Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε το Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΝ
  • [02] Δωρεάν περίθαλψη για τους Τουρκοκυπρίους
  • [03] Μετ' εμποδίων οι εργασίες της Συναντικτικής Συνέλευσης
  • [04] Πιέσεις Διεθνούς Αμνηστίας για ανθρ. δικαιώματα στην Τσετσενία
  • [05] Ιρακινά πανεπιστήμια θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ
  • [06] Ιστορική συγχώνευση
  • [07] Ερευνα ΕΣΥΕ για το χρόνο ένταξης στην αγορά εργασίας
  • [08] Νέα στοιχεία για τον εφιάλτη SARS

    [01] Ξεκίνησε το Προγραμματικό Συνέδριο του ΣΥΝ

    30/5/2003 8:24:00 μμ

    Με την αλλαγή του τίτλου που μετατρέπεται, σε Συνασπισμό της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας, με τη δημιουργία ενός μόνιμου προγραμματικού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές με αποστολή την ''επαναθεμελίωση του λόγου της Αριστεράς'', αλλά και με την ενίσχυση της ''κόκκινης γραμμής'', που τον διαφοροποιεί από την κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΝ θα πορευθεί στις επόμενες εκλογές, φιλοδοξώντας παράλληλα να αποτελέσει τον κορμό μιας ευρείας συσπείρωσης δυνάμεων που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτόν. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στην εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, με την οποία άρχισαν οι εργασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου του κόμματος με τη συμμετοχή 1700 συνέδρων

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επαναβεβαίωσε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής του κόμματος που είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, η ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή αριστερά, η αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό και οι διαφωνίες τόσο με την κυβερνητική πολιτική, όσο και με τη ΝΔ, ενώ έκανε λόγο και για σύγκλιση των πολιτικών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός στις αρχές Ιουλίου είπε ότι δεν πείθει πια καμία κυβερνητική εξαγγελία για αλλαγές προσώπων, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μελλοντικά μέτρα για τη διαπλοκή. "Γιατί αυτή η επικοινωνιακή προσπάθεια αποπροσανατολισμού παραγνωρίζει την ανάγκη αλλαγής πολιτικών που γέννησαν την πολιτική διαφθορά και το νεοπλουτισμό νέων προνομιούχων" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι στην πολιτική όλων των κομμάτων "υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που διατρέχει και νοηματοδοτεί τις διάφορες επιλογές μας".

    "Η δική μας κριτική, πρόσθεσε, προς την κυβερνητική πολιτική του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε όλα τα τελευταία χρόνια αυτή την κόκκινη γραμμή που διατρέχει αυτή την πολιτική και γι' αυτό είναι και σήμερα πολύ ενοχλητική".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να ολοκληρώσει πρωτοβουλίες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι η συμμετοχή στο χώρο διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς με στόχο την ανασυγκρότηση της ελληνικής αριστεράς και η συμμετοχή στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ με στόχο τη διαμόρφωση ισχυρών κοινωνικών συμμαχιών. Επίσης ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη συμμετοχή για τη δημιουργία του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς το άνοιγμα του κόμματος στο χώρο των διανοουμένων και την προσπάθεια να αναζωογονηθεί ο κοινωνικός και πολιτικός προβληματισμός ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκρότηση της αριστεράς, καθώς και το άνοιγμα στα οικολογικά κινήματα.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε δύο προτάσεις προς το συνέδριο, η πρώτη είναι η αλλαγή του τίτλου του κόμματος, θέμα που συζητείται εδώ και πολύ καιρό και η μετατροπή του σε Συνασπισμό της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Η δεύτερη πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός νέο θεσμού, δηλαδή τη συγκρότηση ενός μόνιμου προγραμματικού συμβουλίου από πανεπιστημιακούς και ερευνητές, που θα έχει ως έργο την επεξεργασία των εναλλακτικών προγραμματικών προτάσεων της αριστεράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς. Σε αυτό το συμβούλιο εκλήθησαν να πάρουν μέρος όχι μόνο στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

    [02] Δωρεάν περίθαλψη για τους Τουρκοκυπρίους

    30/5/2003 7:46:00 μμ

    Στα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με τους Ελληνοκυπρίους, ώστε να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσοκομεία, έχουν υπαχθεί οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστο, ο οποίος ανέφερε ότι λόγω του πολύ χαμηλού τους εισοδήματος, υπάγονται στην κατηγορία Α, στην οποία παραχωρείται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πρόσθεσε πως μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να υπάγονται πλέον οι Τουρκοκύπριοι στα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με τους Ελληνοκύπριους, η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου θα εκδώσει σχετική εγκύκλιο προς τα ιατρικά κέντρα.

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων είναι ίσως και κατά δύο φορές ή και κατά τρεις φορές πιο χαμηλό από τους Ελληνοκύπριους, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θα εμπίπτει μέσα στην ομάδα Α, η οποία θα έχει περίθαλψη δωρεάν, εξήγησε ο Yπουργός.

    Ανέφερε επίσης ότι "είναι προς το συμφέρον και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της υπόθεσης επανένωσης της Κύπρου οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν όλα τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Εξάλλου, η υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι που επισκέπτονται τα κρατικά νοσηλευτήρια εξυπηρετούνται στο μέγιστο βαθμό. "Οι υπηρεσίες μας καταβάλλουν προσπάθειες για να εξυπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλους τους ασθενείς, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι" ανέφερε η κ. Ακκελίδου και τόνισε ότι δεν έχουν της έχουν υποβληθεί παράπονα από Τουρκοκύπριους, που επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία και αναγκάστηκαν να πληρώσουν νοσήλια

    [03] Μετ' εμποδίων οι εργασίες της Συναντικτικής Συνέλευσης

    30/5/2003 10:24:00 μμ

    Εννέα ευρωπαϊκά κράτη, που συμμετέχουν στις εργασίες της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Βρετανία και η Πολωνία, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του θεσμικού πλαισίου, που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Νίκαιας, θέση που όμως παρεμποδίζει τις επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το προβλεπόμενο κλείσιμο των εργασιών της Συνέλευσης, οι αντιπρόσωποι της Κύπρου, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας, τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του θεσμικού πλαισίου, παρά τις επίμονες κριτικές, που δέχθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις στη Συνθήκη της Νίκαιας.

    Με προεξάρχουσα την ισπανική αντιπροσωπεία οι "9" υποστήριξαν απευθυνόμενοι στο προεδρείο της Συνέλευσης ότι το εναπομένον χρονικό διάστημα είναι βραχύ και δεν φθάνει για να επιτευχθεί στο θέμα αυτό (του θεσμικού πλαισίου) μία συμβιβαστική λύση, πρόσθεσαν δε ότι αποτυχία σε αυτό το ζήτημα μπορεί να επισκιάσει το έργο της Συνέλευσης στους υπόλοιπους τομείς αρμοδιότητάς της.

    "Δεν είναι τέλειο το θεσμικό πλαίσιο που όρισε η Συνθήκη της Νίκαιας, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά συγκεράζει διαφορετικά διακυβευόμενα συμφέροντα και παρά τις εύκολες κριτικές κάποιων, εμείς θεωρούμε ότι το πλαίσιο αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ε.Ε", επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση των Εννέα.

    Ταυτοχρόνως απευθύνεται έκκληση στο Προεδρείο να τηρηθούν οι υπάρχουσες ισορροπίες και να μην επιτρέψει αυτό νέες διαμάχες αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο. Αναλυτές επισημαίνουν ότι καμία συναίνεση δεν διαγράφεται σε καίρια θεσμικά ζητήματα όπως είναι η μελλοντική σύνθεση της Επιτροπής ή ο αναγνωριζόμενος αριθμός ψήφων για κάθε μέλος ειδικά για τις ψηφοφορίες με πλειοψηφία στα μελλοντικά Συμβούλια των υπουργών.

    Ειδικά το πρώτο θέμα είναι πολύ σημαντικό, αφού συμφωνείται οι μελλοντικές Επιτροπές να ψηφίζουν πολλά περισσότερα θέματα με "αυξημένη (ενισχυμένη) πλειοψηφία" (όχι ομόφωνα), π.χ. θέματα που αφορούν την μετανάστευση ή την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

    Ας σημειωθεί ότι η Ισπανία ειδικά εναντιώθηκε σθεναρά στην υιοθέτηση συμβιβαστικής λύσης για το θεσμικό πλαίσιο της Προεδρίας, υποστηρίζοντας ότι το ισχύον καθεστώς των προεδρικών βέτο είναι καταφανώς ανώτερο.

    Υπενθυμίζεται ότι με τη Συνθήκη της Νίκαιας υιοθετήθηκε περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με το ειδικό βάρος των ψήφων κάθε κράτους μέλους και ότι η "αναστέλλουσα μειοψηφία" επιτυγχάνεται με το 28% του συνόλου των ψήφων. Ο πρόεδρος της Συνέλευσης Βαλερί Ζισκάρ ντ Εστέν πρότεινε "αναστέλλουσα μειοψηφία" με το 40% των ψήφων σε συνάρτηση όμως με τον μελλοντικό πληθυσμό της ΕΕ. Επίσης υποστήριξε ότι η ισπανική θέση ήταν σαφώς μειοψηφική στο πλαίσιο της Συνέλευσης που προεδρεύει.

    [04] Πιέσεις Διεθνούς Αμνηστίας για ανθρ. δικαιώματα στην Τσετσενία

    30/5/2003 7:56:00 μμ

    Να ασκήσει εντονότερη πίεση για την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τσετσενία στο πλαίσιο του διαλόγου της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, καλεί την Ε.Ε. με ανοιχτή επιστολή της η Διεθνής Αμνηστία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Οργάνωσης η Διεθνής Αμνηστία στην επιστολή, η οποία εστάλη στους ηγέτες των 15 κρατών μελών και των 10 υπό ένταξη χωρών, υπογραμμίζει ότι, παρά το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τσετσενία, δεν έχει ελαττωθεί ο κίνδυνος για τους Τσετσένους αμάχους.

    Παράλληλα η διεθνής οργάνωση εκφράζει ανησυχία για τις καταγγελίες, ότι "συνεχίζονται αμείωτες οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων" και περιγράφει "νέες περιπτώσεις "εξαφανίσεων" αμάχων στην Τσετσενία".

    "Εάν η νέα διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει μια Ρωσία που να αποτελεί σταθερό, ευνομούμενο γείτονα, οφείλει να εξετάσει αυστηρά και εξονυχιστικά την συμπεριφορά της Ρωσίας στη Δημοκρατία της Τσετσενίας", επισημαίνει σε δήλωση του ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας Ντικ Οστινγκ.

    Μάλιστα ο κ. Οστινγκ σημειώνει ότι "η Ε.Ε. δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις ότι τα ζητήματα αυτά τίθενται στις συνόδους κορυφής Ε.Ε.-Ρωσίας. Όμως ελάχιστες αποδείξεις υπάρχουν ότι η Ρωσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την Ε.Ε., η οποία σίγουρα δεν έχει κανένα αποτέλεσμα να επιδείξει".

    Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ε.Ε. να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο, να συμφωνήσει να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ώστε:

    - "Να εγγυηθεί άμεσα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τσετσενικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Ρωσίας.

    - Να προσαγάγει στη δικαιοσύνη τους υπαιτίους σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη Τσετσενία. - Να επιτρέψει την πρόσβαση στη Τσετσενία των εισηγητών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποκαταστήσει την παρουσία παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή του ότι θα συνεργάζεται με τους εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης".

    [05] Ιρακινά πανεπιστήμια θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ

    30/5/2003 11:39:00 μμ

    Τη χορήγηση εκπαιδευτικής δωρεάς στο Ιράκ, που θα φθάνει έως και τα 30 εκατομμύρια δολάρια, για τη χρηματοδότηση συνεταιρισμών μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών κολεγίων και πανεπιστημίων ανακοίνωσε η Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη. Η USAID ανέφερε πως οι χρηματοδοτήσεις θα επιτρέψουν στα αμερικανικά κολέγια να παράσχουν τεχνική πραγματογνωμοσύνη για να "εκσυγχρονίσουν και να αναζωογονήσουν" τα μέσα ανώτερης εκπαίδευσης του Ιράκ. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί "να είναι ένας ευέλικτος τρόπος που θα επιτρέψει στα αμερικανικά πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε συνεταιρισμούς με ιρακινά πανεπιστήμια, αφήνοντας το ανώτατο περιθώριο στη δημιουργικότητα για το σχηματισμό του κάθε συνεταιρισμού", ανέφερε η USAID.

    Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικοδόμησης της USAID στο Ιράκ και έχει σκοπό να συμπληρώσει το πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που διαχειρίζεται η εδρεύουσα στην Ουάσινγκτον εταιρία Creative Associates International.

    Το 12μηνο σχέδιο για την ανώτερη εκπαίδευση, με δύο πιθανές παρατάσεις ενός χρόνου η κάθε μία, θα χρηματοδοτηθεί με ένα ποσό που θα φθάνει έως και τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Θα αφορά έως και έξι κολέγια και η κάθε δωρεά θα είναι τρία έως πέντε εκατομμύρια δολάρια για το καθένα.

    [06] Ιστορική συγχώνευση

    30/5/2003 10:47:00 μμ

    Δύο γίγαντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Πετρόλα του Ομίλου Λάτση, προχώρησαν σε στρατηγική συμφωνία, από τις σημαντικότερες των τελευταίων χρόνων. Από τη συγχώνευσή τους προκύπτει ένας ισχυρός όμιλος πετρελαιοειδών, που θα καλύπτει περίπου το 78% της εγχώριας αγοράς. Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε επιχειρηματικές και πολιτικές αντιδράσεις. Πολιτική και όχι επιχειρηματική χαρακτήρισε τη συμφωνία ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κάνοντας λόγο για κρατικοποίηση. "Η συμφωνία κάθε άλλο παρά κρατικοποίηση αποτελεί" δήλωσε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία σύμπραξη ιδιωτικών και δημοσίων κεφαλαίων με στόχο να ανοιχθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες προς όφελος της οικονομίας και του καταναλωτή.

    Επιχειρηματική συμφωνία της χρονιάς!

    Τη συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Paneuropean, βασικού μετόχου της εταιρίας Πετρόλα, μέλους του Ομίλου Λάτση, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το Ελληνικό Δημόσιο θα πωλήσει το 16,65% των ΕΛΠΕ (43.500.000 μετοχές) στην Πετρόλα σε τιμή 7,50 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 326 εκατ.ευρώ περίπου.

    Τα ΕΛΠΕ και η Πετρόλα θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες συγχώνευσης των δύο εταιριών με απορρόφηση της Πετρόλα από τα ΕΛΠΕ.

    Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης ο Όμιλος Λάτση θα κατέχει περίπου το 25% των ΕΛΠΕ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, βάσει της συμφωνίας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ θα αυξηθούν από 11 σε 13 και το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει επτά στα 13 μέλη του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενώ η Πετρόλα θα αποκτήσει το δικαίωμα να διορίζει δύο στα 13 μέλη.

    Οι εργαζόμενοι, καθώς και η μειοψηφία των μετόχων, θα διατηρήσουν το δικαίωμα διορισμού από δύο μέλη αντιστοίχως στο ΔΣ της εταιρίας.

    Η διοίκηση της εταιρίας παραμένει υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

    Το δικαίωμα αυτό του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να καταργηθεί μόνο μετά την πάροδο πενταετίας και μόνον εφόσον υπέρ της αλλαγής ψηφίσει το 50% συν 1 μετοχή του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου - Χριστοδουλάκη

    "Με τη συμφωνία αυτή, τα ΕΛΠΕ ενισχύουν τη θέση τους στην ελληνική αγορά και τις δυνατότητες επέκτασής τους στην ευρύτερη περιοχή" δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μονοπωλίου, αφού η αγορά πετρελαίου είναι απελευθερωμένη και ο ανταγωνισμός γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Διευκρίνισε επίσης ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απώλειας θέσεων εργασίας, καθώς η εταιρία γίνεται πιο δυναμική και επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες και γεωγραφικούς χώρους.

    ''Πρόθεση μας δεν είναι η απαξίωση ουδεμίας επιχείρησης'', είπε από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλάκης, τονίζοντας ότι κανένας επιχειρηματικός όμιλος στην Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να υπαγορεύσει στα πολιτικά κόμματα τι θα πράξουν.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η σχετική συμφωνία θα σταλεί στα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως για τους επιμέρους όρους.

    Για μη ουσιαστική αποκρατικοποίηση κάνει λόγο η ΝΔ

    ''Από τα έως τώρα ανακοινωθέντα, για τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την Πετρόλα, συνάγεται ότι δεν πρόκειται περί ουσιαστικής αποκρατικοποίησης'' τονίζει σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος.

    Όπως επισημαίνει η πλειοψηφία των μετοχών και το management παραμένουν στο κράτος, ενώ από τη συμφωνία δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ενισχύεται ο ανταγωνισμός.

    Και προσθέτει:

    "Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο πάγιες αρχές: Πρώτον, την αρχή της ουσιαστικής αποκρατικοποίησης και της απεμπλοκής του κράτους από επιχειρηματικές δραστηριότητες. Και, δεύτερον, την αρχή της ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού".

    "Η σημερινή συμφωνία πώλησης του 16,5% των ΕΛΠΕ και απορρόφησης της ΠΕΤΡΟΛΑ από τα ΕΛΠΕ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Έλληνα καταναλωτή αλλά και του ελληνικού δημοσίου", απαντά στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Ανάπτυξης.

    Επικαλούμενο το ποσοστό μείωσης της συμμετοχής του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, κατά 24,68%, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "ανεξάρτητα του αν αυτός ο βαθμός αποκρατικοποίησης ικανοποιεί ή όχι τη Νέα Δημοκρατία, τούτο δεν επηρεάζει το απόλυτα βέβαιο συμπέρασμα αυτής της συμφωνίας, ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του έλληνα καταναλωτή, κάτι που δεν εντάσσεται στις "πάγιες αρχές" της Νέας Δημοκρατίας, όπως φαίνεται από την ανακοίνωσή της, μια και οι συνέργιες, που δημιουργήθηκαν οδηγούν αυταπόδεικτα στη μείωση του κόστους των ενεργειακών προϊόντων και στην αύξηση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά".

    Επιπλέον όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, "διασφαλίζεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή εξυπηρετεί παράλληλα και βάσιμα το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου, κάτι που και αυτό βέβαια, όπως διαπιστώνεται, δεν περιλαμβάνεται επίσης στις "πάγιες αρχές" της Νέας Δημοκρατίας".

    Ανταπαντώντας ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "Οι έννοιες "εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Έλληνα πολίτη" και "πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ", στην πράξη έχουν αποδειχθεί ασύμβατες".

    O νέος κολοσσός

    Ο νέος κολοσσός θα καλύπτει το 78% των συνολικών πωλήσεων πετρελαιοειδών προϊόντων από διυλιστήρια στην ελληνική αγορά καθώς τα ΕΛΠΕ κατέχουν το 58% και η Πετρόλα το 20%.

    Στους εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών, θα κατέχει στο εξής το 75% καθώς τα ΕΛΠΕ καλύπτουν το 39% των αναγκών και η Πετρόλα το 36%.

    Στις εξαγωγές καυσίμων ο νέος κολοσσός θα καλύπτει το 53% καθώς ήδη η Πετρόλα κατέχει το 29% και τα Ελληνικά Πετρέλαια το 24%.

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια κατέχουν το 81% της διύλισης στη χώρα και διαθέτουν 1.441 πρατήρια βενζίνης στην Eλλάδα, και τα Βαλκάνια. Στην επιχείρηση απασχολούνται περισσότεροι από 875 εργαζόμενοι στην Eλλάδα και 131 στο εξωτερικό. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκαν σε 104.0 εκατ. αυξημένα κατά 115.7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Η ΠΕΤΡΟΛΑ έχει δυναμικότητα διύλισης 5.000.000 ΜΤ που αντιστοιχεί στο 25% της ελληνικής αγοράς. Διαθέτει τους μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 84 δεξαμενές, συνολικού αποθηκευτικού χώρου 3.340.000 m3. Διαθέτει επίσης, ιδιόκτητο λιμάνι, με δύο λιμενοβραχίονες, με 8 θέσεις πλεύρισης και προβλήτες με άλλες 7 θέσεις φορτοεκφόρτωσης μικρών πλοίων.

    Διαβάστε επίσης: Το προφίλ των δυο εταιρειών

    Αντιδράσεις εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

    Ιστορικό Petrola

    Ιστορικό ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

    [07] Ερευνα ΕΣΥΕ για το χρόνο ένταξης στην αγορά εργασίας

    30/5/2003 7:45:00 μμ

    Περίπου 3.5 χρόνια, χρειάζεται κατά μέσο όρο να περιμένει ένας άνδρας πτυχιούχος Ανώτατης Εκπαίδευσης για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Ο αντίστοιχος χρόνος για τις γυναίκες είναι τα τρία χρόνια. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) σε 7.656 άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών που είχαν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 1990.

    Πιο γρήγορα βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι Λυκείου

    Το αντίστοιχο ποσοστό για τους νέους αποφοίτους Λυκείων, είναι σαφώς μικρότερο και κυμαίνεται από 4-11 μήνες.

    Και σε αυτήν την κατηγορία, περισσότερο χρειάζεται να περιμένει ο ανδρικός παρά ο γυναικείος πληθυσμός.

    Ενδιαφέροντα, σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας είναι τα συμπεράσματα άλλης έρευνας της ΕΣΥΕ που πραγματοποιήθηκε σε 30.863 οικογένειες μισθωτών.

    Σύμφωνα με αυτή το 86,2% έχει σταθερό ωράριο εργασίας, ενώ το 13,8% εργάζεται με ευέλικτο ωράριο εργασίας.

    Με ευέλικτο ωράριο εργασίας, εργάζεται το 14,6% των ανδρών και το 12,5 των γυναικών.

    Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο στους απόφοιτους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (16,2%) σε σχέση με τους απόφοιτους Δευτεροβάθμιας (12,5%) και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (12,9%).

    Ανά κατηγορία επαγγέλματος το μεγαλύτερο ποσοστό των μισθωτών που εργάζεται με ευέλικτο ωράριο εργασίας, παρουσιάζεται στους γεωργούς και στους κτηνοτρόφους (28,4%), καθώς και τους ανειδίκευτους (19%), ενώ το μικρότερο ποσοστό στους υπαλλήλους γραφείου (7%).

    [08] Νέα στοιχεία για τον εφιάλτη SARS

    30/5/2003 10:43:00 μμ

    Νέες έρευνες που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι ο ιός SARS μπορεί να επιβιώσει επί 72 ώρες σε σοβατισμένους τοίχους, στο γυαλί, σε πλαστικές και άλλες επιφάνειες. Τα ευρήματα της έρευνας που έγινε από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, βασίζονται σε δείγματα που ελήφθησαν από το νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την άτυπη πνευμονία. Την ίδια ώρα, η Ταϊβάν ανακοίνωσε άλλα επτά νέα κρούσματα, στο Τορόντο τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμα θάνατος και στην Κίνα ένας άνθρωπος πέθανε και άλλα επτά κρούσματα καταγράφηκαν. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι από τις 31 Μαΐου θα αποσύρει τη Σιγκαπούρη από τον κατάλογο των περιοχών όπου υπάρχει ο κίνδυνος της άτυπης πνευμονίας.

    Αυξανόμενος ο αριθμός των κρουσμάτων

    Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ που πραγματοποιεί έρευνες για να βρει από που προέρχεται ο θανατηφόρος ιός ανακοίνωσε ότι ο SARS μπορεί να επιβιώσει επί 72 ώρες σε επιφάνειες όπως είναι το ανοξείδωτο ατσάλι, οι σοβατισμένοι τοίχοι, τα πλαστικά και η φορμάικα.

    Τα ευρήματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι τέσσερις ακόμα πολίτες προσβλήθηκαν από τον ιό του SARS και εικάζεται ότι μολύνθηκαν από ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ.

    Η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 274 πολιτών στην πόλη αυτή, αφότου ξέσπασε η επιδημία τον Μάρτιο, ενώ άλλοι 1736 έχουν μολυνθεί και νοσηλεύονται. Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και μεταφέρθηκε ανά τον κόσμο μέσω πολιτών που ταξίδευαν.

    Αναφερόμενος στα ευρήματα της μελέτης, ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη, Ιαν Σίμπσον, δήλωσε ότι ''είναι πολύ δύσκολο να δοθεί η ακριβής διάρκεια ζωής του ιού λόγω των διαφορών που υπάρχουν από επιφάνεια σε επιφάνεια και ακόμα από τόπο σε τόπο''. ''Η διάρκεια ζωής του είναι λίγο μεγαλύτερη απ΄ όσο είχαμε αρχικώς προβλέψει, αλλά τα ευρήματα δε μας ξαφνιάζουν'', πρόσθεσε.

    Γιατροί πάντως σε όλο τον κόσμο ανησυχούν γιατί αυτή η μακροβιότητα του ιού σημαίνει ότι καθίσταται πολύ πιο εύκολη η μετάδοσή του.

    Στην Ταϊβάν εκδηλώθηκαν επτά νέα κρούσματα του SARS, τα οποία έχουν φτάσει στο συνολικό αριθμό των 667 από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η νόσος. Ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 81, ενώ έχουν αναρρώσει 122 άτομα.

    Στο Τορόντο του Καναδά η κατάσταση είναι πολύ άσχημη καθώς τα ύποπτα κρούσματα της άτυπης πνευμονίας σχεδόν διπλασιάστηκαν, καθώς άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο μετρώνται οι πιθανές περιπτώσεις της θανατηφόρας νόσου, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ ο θάνατος ενός 57χρονου ανέβασε σε 30 τον αριθμό των θανάτων από τον SARS, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

    Στην Κίνα, ένας άνθρωπος πέθανε το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν επτά συνολικά κρούσματα. Ο νέος θάνατος και τα έξι από τα επτά κρούσματα καταγράφηκαν στο Πεκίνο.

    Στο μεταξύ, απλή ''εικασία'' χαρακτήρισε ο Αυστραλός επιστήμονας, Χιούμ Φιλντ, τη φήμη ότι ο ιός προήλθε από το σαρκοβόρο αιλουροειδές κιβέττη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 May 2003 - 20:57:31 UTC