Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποίηση Εκχαρτ από την ελεύθερη διακίνηση
  • [02] Διαμαρτυρίες για τις χωματερές
  • [03] Χωρίς λεωφορεία αύριο
  • [04] Έρευνα για τον πνιγμό κοριτσιού στο Μενίδι
  • [05] Μάνα και γιος νεκροί από δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη
  • [06] Μάρτυρας αναγνώρισε Σάββα Ξηρό και Τζωρτζάτο
  • [07] Ο Σαρόν προετοιμάζει την συνάντηση με τον Αμπάς
  • [08] Απειλές της Β. Κορέας για εξαγωγή πυρηνικών όπλων
  • [09] ΟΗΕ: Λίστα με τρομοκράτες ζητά η Ισπανία
  • [10] Ινδία: Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών αυτονομιστών
  • [11] Λίβανος: Ιορδανός σκοτώθηκε ενώ τοποθετούσε βόμβα
  • [12] Αιματηρές συγκρούσεις Κούρδων και Αράβων στη Βαγδάτη
  • [13] Νέο ηχητικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [14] Στα χέρια των Αμερικανών πρώην επικεφαλής του Μπάαθ
  • [15] Στη Φίλιπ Μόρις η καπνοβιομηχανία ''Παπαστράτος''
  • [16] Κόντρες στη Βουλή για το χρηματιστήριο
  • [17] Στο δρόμο οι πεντακόσιοι εργαζόμενοι της Palco
  • [18] Ημέρα της Ευρώπης
  • [19] Παγκόσμια επιφυλακή για το SARS

    [01] Ικανοποίηση Εκχαρτ από την ελεύθερη διακίνηση

    7/5/2003 9:49:00 πμ

    Δύο εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου της υπό όρους διακίνησης μεταξύ ελευθέρων και κατεχομένων περιοχών συμπληρώνονται σήμερα Τετάρτη, με τον αριθμό των διερχομένων να πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα των πρώτων ημερών. Χθες διακινήθηκαν συνολικά 8.578 πολίτες, 6.050 Ελληνοκύπριοι και 2.528 Τουρκοκύπριοι από και προς τα κατεχόμενα. Παρόλα αυτά το μέτρο έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων όσο και στη διεθνή κοινότητα αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την ικανοποίηση του από την εφαρμογή του μέτρου εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρτ, τονίζοντας ότι η ελευθερία διακίνησης θα είναι παράμετρος κλειδί σε οποιαδήποτε διευθέτηση του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είναι διαρκής. Επεσήμανε όμως ότι όλες οι κύριες πτυχές του προβλήματος παραμένουν.

    Ο κ. Εκχαρτ εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι 'Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι διασχίζουν τη νεκρή ζώνη υπομένοντας στις πρακτικές δυσκολίες, αλλά και γιατί γενικά η ροή των ανθρώπων κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης προχωρεί χωρίς σημαντικά πολιτικά προβλήματα, ή σοβαρά περιστατικά.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά τροχαία ατυχήματα και συλλήψεις και ανέφερε ότι η αποστολή του ΟΗΕ στην Κύπρο εργάζεται συνεχώς για να διευκολύνει και να κάνει αποτελεσματικότερες τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες.

    Σχετικές με αυτή την προσπάθεια ήταν η προχθεσινή συνάντηση του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η χθεσινή με το Ραούφ Ντενκτάς, με τους οποίους συζήτησε την "τρέχουσα κατάσταση".

    Η Αστυνομία δεν επέτρεψε χθες Τρίτη την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές σε 20 πρόσωπα, επειδή δεν είχαν προσκομίσει οποιαδήποτε έγγραφα, που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.

    Αύριο η Βουλή αναμένεται να εγκρίνει τη νομοθεσία που θα καθιστά δυνατή την κυκλοφορία οχημάτων Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές από το ερχόμενο Σάββατο.

    Η εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον των Τουρκοκυπρίων, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με μεγαλύτερη άνεση τις περιοχές καταγωγής τους.

    [02] Διαμαρτυρίες για τις χωματερές

    7/5/2003 11:51:00 πμ

    Έληξε στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο αποκλεισμός της λεωφόρου Φυλής στο Ζεφύρι, από την συντονιστική επιτροπή των φορέων της Δυτικής Αττικής και τους κατοίκους του Ζεφυριού, ο οποίος είχε προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο από τους Αγίους Αναργύρους έως το Μενίδι. Οι φορείς της Δυτικής Αττικής ζητούν την απομάκρυνση της Χωματερής από τα Ανω Λιόσια και αντιδρούν στην κατασκευή του νέου χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στη Βορειοανατολική Αττική. Αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ την Παρασκευή θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό από τη 1.00 έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι, στο ύψος των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο.

    [03] Χωρίς λεωφορεία αύριο

    7/5/2003 10:32:00 πμ

    Χωρίς λεωφορεία θα μείνει το λεκανοπέδιο την Πέμπτη, από την έναρξη της βάρδιας ως τις 8.00 το πρωί και από τις 10.00 το βράδυ ως τα μεσάνυκτα, λόγω στάσης Εργασίας των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ.

    [04] Έρευνα για τον πνιγμό κοριτσιού στο Μενίδι

    7/5/2003 10:22:00 πμ

    Διοικητική έρευνα για τον εντοπισμό ευθυνών ξεκίνησε η ΕΥΔΑΠ για τον τραγικό θάνατο της 12χρονης Κωνσταντίνας Τριανταφυλλίδη που πνίγηκε την Τρίτη το βράδυ σε κανάλι της ΕΥΔΑΠ, στο Μενίδι. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 7.10 το βράδυ όταν το κοριτσάκι παίζοντας με άλλα παιδιά πέρασε πρόχειρο φράχτη από πλαστικά πλέγματα που προστάτευε το κανάλι, αλλά δυστυχώς γλίστρησε και έπεσε μέσα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας, ενώ προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

    [05] Μάνα και γιος νεκροί από δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη

    7/5/2003 11:22:00 πμ

    Τραγικό θάνατο βρήκαν μάνα και γιος το πρωί της Τετάρτης όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε στον Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος του ξενοδοχείου ''Μακεδονία Παλάς''. Σύμφωνα με ανακοίνωση του λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης νεκροί είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου Αγγελος Νανούσης 30 χρόνων και η 65χρονη μητέρα του Γεωργία. Το όχημα ξέφυγε από την πορεία του, πέρασε στο πλακόστρωτο της παραλίας και αφού διένυσε περίπου 50 μέτρα έπεσε στη θάλασσα, στην περιοχή της Νέας Παραλίας, χωρίς μέχρι στιγμής να διευκρινιστούν τα αίτια του δυστυχήματος. Ανδρες του λιμεναρχείου ανέσυραν πνιγμένους μέσα από το όχημα, μάνα και γιο, που κατάγονταν από την Αλιστράτη Σερρών. Για τα ακριβή αίτια της οικογενειακής τραγωδίας, διενεργείται προανάκριση.

    [06] Μάρτυρας αναγνώρισε Σάββα Ξηρό και Τζωρτζάτο

    7/5/2003 9:51:00 πμ

    Με την υποβολή ερωτήσεων από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων στη μάρτυρα Νίκη Βεργή, για την υπόθεση της εισβολής στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, τον Αύγουστο του 1988, συνεχίζεται η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας των 19 κατηγορούμενων για συμμετοχή στη 17Ν. Στην κατάθεσή της, που άρχισε την Τρίτη, η μάρτυρας Νίκη Βεργή, η οποία είναι αστυνομικός και υπηρετούσε την επίμαχη ημέρα στο αστυνομικό τμήμα Βύρωνα, αναγνώρισε με βεβαιότητα τον Σάββα Ξηρό ως αυτόν που είχε εμφανιστεί ως αστυνομικός, αλλά και το Βασίλη Τζωρτζάτο, ως έναν από τους έξι δράστες που μπήκαν στο αστυνομικό τμήμα, παριστάνοντας τον κρατούμενο.

    Για την ίδια υπόθεση κατέθεσε την Τρίτη και ο αστυνομικός κ. Εμμανουήλ Ζερβογιαννάκης ο οποίος ήταν σκοπός στην πύλη του Τμήματος εκείνη την ημέρα.

    Ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει κανέναν από τους δράστες στο πρόσωπο των κατηγορουμένων.

    Ο πρόεδρος ζήτησε να παραβρεθούν σήμερα στο δικαστήριο και μάρτυρες που δεν είχαν καταθέσει όταν εξετάστηκαν οι υποθέσεις της κλοπής όπλων από το Συκούριο και της δολοφονίας Περατικού.

    [07] Ο Σαρόν προετοιμάζει την συνάντηση με τον Αμπάς

    7/5/2003 10:38:00 πμ

    Ενας παλαιστίνιος μαχητής, μέλος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης Χαμάς σκοτώθηκε σήμερα Τετάρτη, σε έκρηξη που σημειώθηκε σε χωριό κοντά στην πόλη Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακή πηγή. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν με αφορμή την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς, κάνοντας όμως σαφές ότι για να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει ν΄αποσύρουν το αίτημα της επιστροφής των προσφύγων στο Ισραήλ.

    Αγκάθι το πρόβλημα με τους πρόσφυγες

    Ο Αμπού Μάζεν από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι θέλει να συναντηθεί με τον Σαρόν υπογραμμίζοντας όμως το δικαίωμα των παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    Περίπου 3,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί στην υπηρεσία Αποκατάστασης του ΟΗΕ (UNRWA) και οι περισσότεροι ζουν στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, το Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία.

    Η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ότι ενδεχόμενη επιστροφή των προσφύγων στο Ισραήλ θα αποτελούσε δημογραφική αυτοκτονία για το εβραϊκό κράτος ο πληθυσμός του οποίου φτάνει σήμερα τα 5,8 εκατομμύρια.

    Ολμοι εναντίον των συνομιλιών

    Εν τω μεταξύ, ύστερα από διακοπή αρκετών εβδομάδων, Παλαιστίνιοι μαχητές αργά χθες το βράδυ εξαπέλυσαν επίθεση με όλμους στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι έποικοι γιόρταζαν την επέτειο της ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Ενα βλήμα έπεσε κοντά στην περιοχή όπου γίνονταν οι εορτασμοί, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για τρομοκρατικές επιθέσεις σε παλαιστινιακές περιοχές στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο Τελ Αβίβ, ενώ γίνεται έλεγχος στους οδηγούς των οχημάτων.

    Πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις προετοιμάζουν εκστρατεία τρομοκρατικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ, με σκοπό να πέσουν στο κενό οι νέες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

    [08] Απειλές της Β. Κορέας για εξαγωγή πυρηνικών όπλων

    7/5/2003 10:23:00 πμ

    Για εξαγωγή αλλά και εμπλουτισμό του οπλοστασίου της με πυρηνικά όπλα, έκανε λόγο η Βόρεια Κορέα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο Πεκίνο, όπως αναφέρει στο φύλλο της Τετάρτης η εφημερίδα Ουάσιγκτον Τάιμς. Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, προσκείμενους στους κύκλους των συνομιλιών, η εφημερίδα τονίζει πως ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις Λι Γκουν διατύπωσε τη συγκεκριμένη απειλή σε μία ιδιαίτερη συνάντησή του με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κέλι, στo περιθώριo των τριμερών επαφών στο Πεκίνο, για το ζήτημα των πυρηνικών της Πιονγκγιάνγκ.

    ΗΠΑ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις τους

    Ο Λι Γκουν, υψηλόβαθμο στέλεχος του βορειοκορεατικού υπουργείου, τόνισε στον Κέλι πως η Πιονγκγιάνγκ θα εξαγάγει πυρηνικά όπλα, θα προσθέσει στο οπλοστάσιό της, ή θα δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε στους Τάιμς στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Η στάση που θα ακολουθήσει η Βόρεια Κορέα θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποκριθούν οι ΗΠΑ στα ανοίγματά της. Ωστόσο, ο Κέλι απέρριψε τις δηλώσεις του συνομιλητή του, υποστηρίζοντας ότι αυτές αποτελούν απειλές κι επομένως είναι απαράδεκτες.

    Επίσης, η εφημερίδα σημειώνει πως οι Βορειοκορεάτες υποστήριξαν πως έχουν προβεί στην ανακατεργασία χιλιάδων απεμπλουτισμένων ράβδων πυρηνικών καυσίμων, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    [09] ΟΗΕ: Λίστα με τρομοκράτες ζητά η Ισπανία

    7/5/2003 9:55:00 πμ

    Τη σύνταξη ενός ενιαίου παγκόσμιου καταλόγου με τις ύποπτες τρομοκρατικές ομάδες, πρότεινε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Η πρόταση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Βρετανίας, που τόνισε πως η σύνταξη ενός τέτοιου καταλόγου προϋποθέτει μία ευρεία συμφωνία ως προς τον ορισμό του όρου τρομοκρατία. Στη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης ''για την απειλή που αποτελούν οι τρομοκρατικές πράξεις για την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια'', ο κ. Αθνάρ πρότεινε επίσης η δημιουργία ενός "θεσμικού μηχανισμού", στα πλαίσια του ΟΗΕ, που θα επιτρέπει στα θύματα της τρομοκρατίας ''να εκφράζονται και να καταθέτουν''. Η Ισπανία διαδέχθηκε από τις 4 Απριλίου τη Βρετανία στην προεδρία της Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής (CCT), η οποία συνεστήθη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [10] Ινδία: Πολύνεκρες επιθέσεις ανταρτών αυτονομιστών

    7/5/2003 11:45:00 πμ

    Είκοσι άτομα σκοτώθηκαν από δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν Ινδοί αυτονομιστές αντάρτες στο κρατίδιο Τριπούρα, κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές, σε απόσταση 25 χλμ. από την πρωτεύουσα Αγκαρτάλα του κρατιδίου και έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, ενώ άλλα δύο σκοτώθηκαν από επίθεση που σημειώθηκε σε απόσταση 120 χλμ. βόρεια της Αγκαρτάλα. Σύμφωνα με την αστυνομία, την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε το εκτός νόμου Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Τριπούρα, που είναι μία από τις δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ινδία.

    [11] Λίβανος: Ιορδανός σκοτώθηκε ενώ τοποθετούσε βόμβα

    7/5/2003 9:49:00 πμ

    Φωτο Αρχείου

    Τη ζωή του έχασε το βράδυ της Τρίτης ένας Ιορδανός, στην προσπάθειά του να τοποθετήσει μία βόμβα έξω από την κατοικία ενός ζεύγους δυτικών ιεραποστόλων, στην πόλη Τρίπολη στον Νότιο Λίβανο. Το πρόσωπο του Ιορδανού βομβιστή, Τζαμίλ Ριφάι, παραμορφώθηκε εντελώς από την ισχυρή έκρηξη του μηχανισμού. Σοβαρές ζημιές υπέστη το σπίτι του Ολλανδού ευαγγελιστή ιεραπόστολου και της Γερμανίδας συζύγου του, ενώ έσπασαν τα τζάμια γειτονικών κτηρίων και ζημιές υπέστησαν τέσσερα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Ο Ολλανδός Γιάκομπ Γκρίφιον, γνωστός ως Τζέικομπ Τζακάρτα, η σύζυγός του και τα τρία τους παιδιά, έμεναν εδώ κι ενάμιση χρόνο στο διαμέρισμα που βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτηρίου στο Κόμπεχ, μία υποβαθμισμένη συνοικία στη σουνιτική πόλη της Τριπόλεως, η οποία θεωρείται το προπύργιο των φανατικών ισλαμιστών στον Λίβανο.

    Τρία άτομα συνελήφθησαν από τις αρχές ασφαλείας της Τριπόλεως, στα πλαίσια των ερευνών για την επίθεση.

    Στην πόλη είναι αισθητή η παρουσία των συριακών δυνάμεων, οι οποίες επίσης διατηρούν δύο γραφεία στρατιωτικών πληροφοριών.

    [12] Αιματηρές συγκρούσεις Κούρδων και Αράβων στη Βαγδάτη

    7/5/2003 10:06:00 πμ

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις Κούρδων και Αράβων στα βόρεια της Βαγδάτης τις τελευταίες τρεις ημέρες, όπως ανακοίνωσαν ιρακινές ιατρικές πηγές. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν Αραβες άνοιξαν πυρ εναντίον Κούρδων που μετέβαιναν οδικώς από το Κιρκούκ στη Βαγδάτη. "Πολλοί ένοπλοι ήταν στους δρόμους και πυροβολούσαν ο ένας τον άλλο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Αχμεντ Μοχάμεντ του νοσοκομείου του Χαλίς, 40 χλμ. βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Οι αμερικανικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην πόλη για να επιβάλουν την τάξη, καθώς οι άνδρες της τοπικής αστυνομίας έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους.

    [13] Νέο ηχητικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσεΐν

    7/5/2003 9:33:00 πμ

    Μία κασέτα που φέρεται να έχει ηχογραφηθεί αυτήν την εβδομάδα από τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, περιήλθε στην κατοχή ομάδας σύνταξης στη Βαγδάτη, της αυστραλιανής εφημερίδας Σάντεϊ Μόρνινγκ Χέραλντ, όπως αναφέρει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας. Στην κασέτα μία "κουρασμένη φωνή", η οποία μοιάζει με του Σαντάμ Χουσεΐν, καλεί τον ιρακινό λαό να ενωθεί για να αντισταθεί στις δυνάμεις της αμερικανο-βρετανικής κατοχής. "Θα πρέπει να επιστρέψουμε στον τρόπο του παράνομου αγώνα με τον οποίον είχαμε ξεκινήσει τη ζωή μας. Ο κύριος στόχος μας θα πρέπει να είναι να διώξουμε τον εχθρό από τη χώρα μας", τονίζεται χαρακτηριστικά. Δύο άνδρες παρέδωσαν την κασέτα στην εφημερίδα, αφού προηγουμένως προσπάθησαν να την παραδώσουν, χωρίς αποτέλεσμα, στο δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα, τονίζει η εφημερίδα.

    [14] Στα χέρια των Αμερικανών πρώην επικεφαλής του Μπάαθ

    7/5/2003 9:33:00 πμ

    Ο πρώην επικεφαλής του κόμματος Μπάαθ στο Αλ Κούτ, Γαζί Χαμούντ Aλ Ουμπάιντι βρίσκεται στα χέρια των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση (Centcom), στο Κατάρ. Ο Γαζί Χαμούντ Aλ Ουμπάιντι είναι το "δύο κούπα"- ο 32ος στον κατάλογο των 55 καταζητούμενων πρώην Iρακινών ηγετών. Πρόκειται για τον 20ο συλληφθέντα πρώην Iρακινό αξιωματούχο αν επιβεβαιωθεί η σύλληψη του Μίζμπαν Χιντίρ Χάντι (νούμερο 41) που αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η Ουάσινγκτον Ποστ.

    [15] Στη Φίλιπ Μόρις η καπνοβιομηχανία ''Παπαστράτος''

    7/5/2003 8:55:00 πμ

    Σε ολλανδική εταιρία, θυγατρική της Φίλιπ Μόρις θα περάσει το 75% της ελληνικής καπνοβιομηχανίας "Παπαστράτος", μετά από συμφωνία των βασικών μετόχων της εταιρείας, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Φίλιπ Μόρις αναμένεται να προβεί σε δημόσια προσφορά για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών. "Όλες οι επιχειρηματικές συνεργασίες που προωθούν την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την εξυγίανση των ελληνικών επιχειρήσεων είναι καλοδεχούμενες και θετικές", σχολίασε ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

    [16] Κόντρες στη Βουλή για το χρηματιστήριο

    7/5/2003 9:13:00 πμ

    Εντός του επόμενου 15ημέρου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών τα αποτελέσματα του ελέγχου σε 77 εισηγμένες επιχειρήσεις, που έχει ζητήσει ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου από το ΣΔΟΕ. Εξάλλου, στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής κατέθεσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης ο οποίος υπεραμύνθηκε του έργου της Επιτροπής. Η ΝΔ κάλεσε τον κ. Θωμαδάκη να παραιτηθεί, επιμένοντας ότι τον θεωρεί υπεύθυνο γι αυτό που χαρακτηρίζει "οικονομικό έγκλημα του χρηματιστηρίου σε βάρος χιλιάδων οικογενειών". "Κάποιοι προσπαθούν να επαναφέρουν το θέμα του χρηματιστηρίου για το οποίο η κυβέρνηση έχει απαντήσει", σχολίασε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Γέρου.

    [17] Στο δρόμο οι πεντακόσιοι εργαζόμενοι της Palco

    7/5/2003 8:58:00 πμ

    Σε "ναυάγιο" κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας εσωρούχων Schiesser Pallas (Palco), που εμφανίστηκαν αμετακίνητοι για το κλείσιμο του εργοστασίου στην Αθήνα, στο οποίο απασχολούνται 500 άτομα, κυρίως γυναίκες. Οι εκπρόσωποι της επιχείρησης επικαλούνται το "ακριβό εργατικό κόστος" στη χώρα μας. Ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι ομαδικές απολύσεις δεν είναι αποδεκτό μέτρο και παρότρυνε τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις για την αναζήτηση βιώσιμης λύσης, βάσει του εργασιακού νόμου. Οι εργαζόμενοι στη μονάδα προσανατολίζονται σε προσφυγές στη δικαιοσύνη. Έκκληση απηύθυναν ΚΚΕ και ΣΥΝ για συμπαράσταση στους εργαζομένους

    [18] Ημέρα της Ευρώπης

    7/5/2003 12:01:00 πμ

    Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου, διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι "με τη μεγάλη αυτή εκδήλωση φιλοδοξούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι σε μια εποχή, όπου το ζήτημα της ενότητας της Ευρώπης βρίσκεται στο προσκήνιο, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι το στοιχείο αυτό που ενώνει τους λαούς και επαναφέρει έννοιες, όπως η αλληλοεκτίμηση και ο αλληλοσεβασμός''. Χορηγός επικοινωνίας η ΕΡΤ Α.Ε.

    Το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαΐου, καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα παρουσιάσουν τα προγράμματά τους στις πλατείες 21 δήμων του λεκανοπεδίου Αττικής.

    Στις 9 Μαΐου, στις 9 το βράδυ, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τα 29 καλλιτεχνικά σχήματα που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους και θα αναρτήσουν πανό για την ειρήνη.

    Στην εκδήλωση, την ευθύνη της σκηνοθεσίας θα έχει ο Γερμανός Γκερτ Χοφ, γνωστός από τον εορτασμό του ''Μιλένιουμ'', στην Αθήνα, ενώ η γιορτή θα κλείσει με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με τη συμφωνική ορχήστρα της Κύπρου.

    [19] Παγκόσμια επιφυλακή για το SARS

    7/5/2003 11:36:00 πμ

    Στενότερη συνεργασία και επιφυλακή σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση της άτυπης πνευμονίας, αποφάσισαν την Τρίτη οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες. "Η νόσος έχει ενδημικό χαρακτήρα", υπογράμμισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Κώστας Στεφανής. Όπως επισήμανε, τα μέτρα που θα λάβουν τα κράτη-μέλη για τον έλεγχο ατόμων που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου δεν πρέπει να δημιουργούν υπερβολική ανησυχία με δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή". Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν σήμερα από τη νόσο στην Ταΐβάν, ενώ αναφέρθηκαν ακόμα πέντε νέα κρούσματα.

    ''Δεν έχει κορυφωθεί ακόμα το SARS''

    Τρεις άνθρωποι υπέκυψαν σήμερα στη νόσο της άτυπης πνευμονίας στην Ταϊβάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανόντων σε 14, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται η ύπαρξη πέντε νέων κρουσμάτων του SARS, αποτέλεσμα να πάσχουν από την ασθένεια 125 ασθενείς.

    Πέντε ακόμη άνθρωποι πέθαναν στην Κίνα από άτυπη πνευμονία, ενώ εντοπίσθηκαν 159 νέα κρούσματα σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κίνας. Σύμφωνα με το υπουργείο οι τρεις από τους πέντε νέους θανάτους εντοπίσθηκαν στο Πεκίνο, όπου εντοπίσθηκαν και τα 97 από τα νέα κρούσματα. Στο μεταξύ, σε καραντίνα έχουν τεθεί τουλάχιστον 25.000 άτομα, ενώ κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η επιδημία του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου δεν έχει κορυφωθεί ακόμα στη χώρα αυτή.

    Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Πεκίνο θα αρχίσει να μειώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το πολύ σε 10 μέρες, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δηλώσεις κορυφαίου υγειονομικού αξιωματούχου. Ωστόσο θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος έως ότου εξαλειφθεί ο ιός, αναφέρει στην ηλεκτρονική σελίδα του πρακτορείου ο Λιάνγκ Ουανιάν, αντιπρόεδρος της υγειονομικής υπηρεσίας της Κίνας. Να σημειωθεί ότι στο Πεκίνο έχουν καταγραφεί τα 1.960 κρούσματα από τα 4.490 που έχουν αναφερθεί σ' ολόκληρη την Κίνα και οι μισοί από τους 214 θανάτους που έχουν σημειωθεί σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Στη Ρωσία, όπου εμφανίστηκαν πάνω από 20 πιθανά κρούσματα, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με την Κίνα, ενώ το πρώτο κρούσμα του ιού εμφανίστηκε την Τρίτη στην Φινλανδία.

    Εξήντα πέντε πιθανές και 225 ύποπτες περιπτώσεις άτυπης πνευμονίας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Τρίτη η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τζούλι Γκέρμπερντινγκ.

    Συνολικά, οι νεκροί από την επιδημία ξεπέρασαν τους 480 σε 9 χώρες, ενώ πλησιάζει πλέον τις 7000 ο αριθμός των κρουσμάτων, κυρίως σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Σιγκαπούρη.

    Ερευνητές και αξιωματούχοι του τομέα υγείας από το Χονγκ Κονγκ και τη Βρετανία αναφέρουν ότι η θνησιμότητα στους ασθενείς άνω των 60 ετών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 55%, ενώ στους νεότερους σε ηλικία αγγίζει το 13%.

    Εξάλλου έχουν διαπιστώσει ότι η περίοδος επώασης (από τη στιγμή που θα μολυνθεί κάποιος μέχρι να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα) φτάνει τις 6 ημέρες.

    Την ίδια ώρα τα εργαστήρια του αμερικανικού στρατού (USAMRIID) στο Φορτ Ντέτρικ του Μέριλαντ συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού της άτυπης πνευμονίας πρόσθεσε η Γκέρμπερντινγκ.

    Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία που να μπορεί να καταστείλει τον ιό και να είναι δυνατόν να χορηγηθεί στους ασθενείς σε ανεκτές δόσεις.

    ''Έχει ενδημικό χαρακτήρα''

    Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής δήλωσε ότι η άτυπη πνευμονία έχει ενδημικό χαρακτήρα και περιορίζεται σε χώρες όπως την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ συστήνοντας παράλληλα στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών να βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και επαγρύπνηση σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Στεφανής έκανε γνωστό ότι το Συμβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Υγείας στις 2 Ιουνίου για τη δημιουργία ενός Κέντρου για την πρόληψη και των έλεγχο των νόσων στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το δίκτυο για την επιδημιολογική παρακολούθηση και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών έχουν αποδειχθεί μια πολύ αποτελεσματική βάση για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών στην Κοινότητα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή μέτρων προστασίας της υγείας υπάγεται στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών.

    Σύμφωνα με το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ταχεία και αποτελεσματική διάγνωση των εικαζόμενων κρουσμάτων και την απομόνωσή τους στα νοσοκομεία, όπως και την κατάλληλη προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Aκόμη, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα αεροπορικά ταξίδια, που έχουν αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας μέσα από εξετάσεις στους επιβάτες που αναχωρούν από πληγείσες περιοχές, συμβουλές που θα δίνονται στους επιβάτες μέσα στα αεροσκάφη και την αποτελεσματική πληροφόρηση στα αεροδρόμια αφίξεων από μολυσμένες περιοχές.

    Με αφορμή την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε το φόβο του ότι η επιδημία αυτή, επειδή κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρώπη, μπορεί να χτυπήσει οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και την Ελλάδα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 May 2003 - 9:50:26 UTC