Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εύσημα στην ελληνική προεδρία
  • [02] Καμικάζι οδηγός ταξί σκορπά το θάνατο στην Καμπούλ
  • [03] Πολύνεκρα τροχαία σε Τουρκία - Ιταλία

    [01] Εύσημα στην ελληνική προεδρία

    7/6/2003 11:04:00 πμ

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. " Η ελληνική προεδρία, χειρίστηκε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις με εκπληκτική δεξιοτεχνία", δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος. ''Το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί , πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004, ώστε να ξέρουν οι ευρωπαίοι πολίτες τι ψηφίζουν'', υποστήριξε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και οι δυο εξέφρασαν κατηγορηματικά τη θέλησή τους να υπάρξει κατάληξη στη Θεσσαλονίκη σ ένα συναινετικό κείμενο για τη Συντακτική Συνέλευση, το οποίο θ' αποτελέσει το πλαίσιο των συζητήσεων για τη Διακυβερνητική.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης η Συντακτική Συνέλευση

    Το Παρίσι, ήταν η 15η κατά σειρά πρωτεύουσα που επισκέφθηκε ο Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο της περιοδείας του για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης.

    Ο Γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό με ιδιαίτερα θερμό τρόπο στο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου των Ιλισίων, παρουσία της προεδρικής φρουράς.

    Η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες, στην οποία συμμετείχε και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα.

    Η Συντακτική Συνέλευση ήταν το κυρίαρχο θέμα.

    Και οι δυο συμφώνησαν στην ανάγκη να υιοθετηθεί συναινετικό κείμενο για τη Συντακτική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο των συζητήσεων για τη Διακυβερνητική.

    Αναγνώρισαν ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες ώστε να υπάρξει συμφωνία και από τους 15.

    Θεσμική μεταρρύθμιση της Ε.Ε. πριν από τις Ευρωεκλογές

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν χώρες που ζητούν να συνεχισθούν οι συζητήσεις και μετά τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε όμως ότι η Προεδρία δεν συμφωνεί γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να διαιωνιστούν οι συζητήσεις.

    Το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί - τόνισε ο κ. Σημίτης - πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004 ώστε να ξέρουν οι ευρωπαίοι πολίτες τι ψηφίζουν.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων Ελλάδας Γαλλίας και εξέφρασε την ευχή η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης να πετύχει.

    "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην επιτυχία, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, "είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε και "βασιζόμαστε στην από αιώνων ελληνική σοφία για να μπορέσουμε να εμπνευστούμε".

    Γαλλικές θέσεις για τη θεσμική μεταρρύθμιση

    Ο Γάλλος πρόεδρος, κατά τη συνέντευξη Τύπου, συνόψισε ως εξής τις βασικές τοποθετήσεις της Γαλλίας:

    Μία σταθερή προεδρία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με έναν πρόεδρο ''chairman '' που θα εκλέγεται με ενισχυμένη πλειοψηφία για μία περίοδο των 2,5 ετών για παράδειγμα, ανανεώσιμη μία φορά. Mία ισχυρή Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έναν πρόεδρο εκλεγμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μία όσο το δυνατό πλατύτερη εφαρμογή της ενισχυμένης πλειοψηφίας, απαραίτητης λόγω της αύξησης των χωρών μελών για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα των αποφάσεων. Έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων για μία καλύτερη εσωτερική συνοχή και μεγαλύτερη ώθηση εξωτερικά.

    Αλλα θέματα

    Επί τάπητος τέθηκαν επίσης και άλλα θέματα όπως:

    Το θέμα της Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, καθότι στη Θεσσαλονίκη θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που είχαν πάρει στη Σεβίλλη για Μετανάστευση, Ασυλία και Έλεγχο των Συνόρων.

    Το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό λόγω της ελληνικής πρωτοβουλίας να γίνει σχετική συζήτηση το Σάββατο το πρωί, πρωτοβουλία την οποία ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι την υποστηρίζει ανεπιφύλακτα.

    Το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας για το οποίο η Γαλλία δήλωσε την επιθυμία να ενισχυθεί με το ποσό του ενός δις δολαρίων.

    Επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Ζακ Σιράκ

    Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης παρέδωσε στον κ. Σιράκ, πρόσκληση του Έλληνα προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου, να επισκεφθεί τη χώρα μας προκειμένου να ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

    Την πρόσκληση απεδέχθη ο κ. Σιράκ.

    [02] Καμικάζι οδηγός ταξί σκορπά το θάνατο στην Καμπούλ

    7/6/2003 11:44:00 πμ

    Δυο Γερμανοί στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής αποστολής στο Αφγανιστάν έχασαν τη ζωή τους όταν δίπλα από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη ταξί που οδηγούσε βομβιστής καμικάζι. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ, ο καμικάζι, πυροδότησε τα εκρηκτικά όταν το ταξί το οποίο οδηγούσε βρέθηκε ακριβώς δίπλα από το λεωφορείο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, επιβεβαίωσε το θάνατό των δυο στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμα τριάντα ατόμων. Όπως είπε, δέκα από τους τραυματίες, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο λεωφορείο, πέρα από τους Γερμανούς στρατιώτες επέβαιναν και απλοί πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία μετέχει στην ειρηνευτική δύναμη του Αφγανιστάν με σώμα 1200 στρατιωτών.

    [03] Πολύνεκρα τροχαία σε Τουρκία - Ιταλία

    7/6/2003 11:30:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Είκοσι επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από είκοσι τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο στην Τουρκία. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στην πόλη Ερζιντζάν, όταν το λεωφορείο έπεσε πάνω στον τοίχο μίας σήραγγας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο οδηγός του λεωφορείου αποκοιμήθηκε στο τιμόνι. Λίγες ώρες αργότερα, τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο μέσα σε σήραγγα συνέβη στην πόλη Βιτσέντσε της Β. Ιταλίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άτομα.

    Δυο τροχαία με πολλές ομοιότητες

    Φωτογραφία αρχείου

    Και στην περίπτωση του τροχαίου της Ιταλίας, ο οδηγός πρέπει να αποκοιμήθηκε στο τιμόνι.

    Το λεωφορείο, που μετέφερε Γερμανούς τουρίστες από τη Βερόνα, ξέφυγε από την πορεία του και αφού προσέκρουσε πάνω σε τοίχο της σήραγγας ανετράπη.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των έξι νεκρών είναι και ένα παιδί ενώ συνολικά οι τραυματίες είναι τριάντα οκτώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 7 June 2003 - 8:57:16 UTC