Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανελλαδικές εξετάσεις: Αύριο τα ειδικά μαθήματα
  • [02] Η Τουρκία θα αποζημιώσει τη Λοϊζίδου μέχρι τον Οκτώβριο
  • [03] Εικοσιτετράωρη απεργία στο Δημόσιο
  • [04] Συζητούν για το σχέδιο του 1ου Συντάγματος Ε.Ε.
  • [05] Στη Χαλκιδική σήμερα η αντι-Σύνοδος
  • [06] Το πλαίσιο κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση
  • [07] Σε αδιέξοδο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.
  • [08] Η Σύνοδος της Χαλκιδικής στον διεθνή τύπο
  • [09] Κοξ: Βασικός ο ρόλος της Ευρώπης στο Κυπριακό
  • [10] Kαταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Β. Τζωρτζάτου
  • [11] Εκρηξη σε Θεολογική σχολή στην Τουρκία
  • [12] Στο Ισραήλ σήμερα ο Κόλιν Πάουελ
  • [13] Κίνα: Σύγκρουση πλοίων με 23 νεκρούς
  • [14] Σχέδιο δήλωσης των ΗΠΑ για τη Β. Κορέα στον ΟΗΕ
  • [15] Συμπλοκές στην Ιορδανία λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων
  • [16] Κάηκαν σπίτια σε χωριό της Αριζόνας από πυρκαγιά
  • [17] Απαλλαγή Αμερικανών πιλότων από κατηγορίες για ''φίλια πυρά''
  • [18] Πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα στην Πορτογαλία
  • [19] Αυστραλία: ''Πιθανός πυρηνικός στόχος της Κίνας''
  • [20] Η χρόνια ανέχεια στο μεταπολεμικό Ιράκ ανησυχεί τον ΟΗΕ
  • [21] Ν.Υ. Times: Ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν
  • [22] Μηχάνημα που αντικαθιστά τα αναλγητικά
  • [23] Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ε.Ε για μεταλλαγμένα
  • [24] Σιγκαπούρη: Σε πορνογραφική μετέτρεψαν χάκερς την ιστοσελίδα κόμματος!

    [01] Πανελλαδικές εξετάσεις: Αύριο τα ειδικά μαθήματα

    20/6/2003 8:58:00 πμ

    Αρχίζουν αύριο Σάββατο οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, με τις οποίες κλείνει ο κύκλος των φετινών πανελλαδικών. Οι εξετάσεις, που ξεκινούν με το μάθημα των Αγγλικών, πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 28 του μηνός. Στο ειδικό site που έχει δημιουργήσει για τέταρτη συνεχή χρονιά η ΕΡΤonline, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.ert.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε πρώτοι για τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το Υπουργείο Παιδείας και τις απαντήσεις τους, σε συνεργασία με το φροντιστήριο "Σύνολο".

    Το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου οι βαθμολογίες

    Περισσότεροι από 137.000 μαθητές, ρίχτηκαν εφέτος στη μάχη των Πανελληνίων εξετάσεων, ενώ συνολικά τουλάχιστον 94.000 μαθητές της Γ' Λυκείου διεκδικούν 65.500 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Οι βαθμολογίες αναμένεται να αναρτηθούν στα Λύκεια μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οπότε και θα αρχίσει και η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων με τις προτιμήσεις σχολών.

    Οι εισαγωγικές βάσεις και τα ονόματα των εισαγομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Αυγούστου ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    [02] Η Τουρκία θα αποζημιώσει τη Λοϊζίδου μέχρι τον Οκτώβριο

    20/6/2003 9:55:00 πμ

    Στην χωρίς όρους καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τιτίνα Λοϊζίδου θα προχωρήσει η Αγκυρα μέχρι τον Οκτώβριο, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Στρασβούργο. Επίσης τόνισε ότι ''οι αρχές της χώρας μου άρχισαν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, με στόχο να επιτρέψουν στην Επιτροπή να διαπιστώσει στη σύνοδό της, αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα στις 7-8 Οκτωβρίου 2003, την καταβολή της αποζημίωσης (δίκαιης ικανοποίησης) και να αποτρέψει την εξέταση από την Επιτροπή του σχετικού ψηφίσματος''. Πολλές αντιπροσωπείες καλωσόρισαν την τουρκική δήλωση, δηλώνοντας παράλληλα ότι αναμένουν να δουν την υλοποίησή της.

    Λοϊζίδου: Σημαντικό είναι η εφαρμογή της απόφασης

    Ο συνήγορος της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε ότι η νέα τοποθέτηση της Τουρκίας, που έως τώρα με διάφορα προσχήματα αρνείτο την καταβολή των αποζημιώσεων, αποτελεί ορόσημο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη διεθνή έννομη τάξη.

    Η Τουρκία, είπε ο κ. Δημητριάδης, πρέπει τώρα να εφαρμόσει και την απόφαση για την απρόσκοπτη πρόσβαση της Τιτίνας Λοϊζίδου στην περιουσία της στα Κατεχόμενα. Η Τιτίνα Λοϊζίδου δήλωσε ότι θα αναμένει να δει τα περαιτέρω τον Οκτώβριο και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή της απόφασης για απόλαυση της περιουσίας της.

    Η απόφαση να καταβάλει αποζημίωση στην Τιτίνα Λοϊζίδου -αν και έχει δηλωθεί η πρόθεση καταβολής και όχι ο τρόπος- είναι πολύ σημαντική, είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης, διότι αναγνωρίζεται ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας δεν επηρεάζεται από την κατοχή.

    [03] Εικοσιτετράωρη απεργία στο Δημόσιο

    20/6/2003 1:07:00 πμ

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν σήμερα οι πολίτες στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Στην απεργία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ που θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    [04] Συζητούν για το σχέδιο του 1ου Συντάγματος Ε.Ε.

    20/6/2003 11:06:00 πμ

    Το σχέδιο για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο ετοίμασε η Συνέλευση, συζητούν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, 2η ημέρα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Παρών και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Περίπου στις 10 το πρωί ο πρόεδρος της Συνέλευσης Ζισκάρ Ντ' Εστέν παρέδωσε στους "25" το σχέδιο, ενώ ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επισήμανε την ιστορική σημασία της συζήτησης. Θα ακολουθήσει από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων συζήτηση επί του Συντάγματος και θα ληφθούν αποφάσεις για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία και θα έχει και τον τελευταίο λόγο επί του Συντάγματος.

    Συζητήσεις και για τις σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ

    O Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι φτάνουν σήμερα, θα εκπροσωπήσουν την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Οι δυο ηγέτες θα συμμετάσχουν στην ενημερωτική σύνοδο που θα οργανώσει η Ελληνική Προεδρία με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη χωρών.

    Περίπου στις 12.30 σήμερα, οι πρόεδροι της Συνέλευσης και της Ευρωβουλής θα αποχωρήσουν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων για τη σύγκληση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία, ως γνωστόν, θα έχει και τον τελευταίο λόγο επί του Ευρωσυντάγματος. Οι επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Ελευθέρων Δημοκρατών αποφάσισαν να υποστηρίξουν στις γενικές του γραμμές το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε το σχέδιο συντάγματος ως ικανοποιητικό συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα οδηγήσει σε μία καλή συζήτηση. Εξάλλου, τόνισε ότι όσοι επιθυμούν τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, θα πρέπει να γνωρίζουν πως αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά και με συμβιβασμούς.

    Σε δηλώσεις του λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στη Χαλκιδική ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλωσορίσουν το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ ως "καλή βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης" για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που θα ακολουθήσει το έργο της Συνέλευσης.

    Μεταξύ 13.30 και 15.00, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έχουν την ευκαιρία, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, να συζητήσουν κατά τη διάρκεια ενός νέου γεύματος εργασίας, την έκθεση του Χαβιέ Σολάνα, αλλά και την πορεία των σχέσεων της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Παρά τις προσπάθειες βελτίωσης που καταβάλλονται τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ είναι, μάλλον, προβληματικές, τόσο από πολιτικής, όσο και από οικονομικής απόψεως.

    Η κρίση στο Ιράκ έχει αφήσει βαθιές πληγές στις σχέσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, ενώ νέες εντάσεις έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό με αφορμή τις έντονες παρασκηνιακές πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ σε πολλές υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες. Οι πιέσεις αφορούν τη μη αναγνώριση των αρμοδιοτήτων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες.

    Επίσης, έντονες είναι οι αντιπαραθέσεις τόσο στο επίπεδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όσο και στο επίπεδο της Αμυντικής Βιομηχανίας από την ανάπτυξη της οποίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Αμυνας.

    Μετά το γεύμα εργασίας οι ''15'' θα συνεδριάσουν εκ νέου στις 17.00, προκειμένου να εγκρίνουν τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η συζήτηση αυτή θα τελειώσει μέχρι τις 18.15 και στη συνέχεια οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συγκεντρωθούν για την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία.

    Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 20.00, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου και πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μαζί με τους Ρομάνο Πρόντι και Χαβιέ Σολάνα θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των τριών υποψηφίων χωρών που δεν μετέχουν στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία), με τους οποίους θα έχουν ενημερωτική συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα ολοκληρωθούν το βράδυ με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στις 21.30 για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Συνάντηση με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων το Σάββατο

    Το Σάββατο, 21 Ιουνίου, θα συγκληθεί, στις 09.00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα διαρκέσει μιάμιση ώρα. Κατά τη Σύνοδο αυτή προγραμματίζεται να υιοθετηθεί Κοινή Δήλωση.

    Στη Σύνοδο θα μετάσχουν ο υψηλός εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόρδος Ασντοουν, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Κοσσυφοπέδιο Μ. Στάινερ και ο ειδικός συντονιστής για το Σύμφωνο Σταθερότητας Ε. Μπούζεκ. Θα προηγηθεί χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πακ Κοξ και από τον γγ του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον.

    Μετά τη συνάντηση αυτή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να αναχωρήσουν, περί τις 11.30 για μία κρουαζιέρα γύρω από το Αγιο Όρος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρατεθεί γεύμα.

    Η επιστροφή εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί περί τις 16.00. Από το σημείο αυτό και μετά η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα έχει, πλέον, περάσει στην Ιστορία.

    [05] Στη Χαλκιδική σήμερα η αντι-Σύνοδος

    20/6/2003 10:55:00 πμ

    Χιλιάδες "πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης" κατευθύνονται, από το πρωί, προς το Νέο Μαρμαρά της Χαλκιδικής, προκειμένου να διαδηλώσουν στις παρυφές του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Πόρτο Καρράς", όπου διεξάγονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Οι διαδηλωτές επιβαίνουν σε λεωφορεία, σε Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και σε μοτοσικλέτες και καταφθάνουν από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας. Στα σχέδια τους είναι να πραγματοποιήσουν δυο συγκεντρώσεις στην πόλη του Νέου Μαρμαρά, μια στις 13.00 στο γήπεδο με οργανωτές το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες μικρότερες ομάδες και μια άλλη στις 14.00 στην κεντρική πλατεία από τη "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003", που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Οι δυο αυτές βασικές συνιστώσες της "antiglobal κινητοποίησης" έχουν ξεκαθαρίσει ότι δε θα επιχειρήσουν να περάσουν την "κόκκινη ζώνη", που έχει δημιουργήσει η αστυνομία σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το Πόρτο Καρράς. Ομως, δεν έχουν δεσμευτεί για κάτι τέτοιο και οι άλλες, μικρότερες ομάδες.

    Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η αστυνομία, που έχει αναπτύξει ισχυρότατες δυνάμεις γύρω από τον χώρο της Συνόδου, δεν αναμένεται να επιτρέψει την προσέγγιση των διαδηλωτών πέρα από το προκαθορισμένο σημείο.

    Aυτή την ώρα, τρία λεωφορεία με αναρχικούς κατευθύνονται στο τελωνείο Νίκης της Φλώρινας, όπου εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ, εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν κατασκηνώσει περίπου 700 τσιγγάνοι από το Κόσσοβο που ζητούν να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναρχικοί είναι αυτοί που στις αρχές της εβδομάδες κατέλαβαν τη φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και κατευθύνονται προς τα σύνορα για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων, ζητώντας ταυτόχρονα να τους επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα.

    Δυναμικό παρόν χθες των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη

    Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πέμπτη- πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής- τους δρόμους της συμπρωτεύουσας δίνοντας το δικό τους δυναμικό παρόν. Με συνθήματα κατά της παγκοσμιοποίησης και του ρατσισμού, μέλη οργανώσεων πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Καθ' όλη τη διάρκεια των διαδηλώσεων η παρουσία της Αστυνομίας ήταν διακριτική και δεν δημιουργήθηκαν σοβαρά επεισόδια. Ωστόσο, οι άνδρες της Αστυνομίας προχώρησαν στην προσαγωγή πέντε αλλοδαπών, στις τσάντες των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ.

    Με τη διάλυση της πορείας οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την παραλία της Θεσσαλονίκης και την Καμάρα, όπου για το βράδυ της Πέμπτης είχαν προγραμματιστεί μουσικές εκδηλώσεις.

    Στη διάρκεια της κινητοποίησης κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στον ρατσισμό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σύνοδο Κορυφής και την κυβέρνηση.

    Παρά το γεγονός ότι σε όλη την πόλη είναι εξαιρετικά έντονη η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, στο χώρο της συγκέντρωσης δεν έκαναν την εμφάνιση τους αστυνομικοί. Η μόνη αισθητή παρουσία αστυνομικών ήταν ένα περιπολικό το οποίο ακολουθούσε την πορεία των διαδηλωτών.

    [06] Το πλαίσιο κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση

    20/6/2003 1:33:00 πμ

    Τα συμπεράσματα των συνομιλιών όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το βράδυ της Πέμπτης μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Το σχέδιο των συμπερασμάτων, βάσει του οποίου θα ληφθούν την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις, προβλέπει τη συνολική αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει η ΕΕ, αλλά και του καλύτερου συντονισμού των κρατών-μελών και των ''10'' υπό ένταξη χωρών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζητημάτων που άπτονται της μετανάστευσης, καθώς και τη διάθεση του ποσού των 140 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα 2004-2006, για τη διαχείριση των θεμάτων αυτών. Τις συνομιλίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή.

    Κοινοί μηχανισμοί για τον επαναπατρισμό λαθρομεταναστών και καλύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες

    Σημαντικά βήματα στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, νόμιμης και παράνομης, σημειώθηκαν απόψε στη Χαλκιδική, παρά το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις και το θέμα θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας και προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστα Σημίτη, η αδυναμία λήψης απόφασης, παρά το γεγονός ότι διατέθηκε πολύς χρόνος για τη συζήτηση, πρέπει να αποδοθεί στην εμμονή της Μ. Βρετανίας στις αρχικές της θέσεις.

    Ο κ. Σημίτης αλλά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ρ. Πρόντι αναφέρθηκαν στα σημεία συμφωνίας όλων των κρατών-μελών.

    Πρώτο σημείο συμφωνίας ήταν ότι οι 15 συμφώνησαν πως χρειάζεται περισσότερη αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ένωσης.

    Επίσης συμφώνησαν ότι χρειάζεται αναβάθμιση των μέσων και του συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και στην ανάπτυξη ενός τεχνολογικά προηγμένου συστήματος πληροφόρησης.

    Ανάγκη υπάρχει επίσης για την ανάπτυξη κοινών δομών και πολιτικής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και κοινών πολιτικών σχετικά με τον επαναπατρισμό.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη στάση που τηρούν στο θέμα τρίτες χώρες και στη συνεργασία που επιδεικνύουν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη συνεργασία των τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση του φαινομένου και προειδοποιούν ότι η συμπεριφορά κάθε τρίτης χώρας θα αξιολογείται και θα επηρεάζει τις συνολικές σχέσεις της με την Ένωση.

    Οι πολιτικές για τη μετανάστευση θα χρηματοδοτηθούν με 140 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα δύο χρόνια, ποσό το οποίο ο κ. Σημίτης θεώρησε μάλλον μικρό για τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει, θέση που συμμερίσθηκε και ο κ. Πρόντι ο οποίος τόνισε ότι "η Επιτροπή αναζητεί και άλλα χρήματα ανά την Ευρώπη".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στη συνεδρίαση υπήρξε πρόταση για τη δημιουργία ζωνών επιτήρησης -άποψη της Μ. Βρετανίας- ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι ο κ. Μπλερ τροποποίησε κάπως την αρχική του πρόταση και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής θα υπάρξει συμφωνία. Και πρόσθεσε ότι η Ένωση πρέπει να δοκιμάσει και άλλες πρακτικές από αυτές που έχει ήδη δοκιμάσει, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η πρέπει να πάρουν τέτοια μορφή.

    Αναφορες στις διεθνείς εξελίξεις

    Στις συζητήσεις της Παρασκευής τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του Ιράκ.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σημίτης η Ένωση θα πάρει μέρος στη συζήτηση που θα γίνει στον ΟΗΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπου θα δηλώσει την προθυμία της να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, στην καταγραφή των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων των χωρών μελών να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.

    Όπως εξάλλου σημείωσε ο Ρ. Πρόντι η Ένωση θα δηλώσει την υποστήριξή της στις προσπάθειες του ΟΗΕ, ενώ προτίθεται σε επόμενο στάδιο να υποβάλλει και πρόταση για την ανασυγκρότηση, πάντα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να ασκήσουν πίεση ώστε η Χαμάς να συμφωνήσει ώστε να υπάρξει μια περίοδος ησυχίας και να ξεκινήσει η διαδικασία ειρήνευσης. Πίεση θα ασκηθεί και στην ισραηλινή πλευρά για να εφαρμόσει όσα αναφέρονται στον "οδικό χάρτη" και να συνεργαστεί με την Παλαιστινιακή πλευρά.

    Περί ασφάλειας της Ε.Ε.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας το κείμενο που παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης στους υπουργούς Εξωτερικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα, ανέφερε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις επί αυτού του κειμένου κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το κείμενο του Χαβιέ Σολάνα είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό και ότι στο επόμενο διάστημα θα συμπληρωθεί.

    Σχολιάζοντας τις προτάσεις Σολάνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας πως θίγει όλες τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο του Χαβιέ Σολάνα είναι περίπου 15 σελίδων και έγινε μετά από προτροπή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, προς τον Ισπανό εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προ μηνός στο Καστελόριζο. Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γ. Παπανδρέου η ΕΕ θα πρέπει να έχει μία στρατηγική ασφάλειας ανάλογη με την National Security Strategy των ΗΠΑ.

    Σε γενικές γραμμές στο κείμενο ο κ. Σολάνα απαριθμούνται οι βασικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και οι οποίες δεν είναι άλλες από την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τα κράτη που θεωρούνται πως δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς υποχρεώσεις τους σε σχέση με την πάταξη τρομοκρατίας και τον περιορισμό των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Παράλληλα, ο κ. Σολάνα επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει απαρέγκλιτα να δρα με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ότι για την ΕΕ η προσφυγή στη βία δεν μπορεί παρά να αποτελεί την τελευταία λύση.

    Επίσης, ο κ. Σολάνα, αναλύει τους κοινούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ και προτείνει τη διαμόρφωση μιας γενικής ευρωπαϊκής αντίληψης επί των θεμάτων ασφαλείας. Στόχος της ΕΕ είναι η ενίσχυση του πολυπολικού συστήματος και η αναγνώριση του κεντρικού ρόλου που θα πρέπει να διαδραματίζει ο ΟΗΕ στις διεθνείς κρίσεις.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε πως η αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως και το ζήτημα της διαδοχής του κ. Ντούιζμπεργκ από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας κ. Τρισέ δεν είναι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής, σημειώνοντας ότι θα συζητηθούν στο μέλλον.

    Σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των υπουργών Γεωργίας, ενώ σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το λόγο θα έχουν σε πρώτη φάση οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τέλος να θυμίσουμε ότι οι εργασίες της Πέμπτης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. άρχισαν με καθυστέρηση μίας περίπου ώρας, εξαιτίας της απογευματινής ξαφνικής κακοκαιρίας που δημιούργησε προβλήματα στην άφιξη των ξένων ηγετών.

    Διαβάστε ακόμα:

    Στους δρόμους εκατοντάδες διαδηλωτές

    Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης ως επίλογος της ελληνικής προεδρίας

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    [07] Σε αδιέξοδο η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε.

    20/6/2003 11:22:00 πμ

    Τρία θέματα που πολλές χώρες θεωρούν ως απόλυτα ζωτικά, φαίνεται πως μπλοκάρουν την απόφαση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που κατέβαλλε η ελληνική προεδρία, δεν έγινε δυνατή η σύγκλιση των αντιτιθεμένων συμφερόντων των κρατών-μελών και της Επιτροπής. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Γιώργος Δρυς, πήρε την πρωτοβουλία να διακόψει για μια ακόμη φορά τις εργασίες του, ορίζοντας νέα συνεδρίαση για την ερχόμενη Τετάρτη, στο Λουξεμβούργο. Το βράδυ της Πέμπτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Χαλκιδική, οι κ.κ. Ζακ Σιράκ και Γκέχαρντ Σρέντερ συζήτησαν από τον πρόεδρο της Συνόδου Κ. Σημίτη να περιληφθεί στην ατζέντα και το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς Γαλλία και Γερμανία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ωστόσο αρνήθηκε να τεθεί το ζήτημα στη Σύνοδο γιατί δεν υπήρξε πρόοδος κατά την συζήτηση του στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

    Τρία θέματα προβληματίζουν το Συμβούλιο

    Το πρώτο ζήτημα που διχάζει τα κράτη-μέλη είναι οι ποσοστώσεις γάλακτος που θέτουν με σκληρό τρόπο οι μεσογειακές χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία).

    Το δεύτερο θέμα είναι η άρνηση της Γαλλίας να δεχτεί μια μείωση της τιμής των δημητριακών κατά 2,5%, ποσοστό που αποτελεί την τελευταία υποχώρηση της Επιτροπής.

    Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ζακ Σιράκ, για καθαρά εσωτερικούς λόγους, μπλόκαρε την απόφαση στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, προκειμένου για να θέσει το πρόβλημα της ΚΑΠ στη Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Σιράκ επικαλείται το γεγονός ότι η Γαλλία θα πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό από τις ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ, κάπου δύο δις. ευρώ το χρόνο.

    Το τρίτο θέμα είναι η άρνηση των βόρειων χωρών (Γερμανία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές) να δεχτούν τις ρυθμίσεις για το βούτυρο, το γάλα σκόνη και τη σίκαλη.

    Εκτιμάται ότι κάτω από την πίεση του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος έχει και την ανοχή του Γερμανού καγκελάριου κ. Σρέντερ, το Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη, στο Λουξεμβούργο, θα συμπεριλάβει στην έκθεση των συμπερασμάτων μια εντολή προς τους υπουργούς Γεωργίας, προκειμένου να βρουν μια λύση στο τεχνικό επίπεδο της νέας ΚΑΠ.

    Με βάση αυτή την εντολή ο κ. Δρυς σε απόλυτη συνεργασία με την Επιτροπή όρισε την συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης.

    Πέρα από την εξέλιξη αυτή, μέχρι τώρα στις ολονύκτιες συνεδριάσεις του Συμβουλίου έχουν γίνει αποδεκτά τα εξής:

    Όλες οι ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από το 2005. Το σκληρό σιτάρι εξαιρείται από τις μειώσεις τιμών. Στους ξηρούς καρπούς εντάχθηκαν και τα κάστανα. Οι μειώσεις επιδοτήσεων θα είναι σταδιακές. Η μεγαλύτερη μείωση τιμών θα είναι 2,5% στα δημητριακά (κτηνοτροφικά κ.α.). Η συγκέντρωση του ρυζιού συνεχίζεται.

    Εκτός από τις παραπάνω γενικές ρυθμίσεις, πολύ σημαντικές είναι και οι αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα. Συνοπτικά, η χώρα μας εξασφαλίζει τουλάχιστον 560 δισ. δρχ. για μια δεκαετία για τον καπνό, το λάδι, το βαμβάκι, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά. Παράλληλα, παίρνει γύρω στους 100.000 τόνους νέα ποσόστωση στο γάλα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προσθέσει άλλους 1.000 κτηνοτρόφους, στους ήδη 12.000 που σήμερα παράγουν γάλα.

    [08] Η Σύνοδος της Χαλκιδικής στον διεθνή τύπο

    20/6/2003 10:08:00 πμ

    Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν χώρο και χρόνο στη διάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χαλκιδική. Σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό τύπο, ο οποίος ασχολείται εκτενώς με το θέμα είτε με αμιγώς πολιτικά άρθρα είτε με παραπολιτικά σχόλια, οι αμερικανικές εφημερίδες αφιερώνουν κάποια σχετικά άρθρα στις εσωτερικές του σελίδες.

    Η εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου, έδωσε έμφαση στα μέτρα ασφαλείας, υπογραμμίζει ότι τα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, είναι οχυρωμένα σχεδόν με συρματοπλέγματα για να προστατευθούν από τους διαδηλωτές και λέει χαρακτηριστικά, ότι είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία - εξετάσεις της Ελλάδας, σε θέματα ασφαλείας πριν από τους ολυμπιακούς αγώνες το 2004.

    Η εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ασχολείται με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, και αναφέρει ότι υπέστη ταπεινωτική ήττα στις προτάσεις του να φιλοξενούνται οι πολιτικοί πρόσφυγες σε στρατόπεδα που θα κτιστούν κοντά στις πατρίδες τους για να μη φθάνουν στις χώρες της Ευρώπης. Υπογραμμίζει επίσης πως η Ελλάδα, η Γερμανία και η Σουηδία αντιτάσσονται στα σχέδια Μπλερ.

    Κριτική στον Τόνι Μπλερ, ασκεί και η "Ιντιπέντεντ", για τις ζώνες προστασίας που ζητά για τους οικονομικούς μετανάστες και κάνει αναφορά στη στάση της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Σουηδίας που επέδειξαν ευαισθησία στον τομέα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός εχει δώσει οδηγίες στον υπουργό εξωτερικών Τζακ Στρο, να υιοθετήσει μια πιο ευέλικτη διαπραγματευτική πολιτική στο θέμα των προσφύγων.

    "Φαρμάκι" στάζει η ανταποκρίτρια της "Γκάρντιαν", η Ελενα Σμιθ, η οποία ασχολείται με τα παραπολιτικά της συνόδου. Στο άρθρο της στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας, η Σμιθ σημειώνει ότι η μεγάλη διοργάνωση για την Ελλάδα, ήταν "καταδικασμένη σε αποτυχία προτού ακόμη ξεκινήσει". Η αρχή έγινε, όπως λέει, από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν ήθελε να επιβιβαστεί στο Σινούκ που τον περίμενε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" για να τον μεταφέρει στο ξενοδοχείο του. Χρειάστηκε η παρέμβαση των συνεργατών του για να πειστεί να επιβιβαστεί.

    Επιπλέον, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, τον οποίο η δημοσιογράφος δεν κατονομάζει, υπήρχαν προβλήματα με την προσγείωση στο Πόρτο Καράς, ενώ, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκρότημα ανακαινιζόταν και ότι στα ξενοδοχεία πολλοί από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. δεν είχαν ξεχωριστό δωμάτιο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για τον τρόπο που συνηθίζουν να ταξιδεύουν. Επίσης αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία δούλευαν μέχρι την τελευταία στιγμή, 1.500 εργάτες από την Ασία, την Αφρική και την Αλβανία.

    [09] Κοξ: Βασικός ο ρόλος της Ευρώπης στο Κυπριακό

    20/6/2003 1:56:00 πμ

    Κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού αποτελεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατ Κοξ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το βράδυ της Πέμπτης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όσον αφορά στο σχέδιο του Συντάγματος, ο κ. Κοξ το χαρακτήρισε απόλυτα σαφές και ισορροπημένο, ενώ καταφέρθηκε εναντίον τον επικριτών του σχεδίου. Επίσης, μίλησε και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι απομένει ακόμη σημαντικό κομμάτι του δρόμου να διανυθεί.

    Aνάγκη εδραίωσης της οικονομικής σταθερότητας της E.E.

    Για ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο ο Πατ Κοξ, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανεβάσει τον πήχη και να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τη διευθέτηση του ζητήματος εντός των προσεχών μηνών.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε την ανανεωμένη διπλωματική προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι η εξωτερική βοήθεια και υποστήριξη δεν μπορεί να αποτελέσουν υποκατάστατο του ηγετικού ρόλου της Ευρώπης.

    Όσον αφορά στο σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση του Συντάγματος της Ευρώπης, ο κ. Κοξ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το χαρακτήρισε απόλυτα σαφές και ισορροπημένο, τονίζοντας πως το ισόρροπο αυτό αποτέλεσμα δεν πρέπει να απορριφθεί ή να κατακερματισθεί ελαφρά τη καρδία.

    Εξάλλου, καταφέρθηκε εναντίον των επικριτών του σχεδίου, καταλογίζοντας τους προσπάθεια υπονόμευσης της ευρείας συναίνεσης που επιτεύχθηκε και επισημαίνοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αποτελούσε τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή, δηλαδή, ακριβώς αυτό που προσπάθησε, και πέτυχε, να αποφύγει η Συνέλευση.

    Επίσης, ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας πως η γειτονική μας χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην πορεία εναρμόνισής της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, παρατηρώντας, ωστόσο, πως απομένει ακόμη σημαντικό κομμάτι του δρόμου να διανυθεί.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη εδραίωσης της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην Επιτροπή προκειμένου να υποβάλει ένα αναπτυξιακό σχέδιο δράσης, που θα συμπληρώνει τις δράσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

    [10] Kαταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης Β. Τζωρτζάτου

    20/6/2003 10:00:00 πμ

    Με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίζεται η δίκη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Στο δικαστήριο δε μπόρεσαν να προσέλθουν, το πρωί, οι γιατροί του ''Ευαγγελισμού'', που επρόκειτο να καταθέσουν σήμερα, επειδή είχαν χειρουργείο και πιθανότατα θα εξεταστούν την ερχόμενη Δευτέρα. Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η ανηψιά του Βασίλη Τζωρτζάτου, η οποία υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος δεν ήταν ποτέ βίαιο άτομο αλλά ήρεμο και αγαπούσε τον κόσμο. Η μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδιοτελείς σκοπούς, ενώ είπε πως η συμπεριφορά του στην Ασφάλεια ήταν διαφορετική. ''Ήταν άλλος άνθρωπος, έτρεμε και δάκρυζε'', ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μάρτυρας. Στη συνέχεια, κατέθεσε η αδελφή του Βασίλη Τζωρτζάτου, Ευαγγελία Μήτσιου, η οποία τον περιέγραψε ως ευαίσθητο και εργατικό, ο οποίος, όπως είπε, από 15 ετών δούλευε ως ηλεκτρολόγος.

    [11] Εκρηξη σε Θεολογική σχολή στην Τουρκία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/6/2003 9:41:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλα πέντε αγνοούνται από την έκρηξη που σημειώθηκε στον κοιτώνα της Θεολογικής σχολής στην Καισαρεία, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Από την έκρηξη, η οποία οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σε διαρροή αερίου, κατέρρευσε το κτήριο που στεγάζει τους κοιτώνες των σπουδαστών, στο οποίο διέμεναν 25 άτομα, μετέδωσε το CNN-Turk. Τα συνεργεία διάσωσης έχουν ανασύρει νεκρούς από τα ερείπια, δύο υπαλλήλους της σχολής και έναν σπουδαστή, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    [12] Στο Ισραήλ σήμερα ο Κόλιν Πάουελ

    20/6/2003 9:21:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας έχει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έφτασε το πρωί στο Ισραήλ. Ο επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί αρχικά με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Τζον Γουλφ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, καθώς και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ πριν μεταβεί στη συνέχεια στην Ιεριχώ για συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς. Το απόγευμα ο Κ. Πάουελ θα επιστρέψει στην Ιορδανία.

    Συνέντευξη Παλαιστίνιου υπ. Ασφαλείας

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Ασφαλείας Μοχάμεντ Νταχλάν σε συνέντευξή του στους Τάιμς του Λονδίνου υποστήριξε ότι το πραγματικό εμπόδιο στον "οδικό χάρτη" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν είναι η παλαιστινιακή τρομοκρατία, αλλά ο ισραηλινός στρατός.

    "Ο στρατός είναι που έχει τα κλειδιά τουλάχιστον στους δρόμους", τόνισε ο Νταχλάν. "Ήμασταν κοντά σε συμφωνία με την Χαμάς, αλλά επειδή ο ισραηλινός στρατός απέρριψε την ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μία εσωτερική συμφωνία μεταξύ των Παλαιστινίων, έβαλε στόχο τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Αμπντελαζίζ Ράντισι", πρόσθεσε.

    Στις 10 Ιουνίου ο Ράντισι γλίτωσε ως εκ θαύματος μετά από επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων εναντίον του οχήματός του στη Γάζα.

    Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, η ισραηλινή δημοκρατία είναι υποταγμένη στη βούληση των στρατιωτικών. "Ο στρατός χρησιμοποιεί τους πολιτικούς ως καμουφλάζ για να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία", πρόσθεσε ο Νταχλάν.

    [13] Κίνα: Σύγκρουση πλοίων με 23 νεκρούς

    Πηγή: ΑΠΕ 20/6/2003 8:25:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Είκοσι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι εξαιτίας της σύγκρουσης ενός επιβατηγού με ένα εμπορικό πλοίο, στον ποταμό Γιάνγκτζε, στην Κίνα, την Πέμπτη, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό. Τα δύο πλοία συγκρούστηκαν εν μέσω πυκνής ομίχλης. "Εχει επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοείται η τύχη συνολικά 23 ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς ήταν φοιτητές και αγρότες", δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος. Στο επιβατηγό σκάφος επέβαιναν περίπου 35 άνθρωποι. Από τα νερά του ποταμού ανασύρθηκαν ζωντανοί 12 άνθρωποι και τρεις νεκροί. Οι υπόλοιποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.

    [14] Σχέδιο δήλωσης των ΗΠΑ για τη Β. Κορέα στον ΟΗΕ

    20/6/2003 2:24:00 πμ

    Πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εγκρίνει μία δήλωση που θα καταδικάζει τη Βόρεια Κορέα για την αναβίωση του πυρηνικού της προγράμματος, άσκησαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σχέδιο δήλωσης που κυκλοφόρησε η Ουάσινγκτον καλεί την Πιονγιάνγκ να καταστρέψει αμέσως και πλήρως το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της με επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο, ενώ την κάλεσαν να συμμορφωθεί πλήρως και με τις διεθνείς απαιτήσεις πυρηνικής ασφάλειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι διένειμαν το σχέδιο στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο, μετά από ανεπίσημη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, για την πυρηνική κρίση στη Βόρεια Κορέα. Η προγραμματισμένη συνάντηση των πέντε δυνάμεων για την Πέμπτη αναβλήθηκε, έτσι ώστε οι αντιπρόσωποι να έχουν χρόνο να μελετήσουν το κείμενο.

    [15] Συμπλοκές στην Ιορδανία λόγω εκλογικών αποτελεσμάτων

    20/6/2003 10:50:00 πμ

    Τρεις Ιορδανοί αστυνομικοί και αρκετοί διαδηλωτές τραυματίσθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων επενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση πολιτών που διαμαρτύρονταν για το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεκάδες μέλη της φυλής Τζαρμέχ βγήκαν στους δρόμους του Ναούρ, 25 χλμ ΝΔ του Αμάν, διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία του υποψηφίου τους να εξασφαλίσει έδρα στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και απέκλεισαν δρόμους. Επίσης, πυρπόλησαν τρία καταστήματα που ανήκουν σε Παλαιστίνιους που ζουν στην Ιορδανία.

    Η τάξη αποκαταστάθηκε αρκετές ώρες μετά την επέμβαση των αστυνομικών, οι οποίοι απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Ναούρ. Τα μέλη της φυλής Τζαρμέχ εξοργίσθηκαν γιατί πιστεύουν ότι οι Παλαιστίνιοι που ζουν στην εκλογική περιφέρεια ψήφισαν τον υποψήφιο που κέρδισε την έδρα αφήνοντας εκτός Βουλής τον δικό τους υποψήφιο.

    Στην Ιορδανία ζουν 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, οι οποίοι αποτελούν το 35% του πληθυσμού της χώρας. Οι περισσότεροι είναι Ιορδανοί υπήκοοι και έχουν δικαίωμα ψήφου.

    [16] Κάηκαν σπίτια σε χωριό της Αριζόνας από πυρκαγιά

    20/6/2003 8:21:00 πμ

    Περίπου 200 σπίτια σε ένα ορεινό χωριό στην Αριζόνα καταστράφηκαν, όταν η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και επεκτάθηκε στην κατοικημένη περιοχή. Τα σπίτια του χωριού Σάμερχέιβεν καταστράφηκαν όταν οι πυροσβέστες υποχρεώθηκαν να φύγουν από την περιοχή που καιγόταν, στο όρος Λέμον, επειδή τα πύρινα μέτωπα ήταν αδύνατο να ελεγχθούν. Δύο ημέρες πριν παραδοθούν τα σπίτια στις φλόγες, οι αρχές είχαν εκκενώσει το χωριό. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν θύματα. Οι πυροσβέστες εγκατέλειψαν τη γραμμή πυρόσβεσης που είχαν δημιουργήσει μεταξύ της δασικής έκτασης και του χωριού Σάμερχέιβεν όταν οι άνεμοι, που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 50 χιλιομέτρων την ώρα, έστρεψαν τις φλόγες προς την κατοικημένη περιοχή.

    [17] Απαλλαγή Αμερικανών πιλότων από κατηγορίες για ''φίλια πυρά''

    20/6/2003 1:17:00 πμ

    Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ απέσυρε τις κατηγορίες κατά των δύο πιλότων που σκότωσαν κατά λάθος τέσσερις Kαναδούς στρατιώτες στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στο Αφγανιστάν, κατά τον περασμένο χρόνο. Εναντίον των πιλότων του F-16, ταγματαρχών Χάρι Σμιντ και Ουίλιαμ Ούμπαχ, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, παράλειψη καθήκοντος και επίθεση στο περιστατικό με ''φίλια πυρά'' που σημειώθηκε το 2002. Αν καταδικάζονταν από στρατοδικείο, οι κατηγούμενοι κινδύνευαν με ποινές φυλάκισης έως και 64 ετών. Ωστόσο, ο υποδιοικητής της Αεροπορίας, στρατηγός Μπρους Κάρλσον, ανάφερε σε δήλωσή του πως ο Ούμπαχ θα λάβει επιστολή αυστηρής επίπληξης και σύσταση να εγκριθεί το αίτημά του για συνταξιοδότηση. Η υπόθεση του Σμιντ θα επανεξετασθεί από τους διοικητές του με ''εξωδικαστική'' διαδικασία. Η ανώτατη ποινή για τον Σμιντ μπορεί να είναι 30 μέρες ''φυλακή'', απώλεια του μισού μισθού του για δύο μήνες και περιορισμός των κινήσεών του για 60 ημέρες.

    [18] Πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα στην Πορτογαλία

    20/6/2003 1:15:00 πμ

    Περισσότεροι από 1.300 πυροσβέστες μάχονται με πέντε κύριες δασικές πυρκαγιές στα βουνά της κεντρικής και βόρειας Πορτογαλίας. Ηδη ένας κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε κοντά στο Σανταρέμ, περίπου 80 χλμ βορειοανατολικά της Λισαβόνας. Οι πυρκαγιές ενισχύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες που φθάνουν έως και τους 42,6 βαθμούς Κελσίου στην Αμαραλέχα, περίπου 170 χλμ ανατολικά της Λισαβόνας, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία. Η Λισαβόνα καταγράφηκε την Πέμπτη ως η πιο ζεστή πρωτεύουσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το θερμόμετρο άγγιξε τους 39 βαθμούς Κελσίου.

    [19] Αυστραλία: ''Πιθανός πυρηνικός στόχος της Κίνας''

    20/6/2003 10:57:00 πμ

    Η Αυστραλία θα ξαναγίνει πυρηνικός στόχος, αν η κοινοπολιτειακή κυβέρνηση συμπράξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία πυραυλικού αμυντικού συστήματος, προειδοποιεί η Αυστραλιανή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Η Υπηρεσία εκτιμά πως το πρόγραμμα αυτό, συνολικού κόστους 118 δισ. δολαρίων, ενδέχεται να προκαλέσει εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και να διαταράξει τη σταθερότητα στην περιοχή του Ειρηνικού. Ο ειδικός σε θέματα Αμυνας, καθηγητής Ντες Μπολ, δηλώνει ότι η Αυστραλία μπορεί να γίνει στόχος πυρηνικών επιθέσεων αν η βάση στην περιοχή Πάϊν Γκαπ της Κεντρικής Αυστραλίας χρησιμοποιηθεί ως επίγειος σταθμός του υπό συζήτηση αμυντικού συστήματος.

    Ο καθηγητής Μπολ εξηγεί πως στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Αυστραλία ήταν στόχος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Αν η Αυστραλία εμπλακεί στο νέο πρόγραμμα, ενδέχεται να γίνει στόχος της Κίνας, η οποία απειλεί να αντιδράσει στην αυστραλοαμερικανική πρωτοβουλία με διεύρυνση του δικού της πυρηνικού οπλοστασίου.

    Στις δεκαετίες '70 και '80 και στις αρχές του '90 οι αμερικανικές βάσεις Νάραγκαρ, Πάϊν Γκαπ και Νορθ Γουέστ Κέϊπ βρίσκονταν στο στόχαστρο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης και η κατάσταση άλλαξε μετά τη διάλυσή της. Ο καθηγητής Μπολ αποκαλύπτει ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας διατυπώνει επιφυλάξεις για το πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας και συμβουλεύει την κοινοπολιτειακή κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά το θέμα πριν δεσμευτεί έναντι των Αμερικανών.

    "Αν η Κίνα αντιδράει στο πρόγραμμα αυτό με την παραγωγή νέων βαλλιστικών πυραύλων, η Αυστραλία ενδέχεται να γίνει στόχος πυρηνικής επίθεσης από την ασιατική χώρα", προειδοποιεί ο καθηγητής Μπολ. Ο υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Χιλ, δηλώνει ότι η Αυστραλία δεν έχει αποφασίσει αν θα πάρει μέρος ή όχι στο πρόγραμμα αυτό. Απλά συμμετείχε σε στρατηγικές συζητήσεις με τις ΗΠΑ και αναμένει ενημέρωση από το Πεντάγωνο για πιθανή συνεργασία.

    Ο Καθηγητής Μπολ πιστεύει ότι αποφάσεις άλλων συμμάχων των ΗΠΑ, η πρόθεση της Αυστραλίας να βελτιώσει την άμυνά της, οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η λειτουργία συστήματος συναγερμού στη βάση Πάϊν Γκαπ έχουν αυξήσει το ενδεχόμενο αυστραλοαμερικανικής συνεργασίας για την υλοποίηση του νέου προγράμματος.

    [20] Η χρόνια ανέχεια στο μεταπολεμικό Ιράκ ανησυχεί τον ΟΗΕ

    20/6/2003 10:13:00 πμ

    Ο ένας στους πέντε Ιρακινούς ζούσε σε συνθήκες φτώχειας πριν από την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά σήμερα εκφράζονται φόβοι για τις δυνατότητες που έχουν αυτοί οι άνθρωποι να βελτιώσουν τη θέση τους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων. Υστερα από 12 χρόνια κυρώσεων, τρεις πολέμους σε δύο δεκαετίες και με την οικονομία σε κατάσταση παράλυσης, περίπου 4,6 εκατομμύρια Ιρακινοί ζουν κάτω από το όριο της ανέχειας, παρά το γεγονός ότι με βάση το πρόγραμμα ''πετρέλαιο αντί τροφίμων'', σε όλους τους πολίτες παρέχοντο σε μηνιαία βάση τρόφιμα.

    ''Ολοι αυτοί οι άνθρωποι διαπιστώθηκε ότι ήταν χρόνια φτωχοί, παρόλο που κάλυπταν τις βασικές ανάγκες τους σε τρόφιμα, χωρίς να πληρώνουν'', δήλωσε ο Τόρμπεν Ντούε, εκπρόσωπος του Παγκοσμιου Προγράμματος Τροφιμων στο Ιράκ.

    ''Υστερα από δύο μήνες αστάθειας και τον πόλεμο, είναι πιθανότερο ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν λιγότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την ήδη επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση'', επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πριν από τον πόλεμο, το 60% των πολιτών στο κεντρικό και νότιο Ιράκ εξασφάλιζαν τα αναγκαία τρόφιμα αποκλειστικά και μόνο από τη βοήθεια που διανέμετο με βάση το πρόγραμμα ''πετρέλαιο αντί τροφίμων''.

    [21] Ν.Υ. Times: Ζωντανός ο Σαντάμ Χουσεΐν

    20/6/2003 11:37:00 πμ

    Αναλυτές της αμερικανικής αντικατασκοπείας πιστεύουν ότι είναι πιθανότερο ο Σαντάμ Χουσεΐν να είναι ζωντανός, παρά να έχει πεθάνει, πεποίθηση που ενισχύθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τα στοιχεία που προκύπτουν από την παρακολούθηση επικοινωνιών που έχουν οπαδοί του ανατραπέντος Ιρακινού προέδρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τάιμς" της Νέας Υόρκης. Επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του Χουσεΐν έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και μάλιστα δημιουργήθηκε μία ειδική δύναμη, η Task Force 20, που επιφορτίζεται ειδικά την αποστολή αυτή. Η αμερικανική αντικατασκοπεία παρακολουθώντας συνομιλίες μελών της παραστρατιωτικής δύναμης των Φενταγίν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σαντάμ είναι ζωντανός και οι οπαδοί του προσπαθούν να δημιουργήσουν γύρω του ασπίδα προστασίας.

    [22] Μηχάνημα που αντικαθιστά τα αναλγητικά

    20/6/2003 11:12:00 πμ

    Νέα εφεύρεση, βασισμένη στην μικροτεχνολογία, θα εκτοπίσει τα αναλγητικά χαπάκια. Ονομάζεται PainEze και έχει το μέγεθος ενός σπιρτόκουτου. Εφευρέτης του ο Αυστραλός φυσιοθεραπευτής, Τζιμ Λάμερς, ο οποίος οδηγήθηκε στην ανακάλυψη αυτή από τη διαπίστωση ότι πολλά από τα αναλγητικά, που έπαιρναν οι ασθενείς του, είχαν σοβαρές παρενέργειες. Πρώην Ολυμπιονίκης ο εφευρέτης, εξηγεί ότι το μικροσκοπικό μηχάνημα λειτουργεί με την ίδια μπαταρία, που χρησιμοποιείται στο βιονικό αυτί και το βηματοδότη. Έχει την ιδιότητα να προκαλεί την έκκριση ορμονών, που ελαττώνουν τον πόνο. Να σημειωθεί ότι από το Μάρτιο, που κυκλοφόρησε στην αγορά, έχουν πουληθεί πάνω από 14.000 στην Αυστραλία.

    [23] Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις ΗΠΑ-Ε.Ε για μεταλλαγμένα

    20/6/2003 8:46:00 πμ

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τεθεί ένα τέρμα στη διαμάχη για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα απέτυχαν και η Ουάσινγκτον θα θέσει το θέμα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπους. Εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα και διεξήγαγαν διαβουλεύσεις οι οποίες, σύμφωνα με τον Αμερικανό αντιπρόσωπο για το εμπόριο, ''δεν κατέληξαν σε οποιεσδήποτε αλλαγές του παράνομου και αντιεπιστημονικού μορατόριουμ που εφαρμόζει εδώ και πέντε χρόνια η Ε.Ε'' στις εγκρίσεις για νέα βιοτεχνολογικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο Ρίτσαρντ Μιλς ανέφερε σε δήλωσή του, ότι θα προχωρήσουν ζητώντας τη σύσταση ενός ''πάνελ'' από τον ΠΟΕ.

    [24] Σιγκαπούρη: Σε πορνογραφική μετέτρεψαν χάκερς την ιστοσελίδα κόμματος!

    20/6/2003 11:20:00 πμ

    Μια επιδρομή ''χάκερς'' στην ιστοσελίδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Σιγκαπούρης είχε ως αποτέλεσμα να τη μετατρέψει σε πορνογραφική, προβάλλοντας φωτογραφίες γυμνών γυναικών και διαφημίσεις για προσφορά σεξουαλικών υπηρεσιών. Οπως γράφει η εφημερίδα Straits Times, η ιστοσελίδα του κόμματος αντικαταστάθηκε από άλλη που είχε τον τίτλο ''Ωριμο σεξ: Η εμπειρία είναι το παν''. Από την ιστοσελίδα δεν έλειπε και η ''ζωντανή'' διαφήμιση διαφόρων ''εξαρτημάτων που υπόσχονται την... απόλυτη ηδονή'', με βιντεοκλίπ από θεάματα με σεξ τα οποία, το λιγότερο, ξάφνιαζαν τον επισκέπτη της σελίδας.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σιγκαπούρης υποχρεώθηκε ν' αλλάξει την ιστοσελίδα του σε ''www.singaporedemocrat.org'', όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Τσι Σουν Ουάν.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέλη του προσωπικού, υπεύθυνου για την ιστοσελίδα, εντόπισαν τους χάκερς σε κάποια ηλεκτρονική διεύθυνση στην Πολωνία αλλά ήταν αδύνατον να λάβουν άλλο μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος εκτός από την αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 June 2003 - 9:52:26 UTC