Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χυτήρης: ''Δεν τίθεται θέμα αλλαγής Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ''
  • [02] Ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή της Αμαλιάδας
  • [03] Πλήρης ικανοποίηση για τη Σύνοδο Κορυφής
  • [04] Θετικά τα συμπεράσματα για την Κύπρο
  • [05] Το νέο Σύνταγμα
  • [06] Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Δ. Βαλκανίων το Σάββατο
  • [07] Υπεγράφη ο νόμος ασυλία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι
  • [08] Μόσχα: Η Συρία πρέπει να σεβαστεί τις απαιτήσεις της ΙΑΕΑ
  • [09] Διακοινοβουλευτική Συνάντηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • [10] Διάθεση των μετοχών της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ

    [01] Χυτήρης: ''Δεν τίθεται θέμα αλλαγής Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ''

    20/6/2003 6:43:00 μμ

    ''Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, θέμα γραμματέα του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει θέμα εκτάκτου συνεδρίου''. Αυτό δήλωσε από την Χαλκιδική ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα στα οποία γινόταν λόγος για αλλαγή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη, ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της 5ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του κ. Λαλιώτη. Ο Κώστας Λαλιώτης κατήγγειλε τα όσα λέγονται για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, ως σενάρια νοσηρής φαντασίας υπογραμμίζοντας ότι έχει άριστες πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη.

    Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης δήλωσε ότι την τελευταία περίοδο έχουν εμφανισθεί αρνητικά για την κυβέρνηση θέματα, όμως ο Πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αναστρέψει αυτήν την κατάσταση.

    Στο μεταξύ τέλος στις συζητήσεις γύρω από τις πρωτοβουλίες, στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει, θέτει ο Πρωθυπουργός, μέχρι την ημέρα, που θα τις ανακοινώσει.

    Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι επικοινώνησαν με τον κ. Σημίτη, ανέφεραν σε συνομιλίες τους με τους δημοσιογράφους, εδώ στη Χαλκιδική, ότι θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει, πότε θα τις αναλάβει και τι θα αφορούν. Και χαρακτήριζαν κάθε άλλη συζήτηση, μέχρι τότε, ως μη έχουσα καμία αξία.

    [02] Ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή της Αμαλιάδας

    20/6/2003 10:47:00 μμ

    Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε σήμερα την περιοχή της Αμαλιάδας στην Ηλεία. Μετά από ελέγχους που διενήργησαν κλιμάκια της νομαρχίας έγινε μια πρώτη καταγραφή ζημιών στην πληγείσα περιοχή, κατά την οποία διαπιστώθηκε ολοσχερής καταστροφή του καταυλισμού των τσιγγάνων στη θέση Τσιχλέϊκα. Επίσης ζημιές σε πάνω από 20 κτίσματα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας. Από υπαλλήλους του τμήματος πρόνοιας καταγράφηκαν 35 οικογένειες που επλήγησαν από τη θεομηνία στις οποίες θα χορηγηθεί άμεσα οικονομικό βοήθημα 200.000 δρχ. Οπως ήταν αναμενόμενο καταστροφικές ζημιές υπέστησαν και πολλές από τις καλλιέργιες στις γύρω περιοχές.

    Σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα από γεωπόνους της διεύθυνσης Γεωργίας αλλά και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπιστώθηκαν ζημιές σε εκτοντάδες στρέμματα καλλιεργειών και σε θερμοκήπια. Από τον ΕΛΓΑ δόθηκε εντολή στους ανταποκριτές του δήμου Αμαλιάδας να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου η υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες παραγωγούς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξατομίκευσης των ζημιών.

    Τέλος για την αποκατάσταση των χώρων του οικισμού των τσιγγάνων στα Τσιχλέϊκα θα προχωρήσουν εργασίες από τη Νομαρχία προκειμένου να τοποθετηθούν λιώμενοι οικίσκοι. Επίσης μηχανήματα της νομαρχίας και του δήμου θα διαμορφώσουν προσωρινά κατάλληλο χώρο για να τοποθετηθούν σκηνές με τη βοήθεια ομάδων εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού από την Πάτρα και τον Πύργο.

    Η αντιμετώπιση της κατάστασης από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας συζητήθηκε στην επιτροπή σχεδιασμού και περιφερειακής ανάπτυξης που συνεδρίασε υπό την προεδρία του νομάρχη Ηλείας Τάκη Δημητρουλόπουλου.

    [03] Πλήρης ικανοποίηση για τη Σύνοδο Κορυφής

    20/6/2003 11:08:00 μμ

    Υπό τα χειροκροτήματα κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπεσε στη Χαλκιδική η αυλαία της τρίτης Ελληνικής Προεδρίας με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, εμφανώς ικανοποιημένο, να υπογραμμίζει ότι η σημερινή μέρα ήταν μια πολύ σημαντική για την Ε.Ε, καθώς της επέτρεψε να συμφωνήσει στο σχέδιο της Συντακτικής Συνθήκης καθώς και στη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να δηλώνει ότι η Ελληνική Προεδρία έκλεισε με επιτυχία όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα να δηλώνει, ότι πρόκειται για μια ιστορική Σύνοδο.

    ''Θετική κατάληξη σε όλα τα ζητήματα''

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν ο κ. Σημίτης, ο οποίος για μια ακόμη φορά ρωτήθηκε εμμέσως να δηλώσει τις προθέσεις του για το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποιο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή τη φορά ο κ. Σημίτης το απέκλεισε. "Δεν ενδιαφέρομαι να εγκαταλείψω τη χώρα μου", δήλωσε κατηγορηματικά. Η ερώτηση αφορούσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σημίτης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκαρ Φίσερ και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Ζουνκέρ, συγκροτούν το τρίο, το οποίο μπορεί να παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου, τόνισε ότι επιτεύχθηκαν οι τρεις στόχοι, που είχαν τεθεί και ήταν:

    Να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης για το Σύνταγμα της Ευρώπης, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι πολλοί, ακόμη και πριν μια εβδομάδα, διατύπωναν επιφυλάξεις συνομιλώντας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για το αν θα προλάβαιναν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνέλευσης, προκειμένου να προωθηθεί το Σχέδιο στη Διακυβερνητική ή να παραταθούν οι εργασίες της στη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας. Μεταξύ αυτών, που αμφέβαλαν για την κατάληξη της Συνέλευσης, ήταν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ,Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Ο κ. Σημίτης απέδωσε την επίτευξη του στόχου αυτού αποκλειστικά και μόνο στις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας. Και πρόσθεσε ότι όχι μόνο ο στόχος επιτεύχθηκε, αλλά προσδιορίστηκε και το χρονοδιάγραμμα των περαιτέρω διαδικασιών. Να διαμορφωθεί μία κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Στο θέμα αυτό έπρεπε να βεβαιωθεί ότι υπάρχουν επαρκείς πόροι ώστε να χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη πολιτική, στη συνέχεια να βρεθούν μορφές συνεργασίας με τις Τρίτες Χώρες, ώστε να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών και εξεύρεση νέων τρόπων καταπολέμησης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης. Ολα αυτά, τόνισε ο κ. Σημίτης, επιτεύχθηκαν. Να διαμορφωθεί μία ευρωπαϊκή αντίληψη για την ασφάλεια και την άμυνα της Ενωσης στη βάση μιας επεξεργασίας του Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος παρουσίασε σχετικό κείμενο. Στο θέμα αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με στόχο να ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο επί Ιταλικής Προεδρίας, όπου, όπως ο ίδιος ο κ. Σολάνα ανέφερε, είναι πιθανό να παρουσιαστεί ένα εκτενέστερο και λεπτομερέστερο κείμενο.

    Κληθείς, τέλος, να αξιολογήσει το εξάμηνο της Ελληνικής Προεδρίας, ο Κώστας Σημίτης τόνισε ότι οι έξι μήνες, που πέρασαν ήταν αρκετά δύσκολοι, καθώς και ότι η Προεδρία σημαδεύτηκε από την ιρακινή κρίση και πρόσθεσε ότι καμία άλλη Προεδρία δεν είχε να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση.

    Θεώρησε επιτυχημένους τους χειρισμούς της Ελληνικής Προεδρίας, τονίζοντας ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα συνοχής, που είχαν παρατηρηθεί στη διάρκεια της κρίσης και τώρα η Ένωση είναι σε μια πορεία να ξεκαθαρίσει τα θέματα των τριβών, που με αφορμή την κρίση στο Ιράκ εμφανίστηκαν στους κόλπους της Ε.Ε.

    "Η επιτυχία της Προεδρίας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, έγκειται και στο γεγονός ότι παρ' όλα τα προβλήματα, που επισώρευσε στην Ένωση η κρίση του Ιράκ, προωθήθηκαν πολλά και σημαντικά εσωτερικά θέματα, μεταξύ των οποίων το Σύνταγμα της Ένωσης".

    Από την πλευρά τους οι κ. Πρόντι και Σολάνα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου έπλεξαν το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για τη σκληρή και αποτελεσματική δουλειά που έκαναν αυτούς τους έξι μήνες.

    Η στρατηγική της ασφάλειας της Ε.Ε

    Η απογευματινή συνεδρίαση αναλώθηκε στη συζήτηση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου, στη διάρκεια της οποίας το "αγκάθι" ήταν η διατύπωση, που έπρεπε να υιοθετηθεί για το Μεσανατολικό και ιδιαίτερα για το ρόλο της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Οπως ανέφερε ο Χαβιέ Σολάνα στο κείμενο των συμπερασμάτων υποστηρίζεται η προσπάθεια του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Μαχμούντ Αμπάς για την επίτευξη ανακωχής και πρόσθεσε, ότι πρέπει να πεισθούν και όλοι οι άλλοι, που υποστηρίζουν την ειρήνη να συμβάλλουν σε αυτό. Αναφερόμενος στη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, τόνισε ότι πρέπει να δεχθούν την ανακωχή, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους η Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα άρσης της οικονομικής στήριξης προς τις οργανώσεις αυτές.

    Επίσης χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ότι ο ίδιος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι τους προηγούμενους έξι μήνες η Ευρώπη πέρασε μια δύσκολη στιγμή, αλλά σήμερα βγαίνει ισχυρότερη, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο, που παρουσίασε ο Χαβιέ Σολάνα τόνισε ότι μέσα από αυτό αναδεικνύεται ο διεθνής ρόλος της Ένωσης, ενώ διαμορφώνεται για πρώτη φορά πολιτική σε ορισμένα θέματα, όπως είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κατεβλήθησαν προσπάθειες προκειμένου να καλυτερεύσουν οι σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και ειρήνης στα Βαλκάνια.

    Ο Χαβιέ Σολάνα απαντώντας σε ερώτηση αν η στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα και αν στη νέα στρατηγική προβλέπεται και στρατιωτική δράση, τόνισε ότι το κείμενο, που παρουσίασε σήμερα αναλύει πως η Ε.Ε βλέπει το σημερινό περιβάλλον ασφάλειας και ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων, χωρίς να θεωρεί κατ' ανάγκη τη στρατιωτική δράση ως το κέντρο βάρους αυτού του πλαισίου.

    Ανέφερε επίσης ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να δίνει μόνος του λύση στα προβλήματα γι' αυτό επιβάλλεται η πολυμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση προωθεί στενή εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους παράγοντες στην Ασία, την Κίνα κ.λπ..

    Ενώ προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν πολλές διαφωνίες στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών στη σύνοδο κορυφής. Ο κ. Σολάνα δέχθηκε και ερώτηση σχετικά με τα λεγόμενα κράτη "παρίες" και αν δεν αποκλείεται η χρήση στρατιωτικών μέσων εναντίον τους, στην οποία απάντησε ότι η Ένωση προωθεί το πολιτικό χαρακτήρα της αντιμετώπισης των προβλημάτων, τον οποίο θεωρεί αποτελεσματικότερο γιατί έχει στο κέντρο του τον ΟΗΕ.

    Προειδοποίησε, πάντως, ότι όποια χώρα δεν συμπεριφέρεται με βάση αυτές τις αρχές, η Ε.Ε έχει τρόπο και πολλά μέσα να επιβάλλει μια τέτοια συμπεριφορά, χωρίς να προσφύγει στη χρήση βίας, η οποία θα είναι το έσχατο μέσο. Τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια της Ένωσης είναι να βοηθήσει τα κράτη που κινδυνεύουν να γίνουν "παρίες" να μην οδηγηθούν στην κατάσταση αυτή.

    Για το ίδιο θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το κείμενο στο οποίο γίνεται η αναφορά για τα κράτη "παρίες" είναι ένα πλαίσιο αρχών και πολιτικών και το οποίο θα εξειδικευθεί στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου η Προεδρία προσήλθε σε συνάντηση με τις τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.

    Αύριο το πρωί θα αρχίσει η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες αυτές. Σύμφωνα εξάλλου, με πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, πιθανολογείται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Παπανδρέου και Γκιουλ και αύριο των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Σημίτη και Ερντογάν.

    Εγκώμια από τους Ευρωπαίους ηγέτες

    Εγκωμιαστικά σχόλια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον τρόπο, που χειρίστηκε τα θέματα της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας έκαναν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επάρκεια, την αποτελεσματικότητα και τη λεπτότητα των χειρισμών του κ. Σημίτη σε ολόκληρο το εξάμηνο.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του, σε δήλωσή του εκφράζει το θαυμασμό για τη μετριοπάθεια, τη δεξιοτεχνία και τη νηφαλιότητα του Έλληνα ομολόγου του. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε επίσης ότι δεν θα φτάσει στο ύψος του και ελπίζει να επωφεληθεί από τις ικανότητες του Κώστα Σημίτη κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας.

    Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής και ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς μεταξύ άλλων στη διάρκειά της άναψε το "πράσινο φως" για το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο ενσωματώνει τις γερμανικές προτάσεις.

    Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αποτελεί καλή βάση για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και πρόσθεσε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει "στενό" χρονοδιάγραμμα, ώστε αν είναι δυνατόν, "η Διακυβερνητική να ολοκληρώσει τη δουλειά της στις αρχές του 2004".

    Ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στη Σύνοδο σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της μετανάστευσης, ενώ πρόσθεσε ότι εκφράστηκε η κοινή πολιτική βούληση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, από την πλευρά του χαρακτήρισε το σχέδιο ''πολύτιμο έγγραφο'' και ''καλή βάση εργασίας για το μέλλον'', υπογράμμιζοντας ωστόσο πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ''συζήτησαν τις συγκεκριμένες προτάσεις'' που περιέχονται στο έγγραφο και περιορίστηκαν σε ''μία ανταλλαγή εντυπώσεων''.

    Ο Αθνάρ εξέφρασε επίσης την επιθυμία η Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία θα αποφασίσει για το οριστικό κείμενο του Συντάγματος να έχει ολοκληρώσει το έργο του πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ υπενθύμισε πως το τελικό κείμενο θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του παράλληλα με τις ευρωεκλογές του 2004.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ενέκριναν oι ''25'' το σχέδιο του Συντάγματος Ε.Ε.

    Έκθεση Σολάνα για ασφάλεια και άμυνας της Ε.Ε.

    www.ert.gr/eu

    [04] Θετικά τα συμπεράσματα για την Κύπρο

    20/6/2003 11:00:00 μμ

    Την ικανοποίησή του για την ειδική παράγραφο που υπάρχει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, για την Κύπρο, εξέφρασε ο Πρόεδρός της χώρας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή τύπου στο περιθώριο της Συνόδου, σημειώνοντας ότι στο τελικό κείμενο περιλήφθηκαν χωρίς οποιανδήποτε αντίρρηση όλα τα σημεία που επιθυμούσε η κυπριακή κυβέρνηση. Επιθυμία της Κυπριακής ηγεσίας ήταν στα τελικά συμπεράσματα να συμπεριληφθεί η έκκληση για συνέχιση του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η επισήμανση ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση, όπως και η μερική άρση των περιορισμών στην επικοινωνία των δύο κοινοτήτων του νησιού που έχει επιτρέψει ο Ραούφ Ντενκτάς δεν αποτελούν τη λύση.

    Παπαδόπουλος: ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν αποτελεί πίεση στην Τουρκία''

    Ερωτηθείς αν μετά την υπογραφή της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα υπάρξει πίεση προς την Τουρκία μέσα από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ή του ΟΗΕ, απάντησε ότι θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι το Κυπριακό σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν αποτελεί πίεση, αλλά δηλώνει στην Τουρκία ότι, αν όντως ενδιαφέρεται για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών της προοπτικών, πρέπει να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις εκκλήσεις για να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτίμησε επίσης, ότι όσον αφορά το Κυπριακό μόνο διγλωσσία υπάρχει και όχι διαφοροποίηση θέσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη και της Τουρκίας. "Εμείς κρίνουμε ότι υπάρχει πλήρης ταύτιση της Τουρκίας με την τακτική του κ. Ντενκτάς", τόνισε και πρόσθεσε ότι "επινοείται από μερικούς δημοσιογράφους η ανάλυση μιας αλλαγής στην ορολογία για να χτιστεί ο μύθος ότι υπάρχει διαφοροποίηση στην πολιτική Ντενκτάς και Τουρκίας".

    Οσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι είναι ήδη η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτείνει τις προσπάθειες για τη φροντίδα των συνόρων, για το θέμα της χορήγησης ασύλου και για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης σημειώνοντας ότι για όλα αυτά χρειάζονται πόροι.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το ίδιο θέμα τόνισε την σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας του για την Ε.Ε., καθώς αποτελεί το ανατολικότερο σύνορό της σημείο στη Μεσόγείο ζητώντας ένα ποσό από τα κονδύλια που θα διατεθούν για την προστασία των συνόρων της Ε.Ε. από την παράνομη μετανάστευση, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί συγκεκριμένο ποσό και ότι το ζήτημα αυτό το εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφερόμενος τέλος στην έγκριση του σχεδίου Ευρωπαϊκού Συντάγματος υπογράμμισε ότι το σχέδιο είναι μία καλή βάση εκκίνησης για τη διαμόρφωση των θέσεων για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τέλος ότι στις 7 Ιουλίου, σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής θα επικυρωθεί η Συνθήκη Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [05] Το νέο Σύνταγμα

    20/6/2003 10:13:00 μμ

    Εγκρίθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, το σχέδιο του ευρωπαϊκού Συντάγματος, το βασικό κείμενο για τη διακυβερνητική διάσκεψη, η οποία και θα ετοιμάσει το τελικό σύνταγμα έως το Μάιο του 2004. Η Ευρώπη, στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα αποκτήσει σύγχρονη πολιτική οντότητα, για πρώτη φορά με συνταγματικό κείμενο. Πρόκειται για ένα σύνταγμα με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, στο οποίο έχει ενσωματωθεί η Χάρτα των Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στις διατάξεις του περιλαμβάνεται η απαγόρευση της θανατικής καταδίκης, των βασανιστηρίων και της ανθρώπινης κλωνοποίησης. Το Σύνταγμα της Ενωμένης Ευρώπης παρουσίασε την Παρασκευή, επισήμως στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν.

    Στόχοι και αρχές του Συντάγματος

    ''Χρώμεθα γαρ πολιτεία... και όνομα μεν δια το μη ες ολίγους αλλ' ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται''

    Αρχίζοντας με μία ρήση του Θουκιδίδη, στο προοίμιο αναφέρεται ότι πηγή έμπνευσης για την Ε.Ε. είναι η πολιτιστική θρησκευτική και ανθρωπιστική κληρονομιά της Ευρώπης και επισημαίνεται ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι να παραμείνει μία ήπειρος ανοικτή στην πολιτιστική ανάπτυξη.

    Με σεβασμό στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Ευρω σύνταγμα, στόχοι της Ε.Ε. είναι η προαγωγή της ειρήνης, η δημιουργία χώρου ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης χωρίς εσωτερικά σύνορα, καθώς και η δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς όπου ο ανταγωνισμός είναι ελεύθερος και ανόθευτος.

    Στο πρώτο μέρος του Συντάγματος, αναφέρεται επίσης ότι η Ε.Ε. καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις, ενώ επισημαίνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει νομική προσωπικότητα κάτι που ως σήμερα δεν ίσχυε.

    Μέχρι το Μάιο του 2004 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη η επεξεργασία του συντάγματος της Ευρώπης. Η Ευρώπη, στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα αποκτήσει σύγχρονη πολιτική οντότητα, για πρώτη φορά με ένα συνταγματικό κείμενο. Πρόκειται για ένα Σύνταγμα με βαθιά ανθρωπιστικό χαρακτήρα στο οποίο έχει ενσωματωθεί η Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ. Ανάμεσα σε άλλες προβλέψεις του σχεδίου που εγκρίθηκε για ν΄ αποτελέσει τη βάση συζήτησης για το Ευρω-σύνταγμα, είναι και η απαγόρευση της θανατικής καταδίκης, της ανθρώπινης κλωνοποίησης αλλά και των βασανιστηρίων. Στο άρθρο 2 παράγραφο 2 του δευτέρου μέρους, αναφέρεται ότι «Κανείς δεν μπορεί να καταδικασθεί στην ποινή θανάτου ούτε να εκτελεστεί, ενώ στην παράγραφο 3, υπογραμμίζεται ότι απαγορεύονται οι ευγονικές πρακτικές ιδίως όσων αποσκοπούν στην επιλογή των προσώπων. Τονίζεται επίσης ότι απαγορεύεται η αναπαραγωγική κλωνοποίηση των ανθρωπίνων όντων. Στο ίδιο πάντα άρθρο, στην παράγραφο τέσσερα, ότι απαγορεύονται τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες και εξευτελεστικές ποινές μεταχείρισης

    Αρμοδιότητες Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το Σχέδιο, όταν το Σύνταγμα αναθέτει στην Ε.Ε. αποκλειστική αρμοδιότητα σε συγκεκριμένο τομέα, αυτή δύναται να νομοθετεί και να εκδίδει νομικά δεσμευτικές πράξεις.

    Τα ίδια τα κράτη-μέλη δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα εκτός και αν εξουσιοδοτηθούν προς τούτο.

    Σύμφωνα με το σχέδιο Συντάγματος, η Ε.Ε. διαθέτει αποκλειστική αρμοδιότητα να θεσπίζει τους αναγκαίους για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς κανόνες ανταγωνισμού, καθώς και στους ακόλουθούς τομείς:

    Νομισματική πολιτική για τα κράτη του ευρώ. - Κοινή εμπορική πολιτική Τελωνειακή Ένωση Διατήρηση των αλιευτικών πόρων της θάλασσας στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής

    Η Ε.Ε. διαθέτει επίσης αποκλειστική αρμοδιότητα για τη Σύναψη Διεθνούς Συμφωνίας, όταν αυτή προβλέπεται σε νομοθετική πράξη της Ένωσης.

    Από κοινού αρμοδιότητες

    Υπάρχουν επίσης αρμοδιότητες η ευθύνη των οποίων ανήκει από κοινού στην Ε.Ε. και τα κράτη μέλη. Οι επονομαζόμενες συντρέχουσες αρμοδιότητες, εφαρμόζονται στους τομείς:

    Εσωτερικής αγοράς - χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης - γεωργίας και αλιείας Μεταφορών Ενέργειας Κοινωνικής πολιτικής Οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής Περιβάλλοντος Προστασίας των καταναλωτών Κοινών προκλήσεων για την ασφάλεια στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Συμπληρωματικές δράσεις

    Υπάρχουν επίσης και τομείς στους οποίους η δράση της Ε.Ε και των κρατών μελών είναι συμπληρωματική. Πρόκειται για τους τομείς:

    Βιομηχανίας Προστασίας της ανθρώπινης υγείας Παιδείας Πολιτισμού Πολιτικής προστασίας

    Αμυνα - Κοινή Πολιτική Ασφάλειας

    Όσον αφορά στην Αμυνα της Ευρώπης, στο Σύνταγμα, αναφέρεται ότι στόχος είναι ο προοδευτικός καθορισμός μίας κοινής αμυντικής πολιτικής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην κοινή άμυνα.

    Επισημαίνεται ακόμη ότι τα κράτη-μέλη υποστηρίζουν ενεργά και ανεπιφύλακτα την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ένωσης με πνεύμα αμοιβαίας πίστης και αλληλεγγύης και ότι απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια αντιβαίνει στα συμφέροντα της Ε.Ε.

    Κοινή πολιτική ασφάλειας Ε.Ε.

    Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, η κοινή πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. βασίζεται σε στρατιωτικά και μη στρατιωτικά μέσα. Η Ε.Ε. μπορεί να κάνει χρήση των στρατιωτικών μέσων σε αποστολές εκτός της Ε.Ε. προκειμένου να διασφαλίζει τη διατήρηση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης, η πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε. σέβεται τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από το ΝΑΤΟ και τα κράτη - μέλη θέτουν στη διάθεση της Ε.Ε στρατιωτικές και μη δυνατότητες προκειμένου να συμβάλουν στους στόχους, που έχει καθορίσει το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση μιας αποστολής στο πλαίσιο της Ε.Ε σε ομάδα κρατών - μελών προκειμένου να διατηρηθούν οι αξίες της Ε.Ε και να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά της.

    Ρήτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών

    Η ρήτρα αυτή ενεργοποιείται αν ένα κράτος - μέλος δεχθεί τρομοκρατική επίθεση ή πληγεί από φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή.

    Ενισχυμένες συνεργασίες

    Δίνεται η δυνατότητα στενότερης συνεργασίας ορισμένων μόνο κρατών - μελών της Ε.Ε στον αμυντικό τομέα. Στην περίπτωση, που ένα από τα συμμετέχοντα στην ενισχυμένη συνεργασία κράτη αποτελέσει αντικείμενο ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα συμμετέχοντα κράτη, τού παρέχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα, που έχουν στη διάθεσή τους.

    Τα κράτη - μέλη, που επιθυμούν στενότερη συνεργασία, ζητούν έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών και τη λαμβάνουν εφόσον μετέχουν σ' αυτή τουλάχιστον το 1/3 των κρατών - μελών της ΕΕ. Παράλληλα όμως αναφέρεται ότι οι ενισχυμένες συνεργασίες είναι ανοιχτές σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Θεσμικό πλαίσιο Ε.Ε.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Ασκεί από κοινού με το Συμβούλιο νομοθετικά και δημοσιονομικά καθήκοντα και εκλέγει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα μέλη του εκλέγονται από τους Ευρωπαίους πολίτες με άμεση και καθολική ψηφοφορία για θητεία πέντε ετών, ενώ ο αριθμός των μελών του δεν μπορεί να υπερβεί τους 736 και κάθε κράτος έχει κατ' ελάχιστον τέσσερις ευρωβουλευτές.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Απαρτίζεται από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των κρατών-μελών, καθώς και από τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Επιτροπής. Το όργανο, συγκαλούμενο από τον πρόεδρό του, συνέρχεται ανά τρίμηνο και συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ε.Ε. Επίσης αναφέρεται, ότι εκτός των περιπτώσεων για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διαφορετικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει με συναίνεση, δηλαδή με ομοφωνία.

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (νέος θεσμός)

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία 2,5 ετών, που μπορεί να ανανεωθεί. Σε περίπτωση σοβαρού κωλύματος ή παραπτώματος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να τερματίσει τη θητεία του με την ίδια διαδικασία βάσει της οποίας τον εξέλεξε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προεδρεύει και διευθύνει τις εργασίες του, εξασφαλίζει την προετοιμασία και τη συνέχειά τους σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν και παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεση μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ασκεί την εξωτερική εκπροσώπηση της Ε.Ε σε τομείς, που άπτονται της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης. Δεν μπορεί να ασκεί εθνικό αξίωμα, ενώ μπορεί να ασκεί άλλο κοινοτικό αξίωμα.

    Συμβούλιο των Υπουργών

    Ασκεί νομοθετικά και δημοσιονομικά καθήκοντα καθώς και καθήκοντα χάραξης πολιτικών υπό τις προϋποθέσεις, που ορίζει το Σύνταγμα. Αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία πλην των περιπτώσεων για τις οποίες το Σύνταγμα ορίζει διαφορετικά.

    Αναφορικά με τις συνθέσεις του Συμβουλίου Υπουργών, αυτές είναι ουσιαστικά δύο και συγκεκριμένα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Νομοθετικού Εργου, που εξασφαλίζει τη συνοχή των εργασιών του Συμβουλίου των Υπουργών.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεσπίζει ευρωπαϊκή απόφαση με την οποία καθορίζονται οι κανόνες της εναλλαγής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και γεωγραφικές ισορροπίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πολυμορφία των κρατών μελών. Σχετικά με τις διαδικασίες υιοθέτησης των κοινοτικών αποφάσεων στο νέο σύνταγμα, αναφέρεται ότι οσάκις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή το Συμβούλιο των Υπουργών αποφασίζουν με ειδική πλειοψηφία η εν λόγω πλειοψηφία ορίζεται ως η πλειοψηφία των κρατών μελών τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της ΕΕ.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Όπως επισημαίνει το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προάγει το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, μεριμνά για την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και επιβλέπει την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης, εκτελεί τον προϋπολογισμό και εξασφαλίζει την εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης πλην της κοινής εξωτερικής πολιτικής.

    Αποτελεί σώμα απαρτιζόμενο από έναν πρόεδρο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε. που είναι και αντιπρόεδρος και 13 Ευρωπαίους επιτρόπους, που επιλέγονται βάσει συστήματος ισότιμης εναλλαγής μεταξύ των κρατών-μελών.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής διορίζει επιτρόπους χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι οποίοι επιλέγονται βάσει των ιδίων κριτηρίων, που ισχύουν για τα μέλη του σώματος και προέρχονται από όλα τα άλλα κράτη μέλη.

    Σε ότι αφορά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου της επιτροπής.

    Ο υποψήφιος αυτός εκλέγεται από την Ευρωβουλή με την πλειοψηφία των μελών που την απαρτίζουν. Εάν ο υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει εντός μηνός νέο υποψήφιο.

    Σε σχέση με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με το σύστημα εναλλαγής, καταρτίζει κατάλογο τριών προσώπων, στον οποίο αντιπροσωπεύονται και τα δύο φύλα τα οποία κρίνει ότι διαθέτουν τα προσόντα να ασκήσουν τα καθήκοντα του επιτρόπου. Στη συνέχεια, επιλέγοντας ένα πρόσωπο από κάθε προτεινόμενο κατάλογο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής ορίζει τους 13 επιτρόπους με κριτήριο την επαγγελματική τους επάρκεια, την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ιδέα και την αδιαμφισβήτητη ανεξαρτησία τους.

    Η θητεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πενταετής και κάθε Επίτροπος μπορεί να υποβάλλει παραίτηση εφόσον του το ζητήσει ο πρόεδρος.

    Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ

    Επιλέγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και με τη συμφωνία του προέδρου της Επιτροπής. Ασκεί την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ενωσης, συμβάλλει με τις προτάσεις του στην εκπόνησή της και την εκτελεί ως εντολοδόχος του Συμβουλίου των Υπουργών.

    Δικαίωμα ένταξης

    Μέλη της Ε.Ε. μπορεί να γίνει κάθε ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τις αξίες της και δεσμεύεται να τις προάγει. Για να γίνει ένα κράτος μελος της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου των Υπουργών, των εθνικών κοινοβουλίων καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Για πρώτη φορά προβλέπεται η αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής στην Ε.Ε. που μπορεί να αποφασιστεί με πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων των μελών της Ε.Ε ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Επιτροπής.

    Για πρώτη φορά προβλέπεται και η εθελούσια αποχώρηση ενός κράτους από την ΕΕ όπου επισημαίνεται ότι το κράτος που αποφασίζει να αποχωρήσει γνωστοποιεί την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο στη συνέχεια προβαίνει σε διαπραγματεύσεις και συνάπτει με το συγκεκριμένο κράτος συμφωνία που καθορίζει τις λεπτομέρειες της αποχώρησης.

    Αναφορικά με τον αριθμό των ευρωβουλευτών που έχει η κάθε χώρα για την περίοδο 2004-2009, ορίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει 24 ευρωβουλευτές.

    [06] Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Δ. Βαλκανίων το Σάββατο

    20/6/2003 8:48:00 μμ

    Το Σάββατο, 21 Ιουνίου, θα συγκληθεί, στις 09.00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Κατά τη Σύνοδο αυτή προγραμματίζεται να υιοθετηθεί Κοινή Δήλωση. Στη Σύνοδο θα μετάσχουν ο υψηλός εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόρδος Ασντοουν, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Κοσσυφοπέδιο Μ. Στάινερ και ο ειδικός συντονιστής για το Σύμφωνο Σταθερότητας Ε. Μπούζεκ. Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πακ Κοξ και από τον γγ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον. "Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται το πεπρωμένο των λαών των Δυτικών Βαλκανίων", δήλωσε από τη Χαλκιδική ο αρμόδιος Επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Κρις Πάτεν.

    Δεν θέτουμε το δίλημμα ΗΠΑ, ή Ε.Ε.

    Ο κ. Πάτεν δήλωσε "ευγνώμων προς την ελληνική Προεδρία για την προσπάθεια που κατέβαλε να στρέψει την προσοχή των Ευρωπαίων στα Βαλκάνια" και έκανε λόγο για "ένα κομμάτι του παζλ που λείπει ακόμη από την εικόνα της Ευρώπης".

    Όσον αφορά το χρόνο ένταξης των χωρών αυτών, οι οποίες συμμετέχουν στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, "εξαρτάται αποκλειστικά από τις ίδιες", είπε ο κ. Πάτεν και υπογράμμισε τα θέματα αξιοποίησης των οικονομικών και εμπορικών ευκαιριών που παρέχει με τις προνομιακές συμφωνίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων των χωρών αυτών και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    "Το σημαντικότερο μήνυμα από την αυριανή σύνοδο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη Διαδικασία Σύνδεσης και Συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ισοδύναμη των διαδικασιών που οδήγησαν τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης στην ένταξη", πρόσθεσε ο κ. Πάτεν.

    Ο Βρετανός Επίτροπος, σχολιάζοντας την επιρροή που ασκούν τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ στην περιοχή, δήλωσε ότι "η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα θέσει τις βαλκανικές χώρες προ τέτοιου διλήμματος, να διαλέξουν ανάμεσα σε εμάς και στην Αμερική. Δεν θα τους ζητήσουμε να απορρίψουν τις συμφωνίες που συνάπτουν με τις ΗΠΑ", δήλωσε ο κ. Πάτεν, αναφερόμενος προφανώς στη διμερή συμφωνία της Αλβανίας με τις ΗΠΑ για μη παράδοση Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

    Η συνάντηση του Σαββάτου για τα Δυτικά Βαλκάνια θα τελειώσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 10.30 το πρωί και ακολούθως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα αναχωρήσουν, για μία κρουαζιέρα γύρω από το Αγιο Όρος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρατεθεί γεύμα. Η επιστροφή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 16.00.

    Από το σημείο αυτό και μετά η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα έχει, πλέον, περάσει στην Ιστορία.

    [07] Υπεγράφη ο νόμος ασυλία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι

    20/6/2003 11:29:00 μμ

    Μπορεί την Παρασκευή με το τέλος της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να πήρε στα χέρια του τη σκυτάλη για την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο, αλλά τα ευχάριστα νέα για την κυβέρνησή του τα πήρε από την Προεδρία της χώρας του. Ο Πρόεδρος της χώρας Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι υπέγραψε το νόμο που παρέχει ασυλία από τις διώξεις στους πέντε ανώτατους ηγέτες της Ιταλίας, ενέργεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η δίκη για δωροδοκία του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Με την υπογραφή του Τσιάμπι στο νόμο, που πέρασε από το κοινοβούλιο με ταχύτητα-ρεκόρ, ο Μπερλουσκόνι διασώζεται από τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρισκόταν αν καταδικαζόταν κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, που ξεκινά την 1η Ιουλίου.

    Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κατηγορείται για δωροδοκία δικαστών σε μια αμφισβητούμενη υπόθεση εξαγοράς μιας επιχείρησης στα μέσα της δεκαετίας του '80, δέκα χρόνια σχεδόν πριν ασχοληθεί με την πολιτική. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

    [08] Μόσχα: Η Συρία πρέπει να σεβαστεί τις απαιτήσεις της ΙΑΕΑ

    20/6/2003 8:29:00 μμ

    Φωτο Αρχείου

    Την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ζήτησε η Ρωσία από τη Συρία, προειδοποιώντας την ότι δεν θα την προμηθεύσει με πυρηνικά καύσιμα, σε περίπτωση που δεν θέσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ. Ο Ρώσος υπουργός Ατομικής Ενέργειας Αλεξάντερ Ρουμιάντσεφ, τόνισε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν θα αρχίσει τις παραδόσεις πυρηνικού καυσίμου για την μονάδα του Μπουσέχρ, αν η Τεχεράνη δεν δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του έχει θέσει η ΙΑΕΑ. Στο μεταξύ, αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, απεύθυναν και οι ηγέτες της Ε.Ε.

    Ο υπουργός Ατομικής Ενέργειας της Ρωσίας σημείωσε ότι στη Βιέννη, κατά τη σύνοδο της ΙΑΕΑ στην αρχή της εβδομάδας, η ιρανική αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε να μην παραβιάζει τις νόρμες και τους κανόνες της Υπηρεσίας για την απόκτηση ουρανίου και το καθήκον της να την ενημερώνει έγκαιρα για το θέμα αυτό.

    Επίσης, ο κ. Ρουμιάντσεφ υποστήριξε ότι η το συμβούλιο των διοικητών της ΙΑΕΑ εκτιμά πως μετά τις διαβουλεύσεις με την Τεχεράνη, το Ιράν θα υπογράψει το επιπρόσθετο πρωτόκολλο στη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών.

    Τέλος, ο Ρώσος υπουργός σημείωσε ότι από την πλευρά της η χώρα του θα επιδιώξει την επιτάχυνση της υπογραφής με το Ιράν του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου για τον επαναπατρισμό του χρησιμοποιημένου καυσίμου, προκειμένου να μην καθυστερήσει η εργασία προετοιμασίας του αντιδραστήρα του Μπουσέχρ και έναρξη της λειτουργίας του το 2004.

    [09] Διακοινοβουλευτική Συνάντηση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    20/6/2003 9:51:00 μμ

    Στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκαν οι υπουργοί Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος από το βήμα της 5ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Η αξιοποίηση αυτών των πηγών αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος, δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος είναι το 2010 το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα, να φτάσει το 10%. Οπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, οι επενδύσεις που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας είναι από τις πιο επιτυχημένες και αυτό αποδεικνύεται από τον ταχύτατο χρόνο αποπληρωμής τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη τους είναι εξαιρετικά ευνοϊκά.

    Σημείο-κλειδί προς την κατεύθυνση του καθαρού περιβάλλοντος

    Στο υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί, ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα δημοπράτησης των αδειών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να υπάρχει επιδότηση και ενίσχυση, η οποία να ανταποκρίνεται σε αυτό που θα κάνει βιώσιμη την επένδυση.

    Αναφερόμενος στην ύπαρξη της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί και τροχοπέδη για τη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε τα σημαντικά βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί και σε αυτό τον τομέα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τα 49 πιστοποιητικά που απαιτούντο για να μπορέσει ο ιδιώτης να πραγματοποιήσει μια επένδυση, σήμερα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί στο ελάχιστο φθάνοντας μόλις τα εννέα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος έδωσε το στίγμα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι γίνεται πια πολύ καλή δουλειά.

    Οπως είπε, γεγονός ενδεικτικό των σχετικών ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, είναι ότι στα τέλη του 2003, 500MW θα παράγονται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σήμερα στην Ελλάδα η ενέργεια από τις ήπιες μορφές ενέργειας ανέρχεται περί τα 350 περίπου MW, ενώ στο τέλος του χρόνου, όπως είπε ο υπουργός, θα προστεθούν ακόμα 150.

    Απώτερος στόχος είναι το 2010 το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα σήμερα, να φτάσει το 10%. Αν προστεθούν και τα υδροηλεκτρικά έργα, τότε το ποσοστό συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη συνολική ηλεκτρική ενέργεια θα φτάσει το 17%.

    Προς την κατεύθυνση της διάδοσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή ένας νέος νόμος που αφορά τη γεωθερμία, που, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, αναμένεται να δημιουργήσει μια νέα αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειαςστην Ελλάδα.

    Εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης λέει και έμπρακτα "ναι" στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς στο νέο κτίριο του στην Αθήνα, από τον επόμενο μήνα, θα συνδυάζεται η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την παραδοσιακή μορφή παραγωγής ηλεκτρικής χρήσης. Η συνάντηση της Αθήνας (παρόμοιες γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα) είναι η πρώτη στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών στην ΕΕ, ενώ εκτός από εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου, συμμετέχουν εκπρόσωποι επενδυτών, ενεργειακών οργανισμών κ.α.

    Η 5η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται το Σάββατο, έχει ως στόχο την προώθηση της συσσωρευμένης εμπειρίας της ΕΕ στην ενίσχυση της χρήσης και ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα νέα κράτη-μέλη αλλά και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    [10] Διάθεση των μετοχών της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ

    20/6/2003 6:59:00 μμ

    Την αποφαση του να διαθέσει το Δημόσιο το σύνολο των μετοχών κυριότητας του και κυριότητας της ΔΕΚΑ ΑΕ της εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ ΑΕ) στους υφιστάμενους σήμερα μετόχους της, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Η διάθεση των μετοχών του Δημοσίου και της ΔΕΚΑ θα γίνει στην τιμή των 3.75 ευρώ ανά μετοχή, η οποία θα είναι κοινή για όλους τους μετόχους της ΕΧΑΕ. Η τιμή αυτή συνεπάγεται premium 30,66% στο μέσο όρο τιμών κλεισίματος του τελευταίου εξαμήνου (2,87 ευρώ) και 13,64% στο μέσο όρο τιμών κλεισίματος του τελευταίου δωδεκαμήνου (3,30 ευρώ). Η μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών θα γίνει εντός των επομένων 15 εργασίμων ημερών στους επτά τραπεζικoύς ομίλους - μετόχους της ΕΧΑΕ και αφού τηρηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

    Στη συνέχεια και μόλις παρασχεθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές (τόσο της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της αρμόδιας -λόγω προμετόχων- χρηματιστηριακής αρχής του Λουξεμβούργου) και της τήρησης όλων των αναγκαίων διαδικασιών που προβλέπει ο Νόμος, περιλαμβανομένης της προσφοράς μετοχών στους κατόχους προμετόχων, οι επτά τραπεζικοί όμιλοι θα διαθέσουν, μέσω πρόσκλησης, προς όλους όσους εμφανίζονται ως μέτοχοι της ΕΧΑΕ την 20.6.2003, τις μετοχές που τους αναλογούν.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τη συναλλαγή αυτή, το Χρηματιστήριο θα ανήκει στους παράγοντες της αγοράς, ενώ ακυρώνεται κάθε δυνατότητα ελέγχου και παρεμβάσεων του Δημοσίου.

    Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και οι παράγοντες που τη συνθέτουν θα αποδείξουν την ωριμότητά τους, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του σύγχρονου διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 June 2003 - 20:56:18 UTC