Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση
  • [02] Νέα επίθεση Ντενκτάς κατά σχεδίου Ανάν
  • [03] Στη Κωνσταντινούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [04] Όσβαλντ για την πορεία της προετοιμασίας
  • [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα
  • [06] Ομαλή η έκβαση της σημερινής εξεταστικής
  • [07] Εγκαίνια της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης
  • [08] Μπους: Επιθυμούμε ισχυρή σχέση με την Ευρώπη
  • [09] Αμπάς: Σύντομα η εκεχειρία με τις ένοπλες οργανώσεις
  • [10] Ιαπωνία-Κίνα: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Β.Κορέας
  • [11] Συνελήφθη ο βομβιστής της Ατλάντα
  • [12] Μιανμάρ: Υπό προσωρινή κράτηση η Σούου Κίι
  • [13] ΗΠΑ: Απορρίπτουν πρόταση για ιρανικό πυρηνικό σταθμό
  • [14] Έκρηξη βόμβας στο νότιο Πακιστάν
  • [15] ΗΠΑ: Αρση της απαγόρευσης εμπορικών πτήσεων με Ιράκ
  • [16] Αμφιβολίες ΥΠΕΞ Βρετανίας-ΗΠΑ για ύπαρξη απαγορευμένων όπλων
  • [17] Φιέστα για το ''έβδομο''
  • [18] Βόλεϊ: Ιαπωνία-Ελλάδα 2-3
  • [19] Η Ρέιντζερς κυπελλούχος Σκωτίας
  • [20] Φλερτ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με Κλάιφερτ;
  • [21] ΑΕΚ: Από Δευτέρα οι εξελίξεις
  • [22] Μεγάλη γιορτή του Πολυφωνικού Τραγουδιού
  • [23] Βήματα προόδου κατά του SARS ανακοινώνει η Κίνα
  • [24] Αυστραλία: Ομογενής παρ' ολίγο να πεθάνει στην έρημο

    [01] Νέα επίθεση Καραμανλή στην κυβέρνηση

    31/5/2003 6:23:00 μμ

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας σε εκδήλωση των τοπικών φορέων στο Βύρωνα. Ο κ. Καραμανλής άσκησε κριτική για την ακρίβεια και την ανεργία που πλήττει, όπως είπε, κυρίως του νέους και τις γυναίκες. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στις πάσης φύσεως διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.

    Στην ομιλία του στο δημοτικό κινηματογράφο του Βύρωνα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ''μοιρολατρία της παρελθοντολογίας'' και ότι ο ίδιος δεν ανήκει στη σχολή των υποσχέσεων και των μεγαλεπήβολων εξαγγελιών.

    Με αφορμή την προκήρυξη 6 θέσεων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Βύρωνα και την προσέλευση 700 αιτούντων, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανεργία των νέων''.

    Ο κ. Καραμανλής, στην ομιλία του έκανε και εκτενείς αναφορές για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού στο λεκανοπέδιο, προτείνοντας τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού συντονιστικού οργάνου για την κίνηση στην πόλη, τη χαρτογράφηση όλου του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας, τη δημιουργία οδικών δακτυλίων περιφερειακής κίνησης, αλλά και την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνοντας λόγο για ένα εισιτήριο που να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιεί σε πολλά μέσα διαδοχικά.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα της παιδείας τονίζοντας ότι είναι η πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα για τη ΝΔ και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος για κατάργηση των εξετάσεων στη Β' Λυκείου καθώς και τη μείωση των εξεταζομένων μαθημάτων στην Γ΄Λυκείου στα 6 από τα 9 που είναι σήμερα.

    Ο κύριος Καραμανλής ταυτίζεται φραστικά και ουσιαστικά με συγκεκριμένα συμφέροντα υποτιμώντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, σχολίασε ο υφυπουργός τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Απαντώντας στον Υφυπουργό Τύπου, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι οι πολίτες θα αφήσουν μόνους εκείνους που επιχειρούν να ορθώσουν τείχη διχασμού για να ξαναφέρουν στην πολιτική ζωή την οξύτητα και την πόλωση.

    [02] Νέα επίθεση Ντενκτάς κατά σχεδίου Ανάν

    31/5/2003 12:40:00 μμ

    Λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο εάν αναγνωρισθεί το γεγονός ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και δύο κυρίαρχα κράτη, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, εξαπολύοντας εκ νέου επίθεση κατά του σχεδίου Ανάν, των Αμερικανών και του Αλβαρο Ντε Σότο, σχολιάζοντας τη δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο συνομιλίες, στη βάση του σχεδίου Ανάν, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί που έκαμαν τη δήλωση, πρόσθεσε ο Ντενκτάς, δεν γνωρίζουν τι είναι το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο Ανάν, υποστήριξε, θα οδηγήσει τους μισούς Τουρκοκύπριους στη μετανάστευση, δεν διατηρεί τη διζωνικότητα και καταργεί τις τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο.

    ''Μόνο θα τον ακούσω τον Γουέστον''

    Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί, ότι δεν πρόκειται να μιλήσει στον Αμερικανό απεσταλμένο, Τόμας Γουέστον, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Λευκωσία. "Μου ζήτησε να τον συναντήσω και θα συναντηθώ με αυτούς που το επιθυμούν. Αλλά απλώς θα τον ακούσω γιατί αντιλαμβάνομαι ότι δεν ενδιαφέρεται για όσα του λέμε", ανέφερε σχετικά.

    Ο Ντενκτάς εξαπέλυσε επίθεση και κατά του Αλβαρο Ντε Σότο, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι πλέον ουδέτερος μεσολαβητής και ότι απώλεσε την αξιοπιστία του, αφού επέρριψε σ΄ αυτόν και την τουρκοκυπριακή πλευρά την ευθύνη για τη μη διενέργεια δημοψηφισμάτων για το Κυπριακό.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των δύο κρατών, στο πρότυπο των συζητήσεων για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Ανέφερε ότι θα συναντηθεί στις 19 Ιουνίου με τον κοινοτικό επίτροπο Γκίντερ Φερχόϊγκεν.

    [03] Στη Κωνσταντινούπολη η Ντόρα Μπακογιάννη

    31/5/2003 7:01:00 μμ

    Στα εγκαίνια του πάρκου Γκιουλ Χανέ στις υπώρειες του λόφου του παλατιού του Τοπ-Καπί στη Κωνσταντινούπολη παρέστη το Σάββατο η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, προσκεκλημένη του δήμαρχου της πόλης κ. Γκιούρντουνα. Η δήμαρχος Αθηναίων βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βαλκανικής Πολιτικής Λέσχης. Χθες, η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε στους συνέδρους ο πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Τη Δευτέρα, η κ. Μπακογιάννη θα επισκεφθεί την Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

    [04] Όσβαλντ για την πορεία της προετοιμασίας

    31/5/2003 3:41:00 μμ

    Στις μετακινήσεις, το στάδιο Καραϊσκάκη και τα test events επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κωπηλασίας και επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για την Αθήνα, Ντένις Oσβαλντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Μιλάνο στο περιθώριο του 1ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Κωπηλασίας. "Το πρόγραμμα των μετακινήσεων έχει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να μην παραβιαστεί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχει πρόβλημα", τόνισε ο Ελβετός αξιωματούχος που τη Δευτέρα το βράδυ θα βρεθεί στην Αθήνα για τριήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη επικεφαλής μικρής ομάδας ελεγκτών της ΔΟΕ.

    Απευθυνόμενος στους ξένους εκπροσώπους του Τύπου αναφέρθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη για το οποίο τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη η κατεδάφισή του και πήρε όλες τις διαβεβαιώσεις πως θα είναι έτοιμο στην ώρα του "Οι Έλληνες έχουν κάνει θαύματα και στο παρελθόν", είπε χαρακτηριστικά. Για τα test events τόνισε ότι "μερικά μεταφέρθηκαν για αργότερα κι αυτό ίσως δημιουργήσει κάποια προβλήματα γιατί η Οργανωτική Επιτροπή όσο πλησιάζουν οι αγώνες θα πρέπει να επικεντρώνεται σε αυτούς κι όχι στα test events".

    Κλείνοντας τη γενική του αναφορά είπε ότι "η πολύ καλή Οργανωτική Επιτροπή ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες αλλά τις ξεπέρασε κι αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς θα τα καταφέρει. Υπάρχουν 20-30 διαφορετικά προγράμματα που πρέπει να κλείσουν ως το τέλος του χρόνου".

    Ο κ. Οσβαλντ, δεν μπορούσε βεβαίως να μην αναφερθεί και στο Σχοινιά που θα φιλοξενήσει το άθλημά του αλλά και το πρώτο test event του 2003 από 6-9 Αυγούστου που είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων.

    "Στην αρχή όλη φώναζαν για τον Σχοινιά. Τώρα όμως όλα πάνε περίφημα, το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει το test event. Η μόνη μας ανησυχία έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ανέμου γι αυτό και προετοιμαζόμαστε για ένα ελαστικό αγωνιστικό πρόγραμμα".

    Η μοναδική ερώτηση που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τους Ολυμπιακούς αγώνες είχε να κάνει με την διαμονή των εκπροσώπων του Τύπου κι αν υπάρχουν χωριά Τύπου κοντά στον Σχοινιά για να αναφερθεί στον Αγιο Ανδρέα.

    [05] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

    31/5/2003 2:12:00 μμ

    Υπό έλεγχο τέθηκε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στα Βασιλικά Σαλαμίνας. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν 15 οχήματα της πυροσβεστικής με 50 πυροσβέστες καθώς και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα.

    [06] Ομαλή η έκβαση της σημερινής εξεταστικής

    31/5/2003 1:56:00 μμ

    Ήπια εξεταστική ημέρα η σημερινή για τους μαθητές της δευτέρας και της τρίτης Λυκείου. Τα θέματα των λατινικών και των μαθηματικών κατεύθυνσης, στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές της Β' Λυκείου, δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους. Οι υποψήφιοι της Γ' Λυκείου χαρακτήρισαν μάλλον εύκολα τα θέματα της φυσικής Γενικής παιδείας, που έτσι και αλλιώς δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό μάθημα.

    [07] Εγκαίνια της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης

    31/5/2003 2:42:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Εγκαινιάζεται την Κυριακή το πρωί από τον υπουργό Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλο η νέα κρεαταγορά της Θεσσαλονίκης, η κατασκευή της οποίας κόστισε περίπου 12 εκατ. ευρώ. Η νέα κρεαταγορά, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη, είναι η πρώτη ελληνική κεντρική αγορά που έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις τελευταίες σχετικές προδιαγραφές της Ε.Ε. Η κατασκευή της νέας κρεαταγοράς της Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ.

    Η αγορά αποτελείται από 24 σύγχρονα καταστήματα χονδρικής, εξοπλισμένα με τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας μεταφοράς και αποθήκευσης τροφίμων. Το βασικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της είναι ότι τα προϊόντα που θα διακινούνται μέσω αυτής, θα φτάνουν τελικά στον καταναλωτή χωρίς να έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο χέρι.

    Όπως ανακοινώθηκε, στο χώρο της νέας κρεαταγοράς θα λειτουργούν ξεχωριστή εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και ειδικός κλίβανος, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες υψηλές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας για τους καταναλωτές.

    Με τη μετεγκατάσταση και την ενσωμάτωση της κρεαταγοράς στο λειτουργικό ιστό της, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε κέντρο χονδρεμπορίου-διανομής τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών.

    [08] Μπους: Επιθυμούμε ισχυρή σχέση με την Ευρώπη

    31/5/2003 7:21:00 μμ

    Δεν είναι καιρός να εμφανιστούν διαφορές και διαφωνίες στο μεγάλο συνασπισμό που υπεραμύνεται της ελευθερίας, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από την Πολωνία, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο να είναι κανείς μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης και παράλληλα φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην ομιλία του στην Κρακοβία ο Αμερικανός πρόεδρος, έθιξε το θέμα των διατλαντικών σχέσεων που δοκιμάστηκαν σοβαρά κατά τον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ εκθειάζοντας την στάση της Πολωνίας στη κρίση με το Ιράκ και επισημαίνοντας πως «δεν είναι ώρα για διαιρέσεις, καθώς η από κοινού μάχη κατά της τρομοκρατίας θα φέρει γρηγορότερα τη νίκη».

    Ο Αμερικανός πρόεδρος που θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ πριν μεταβεί αύριο στο Εβιάν για τη σύνοδο κορυφής των Οκτώ τόνισε σε συνέντευξη του στη χθεσινή εφημερίδα Λε Φιγκαρό πως μπορεί η αρνητική στάση της γαλλικής κυβέρνησης στη κρίση με το Ιράκ να απογοήτευσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο δεν πρόκειται να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Γαλλία και την Ευρώπη, διευκρίνισε όμως ότι και η ηγεσία της Γαλλίας θα πρέπει να δείξει πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Εν όψει της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Ευρώπη να καταργήσει τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές και να υποστηρίξει τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων προϊόντων, ωστόσο οι αναφορές αυτές πυροδότησαν σήμερα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολέμιων της παγκοσμιοποίησης κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα.

    Νωρίτερα ο Μπους και η σύζυγός του Λόρα, που έφθασαν το βράδυ της Παρασκευής στην Κρακοβία, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Αουσβιτς, το στρατόπεδο όπου έχασαν τη ζωή τους πολυάριθμοι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Μπους δεν έκανε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο στρατόπεδο. Οπως δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, πριν την αναχώρησή του, πως θέλει να δει "προσωπικά ένα από τα μεγάλα μαθήματα του παρελθόντος".

    [09] Αμπάς: Σύντομα η εκεχειρία με τις ένοπλες οργανώσεις

    31/5/2003 3:36:00 μμ

    Τη διαβεβαίωση πως μπορεί να εξασφαλίσει ''σε τρεις εβδομάδες το πολύ'' εκεχειρία από όλες τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που είναι υπεύθυνες για τη βία εναντίον των Ισραηλινών, διατύπωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς. Tην ανάγκη για την εξεύρεση λύσης στο μεσανατολικό εξέφρασε από την Κρακοβία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους που δήλωσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία Ισραηλινών και Παλαιστινίων καθώς και την εφαρμογή της και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να ενωθούν μαζί του σε αυτή την προσπάθεια. Παρόλα αυτά, ο κύκλος αίματος συνεχίζεται καθώς το πρωί ένας μαχητής της Χαμάς βρήκε τον θάνατο από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Τζενίν, ενώ ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε ελαφρά από πυρά Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, στα βόρεια της κοιλάδας του Ιορδάνη.

    Εν όψει της αραβο-αμερικανικής συνόδου

    ''Έπειτα από τις δύο συνόδους κορυφής του Σαρμ Ελ-Σέιχ και της Ακαμπα, θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες με τις παλαιστινιακές οργανώσεις και σε τρεις εβδομάδες το πολύ, θα καταλήξουμε σε μία αξιόπιστη συνολική συμφωνία'', δήλωσε στα αραβικά ο Αμπάς, σε αποκλειστική συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από τη δημόσια ισραηλινή τηλεόραση.

    Ο Αμπάς αναφερόταν στην αραβο-αμερικανική σύνοδο κορυφής του Σαρμ Ελ-Σέιχ (Αίγυπτος), που προβλέπεται για τις 3 Ιουνίου, και σε εκείνην της Ακαμπα (Ιορδανία), όπου πρόκειται να συναντηθούν, την επομένη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Αμπάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β'.

    Στις δύο συνόδους κορυφής αναμένεται να συζητηθεί η εφαρμογή του ''οδικού χάρτη'' για τη Μέση Ανατολή, του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου κύρια πρόνοια του οποίου είναι η δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους έως το 2005. ''Είμαι αισιόδοξος: θα καταλήξουμε σε συμφωνία για τον τερματισμό της βίας εναντίον των Ισραηλινών", διαβεβαίωσε ο Αμπάς.

    Ανταλλαγές πυρών

    Ένας μαχητής της Χαμάς βρήκε τον θάνατο σήμερα το πρωί από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Τζενίν, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές και τον ισραηλινό στρατό. Το θύμα είναι ο 20χρονος Μοχάμαντ Χαμάμρα, σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο της αλ Νάτζα στη Νάμπλους, που ανήκε στον ένοπλο κλάδο της Χαμάς και σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές βρήκε τον θάνατο στον τομέα της Τζέμπα, περίπου 10 χλμ νότια της Τζενίν.

    Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον δύο Παλαιστινίων, τους οποίους αιφνιδίασαν περί τις 06.30, ώρα Ελλάδος, ενώ τοποθετούσαν εκρηκτικά σε μία οδό που χρησιμοποιούν ισραηλινές περίπολοι στην περιοχή.

    Ο Παλαιστίνιος που δεν επλήγη συνελήφθη έπειτα από καταδίωξη. Κατόπιν οι στρατιώτες ανατίναξαν τα περίπου 30 κιλά εκρηκτικής ύλης που κατείχαν οι δύο Παλαιστίνιοι.

    Την ίδια ώρα, ένας Ισραηλινός τραυματίσθηκε ελαφρά από πυρά Παλαιστινίων στη διάρκεια της νύχτας στα βόρεια της κοιλάδας του Ιορδάνη, στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν σήμερα ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Το αυτοκίνητο του θύματος δέχθηκε πυρά ενώ κυκλοφορούσε στον τομέα εκείνο, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

    Επίσης, σύμφωνα με τον στρατό, τρεις καταζητούμενοι Παλαιστίνιοι μαχητές συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, ο ένας στη Ντούρα, ο δεύτερος στη Μπέιτ Ρίμα, κοντά στη Ραμάλα, ενώ ο δεύτερος στην Αζάρια, κοντά στη Βηθλεέμ.

    Ο ισραηλινός στρατός επίσης ανακάλυψε και κατέστρεψε στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, την έξοδο μίας σήραγγας, η οποία χρησίμευε για λαθρεμπόριο όπλων ανάμεσα στον αιγυπτιακό και στον παλαιστινιακό τομέα της πόλης. Στο ίδιο ανακοινωθέν γίνεται λόγος και για άλλες ένοπλες αψιμαχίες που σημειώθηκαν ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [10] Ιαπωνία-Κίνα: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Β.Κορέας

    31/5/2003 3:28:00 μμ

    Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι και ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο συμφώνησαν κατά τη σημερινή πρώτη συνάντησή τους να προσπαθήσουν να φέρουν ξανά τη Β. Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο των εορτασμών για τα 300 χρόνια της Αγίας Πετρούπολης, παρέκαμψαν ωστόσο το ζήτημα εάν πρέπει να ασκηθεί περισσότερη πίεση στην Πιονγιάνγκ ώστε να μην αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Πολ Γούλφοβιτς, ανακοίνωσε πως οι ασιατικές χώρες που συνδράμουν τη Β. Κορέα θα πρέπει να καταστήσουν σαφές πως η βοήθειά τους θα σταματήσει εάν η Πιονγκγιάνγκ δεν εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα.

    Γούλφοβιτς: Να πάψει η βοήθεια προς την Β. Κορέα

    ''Είναι κοινή μας θέση πως πρέπει να αναζητηθεί μία διπλωματική και ειρηνική λύση'', δήλωσε ο Κοϊζούμι μετά τη συνάντησή του με τον Χου. ''Αλλά οι συνομιλίες δεν αφορούσαν αυστηρότερα μέτρα ή κάτι ειδικό''.

    Ο κινέζος κρατικός Σύμβουλος και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ταν Τζιασουάν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Χου ενημέρωσε τον Κοϊζούμι για τις συνομιλίες που είχαν τον περασμένο μήνα στο Πεκίνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα.

    ''Το πιο σημαντικό είναι πώς θα συνεχιστούν οι συνομιλίες του Πεκίνου το ταχύτερο δυνατό'', είπε. ''Η ιαπωνική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της να συμμετάσχει''.

    Μιλώντας σε περιφερειακή συνδιάσκεψη για την ασφάλεια, στην οποία συμμετέχουν αρκετοί αξιωματούχοι των υπουργείων Αμύνης, ο Γούλφοβιτς δήλωσε ότι πιστεύει πως είναι πιθανή μία ειρηνική επίλυση στη βορειοκορεατική κρίση, υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι χώρες ζωτικής σημασίας, όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, και η Ιαπωνία συνεργασθούν προκειμένου να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ πως η παρούσα πορεία της είναι "αδιέξοδη".

    "Οι χώρες της περιοχής που βοηθούν να επιβιώνει η Β. Κορέα πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα σε αυτήν τη χώρα πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη βοήθειά τους εάν η εκείνη συνεχίσει τον δρόμο που ακολουθεί", τόνισε ο Γούλφοβιτς.

    [11] Συνελήφθη ο βομβιστής της Ατλάντα

    31/5/2003 5:11:00 μμ

    Ο Έρικ Ρόμπερτ Ρούντολφ που κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στο ολυμπιακό πάρκο της Ατλάντα το 1996 αλλά και για μία έκρηξη σε κλινική εκτρώσεων στην Αλαμπάμα δύο χρόνια αργότερα, συνελήφθη στη Βόρεια Καρολίνα. Την σύλληψη επιβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκφορτ. Ο 36χρονος , που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του FBI από το 1998, συνελήφθη από το αστυνομικό τμήμα της κομητείας Τσερόκι στο Μέρφι της Βόρειας Καρολίνας.

    [12] Μιανμάρ: Υπό προσωρινή κράτηση η Σούου Κίι

    31/5/2003 2:35:00 μμ

    Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη βόρεια Μιανμάρ, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών της στρατιωτικής χούντας και της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, ανακοίνωσε σήμερα η στρατιωτική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία ανακοίνωσε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι έχει τεθεί ''προσωρινά υπό την προστασία'' των τοπικών αρχών. Η Σούου Κίι βρισκόταν στο τέλος μιας μακράς πολιτικής περιοδείας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 6 Μαΐου, στη βόρεια Μιανμάρ, όπου σημειώθηκαν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της και μέλη της Ένωσης για την Προώθηση της Ένωσης και της Αλληλεγγύης (USDA), μιας φιλοχουντικής μαζικής οργάνωσης.

    [13] ΗΠΑ: Απορρίπτουν πρόταση για ιρανικό πυρηνικό σταθμό

    31/5/2003 2:02:00 μμ

    Κατηγορηματικά απέρριψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πρόταση της Ρωσίας να μετάσχουν από κοινού στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ του Ιράν. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε πως για την Ουάσινγκτον ''καμία χώρα'' δεν πρέπει να συμμετάσχει στην κατασκευή αυτού του σταθμού, για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι χρησιμοποιείται από το Ιράν ως κάλυψη για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. ''Το Ιράν χρησιμοποιεί το πολιτικό του πρόγραμμα, ιδίως τον αντιδραστήρα του Μπουσέρ, ως πρόσχημα για να αποκτήσει ευαίσθητη πυρηνική τεχνολογία'', δήλωσε η εκπρόσωπος Λιν Κάσελ.

    [14] Έκρηξη βόμβας στο νότιο Πακιστάν

    31/5/2003 12:56:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στο νότιο Πακιστάν, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε "εγκληματική πράξη". Η βόμβα εξερράγη ενώ το λεωφορείο βρισκόταν σταματημένο στην άκρη του δρόμου στο Χαϊντεραμπάντ, 160 χλμ βορείως της παράκτιας πόλης Καράτσι, σύμφωνα με τους μάρτυρες. Το πίσω τμήμα του λεωφορείου υπέστη μεγάλες ζημιές από την έκρηξη. "Πρόκειται για μία τρομοκρατική πράξη. Έχουμε ξεκινήσει έρευνες", τόνισε αξιωματικός της αστυνομίας, η οποία ανακοίνωσε πως η βόμβα ήταν ένας αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός, βάρους 300 γραμμαρίων. Οι πόλεις του Πακιστάν συγκλονίζονται τους τελευταίους μήνες από κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Στην ίδια πόλη είχε εκραγεί άλλη μία βόμβα στις 10 Μαΐου, από την οποία είχαν τραυματισθεί πάνω από 10 άτομα.

    [15] ΗΠΑ: Αρση της απαγόρευσης εμπορικών πτήσεων με Ιράκ

    31/5/2003 12:33:00 μμ

    Την απαγόρευση που είχαν επιβάλει πριν από 13 χρόνια στις αεροπορικές ανταλλαγές με το Ιράκ, ήραν την Παρασκευή οι αμερικανικές αρχές, ανοίγοντας το δρόμο για την επανάληψη των εμπορικών πτήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πτήσεις είχαν απαγορευθεί στις 8 Αυγούστου του 1990 από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών μετά την εισβολή του ιρακινού στρατού στο Κουβέιτ. Πριν από τρεις ημέρες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Μαΐου. ''Αυτό το ενδιάμεσο μέτρο είναι απαραίτητο στη διαδικασία αποκατάστασης των αεροπορικών εμπορικών συνδέσεων με το Ιράκ'', δήλωσε η υπουργός Μεταφορών, Νόρμαν Μινέτα. ''Έχουμε στενή συνεργασία με τον πρεσβευτή Μπρέμερ -τον Αμερικανό διοικητή στο Ιράκ- ώστε να ξανανοίξουν σύντομα οι ιρακινές αεροπορικές μεταφορές με τον υπόλοιπο κόσμο''.

    [16] Αμφιβολίες ΥΠΕΞ Βρετανίας-ΗΠΑ για ύπαρξη απαγορευμένων όπλων

    31/5/2003 12:30:00 μμ

    Κατ' ιδίαν εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, και ο Βρετανός ομόλογος του Τζακ Στρο, για τις αποδείξεις που προσκόμισαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, και οι οποίες ανέφεραν ότι η Βαγδάτη διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, όπως υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα ''Γκάρντιαν''. Οι πληροφορίες της εφημερίδας, που βασίζονται σε ανώνυμη διπλωματική πηγή, διαψεύστηκαν αμέσως από το Φόρεϊν Οφις που τις χαρακτήρισε ''απλούστατα λανθασμένες''.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 5 Φεβρουαρίου, όπου ο Κόλιν Πάουελ επρόκειτο να παρουσιάσει τις αποδείξεις ότι, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε απαγορευμένα βιολογικά και χημικά όπλα.

    ''Καμία συνάντηση αυτού του είδους δεν έγινε", είπε η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [17] Φιέστα για το ''έβδομο''

    31/5/2003 3:59:00 μμ

    Με την απονομή του κυπέλλου του πρωταθλητή από τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλο, κορυφώθηκε η φιέστα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του έβδομου συνεχούς τίτλου στην Α΄ Εθνική. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και αποθέωσαν τους παίκτες, τον προπονητή και βέβαια τον πρόεδρο της ομάδας. Η γιορτή ξεκίνησε περίπου στις 20:00 με τα φετινά γκολ των "ερυθρολεύκων" να προβάλονται σε γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί για το σκοπό αυτό. Λίγο πριν τις 21:00 τιμήθηκαν οι ομάδες βόλεϊ και πόλο που κατέκτησαν τα αντίστοιχα πρωταθλήματα φέτος.

    Υποσχέσεις Κόκκαλη για ενίσχυση

    Την φιέστα άνοιξε με ομιλία του ο Δήμαρχος Πειραία, Χρήστος Αγραπίδης που τόνισε μετξύ άλλων:"Ο Πειραιάς φωτίστηκε σήμερα από τα αστέρια του Θρύλου μας. Τους υποδεχόμαστε με τις τιμές που τους αξίζουν και τους ευχαριστούμε για τις χαρές και τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν".

    Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΠΑΕ Θανάση Κανελλόπουλου που είπε: "Η κατάκτηση του φετινού τίτλου συνδυάστηκε με την έναρξη της ανακατασκευής του Σταδίου Καραϊσκάκη. Δεχτήκαμε την πρόσκληση του δημάρχου και του Ολυμπιακού να γίνει η γιορτή του τίτλου εδώ για να λάβει μέρος όλη η πόλη και φυσικά γιατί η Ριζούπολη δεν ήταν αρκετή για να χωρέσει όλους εσάς".

    Στις 21:20 ήρθε η ώρα του Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους φίλους της ομάδας, εμφανίστηκε πολύ χαρούμενος από την κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος και έδωσε υποσχέσεις για ακόμα καλύτερο μέλλον.

    "Λαέ του Ολυμπιακού, σήμερα είναι η δική σας μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω εσάς και την ομάδα για τον τίτλο. Είμαστε η μεγαλύτερη αθλητική δύναμη στην Ελλάδα και θα είμαστε για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό το πρωτάθλημα το αφιερώνουμε σ΄ εσάς, την ομάδα και τα παιδιά της Θύρας 7. Τρελοί είμαστε όλοι για τον Ολυμπιακό και γι΄ αυτό θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συνεχίσουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη", τόνισε στην ομιλία του ο κ.Κόκκαλης.

    Τιμήθηκαν Αλεξανδρής- Γιαννακόπουλος-Ζέτερμπεργκ

    Λίγο μετά τις 21:30 ήρθε η ώρα της απονομής. Ενας-ένας οι παίκτες και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού ανέβηκαν στην εξέδρα και παρέλαβαν τα μετάλλια του πρωταθλητή και τελικά, ο Θανάσης Κανελλόπουλος έδωσε στον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς το τρόπαιο και χιλιάδες φωτοβολίδες και βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα... μέρα στον Πειραιά.

    Στο πλαίσιο της φιέστας, ο Σωκράτης Κόκκαλης τίμησε για την προσφορά τους στο σύλλογο τον Αλέξη Αλεξανδρή, τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Παρ Ζέτερμπεργκ, που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στο μεγάλο λιμάνι.

    Απόντες από την γιορτή ήταν μόνο ο Ζε Ελίας (που ούτως ή άλλως είναι ξένο σώμα για τον Ολυμπιακό) και ο Τζιοβάνι, που βρίσκεται σε άδεια. Το πούλμαν με τους παίκτες των "ερυθρολεύκων" αναχώρησε για τα γραφεία της ΠΑΕ στο Πασαλιμάνι, με τη συνοδεία των οπαδών της ομάδας.

    Ολοκληρώθηκε η κατεδάφιση του σταδίου Καραϊσκάκη

    Λίγη ώρα πριν τα πανηγύρια του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του τίτλου, κατεδαφίστηκε το θρυλικό στάδιο Καραϊσκάκη και η συγκίνηση ήταν έντονη όταν έπεφτε και το τελευταίο κομμάτι της Θύρας 7.

    Ο κόσμος είχε πάρει θέση από νωρίς το απόγευμα γύρω από το στάδιο Καραϊσκάκη. Ανθρωποι κάθε ηλικίας είχαν πλημμυρίσει το Νέο Φάληρο. Πάνω από 7.000 κόσμου ρίγησε από συγκίνηση στις 6.35, όταν ξεκίνησε η επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Θύρας 7.

    Δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα είχε καταφθάσει το πούλμαν των πρωταθλητών, ενώ στις 6.30 ακριβώς έκανε την εμφάνισή του ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης, που έγινε δεκτός με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

    Παρόντες ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος του ερασιτέχνη Πέτρος Κόκκαλης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Γιώργος Λούβαρης και σύσσωμο το Δ.Σ. του πειραϊκού συλλόγου. Ακριβώς στις 7 η συγκίνηση έφθασε στο κατακόρυφο. Μετά από δέκα περίπου λεπτά, η θρυλική Θύρα 7 με την τσιμεντένια μορφή της δεν υπάρχει πια.

    [18] Βόλεϊ: Ιαπωνία-Ελλάδα 2-3

    31/5/2003 1:25:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    "Η βροχή τα τελευταία δύο χρόνια είναι το γούρι μας" αποκάλυψε λίγο πριν την έναρξη των παιχνιδιών στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ο μάνατζερ της εθνικής ομάδας βόλεϊ των ανδρών, Δημήτρης Δημητρακόπουλος και... δικαιώθηκε καθώς στον πρώτο αγώνα της τρίτης εβδομάδας του Παγκοσμίου Λιγκ κόντρα στην ομάδα του ανατέλλοντος Ηλίου και στη βροχερή Φουκουσίμα, η εθνική μετά από δύο ώρες κέρδισε με 3-2 σε συναρπαστικό παιχνίδι που παρακολούθησαν 4.000 φίλαθλοι. Και ο αρχηγός της ομάδας Μάριος Γκιούρδας έριξε το σύνθημα: "Κάναμε το πιο αποφασιστικό βήμα για την τελική φάση που θα γίνει Μαδρίτη τον Ιούλιο. Αλλη μια νίκη αύριο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε".

    Η εθνική παρότι έχασε το πρώτο σετ έδειξε ιδιαίτερα ικανοποιητική αντίδραση, ενώ οι παίκτες του Στέλιου Προσαλίκα και στο καθοριστικό πέμπτο σετ έδειξαν αποφασιστικότητα όμως όταν οι Ιάπωνες πλησίασαν σε 12-10 (αν και προηγήθηκαν 12-6 και 11-5) είχαν τα ψυχικά αποθέματα να κερδίσουν το ματς με 15-12.

    Μετά το τέλος του αγώνα, ο Στέλιος Προσαλίκας δήλωσε τα εξής: "Είμαι ικανοποιημένος από τη νίκη αλλά όχι από την ποιότητα του παιχνιδιού. Είναι πολύ θετικό για μας η αντίδραση μετά το πρώτο σετ, ενώ σίγουρα ήμασταν επηρεασμένοι από τα συνεχόμενα παιχνίδια και το ταξίδι που διήρκεσε 23 ώρες. Είμαι ικανοποιημένος που παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε και μπήκαμε σε σωστή σκέψη".

    Ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας, Μικιγιάκου Τανάκα είπε ότι το ματς για την ομάδα του κρίθηκε στο δεύτερο σετ από τα λανθασμένα σερβίς των παικτών του ενώ εκεί οφείλεται και στο τάι μπρέικ η διαφορά που πήρε η Ελλάδα στην αρχή.

    Αύριο το πρωί (08.00 ώρα Ελλάδας) θα γίνει το δεύτερο παιχνίδι Ιαπωνίας-Ελλάδας στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής για την 3η εβδομάδα του Παγκοσμίου Λιγκ. Για το ματς αυτό, ο Στέλιος Προσαλίκας είπε ότι θα είναι πιο δύσκολο για την εθνική Ελλάδας αφού οι Ιάπωνες βελτιώνονται διαρκώς ενώ στη συνολική κούραση των Ελλήνων παικτών προστέθηκε και η σημερινή από το παιχνίδι που διήρκεσε δύο ώρες.

    Τα σετ: 25-19 (25`), 21-25 (24`), 22-25 (25`), 25-23 (27`), 12-15 (17`). Οι πόντοι της Ιαπωνίας προήλθαν: 57 από επίθεση, 12 από μπλοκ, 4 από σερβίς, 32 ελληνικά λάθη.

    Οι πόντοι της Ελλάδας προήλθαν: 49 από επίθεση, 17 από μπλοκ, 4 από σερβίς, 37 γιαπωνέζικα λάθη.

    Διαιτητές: Γουόνκ (Κίνα), Ντονκ (Κορέα).

    ΙΑΠΩΝΙΑ (Τανάκα): Ουσάμι 4π., Ίτο 13, Χοσοκάβα 11, Τ. Γιαμαμότο 9, Σάιτο 9, Κοσίγια 10 / Κ. Γιαμαμότο (λ.), Αογιάμα 10, Ιζουμικάβα 5, Μορισίγκε 2.

    ΕΛΛΑΔΑ (Προσαλίκας): Γκιούρδας 14π., Χατζηαντωνίου 14, Κυριαζής 13, Κουρνέτας, Τσακιρόπουλος 8, Ρουμελιώτης 20 / Στεφάνου (λ), Λάππας 1, Ντράκοβιτς, Σμαραγδής, Μποζίδης.

    [19] Η Ρέιντζερς κυπελλούχος Σκωτίας

    31/5/2003 7:11:00 μμ

    Σάρωσε τα πάντα η Ρέιντζερς φέτος στη Σκωτία, αφού σήμερα κατέκτησε και το κύπελλο. Παρότι η νίκη ήταν αναμενόμενη, οι "διαμαρτυρόμενοι" της Γλασκόβης δυσκολεύθηκαν αρκετά εναντίον της Νταντί, την οποία νίκησαν 1-0. Το "πρόσωπο" του τελικού που έγινε στο "Χάμπντεν Παρκ" δεν ήταν άλλος από τον μοναδικό σκόρερ της συνάντησης, τον 32χρονο Λορέντζο Αμορούζο που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά στο 62ο λεπτό. Ετσι, ο Ιταλός φαίνεται πως κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την επταετή καριέρα του στη Ρέιντζερς (έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του), με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, του λιγκ καπ και -χάρη σ΄ένα δικό του γκολ- του κυπέλλου Σκωτίας.

    [20] Φλερτ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με Κλάιφερτ;

    31/5/2003 6:39:00 μμ

    Ολο και πιο κοντά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έρχεται ο Πάτρικ Κλάιφερτ. Οι δηλώσεις θαυμασμού προς τον Ολλανδό με... προέλευση το "Ολντ Τράφορντ" διαδέχονται η μία την άλλη, και ο τελευταίος -αλλά πιο αρμόδιος απ΄όλους- που μίλησε για το θέμα ήταν ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ. Αλλωστε, ο σούπερ-σκόρερ της Γιουνάιτεντ έχει πολλά κοινά με τον Κλάιφερτ, αφού όχι μόνο "συνυπάρχουν" στην επίθεση της εθνικής Ολλανδίας, αλλά έχουν γεννηθεί ακριβώς την ίδια ημέρα, την 1η Ιουλίου του 1976!

    Φαν Νίστελροϊ:''Θα μπορούσε να παίξει στη Γιουνάιτεντ''

    "Μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε μαζί στην εθνική, μα θα ήθελα το ίδιο να κάνουμε και σε συλλογικό επίπεδο. Να προπονούμαστε μαζί κάθε μέρα και να παίζουμε σε πολλούς αγώνες. Η συνεργασία μας θα ήταν φανταστική. Θα μπορούσαμε να γίνουμε το καλύτερο επιθετικό δίδυμο του κόσμου", είπε ο Φαν Νίστελροϊ που στα δύο χρόνια θητείας του στη Γιουνάιτεντ πέτυχε 80 γκολ, ενώ φέτος σκόραρε 44 φορές και "άγγιξε" το ρεκόρ του θρυλικού Ντένις Λόου (46 από την περίοδο 1963-64).

    Ο Φαν Νίστελροϊ παραχώρησε συνέντευξη την εφημερίδα "Sun" και μίλησε με τόσο εγκωμιαστικά σχόλια για τον συμπατριώτη του, σα να προέτρεπε άμεσα τους παράγοντες του συλλόγου να τον αποκτήσουν από τη Μπαρτσελόνα: "Μερικές φορές, όταν παίζουμε στην εθνική, υπάρχει ανάμεσά μας αυτό το ''κάτι'' που σε κάνει να νιώθεις πόσο συναρπαστικό είναι το ποδόσφαιρο για τους παίκτες και τους φιλάθλους. Μιλάμε συνεχώς, αναλύουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας και στο τέλος ξέρουμε τί πρέπει να περιμένει ο ένας από τον άλλον. Ο Πάτρικ είναι ένα κλασικό ''ολλανδικό'' δεκάρι. Ένας παίκτης που ξέρει να δημιουργεί και να σκοράρει. Αρα στη Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να παίξει είτε δίπλα μου είτε ακριβώς πίσω μου, ώστε να μου δίνει πάσες για έτοιμα γκολ".

    [21] ΑΕΚ: Από Δευτέρα οι εξελίξεις

    31/5/2003 4:35:00 μμ

    Η σελίδα, που για τόσο καιρό προσπαθούσε να γυρίσει η ΑΕΚ, επιτέλους άλλαξε. Η οριστικοποίηση της μεταβίβασης των μετοχών της Ippoventure στην ENIC άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο "κιτρινόμαυρο" στρατόπεδο, καθώς όλοι ελπίζουν ότι το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο που σημάδεψε τη φετινή χρονιά θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν. Στις 17:00 χθες Παρασκευή, άρχισε το έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ, στο οποίο όλα τα μέλη της προσωρινής διοίκησης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ώστε μετά τη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας η αγγλική εταιρία να έχει την ευχέρεια να ορίσει νέα διοίκηση.

    Νωρίτερα ο νέος ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Πέτρος Στάθης ζήτησε από τον κ. Γρανίτσα να παραμείνει στην προεδρία της ΠΑΕ, που επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

    Ο κ Γρανίτσας ευχαρίστησε για ακόμη μία τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τους παίκτες για την υπομονή που επέδειξαν καθ΄όλη τη διάρκεια της κρίσης, ενώ σε ό,τι αφορά το πόρισμα του ΣΔΟΕ για την υπεξαίρεση 6.5 δισ. δραχμών από τα ταμεία της ΠΑΕ, για την οποία κατηγορείται ο Μάκης Ψωμιάδης, ο Γιάννης Γρανίτσας δήλωσε, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και για την αξιοπιστία του Συλλόγου.

    Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο η ΠΑΕ ΑΕΚ, αποφάσισε να καταφύγει στα δικαστήρια, διεκδικώντας τα χρήματα που ο τελευταίος κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από τα ταμεία της εταιρίας. Τέλος, ο κ.Γρανίτσας διαβίβασε τις ευχαριστίες της ENIC προς όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις υπηρεσίες που ανιδιοτελώς προσέφεραν στην ΑΕΚ.

    Εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται η κατεδάφιση του σταδίου "Νίκος Γκούμας". Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, η ΠΑΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή από τις 7:30 ως τις 15:30 η κυκλοφορία πεζών κι οχημάτων γύρω από το Στάδιο θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις εντολές κι υποδείξεις της Τροχαίας Νέας Ιωνίας, λόγω των εργασιών κατεδάφισης.

    [22] Μεγάλη γιορτή του Πολυφωνικού Τραγουδιού

    31/5/2003 3:21:00 μμ

    Μετά από τις δύο μεγάλες συναυλίες Πολυφωνικού Τραγουδιού στο «Παλλάς», τον Απρίλη του 2000 και του 2001, και την περσινή συναυλία στο Θέατρο Πέτρας, η «Απειρος» στέκεται πιστή, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στην ανοιξιάτικη συνάντησή της με τους φίλους του Πολυφωνικού Τραγουδιού. Την τελευταία νύχτα της Ανοιξης, η «Απειρος» και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού σας προσκαλούν στην 4η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού, το Σάββατο 31 Μαΐου 2003, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας.

    Γλέντι - αποχαιρετισμός της Ανοιξης

    Μια μεγάλη πολυφωνική σύναξη στη δυτική Αθήνα, με τη συμμετοχή πολυφωνικών ομίλων και οργανικών ζυγιών από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Σερβία και την Κάτω Ιταλία. Μια σπάνια σύναξη φωνών και μουσικών, γλωσσών και λαών που φέτος θα καταλήξει σε ένα μεγάλο κυκλωτικό χορό, ένα γλέντι - αποχαιρετισμό της Ανοιξης, καλωσόρισμα του Καλοκαιριού, με τη συνοδεία της οργανικής ζυγιάς του Θωμά Λώλη.

    Με τους Βορειοηπειρώτες της Χειμάρας και της Δερβιτσάνης, με τα μοιρολόγια του Παρακάλαμου, τα βλαχόφωνα της Μηλέας Μετσόβου, τα πωγωνίσια του «Πολυφωνικού της Ηπείρου», τα αντιφωνικά της Μουργκάνας, με τους νέους της «Χαονίας» και του «Πολύφωνου».

    Σε πρώτη εμφάνιση στην Αθήνα δύο γυναικείοι όμιλοι, το Λούψικο Κόνιτσας και η Πολύτσανη του Ανω Πωγωνίου. Δύο σημαντικές προσωπικές, πρώτες παρουσίες, ο Ηλίας Κούρος, νέος βοσκός από το Δολό Πωγωνίου και η Ελένη Πότση, κάτοικος Πωγωνιανής.

    Και μια αλλιώτικη πολυφωνία, οι διφωνίες του Βόλακα της Δράμας, με τις Μαρώ Καβαλλιέρου και Κατερίνα Κωνσταντίνου.

    Kι από την Αλβανία, το φημισμένο Πολυφωνικό του Αργυρόκαστρου, ο όμιλος αλβανών μεταναστών από την Αυλώνα και το Τεπελένι «Lot Kurbeti» («τα δάκρυα της ξενιτιάς») και η οικογένεια Curri από την Πρεμετή.

    Από το Βελιγράδι το γυναικείο φωνητικό σύνολο ΜΟΒΑ κι από την Κάτω Ιταλία οι «Asteria» που τραγουδούν γκρεκάνικα χορεύοντας ταραντέλες με τη συνοδεία ταμπουρέλλων.

    Πηγή: www.polyphonic.gr

    [23] Βήματα προόδου κατά του SARS ανακοινώνει η Κίνα

    31/5/2003 12:14:00 μμ

    Επιτεύγματα στη μάχη κατά του ιού της άτυπης πνευμονίας μέσα στον μήνα Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο, εντούτοις δεν πρόκειται να χαλαρώσει την εγρήγορσή της. Στο μεταξύ, εννέα νέα πιθανά κρούσματα άτυπης πνευμονίας καταγράφηκαν στην Ταϊβάν, ενισχύοντας την αισιόδοξη άποψη ότι η επιδημία τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο. Αύριο Κυριακή, η κυβέρνηση της Ταϊβάν αναμένεται να ξεκινήσει μία εκστρατεία με την οποία θα ενθαρρύνει τους πολίτες να μετρούν τη θερμοκρασία τους δύο φορές την ημέρα μέχρι τις 10 Ιουνίου, καθώς ο πυρετός είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας. Στον Καναδά, ένας 57χρονος έχασε τη ζωή του, ανεβάζοντας σε 30 τον αριθμό των θανάτων στον Καναδά.

    ''Δεν καθησυχάζουμε''

    Το υπουργείο Υγείας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου ανέρχονται σε 676 και οι νεκροί από την ασθένεια στους 81 ενώ 129 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

    Η Κίνα ανακοινώνει επιτεύγματα στη μάχη κατά της άτυπης πνευμονίας μέσα στον Μάιο. "Μπορούμε να ισχυρισθούμε πως έχουμε θετικά επιτεύγματα στη μάχη μας κατά του SARS μέσα στον Μάιο. Βέβαια, δεν πρόκειται να καθησυχάσουμε και να χαλαρώσουμε την επιφυλακή μας και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη μάχη για την περίοδο που έρχεται", τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Πεκίνου, Κάι Φουσάο.

    Ο Κάι δήλωσε πως κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στο Πεκίνο νοσηλεύονταν 666 νέα κρούσματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα, εκτός της σημερινής ημέρας, προστέθηκαν μόνο 65 νέα κρούσματα. Μέχρι χθες στο Πεκίνο νοσηλεύονταν 2,520 κρούσματα της νόσου, και 177 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Οι στατιστικές του υπουργείου Υγείας εμφανίζουν 1006 ασθενείς του SARS να έχουν λάβει εξιτήριο.

    Οι δηλώσεις του Κάι απηχούν τις αντίστοιχες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος απένειμε τα εύσημα για την κάθετη πτώση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της ασθένειας στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία γνώρισε τα περισσότερα κρούσματα απ' οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, εξέφραζε όμως την ανησυχία του για την νέα έξαρση της νόσου στο Τορόντο.

    Ο Λιάνγκ Γουανιάν, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας του Πεκίνου, τόνισε από την πλευρά του πως η πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων αποτελούν την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέσων, όπως η σύσταση ειδικών νοσοκομείων και πτέρυγες για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας.

    [24] Αυστραλία: Ομογενής παρ' ολίγο να πεθάνει στην έρημο

    31/5/2003 2:58:00 μμ

    Είναι γνωστό πως όσο προκλητικά γοητευτική και σαγηνευτική είναι η αυστραλιανή έρημος, τόσο απαιτητική, σκληρή και αφιλόξενη είναι ταυτόχρονα. Οι αυστραλιανές αρχές καθημερινά προειδοποιούν τους τολμηρούς: Μην πηγαίνετε στην έρημο αν δεν είστε παρέα και με άλλα οχήματα, δεν γνωρίζετε την περιοχή και δεν είσαστε καλά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τυχόν προκλήσεις και απρόσμενα προβλήματα. Απ' ό,τι όμως φαίνεται, όλα αυτά τα αγνόησε η 37χρονη συμπατριώτισσά μας από το Σίδνεϊ, Πατρίστια Γεροντή, που ξεκίνησε μόνη της από το Κάρλ Μπέι της Δυτικής Αυστραλίας να επισκεφτεί το εθνικό πάρκο Κάιπ Ράιντζ.

    Μόνος τρόπος επικοινωνίας, το κινητό

    Αφήνοντας τον πολιτισμό μετά από λίγο βρέθηκε μόνη της καταμεσής της ερήμου και η διαδρομή που ακολούθησε ήταν σκληρή και δύσβατη ακόμα και για το 4x4 που είχε το οποίο και σε κάποια στιγμή εγκατέλειψε το πνεύμα του με τα ελαστικά των τεσσάρων τροχών καταστραμμένα από στις μυτερές πέτρες της ερήμου.

    Όταν η άτυχη Πατρίτσια κοίταξε γύρω της και διαπίστωσε την ατελείωτη ερημιά φοβήθηκε για τη ζωή της αφού κανείς ουσιαστικά δεν ήξερε που ήταν, που κατευθυνόταν και πότε έπρεπε να φτάσει. Ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο και να ζητήσει βοήθεια ήταν το κινητό της τηλέφωνο, που όμως στην περιοχή που ήταν δεν είχε σήμα και δεν μπορούσε να πιάσει τίποτα.

    Σε κάποια στιγμή όμως σκέφτηκε και πήγε στον πιο κοντινό λόφο από το ύψος του οποίου κατάφερε να επικοινωνήσει με τον αδελφό της που είναι αστυνομικός στο Σίδνεϊ στέλνοντάς του ένα μήνυμα και γράφοντάς του: "Έχω ξεμείνει στην έρημο. Χάλασε το αυτοκίνητό μου. Βοήθεια". Ο αδελφός της στη συνέχεια, ήλθε σε επαφή με την αστυνομία της Δυτικής Αυστραλίας η οποία και έστειλε ένα σωστικό τμήμα που την εντόπισε και την οδήγησε στο νοσοκομείο μετά την τριήμερη περιπέτειά της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 May 2003 - 17:02:34 UTC