόρθωσε να τον ακινητοποιήσει. Σύμφωνα με την εφημερίδα το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Βίκτωρος Ουγκό στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

    Κατά την "Γεντιότ Αχαρονότ", ο δράστης της επίθεσης ήταν Μαροκινός μετανάστης.

    Στην Αγκυρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι

    Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ηγέτες αναμένονται τον Ιούλιο στην Αγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, από τουρκική κυβερνητική πηγή.

    Ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία στις 8 και 9 Ιουλίου, ανέφερε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει στα μέσα Ιουλίου η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Παλαιστινίων Ναμπίλ Σάαθ. Οι συνομιλίες που θα έχει ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ αποσκοπούν στην προετοιμασία της επίσκεψης μέσα στο καλοκαίρι του παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς.

    Η Τουρκία, που επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για να συμβάλλει στην εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'', είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή από το 1996, οπότε υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας που προκάλεσε την οργή των περισσότερων αραβικών χωρών και του Ιράν. Η Αγκυρα διατηρεί ταυτόχρονα καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

    [18] Συντριβή στρατιωτικού αεροπλάνου στο Ιράν

    25/6/2003 4:05:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενα ιρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 συνετρίβη την Τετάρτη, στην περιοχή Ρομπατκαρίμ, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης και όπως μετέδωσε το πρακτορείο IRNA σκοτώθηκαν και οι επτά επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το αεροπλάνο έπεσε στις 13:10 τοπική ώρα, κοντά στην πόλη Ρομπατκαρίμ, στην οποία το απόγευμα πρόκειται να μιλήσει ο πρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Χαταμί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι στο αεροπλάνο δεν επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος. Τα αίτια της συντριβής παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει αρκετά αεροπλάνα στο Ιράν. Τουλάχιστον 276 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά την συντριβή ενός ρωσικής κατασκευής στρατιωτικού αεροπλάνου που μετέφερε Φρουρούς της Επανάστασης, στην επαρχία Κερμάν, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

    [19] Αγριο κυνήγι εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Υεμένη

    25/6/2003 7:36:00 μμ

    Ευρεία εκκαθαριστική επιχείρηση για την εξάρθρωση εξτρεμιστών ισλαμιστών, πραγματοποίησε την Τετάρτη η αστυνομία της Υεμένης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου δέκα εξτρεμιστές. Η επιχείρηση, της οποίας ηγείται προσωπικά ο υπουργός Αμυνας της χώρας, στρατηγός Αμπντουλάχ Αλί Ελιάβ, έγινε στην οροσειρά Χατάτ, όπου πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες διατηρούν το κρησφύγετο τους. Η κυβέρνηση της Υεμένης, κατηγορεί τους ισλαμιστές εξτρεμιστές για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο σε ιατρικό τιμ του στρατού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά στρατιωτών.

    Πολύ πιθανές οι σχέσεις των εξτρεμιστών με την Αλ Κάιντα

    Η κυβέρνηση της Υεμένης κατηγορεί τους Ισλαμιστές εξτρεμιστές για την απαγωγή 16 τουριστών από τη Δύση το 1998.

    Εκτιμά, μάλιστα, ότι έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Τον Μάιο, ένα μέλος των Εξτρεμιστών, ο Αμπέντ Αμπντουλραζάκ Καμέλ, καταδικάσθηκε σε θάνατό για το θάνατο τριών Αμερικανών στην πόλη Ζίμπλα.

    Στο δικαστήριο, ομολόγησε ότι πραγματοποίησε την επίθεση σε συνεργασία με κάποια άλλη ισλαμική στρατιωτική οργάνωση, την οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.

    [20] Διχάζει την ιταλική κυβέρνηση η λαθρομετανάστευση

    25/6/2003 7:20:00 μμ

    Η λαθρομετανάστευση διχάζει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, καθώς το κόμμα ''Λέγκα του Βορρά'', που συμμετέχει στον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνεί και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Πιζάνου. Ο εκπρόσωπός της, Αλεσάντρο Τσε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του υπουργού, τον οποίο κατηγόρησε ότι έδωσε ψευδή στοιχεία και γι' αυτό θα πρέπει να αλλάξει επάγγελμα. Αυτή η δήλωση είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα κυβερνητικά κόμματα. Λίγη ώρα αργότερα όμως δήλωσε ότι δεν ζήτησε επίσημα την παραίτηση, αλλά ήταν μια συμβουλή. Στη συνέχεια και ο ηγέτης της ''Λέγκας'' Ουμπέρτο Μπόσι, κάλυψε τον Τσε λέγοντας ότι δεν ζήτησαν την παραίτηση του Πιζάνου.

    Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών στην επέμβαση του στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι οι μετανάστες αποτελούν μια πηγή για την Ιταλία, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μαζέψουν τα μήλα στο Βορρά, ούτε τις ντομάτες στο νότο. Πρόσθεσε ότι αποτελούν το 3,8% του ιταλικού πληθυσμού, αλλά ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιάσει μείωση κατά 50%.

    Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε μια έξαρση και γι' αυτό ζήτησε από τη Λιβύη, κατά κύριο λόγο, να ελέγξει την κατάσταση και να αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς από εκεί αναχωρεί για την Ιταλία ο μεγαλύτερος αριθμός των λαθρομεταναστών.

    [21] Γερμανός στρατηγός επικεφαλής της ISAF στο Αφγανιστάν

    25/6/2003 4:26:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Ο στρατηγός των γερμανικών χερσαίων ενόπλων δυνάμεων Γκετς Γκλίμεροτ διορίστηκε διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, το οποίο θ' αναλάβει τον Αύγουστο τη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF), ανακοίνωσε την Τετάρτη στρατιωτική πηγή. Ο στρατηγός Γκλίμεροτ θα επικουρηθεί από τον Καναδό στρατηγό Αντριου Λέσλι, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατηγείου των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SHAPE), που εδρεύει στην πόλη Μονς του Βελγίου. Τη διοίκηση της ISAF ασκούν σήμερα από κοινού η Γερμανία και η Ολλανδία.

    Η ISAF, που έχει επιφορτιστεί με την ασφάλεια στο εσωτερικό της Καμπούλ και τα περίχωρά της, αποτελείται από δύναμη περίπου 4.600 ανδρών από 29 χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ. Ο Καναδάς αναμένεται να στείλει δύναμη περίπου 1.800 ανδρών στην ISAF μετά τα μέσα Ιουλίου.

    Ο στρατηγός Γκλίμεροτ διοικεί σήμερα το γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, ενώ ο στρατηγός Λέσλι διοικεί μια ταξιαρχία του καναδικού στρατού στο Τορόντο.

    Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η πρώτη της Ατλαντικής συμμαχίας εκτός Ευρώπης, τέθηκε υπό τη διοίκηση του Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς, αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

    [22] Την υποστήριξή της στον Πούτιν εξέφρασε η β. Ελισάβετ

    25/6/2003 2:26:00 μμ

    Το θαυμασμό της, το σεβασμό και την υποστήριξή της στο Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Βρετανία με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών μετά τις διαφωνίες τους για το θέμα του Ιράκ, καθώς και την προώθηση των εμπορικών τους ανταλλαγών. Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που δόθηκε προς τιμήν του Ρώσου προέδρου, την Τρίτη, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η βασίλισσα έκανε λόγο για τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα του Ιράκ.

    ''Πραγματικοί εταίροι''

    ''Αλλά τώρα μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον μαζί, σύμφωνοι, πάνω στο δρόμο που αποφασίσαμε στα Ηνωμένα Έθνη. Για το μέλλον, ξέρουμε ότι η επί μακρόν σχέση μας έχει μεγάλη σημασία για τον καθένα από μας. Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι η ένδειξη μιας πραγματικής φιλίας είναι να μπορούμε να διαφωνούμε και να παραμένουμε πραγματικοί εταίροι. Το μήνυμα μου σε εσάς, για το λόγο αυτό, είναι ένα μήνυμα θαυμασμού, σεβασμού και υποστήριξης'', υπογράμμισε η βασίλισσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, το πρώτο αρχηγό του ρωσικού κράτους που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το 1874.

    ''Στηρίζουμε τις προσπάθειές σας για να δημιουργήσετε ένα σύγχρονο κράτος, ακμάζον και δυναμικό και με χαρά συνεργαζόμαστε μαζί σας για το καθήκον αυτό αλλά και σε πολλά διεθνή θέματα με βάση αξίες που ενστερνιζόμαστε'', τόνισε η Ελισάβετ.

    Δυτικός διπλωμάτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούσε όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια που του επεφυλάχθη κατά την επίσκεψή του στη Βρετανία για την ενίσχυση της εικόνας του προς τους ψηφοφόρους του και συνεπώς για την επανεκλογή του τον προσεχή Μάρτιο.

    Βρετανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ποσό πολύ αποσκοπούσε η επίσκεψη αυτή στην ενίσχυση των ρωσο-βρετανικών σχέσεων, στην ενθάρρυνση του προέδρου Πούτιν να προχωρήσει στις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις και στην προώθηση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και επενδύσεων.

    Η Βρετανία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία, λόγω των ιδιαίτερα μεγαλεπήβολων πετρελαϊκών σχεδίων της. Κατά την επίσκεψη αυτή, ο Πούτιν θα υπογράψει συμβόλαιο ύψους 6,76 δισεκατομμυρίων δολαρίων (5,8 δις ευρώ) για την αγορά της μετοχής του 50% στο ρωσικό κολοσσό TNK.

    O Ρώσος πρόεδρος θα μεταβεί σήμερα στο Εδιμβούργο στη Σκοτία.

    Την Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στο Λονδίνο, με την ευκαιρία της διάσκεψης για την ενέργεια παρουσία εκπροσώπων των πετρελαϊκών ομίλων της Ρωσίας Gazprom και της Βρετανίας BP. Κατόπιν, οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες στη Ντάουνινγκ Στριτ για το Ιράκ και την Τσετσενία.

    [23] Ουγκάντα: Απελευθερώθηκαν 82 απαχθείσες μαθήτριες

    25/6/2003 4:31:00 μμ

    Ελεύθερες είναι οι 82 από τις 100 μαθήτριες λυκείου, οι οποίες έπεσαν θύματα απαγωγής τα ξημερώματα της Τρίτης στη βόρεια Ουγκάντα από αντάρτες του Αντιστασιακού Στρατού του Κυρίου (LRA). ''Μόνο 18 μαθήτριες του Κολλεγίου της Ρουάρα αγνοούνται. Ολες οι άλλες βρέθηκαν'', τόνισε ο Τζον Οτεκατ, πρόεδρος του συμβουλίου της περιοχής Σορότι, όπου βρίσκεται στο σχολείο. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν τις μαθήτριες άφησαν ελεύθερες οι απαγωγείς ή αν τις απελευθέρωσε ο στρατός της χώρας που διεξάγει έρευνες.

    [24] Ελεύθεροι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση Καρζάι

    25/6/2003 2:35:00 μμ

    Χαμίντ Καρζάι

    Να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν στις 17 Ιουνίου, επειδή τα άρθρα τους κρίθηκαν ''βλάσφημα'' έναντι του Ισλάμ, διέταξε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι. ''Έκανα τη σύσταση να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο δημοσιογράφοι εν αναμονή της δίκης τους, ώστε να μπορέσουν να υπερασπισθούν τον εαυτό τους ενώπιον του δικαστηρίου σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας'', δήλωσε ο Καρζάι σε συνέντευξή του προς τους εκπροσώπους διεθνών ραδιοσταθμών. Οι δύο δημοσιογράφοι, ο αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Aftab, Σαγιέντ Μιρχασάν Μαχντάουι και ο Ιρανός βοηθός του Αλί Παγιάμ Σαστανί, αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 8 το πρωί (τοπική ώρα).

    Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν και η εφημερίδα τους έκλεισε επειδή στην έκδοση της 11ης Ιουνίου είχαν δημοσιεύσει άρθρα με τα οποία τάσσονταν υπέρ μιας μετριοπαθούς ερμηνείας του Ισλάμ και υπέρ της προσαρμογής του στη σύγχρονη πραγματικότητα ενόψει της κατάρτισης του νέου αφγανικού Συντάγματος.

    Τα άρθρα κρίθηκαν ''βλάσφημα'' από το ανώτατο δικαστήριο του Αφγανιστάν, το οποίο αξίωσε και πέτυχε τη σύλληψη των συντακτών τους. Ο ΟΗΕ και πολλές διεθνείς οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας διαμαρτυρήθηκαν έντονα και ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων.

    [25] Έρευνα από ευρω-δικαστές για τη δολοφονία Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου

    25/6/2003 1:20:00 μμ

    Τέσσερις δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βρέθηκαν για δύο ημέρες στην Κύπρο προκειμένου να συγκεντρώσουν μαρτυρίες για την εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί. Η διαδικασία ήταν άκρως εμπιστευτική, όπως και τον Οκτώβριο του 2002 στο Στρασβούργο, όταν είχε δώσει μαρτυρία η αιτούσα, σύζυγος του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου. Η διαδικασία έγινε στο Λήδρα Πάλας και σε αυτή εκπροσωπήθηκαν "σε νομικό επίπεδο" η Τουρκία, εναντίον της οποίας προσέφυγε η κ. Ανταλί και η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η εμπιστευτικότητα σχετίζεται κυρίως με το συμφέρον της υπόθεσης και όχι με θέματα προστασίας των μαρτύρων.

    Στην ομάδα των τεσσάρων μετείχαν ένας δικαστής από το Βέλγιο, ένας από τη Δανία, ένας από την Κροατία και ένας από την Τουρκία.

    Η κ. Ανταλί κατηγορεί τις τουρκικές Αρχές ότι είχαν ανάμιξη στη δολοφονία του συζύγου της έξω από το σπίτι τους στην κατεχόμενη Λευκωσία, στις 6 Ιουλίου 1996, αλλά και ότι οι αρχές του ψευδοκράτους κακοποίησαν και κατατρομοκράτησαν την ίδια μετά τη δολοφονία.

    Η Ιλκάι Ανταλί υποστηρίζει ότι η δολοφονία δεν ήταν άσχετη με την κριτική που ο σύζυγός της ασκούσε συστηματικά στην πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και των κατεχομένων για την ακολουθητέα γραμμή στο Κυπριακό και ότι πριν από τη δολοφονία, ο Κουτλού Ανταλί είχε δεχθεί απειλές για τις απόψεις του υπέρ της επανένωσης της Κύπρου.

    Η υπόθεση παραπέμφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο δικαστήριο την 1η Νοεμβρίου 1998 και έγινε αποδεκτή στις 31 Ιανουαρίου 2002.

    [26] 'Κατά τις έρευνες για κρυμμένα όπλα σκοτώθηκαν οι 6 Βρετανοί'

    25/6/2003 5:07:00 μμ

    Σε προβλήματα κατά την προσπάθεια αφοπλισμού Ιρακινών απέδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τους θανάτους των έξι Βρετανών στρατιωτών, που σημειώθηκαν την Τρίτη στην πόλη αλ-Μαζάρ αλ-Γκαμπίρα στο νότιο Ιράκ. Βρετανός στρατιωτικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίθεση απρόκλητη, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για δολοφονία, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις πλέον βρίσκονται σε υψηλό βαθμό επιφυλακής. Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζεφ Χουν, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ενισχύσει τη βρετανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, εάν καταστεί αναγκαίο από τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

    ''Υπάρχει μια προϊστορία που σχετίζεται με τις προσπάθειες των βρετανικών δυνάμεων να διασφαλίσουν ότι ο τοπικός πληθυσμός, που συνήθως έχει στην κατοχή του μικρά πυροβόλα και πολυβόλα όπλα, θα αφοπλιστεί'', τόνισε ο Τόνι Μπλερ μιλώντας στο κοινοβούλιο.

    ''Δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με αυτές τις προσπάθειες. Όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι συνέβη'', είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως μέσα σε 24 ώρες ελπίζει πως θα είναι σε θέση να ανακοινώσει περισσότερα για τους Ιρακινούς που επιτέθηκαν στις βρετανικές δυνάμεις.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως κάτοικοι της πόλης επιτέθηκαν και σκότωσαν έξι Βρετανούς και τραυμάτισαν οκτώ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν οι βρετανικές δυνάμεις άρχισαν έρευνες για κρυμμένα όπλα. Στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν και τέσσερις Ιρακινοί, ενώ τραυματίστηκαν δεκαεπτά.

    Ενας αυτόπτης μάρτυρας, ο Σάλαχ Μοχάμεντ τόνισε πως οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν όταν οι Βρετανοί μπήκαν μέσα στα σπίτια τους με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά γιατί πιστεύουν πως η παρουσία σκυλιών διώχνει τα καλά πνεύματα.

    [27] Φήμες για τη σύλληψη του Μοχάμαντ αλ Σαχάφ

    25/6/2003 11:56:00 πμ

    Ο πρώην υπουργός Ενημέρωσης του ιρακινού καθεστώτος Μοχάμαντ αλ Σαχάφ συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από τα αμερικανικά στρατεύματα στη Βαγδάτη, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του βρετανικού ταμπλόιντ Ντέιλι Μίρορ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του αμερικανο-βρετανικού συνασπισμού, ο πρώην υπουργός του ιρακινού καθεστώτος συνελήφθη σε σημείο ελέγχου σε προάστιο της Βαγδάτης. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή, ενώ η κεντρική στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ δεν έχει προς το παρόν πληροφορίες για τέτοια σύλληψη. Ο Μοχάμαντ αλ Σάχαφ έμεινε στην ιστορία ως ο αξιωματούχος που εξακολουθούσε να αρνείται την πτώση της Βαγδάτης στην ιρακινή τηλεόραση τη στιγμή που οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις προωθούντο ήδη στο εσωτερικό της ιρακινής πρωτεύουσας.

    [28] Πειθαρχική δίωξη κατά Κ. Μπουρμπούλια

    25/6/2003 5:45:00 μμ

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε. Κρουσταλάκης άσκησε το μεσημέρι πειθαρχική δίωξη κατά της πρωτοδίκου και πρώην 19ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, που διενήργησε τις ανακρίσεις για τις μετοχές "φούσκες" στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το έτος 1999. Η πειθαρχική δίωξη αφορά εννέα σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, από τα οποία προκύπτουν στοιχεία (αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς εντός και εκτός της υπηρεσίας κ.λπ.), που καθιστούν πιθανή την επιβολή σε βάρος της πρωτοδίκου ακόμα και της ποινής της οριστικής παύσης. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο να κινήσει τη διαδικασία, ώστε η πρωτοδίκης να τεθεί σε προσωρινή αργία.

    [29] Καμία αύξηση προς το παρόν στα τιμολόγια της ΔΕΗ

    25/6/2003 3:55:00 μμ

    Δεν τίθεται, προς το παρόν, θέμα αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ δήλωσε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Όπως ανέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η ΔΕΗ έχει υποβάλει αίτημα για αυξήσεις της τάξης του 4% στα τιμολόγια της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το οποίο δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί. "Θα απαντήσω στο αίτημα της ΔΕΗ", τόνισε ο Υπουργός, "όταν λάβω τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ". Ο κ. Τσοχατζόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι η όποια αύξηση στα τιμολόγια δεν πρόκειται να γίνει πριν από το φθινόπωρο, ενώ δεν θα υπερβαίνει το ύψος του πληθωρισμού. Στο μεταξύ, από την Παρασκευή η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αρχίζει κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την απεργία στις 3 Ιουλίου.

    Αφορμή για τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που κατά τη ΓΕΝΟΠ, αποδυναμώνει τη ΔΕΗ.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της.

    Επίσης απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα είναι αποκλειστικός παραγωγός ενέργειας για τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως ''πρέπει να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν στην Ελλάδα ιδιώτες παραγωγοί ανταγωνιστές της ΔΕΗ'' και ''σε αυτό δεν μπορεί κανείς να έχει αντίρρηση''. Οπως είπε, η συνολική παραγωγή της ΔΕΗ δεν επαρκεί πλέον από τον επόμενο χρόνο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και για αυτό πρέπει να εμπλουτισθεί το εγχώριο δυναμικό ενέργειας με ιδιωτικές επενδύσεις που θα καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα (ήδη έχουν δοθεί επτά άδειες ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες).

    Σε ερώτηση σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αφενός χάρη στην εισαγωγή ενέργειας από γειτονικές χώρες (Ιταλία και βαλκανικές) και αφετέρου χάρη στην προσθήκη νέων μονάδων της ΔΕΗ.

    Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία, που προώθησε η ελληνική Προεδρία και η οποία υπογράφεται αύριο στις Βρυξέλλες, μέχρι το 2004 δημιουργείται σε όλη την ΕΕ μια κοινή ανοικτή αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ ειδικά για τις αστικές καταναλώσεις το όριο για την απελευθέρωση παρατείνεται μέχρι τον Ιούλιο 2007.

    Το σχετικό νομοσχέδιο για την Ελλάδα βρίσκεται ήδη στη Βουλή για να συζητηθεί στο θερινό τμήμα, ενώ ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι μέχρι τότε υπάρχει χρόνος για περαιτέρω διάλογο με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ώστε όταν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να έχει την πλήρη υποστήριξη όλων.

    [30] Με point system οι φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων

    25/6/2003 2:55:00 μμ

    Με αντικειμενικά κριτήρια θα επιλέγονται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ελέγχει η εφορία, ενώ καθιερώνεται ένα είδος point system, το οποίο θα προβλέπει συγκεκριμένα μόρια για συγκεκριμένες παραβάσεις με βάση τα οποία θα προσαυξάνονται τα αποτελέσματα (κέρδη) των επιτηδευματιών και θα καταβάλλουν περισσότερο φόρο στην περίπτωση που υποπίπτουν σε παραβάσεις. Πρόκειται για το νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων, τα βασικά σημεία του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε επίσκεψή του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου. Όπως είπε, το πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ημερών, θα δοθεί για διάλογο στους αρμόδιους φορείς, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Αυξημένος φόρος και συχνότεροι έλεγχοι για τους παραβάτες

    Το νέο σύστημα προβλέπει την κατάργηση των χρηματικών προστίμων που επιβάλλονται για παραβάσεις.

    Επίσης προβλέπει ότι η επιλογή των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται θα γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

    Τις φορολογικές και τελωνειακές τους παραβάσεις τα οικονομικά και άλλα δεδομένα της επιχείρησης το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης τον κλάδο δραστηριότητας, τη γεωγραφική κατανομή τα αποτελέσματα των ελέγχων του TAXIS και από τυχαίο δείγμα.

    Στην περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστώνονται δυο ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, θα καταλογίζονται μόρια με βάση τα οποία θα αυξάνεται η πιθανότητα να περάσουν από τακτικό φορολογικό έλεγχο.

    Όταν διαπιστώνονται ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, τα μόρια αυτά θα προσμετρούνται για την προσαύξηση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης, η οποία έτσι θα καταβάλλει περισσότερο φόρο ως ποινή για τις φορολογικές παραβάσεις που διέπραξε.

    Το νέο σχέδιο φορολογικών ελέγχων προβλέπει ακόμα τη δημιουργία λίστας με όλες τις δαπάνες που θα εκπίπτουν από τα έσοδα των επιχειρήσεων έτσι ώστε να αποφεύγονται οι παρανοήσεις στον τομέα αυτό.

    Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, με το νέο τρόπο αντιμετωπίζεται ο υποκειμενικός χαρακτήρας του ελεγκτικού μηχανισμού, αφού για συγκεκριμένες παραβάσεις θα επιβάλλονται συγκεκριμένες ποινές και έτσι αυτές δεν θα είναι πια στην κρίση του εφόρου.

    Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου ενδιάμεσου θεσμού διοικητικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των φορολογούμενων και της φορολογικής διοίκησης, ώστε να αποφεύγεται ο μεγάλος αριθμός προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

    [31] Εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια απουσίας του Παλαμά

    25/6/2003 2:53:00 μμ

    Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από το θάνατο του εθνικού μας ποιητή- όπως τον χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος-, τοποθετώντας τον Κωστή Παλαμά στην ίδια κλίμακα με τον Διονύσιο Σολωμό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2003. Η επίσημη έναρξη του εορτασμού για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Κωστή Παλαμά θα γίνει στο Μεσολόγγι, τον τόπο από τον οποίο κατάγεται και όπου μεγάλωσε ο ποιητής και θα διαρκέσει δυο ημέρες- Παρασκευή, 26/9 και Σάββατο 27/9.

    ''Να αναδειχθεί η Παλαμική δημιουργία και προσφορά''

    Η εναρκτήρια τελετή περιλαμβάνει τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή μελών της οργανωτικής επιτροπής.

    Ο επόμενος κύκλος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ και περιλαμβάνει σειρά συζητήσεων για το βίο και το έργο του ποιητή , με τη συμμετοχή ειδικών μελετητών. Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Βενιζέλος "στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί η Παλαμική δημιουργία και προσφορά στα ελληνικά γράμματα".

    Την επιμέλεια των εκδηλώσεων υπογράφει οργανωτική επιτροπή, αποτελούμενη από λαμπρούς φιλόλογους, ακαδημαϊκούς και πανεπιστημιακούς καθηγητές, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Να σημειωθεί ότι με θέμα την ποίηση του Παλαμά θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων τελειοφοίτων και αποφοίτων του εργαστηρίου του Γιάννη Ψυχοπαίδη της Σχολής Καλών Τεχνών.

    [32] Εκθεση Γιάννη Κουνέλλη στην UNESCO

    25/6/2003 5:10:00 μμ

    Με την παρουσία πολλών πρέσβεων και διπλωματών, της διευθύντριας της Επιτροπής Πολιτισμού της UNESCO, Αικατερίνης Στενού, του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, της Βάσως Παπαντωνίου και άλλων προσωπικοτήτων έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης έργου του Γιάννη Κουνέλλη ''Χωρίς τίτλο'', που παρουσίασε η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην UNESCO, με την ενίσχυση του υπουργείου Πολιτισμού και τη συνεργασία της γκαλερί Leiong, στο μέγαρο του διεθνούς Οργανισμού στο Παρίσι. Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το έργο ειδικά για την εκδήλωση αυτή.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, πρέσβης Βασίλης Βασιλικός, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα, το πλούσιο έργο και τη διεθνή αναγνώριση του έργου του Ελληνα καλλιτέχνη, που χαρακτηρίζεται από τη ρήξη με τις ακαδημαϊκές μορφές τέχνης, την πρωτοποριακή αναζήτηση και τη δημιουργία της τάσης που χαρακτηρίζεται ως Arte Povere.

    Η παρουσίαση της σειράς από κολόνες πάνω στις οποίες είναι τοποθετημένοι σάκοι κάρβουνου, θυμίζει κιονοστοιχίες ελληνικών ναών, καμένα σώματα που βλέπουμε στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη μας.

    Στο χώρο αυτό της Οργάνωσης για τον Πολιτισμό και την ειρήνη - τόνισε ο πρέσβης κ. Βασιλικός - το έργο του Κουνέλλη αποτελεί ένα σχολιασμό για όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την αφαίρεση και την ομορφιά μιας ελληνικής τραγωδίας.

    [33] Οι νεαροί Aγγλοι προτιμούν τα SMS

    25/6/2003 12:01:00 μμ

    Σύμφωνα με το BBC, τα σύντομα γραπτά μηνύματα (SMS) ξεπέρασαν τις φωνητικές κλήσεις ως η πιο κοινή χρήση των κινητών τηλεφώνων ανάμεσα στους νέους του Ηνωμένοι Βασιλείου. Οκτώ στους 10 νέους κάτω των 25 ετών προτιμούν να στέλνουν γραπτά μηνύματα σε κάποιον από το να τον καλέσουν. Στην άλλη άκρη της ηλικιακής κλίμακας, μόλις το 14% των χρηστών που είναι πάνω από 55 ετών είπαν ότι προτιμούν τα γραπτά μηνύματα. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner Group, τα σύντομα γραπτά μηνύματα ξεπέρασαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως η πιο δημοφιλής μορφή τηλεπικοινωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων.

    [34] Λονδίνο: Xίλιες λίρες πρόστιμο για ''φλύαρους'' οδηγούς

    25/6/2003 7:33:00 μμ

    Πρόστιμο μέχρι 1.000 λίρες θα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην Βρετανία που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο στη διάρκεια της οδήγησης, σύμφωνα με νέα νομοθεσία που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 30 λίρες και μπορεί να φθάσουν τις 1.000 λίρες εάν η υπόθεση φθάσει στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπως αναφέρεται στην Guardian. Δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση χρήσης κινητού με το σύστημα ανοικτής ακρόασης καθώς δεν χρειάζεται ο οδηγός να κρατάει το κινητό τηλέφωνο όταν συνομιλεί.

    Στόχος η μείωση των ατυχημάτων

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ασφάλειας Οδικών Δικτύων επισημαίνει ότι η χρήση του κινητού από τον οδηγό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό της συγκέντρωση του και θέτει τον οδηγό και τους υπόλοιπος σε κίνδυνο. Η απόφαση θα αυξήσει την οδική ασφάλεια, τονίζει.

    Στατιστικά στοιχεία για την συμβολή των κινητών τηλεφώνων (χρήση κινητών σε ώρα οδήγησης) στα ατυχήματα δεν υπάρχουν. Ο αριθμός όμως των οδηγών που χρησιμοποιούν κινητό τηλεφώνο αυξήθηκε από 1,5% σε 2,2% σε 18 μήνες.

    Δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να απαγορευτεί εντελώς η χρήση των κινητών στη διάρκεια της οδήγησης καθώς ακόμη και με το σύστημα ανοικτής ακρόασης αποσπάται η προσοχή του οδηγού.

    Ο επικεφαλής εταιρίας οδικής ασφάλειας καλωσόρισε την απόφαση, επισήμανε όμως ότι σε περίπτωση που ένας οδηγός βρεθεί σε μεγάλη κίνηση και το όχημα του μείνει ακίνητο για αρκετή ώρα, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί το κινητό, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επιβολής προστίμου.

    [35] Στη φυλακή για 28 χρόνια... χωρίς κατηγορία

    25/6/2003 4:31:00 μμ

    Ενας χωρικός της επαρχίας Γκουανσί της νότιας Κίνας παρέμεινε στο κρατητήριο 28 χρόνια, χωρίς να του έχει απαγγελθεί ούτε καν κατηγορία, επειδή είχε σκύψει στο δρόμο για να σηκώσει μία ''αντιδραστική'' προκήρυξη, αποκαλύπτει η εφημερίδα της Καντόνας Νανφάνγκ Ντούσι Μπάο. Ο 62χρονος σήμερα Σιέ Χονγκβού, συνελήφθη στις 24 Ιουνίου του 1974 και απελευθερώθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 2002. Ο φάκελός του δεν περιλαμβάνει παρά μόνον ένα φύλλο χαρτί, τη διαταγή κράτησής του που φέρει την υπογραφή του αστυνομικού διευθυντή της εποχής στην πόλη Γιουλίν, ο οποίος δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να αναφέρει το λόγο της απόφασής του. Βάσει του Ποινικού Κώδικα που ισχύει στην Κίνα από το 1980, η προσωρινή κράτηση δεν επιτρέπεται να υπερβεί τις 30 ημέρες. Το 1974 η μοναδική εξουσία στην Γιουλίν, όπως εξάλλου και σε ολόκληρη την Κίνα, ήταν η επαναστατική επιτροπή. Και ο Σιέ την εποχή που συνελήφθη ήταν φτωχός και χωρίς οικογένεια. ''Ο δήμος της Γιουλίν πρόκειται να συγκροτήσει επιτροπή έρευνας για να διαλευκάνει την υπόθεση του Σιέ Χονγκβού'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής προπαγάνδας της αστυνομίας, οκτώ μήνες μετά την απελευθέρωση του άτυχου Κινέζου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 June 2003 - 17:02:19 UTC