Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεκόρ εναέριων παραβιάσεων
  • [02] Ντεντκάς: Μαζί με την Τουρκία, και το ψευδοκράτος στην Ε.Ε.
  • [03] Καρζάι: Πιθανότατα ζει ο Μπιν Λάντεν
  • [04] Συγχαρητήρια του Πορτογάλου πρωθυπουργού σε Μπους
  • [05] Συνελήφθη πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού
  • [06] Σε συνθήκες φτώχιας ο μισός πληθυσμός της γης
  • [07] Ποδόσφαιρο: Ήττα για την Εθνική Ελπίδων στην Ισπανία
  • [08] Βόλεϊ - Παγκόσμιο Λιγκ: Ελλάδα-Γαλλία 0-3
  • [09] Βόλεϊ - Ευρωπαϊκό γυναικών: Ελλάδα - Γαλλία 3 - 2
  • [10] Υδατοσφαίριση: Ιταλία-Ελλάδα 7-5
  • [11] Salif Keita-Ορχήστρα Baobab: afro ρυθμοί στο Λυκαβηττό
  • [12] Φεστιβάλ e-φως 2003
  • [13] Σύγχρονη Οδύσσεια-Οράματα Ελληνομαερικανίδων

    [01] Ρεκόρ εναέριων παραβιάσεων

    6/6/2003 9:49:00 μμ

    Είκοσι πέντε αεροσκάφη που συμμετείχαν σε άσκηση, προέβησαν σε 145 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, πετώντας μεταξύ του διεθνούς και του εθνικού εναέριου χώρου. Τα τουρκικά αεροσκάφη, σε επτά περιπτώσεις αντέδρασαν στην αναχαίτιση των ελληνικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να γίνουν ισάριθμες εμπλοκές. Πέντε από τα επτά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα με πυραύλους αέρος - αέρος. Σήμερα Παρασκευή βγήκαν στο Αιγαίο και αρκετά πολεμικά σκάφη της Τουρκίας που συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση. Ωστόσο, ο κύριος όγκος των ναυτικών δυνάμεων αναμένεται να βγει στο Αιγαίο από το Σάββατο. Οι φάσεις της τουρκικής άσκησης είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν κυρίως στην Ανατολική και στη Βόρεια πλευρά του Αιγαίου. Από πρώτης Ιουλίου αρχίζει το θερινό δίμηνο μορατόριουμ ασκήσεων στο Αιγαίο, το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να διευρυνθεί κατά ένα ή δύο μήνες.

    [02] Ντεντκάς: Μαζί με την Τουρκία, και το ψευδοκράτος στην Ε.Ε.

    6/6/2003 9:40:00 μμ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος του πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι λάθος να πανικοβάλλεται ο τουρκοκυπριακός λαός, λόγω της προγραμματισμένης ένταξης της νήσου στην ΕΕ τον Μάιο του 2004. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Ραούφ Ντενκτάς επέκρινε την ΕΕ για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διανέμει το προτεινόμενο κονδύλιο των 12 εκ. ευρώ στην τουρκοκυπριακή πλευρά και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το πακέτο με το παρόν του σχήμα.

    ''Δράση και όχι άμυνα''

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε πως όλα αυτά έχουν σκοπό να θέσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά κάτω από την ελληνοκυπριακή και να κάνουν τους Τουρκοκυπρίους να παραδοθούν στους Ελληνοκυπρίους.

    Επέκρινε, εξάλλου, αντιπολιτευόμενες ομάδες στα κατεχόμενα ότι προσπαθούν δήθεν να παραπλανήσουν τους τουρκοκυπρίους ότι το σχέδιο Ανάν σέβεται την πολιτική ισότητα και των δύο πλευρών.

    Ισχυρίστηκε, εξάλλου, ότι τα "χρέη" της ελληνοκυπριακής πλευράς προς τον τουρκοκυπριακό λαό έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί με την πάροδο του χρόνου και ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες για την διευκόλυνση της προσφυγής στα ελληνοκυπριακά δικαστήρια από του τουρκοκυπρίους.

    Δεν είναι καιρός, είπε, για να παραμείνουμε στην άμυνα, αλλά για να ενεργήσουμε πιο δραστήρια και να ζητήσουμε τα δικαιώματά μας.

    [03] Καρζάι: Πιθανότατα ζει ο Μπιν Λάντεν

    6/6/2003 9:39:00 μμ

    Χαμίντ Καρζάι

    Ο Μπιν Λάντεν εξακολουθεί ''πιθανώς'' να ζει, δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σημειώνοντας ωστόσο ότι ένα πλήγμα, όπως αυτό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ''από μια ομάδα οργανωμένων τρομοκρατών'', δεν είναι πλέον πιθανό. "Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είναι πιθανώς ζωντανός, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που αφήνουν να σκεφτεί κανείς ότι είναι ζωντανός και ενδείξεις που αφήνουν να σκεφτεί το αντίθετο'', δήλωσε ο Καρζάι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και σχολίασε: ''Αλλοτε ακούμε να λέγεται ότι βρίσκεται στο Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, άλλοτε ότι βρίσκεται σε άλλες χώρες''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανάληψης της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αφγανός πρόεδρος σημείωσε ότι ''παρόμοιες πράξεις από μια μεγάλη ομάδα οργανωμένων ανθρώπων δεν είναι πλέον πιθανές''.

    Ο Καρζάι διευκρίνισε ωστόσο ότι κανένα έθνος δεν έχει τη δυνατότητα να σταματήσει μια τρομοκρατική ενέργεια από κάποιο άτομο. ''Στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να μπορεί κάποιος να πάρει ένα όπλο και να σκοτώσει ανθρώπους. Εχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε αυτό; Ένα οποιοδήποτε έθνος έχει τη δυνατότητα να το σταματήσει; Όχι'', σημείωσε.

    Ο Χαμίντ Καρζάι ολοκλήρωσε σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία, τη δεύτερη μετά την άνοδό του στην εξουσία στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 2001, με συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

    [04] Συγχαρητήρια του Πορτογάλου πρωθυπουργού σε Μπους

    6/6/2003 9:34:00 μμ

    Τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους συνεχάρη σήμερα Παρασκευή ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. "Κερδίσαμε τον πόλεμο. Τώρα θα πρέπει να κερδίσουμε και την ειρήνη. Και πιστεύω ότι θα επιτύχουμε τον στόχο αυτό'', δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Στη συνάντηση αυτή ανάμεσα στους δυο άνδρες συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, και η σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις.

    ''Μπορέσατε να διακυβεύσετε πολλά στο Ιράκ. Σας υποστηρίξαμε. Τώρα ρισκάρετε πολλά στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αφήστε με να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή, γι' αυτήν την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας'', δήλωσε.

    Ο πρόεδρος Μπούς απήντησε: "Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Ζοζε Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο, την ειλικρίνειά του και την εντιμότητά του. Και εκτιμώ πολύ την φιλία του. Είναι ένας εταίρος καλός και τίμιος που φροντίζει τις θεμελιώδεις αξίες, της ειρήνης και της ελευθερίας", υπογράμμισε.

    [05] Συνελήφθη πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού

    6/6/2003 9:48:00 μμ

    Συνελήφθη στο Ιράκ πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού, μέλος του κόμματος Μπάαθ, ο οποίος σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό επιτέθηκε τον περασμένο μήνα σε οδόφραγμα Αμερικανών. Ο πρώην αξιωματικός του ιρακινού στρατού ''είχε σχεδιάσει και διεξαγάγει'' επίθεση στις 26 Μαΐου, προσθέτει η CENTCOM, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για την επίθεση που έγινε την ίδια ημέρα στη Βαγδάτη, από την οποία σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις. Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαγαν την Πέμπτη εξονυχιστικές έρευνες στη Φαλούτζα, έπειτα από επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον αυτοκινητοπομπής στην πόλη αυτή, από την οποία ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν

    [06] Σε συνθήκες φτώχιας ο μισός πληθυσμός της γης

    Πηγή: ΑΠΕ 6/6/2003 8:00:00 μμ

    Περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Γης, εκ των οποίων σχεδόν όλοι στις αναπτυσσόμενες χώρες, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με εισοδήματα χαμηλότερα των 2 δολαρίων την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Επίσης, συνολικά 1 δις άνθρωποι, σχεδόν το ένα τέταρτο ολόκληρου του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών, επιβιώνει με ένα δολάριο την ημέρα, σημειώνει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ σε νέα έκθεσή της. Επιπλέον, η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό της, στα 180.000.000 ανθρώπους στον κόσμο, και εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με την έκθεση που θα παρουσιαστεί στην ετήσια διάσκεψη της ILO στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα.

    Δεν ευόδωσαν οι προσπάθειες του ΟΗΕ

    Επίσης, όπως επισημαίνεται, περισσότεροι από 1 δις εργαζόμενοι είναι υποαπασχολούμενοι ή μόνον ημιαπασχολούμενοι. Ωστόσο, η φτώχεια δεν περιορίζεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σημειώνει η ILO.

    Ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του πληθυσμού των 20 πιο βιομηχανικών χωρών στον κόσμο ζουν με λιγότερα από τον μισό μέσο μισθό.

    Τα στοιχεία αυτά αφήνουν μικρό περιθώριο αμφιβολιών για την αποτυχία του προγράμματος που ξεκίνησε το 2000 ο ΟΗΕ για να μειώσει παγκοσμίως τη φτώχεια κατά το ήμισυ ως το 2015, σημειώνει ο επικεφαλής της ILO Χουάν Σομάβια, εκτός και αν οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι ενωθούν για να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

    "Ο δρόμος που βγάζει από τη φτώχεια είναι η δουλειά", λέει Ο Χουάν Σομάβια στην εισαγωγή του στην έκθεση.

    [07] Ποδόσφαιρο: Ήττα για την Εθνική Ελπίδων στην Ισπανία

    Πηγή: ΑΠΕ 6/6/2003 11:20:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δεν τα κατάφερε τελικά σήμερα η Εθνική ομάδα των Ελπίδων στον πέμπτο της αγώνα για τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Ισπανίας με 2-0 στην πόλη Χουέσκα, χάρη σε γκολ των Βάλντο (36΄) και Χόρχε (83΄), παρουσία περίπου 8.000 φιλάθλων. Η ομάδα του Στέλιου Μανωλά αναγκάστηκε να αγωνιστεί με δέκα παίκτες για περισσότερα από 55 λεπτά λόγω (αυστηρής) αποβολής του Βάλλα στο 34΄.

    Η εθνική μας ομάδα ταξίδεψε στην Ισπανία με απώτερο στόχο το θετικό αποτέλεσμα που θα της έδινε την ευκαιρία να εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου. Στην προσπάθεια αυτή ο Στέλιος Μανωλάς είχε στην διάθεση του τον Αμανατίδη, όχι όμως και τους Κουλουχέρη και Δέντσα. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν πολύ επιθετικά στα πρώτα λεπτά, ωστόσο δεν κατάφεραν να αιφνιδιάσουν την εθνική ομάδα αφού η αμυντική λειτουργία της, ήταν πολύ καλή.

    Έτσι όλα έδειχναν ότι τουλάχιστον μέχρι την λήξη του ημιχρόνου δεν θα υπήρχε πρόβλημα στο να διατηρηθεί το 0-0. Όμως ο Ολλανδός Μπράαμχαρ είχε αντίθετη άποψη. Ήταν το 34ο λεπτό όταν ο Βάλλας συγκράτησε τον Τόρες που έφευγε μόνος του, περίπου 35 μέτρα έξω από την περιοχή με τον Ολλανδό διαιτητή να καταλογίζει φάουλ και να αποβάλει με κόκκινη κάρτα τον ποδοσφαιριστή της Ξάνθης. Δύο λεπτά αργότερα μετά από σέντρα του Ρέγιες από τα αριστερά και προβολή του Βάλντο η Ισπανία πήρε το προβάδισμα με 1-0.

    Από εκεί και πέρα όπως ήταν λογικό οι Ισπανοί συνέχισαν να πιέζουν ενώ η ελληνική ομάδα προσπαθούσε με αντεπιθέσεις να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης. Όμως η κούραση ήταν φανερή στους παίκτες της εθνικής μας που δεν κατάφεραν να αποφύγουν και ένα δεύτερο γκολ. Ήταν το 83ο λεπτό του αγώνα όταν μετά από αδράνεια της άμυνας, ο Τόρες πάσαρε στον Χόρχε, αυτός απέφυγε τον Αμπάρη και με διαγώνιο πλασέ έκανε το 2-0. Αυτό το τέρμα σήμαινε ότι η Ισπανοί έπαιρναν το προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας σε σχέση με την ελληνική ομάδα αφού το πρώτο παιχνίδι είχε λήξη 1-0 υπέρ της ομάδα του Στέλιου Μανωλά. Μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε και το 2-0 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Οι συνθέσεις:

    Ισπανία: Βαλντές, Πάμπλο, Αρθού, Τορτολέρο, Ντελ Όρνο, Βάλντο (76΄ Αριάγα), Αρτέτα (67΄ Κορόνα), Άνχελ, Ριέρα, Τόρες, Ρέγιες (70΄ Χόρχε).

    Ελλάδα: Αμπάρης, Μώρας, Βάλλας, Λαγός (58΄ Γουνδουλάκης), Γαλανόπουλος, Βύντρα, Φωτάκης, Τσιώλης, Παπαδόπουλος (68΄ Σαλπιγγίδης), Αμανατίδης, Αγρίτης (38΄ Στεφανής).

    [08] Βόλεϊ - Παγκόσμιο Λιγκ: Ελλάδα-Γαλλία 0-3

    6/6/2003 11:03:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Την ήττα γνώρισε η εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών στο 7ο αγώνα της για το φετινό Παγκόσμιο Λιγκ. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε δύσκολα από την Γαλλία στην Πάτρα με 3-0 σετ και έτσι έχασε την πρωτιά που κρατούσε μέχρι σήμερα. Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν ξανά αύριο Σάββατο στις 21.00, με την ομάδα του Στέλιου Προσαλίκα να επιζητεί την ρεβάνς για την σημερινή ήττα. Τα σετ: 24-26, 28-30, 23-25.

    [09] Βόλεϊ - Ευρωπαϊκό γυναικών: Ελλάδα - Γαλλία 3 - 2

    6/6/2003 9:56:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Το ζητούμενο στην πρώτη ημέρα ήρθε ή για την ακρίβεια αποκτήθηκε μετά κόπων και βασάνων, αλλά και χάρη στην αγωνιστικότητα των κοριτσιών του Τάκη Φλώρου. Η εθνική βόλεϊ των γυναικών επιβλήθηκε 3-2 σετ της Γαλλίας (25-22, 23-25, 24-26, 25-21, 15-12) στον τέταρτο προκριματικό της (και πρώτο στο Βελιγράδι) για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πλέον μπορεί να κυνηγήσει το στόχο που είναι η παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Σειρά έχει η Σερβία το Σάββατο και η Ολλανδία την Κυριακή.

    Πανηγυρισμοί φυσικά από τον Τάκη Φλώρο που έμεινε πολύ ικανοποιημένος: "Η Γαλλία έδειξε ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα. Γι' αυτό τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο δύσκολα για μας. Όμως βγάλαμε επιθέσεις, παίξαμε σε καλό επίπεδο και πιστέψαμε στη νίκη".

    ΕΛΛΑΔΑ: Προνιάδου 15, Γκαραγκούνη Μ. 12, Γκαραγκούνη Ν. 15, Σάκκουλα 13, Χατζηνίκου 7, Βλάχου (76% λίμπερο), Ιορδανίδου 13, Παπάζογλου1, Σμυρνίδου 1, Μεμετζή, Δίρβα

    ΓΑΛΛΙΑ: Λαφόρ 5, Λιενάρ 1, Λόζαντσιτς 15, Ουριός 11, Κεράρ (70% λίμπερο), Σέβτσικ 15, Ριμπασέφσκι 2, Κοσινιέφσκι 18, Καρντασό 11, Σπενό 1.

    [10] Υδατοσφαίριση: Ιταλία-Ελλάδα 7-5

    6/6/2003 9:54:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης, που διεξάγεται στο Κράνι της Σλοβενίας, η εθνική των ανδρών. Η ελληνική ομάδα, στον πρώτο της αγώνα για τον Β΄ όμιλο, ηττήθηκε από την Ιταλία με 7-5, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αρκετά καλά και προηγήθηκε στο πρώτο επτάλεπτο με 2-1. Από εκεί και πέρα όμως οι Ιταλοί ανέβασαν την απόδοση τους και, παίρνοντας και τα τρία επόμενα επτάλεπτα με 2-1, κατάκτησαν την νίκη με το τελικό 7-5.

    Τα 7λεπτα με πρώτη την Ιταλία: 1-2, 2-1, 2-1, 2-1

    Οι σκόρερ:

    ΙΤΑΛΙΑ (Π. Ντε Κρεζέντσο): Ρ. Καλκατέρα 1, Α. Καλκατέρα 1, Φιορεντίνι 2, Μανιάντε 1, Φελούγκο 1, Μπουονοκόρε 1

    ΕΛΛΑΔΑ (Α. Καμπάνια): Σάντα 1, Γ. Αφρουδάκης 1, Θωμάκος 1, Λούδης, Θεοδωρόπουλος 1 Αύριο η ομάδα του Καμπάνια αντιμετωπίζει την Ισπανία στις 21.15.

    [11] Salif Keita-Ορχήστρα Baobab: afro ρυθμοί στο Λυκαβηττό

    6/6/2003 9:32:00 μμ

    Ο αφρικανός μουσικός Salif Keita, γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, επιστρέφει για μια και μοναδική εμφάνιση στις 12 Ιουνίου 2003, στο Θέατρο Λυκαβηττού. Στις μουσικές αποσκευές του ήχοι afro-beat, αλλά και άκρως παραδοσιακοί και στο πλευρό του, εκτός από τους μουσικούς του συντρόφους, άλλη μια έκπληξη: η Orchestra Baobab από τη Σενεγάλη, μια από τις καλύτερες αφρικάνικες μπάντες όλων των εποχών.

    Ο Salif Keita μια ιδιόμορφη και αξιόλογη παρουσία της διεθνούς μουσικής σκηνής έχει χαρακτηριστεί ως ο "Caruso της Αφρικής".

    Η μουσική του είναι ποικιλόμορφη, ένα μίγμα των ακουσμάτων με τα οποία γαλουχήθηκε στη γενέτειρα του το Μάλι, μαζί με άλλες δυτικο-αφρικανικές προφανείς επιρροές από τη Νέα Γουινέα, την ακτή του Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη, χωρίς να λείπουν οι μουσικές αναφορές στην Κούβα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

    Μετά τις δουλειές του Sosie, Papa, και Folon, για τις οποίες κατηγορήθηκε ότι παρέκκλινε πολύ από τις αφρικανικές καταβολές του, επιστρέφει με το Moffou, ένα άλμπουμ που αντιπροσωπεύει το προσωπικό του ταξίδι επιστροφής στις ρίζες, πίσω στο Μάλι της Μαύρης Ηπείρου.

    Το Moffou αυτό πήρε το όνομα του από ένα μικρό φλάουτο που εδώ και αιώνες οι αγρότες του Sahel χρησιμοποιούν για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τα πουλιά. Αλλά το ίδιο όνομα έχει και το club που ο τραγουδιστής άνοιξε στο Bamako για να προωθήσει τη σκηνή της δυτικής αφρικάνικης μουσικής.

    Δίπλα σε αυτήν τη δουλειά έρχεται η Ορχήστρα Baobab να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό τα δικά της πεπραγμένα και ειδικότερα το cd "Specialist in all styles" που δημιουργήθηκε και με την καταλυτική συμβολή του Youssou N' Dour, ο οποίος τραγουδά και προσθέτει στο άλμπουμ στοιχεία mbalax, αλλά και του Nick Gold, που έχει δουλέψει στο Buena Vista Social Club, στην παραγωγή.

    Οι BaoBad, αγαπημένοι όχι μόνο στη Σενεγάλη αλλά και σε όλο τον κόσμο, κρατούν μια μοναδική θέση στην ιστορία της αφρικάνικης μουσικής. Ο συναρπαστικός και ιδιαίτερος αφρο-λάτιν ρυθμός τους, εκλεκτικά επηρεασμένος από τη ρέγκε, τη casamance και την κουβανέζικη μουσική, βασίζεται στην κοσμοπολίτικη σύνθεση του γκρούπ, δημιουργώντας κάτι τελείως διαφορετικό, σήμα κατατεθέν των BaoBad.

    Την Orchestra Baobab αποτελούν οι μουσικοί:

    Barthelemy Attisso - κιθάρα, Issa Cissokho - τενόρο σαξόφωνο, Moumtaga Koite - ντραμς, Thiemo Koite - τραγούδι, Charley Ndiaye - μπάσο, Balla Sidibe - ντραμς, κιθάρα, κόνγκας, τραγούδι, Assand Mbou - τραγούδι, κλαρίνο, Ndiouga Dieng - τραγούδι, κρουστά, Latfi Bengenloune - ρυθμική κιθάρα, Rudy Gomis - τραγούδι.

    Δίπλα στον Salif Keita εμφανίζονται οι μουσικοί:

    Souleymane Doumbia - Bolon, Souleymane Kouyate - Djelli N'Goni, Diely Moussa Κouyate - κιθάρα, Abdoulaye Diabate - τύμπανα, Adama Kouyate - Tamani, Drissa Bagayoko - τύμπανα, Ηarouna Samake - Kamale N'Goni, Mamadou Kone - Calebasse, Assitan Diarra - φωνή, Aminata Doumbia - φωνή, Νame Tbc - φωνή.

    Η συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού στις 12 Ιουνίου γίνεται με την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και χορηγός επικοινωνίας είναι ο Kosmos 93,6.

    Τα εισιτήρια προπωλούνται:

    Ελληνικό Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39. τηλ.: 2103221459

    Ticket Hellas, τηλ.: 2106189300

    Ticket House, Πανεπιστημίου 42, τηλ.: 2103608366

    Virgin Megastores, Σύνταγμα τηλ.: 2103314788, Γλυφάδα τηλ.: 2108944420, Μαρούσι τηλ.: 2106106041, Village Park τηλ.: 2104251760

    Τιμή εισιτηρίων: 40 ευρώ

    Ώρα έναρξης: 21.30

    Σχετικά links:

    http://salifkeita.artistes.universalmusic.fr/

    http://www.orchestrabaobab.com/

    [12] Φεστιβάλ e-φως 2003

    6/6/2003 9:09:00 μμ

    Σχεδιασμένο σαν μια περιπέτεια στο κόσμο της κινούμενης εικόνας και της δημιουργικής τεχνολογίας, το φεστιβάλ e-φως, από το 1998, βάζει την Αθήνα στο κέντρο της ψηφιακής δημιουργίας και ψυχαγωγίας, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο ύφος της πόλης. Για 5η συνεχή χρονιά το φεστιβάλ e-φως καλεί όλους τους δημιουργούς ψηφιακής τέχνης και εικόνας να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη εκδήλωση ψηφιακού κινηματογράφου, computer animation, video game και hybrid media στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 15 με 25 Σεπτέμβρη στην πλατεία Μοναστηρακίου, πλατεία Αβησσυνίας και στο Ψυρρή, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στην 1η Ιουλίου 2003.

    Περιπέτειες ψηφιακής αντίδρασης

    Το φεστιβάλ e-φως απευθύνεται στους πρωταγωνιστές της Νέας Εποχής, αλλά και σε όλους όσους είναι ανοιχτοί σε καινούργιες προτάσεις ψηφιακού πολιτισμού.

    Στόχος του δεν είναι μόνο η ανάδειξη νέων δημιουργών, αλλά και η εξοικείωση του κοινού με τις νέες μορφές ψηφιακής τέχνης και τις ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας.

    Λειτουργώντας ως ένα ανοιχτό περιβάλλον έμπνευσης και ενημέρωσης, το φεστιβάλ e-φως φιλοδοξεί ,παράλληλα, να συμπληρώσει την εικαστική παιδεία στη χώρα μας με προγράμματα ντοκιμαντέρ ειδικά για τις σύγχρονες τέχνες και την εξέλιξη αυτών.

    Τώρα και στη Θεσσαλονίκη...

    Το φεστιβάλ e-φως διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός Αθηναϊκός Οργανισμός Ψηφιακού Πολιτισμού, ΑΛΑΣ, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Μορφωτικών Σχέσεων του ΥΠ.ΠΟ, του ΕΟΤ και του Κέντρου Ελληνικού Κινηματογράφου. Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο Γιάννης Σκουρογιάννης.

    Από εφέτος τον Οκτώβρη και κάθε Οκτώβρη, το φεστιβάλ e-φως θα παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη.

    Όλα τα έντυπα συμμετοχής, συνοδευόμενα από ανάλογο οπτικοακουστικό υλικό, θα πρέπει να αποσταλούν στον ΑΛΑΣ, Ομήρου 4 Αργυρούπολη 164 51, μέχρι και την 1η Ιουλίου 2003.

    Οδηγίες και αιτήσεις συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα

    http://www.filmart.gr/entrycalls03/entrycalls.asp

    [13] Σύγχρονη Οδύσσεια-Οράματα Ελληνομαερικανίδων

    6/6/2003 6:53:00 μμ

    Με τίτλο "Σύγχρονη Οδύσσεια-Οράματα Ελληνομαερικανίδων" εγκαινιάσθηκε στο Μαλιώτειο Κέντρο της Βοστώνης μια έκθεση ζωγραφικής με έργα τέχνης γυναικών του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανίδων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουνίου και τελεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Βοστώνης και της Φιλοπτώχου της Νέας Αγγλίας. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας εκθέτουν 18 Ελληνοαμερικανίδες καλλιτέχνιδες από όλα τα μήκη και πλάτη της Αμερικής, ηλικίας από είκοσι μέχρι εβδομήντα ετών.

    Στην έκθεση φιλοξενούνται ακόμη οι καλλιτέχνιδες:

    Μαρία Ντάνιελς, Γκλόρια Δούζογλου, Εφη Γυφτέα, Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Ιωάννα Σούλιος, Εμιλυ Στίς, Μαργαρίτα Τσιραντωνάκη, Φωτεινή Βουλγαροπούλου, Ελένη Ζόντι,Στέλλα Γώγου, Ιωάννα Καλλιοντζή, Ολιβία Κουπαλήθη, Βασιλεία Λάσκαρη, Αντωνία Μάρσαλ, Κατερίνα Μέλις, Ιωάννα Παμπούκη και Αρτεμις Ρόμμελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 June 2003 - 20:55:20 UTC