Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    [01] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    Τζένη Χαραλαμπίδου 31/5/2003 12:03:00 πμ

    Ιδιαίτερα δημοφιλής και από τις πλέον επιβλαβείς σύγχρονες συνήθειες, το κάπνισμα ενοχοποιείται για την εμφάνιση σοβαρότατων παθήσεων και για τους θανάτους 4 εκατομ. ανθρώπων ετησίως. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, η 31η Μαΐου, συμπίπτει με την υπογραφή συμφωνίας Υπουργείου Υγείας και ΣΕΒ, που περιλαμβάνει αυστηρά μέτρα για την προστασία των παθητικών καπνιστών σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, καθώς η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των καπνιστών. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ, το 37% των παθητικών καπνιστών κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι αφιερωμένη στην "πάταξη" της έμμεσης διαφήμισης του καπνού.

    Το κάπνισμα από τις μεγαλύτερες απειλές μας

    Η Ελληνική Αντικαπνιστική Εταιρεία επισημαίνει ότι το κάπνισμα παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόωρου θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία μας. Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει ένα από τα πιο αρνητικά στατιστικά στοιχεία στον τομέα αυτό.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις στη χώρα μας:

    Πάνω από τους μισούς άνδρες καπνίζουν. Το ποσοστό των γυναικών καπνιστριών αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 45% των ανδρών που δεν καπνίζουν, καπνίζουν παθητικά σε χώρους όπου βρίσκονται με γνωστούς ή φίλους τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες, παθητικές καπνίστριες, ξεπερνά το 35%.

    Διεθνώς πιστεύεται ότι:

    4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος. Η πρόβλεψη για το 2030 είναι ότι οι θάνατοι θα φθάσουν τα 10 εκατομμύρια. Αν δεν περιοριστεί το φαινόμενο της χρήσης τσιγάρων, οι περισσότεροι μελλοντικοί θάνατοι εξαιτίας αυτής της συνήθειας για τα επόμενα 50 χρόνια θα έχουν ως θύματα αυτούς που καπνίζουν σήμερα και ιδίως τα νεαρά άτομα που τώρα αρχίζουν το κάπνισμα.

    Εάν όλοι όσοι καπνίζουν σήμερα κόψουν το τσιγάρο ο καρκίνος θα μειωθεί κατά 30% εκτιμούν οι επιστήμονες.

    Τα μέτρα για την προστασία των παθητικών καπνιστών

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία έκθεση που έγινε για το παθητικό κάπνισμα σε εργασιακούς και δημόσιους χώρους. Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, τοποθετήθηκαν ειδικά φίλτρα μέτρησης νικοτίνης σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια, εστιατόρια και μπαρ. Από τα πρώτα αποτελέσματα μετά την καταγραφή του ποσοστού ύπαρξης νικοτίνης στον κάθε χώρο, προέκυψε ότι η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γαλλία έχουν κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά νικοτίνης στους χώρους αυτούς από ό,τι η Ιταλία, η Ισπανία και η Σουηδία, χώρες που συμμετείχαν στο ίδιο πρόγραμμα.

    Το κείμενο της συμφωνίας με τα μέτρα για τους παθητικούς καπνιστές στο οποίο συμφώνησαν το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ αναφέρει ρητά ότι:

    Απαγορεύεται το κάπνισμα στους χώρους αναμονής, υποδοχής, συναλλαγής και προσέλευσης του κοινού στις αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα κ.λπ. Στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους μέσα από διάλογο και διμερείς συμφωνίες εργαζομένων και εργοδοτών θα ορίζονται οργανωτικά και χωροταξικά οι χώροι που θα απαγορεύεται ή θα επιτρέπεται το κάπνισμα'' στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

    Η διάταξη θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2003 για τους χώρους αναμονής, υποδοχής, συναλλαγής, προσέλευσης του κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων, συνελεύσεων, αμφιθέατρα, ενώ στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους από την 1η Μαρτίου 2004.

    Οι Έλληνες ξεκινούν από την εφηβεία το κάπνισμα

    Τρεις στους δέκα μαθητές στη χώρα μας δοκιμάζουν τσιγάρο από την ηλικία των 13 ετών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εφήβους καπνιστές, καταναλώνουν πάνω από μισό πακέτο την ημέρα.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) σε 6.206 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου από όλη τη χώρα και παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι το 65% των εφήβων αρχίζουν το κάπνισμα ύστερα από παρότρυνση φίλων ή συμμαθητών, ενώ το 27% δοκιμάζουν το τσιγάρο από περιέργεια.

    Οι καπνιστές έφηβοι δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη γι' αυτή τη συνήθεια και πως απολαμβάνουν την ανοχή των γονέων ή των δασκάλων τους, καθώς οι περισσότεροι έφηβοι προέρχονται από οικογένεια καπνιστών.

    Ο διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ, καθηγητής Παύλος Τούτουζας, υπογράμμισε ότι οι άνδρες της μέσης ηλικίας έχουν έως και έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο σε σχέση με τους μή καπνιστές. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που καπνίζουν έστω και 1-4 τσιγάρα την ημέρα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμική καρδιοπάθεια, ενώ εάν καπνίζουν περίπου 35 τσιγάρα, τότε ο κίνδυνος εξαπλασιάζεται.

    Σοβαρός είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν και οι παθητικοί καπνιστές. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ ένα στα έξι άτομα που εκτίθενται στον καπνό, θα παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

    Στη χώρα μας, 45% των ανδρών και 37% των γυναικών εκτίθενται στον καπνό των άλλων. Οι χώροι με το πιο έντονο παθητικό κάπνισμα είναι τα εστιατόρια και ακολουθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι δημόσιες υπηρεσίες.

    Mήνυμα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

    Τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία χαρακτήρισε το κάπνισμα ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Στεφανής, με αφορμή την 31η Μαΐου, η οποία έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί ο υπουργός τονίζει ότι αυτά θα εφαρμόζονται βαθμιαία με οδηγό το τρίπτυχο πειθώ, συναίνεση, ενημέρωση υπογραμμίζοντας πως "πρέπει να εφαρμόζονται με ευαισθησία η οποία θα πιστοποιεί πως τα μέτρα δεν στρέφονται προς τους καπνιστές αλλά στο κάπνισμα, που εκτός από τους ίδιους τους καπνιστές βλάπτει σοβαρά και τους άλλους". Ο κ. Στεφανής κάνει λόγο για ιστορική συμφωνία σχετικά με τον έλεγχο του καπνού που επετεύχθη στη Γενεύη με την υιοθέτηση της Σύμβασης Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία αποτελεί την πρώτη Διεθνή Σύμβαση στον τομέα της υγείας.

    Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Έκτορας Νασιώκας προαναγγέλλει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα διεξαχθούν χωρίς υπαίθρια διαφήμιση προϊόντων καπνού και πως την 1η Ιουλίου 2005 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διαφήμιση.

    ΠΗΓΕΣ:

    Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

    Υπουργείο Υγείας

    ΑΠΕ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 May 2003 - 9:01:00 UTC