Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-05-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πνίγηκε 12χρονο κοριτσάκι στο Μενίδι
  • [02] Επίσκεψη Σκανδαλίδη σε υπηρεσίες της Νομαρχίας
  • [03] Παραιτήθηκε ο Θάνος Ασκητής
  • [04] Διευρωπαϊκά και Πανευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών
  • [05] Φύλο και εργασία στη σύνοδο υπουργών για την ισότητα
  • [06] Εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος
  • [07] Συνάντηση Γιαννίτση - Σιμόνοβιτς
  • [08] Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για το Ιράν
  • [09] Σολάνα: ''Η Ευρώπη αναμένει να μάθει τη θέση των ΗΠΑ''
  • [10] Ο Πολ Μπρέμερ διορίστηκε προεδρικός απεσταλμένος του Ιράκ
  • [11] Βουλή: Απολογισμός έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
  • [12] Champions League: Ρεάλ Μ. - Γιουβέντους 2-1
  • [13] Αυγά και γιαούρτια στην προπόνηση του Ιωνικού
  • [14] Απάντηση Μπάγεβιτς σε Αναστασιάδη
  • [15] ΗΠΑ: Αποζημίωση για τραυματισμό αθλητή
  • [16] Συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε.
  • [17] Πολιτιστικό Φεστιβάλ Στουτγάρδης - Αφιέρωμα στην Ελλάδα

    [01] Πνίγηκε 12χρονο κοριτσάκι στο Μενίδι

    6/5/2003 11:49:00 μμ

    Τραγωδία συνέβη στις 7.10 το βράδυ στο Μενίδι της Αττικής. Ένα κοριτσάκι 12 χρόνων πνίγηκε, ενώ έπαιζε με τις φίλες του, στο κανάλι της ΕΥΔΑΠ που μεταφέρει νερό από το Μόρνο, στην οδό Αγίου Δημητρίου, δίπλα στο στρατόπεδο Καποτά, στο Μενίδι. Πρόκειται για την Κωνσταντίνα Τριανταφυλλίδη, που έμενε με τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια της σε λυόμενο στον καταυλισμό σεισμοπλήκτων πίσω από το στρατόπεδο. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το κοριτσάκι είχε περάσει με τα άλλα παιδιά τον πρόχειρο φράχτη, από πλαστικά πλέγματα και είχε φτάσει στο κανάλι, αλλά γλίστρησε και έπεσε μέσα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών.

    Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το τραγικό περιστατικό, που συνέβη τη Τρίτη και είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό ενός μικρού κοριτσιού στο κανάλι μεταφοράς του νερού από τον ταμιευτήρα του Μόρνου στη Μονάδα Επεξεργασίας Νερού Αχαρνών.

    Η ΕΥΔΑΠ αναμένει το πόρισμα των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών, προκειμένου να σχηματίσει πλήρη εικόνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα. Από τις πρώτες πληροφορίες προκύπτει ότι συνέβη σε σημείο του καναλιού, όπου υπάρχουν μέτρα ασφαλείας (περίφραξη, πινακίδες), με στόχο να εμποδίζεται η πρόσβαση του κοινού. Με εντολή της Διοίκησης της Εταιρείας ξεκίνησε - παράλληλα - διοικητική έρευνα, για τον εντοπισμό τυχόν ευθυνών και τον καταλογισμό τους.

    Το άτυχο παιδί παρασύρθηκε για περίπου 500 μέτρα και το κορμάκι του σκάλωσε στις σχάρες του καναλιού.

    Από εκεί το ανέσυρε ένας ομογενής που μένει στον καταυλισμό ο οποίος άκουσε τις φωνές των παιδιών και βούτηξε στα νερά για να σώσει το κοριτσάκι.

    Ήταν όμως αργά αφού η δωδεκάχρονη ήταν ήδη νεκρή. Οι κάτοικοι του καταυλισμού καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στο κανάλι και αυτό είναι η αιτία που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του παιδιού.

    [02] Επίσκεψη Σκανδαλίδη σε υπηρεσίες της Νομαρχίας

    6/5/2003 8:03:00 μμ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποίησε τη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός σε υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών και ειδικότερα, στη Διεύθυνση Πολεοδομίας στη Διεύθυνση Μεταφορών, στο ΚΤΕΟ Χολαργού και στο Κέντρο Μεταναστών της Κατεχάκη. Τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν ήταν αυτά που αφορούσαν την κτιριακή υποδομή, την έλλειψη μηχανογράφησης και την έλλειψη προσωπικού. Ο κ. Σκανδαλίδης μετά την επίσκεψη συμμετείχε σε μικρή σύσκεψη στη Νομαρχία, όπου αποφασίστηκε η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για τη μηχανογράφηση της Νομαρχίας Αθηνών η οποία εξυπηρετεί 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

    Τριτοκοσμική εικόνα στη Διεύθυνση Μεταφορών και ΚΤΕΟ

    Επίσης, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του αρχείου της Νομαρχίας, κυρίως το παλαιό, το οποίο αποτελεί το 80% του συνολικού υλικού και σήμερα στοιβάζεται σε δωμάτιο της νομαρχίας και είναι αδύνατο σε αυτή την κατάσταση να ταξινομηθεί.

    Για το λόγο αυτό, προγραμματίζεται η μετεγκατάστασή του, πιθανόν στο στρατόπεδο ''Σοκέτα'' στον Υμηττό, ώστε να αρχίσει η ταξινόμηση του.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού των νομαρχιών, την εκπαίδευση των υπαλλήλων αλλά και την μετάταξη πλεοναζόντων υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία.

    Ο κ. Σκανδαλίδης όπως είπε ζήτησε από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Γ. Βέη την επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη σε υπηρεσίες νομαρχιών, 1799 υπαλλήλων ανά την Ελλάδα, εκ των οποίων 180 στη νομαρχία Αθηνών.

    Το κτιριακό πρόβλημα της νομαρχίας, απασχόλησε τους αρμόδιους με δεδομένο ότι πληρώνει ένα δισ. το χρόνο σε ενοίκια και προτείνεται η σύναψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την απόκτηση ιδιόκτητων χώρων.

    Ο κ. Σκανδαλίδης περιέγραψε την εικόνα τριτοκοσμική, όπου σε πολλές από αυτές οι υπάλληλοι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες όπως στη Διεύθυνση Μεταφορών και στο ΚΤΕΟ.

    "Στις νεοσυσταθείσες υπηρεσίες όπως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών, στην Κατεχάκη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική", τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Σημειώνεται πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λειτουργήσει και το έκτο Κέντρο Εξυπηρέτησης Μεταναστών, στην Καλλιθέα.

    [03] Παραιτήθηκε ο Θάνος Ασκητής

    6/5/2003 8:22:00 μμ

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Ασκητής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι παραιτήθηκε από τη βουλευτική του ιδιότητα με βάση τη σχετική συνταγματική διάταξη για το ασυμβίβαστο. Σε δελτίο Τύπου που απευθύνει προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Ασκητής αναφέρει ότι θέλει να πιστεύει ότι δεν πήγε χαμένη η ψήφος με την οποία τιμήθηκε και διαβεβαιώνει ότι δεν άλλαξε τίποτα από αυτά για τα οποία μάχεται, φωνάζει και διαφωνεί.

    [04] Διευρωπαϊκά και Πανευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

    6/5/2003 11:07:00 μμ

    Με ιδιαίτερη επιτυχία και 200 διεθνείς συμμετοχές ολοκληρώθηκε τη Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Συμπόσιο ''Προς την ολοκλήρωση των Διευρωπαϊκών και Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών'', που διοργάνωσε το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στόχος του Συμποσίου ήταν να εξετάσει τα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση των υποδομών των δικτύων μεταφορών - Διευρωπαϊκών και Πανευρωπαϊκών, καθώς και την αποτελεσματική ενσωμάτωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφορών.

    Στο Συμπόσιο μετείχαν υπουργοί από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί και εκπρόσωποι της αγοράς μεταφορών, οι οποίοι ανέλυσαν το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στη διευρυμένη Ευρώπη και τις θετικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρουν στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, τόνισε ότι ''τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα πρέπει να έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και την οικονομική και κοινωνική συνοχή'' και επισήμανε ότι ''νέες αρχές και νέα κριτήρια πρέπει να διέπουν τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων, τα οποία προορίζονται να λειτουργήσουν ως μοχλός για τη διασφάλιση του στρατηγικού ρόλου της διευρυμένης Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία''.

    "Οι σιδηρόδρομοι βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας πολιτικής και καλούνται να διαδραματίσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών", δήλωσε ο κ. Βερελής.

    Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών υποστήριξε ότι ''η πολιτική των υποδομών θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνεται από πολιτικές που στοχεύουν στη βέλτιστη λειτουργική αξιοποίησή τους, τοποθετώντας το χρήστη στην καρδιά του συστήματος. η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών διαχείρισης και χρήσης των συστημάτων μεταφορών'', πρόσθεσε ο κ. Βερελής, ''θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής μας''. Τους συνέδρους απασχόλησε ιδιαίτερα το ζήτημα της ισόρροπης κατανομής των πόρων για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα.

    Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα θετικά βήματα που έχει κάνει η Ελληνική προεδρία, καθώς διάφορα θέματα όπως το δεύτερο σιδηροδρομικό πακέτο, η ασφάλεια των αεροσκαφών τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν τους κοινοτικούς αερολιμένες, το πρόγραμμα "Γαλιλαίος", τα ''Οικοσημεία'' κ.λπ. έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

    Στο περιθώριο του συμποσίου, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Μεταφορών και Ενέργειας Λογιόλα ντε Παλάθιο και τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρελ Βαν Μίρτ.

    Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών ήταν η προώθηση του Δυτικού Σιδηροδρομικού Αξονα, η σιδηροδρομική σύνδεση Κοζάνη, Καλαμπάκα, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Ρίο, Ιωάννινα και η πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

    [05] Φύλο και εργασία στη σύνοδο υπουργών για την ισότητα

    6/5/2003 10:03:00 μμ

    Η ανάγκη για προσέλκυση γυναικών, τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από τη σύνοδο υπουργών για θέματα Ισότητας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα. Έμφαση δόθηκε στο αίτημα αλλά και στην υπόσχεση της ελληνικής προεδρίας να ζητήσει από τη Συντακτική Συνέλευση να συμπεριλάβει την αρχή της ισότητας των δύο φύλων στις αρχές του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος.

    Κατά τη δεύτερη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Ισότητα, που διοργανώνεται στην Αθήνα από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι σύνεδροι κατέληξαν στην αναγκαιότητα υιοθέτησης συγκεκριμένων πολιτικών που αφορούν στο θέμα πρόσβασης των γυναικών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Εμπειρογνώμονες και ομιλητές συνιστούν εντατικοποίηση των προσπαθειών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πλήρη καταγραφή της κατάστασης σε αυτό τον τομέα, όπου οι γυναίκες υπολείπονται σταθερά των ανδρών.

    Επίσης, απαραίτητη κρίθηκε η δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων δράσης για την αξιοποίηση ευκαιριών υπέρ της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας ανάμεσα στα φύλα.

    Σημαντικές πτυχές του ζητήματος είναι η συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το χώρο πέρα από κοινωνικούς και γεωγραφικούς παράγοντες, η εκπαίδευση τους, η κατάρτισή τους καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών.

    Ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στη σημερινή συνεδρία, τόνισε πως πρόθεση της ελληνικής προεδρίας, αυτή τη στιγμή που διαμορφώνεται το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι να συμπεριληφθεί σε αυτό η προώθηση της ισότητας των φύλων και η εξάλειψη κάθε είδους ανισοτήτων σε όλες τις πολιτικές της.

    [06] Εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος

    6/5/2003 9:56:00 μμ

    Η διεύρυνση της Ε. Ε, η προοπτική της κοινής Ευρωπαϊκής άμυνας αλλά και το Κυπριακό βρέθηκαν και στο επίκεντρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, στις οποίες έλαβε μέρος και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε τις σημαντικές στιγμές που ζει αυτή την περίοδο η Κύπρος και επεσήμανε την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας για την Ευρώπη, ενώ αναφερόμενος στην άρση των εμποδίων της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών υπογράμμισε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία, αναγκάσθηκε υπό την πίεση της ειρηνικής συναδέλφωσης, να χαμηλώσει για λίγο τα τείχη που χωρίζουν τις δυο κοινότητες.

    [07] Συνάντηση Γιαννίτση - Σιμόνοβιτς

    6/5/2003 8:31:00 μμ

    Ευρωπαϊκά, αλλά και διμερή θέματα όπως η προοπτική για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη αλλά και η προώθηση των επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης με τον Κροάτη ομόλογό του Ιβάν Σιμόνοβιτς. "Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για μια σειρά από αναπτυξιακά σχέδια στην Κροατία που αφορούν τόσο την ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και των ναυτιλιακών και αεροπορικών μεταφορών" δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τάσος Γιαννίτσης και προανήγγειλε την έναρξη συζητήσεων με την ίδια ατζέντα και με άλλους αρμόδιους υπουργούς.

    Ανάγκη σύνδεσης με φέρι μπόουτ Ελλάδας - Κροατίας

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Τάσος Γιαννίτσης στο θέμα των μεταφορών.

    Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη σύνδεση των δυο χωρών με φέρι μπόουτ και πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κροατία έχουν μόνο πλεονεκτήματα και οφέλη να αντλήσουν από το να υπάρξει μια απευθείας γραμμή.

    Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών που χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι δεν υπάρχει σύνδεση με φέρι μπόουτ ανάμεσα στις δυο χώρες.

    "Σε πολιτικό επίπεδο ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια και θα διερευνήσουμε κάθε δυνατότητα για μία τέτοια σύνδεση" είπε.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετική ευκαιρία τη Διάσκεψη Κορυφής της Θεσσαλονίκης όπου θα συζητηθεί και το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων δηλαδή των χωρών που πρόκειται να ενταχθούν μελλοντικά στην Ε.Ε.

    Τέλος προσκάλεσε τον κ. Γιαννίτση να επισκεφθεί επίσημα την Κροατία μετά το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας, πρόσκληση την οποία ο κ. Γιαννίτσης απεδέχθη.

    [08] Προειδοποίηση Μόσχας προς Ουάσινγκτον για το Ιράν

    6/5/2003 7:54:00 μμ

    Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μην εξαπολύουν κατηγορίες κατά του Ιράν, χωρίς αποδείξεις, απηύθυνε η Μόσχα. ''Θα πρέπει να υπάρχουν πραγματικές αποδείξεις για να κατηγορήσεις κάποιον και μέχρι σήμερα ούτε οι ΗΠΑ ούτε καμία χώρα δεν μπόρεσε να τις δώσει'' δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ κατά του Ιράν ότι αναπτύσσει παράνομα πυρηνικά όπλα.

    Ανάγκη να υπάρξει διαφάνεια για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    ''Υπάρχουν αμφιβολίες όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αυτές θα πρέπει να διαλυθούν" πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός, τονίζοντας ότι αυτό είναι προς συμφέρον της ίδιας της χώρας.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν στον τομέα αυτό, γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

    [09] Σολάνα: ''Η Ευρώπη αναμένει να μάθει τη θέση των ΗΠΑ''

    6/5/2003 10:20:00 μμ

    Η Ευρώπη αναμένει να μάθει τη θέση των ΗΠΑ πρίν κάνει ενδεχόμενες προτάσεις για το ρόλο που ο ΟΗΕ θα μπορούσε να παίξει στο μεταπολεμικό Ιράκ, δήλωσε τη Τρίτη στον ΟΗΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Χαβιέ Σολάνα. "Ολος ο κόσμος ζητά να υιοθετήσει μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ρεαλιστική στάση. Είναι όμως αναγκαίο να έχουμε μια ιδέα για τις θέσεις των πλέον σημαντικών χωρών", δήλωσε ο Σολάνα.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι ελπίζει πως οι ΗΠΑ και ο βασικός τους σύμμαχος η Βρετανία θα είναι έτοιμες να συζητήσουν τις ιδέες τους για το μέλλον του Ιράκ με το Συμβούλιο Ασφαλείας ''τις επόμενες ημέρες''.

    Ο ΚΕΠΠΑ είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ κ. Κόφι Αναν με τον οποίο είχε τη Τρίτη συνομιλίες, επιθυμεί να γνωρίζει τι περιμένουν (τα ενδιαφερόμενα μέρη) από έναν ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράκ, αν του ζητηθεί τελικά να διορίσει κάποιον.

    Η οποιαδήποτε αποστολή του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης, έχει ως επικεφαλής έναν ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα.

    [10] Ο Πολ Μπρέμερ διορίστηκε προεδρικός απεσταλμένος του Ιράκ

    6/5/2003 9:27:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς ανακοίνωσε τη Τρίτη τον διορισμό του Πόλ Τζέρι Μπρέμερ ως προεδρικού απεσταλμένου για το Ιράκ, κατά το τέλος της συνομιλίας που είχε στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και τον κ. Μπρέμερ. "Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία που ολοκληρώνει με επιτυχία ότι αναλαμβάνει", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο 61χρονος Μπρέμερ, θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους ειδικούς στις ΗΠΑ για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσεων. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, ο Μπρέμερ θα είναι με τα νέα του καθήκοντα ιεραρχικά ανώτερος του σημερινού πολιτικού διοικητή του Ιράκ, αμερικανού στρατηγού εν αποστρατεία Τζέι Γκάρνερ.

    [11] Βουλή: Απολογισμός έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    6/5/2003 10:53:00 μμ

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρος Θωμαδάκης παρουσίασε τη Τρίτη το απόγευμα τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την ετήσια έκθεση για το 2002, μετά από αίτημα της Ν.Δ. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Θωμαδάκης υπεραμύνθηκε του έργου του και υποστήριξε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η ενεργότερη διοικητική αρχή του οικονομικού τομέα στην Ελλάδα και μία από τις δραστήριες εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη και παράλληλα χαρακτήρισε ανακριβή και κακόβουλα τα όσα γράφονται περί ατιμωρησίας σε ότι αφορά τις χρηματιστηριακές παραβάσεις στην Ελλάδα. Από τη συνεδρίαση της Επιτροπής απουσιάζει ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, γεγονός που η Ν.Δ. το εξέλαβε ως μη "κάλυψη" στον κ. Θωμαδάκη.

    Αναλυτικά οι δυο πίνακες

    Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του βουλευτή Δημήτρη Κωστόπουλου τον κάλεσε να παραιτηθεί θεωρώντας τον υπεύθυνο για το "οικονομικό έγκλημα", όπως είπε "στο Χρηματιστήριο σε βάρος χιλιάδων οικογενειών".

    Σκληρή κριτική άσκησε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος υπογράμμισε πως "η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ανταποκριθεί στα καθήκοντά της που είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και η λήψη μέτρων πρόληψης και καταστολής των χρηματιστηριακών παραβάσεων".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των προστίμων επισημαίνοντας δύο πίνακες.

    Ο πρώτος δείχνει την χρονολογική εξέλιξη των προστίμων που έχουμε επιβάλει από το 1997. Το σύνολο ανέρχεται σε 61,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό, επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 106 εισηγμένες εταιρίες καθώς και σε 216 περιπτώσεις βασικών μετόχων και μελών διοίκησης. Στο ίδιο διάστημα παραπέμψαμε στην δικαιοσύνη, είπε, 47 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται πολλές δεκάδες νομικών και φυσικών προσώπων. Ο δεύτερος πίνακας καταγράφει όλες τις μεγάλες περιπτώσεις κατάχρησης της αγοράς που διερεύνησε και τιμώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θέλοντας να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας που ηγείται τόνισε ότι: "η Επιτροπή δεν ασκεί αρμοδιότητα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εταιριών. Κύρια αρμοδιότητά της αποτελούν τα θέματα της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Στο πλαίσιο αυτό παραπέμψαμε 124 περιπτώσεις σε άλλες αρμόδιες αρχές: εισαγγελικές, ΣΔΟΕ, Διεύθυνση ΑΕ του υπουργείου Ανάπτυξης, πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών. Οι ενδείξεις και καταγγελίες για αναληθή οικονομικά στοιχεία, ή άλλες εταιρικές παραβάσεις παραπέμπονται σε άλλες αρμόδιες αρχές και αναμένουμε τα πορίσματά τους πριν επιληφθούμε από την οπτική γωνία της χρηματιστηριακής νομοθεσίας..."

    Τέλος ο κ. Θωμαδάκης υποστήριξε ότι οι εποπτικές αρχές δεν έχουν συμφέροντα ούτε φίλους και συμμάχους και επεσήμανε ότι σε καθοδικές αγορές αποκτούν πολλούς εχθρούς γιατί πολλοί θεωρούν ότι εποπτεία σημαίνει έλεγχος τιμών και είναι έτοιμοι να χρεώσουν την πτώση στις εποπτικές αρχές.

    ''Συλλογικό θυμό'' της κοινωνίας

    Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο κ. Θωμαδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτό που ο πρόεδρος της Βουλής Αποστόλος Κακλαμάνης χαρακτήρισε "συλλογικό θυμό" της κοινωνίας για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

    Με αφορμή μάλιστα την αναφορά του κ. Θωμαδάκη στις συστάσεις και στα πρόστιμα που επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε εταιρείες που παρεκκλίνουν των κανόνων, ο κ. Κακλαμάνης είπε "ότι εάν οι εταιρείες αυτές πήραν κάποια δις δρχ, τι να τα κάνεις τα πρόστιμα. Το θέμα είναι, καταβλήθηκαν τα πρόστιμα, ανακλήθηκαν οι άδειες", αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης που προήδρευσε στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

    Ο κ. Θωμαδάκης εξέφρασε "από καρδιάς" τη λύπη του επειδή "οι καρποί της προσπάθειας" που καταβάλει η επιτροπή του στην κατεύθυνση της διαφάνειας της κεφαλαιαγοράς "καταπνίγονται από την κακή χρηματιστηριακή συγκυρία που επικρατεί διεθνώς" και ότι συμμερίζεται το θυμό, την αγανάκτηση και την κατακραυγή των επενδυτών.

    Όπως ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης, στις δέκα μεγάλες υποθέσεις κατάχρησης αγοράς βρίσκονται οι υποθέσεις ΔΕΛΤΑ, ΚΛΩΝΑΤΕΞ, LAIDLAW GLOBAL SECURITIES, ΖΟΥΛΟΒΙΤΣ, ΑΘΗΝΑΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, ΙΝΤΕΡΣΑΤ, DIONIC, ΙΝΤΕΑΛ, BNP PARIBAS και ΤΑΣΟΓΛΟΥ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκανε λόγο για κρίση υπερτίμησης που σημειώθηκε στο ΧΑΑ την περίοδο του 1999, υπογραμμίζοντας και τη συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού να μην ελέγχει τα διαθέσιμα πληροφοριακά στοιχεία.

    Πρόστιμα

    Σε ερώτηση του κ. Κακλαμάνη για τα ποιες εταιρείες υποβλήθηκαν σε πρόστιμα ή έγινα εγκλήσεις σε βάρος τους, ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι μεταξύ τους βρίσκονται η "Ευρωσυμμετοχές", η "Ερμής", η "Εμπορικός Δεσμός", η "Τεχνική Ολυμπιακή", η "Κλωνατέξ", η "Στάμπιλτον" και άλλες.

    Πρόστιμο 2,9 εκ. ευρώ έχει επιβληθεί και έγκληση στην εταιρεία "Ευρωσυμμετοχές".

    Τέλος, για το θέμα της επένδυσης των αντληθέντων από την κεφαλαιαγορά κεφαλαίων, ο κ. Θωμαδάκης τόνισε ότι από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μεταξύ 1999 και 2002, δηλαδή από το ποσό των 19,156 δις ευρώ, "εξ αυτών πιστοποιήθηκαν ως διατεθέντα τα 18,024 δις ευρώ, δηλαδή το 94,1%".

    Ωστόσο, σημείωσε ότι το ποσοστό επένδυσης αντληθέντων κεφαλαίων το 1999 έφτασε το 97% ενώ το 2002 έπεσε στο 66%.

    [12] Champions League: Ρεάλ Μ. - Γιουβέντους 2-1

    6/5/2003 11:48:00 μμ

    Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους, μετά τον αγώνα της Τρίτης, στο πρώτο ημιτελικό του Champions League. Η Ρεάλ πήρε τη νίκη με 2-1 όμως αυτό το εκτός έδρας γκολ που πέτυχαν οι Ιταλοί, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο στη ρεβάνς της 14ης Μαϊου, στο Τορίνο. Η Ρεάλ είχε πάρει το προβάδισμα σχετικά νωρίς και αυτό ήταν αρκετό για να πάρει "φωτιά" το "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", όμως, η Γιουβέντους αποδείχθηκε καλά διαβασμένη.

    Στο 23ο λεπτό ο Μοριέντες πέρασε τη μπάλα στο Ρονάλντο και ο Βραζιλιάνος με δυνατό σουτ νίκησε τον Μπουφόν, που λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει εκπληκτική απόκρουση σε φάουλ του Ζιντάν.

    Κατάφερε να κλείσει τους διαδρόμους προς την περιοχή του Μπουφόν, χάρη στο εξαιρετικό στήσιμο της ομάδας από τον Μαρτσέλο Λίπι, που κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο τις απουσίες των δύο βασικών αμυντικών χαφ, του Εντγκαρ Ντάβιντς και του Αλέσιο Τακινάρντι.

    Πάντως, η "βασίλισσα" βρέθηκε κοντά στο γκολ και στο 44' όταν ο Μοριέντες έστειλε τη μπάλα ψηλά άουτ στο τετ α τετ με τον Μπουφόν.

    Η "Γιούβε" όχι μόνο γλύτωσε από το δεύτερο γκολ, που θα την απομάκρυνε καθοριστικά από την πρόκριση, αλλά έφτασε στην ισοφάριση στο αμέσως επόμενο λεπτό.

    Το σουτ του Ντελ Πιέρο απέκρουσε ο Σαλγκάδο πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή, όμως ο Τρεζεγκέ πήρε το «ριμπάουντ και την έστειλε στα δίχτυα.

    Ένα γκολ-φαρμάκι για τη Ρεάλ, δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθεί το 45λεπτο.

    Οι Ιταλοί έδειχναν να ελέγχουν το ματς, έχασαν και μια καλή ευκαιρία με τον Ντελ Πιέρο στο 59', όμως ο Ρομπέρτο Κάρλος έδωσε τη λύση στους γηπεδούχους.

    Με διαγώνιο και "άπιαστο" σουτ στο 73', έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Μπουφόν, που ήταν αδύνατο να αντιδράσει και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Νορβηγός Τέργιε Χάουγκε που έδειξε κίτρινες κάρτες στους Μπιριντέλι, Τζαμπρότα, Τούντορ, Ιουλιάνο και Φεράρα.

    Οι δύο τελευταίοι θα χάσουν τη ρεβάνς της 14ης Μαϊου στο "Ντέλε Αλπι".

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρομπέρτο Κάρλος, Μακελελέ, Φίγκο, Ζιντάν, Γκούτι, Ρονάλντο (50' Πορτίγιο), Μοριέντες (79' Σολάρι)

    ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Μπουφόν, Μπιριντέλι, Τιράμ, Φεράρα, Ιουλιάνο (46' Πεσότο), Τζαμπρότα, Τούντορ (80' Καμορανέζι), Κόντε, Νέντβεντ (82'Ντι Βάιο), Ντελ Πιέρο, Τρεζεγκέ

    [13] Αυγά και γιαούρτια στην προπόνηση του Ιωνικού

    6/5/2003 11:39:00 μμ

    Δυσάρεστες ήταν οι εξελίξεις τη Τρίτη στο στρατόπεδο του Ιωνικού, κυρίως όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Οι τελευταίοι δέχθηκαν την επίθεση αρκετών οπαδών της ομάδας οι οποίοι τους πέταξαν αυγά και γιαούρτια, εμφανώς απογοητευμένοι από την προχθεσινή εμφάνιση στον αγώνα με τον Ηρακλή, που μάλιστα είχε χαρακτηριστεί απ' όλους ως το ματς της χρονιάς για την ομάδα της Νίκαιας. Κύριος αποδέκτης των υβριστικών συνθημάτων, αλλά και των αντικειμένων που εκτοξεύθηκαν, ήταν ο νεαρός Δημήτρης Μαρκομιχάλης από τον οποίο οι οπαδοί του Ιωνικού είχαν πολλά παράπονα.

    Στον αγωνιστικό τομέα, στην διάθεση του Γιάτσεκ Γκμοχ για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αρη τίθεται ο Ετορί που εξέτισε την ποινή των δύο αγωνιστικών, ενώ ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος δεν προπονήθηκε ούτε και τη Τρίτη, όμως αναμένεται να δοκιμάσει την Τετάρτη έτσι ώστε να διαπιστωθεί εάν θα μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αγώνα με τον Αρη.

    [14] Απάντηση Μπάγεβιτς σε Αναστασιάδη

    6/5/2003 9:52:00 μμ

    Την απάντηση του στα όσα ανέφερε ο Αγγελος Αναστασιάδης στη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των νέων γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ με παραστάσεις του ΠΑΟΚ, περί ανθρώπων που την τελευταία τριετία εγκλημάτησαν σε βάρος του "Δικεφάλου", έδωσε τη Τρίτη κατά την άφιξη της αποστολής της ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη, εν όψει του αυριανού επαναληπτικού ημιτελικού του Κυπέλλου, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    "Κάθε έγκλημα έχει αυτόν που το κάνει και αυτός που το κάνει έχει όνομα. Ας πει, λοιπόν, ο Αγγελος Αναστασιάδης ονόματα και ποιοι εγκλημάτησαν σε βάρος του ΠΑΟΚ. Αν είμαι και εγώ ένας από αυτούς ας το πει και ας εξηγήσει και τι έγκλημα έκανα, για να απολογηθώ. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω γιατί υπάρχει το αυριανό παιχνίδι. Θα πούμε, όμως, περισσότερα αφού ολοκληρωθεί αυτό. Η δήλωση του, πάντως, είναι απαράδεκτη", τόνισε ο τεχνικός της Ένωσης, ο οποίος αναφερόμενος στο αυριανό παιχνίδι επισήμανε:

    "Παίζουμε το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ έχει το προβάδισμα, λόγω του γκολ που πέτυχε στο πρώτο παιχνίδι. Οι δύο ομάδες έχουν ποιότητα και μπορούν να φτάσουν στον τελικό. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα από τον ΠΑΟΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ από εμάς".

    [15] ΗΠΑ: Αποζημίωση για τραυματισμό αθλητή

    6/5/2003 9:04:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας επίδοξος Ολυμπιονίκης των καταδύσεων ξεκίνησε δικαστική μάχη και δικαιώθηκε από δικαστήριο της Καλιφόρνια, για τον σοβαρό τραυματισμό του σε πισίνα κατά την διάρκεια της προπόνησης. Σύμφωνα με την εφημερίδα "San Francisco Chronicle", ο Σκοτ Σροπσάιρ επιχειρούσε καταδύσεις από βατήρα τριών μέτρων τον Ιούλιο του 2000 σε δημόσια πισίνα της πόλης Ουάλνουτ (Καλιφόρνια). Σε μια προσπάθειά του, μπαίνοντας στο νερό, συγκρούστηκε με μια αθλήτρια, που ήταν μέλος μιας ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης, η οποία επίσης προπονείτο στην ίδια πισίνα. Η αθλήτρια υπέστη μόνο μώλωπες, αλλά ο Σροπσάιρ χτύπησε στη σπονδυλική στήλη και υπέστη καθολική παράλυση.

    Ο Αμερικανός αθλητής θα συμπεριλαμβανόταν πιθανότατα στην εθνική ομάδα της χώρας του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αλλά τελικά κατέστη τετραπληγικός.

    Το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε ο Σροπσάιρ κατά του Δήμου, ζητώντας αποζημίωση για τον τραυματισμό του επειδή δεν είχε τοποθητηθεί κάποιο διαχωριστικό σημάδι στην πισίνα για τους αθλητές που έκαναν προπόνηση, του επεδίκασε ποσό 28 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι θα διαθέσει ορισμένα χρήματα σε ίδρυμα που βοηθά άτομα με τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

    [16] Συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού της Ε.Ε.

    6/5/2003 9:02:00 μμ

    Έντονο θα είναι από αύριο μέχρι την Παρασκευή το πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο διήμερο 8-9 Μαΐου οπότε θα διεξαχθεί στο Ζάππειο η συνάντηση Υπουργών Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υπό ένταξη χωρών. Το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας των Υπουργών και το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η συνδιάσκεψη με θέμα: "Αθλητισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Η οικονομική και κοινωνική διάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων".

    Κατά την έναρξη των εργασιών, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα Ολυμπιακά Έργα Νάσος Αλευράς, η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και ΜΜΕ Βίβιαν Ρέντινγκ και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

    Για την Τετάρτη 7 Μαϊου είναι προγραμματισμένες διαδοχικές συναντήσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    Το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Λιάνης θα δεχθούν την ομάδα μπάσκετ του Αρη που κατέκτησε το Τσάμπιονς Καπ.

    Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία βουλευτών όλων των κομμάτων.

    Το θέμα της :

    "Με ομοψυχία και ενότητα να πορευτούμε προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι βουλευτές Ανδρέας Φούρας, Παναγιώτης Φασούλας (ΠΑΣΟΚ), Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, Γιώργος Ορφανός (Νέα Δημοκρατία), Νικόλαος Γκατζής, Γεώργιος Χουρμουζιάδης (ΚΚΕ), Ασημίνα Ξηροτύρη (συνασπισμός).

    Το ΔΗΚΚΙ θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Δημαράς ενώ έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο Αντώνης Σαμαράς.

    [17] Πολιτιστικό Φεστιβάλ Στουτγάρδης - Αφιέρωμα στην Ελλάδα

    6/5/2003 8:33:00 μμ

    Αφιερωμένο στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της είναι το φετινό Πολιτιστικό Φεστιβάλ της Στουτγάρδης, που οργανώνεται από τις 10 έως τις 25 Μαΐου, σε διάφορους χώρους της πόλης (μουσεία, θέατρα, γκαλερί, κλπ.) με τη συμμετοχή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και άλλων πολιτιστικών φορέων από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Το Φεστιβάλ διοργανώνουν η κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης-Βυρττεμβέργης και πολιτιστικοί φορείς της Στουτγάρδης. Την οργανωτική ευθύνη έχει ο οργανισμός TREFFPUNKT σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτιστικών Υποθέσεων του κρατιδίου, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και το ωδείο της Στουτγάρδης.

    Το αφιέρωμα στην Ελλάδα περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων θεατρικές παραστάσεις:

    η ''Αντιγόνη'' του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο ''Πεθαίνω σα χώρα'' του Δημήτρη Δημητριάδη και το ''Τάβλι'' του Δημήτρη Κεχαΐδη

    Από το Ελληνογερμανικό Θέατρο Κολωνίας, παράσταση χοροθεάτρου ''Outre vie'' της Τούλας Λιμναίου, καθώς και παράσταση με πολυμέσα της ομάδας Quasi Stellar της Αποστολίας Παπαδάκη ''Paradise-Look into my eyes''.

    Η έκθεση για την ''ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των Αθηνών'' στο Αεροδρόμιο της Στουτγάρδης, συναυλίες του ''Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου'', της Σαβίνας Γιαννάτου ''Primavera en Salonico'' και του Mischi Steinbruck ''Πολιτεία Γάμμα''.

    Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμα συζητήσεις, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, βραδιές ποίησης, αναγνώσεις και παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές βραδιές, συναυλίες τζαζ, ρεσιτάλ κιθάρας, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, γαστρονομικά αφιερώματα καθώς και εργαστήριο ραδιοφωνίας για νέους.

    Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα γίνουν το Σάββατο 10 Μαΐου στο Κρατικό Θέατρο Στουτγάρδης παρουσία του δημάρχου Στουτγάρδης Dr. Wolfgang Schuster, του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βάδης-Βυρττενβέργης Erwin Teufel, του γενικού προξένου στη Στουτγάρδη, Δημήτρη Μοσχόπουλου και του διευθυντή του Παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο, Ελευθέριου Οικονόμου.

    Οι διοργανώσεις των προηγούμενων ετών ήταν αφιερωμένες στις χώρες Ιταλία, Δανία, Ελβετία και Βέλγιο.

    Η οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ απευθύνθηκε στο ΕΙΠ Βερολίνου ζητώντας την αρωγή του στην κατάρτιση και χρηματοδότηση του προγράμματος του φεστιβάλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 6 May 2003 - 20:54:46 UTC