Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 2004: Προχωρά το πρόγραμμα μίσθωσης κατοικιών
  • [02] Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το χρηματιστήριο
  • [03] Αντίδραση Τσοβόλα σε λεγόμενα Μαγγίνα στη ''δίκη Οτσαλάν''
  • [04] Στη Ρωσία ο Γ. Παπαντωνίου από την Κυριακή
  • [05] Συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ ζητά η Ε.Ε.
  • [06] Ομόφωνη υποστήριξη Ζαν-Κλοντ Τρισέ για προεδρία ΕΚΤ
  • [07] Συνέδριο για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ
  • [08] Η έκθεση Σολάνα περί ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε
  • [09] Αυστηρή προειδοποίηση Πάουελ προς Χαμάς
  • [10] Ισχυρή έκρηξη στο Γκρόζνι με έξι νεκρούς
  • [11] Δώδεκα νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Τυνησίας
  • [12] Προσηλωμένη στην Ευρώπη η Τουρκία, λέει ο Γκιούλ
  • [13] Ομολόγησε επίδοξος τρομοκράτης στις ΗΠΑ
  • [14] Παρίσι: Στους 208 οι συλληφθέντες οπαδοί των Μουτζαχεντίν
  • [15] Μείωση επιτοκίων από την Γενική Τράπεζα
  • [16] Αποχωρεί από την ΑΕΚ ο Νικολαΐδης
  • [17] Στον Ολυμπιακό ο Στολτίδης
  • [18] Στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός
  • [19] Στίβος: Με στόχο την παραμονή στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο
  • [20] Αρης: Σειρά των Ντεμπά-Σελάντερ για προσφυγή
  • [21] Μπέκαμ: ''Χρειάζομαι χρόνο για τις νέες συνθήκες''
  • [22] Διαψεύδει η Λιντς πρόταση της Μπαρτσελόνα για Κίουελ
  • [23] Στην Μπολόνια παραμένει ο Σινιόρι
  • [24] Έκθεση με έργα εμπνευσμένα από τα Ολυμπιακά ιδεώδη
  • [25] Στο ΕΚΕΜΕ κτήρια και κήποι Αυστραλιανού Πανεπιστημίου
  • [26] Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα ή θάνατος από SARS

    [01] 2004: Προχωρά το πρόγραμμα μίσθωσης κατοικιών

    20/6/2003 7:20:00 μμ

    Με έντονους ρυθμούς προχωρούν το πρόγραμμα μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών οι δύο κοινοπραξίες --''Alpha Φιλοξενία'' και ''Ελληνική Φιλοξενία''-- που έχουν αναλάβει τις Ολυμπιακές μισθώσεις, μετά από μία σειρά διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών με τον ΕΟΤ. Οι δύο κοινοπραξίες πήραν την απόφαση αυτή εξαιτίας και της καθυστέρησης που έχει υπάρξει, στο πρόγραμμα των ''Ολυμπιακών μισθώσεων'', παρότι ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει όλες τις εκκρεμότητες του φιλόδοξου σχεδίου για τη φιλοξενία των επισκεπτών του 2004. Ήδη, οι δύο κοινοπραξίες ξεκινούν ελέγχους για την πιστοποίηση 15.000 κατοικιών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αιτήσεις που έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο κοινοπραξίες, μέχρι και πριν λίγες ημέρες, άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από το πρόγραμμα (άλλωστε ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης τους με τον ''Αθήνα 2004'') λόγω της διαφωνίας τους με τον ΕΟΤ για τις προδιαγραφές του προγράμματος.

    Ωστόσο, αυτές οι διαφωνίες φαίνεται ότι ξεπεράστηκαν μετά από συνεννοήσεις με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Γ.Πατέλη.

    Πάντως, παρόλο το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί τα συμφωνηθέντα σε μία νέα υπουργική απόφαση. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις δύο κοινοπραξίες να δραστηριοποιηθούν στη φάση των ελέγχων των κατοικιών, που ήδη έχει ξεκινήσει.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις αλλά και τα θέματα που παραμένουν υπό συζήτηση μεταξύ ΕΟΤ και αναδόχων για τις προδιαγραφές των κατοικιών, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

    -Για το θέμα της απόρριψης κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1981, αποφασίσθηκε ότι θα επιλεγούν αρχικά οι μεταγενέστερες και, αν η προσφορά δεν επαρκεί, τότε οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν σε επιλογές κατοικιών πριν το 1981.

    -Αποφασίστηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι μονόχωρες κατοικίες (στούντιο).

    -Οι κατοικίες με τρία υπνοδωμάτια που δεν διαθέτουν δεύτερο λουτρό τελικώς θα θεωρούνται επιλέξιμες.

    -Η ασφάλιση της κατοικίας και του εξοπλισμού της θα βαραίνει την ανάδοχο εταιρία ή το όποιο γραφείο αναλάβει την μίσθωση.

    -Το παράβολο για την πιστοποίηση της κατοικίας θα καταβάλλεται από την ανάδοχο εταιρία, αλλά θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη.

    Για το ύψος του παραβόλου αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ πληροφορίες προσδιορίζουν την τιμή στα 100-120 ευρώ. Πάντως, οι ανάδοχοι ζητούν η τιμή του παράβολου να είναι φθηνότερη, όταν η πιστοποίηση διενεργείται από τους επίσημους φορείς αντί κάποιου ανεξάρτητου γραφείου.

    Η κατάθεση των αιτήσεων στον ΕΟΤ δεν θα έχει καταληκτική ημερομηνία την 30η Ιουνίου, αλλά αντιθέτως από τότε θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων.

    Ενα ακόμη θέμα για το οποίο αναμένεται η απάντηση του ΕΟΤ αποτελεί το αίτημα των αναδόχων, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ, η υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης ζημιών από σεισμό στην κατοικία να υπογράφεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και όχι από μηχανικό.

    Οι ανάδοχοι δέχονται αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες στα τηλέφωνα:

    ΑLPHA ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 210 327 7400-1, Fax: 210 327 7444

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 210 327 7402-6, Fax: 210 327 7414

    [02] Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για το χρηματιστήριο

    20/6/2003 4:57:00 μμ

    Σε νέα αντιπαράθεση για το χρηματιστήριο, βρέθηκαν προχώρησαν σήμερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε σημερινές δηλώσεις του υποστήριξε, πως πρέπει να διερευνηθεί ποιοι ήθελαν την πτώση του χρηματιστηρίου πριν από τις εκλογές του 2000. "Το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ", σχολίασε ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Την ίδια ώρα ως σενάρια νοσηρής φαντασίας κατήγγειλε ο Κώστας Λαλιώτης τα όσα λέγονται για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι έχει άριστες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη.

    Στο μεταξύ τέλος στις συζητήσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες, στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει, θέτει ο Πρωθυπουργός, μέχρι την ημέρα, που θα τις ανακοινώσει. Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον κ. Σημίτη, ανέφεραν σε συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, εδώ στη Χαλκιδική, ότι θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει, πότε θα τις αναλάβει και τι θα αφορούν. Και χαρακτήριζαν κάθε άλλη συζήτηση, μέχρι τότε, ως μη έχουσα καμία αξία.

    [03] Αντίδραση Τσοβόλα σε λεγόμενα Μαγγίνα στη ''δίκη Οτσαλάν''

    20/6/2003 4:06:00 μμ

    Την αποστολή των πρακτικών της διαδικασίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του απόστρατου αρχιπλοίαρχου Αντώνη Ναξάκη, κ. Δημήτρης Τσοβόλας, στη δίκη για την υπόθεση της παράνομης εισόδου και παραμονής του Οτσαλάν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 1999. Αιτία ήταν οι καταγγελίες που έκανε, αμέσως μετά την απολογία του, ο αρχιφύλακας Γιώργος Μαγγίνας, αποσπασμένος στην ΕΥΠ που ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των επιβατών στο αεροδρόμιο, την ημέρα άφιξης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Μαγγίνας υποστήριξε ότι εκείνη την ημέρα είχε ενημερωθεί από την υπηρεσία του ότι επρόκειτο να φτάσουν δύο πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας από το Βουκουρέστι, εκεί όπου βρισκόταν, όπως είπε, και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Χαράλαμπος Σταυρακάκης.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αντώνη Ναξάκη κ. Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για μεθόδευση από την κυβέρνηση να παραδοθεί ο Οτσαλάν, υποστηρίζοντας ότι αφού απέτυχε να γίνει αυτό στο Βουκουρέστι, διευκολύνθηκε η είσοδός του στην Ελλάδα για να παραδοθεί τελικά στην Κένυα.

    Ο κ. Τσοβόλας ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία σε βάρος του πρωθυπουργού, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Εξωτερικών, του τότε γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Σωκράτη Κοσμίδη, του τότε διοικητή της ΕΥΠ Χαράλαμπου Σταυρακάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα που θα συνεχιστεί η διαδικασία αναμένεται η σχετική πρόταση του εισαγγελέα.

    Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή στη δίκη απολογήθηκε, εκτός από τον κ. Μαγγίνα και κυβερνήτης του αεροσκάφους με το οποίο ήρθε στην Ελλάδα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Ζήσης Πεχλιβανούδης.

    Ο κ. Πεχλιβανούδης υποστήριξε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε πως ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο Οτσαλάν. "Πίστευα ότι μετέφερα τον τότε υφυπουργό Αμυνας της Ρωσίας", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το σχέδιο πτήσης που ακολουθούσαν δεν προέβλεπε να προσγειωθούν στην Ρουμανία αλλά στην Ελλάδα.

    [04] Στη Ρωσία ο Γ. Παπαντωνίου από την Κυριακή

    20/6/2003 12:14:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία θα πραγματοποιήσει από τις 22 μέχρι τις 27 Ιουνίου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονή του στη Μόσχα, ο υπουργός θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και ειδικότερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Νικολάεφ, καθώς και με τον ομόλογό του κ. Σεργκέι Ιβανόφ. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η διμερής αμυντικο-στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις Ε.Ε-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ο κ. Παπαντωνίου θα συναντηθεί επίσης με το πρόεδρο της Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σελέζνιοφ, καθώς και με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αγία Πετρούπολη κ. Ματβιένκο. Τέλος, ο υπουργός, θα μετάσχει στα εγκαίνια της Διεθνούς Ναυτικής Έκθεσης που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.

    [05] Συνεργασία του Ιράν με την ΙΑΕΑ ζητά η Ε.Ε.

    20/6/2003 7:43:00 μμ

    Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απηύθυναν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τεχεράνη καλώντας την ηγεσία της χώρας να ανοίξει τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στις διεθνείς επιθεωρήσεις και υπογραμμίζοντας την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για να προβεί σε συνολική εξέταση των ιρανικών πυρηνικών μονάδων. Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ και ''χωρίς όρους'' να υπογράψει, να επικυρώσει και να εφαρμόσει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών, ενώ έκαναν σαφές ότι το Ιράν θα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση όχι μόνο τις εξελίξεις στο τομέα του πυρηνικού προγράμματος αλλά και της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    "Η πρόοδος σε αυτά τα θέματα και ο ενισχυμένος διάλογος και η συνεργασία είναι αλληλοεξαρτώμενα, ουσιαστικά, και στοιχεία που ενισχύουν αμοιβαία τις σχέσεις ΕΕ-Ιράν", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οι ηγέτες της Ε.Ε. που αναμένεται να υιοθετήσουν, ξεχωριστά, ένα νέο δόγμα για την ασφάλεια το οποίο θα αποδέχεται τη χρήση στρατιωτικής βίας για την αντιμετώπιση απειλών από όπλα μαζικής καταστροφής και τρομοκρατία, τόνισαν ότι αυτή η πιο δυναμική προσέγγιση δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράν.

    "Το να συνδεθεί η νέα στρατηγική της ΕΕ με το Ιράν είναι ανεπίτρεπτο", δήλωσε ο Φίσερ, προσθέτοντας: "για μας η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο, και όχι το πρώτο μέσο".

    [06] Ομόφωνη υποστήριξη Ζαν-Κλοντ Τρισέ για προεδρία ΕΚΤ

    20/6/2003 6:52:00 μμ

    ''Την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα'' του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας Ζαν-Κλοντ Τρισέ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασαν ομόφωνα την Παρασκευή oι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Πόρτο Καρράς, όπως δήλωσε βοηθός του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ.

    Τον Οκτώβριο η ολοκλήρωση της διαδικασίας

    Οι Eυρωπαίοι ηγέτες προσέθεσαν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δήλωση στην οποία αναφέρεται: ''Επιβεβαιώνουμε την υποψηφιότητα του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο διορισμός θα ακολουθήσει των διαδικασιών που προβλέπονται από το άρθρο 112 της Συνθήκης''.

    Αυτό σημαίνει ότι ο Τρισέ θα πρέπει να διοριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας και στη συνέχεια ο διορισμός του να επικυρωθεί από σύνοδο κορυφής της ΕΕ έπειτα από την έγκρισή του από σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Η διαδικασία αυτή είναι πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου, όταν ο Τρισέ θα πρέπει να διαδεχθεί στη θέση αυτή τον νυν πρόεδρο της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ.

    [07] Συνέδριο για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ

    20/6/2003 3:57:00 μμ

    Την ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των μεταναστών σε περίπτωση μετακίνησής τους, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, σε ευρωπαϊκό συνέδριο για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο Διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος ανέφερε ότι στην Ελλάδα ζουν νόμιμα 500.000 οικονομικοί μετανάστες, από τους οποίους οι 334.000 είναι άνδρες και όλοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

    "Η ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στις χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα διασφαλισμένη ως προς τα κοινωνικά δικαιώματα και τις παροχές υγείας". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας την Παρασκευή, κατά την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για την "ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων και τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης" που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η εντονότερη διακίνηση των εργαζομένων που παρατηρείται στις ημέρες μας και οι αποκλίσεις των εθνικών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, επιβάλλουν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, ενώ η ΕΕ έχει εκσυγχρονίσει τους υφιστάμενους θεσμούς.

    "Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας", υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, "κατορθώσαμε να κλείσουμε τρία πολύ σημαντικά κεφάλαια του κανονισμού 1408/71 για τις συντάξεις, τις παροχές λόγω αναπηρίας και τις μη ανταποδοτικές παροχές". "Αυτό σημαίνει", συνέχισε ο κ. Ρέππας "ότι κάθε πολίτης που μετακινείται από μια χώρα σε άλλη, εγκαθίσταται και εργάζεται, δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ότι κάποιο από τα δικαιώματα που έχει θεμελιώσει στη χώρα προέλευσής του θα το στερηθεί ή αυτά θα μειωθούν".

    Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι στο ζήτημα της προστασίας ασφαλισμένων και φορέων αυτή τη στιγμή τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εσωτερικό επίπεδο είναι ανοιχτή μια "τεράστια ομπρέλα" και ότι σύντομα θα ληφθούν νέα μέτρα ενίσχυσης του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας κ.α.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου, διευκρίνισε ο υπουργός, συζητείται η άσκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών καθώς μετακινούνται εντός των χωρών της ΕΕ, ανεξαρτήτως της καταγωγής και της υπηκοότητάς τους, ενώ αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν τον "προάγγελο", ώστε κάποια στιγμή σύντομα να οδηγηθούμε στη λεγόμενη ευρωπαϊκή ιθαγένεια.

    Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο πρόεδρος του Συνηγόρου του Πολίτη, Γιώργος Καμίνης με τη διαπίστωση ότι "πολλά πρακτικά, διοικητικά αλλά και νομικά εμπόδια εξακολουθούν να αποτρέπουν τους πολίτες της Ένωσης από την άσκηση του δικαιώματος για ελεύθερη κυκλοφορία".

    Ο κ. Καμίνης πρόσθεσε ότι βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός των προβλημάτων στην άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας και ο συντονισμός των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με στόχο την απλοποίηση και βελτίωση των υφιστάμενων νομοθεσιών, των διοικητικών πρακτικών και τελικά την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ.

    Στην αναγκαιότητα συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης εστίασε την ομιλία του και ο διοικητής του ΙΚΑ, Μιλτιάδης Νεκτάριος, επισημαίνοντας ότι τόσο αυτό το θέμα όσο και η μετακίνηση των εργαζομένων, μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερη προτεραιότητα στις πολιτικές της ΕΕ.

    Υπογράμμισε τα σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων και τόνισε ότι χρειάζεται μια πιο εξειδικευμένη ανάλυση των διαφόρων κατηγοριών διακινουμένων εργαζομένων από τη μια πλευρά, και των ισχυουσών διατάξεων για την ασφαλιστική τους κάλυψη, την καταβολή των εισφορών, τις παροχές και τις προϋποθέσεις λήψης αυτών.

    Ανακοίνωσε δε ότι για το ζήτημα των εξωτερικών μεταναστών το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης ενός γενικού "κριτηρίου διαμονής στον κοινοτικό χώρο".

    Τέλος, για το ζήτημα της διασφάλισης των κοινωνικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των "οικονομικών μεταναστών" στην Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ότι η καθυστέρηση του συντονισμού οφείλεται στην αδυναμία για διαπραγμάτευση.

    [08] Η έκθεση Σολάνα περί ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε

    20/6/2003 1:21:00 μμ

    Τρεις στρατηγικούς στόχους για την ασφάλεια και την άμυνα στη "Γηραιά Ήπειρο", αλλά και για την ενίσχυση του ρόλου της Ενωμένης Ευρώπης ως σταθεροποιητικής δύναμης σε όλο τον πλανήτη, προτείνει το κείμενο θέσεων του Χαβιέ Σολάνα, το οποίο θα τεθεί σήμερα επί τάπητος σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ΕΕ. Εξάλλου, στο κείμενο του ύπατου εκπροσώπου Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο επιδόθηκε την Πέμπτη και στους υπουργούς Εξωτερικών, προτείνεται η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ, αλλά και η μεγαλύτερη ικανότητα αξιοποίησης μη στρατιωτικών μέσων για την αντιμετώπιση κρίσεων. Παράλληλα, δίδεται έμφαση στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αλλά και στο περαιτέρω "άνοιγμα" της ΕΕ προς την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Ινδία, για την ανάπτυξη στρατηγικών εταιρικών σχέσεων στο "μέτωπο" της ασφάλειας και της άμυνας.

    Τρεις στρατηγικοί στόχοι

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο Χ. Σολάνα, η ΕΕ, ως ένωση 25 κρατών, με πάνω από 450 εκατ. κατοίκους και με το 1/4 του ΑΕΠ του πλανήτη, αποτελεί μοιραία παράγοντα της παγκόσμιας σκηνής και θα πρέπει να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλεια της υφηλίου.

    Αναλυτικά, ως προς τους τρεις στρατηγικούς στόχους, ο Χ. Σολάνα επισημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει:

    - Πρώτον, να συνδράμει στη σταθερότητα και τη χρηστή διακυβέρνηση των γεωγραφικά άμεσων γειτόνων της.

    - Δεύτερον, οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ενωμένης Ευρώπης επιβάλλεται να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να οικοδομηθεί μια διεθνής τάξη, βασισμένη σε αποτελεσματικό πολυμερές σύστημα

    - Τρίτον, η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τόσο τις παλαιότερες, όσο και τις καινοφανείς απειλές (πχ., τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής κτλ).

    Έμφαση δίδει ο κ. Σολάνα και στην επέκταση της ζώνης ασφαλείας γύρω από την Ευρώπη, μέσω και της υποστήριξης της χρηστής διακυβέρνησης των γειτονικών κρατών. "Καθήκον μας είναι να προωθήσουμε την εδραίωση ενός δακτυλίου ευνομούμενων χωρών στα ανατολικά και μεσογειακά σύνορα της Ένωσης, με τις οποίες θα έχουμε στενές σχέσεις αρμονικής συνεργασίας", επισημαίνει.

    Παράγοντας-"κλειδί" για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων είναι, κατά τον Χ. Σολάνα, η ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με τους διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς.

    "Μεταξύ αυτών, αναντικατάστατη θέση κατέχει η ευρωατλαντική σχέση. Ενεργώντας από κοινού, ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν μια κολοσσιαία δύναμη αγαθού για τον κόσμο μας", υπογραμμίζει στο κείμενο θέσεων ο ύπατος εκπρόσωπος Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Επιπλέον, η ενίσχυση του ΟΗΕ, αλλά και ο εφοδιασμός του με ό, τι χρειάζεται για να ανταποκρίνεται στις ευθύνες του και να ενεργεί αποτελεσματικά, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη.

    Στο μεταξύ, ο Χ. Σολάνα υποστηρίζει ότι, αν η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις τις νέες απειλές (τρομοκρατία, όπλα μαζικής καταστροφής κτλ), θα πρέπει να αυξήσει τους πόρους που αφιερώνει στην άμυνα.

    Επιπλέον, επιβάλλεται να ανοίξει ο δρόμος για τη "συστηματική χρησιμοποίηση και συμμερισμό των αμυντικών μέσων ανά την Ενωση", καθώς σήμερα παρατηρείται μεγάλη αλληλοεπικάλυψη, με αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα και μειωμένες δυνατότητες.

    Η ανάπτυξη μεγαλύτερων διπλωματικών δυνατοτήτων αποτελεί κατά τον κ. Σολάνα μία ακόμη μέριμνα που θα πρέπει να τεθεί στο "στόχαστρο", προκειμένου να μετουσιωθεί σε πράξη ο στόχος για ασφαλή και διαπραγματευτικά ισχυρή Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ "χρειάζεται να κατανοήσει καλύτερα τις ξένες χώρες", ενώ "ο συντονισμός των 45.000 διπλωματών της θα απέβαινε προς όφελος της διπλωματικής της ικανότητας". Κατά συνέπεια, χρειάζεται να αναπτυχθεί ένα σύστημα, που να συνδυάζει τα μέσα των κρατών-μελών με εκείνα των οργάνων της Ενωσης, αλλά και να γίνεται κοινή εκτίμηση των απειλών.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στις νέες απειλές που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ο κ. Σολάνα ιεραρχεί ως τις τρεις κυριότερες την έξαρση της τρομοκρατίας, την εξάπλωση των όπλων μαζικού ολέθρου και το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως στα "διαλυμένα" κράτη.

    Αν και ο ύπατος εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι φαίνεται πλέον απίθανο να υπάρξει μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον κάποιου από τα κράτη-μέλη, ωστόσο επισημαίνει ότι η Ευρώπη αποτελεί και στόχο και βάση επιχειρήσεων τρομοκρατών, δεδομένου ιδίως ότι έχουν ήδη ανακαλυφθεί γιάφκες της Αλ Κάιντα στη Μ. Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Βέλγιο.

    Όσον αφορά τα όπλα μαζικής καταστροφής, ο Χ. Σολάνα διατυπώνει την εκτίμηση ότι "μπαίνουμε σε μια νέα και επικίνδυνη περίοδο, όπου πλανάται το φάσμα του ανταγωνισμού σε όπλα αυτού του είδους, ιδίως στη Μέση Ανατολή, με πιο εφιαλτικό σενάριο την κατοχή τους από τρομοκρατικές ομάδες".

    Σχετικά το οργανωμένο έγκλημα, τονίζει ότι οι εγκληματικές δραστηριότητες σε χώρες όπως πχ, το Αφγανιστάν, αλλά και οι σημαντικές παράνομες ροές ναρκωτικών και λαθρομεταναστών μέσω των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, επηρεάζουν και την ασφάλεια της Ευρώπης και άρα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    "Οι νέες απειλές είναι δυναμικές και αν δεν αντιμετωπιστούν θα γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τον μεγάλο και ορατό κίνδυνο που αντιμετωπίζαμε στον ψυχρό πόλεμο, καμία από τις νέες απειλές δεν είναι καθαρά στρατιωτική, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμιγώς στρατιωτικά μέσα. Καθεμία χρειάζεται ένα μίγμα μέσων", διευκρινίζει.

    Αναφορικά με την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, ο κ. Σολάνα σημειώνει ότι η διευθέτησή της αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη, καθώς, χωρίς αυτήν, δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχούς αντιμετώπισης των άλλων προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής απευθύνει σαφές μήνυμα προς όσα κράτη έχουν επιλέξει να "αυτοτοποθετηθούν" εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας, είτε επιζητώντας την απομόνωση, είτε παραβιάζοντας συστηματικά τους διεθνείς κανόνες εξωτερικής συμπεριφοράς.

    "Είναι επιθυμητή η επιστροφή αυτών των χωρών στη διεθνή κοινότητα. Όσες αρνούνται να το πράξουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι η στάση τους συνεπάγεται κάποιο τίμημα, μεταξύ άλλων στις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Σολάνα εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως. Οι εισαγωγές καλύπτουν σήμερα το 50% της ενεργειακής κατανάλωσης, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί στο 70% ως το 2020.

    [09] Αυστηρή προειδοποίηση Πάουελ προς Χαμάς

    20/6/2003 7:09:00 μμ

    Διπλωματικές προσπάθειες να διασωθεί ο οδικός χάρτης στη Μέση Ανατολή, καταβάλλει η Ουάσινγκτον. Τη λήψη άμεσων μέτρων που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και κατά επέκταση τη βιωσιμότητα του ειρηνευτικού σχεδίου, ζήτησε ο Κόλιν Πάουελ από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. Νωρίτερα, μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε τη Χαμάς "εχθρό της ειρήνης" τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτούς που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες.

    Συντριβή της τρομοκρατίας υπόσχεται ο Πάουελ

    Αυστηρή προειδοποίηση κατά της Χαμάς αλλά και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, που μάχονται όπως είπε κατά της ειρήνης απηύθυνε νωρίτερα την Παρασκευή ο Κόλιν Πάουελ.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε τη Χαμάς "εχθρό της ειρήνης" γεγονός που όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, ίσως και να πυροδοτήσει νέο κύμα βίας στην περιοχή.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, θα προχωρήσουν και θα ξεπεράσουν όλους όσοι βρίσκονται πίσω από τη βία", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η συντριβή τους.

    Παράλληλα, κάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς, να προχωρήσει γρήγορα στη μεταρρύθμιση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφάλειας.

    Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τον Μαχμούντ Αμπάς, να αρχίσει έναν αληθινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Νέο αιματηρό επεισόδιο στη Δ. Όχθη

    Παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ, η βία δε λέει να κοπάσει.

    Ένας Ισραηλινός μοτοσικλετιστής έπεσε νεκρός στη Ραμάλα της Δ. Όχθης από τα πυρά Παλαιστινίων.

    Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο του αγώνα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές και την επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια τους.

    Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση οπαδών της Χαμάς, μετά την καθιερωμένη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής, έξω από το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου των Παλαιστινίων, στη Γάζα.

    [10] Ισχυρή έκρηξη στο Γκρόζνι με έξι νεκρούς

    20/6/2003 6:25:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, εξερράγη σε μικρή απόσταση από συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο του Γκρόζνι. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας, όπως ανακοίνωσε υπεύθυνος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Τσετσενίας. Ο εισαγγελέας της Τσετσενίας Βλαντιμίρ Κραβτσένκο τόνισε ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Από την επίθεση καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς τα κτίρια της υπηρεσίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος και η κεραία του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Από την πλευρά τους, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι δύο καμικάζι σκοτώθηκαν και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση αυτοκτονίας, στη συνοικία Σταροπρομισλόφσκι της τσετσενικής πρωτεύουσας.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή, είναι οι αυτονομιστές αντάρτες να υιοθετήσουν το προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που έχει προτείνει το Κρεμλίνο.

    Οι ρωσικές δυνάμεις, προσπαθούν εδώ και μία δεκαετία να καταστείλουν τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών. Οι μεταξύ τους διαμάχες, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες Ρώσους και Τσετσένους πολίτες.

    [11] Δώδεκα νεκροί σε ναυάγιο ανοικτά της Τυνησίας

    20/6/2003 6:07:00 μμ

    Πλοίο που μετέφερε περίπου 250 λαθρομετανάστες από πολλές αφρικανικές χώρες ναυάγησε την Παρασκευή ανοικτά της Τυνησίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ενώ άλλοι 197 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσε επίσημη πηγή της χώρας. Μέχρι στιγμής, τα περιπολικά σκάφη της τυνησιακής ακτοφυλακής έχουν περισυλλέξει 41 επιζώντες και 12 πτώματα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Σφαξ, 270 χλμ. νότια της Τύνιδας. Σύμφωνα με το τυνησιακό πρακτορείο ΤΑΡ, οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο την Πέμπτη από τις ακτές γειτονικής χώρας με προορισμό την Ιταλία.

    [12] Προσηλωμένη στην Ευρώπη η Τουρκία, λέει ο Γκιούλ

    20/6/2003 2:53:00 μμ

    Την προσήλωση της Τουρκίας στην πορεία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Σαμπάχ. Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, μία νέα σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο την εναρμόνιση της Τουρκίας προς τα ισχύοντα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ''Η Τουρκία αποτελούσε πάντοτε τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και για την Τουρκία η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η φυσική κατάληξη μίας διαδικασίας εκσυγχρονισμού 200 ετών", γράφει η εφημερίδα.

    ''Σε θάλασσα ειρήνης θα μετατραπεί το Αιγαίο''

    Η σύνοδος κορυφής του Ελσίνκι το 1999 αποτέλεσε μη αντιστρέψιμο σημείο καμπής στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, όσο μη αντιστρέψιμη είναι η προσήλωση της Τουρκίας, γράφει στο άρθρο του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ υποσχέθηκε επίσης ότι οι διμερείς ελληνο- τουρκικές σχέσεις ''θα μετατρέψουν το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης'' και ότι θα εξελιχθούν ''μέσα στη φιλία και τη συνεργασία''.

    Υιοθετήθηκαν μεταρρυθμίσεις από την τουρκική βουλή την Πέμπτη

    Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη από το τουρκικό κοινοβούλιο και περιμένουν την επικύρωση από τον πρόεδρο της Τουρκίας, διευρύνουν την ελευθερία της έκφρασης και τα πολιτιστικά δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας.

    Με βάση τις μεταρρυθμίσεις αυτές, οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μπορούν να μεταδίδουν εκπομπές στην κουρδική γλώσσα , ενώ οι κουρδικές οικογένειες θα μπορούν να δίνουν κουρδικά ονόματα στα παιδιά τους.

    Ωστόσο οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που ψηφίσθηκαν από το τουρκικό κοινοβούλιο και προβλέπουν τη διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας στα ιδιωτικά σχολεία, έχουν παραμείνει νεκρό γράμμα.

    Ανάμεσα στα μέτρα που υιοθετήθηκαν την Πέμπτη είναι η κατάργηση του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου με βάση το οποίο πολλοί διανοούμενοι είχαν καταδικασθεί για ''αποσχιστική προπαγάνδα''.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υιοθέτηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων από το τουρκικό κοινοβούλιο σειράς, επισημαίνοντας ότι αυτή δείχνει ''την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να προχωρήσει μπροστά''. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων έχει πολύ μεγάλη σημασία και θα ληφθεί υπόψη στην εκτίμησή μας για τον σεβασμό των κριτηρίων που θα επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ. ''Ενθαρρύνουμε την Τουρκία να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή'', τόνισε ο Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.

    [13] Ομολόγησε επίδοξος τρομοκράτης στις ΗΠΑ

    20/6/2003 1:47:00 μμ

    Αιμαν Φάρις

    Ο Αμερικανός υποστηρικτής της Αλ Κάιντα, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες ότι σχεδίαζε να καταστρέψει τη γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, παραδέχθηκε την ενοχή του. Ο Αιμαν Φάρις, η καταγωγή του οποίου είναι από το Κασμίρ, ομολόγησε επίσης ότι παρείχε βοήθεια σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είναι οδηγός φορτηγού, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μέχρι και 20 χρόνια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Ασκροφτ, χαρακτήρισε την υπόθεση πολύ σημαντική.

    ''Εξωπραγματική η επιχείριση''

    «Γίνεται εμφανές από την κατάθεσή του, ότι η Αλ Κάιντα πίστευε πως λόγω της αμερικανικής του υπηκοότητας θα μπορούσε να προστατεύεται από τους νόμους της χώρας και να ταξιδεύει ανενόχλητος από χώρα σε χώρα και από κράτος σε κράτος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ.

    Ο κ. Ασκροφτ, δήλωσε ότι ο Αιμαν Φάρις εκπαιδεύθηκε σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν.

    Σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα, ο Αιμαν Φάρις λάμβανε εντολές από ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Τα σχέδια για την δολιοφθορά στην γέφυρα του Μπρούκλιν περιελάμβαναν την αποκοπή των τεράστιων συρματόσκοινων που υποστηρίζουν την φημισμένη γέφυρα που ενώνει το Μπρούκλιν με το Μανχάταν. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, τα σχέδια ήταν λεπτομερέστατα. Ο Αιμαν Φάρις είχε λάβει εντολές να κόψει τα συρματόσκοινα και να βρει τρόπους για τον εκτροχιασμό των τραίνων.

    Το 2002 πήγε ο ίδιος στην γέφυρα για να εκτιμήσει την κατάσταση και όταν διαπίστωσε ότι το σχέδιο δεν ήταν ρεαλιστικό, ειδοποίησε τα ανώτατα στελέχη της Αλ-Κάιντα. Ο Αιμαν Φάρις συμφώνησε να συνεργασθεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Πηγή: BBC GREEK

    [14] Παρίσι: Στους 208 οι συλληφθέντες οπαδοί των Μουτζαχεντίν

    20/6/2003 1:49:00 μμ

    Συνολικά 208 οπαδοί της οργάνωσης της ιρανικής αντιπολίτευσης "Μοτζαχεντίν του Λαού" έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη το βράδυ στο Παρίσι με βάση απαγόρευση του διοικητή της αστυνομίας για κάθε συγκέντρωση οπαδών της οργάνωσης αυτής. Έξι από τους συλληφθέντες απελάθηκαν στις χώρες προέλευσής τους με βάση υπουργική απόφαση για κατεπείγουσα απέλαση. Οι τέσσερις από αυτούς απελάθηκαν στη Γερμανία, ο ένας στη Σουηδία και ο τελευταίος στην Ιταλία. Τρεις από τους συλληφθέντες που κατάγονται από τη Σουηδία οδηγήθηκαν στα σύνορα. Εικοσιδύο από τους συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση στα γραφεία της γαλλικής αντικατασκοπίας, μεταξύ των οποίων η σύζυγος και ο αδελφός του ιδρυτή της οργάνωσης Μασούντ Ρατζαβί, ενώ εννέα γυναίκες είναι υπό ιατρική παρακολούθηση καθώς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Οι υπόλοιποι αφέθησαν ελεύθεροι ύστερα από εξακρίβωση των στοιχείων τους.

    [15] Μείωση επιτοκίων από την Γενική Τράπεζα

    20/6/2003 6:46:00 μμ

    Σε μείωση των επιτοκίων της από την Τρίτη 24 Ιουνίου στα καταθετικά και δανειακά της προϊόντα προχωρά η Γενική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το κυμαινόμενο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων μειώνεται κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώνεται σε 5,40%, ενώ τα σταθερά μειώνονται από 0,45% μέχρι 0,90% εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώνονται στα 3,35% για ένα έτος, 4,80% για τρία έτη, 5,20% για πέντε έτη και 5,95% για δέκα έτη.

    Από εκεί και πέρα, το επιτόκιο των δανείων για αυτοκίνητο, σταθερό και κυμαινόμενο μειώθηκε κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 8,75% και 8,50% αντίστοιχα.

    Τα επιτόκια δανείων για εξόφληση ενήμερων οφειλών προς την Εφορία και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης διαμορφώθηκαν σε 10,00% και 9,75%, σταθερό και κυμαινόμενο αντίστοιχα (για δάνεια με διάρκεια εξόφλησης μέχρι 24 μήνες) και σε 10,50% και 10,25%, σταθερό και κυμαινόμενο αντίστοιχα (για δάνεια με διάρκεια εξόφλησης πάνω από 24 μήνες), σημειώνοντας μείωση της τάξεως των 0,25 εκατοστιαίες μονάδων.

    Το επιτόκιο όλων των πιστωτικών καρτών μειώθηκε κατά 0,10 εκατοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε σε 15,90%. Μείωση της τάξεως των 3,75 εκατοστιαίες μονάδων παρουσίασε το επιτόκιο μεταφοράς χρεωστικού υπολοίπου και διαμορφώθηκε στο 5%.

    Τα επιτόκια χορηγήσεων προσαυξάνονται με την κατά περίπτωση αναλογούσα Εισφορά Ν.128/75 Στον λογαριασμό απλού ταμιευτηρίου διατηρήθηκε το πλεονέκτημα της απόδοσης τόκων από το πρώτο ευρώ ενώ η μείωση κυμάνθηκε από 0,30 μέχρι 0,40 εκατοστιαίες μονάδες, ανάλογα με το ύψος του υπολοίπου. Έτσι τα νέα επιτόκια του λογαριασμού κλιμακώνονται μέχρι 1,40%.

    [16] Αποχωρεί από την ΑΕΚ ο Νικολαΐδης

    20/6/2003 6:55:00 μμ

    Την απόφασή του ν' αποχωρήσει από την ΑΕΚ, μετά από επταετή παρουσία στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο, ανακοίνωσε ο Ντέμης Νικολαΐδης, με δηλώσεις του στον SuperΣΠΟΡ FM. "Συναντήθηκα τρεις φορές με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και τους γνωστοποίησα την απόφασή μου. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για να μείνω. Μου πρότειναν κλειστό τετραετές συμβόλαιο. Όμως, τους είπα ότι δεν θέλω να παίξω άλλο στην ομάδα. Ότι δεν μπορώ άλλο να μείνω", τόνισε την Παρασκευή ο διεθνής επιθετικός. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του διεθνή επιθετικού να αποχωρήσει από την ΑΕΚ, η ΠΑΕ, ανακοίνωσε τη κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου του χαρίζοντας στον παίκτη την ελευθερία του.

    Βολές κατά της ''Ορίτζιναλ''

    Ο Ντέμης Νικολαΐδης ανέφερε ως σημαντικότερο λόγο για την αποχωρησή του τα όσα έγιναν στην ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την τελευταία περίοδο, ενώ για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ έβαλλε ευθέως κατά της Ορίτζιναλ και της αντίθεσής στην στην εποχή Μπάγεβιτς.

    "Αυτοί που έρχονταν στο γήπεδο ήταν οι χειρότεροι οπαδοί. Εβριζαν και φώναζαν χωρίς ουσιαστικό λόγο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι της Ορίτζιναλ ξεπέρασαν τις αρχές τους", είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχτηκε ότι ''μπορεί να υπάρξει μια μικρή μερίδα οπαδών που θα με αποδοκιμάσει και θα πιστέψει ότι εγκαταλείπω την ομάδα στα δύσκολα, αλλά ο κόσμος που με ξέρει απαιτώ να καταλαβαίνει τον τρόπο σκέψης μου χωρίς να χρειάζεται να του εξηγήσω''.

    Μιλώντας για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ο Νικολαΐδης ήταν ξεκάθαρος: "Δεν ήταν αυτός ο λόγος που έφυγα από την ΑΕΚ. Ηταν λίγο επιφυλακτικός απέναντί μου τον πρώτο καιρό, τον δικαιολογώ απόλυτα γι΄αυτό. Δεν είχαμε ούτε καν αντίλογο και μετά από κάποιους μήνες είχαμε και τις καλύτερες σχέσεις. Εγώ τον είχα αφίσα στο τετράδιό μου, όταν πήγαινα στο σχολείο. Διαφωνώ με τον τρόπο που εκφράζουν την αντίδρασή τους μια μερίδα οπαδών και ότι βάζουν τον εγωισμό τους πάνω από την ομάδα. Μου κάνει εντύπωση πώς αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να μισήσουν κάτι περισσότερο απ΄όσο μπορούν να αγαπήσουν κάτι άλλο. Να μισήσουν δηλαδή τον Μπάγεβιτς περισσότερο απ' όσο αγαπούν την ΑΕΚ".

    Το μέλλον είναι για την ώρα αβέβαιο... Ο Ντέμης ξεκαθάρισε ότι δεν είχε επαφή με καμία ομάδα, εκτός από τη Σπόρτιγκ που τον θέλει αν μείνει ελεύθερος. Πέραν τούτου ουδέν. "Ο,τι γράφεται για Ρόμα, Χέρτα, Μονακό τα μαθαίνω από τις εφημερίδες. Εγώ αύριο θα πάρω την ελευθέρας μου από την ΑΕΚ και νομίζω θα βρω καμία ομάδα να αγωνιστώ. Δεν έχω σκεφτεί ακριβώς τι θα κάνω", είπε ο διεθνής επιθετικός.

    Επίσης, ο Ντέμης Νικολαΐδης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει γραπτή δέσμευση, αλλά ηθική που τον εμποδίζει να πάει σε άλλη ελληνική ομάδα. "Ήξεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάω σε άλλη ελληνική ομάδα", ανέφερε.

    Ο Νικολαΐδης από την άλλη πλευρά ήταν αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον της ΑΕΚ: "Θα βρεθεί οπωσδήποτε λύση για την ομάδα. Δεν φταίνε οι ομάδες, φταίει η πολιτεία. Πρέπει να βρουν αυτούς που έφεραν την ομάδα σ' αυτό το σημείο, όχι να απαγορέψουν από την ΑΕΚ ή από οποιαδήποτε ομάδα να μην παίξει. Οι ευθύνες της πολιτείας είναι μεγάλες και οι πολιτικοί εξαγοράζουν ψήφους από το ποδόσφαιρο. Κάνουν κακό λαϊκισμό και πρέπει να τον διορθώσουν".

    Καλήγοντας αναφέρθηκε και στην εθνική ομάδα, για την οποία όπως ανέφερε χάρηκε όσο τίποτε άλλο για τη νίκη επί της Ισπανίας.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ για το "διαζύγιο" με το Νικολαΐδη έχει ως εξής:

    "Το συμβόλαιο του Ντέμη Νικολαΐδη με την ΑΕΚ ΠΑΕ λύθηκε κοινή συναινέσει κι ο διεθνής επιθετικός αποτελεί παρελθόν από την Ένωση, η οποία σεβάστηκε την επιλογή του να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα του εξωτερικού. Η ΑΕΚ ΠΑΕ επιθυμεί να εκφράσει δημόσια τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Ντέμη Νικολαΐδη για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα κατά την εφτάχρονη παρουσία του σ΄αυτήν και να του ευχηθεί κάθε επιτυχία στη νέα του ομάδα. Ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι σύμβολο για τους φίλους της ΑΕΚ και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του "Δικέφαλου" κι ελπίζουμε στο μέλλον να βρεθεί και πάλι στις τάξεις της "κιτρινόμαυρης" οικογένειας".

    [17] Στον Ολυμπιακό ο Στολτίδης

    20/6/2003 6:33:00 μμ

    Τα "ερυθρόλευκα" προβάρει από την Παρασκευή ο Ιεροκλής Στολτίδης. Ο διεθνής μέσος έφτασε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη, συνοδευόμενος από τον μάνατζέρ του και κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπου τακτοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την υπογραφή του νέου του συμβολαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συμβόλαιο είναι τετραετούς διάρκειας (2+1+1 χρόνια), ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι απολαβές του παίχτη. Ευτυχισμένος που θα αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, δήλωσε ο Στολτίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Λούβαρη για την τιμή που του έκαναν. Ο πρώην παιχτης του Ηρακλή τόνισε ότι δεν έχει άγχος για το βάρος της φανέλας και ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη που ο 28χρονος άσος αλλάζει πόλη και ομάδα, καθώς τα τελευταία 11 χρόνια αγωνιζόταν στον Ηρακλή.

    Ελεύθερος ο Γιώργος Αμανατίδης

    Ελεύθερος έμεινε από τον Ολυμπιακό ο Γιώργος Αμανατίδης μετά από δέκα συνολικά συνεχή χρόνια παρουσίας στην ομάδα του Πειραιά. Η διοίκηση του Ολυμπιακού ειδοποίησε την Παρασκευή τον διεθνή αμυντικό ότι είναι ελεύθερος να αναζητήσει ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

    Η απόφαση της ΠΑΕ αιφνιδίασε τον παίκτη, ο οποίος πίστευε ότι θα συνεχίσει για μία ακόμη χρονιά στους Πειραιώτες, με τους οποίους κατέκτησε επτά συνεχή πρωταθλήματα.

    Μετά τον Ιεροκλή Στολτίδη, οι "ερυθρόλευκοι" κινούνται για την απόκτηση και άλλων παικτών που τους ενδιαφέρουν, ενώ εξελίξεις στο θέμα προπονητή αναμένονται από τη Δευτέρα, οπότε ενδέχεται να συναντηθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ Σωκράτης Κόκκαλης με τον Ολεγκ Προτάσοφ.

    [18] Στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός

    20/6/2003 5:13:00 μμ

    Κανένα πλέον λόγο δεν έχει να αγχώνεται ο Ολυμπιακός για τα εναπομείναντα παιχνίδια στη σειρά των "μικρών" τελικών με το Περιστέρι. Οι "ερυθρόλευκοι" ήρθαν σε συμφωνία το μεσημέρι της Παρασκευής με την ULEB για τριετές εγγυημένο συμβόλαιο, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν εξασφαλισμένη θέση στην Ευρωλίγκα για τη νέα αγωνιστική περίοδο και μέχρι το καλοκαίρι του 2006. Η συμφωνία των δύο πλευρών είναι οριστική και το μόνο που απομένει πλέον είναι η υπογραφή των συμβολαίων.

    Το αρχικό σχέδιο της Ευρωλίγκα προέβλεπε δύο τριετή συμβόλαια στις ελληνικές ομάδες και ένα μονοετές. Το ένα από τα δύο έχει καταλήξει ήδη στην ΑΕΚ, η οποία δήλωσε πρώτη συμμετοχή και το δεύτερο το πήρε ο Ολυμπιακός, ο οποίος ουσιαστικά το "έκλεψε" από τον Παναθηναϊκό.

    Οι "πράσινοι" καθυστερούσαν να απαντήσουν και η διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκα αποφάσισε να δώσει το δεύτερο τριετές συμβόλαιο στους Πειραιώτες, οι οποίοι ξεκαθάρισαν τη θέση τους, να αγωνιστούν στην Ευρωλίγκα.

    Από εκεί και πέρα, τη τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα και το μονοετές συμβόλαιο θα πάρει ο Παναθηναϊκός, εφόσον όμως το θελήσει και δεν αποφασίσει να πάει στην διοργάνωση της FIBA.

    Αν οι "πράσινοι" τελικά ακολουθήσουν τον δρόμο της FIBA, τότε το Περιστέρι θα πάρει τη τελευταία θέση και θα βρεθεί στην Ευρωλίγκα, σε διαφορετική περίπτωση ακόμη κι αν τερματίσει τρίτο θα βρεθεί εκτός διοργάνωσης.

    [19] Στίβος: Με στόχο την παραμονή στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο

    20/6/2003 7:00:00 μμ

    Με στόχο την παραμονή στην κατηγορία, οι Eθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών μετέχουν Σάββατο και Κυριακή (21-22/6), στους αγώνες της Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, που θα γίνουν στη Φλωρεντία. Φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου εμφανίζονται Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες προβάλλουν ως επικρατέστερες οι Ρωσία, Γερμανία και Βρετανία. Η ομάδα μας στους άνδρες, όπως όλα δείχνουν, θα δώσει μάχη για την παραμονή κόντρα σε Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία και στις γυναίκες με Βρετανία, Ισπανία, Ρουμανία και Ιταλία.

    Εκτός λόγω τραυματισμού η Κατερίνα Θάνου

    "Πάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εχουμε δύσκολη αποστολή, αλλά όλα τα παιδιά είναι σε καλή κατάσταση και αισιοδοξούμε", δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Οδυσσέας Παπατώλης.

    Σε ότι αφορά τα προβλήματα τραυματισμών, η Κατερίνα Θάνου αναμένεται σήμερα στη Φλωρεντία, αλλά τελικά δεν θα καταφέρει να αγωνιστεί, ενώ ο Χοϊδης έμεινε στην Αθήνα αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί από το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στα Τρίκαλα.

    Στην τεχνική σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, αντί της Θάνου δηλώθηκε στα 100μ η Μαρίνα Βασαρμίδου, ενώ στις κούρσες των 100μ που θα διεξαχθούν για τους αθλητές και τις αθλήτριες εκτός συναγωνισμού, από ελληνικής πλευράς θα μετάσχουν η Γεωργία Κοκλώνη και ο Παναγιώτης Σαρρής.

    Ακόμη αποφασίστηκε από ελληνικής πλευράς, να τρέξει η Παπαδοπούλου στα 800μ, η Εφεντάκη στα 1.500μ και 3.000μ και η Πρωτόπαππα στα 5.000μ.

    Να τονιστεί ακόμη ότι η τελική δήλωση συμμετοχής των αθλητών και αθλητριών στις σκυταλοδρομίες 4χ100μ και 4χ400μ θα γίνεται στο στάδιο μία ώρα πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή των αγωνισμάτων.

    Στο μεταξύ, η πρωτοτυπία των Ιταλών διοργανωτών στους αγώνες θα είναι η τελετή έναρξης, η οποία για πρώτη φορά θα γίνει εκτός σταδίου, αφού προγραμμάτισαν να την κάνουν απόψε το βράδυ σε κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας.

    Από αιφνιαδιαστικό έλεγχο ντόπινγκ ζητήθηκε να περάσουν οι Χριστόφορος Μερούσης και Παγώνα Σακελλάρη σήμερα το πρωί. Και οι δύο βρίσκονταν την ώρα εκείνη σε ένα μικρό στάδιο κοντά στο ξενοδοχείο για προπόνηση και με την επιστροφή τους πέρασαν κανονικά από έλεγχο όπως τους ζητήθηκε.

    Το πρόγραμμα της Σούπερ Λίγκα και οι ελληνικές συμμετοχές

    Σάββατο 21 Ιουνίου

    16.00 Σφύρα ανδρών (Παπαδημητρίου) 17.20 Δίσκος γυναικών (Βόγγολη) 17.25 Υψος ανδρών (Κοκκότης) 17.25 επί κοντώ γυναικών (Τσιλιγκίρη) 17.30 Τριπλούν γυναικών (Δεβετζή) 17.35 400μ εμπόδια γυναικών (Γκουντενούδη) 17.45 400μ εμπόδια ανδρών (Ιακωβάκης) 17.55 100μ γυναικών (Βασαρμίδου) 18.05 100μ ανδρών (Γκαβέλας) 18.10 Σφαίρα ανδρών (Μπαχαρίδης) 18.15 800μ γυναικών (Παπαδοπούλου) 18.25 1.500μ ανδρών (Καρακατσάνης) 18.35 3.000μ γυναικών (Εφεντάκη) 18.40 Μήκος ανδρών (Τσάτουμας) 18.40 ακοντισμός γυναικών (Μανιάνι) 18.50 400μ γυναικών (Γκουντενούδη) 19.00 400μ ανδρών (Δημότσιος) 19.10 5.000μ ανδρών (Παπούλιας) 19.30 4χ100μ γυναικών (Βασαρμίδου, Καϊδαντζή, Καφετζή, Κοκλώνη, Πανταλέων) 19.40 4χ100μ ανδρών (Γκαβέλας, Κεντέρης, Παυλακάκης, Θεοδωρίδης, Σαρρής)

    Κυριακή 22 Ιουνίου

    15.00 Σφύρα γυναικών (Παπαγεωργίου) 16.15 Επί κοντώ ανδρών (Κουρουπάκης) 16.25 Τριπλούν ανδρών (Μελέτογλου) 16.30 110μ εμπόδια ανδρών (Πιέτρης) 16.30 Υψος γυναικών (Μητροπούλου) 16.35 Δίσκος ανδρών (Γανωτάκης) 16.40 100μ εμπόδια γυναικών (Ταμπάκη) 16.50 800μ ανδρών (Παπαδέας) 17.00 3.000μ στηπλ ανδρών (Μερούσης) 17.10 Σφαίρα γυναικών (Τερζόγλου) 17.15 1.500μ γυναικών (Εφεντάκης) 17.25 200μ γυναικών (Καϊδαντζή) 17.35 200μ ανδρών (Κεντέρης) 17.40 Μήκος γυναικών (Ξάνθου) 17.45 Ακοντισμός ανδρών (Ηλτσιος) 17.45 3.000μ στηπλ γυναικών (Σακελλάρη) 18.00 3.000μ ανδρών (Γελασάκης) 18.15 5.000μ γυναικών (Πρωτόπαππα) 18.35 4χ400μ γυναικών (Γκουντενούδη, Χατζή, Ντόβα, Μπουντά, Κουμνάκη) 18.45 4χ400μ ανδρών (Τσώμος, Σαρρής, Γκούσης, Δημότσιος, Ιακωβάκης, Ντούπης)

    [20] Αρης: Σειρά των Ντεμπά-Σελάντερ για προσφυγή

    20/6/2003 6:28:00 μμ

    Μετά τους Επαλέ, Μόρις άλλοι δύο ξένοι του Αρη, οι Νίρεν Ντεμπά και Μάγκνους Σελάντερ κατέθεσαν προσφυγή. Οπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης "Αθλητικό Μετρόπολις" ο εκπρόσωπος των παικτών, Αντώνης Λάππας, στόχος των δύο ποδοσφαιριστών δεν είναι να αποχωρήσουν, αλλά να διασφαλίσουν τα χρήματα τους. Ετσι αν οι Ισπανοί πραγματοποιήσουν την υπόσχεση τους και πληρώσουν τους παίκτες τη Δευτέρα, τότε θα αποσύρουν τις προσφυγές τους.

    [21] Μπέκαμ: ''Χρειάζομαι χρόνο για τις νέες συνθήκες''

    20/6/2003 4:57:00 μμ

    Πίστωση χρόνου προκειμένου να προσαρμοσθεί στις συνθήκες της νέας του ομάδας, αλλά και τις απαιτήσεις του ισπανικού πρωταθλήματος, ζήτησε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ο Αγγλος μέσος που αποκτήθηκε πρόσφατα από την Ρεάλ, έναντι περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται στην Ιαπωνία, όπου περιοδεύει συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Βικτώρια, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους Ασιάτες θαυμαστές του ζεύγους. "Όταν πηγαίνεις σε μία καινούργια ομάδα χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσεις τις νέες συνθήκες", τόνισε ο Αγγλος άσος στην ιαπωνική τηλεόραση.

    ''Είναι τιμή να είσαι μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης''

    Επίσης, ο ο 28χρονος μέσος δήλωσε "ελπίζω ο κόσμος να μου δώσει αυτό το χρονικό περιθώριο. Ποτέ δεν σκεφτόμουν μία μεταγραφή. Ο κόσμος έλεγε ότι θα μείνω για πάντα στην Γιουνάιτεντ. Ημουν εκεί 13 χρόνια, αλλά η ευκαιρία να παίξω στην Ρεάλ Μαδρίτης, είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είμαι έτοιμος για την πρόκληση και πηγαίνω με σκοπό να συγκεντρωθώ στο ποδόσφαιρο. Είναι τιμή να είσαι μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης".

    [22] Διαψεύδει η Λιντς πρόταση της Μπαρτσελόνα για Κίουελ

    Πηγή: ΑΠΕ 20/6/2003 4:50:00 μμ

    Διέψευσε η διοίκηση της Λιντς τα δημοσιεύματα που θέλουν την Μπαρτσελόνα, να έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για την απόκτηση του Αυστραλού επιθετικού, Χάρι Κίουελ. Η Αρσεναλ είναι αυτή που παραμένει το μεγάλο φαβορί για την απόκτηση του διεθνή επιθετικού, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι. Ο μάνατζερ του Αυστραλού άσου, Μπέρνι Μάντιτς τονίζει ότι η αποχώρηση από τα "παγώνια" είναι πλέον δεδομένη, αφού ο Κίουελ θέλει να προσφέρει κάτι στην ομάδα που τον καθιέρωσε στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

    Ο Αυστραλός επιθετικός βρίσκεται αυτή την περίοδο στο Λονδίνο όπου η σύζυγος του, Σέρι έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της οικογένειας, ενώ παράλληλα είχε και κάποιες επαφές με τον πρόεδρο της Αρσεναλ, Ντέιβιντ Ντέιν.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σέρι είναι αγγλίδα και η οικογένεια της κατοικεί στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα ο Κίουελ να αναζητά την μετεγγραφή στους "κανονιέρηδες", με τους οποίους θα έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί και στο Champions League.

    [23] Στην Μπολόνια παραμένει ο Σινιόρι

    20/6/2003 4:45:00 μμ

    Παρά την αρχική απόφαση της διοίκησης να μην του ανανεώσει το συμβόλαιο του, ο Μπέμπε Σινιόρι, παραμένει "τελικά" στην Μπολόνια. Ο Ιταλός επιθετικός δεν βρισκόταν στα πλάνα του Φρανσέσκο Γκουϊντολίν και είχε αποφασιστεί η αποχώρηση του από το "Ρενάτο Νταλ Αρα". Όμως μετά από μια συνάντηση που είχε ο πρώην διεθνής άσος με τον πρόεδρο, Ρενάτο Τσιπολίνι τα δεδομένα άλλαξαν. "Ο Σινιόρι είπε ότι θα παραμείνει. Θα συναντηθούμε και πάλι την επόμενη εβδομάδα ώστε να βάλουμε τις υπογραφές στο νέο συμβόλαιο του", τόνισε ο Τσιπολίνι. Ο 35χρονος άσος έχει σημειώσει 182 γκολ στα 13 χρόνια που αγωνίζεται στο Καμπιονάτο, ενώ ο στόχος του είναι να φτάσει στα 200 γκολ πριν αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

    [24] Έκθεση με έργα εμπνευσμένα από τα Ολυμπιακά ιδεώδη

    20/6/2003 12:58:00 μμ

    Από το Παλάτσο Ρεάλ της Νάπολης έρχεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στην Αθήνα, η έκθεση με τίτλο ''Ολυμπιακοί Αγώνες- Πέντε Κρίκοι Αθλητικού Συναγωνισμού, Αλληλεγγύης, Πολιτισμού, Ελπίδας και Ειρήνης''. Η έκθεση παρέμεινε στη Νάπολη για το διάστημα 29 Μαρτίου έως 4 Μαΐου 2003, ενώ στην Αθήνα εγκαινιάζεται στις 24 Ιουνίου από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2003. Στην έκθεση αυτή συναντώνται 10 από τους γνωστότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και 15 Ιταλοί ομότεχνοί τους, όπως οι Μόραλης, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Παύλος, Μυταράς, Ροτέλα, Ντοράτσιο, Ταταφιόρε, Παλαντίνο, Πισάνι κ.ά. Η θεματολογία των έργων τους είναι εμπνευσμένη από τα Ολυμπιακά Ιδεώδη και γενικότερα τον αθλητισμό.

    Η έκθεση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νάπολη, το Ιταλικό υπουργείο Πολιτιστικών Αγαθών και Δραστηριοτήτων-Εφορεία Νάπολης, την Περιφέρεια Καμπανίας, το Δήμο Νάπολης κα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις που προωθεί η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό να προβάλλει την πολιτιστική διάσταση και αξία των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών Ιδεωδών.

    [25] Στο ΕΚΕΜΕ κτήρια και κήποι Αυστραλιανού Πανεπιστημίου

    20/6/2003 11:19:00 πμ

    Υπογράφηκε η ιστορική συμφωνία εκχώρησης των έξι κτηρίων και των κήπων, που περιβάλουν το τεράστιο πανεπιστημιακό συγκρότημα, από το πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Ερευνών και Μελετών (ΕΚΕΜΕ), που έχει στόχο την προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και παιδείας. Η υπογραφή της συμφωνίας, κατ' αρχήν για 99 χρόνια με περαιτέρω 99, εφόσον το ζητήσει ο Ελληνισμός, έγινε παρουσία της εκτελεστικής της Εταιρείας Ελληνικών Μελετών, της οποίας προεδρεύει ο επιχειρηματίας, Τάσος Ρέβης και του Πανεπιστημίου La Trobe και του Πρύτανη καθηγητή Μάικλ Τζον Οσμπορν.

    Παρόντες ήσαν ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Στυλιανός Αγγελοδήμου και η γραμματέας, Θεανώ Τόμσον και εκ μέρους του Πανεπιστημίου ο γγ, Ντάγκλας Μπίσοπ. Παρόντες στη σεμνή τελετή ήσαν, επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κηδεμόνων, Ζήσης Δαρδάλης και ο διευθυντής του ΕΚΕΜΕ, Καθηγητής Α. Μ. Τάμης.

    Η συμφωνία για την εκχώρηση των κτηρίων για 200 χρόνια επιτεύχθηκε κυρίως, επειδή το Πανεπιστήμιο επιθυμεί να διασφαλίσει την πολύχρονη συνέχεια του ΕΚΕΜΕ και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του πανεπιστημιακού αυτού ιδρύματος πέρα από τη θητεία του Πρύτανη κ. Οσμπορν, τη θητεία του κ. Τάμη και τη λειτουργική παρουσία του κ. Δαρδάλη και των άλλων επιχειρηματιών και φίλων, οι οποίοι στηρίζουν το ίδρυμα.

    [26] Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα ή θάνατος από SARS

    20/6/2003 11:53:00 πμ

    Κανένα νέο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα της άτυπης πνευμονίας ή θάνατος δεν καταγράφηκε στην Κίνα το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Στην Κίνα 166 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Συνολικά στη χώρα έχουν αποθεραπευθεί 4.806 άνθρωποι. Στο Πεκίνο, όπου κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας δεν έχει καταγραφεί για ένατη συνεχή ημέρα, 134 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Συνολικά 347 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό SARS στην Κίνα, από τους οποίους οι 191 στο Πεκίνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 June 2003 - 17:05:19 UTC